Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Podjednaka pažnja, riječi, pokloni...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Podjednaka pažnja, riječi, pokloni...

Da li svojoj djeci pridodajete pažnju u isto vrijeme, tj. ako npr. jedno dijete uradi nešto ili se trudi i želite ga pohvaliti i pohvalite i usput kažete da ga volite. Drugo dijete stoji pored vas, da li i drugom kažete da ga voli ili ne?

Da li kupujete jednom djetetu nešto po potrebi, a drugom ne, jer njemu u tom trenutku to ne treba ili ipak kupite neku sitnicu da se ne bi osjećalo zakinutim?

Potaknuta sam jednom scenom iz jedne seriije gdje glumci imaju troje djece. Jedan od roditelja dolazi kući sa balonom i daje ga djetetu koje je bilo tada bolesno. Balon je kupljen za bolje ozdravljenje...
    Druga djeca nisu ništa dobila. Pobunila su se, ali je roditelj rekao da je taj balon za to i to i dobilo ga je to dijete zbog bolesti i to je bilo to.

Ja kada sam bila mala odgoj je bio da se ne bi slučajno zakinulo neko dijete, pa sam tako očekivala uvijek poklone. Čak i ako bi nekome išli nešto kupiti kao poklon, npr. baki, a meni se nešto svidjelo, ja bih to i dobila. Ja sam bila jako sretna što mi se kupuje, ali sada kada pogledam unazad, mislim da to nije jako dobro... isto tako i sada "očekujem" tj. nadam se da će mi se kupiti nešto (potajno... )
    Što se tiče pažnje i grljenja...mama bi nas zajedno grlila - znači - zagrlila bi moju sestru, pa bi onda rekla meni da dođem i ja, i tako SVAKI put. Ni ja ni ona na kraju nemamo osjećaj posebnosti...
    Kakve vi imate osjećaje iz djetinjstva i kako na svoju djecu prenosite to - ili se ponašate?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne sječam se nečeg takvog

no, smatram da tretiranje kao da su dvije ososbe iste, u biti na jedan način negiramo njihovo postojanje tj. pokazujemo da ih ne poznamo, da nisu posebni, jedinstveni..

zagrljaj reda radi ne znači ništa
    to je isprazan zagrljaja
    zagrljaja nakon riješenog sukoba (pomirenje) ili zagrljaj utjehe .. to ima značenje, taj zagrljaj govori: ti mi puno značiš

formalni zagrljaji.... vidiš i sama

sve na osobnoj razini

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A kupovina? Iako ima o kupovini dosta riječ u ovom nedavnom topiku....

Npr. moja prijateljica ima jedno dijete i tom djetetu se svaki dan nešto kupi. E sada, dosta često to bude neka igračkica od 10ak kn, a najčešće je to sok, pingu ili nešto tako...
    I šta je kada dijete vidi da se nekome nešto kupuje, a njemu ne?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    I šta je kada dijete vidi da se nekome nešto kupuje, a njemu ne?
    Meni je normalno da sva djeca dobiju nešto: primjerice, kad idemo na rođendan djetetu koje ima brata ili sestru, sva djeca dobiju neki poklon, ali slavljenik dobije najveći. Time se pokazuje da vrednujemo činjenicu da je to njegov dan i da je on glavni, no isto tako se ni braća ili sestre ne osjećaju zakinutima. Svatko dobije svoj paketić i mislim da je veća radost u toj činjenici, nego u konkretnoj stvari koja je zapakirana.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

izbjegavati usporedbu
    ako treba nešto neka traži, neka pita, rješava se u odnosi 1:1 , ne zato jer je on dobio.. čitav život će gledati šta drugi imaju i što ono nema ... tražiti neku umjetnu ravnopravnost ...

razlikujem poklone (vezani za prigodu) i usputne gluposti (čokoladice i sl.)
    kod gluposti bih jedino tretirala isto, ne tipa iste čokolade nužno (ovisi o ukusu) ali ako povučem argument; nemam novaca
    onda to vrijedi za obe želje

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sanja - to za poklon sam mislila da ti ideš sa svojom djecom kupiti za nekoga poklon. Da li kupuješ i svojoj djeci nešto, jer kupuješ toj tamo nekoj djeci? Na to sam mislila...

Hmm...iako i ovo što pričaš mi je hmmm...ne znam... A možda na taj način umanjuješ dan slavljeniku?
    Ne znam...

Tj. razmišljam o tome koja se poruka šalje djeci?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kad jedan nešto dobije,dobije i drugi

ako je jestivo onda popola

ono za ozdravljenje mi je više iznimka,ali dobrodošla

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zaboravih reći, znači ovo što pitam pitam za VAŠU djecu i vaše odnose unutar obitelji, tj. kada zagrliš jedno dijete da li se osjećaš "obaveznom" zagrliti i drugo?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sanja - to za poklon sam mislila da ti ideš sa svojom djecom kupiti za nekoga poklon. Da li kupuješ i svojoj djeci nešto, jer kupuješ toj tamo nekoj djeci? Na to sam mislila...
    Što se ovog tiče,apsolutno NE.Pa kako da im predočim pojam darivanja nekog,ako i oni moraju dobiti poklon?

Neki dan sam s Josipom kupovala jedan poklon za prijatelja,išao je na rođendan,i bila mi je milina gledati ga u Mulleru kako bira dar,papir za umatanje,pomaže mi doma to ukrasiti,i kako ponosno prijatelju to poklanja.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zaboravih reći, znači ovo što pitam pitam za VAŠU djecu i vaše odnose unutar obitelji, tj. kada zagrliš jedno dijete da li se osjećaš "obaveznom" zagrliti i drugo?
    Isto ne.Iako ih vrlo često grlim i cmačem istodobno.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa
    Dobro, ali da li ima situacija gdje grliš samo jedno dijete, a drugo stoji pored tebe?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dobro, ali da li ima situacija gdje grliš samo jedno dijete, a drugo stoji pored tebe?
    Ima takvih sitaucija X puta,ne osjećam se obaveznom zagrliti drugo dijete jer je drugo dobilo zagrljaj ili poljubac.

ako se drugo osjeti zakinuto ,primjetila sam da ionako samo dođe po zagrljaj

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

unaprijed: ne

osječaj obaveze je možda povezan sa vlastitim djetinstvom?

pitanje je da li dijete treba/želi zagrljaj? da li to pokazuje?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa, do sad je uvijek funkcioniralo tako da sam im objasnila da idemo na rođendan i moramo kupiti poklon - one (pogotovo Fiona, koja je veća) rado sudjeluju u izboru poklona, papira za umatanje, vrećice, trakice... I zapravo nikad nisu inzistirale da i njima nešto kupim.

Hmm...iako i ovo što pričaš mi je hmmm...ne znam... A možda na taj način umanjuješ dan slavljeniku?
    Mislim da ne umanjujem, zašto bih? Slavljenik dobiva "pravi" poklon, a braća i sestre neku sitnicu. Ne kužim zašto bi to umanjilo slavljeniku veselje?!

Hm, mislim da nema, uopće si to sad ne mogu prizvati. :?

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Maslačkica, tebe nešto žulja, čini mi se...tako da ti šaljem jedan veliki SAMO tebi i ne moraš ga dijeliti ni sa kim 8)

Ja još uvijek grlim samo jedno dijete, ali kad ih je više, grlim ih sve istodobno - moram, obore me na pod

Ali držati jedno dijete u krilu pa potom drugo, malo jednom malo drugom, na smjenu, mislim da to nije loše -
    kad nam u goste dođe moja dobra prijateljica sa curicom od 4 i sinom od 1,5 god. + moj mali, svakom djetetu sam posvećena zasebno, to se jako brzo smjenjuje, al svejedno...

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

vidite ja kad idem na rođendan nosimo poklon djetetu kojem je rođendan
    a drugom/drugima ne :/
    isto tako nikad svom djetetu nisam kupila nešto jer kupujemo nekom drugom meni je to bezveze
    za grljenje neznam još smo na jednom ali se nesječam ničeg takvog iz djetinjstva
    znam samo da sam ja puno više skakala po tati i uspjevala sprovesti svoju volju kod njega

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Što se ovog tiče,apsolutno NE.Pa kako da im predočim pojam darivanja nekog,ako i oni moraju dobiti poklon?

Neki dan sam s Josipom kupovala jedan poklon za prijatelja,išao je na rođendan,i bila mi je milina gledati ga u Mulleru kako bira dar,papir za umatanje,pomaže mi doma to ukrasiti,i kako ponosno prijatelju to poklanja.
    potpis. kad se kupuje poklon za rođendan, juraj je obično toliko uzbuđen zbog odabira da se niti ne sjeti pitati za sebe poklon. a ionako je njemu najbitnije da se nešto kupuje i da se brlja po turbo limaču ,manje je bitno za koga je.

Ima takvih sitaucija X puta,ne osjećam se obaveznom zagrliti drugo dijete jer je drugo dobilo zagrljaj ili poljubac.

ako se drugo osjeti zakinuto ,primjetila sam da ionako samo dođe po zagrljaj
    i opet potpis.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nekidan odnjela frendici poklon za malu i tek onda skuzila da sam zaboravila na njeno starije dijete skroz zaboravila, ja majka jedinice...

ne mislim da treba isto, to je unaprijed izgubljena bitka.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pošto su moji blizanci u početku je sve bilo identično. Trajalo je do njihovih 18 meseci odprilike a onda smo prvo krenuli da se oblačimo različito a onda i da kupujemo različite igračke.

Ovo sa istom garderobom me je držalo jer mi je bilo slatko da se vidi da su blizanci. Posle sam skontala da Matiji mnogo lepše stoji npr maslinasta dok Borisu lepše stoji crvena pa sam krenula tako da ih oblačim. Igračke im nema smisla kupovati iste jer imaju potpuno različita interesovanja. U poslednje vreme smo počeli i sa time da jednom kupimo nešto a par dana kasnije onom drugom kupimo nešto drugo. Kad kupujemo poklon za neko drugo dete ne traže da se i njima nešto kupi - znaju da je to poklon i da će i oni dobiti za npr. svoj rođendan

Poljupce delim podjednako ne zato što vučem ka sebi i ono drugo već zato što se ono samo privuče . A razumem ih, oduvek me dele

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nataša, Sarajevo - ma muči mene puno stvari... ovo je jedna od njih koja mislim da je imala utjecaja na formiranje mene kao osobe.
    Znači to kupovanje, uvijek meni, zajednički zagrljaji itd.

Pa rekoh da vidim kako drugi...

Arwen - pa pitaj svoju braću i sestre

Sanja - pa ne znam, meni je to jako smetalo, nisam znala zašto. Pa zato što nisam nikada ja bila 1/1, nego nas je bilo dvije, pa smo morale dijeliti pažnju i zagrljaje... tj. i često bi mama privukla ovu drugu, ako bi grlila jednu od nas.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nekako upravo iz tog razloga ne želim AUTOMATSKI dijeliti zagrljaje,želim da to dijete koje upravo grlim osjeti da je baš ONO posebno i da baš ono u tom trenutku ima mamu cijelu(a ne popola ili još malo,trećinu )

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Zato ti i šaljem SAMO za tebe

Čuj, ako ikako možeš, pređi preko toga, to je sve bilo nekad i na te stvari više nemaš uticaja...
    Očito imaš sestru...kao i ja. Pitanje je u kakvim ste odnosima sad???

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

to definitivno ne! roko ak već ide samnom kupovati poklone, onda zna da on sad nebu dobil ništa jer kupujemo tome i tome za ročkas, i isto voli sudjelovati u odabiru poklona...

a kaj se tiče ovog drugog dijela pitanja (zagrljaji itd) kad imaš više djece, tu nemam kaj reći jer zasad imam još samo jedno... ali i mene jako zanima kak ostali to hendlaju jer me to ubrzo čeka...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nataša, Sarajevo - jaoooo, nisam ti se zahvalila na 1. zagrljaju... a zato ti se zahvaljujem na ovim silnim zagrljajima!

Sa sestrom? Ma ne slažemo se nikako....

Inače u cijeloj familiji smo svi u rasulu, jer su nam mame jako dominantne osobe... Pa tako da nisam ni sa mamom, a ovisim fin. o njoj, tako da sam u još većem rasulu, jer me to jede.
    E sada, kada pogledam malo sa strane, to je njen način kontrole, a opet kao "ona sve radi za nas", ali nas ne pušta od sebe...

A prešla sam preko tih zagrljaja, ali eto, baš me zanimalo kako to hendlaju forumske mame...
    I kako bi ja to, jer sve te stvari moram ja u budućnosti mijenjati u odnosu sa svojom djecom, jer mi je ovo "usađeno", tj. dođe kao prirodno.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se ne mogu sjetiti što me oblikovalo, jedino što znam je da mi je mama uvijek pričala kako je kad je s nama išla nešto kupiti uvijek rekla, sad idemo kupiti to i to, i ništa drugo (poznavajući kako danas kupuje nemam pojma kako se suzdržavala al eto) - ja sam to uglavnom usvojila jer nemam puno novaca i jer zapravo ne volim kupovati stvari za koje ću se poslije pitati zašto ih imam kad ih nisam nikad pogledala (ili kad se oni s tim ne igraju). Tako da usput gotovo nikad ništa ne kupujem i ne dajem se nagovarati. Isto tako ponekad kupujem samo jednom, a ponekad samo drugom, niti s tim nemam problema - nekakve sitnice tipa čokoladica i slično uvijek idu ravopravno. Oni su se jednostavno naučili nosit s takvom škrtom majkom aždajom i ne prigovaraju ni previše ni prečesto.
    Isto tako, ako se kupuje za nečiji rođendan, kupuje se samo njemu.
    Ma općenito mi to kupovanje ide jako na živce ali to je OT
    Što se nježnosti tiče ja tu imam recimo problem da bih se jako često željela maziti samo s Janom, ali Nola to nikad ne dopušta, gotovo uvijek se uvali i to još s pričom da "se s njom NITKO NIKAD ne mazi". Kako se valda 70% vremena, totalno neravnopravno, mazim s njom, to je bezočna laž i ljuti me. I u toj ljutnji se onda baš nikada ne mogu pošteno njemu posvetiti jer ona se ili plače ili se naduri i pokvari nam
    Osim što osjećam tu ravnotežu u njenu korist, nemam neku potrebu "ravnopravno" ih grliti.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

A prešla sam preko tih zagrljaja, ali eto, baš me zanimalo kako to hendlaju forumske mame...
    I kako bi ja to, jer sve te stvari moram ja u budućnosti mijenjati u odnosu sa svojom djecom, jer mi je ovo "usađeno", tj. dođe kao prirodno.
    Čuj, moja sestra i ja dugo nismo imale slogu u odnosu, čak bih se usudila reći da nam je odnos bio "teško podnošenje" prije nego bilo šta drugo...a zašto???
    Zato što su uvijek pravili jako veliku razliku između nas...baka i deda su moju sestru tretirali kao princezu jer je bila prvo i dugo očekivano unuče, a ja sam bila "old news", dok su naši starci mojoj sestri nabijali kompleks mene u smislu "kako ona mlađa to može/zna/razumije, a ti ne?", mislim- loše su postavili stvari, tj. ja se nadam da bih ja drugačije i da hoću drugačije ako uspijem u nakani da ne ostanem na jednom djetetu...

Imale smo bezbroj razgovora na tu temu, njoj je sve to puno teže padalo jer je osjetljivija, i meni je žao što se nismo bolje slagale ali sad nam ide puno bolje!
    Pokušavam sa G. ispraviti ono što u odnosu mojih spram nas dvije smatram neispravnim, ali je neminovno da radim neke druge greške, sigurna sam da će mi sutra/prekosutra G. zamjerati zbog nekih stvari i to je sasvim normalno, nadam se...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Što se nježnosti tiče ja tu imam recimo problem da bih se jako često željela maziti samo s Janom, ali Nola to nikad ne dopušta, gotovo uvijek se uvali i to još s pričom da "se s njom NITKO NIKAD ne mazi". Kako se valda 70% vremena, totalno neravnopravno, mazim s njom, to je bezočna laž i ljuti me. I u toj ljutnji se onda baš nikada ne mogu pošteno njemu posvetiti jer ona se ili plače ili se naduri i pokvari nam
    Osim što osjećam tu ravnotežu u njenu korist, nemam neku potrebu "ravnopravno" ih grliti.

I to je isto problem...
    Mislim da bi tu tvoje hendlanje bilo presudno i da bi trebala ljutnju suzbiti - e sada, kako i šta? Pojma nemam! Jer na kraju nikome gore navedena situacija ne odogovara i završi da ste svi kiseli...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nataša, Sarajevo - drago mi je da si sa sestrom napokon počela rješavati stvari.
    Ja sa svojom još dugo neću, ali sada nemam ni želju isto tako. I sada mi je super. Prije me to jako opteraćavalo, ali kako mi svi imamo želju u familiji da mijenjamo jedne druge, ovakva situacija mi odgovara... i inače mi je sestra jako ljuta, agresivna (a i ja sam isto)... ne želi čuti šta joj se govori... I tako mi jednog dana prestadošmo pričati...

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa

I to je isto problem...
    Mislim da bi tu tvoje hendlanje bilo presudno i da bi trebala ljutnju suzbiti - e sada, kako i šta? Pojma nemam! Jer na kraju nikome gore navedena situacija ne odogovara i završi da ste svi kiseli...
    Je, ali iskreno, sve se manje zamaram dugoročnim planiranjem strategija za ovakve situacije
    Nešto će se već srediti...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ako ću kupiti u dućanu pod pauzom čokoladicu- kupit ću dvije, neću jednu.
    Kad kupujem poklon tuđem djetetu, ako ima brata/sestru, kupit ću sitnicu.

Maženje: mazimo se i istovremeno i zajedno. Recimo, moja starija kći nema problema ako mazim malu. Pogleda nas i nastavi sa svojom aktivnošću.
    Što s malom, recimo, nije slučaj. Ona ne voli da ja mazim samo seku već odmah dođe i onako, poluplačno nam se pridružuje :/
    Obično odmah traži sisati- valjda jer je to samo njeno :/

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Maženje: mazimo se i istovremeno i zajedno. Recimo, moja starija kći nema problema ako mazim malu. Pogleda nas i nastavi sa svojom aktivnošću.
    Što s malom, recimo, nije slučaj. Ona ne voli da ja mazim samo seku već odmah dođe i onako, poluplačno nam se pridružuje :/
    Obično odmah traži sisati- valjda jer je to samo njeno :/
    a super, normalni smo

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ne znam, moja mlađa se sa sekom non stop nešto natječe.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nastojim da bude u svemu jednako: pažnja-mažnja, darovi, igranje i sl.

Ipak, kad zagrlim jedno ili drugo, onaj drugi koji je "out", sam priđe i mazi se. Češće se gura mlađi braco i želi da ga se stalno mazi, ali to je ok, jer se i K. voljela maziti u njegovoj dobi.

Darove najčešće kupujemo u dogovoru roditelja djece.
    To je iz razloga da ne bude "čajna đir", pliši-miši i sl., nego ono što zaista treba djetetu.
    Preferiram kupovanje raznih edukativnih igara, puzli, crtanki, pribora za crtanje, itd.

Uglavnom donesemo svakom djetetu neku sitnicu, a slavljeniku/-ici dar.

Moja djeca se uče dijeliti i darivati jedno drugoga, ali i druge.
    Ponekad je i oblutak s plaže i školjka sasvim lijep i maštovit dar, iskreno i s osmijehom.

Ne moramo, dakle, nužno do Tower Centra, Turbo Limača i sl., jer ponekad mi je lijepo isheklati neku sitnicu, nacrtati nešto zajedno s djecom i to uokviriti, itd.

Naglasak je u kreativnosti i domišljatosti, a ne u vrijednosti izmjerenoj u kunićima.

Ok, otišla sam OT.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Arwen - pa pitaj svoju braću i sestre
    imam starijeg brata i on kaže da sam ja oduvijek veća maza od njega bila
    ali smo se u biti bili podijelili ja tatina a on mamina maza
    šta se tiče igračaka znalo se da kad idemo na put možemo dobiti po jednu igračku i to je to
    i on je uvijek bio skroman a ja bi pregovarala može li umjesto jedne skupe 2jeftine

za ostalo se javim nadam se iduću zimu

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne trudim se da sve dajem jednako. Paznju dobija svaka po osecaju i sopstvenoj zelji. Ponekad se u mazenje utrpa i druga, ali ne obavezno. Ili se same dogovore - prvo jedna, pa potom druga...
    Garderobu, igracke kupujemo isto kako kojoj treba ili kako pozeli ( a prethodno se dogovorimo). Ne kupujem obema po de faultu samo zato sto je jednoj potrebno.
    Cokoladice i razne sitnice koje traze u setnji, nabavci, naravno dobijaju u isto vreme i podjednako. I tu strogo gledaju da neka ne bude zakinuta...Na sitnicama, zapravo, jedino i mere koliko su i sta dobile. Kod krupnih stvari su vec odavno naucile da ih dobijaju po potrebi...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

NE! Obaveznom se ne osjećam OSJEĆATI želju da zagrlim i da osjećam isti intenzitet privrženosti i ljubavi prema oba djeteta u istom trenutku.

Ali se jako, ali jako dobro sjećam da je moj tata osjecao OBAVEZU zagrliti nas obe i to mi je bilo koma. Kad bih zaslužila njegov zagrljaj, tako je razvodnio sve sa svojom rečenicom "A daj da i tebe" i zagrlio sestru. Isto tako mi je nudio fake-ani zagrljaj nakon što bi moja sestra dobila istinski. Skroz nepoželjno u oba slučaja. Uopće mi nije bio bad da nju grli kad je tako osjetio, ali osjećala sam se nekako jadno da meni ide iz nekakvog doslovce sažaljenja "odglumiti ljubav". Fuj!

Znači? Ionako nismo dobile isto, samo smo vidjele njegovu potrebu da nas izjednači.
    Meni je to užasno odbojno.

_________

Što se tiče ostalog, nastojim biti jednaka, ali sve u mjeri dokle to ide iskreno.

_________

Da, bitno je napomenuti da mislim da to mojoj sestri nije smetalo, nego je upravo izgledalo pravedno! Tako da... kako kome.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    NE! Obaveznom se ne osjećam OSJEĆATI želju da zagrlim i da osjećam isti intenzitet privrženosti i ljubavi prema oba djeteta u istom trenutku.

Ali se jako, ali jako dobro sjećam da je moj tata osjecao OBAVEZU zagrliti nas obe i to mi je bilo koma. Kad bih zaslužila njegov zagrljaj, tako je razvodnio sve sa svojom rečenicom "A daj da i tebe" i zagrlio sestru. Isto tako mi je nudio fake-ani zagrljaj nakon što bi moja sestra dobila istinski. Skroz nepoželjno u oba slučaja. Uopće mi nije bio bad da nju grli kad je tako osjetio, ali osjećala sam se nekako jadno da meni ide iz nekakvog doslovce sažaljenja "odglumiti ljubav". Fuj!

Znači? Ionako nismo dobile isto, samo smo vidjele njegovu potrebu da nas izjednači.
    Meni je to užasno odbojno.

_________

Što se tiče ostalog, nastojim biti jednaka, ali sve u mjeri dokle to ide iskreno.

_________

Da, bitno je napomenuti da mislim da to mojoj sestri nije smetalo, nego je upravo izgledalo pravedno! Tako da... kako kome.
    Kako se neke stvari urežu u sjećanje?!
    Bože, od čega li smo sazdani?!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma meni se to urezalo u pamćenje jer je to bilo na svakodnevnoj bazi prisutno.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja sam najranije djetinjstvo provela s bakom i dedom u Slavonij, staeci su radili u zg i dolazili za vikend, uvijek s torbama punimm poklona za mne i sestru- količinski jednako, ali sadržajn ne- ja sam oduvijek intelektualni, a ona sportski tip, pa su i pokloni bili u skladu s tim.
    Što se tiče pažnje, uvijek je bila podjeljena baš zbog tog nedostatka vremena ( o Bože kako sam mrzila nedjelje navečer).

Među mojim dječacima je razlika 5 godina, pa je i različita potreba za pažnjom, i u količini i u načinu.Ja se trudim da to uvijek bude 1 na 1, a isto je i s nježnostima...
    Naravno, postoje i stvari koje radimo svi skupa, npr. gledanje filma ili igranje društvene igre jer im želim usaditi osjećaj zajedništva...

Kad se kupuju pokloni za nekog, ne dobiju ništa osim objašnjenja kome se kupuje i zašto, te kad će oni doć na red.
    Oni slatkiše i gluposti dobivaju jednako, a igračke u istom cjenovnom razredu o kojem se dogovaramo ovisno o situaciji

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

[quote]
    Citiraj Sanja prvotno napisa
    Pa, do sad je uvijek funkcioniralo tako da sam im objasnila da idemo na rođendan i moramo kupiti poklon - one (pogotovo Fiona, koja je veća) rado sudjeluju u izboru poklona, papira za umatanje, vrećice, trakice... I zapravo nikad nisu inzistirale da i njima nešto kupim.

Mislim da ne umanjujem, zašto bih? Slavljenik dobiva "pravi" poklon, a braća i sestre neku sitnicu. Ne kužim zašto bi to umanjilo slavljeniku veselje?!

x,
    stvarno mi je nezamislivo otiči nekom djetetu na rođendan koji ima brata ili sestru a da tom drugom ne odnesem neku sitnicu. Pa ja kad idem u goste nosim i kavu i vino a kamoli neću klincu kojem brat ili sestra slave rođendan.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E da, spomenu se cjenovni razred - da li pazite na to isto? Znači, ako se za rođendan jednom djetetu kupi poklon od 500 kn, da li i drugo dobiva poklon u približno istoj cijeni ili se isključivo vodite po željama djece bez obzira na cijenu, tj. da jedan može dobiti poklon od 500 kn, a drugi od 100 kn?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Vodim se po željama, ne cjenovnom razredu.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Podjednaka pažnja, riječi, pokloni...

Potaknuta sam jednom scenom iz jedne seriije gdje glumci imaju troje djece. Jedan od roditelja dolazi kući sa balonom i daje ga djetetu koje je bilo tada bolesno. Balon je kupljen za bolje ozdravljenje...
    Druga djeca nisu ništa dobila. Pobunila su se, ali je roditelj rekao da je taj balon za to i to i dobilo ga je to dijete zbog bolesti i to je bilo to.
    imam slično iskustvo iz djetinjstva....
    imala sam 11 g. a brat 8 g. kada smo imali tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je brat bio životno ugrožen dok meni nije bilo ništa...
    nakon dugog boravka u bolnici kada je brat stigao doma dobio je od roditelja na poklon walkman kojeg sam oduvijek priželjkivala imati...
    i u jednom momentu sam se dočepala tog walkmana i htjela slušati muziku ali se brat pobunio i odmah sam za kaznu dobila šamar i morala sam otići u sobu i još su mi je mama došla držati predavanje da kako nemam osjećaja sažaljenja nad bratom koji je jedva preživio i blablabla...
    nikad se u životu nisam osjećala manjom i beznačajnijom u životu....
    oni meni pričaju o tome kako je njemu bilo teško ali nisu mislili kako je meni bilo gledati obitelj koja se lomi pred eventualnim gubitkom djeteta, kako sam se osjećala nesigurno jer nisam znala što ću ja onda ako brat umre a mama je stalno ponavljala da će onda i ona...što ću ja onda, tko će mene paziti i voljeti???
    ufff....to mi je bilo jako teško, taj šamar me i danas jako boli

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

betty

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ajme Betty

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

betty boop-

što se tiče grljenja djece, ja ne mogu grlit npr. mlađu a da me starije 3-godišnje dijete pokunjeno gleda, okrene se i ode, naravno da i njega pozovem i da se onda svi grlimo. Možda kad je između djece veća dobna razlika da je to i moguće ali ovako dok su tako mali mislim da to doživljavaju poput: ti njega/nju više voliš. Sjećam se kad mi je prije par mjeseci kad sam sinu rekla da ga volim on meni snuždeno odgovorio: ne, ti voliš seku :shock: , razlog nikad nisam saznala ali vjerojatno je taj što nju još uvijek dojim pa on to možda doživljava kao da nju grlim:? .

što se tiče poklona za njih i cjenovnog razreda- to kod nas još ne postoji jer su premali da stvari cijene prema novčanoj vrijednosti, uskoro očekujem da ih počnu gledat kroz veličinu pa tek onda kroz nekoliko godina kroz cijenu .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •