-
-
Prema knjizi Jadranke Boban Pejić zobene pahuljice kuhaju se 15 do 20 minuta i to 1/2 šalice zobenih pahuljica i 1/3 šalice suhih prženih pšeničnih klica u zagrijane 3 do 4 šalice vode. Proso se po njenim receptima kuha 20 minuta u ekspres loncu i to je omjer pola šalice prosa i 2 šalice vode, stavi se da zakuha, poklopi i kad se razvije tlak kuha se 20 minuta. Ječam se kuha jednako kao riža, a može se i kuhati sa rižom - recimo 2/3 šalice riže i 1/3 šalice ječma u 5 šalica vode, postupak kao za proso. Ječam se treba prethodno namočiti. JBP je makrobiotičarka, pa su ovo makrobiotički naputci za kuhanje žitarica, a u makrobiotici se žitarice dugo kuhaju radi bolje probavljivost, pogotovo za djecu. Ječam i zobene pahuljice sadrže gluten.
-
-
Treba li i prosene pahuljice kuhati 15-20 minuta?
Zašto se zobene pahuljice moraju kuhati sa suhim prženim pšeničnim klicama?
-
Da.
Ne treba ako ne želiš,ja kuham bez.
-
Ne trebaju se kuhati sa prženim pšeničnim klicama, naravno
to sam prepisala iz recepta da bude jasan omjer pahuljica/klica i vode - znači ako izbaciš klice smanjiš količinu vode ili povećaš količinu zobenih pahuljica; omjer vode i žitarice je bitan.
-
Hvala!
Ja sam ih kuhala kao palentu (instant) - par minuta - omjer 1 : 4 - i nisu mu se svidjele. Sada ću pokušati ponovo.
-
Ja proso kuham u juhi tako da odmah na početku sve sastojke ubacim u hladnu vodu (meso, proso i povrće), kad se skuha, ocijedim, smiksam, po potrebi dodam još ocijeđene terkućine ako je gusto i to je to.
-
-
re
ZOBI!!!
Razmišljam o kuhanju prosa, pa mi pobjeglo
-
A kako pripremate heljdu, ako je pripremate?
Naime, ja je nikad nisam sama pripremala, pa nemam pojma što početi s njom, a navodno je jako hranjiva i zdrava i štojaznamštosvene, pa bih rado pokušala.
-
-
Nadam se da postoji razlika izmedju prosa i prosenih pahuljica :?
Jer ja malome kuham prosene pahuljice (iz DM-a) jedno 5 minuta i jako mu je fina kasica. Probala - pahuljice nisu suhe. No, jel ipak trebam produljiti vrijeme kuhanja :?
Od kada ste pocele sa zobom i jecmom, s obzirom da imaju glutena?
-
Mony, na čemu kuhaš te prosene pahuljice? Inače, razlika postoji, prosene pahuljice su očito na neki način obrađeno proso, proso izgleda kao male tvrde žute kuglice (pogledaj u DM-u, isto ima prosa). Mi još nismo počeli s glutenom, možda ću početi slijedeći tjedan, kažu da zobene pahuljice tj. zob ima najmanje glutena pa nisu loše za početak. Btw., tu na forumu sam čitala da su novije preporuke da se gluten uvodi ranije, dok se još intenzivno doji (za one koji doje, naravno).
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma