Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Priprema žitarica

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Priprema žitarica

Imam par pitanjca za one koji koriste žitarice . Malo sam pročitala prethodne topice i dobra mi je ona ideja o mljevenju npr. prosa, ali mene konkretno zanimaju sada zobene i ječmene pahuljice.

Ja ih npr. jedem s jogurtom i voćem. Ali ak sam dobro skužila po prethodnim topicima za bebače bi se one trebale kuhati. Mom bebaču ja npr. ječmene pahuljice koje sam uvela neki dan pripremam tako da ih isperem u hladnoj vodi i na par minuta potopim u vrućoj prokuhanoj vodi da omekšaju. Procijedim, naribam ili isjeckam jabuku i krušku i zmiksam. Da li je to ok? :?

Primjetila sam da joj je onda malko tvrđa stolica onak kao kozica kaka . Da li ječam to "čini" ili je kriva moja priprema?

I još: ima li netko vremena napisati malo o pripremi tj. na koji način i koliko nrp dugo kuhati PROSO, JEČAM , ZOBENE PAHULJICE I SL. Ili pak uputiti na neki topic ili tekst o tome.

Hvala !

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Prema knjizi Jadranke Boban Pejić zobene pahuljice kuhaju se 15 do 20 minuta i to 1/2 šalice zobenih pahuljica i 1/3 šalice suhih prženih pšeničnih klica u zagrijane 3 do 4 šalice vode. Proso se po njenim receptima kuha 20 minuta u ekspres loncu i to je omjer pola šalice prosa i 2 šalice vode, stavi se da zakuha, poklopi i kad se razvije tlak kuha se 20 minuta. Ječam se kuha jednako kao riža, a može se i kuhati sa rižom - recimo 2/3 šalice riže i 1/3 šalice ječma u 5 šalica vode, postupak kao za proso. Ječam se treba prethodno namočiti. JBP je makrobiotičarka, pa su ovo makrobiotički naputci za kuhanje žitarica, a u makrobiotici se žitarice dugo kuhaju radi bolje probavljivost, pogotovo za djecu. Ječam i zobene pahuljice sadrže gluten.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hvala Mima :D :D :D !

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Treba li i prosene pahuljice kuhati 15-20 minuta?
    Zašto se zobene pahuljice moraju kuhati sa suhim prženim pšeničnim klicama?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da.
    Ne treba ako ne želiš,ja kuham bez.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne trebaju se kuhati sa prženim pšeničnim klicama, naravno to sam prepisala iz recepta da bude jasan omjer pahuljica/klica i vode - znači ako izbaciš klice smanjiš količinu vode ili povećaš količinu zobenih pahuljica; omjer vode i žitarice je bitan.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala!
    Ja sam ih kuhala kao palentu (instant) - par minuta - omjer 1 : 4 - i nisu mu se svidjele. Sada ću pokušati ponovo.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja proso kuham u juhi tako da odmah na početku sve sastojke ubacim u hladnu vodu (meso, proso i povrće), kad se skuha, ocijedim, smiksam, po potrebi dodam još ocijeđene terkućine ako je gusto i to je to.

haligali avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Evo našla sam nešto o kuhanju prosa...

http://www.cro-web.com/zdravlje/index1.php3?newsid=357

haligali avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno re

ZOBI!!!

Razmišljam o kuhanju prosa, pa mi pobjeglo

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A kako pripremate heljdu, ako je pripremate?
    Naime, ja je nikad nisam sama pripremala, pa nemam pojma što početi s njom, a navodno je jako hranjiva i zdrava i štojaznamštosvene, pa bih rado pokušala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tanja, heljdu u makrobiotici ne preporučuju za djecu do pet godina - e sad, da li ti to nešto znači ili ne ne znam Heljda je inače zimska žitarica, 'puna energije' (zato se, kao, i ne preporučuje za malu djecu jer je prejaka). No, bome ja vidim da se naša Podravka ne pridržava makrobiotičkih pravila pa radi heljdolino, odnosno frutolino sa heljdom

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nadam se da postoji razlika izmedju prosa i prosenih pahuljica :?
    Jer ja malome kuham prosene pahuljice (iz DM-a) jedno 5 minuta i jako mu je fina kasica. Probala - pahuljice nisu suhe. No, jel ipak trebam produljiti vrijeme kuhanja :?
    Od kada ste pocele sa zobom i jecmom, s obzirom da imaju glutena?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mony, na čemu kuhaš te prosene pahuljice? Inače, razlika postoji, prosene pahuljice su očito na neki način obrađeno proso, proso izgleda kao male tvrde žute kuglice (pogledaj u DM-u, isto ima prosa). Mi još nismo počeli s glutenom, možda ću početi slijedeći tjedan, kažu da zobene pahuljice tj. zob ima najmanje glutena pa nisu loše za početak. Btw., tu na forumu sam čitala da su novije preporuke da se gluten uvodi ranije, dok se još intenzivno doji (za one koji doje, naravno).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •