Prema knjizi Jadranke Boban Pejić zobene pahuljice kuhaju se 15 do 20 minuta i to 1/2 šalice zobenih pahuljica i 1/3 šalice suhih prženih pšeničnih klica u zagrijane 3 do 4 šalice vode. Proso se po njenim receptima kuha 20 minuta u ekspres loncu i to je omjer pola šalice prosa i 2 šalice vode, stavi se da zakuha, poklopi i kad se razvije tlak kuha se 20 minuta. Ječam se kuha jednako kao riža, a može se i kuhati sa rižom - recimo 2/3 šalice riže i 1/3 šalice ječma u 5 šalica vode, postupak kao za proso. Ječam se treba prethodno namočiti. JBP je makrobiotičarka, pa su ovo makrobiotički naputci za kuhanje žitarica, a u makrobiotici se žitarice dugo kuhaju radi bolje probavljivost, pogotovo za djecu. Ječam i zobene pahuljice sadrže gluten.