Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 85

Tema: Kako izgleda adaptacija u jaslicama

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Kako izgleda adaptacija u jaslicama

01.09.08. krećem prvi put s Emanuelom (16mjeseci) koja još intezivno doji na adaptaciju u jaslice.
    Može li mi netko objasniti kako to izgleda, smijem li ja ta 2 sata biti s njom ili ne, da to ne zbuni ostalu djecu?
    Ako ne smijem gdje ću biti za to vrijeme?
    Nema šanse da ona od prve ostane sama u nepoznatom okruženju, još je k tome tek prohodala.
    :/ Što moram ponjeti sebi i njoj? Papuče? Uvjerenje o tome da sam ja zdrava od svoga liječnika ili ne?

Puno bi mi pomogli vaši savjeti i iskustva, hvala vam unaprijed!!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I ja sam u istoj kasi.
    Al mi smo dosta stariji i imamo iskustva vec s tetama cuvalicama, pa se nadam uspjesnoj adaptaciji

Evo dobar link (skrolaj dok ne dodjes na Prilagodba djeteta na vrtić): http://www.vrtic-trnoruzica.hr/upute_za_roditelje.php

Moj isto jos sisa - al nema ti to veze, brzo oni skuze da teta nema cicu i pocnu se drugacije uspavljivat.
    Adaptacija je kako u kojem vrticu... to ces morat tamo pitati.
    Obicno smijes bar prvih 2-3 dana ostati s njom.
    Ako imas vremena za polaganu adaptaciju - prvi put je ostavis na pola sata, onda na sat, pa do spavanja, i onda full time.
    Koliko ce vam vremena trebati za to, ne mogu reci.

Ako smijes unutra, nosis sebi i njoj papuce (njoj jos i pelene, maramice, kremu i komplet rezervne odjece).
    Uvjerenje treba samo njoj, tebi ne koliko znam.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno odvajanje..

ovako... vi stvarno ne morate brinuti. prvi dan se spremite na sat, dva ili već koliko će vaše dijete htjeti biti tamo s vama i cijelo vrijeme ćete i vi biti sa svojom djevojčicom. odvajanje od djeteta će doći tek nakon par dana i to na kratko ili ovisi o vašim mogućnostima i obavezama.. možete biti opušteni i bez brige.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Prvih par dana si s njom cijelo vrijeme, a onda po malo ostaje sama. Sve ovisi kakve su tvoje mogucnosti s obzirom na posao.
    Mi smo 3-4 dana ostajale zajedno oko pola sata pa duze, a onda je ostajala sama na pola sata pa duze kroz prvi tjedan, a iduci tjedan je ostajala sama do rucka i nakon 3 dana i na spavanju.
    I tete su uvijek zvale ako je jako plakala da dodjem po nju prije dogovorenog.
    Sve ovisi kako ce ona prihvatiti novu situaciju a i kako ces se ti ponasati, tj. ne smije vidjeti da si zabrinuta i tuzna i sl.
    Nas sada opet ceka adaptacija jer nije isla cijelo ljeto :/
    Drzim fige.

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Re: Kako izgleda adaptacija u jaslicama

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    01.09.08. krećem prvi put s Emanuelom (16mjeseci) koja još intezivno doji na adaptaciju u jaslice.
    Može li mi netko objasniti kako to izgleda, smijem li ja ta 2 sata biti s njom ili ne, da to ne zbuni ostalu djecu?
    Ako ne smijem gdje ću biti za to vrijeme?
    Nema šanse da ona od prve ostane sama u nepoznatom okruženju, još je k tome tek prohodala.
    :/ Što moram ponjeti sebi i njoj? Papuče? Uvjerenje o tome da sam ja zdrava od svoga liječnika ili ne?

Puno bi mi pomogli vaši savjeti i iskustva, hvala vam unaprijed!!
    iz jednog tvojeg topika znam gdje ce u vrtić, dakle na isto mjesto gdje je moj jan bio prošlu godinu. ovako ti to ide. dolazili smo u 8 ili kasnije i bili prva dva dana dva ili tri sata. on je okolo istraživao, a ja sam pomagala tetama oko druge djece. ručak im je u pola 11, sva djeca prije toga peru ruke i stavljaju ima se podbradnjaci, pa sjedaju oko stola i klopaju. većina ne zna sama jesti, dva su stola i po jedna je teta za svaki stol koja dohranjuje djecu. dakle svakom djetetu one žlicom stavljaju hranu u usta, nutkaju, i daju repete ako ima zainteresiranih. tko ne zeli jesti ide dalje.ja sam sudjelovala u svemu. prala im rukice (dakle pomagala njima jer me jan nije toliko trebao niti tražio), i hranila ih. savjet je da vjebas s njom doma samostalno hranjenje da zna ipak sama koristiti zlicu. tete nisu imale nista protiv da sam tamo cijelo vrijeme. moras imati slape i donijeti potvrdu svog liječnika. njoj isto uzmi papuče.
    samo znaj da ces jedan dan morati otici i ostaviti ju. tesko se odlucti da li to napraviti nakon tri, ili 7 dana .plakat će i nakon tri i nakon 7. slusaj tete imaju iskustva. sve se to pregrmi nekako. sretno

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala vam na informacijama
    u petak smo bili na sastanku tj. na upoznavanju s tetama i bilo je super, Emi je ostala zadnja nije htijela doma....jedino joj se nije svidjelo što se teta ne posvećuje samo njoj, nije još baš bilo jasno zašto se igra i s drugom dijecom i zašto se oko nje svijet ne vrti mrvica mala, malo je to zbunilo njen "ego", ali nadam se da zbog toga neće biti suza......tete su se činile OK, vidjet ćemo poslije.......
    na adaptaciju moramo donjeti uvjerenje o tome da sam ja zdrava, i meni i njoj papuče...a poslije pelene, odjeću, maramice...sve s njenim inicijalima...rekla sam im da ne jede neke stvari, da ne spava, još doji, da je ne brišemo vlažnim maramicama, da pije samo vodu...i rekle su da nema problema, da će ju prati vodom, ali neću komplicirati, ako to bude problem, neka ju brišu vlažnim...rekli su da vrtići prelaze na sve zdraviju prehranu, da prakticiraju samo vodu, a čaj samo bez šećera.......

Nadam se da ću imati 2 tijedna na raspolaganju, pa da što bezbolnije odradimo adaptaciju.....

Htijela sam joj kupiti neke ljetne nšlapice, ali sve su čak i one što nalikuju balerinkama od toplih materijala...kupila sam joj sad jedne za prvu ruku, ali ako tko zna gdje ima kupiti laganijih šlapica, da mi djete ne ukuha-neka javi

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi smo u Frodo prije nekoliko dana kupili lagane šlapice.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jučer smo bili na adaptaciji, bila je dosta uspavana i povučena, jedana curica ju je 2 min tukla po glavi bocom, a ona nije ni mrdnula, djelovala je tužno, bilo je je krivo što mora dijeliti tetu, a kada bi joj se ova obratila, ona bi je kaznila tako da ju je ignorirala. Uglavnom igrala se, nije se smijala kao u petak, druga djeca su je udarala, ona nije reagirala..i tak bila je čudna i čini mi se zbunjena................noćas cijelu noć nije spavala, zaspala je tek u 7h ujutro, tako da je nisam htijela buditi za vrtić............

inače iznenadile su me HRENOVKE za doručak :shock: mislim ja to ne jedem, a tamo su djeca od 1g bez zubi...pato su jaslice, i to definitivno nije zdrava hrana, a kamoli hrana za male bebe od kojih su neke tek krenule s dohranom!!!!!
    Rekla sam teti da ju ne sili to jest...........ona je rekla ne će ostati gladna uvijek ima kruha i keksa :shock: , a kada vidi drugu djecu i ona će jest ALI JA NE ŽELIM DA ONA TO JEDE, BAR NE JOŠ, PREMALA JE ZA PAŠTETE I HRENEVKE ( k tome još s kožom ne oguljene).

Moja Emi neće ništa mliječno, neće čaj, ali s tim nemam problema, ako to bude htijela jesti tamo neka jede , ALI ČOKOLINO, PAŠTETE I HRENOVKE :shock: ne dolazi u obzir, probat ću je naučiti da jede ujutro prije jaslica, ona samo palentu jede za doručak, što god joj ponudim drugo neće, i to samu, bez, jogurta, mlijeka ili vrhnja???

Kojemu minisarstvu da se obratim u vezi jelovnika djece u vrtićima, ako tko ima kakav link neka ga stavi...hvala

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    ...pato su jaslice, i to definitivno nije zdrava hrana, a kamoli hrana za male bebe od kojih su neke tek krenule s dohranom!!!!!
    ALI JA NE ŽELIM DA ONA TO JEDE, BAR NE JOŠ, PREMALA JE ZA PAŠTETE I HRENEVKE

Moja Emi neće ništa mliječno, neće čaj, ali s tim nemam problema, ako to bude htijela jesti tamo neka jede , ALI ČOKOLINO, PAŠTETE I HRENOVKE :shock: ne dolazi u obzir, probat ću je naučiti da jede ujutro prije jaslica, ona samo palentu jede za doručak, što god joj ponudim drugo neće, i to samu, bez, jogurta, mlijeka ili vrhnja???

Kojemu minisarstvu da se obratim u vezi jelovnika djece u vrtićima, ako tko ima kakav link neka ga stavi...hvala

Možda ćete me sad popljuvati ali stvarno mi već ide na živce to prebiranje i rađenje reda po vrtićima oko hrane za djecu. Svatko ima pravo birati čime će hraniti svoju djecu ali stavljati zahtjeve što će sva ostala djeca jesti u vrtiću stvarno je pretjerano.
    Moj je krenuo sa godinu dana i od davno jede svakakvu hranu. Nešto je zdravije a nešto nije ali bolje je zdrav od hrpe djece koju čuvaju pod staklenim zvonom. U godinu dana koliko ide samo je jednom bio bolestan i to na tri dana.....
    Malo sam skrenula s teme sorry, ali nisam mogla to prešutiti.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

pa zašto ne reći ako vas nešto smeta? pa ovo je forum
    mene ne smeta što ljudi paze što im djeca jedu ali isto tako ne volim da mene netko čudno gleda ako moje dijete jede čokolino,hrenovke,piko salamici i dukatelu
    ja bi bila sretna da moja s oduševljenjem se prihvati klope vrtiću a ne da ju moraš hraniti i da jedva zine(ne voli jesti oduvijek)

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ma ni mene ne smeta kako će netko hraniti svoje djete to je u potpunosti njegova stvar i svatko radi za svoje djete kako smatra da je najbolje. Smeta mi kad nhetko očekuje i zahtjeva da cijela grupa od 23 djece ne jede salamu ili slično zato jer to njegovo dijete nejede.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj DIJANA S. prvotno napisa
    Ma ni mene ne smeta kako će netko hraniti svoje djete to je u potpunosti njegova stvar i svatko radi za svoje djete kako smatra da je najbolje. Smeta mi kad nhetko očekuje i zahtjeva da cijela grupa od 23 djece ne jede salamu ili slično zato jer to njegovo dijete nejede.
    Pa ne očekuje to netko zato jer njegovo dijete ne jede hrenovke i salame nego zato jer to nije kvalitetna hrana i nije primjerena djetetu. Da ne ulazimo sad u to što je u salami dobro za odraslu osobu.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mene npr. smeta to sto se ne moze zabraniti roditeljima da donose hranu i pice koje se i inace ne daje u jaslicama.

rekla nam je zdrav. djelatnica da djeca u jaslicama piju vodu i cajeve jer sve ostalo nije zdravo i nje potrebno. no da neki roditelji tjeraju svoje pa donose cedevitu, razne sokove, gaz. pica i da se ne moze protiv toga.
    bas kao i slatkse i grickalice.

meni TO nije ok. zasto se ne moze zabranit roditeljma da donose takve namirnce koje i onako ne prolaze jaslicki standard?

jer kad jedan roditelj donese, ne moze ni on, ni odgajateljice pa ni ostali roditelj ocekivat da ce samo to dijete doneseno jesti i piti.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ivana zg, koji vrtic?
    koliko znam hrenovki i pasteta vse nema na meniju :/

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to sam ju i ja pitala, pa je rekla da je do teta. dakle, za tako nesto trebamo pitati tete inace nisam primijetila da u nasoj grupi roditelji donose slatkise i sl. donesem i ja stapice i tako neke grickalice, ali to mi je podnosljivi junk.

dijana, nije stvar u tome da neki roditelji teroriziraju cijelu grupu svojim nemogucim i nerealnim zahtjevima za prehranu, nego sto su neka jela (hrenovke, pastete, svinjetina i sl.) i zabranjena pravilnikom o prehrani u vrticima iz 2007., kojeg bi se svi vrtici trebali pridrzavati.

ako primijetis da se u vrticu ne pridrzavaju tih odredbi o djecjoj prehrani - mislim da bi to trebalo prijaviti nekome. tocno se zna sto, kada i koliko mogu i smiju jesti djeca u vrticima. hrenovkama tu nije mjesto. fala bogu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvi odlomak sam odgovarala leonisi, a druga dva dijani i ivani zg.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

felix
    stapici su super.
    smoki, cips itd. TO nije za jaslicku grupu (a po meni ni vrticku).

vec sam i na uvodnom razgovoru pricala o bomonima i slatkisima koje donose roditelji. nacelno mi je receno da se ne moze zabranti roditeljima, a takav stav po meni nije uredu. cemu onda standardi?

na stranu tete koje znaju odbiti primiti tako nesto

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kojim tempom su vaše adaptacije tekle?

mi smo sad 2 dana zajedno..sutra smo vjerojatno opet zajedno....možda odem na 15 min...to će tete sutra odlučit...

što se grickalica tiče nama je rečeno (jer su neki pitali jel smiju smokiće i sl stvari donosit) da osim voća i peciva tete ništa ne smiju primit
    a za smoki je naveden razlog da će ga jest i djeca koja su još mala pa se može zaljepit (a i većima) pa se mogu ugušit...sad koliko će poštivat vidjet ćemo...za pit im daju vodu i čaj...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ovako, mi smo po 2 sata s klincima, može i duže tko hoće, danas je ravnateljica odlučila da će ipak prvo spavanje s petka prebaciti na idući ponedjeljak. ja ću ju voditi i idući tjedan dok bude spavanje i čekakt ću u dvorištu, ili ispred sobe, ako bude problema da me tete ne trebaju tražiti...danas je jedan mali toliko plakao , da su njih par krenuli odmah za njim, neki zato što su se i uplašili......Emi je za sada OK ali ćim joj se počne spavat, odmah mama, mama.....

što se tiče hrane danas sam razgovarala s tetama, i spomenila im zakon ( pošto je danas bila pileća pašteta) a one su s žaljenjem primjetile, da su se sve one, ravnateljica, kuharica, medicinska sestra toliko trudile uvesti " zdravu hranu", ali da su roditelji dolazili i u velikom broju konstatno protestirali i tražili da se hrenovke i paštete vrate, jer njihova djeca samo to jedu ( bebe od 12 mjeseci :shock: )

Vrtić je u Brestju u Sesvetama.

Inače ja sam odgojena tako da sve jedem i nisam izbirljiva, ne volim fast food ali to ne znači da ga povremeno ne konzumiram, za mene je zlatna sredina u svemu pravilo, kojeg se pokušavam držati.
    Ne mislim terorizirati tete jer moje dijete ne jede ovo ili ono, čak da pače drago mi je što će neke stvari možda tamo početi jesti.
    Ona voli kuhano, pojede i puding i čokoladu, nismo bezgrešni, nismo nikada koristili kupovne kašice, ali isto tako mi je npr. pretjerano kada netko govori da blitva kojaa nije ubrana prije 2h, je toksična i nije dobra...a gdje da ja u ZG kupim blitvu koja je ubrana maloprije, pokošav što zdravije hraniti svoje dijete, ali isto sam tako svijesna da je većina hrane špricana, da je voda zagađena itd.......
    svijesna sam da će i moje dijete jesti jednome fast food ( nadam se da neće ) ali mogu to malo odgoditi, ne mora to jest do 2g...pa ne bar paštetu i hrenovke, dragi roditelji jel vi znate što se stavlja u hrenovke i paštete?=?????

Zašto moje dijete to mora jesti ili gladovati zbog drugih?
    Danas sam joj doma gurala kakao, nije htijela i počela je plakat...što da radim, ne mogu je siliti da jede nešto za što ona sama osjeća da nije spremna...neće mliječno, a ja sam ovisnik o mliječnome...a opet ne želim da tete kuharice kuhaju samo za nju :/

Problem našeg društva su roditelji, ( ne pašteta) nije mi čudno što mala dijeca vole paštetu, ali da ne mogu pola dana u vrtiću provesti bez nje, to me već zabrinjava?( pon-pileće hrenovke, uto.-pileća paštea..zajutrak mlijeko i keksi, užina-voće, ručak-pećena piletina, kosani odrezak, leća.....-to je odprilike jelovnik za ovaj tjedan)

Posta će mo kao Engleszi pizza i pomfri u školi, pa to isto doma, preliti 10 godišnjaci, iskompleksirani svojom težinom, bez kulture jedenja i hranjenja, problemi u pubertetu s bulimijom i anoreksijom......

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo (da kucnem) super počeli adaptaciju.
    prvi dan ja sam otišla nakon 10 minuta, i ostavila ga tamo 2 sata.
    drugi dan, otišla nakon 5 minuta, a on ostao 3 sata.
    slijedeći put isprobavamo spavanje.
    oba dana smo došli u vrtić nakon doručka, ali sam skužila da su imali kru i namaz i kruh i paštetu, a sada čitam gore da je to zabranjeno.
    da im kažem, pitam ili šta?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Čitam ovo za paštete i hrenovke i ne mogu vjerovati. Ja to svojoj kćero još nisam ni dala. Mislim da joj je baka možda jednom uvalila hrenovku, ali mi to niti kupujemo niti jedemo.

A starija kći mi ide u vrtić već godinu dana i u cijeloj godini niti jedan jedini put nije takva hrana bila na meniju.

Ona ima 4 godine i još nikad nije jela paštetu.

A adaptacija... idemo malo pomalo... danas je bila prvi put sama na sat vremena i kad je pitaš kako je bilo, kaže: Lijepo.
    Što si radila?
    Pakala.

U biti, više se igrala, a onda ako čuje da netko plače za mamom, onda me se sjeti...
    Sutra nastavak...

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

baš ću prepisati naš jelovnik da vam pokažem.
    dok je bila u jaslicama sjećam se da je teta i rekla da donesemo cedevite da malci piju

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Prijavljujem se za prvu luzericu koja nije mogla ostavit dijete.
    Usli mi, a Kico se uhvatio za mene i veli "Van".
    Objasnila ja sve, pusa, ide mama - a on poceo lupat po vratima i place "Mama".
    I nisam mogla. Shoot me

Tete su odmahivale glavom i govorile da ce mi sutra biti isto, ja se ispricala i rekla da cu doma poslozit neke stvari sebi pa cemo onda.
    Nije do teta, stvarno se trude.
    Po dvoje imaju u krilu i maze ih dok placu.

I pobjegli mi.
    Zato sto ja, u dubini duse, znam da on to ne mora.
    I da postoji izbor, gotovo uvijek. Samo sto neke izbore platis ovako, a druge onako - pa biraj koliko ce kome i sto biti tesko.
    Sad sece s dadiljom - pusu mi da na odlasku, spominje ju cijeli dan, ma super nesto.
    Ali ona ga ne moze cuvati koliko mi treba...

Moram si neke stvari u glavi posloziti... i to brzo.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Blazena

Mi krećemo na adaptaciju 15-og. Ja to nikako da prihvatim. T. isto ima najnajnajdivniju tetu na svijetu, ali mi to financijski više ne možemo izdržati. Dobili smo mjesto u jaslicama naknadno, živcirali se cijelo ljeto oko toga, a sad kad je to tu, tako sam jadna.. I svako malo me nešto novo lupi - jučer sam tek shvatila da će on sam morati zaspati i da nitko neće leći uz njega

I napravila bih isto kao ti, barem dok mogu. T. se u teoriji veseli vrtiću i djeci, stalno mu moram pričati o tome, ali bojim se da će nakraju uhvatiti moju tjeskobu.

Ne razumijem ovo s adaptacijom, zar se odmah prvi dan mora ostaviti dijete? Što je s onim "prvi dan ste skupa s djetetom". Meni je isto teta na razgovoru ("Veseljko", Pećine) rekla da ga odmah ostavljam, da će malo plakati i da to tako mora biti.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Balarosa,
    Adaptacija varira od vrtica do vrtica.
    Mi smo krenuli u ponedjeljak.
    Jucer je bio pola sata sam bez problema, danas je trebao biti 1h.

Maloprije dosao doma iz setnje, nekako topao.
    Izmjerila 37 pod pazuhom.
    Sad mi je jos vise drago sto ga nisam ostavila.
    Mozda je lose volje jer se pocinje razbolijevati... vidit cemo popodne.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    mene npr. smeta to sto se ne moze zabraniti roditeljima da donose hranu i pice koje se i inace ne daje u jaslicama.

rekla nam je zdrav. djelatnica da djeca u jaslicama piju vodu i cajeve jer sve ostalo nije zdravo i nje potrebno. no da neki roditelji tjeraju svoje pa donose cedevitu, razne sokove, gaz. pica i da se ne moze protiv toga.

meni TO nije ok. zasto se ne moze zabranit roditeljma da donose takve namirnce koje i onako ne prolaze jaslicki standard?

jer kad jedan roditelj donese, ne moze ni on, ni odgajateljice pa ni ostali roditelj ocekivat da ce samo to dijete doneseno jesti i piti.
    Leonisa, baš o ovome razmišljam danima.
    Jelovnik u našem vrtiću je stvarno odličan i nemam primjedbi, ali kiki bomboni u najmanjoj jasličkoj grupi su mi
    Nisam ja naivna niti znala za to dok nisam skužila na jednom rođendanu da L. traži kiki bombone. MM i ja ostali :? Mislim da nikada u životu nisam kupila vrećicu ikakvih bombona, a moje dijete zna šta je to.
    Pitala tetu i ona mi mrtvo hladno odgovorila da se "neke mame potrude i donesu".
    To je bilo nešto prije ljeta, pa nisam potezala to pitanje. Morat ću ovih dana.
    Za tako nešto bi trebao biti odgovoran i zdravstveni djelatnik vrtića, zar ne?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

kod nas je ista priča kao s Balarosom. trebali bi krenuti 15.-og, nervirali se čitavo ljeto, za čuvalicu nemamo.

ali ja se stvarno nadam da će sve proći ok.

ja (još nismo krenuli, možda je ovo samo racionalizacija) ovako gledam stvari:
    -da bismo mi doslovce mogli preživjeti, on mora ići u vrtić.
    -ne mogu platiti čuvalicu, radim doma i neizvedivo je, a ipak smo više od 2 godine bili doma nas dvoje i sad si idemo na živce jer on traži puno više no što mu ja mogu pružiti.
    -za razliku od Balarose, mi smo imali gadan peh s čuvalicama pa mi je valjda i s te strane lakše,
    -nećaci su išli s 11 mjeseci, ovaj sad najmlađi ide s 14, S. ipak ima 26 pa se nadam da će biti i tu lakše.

eto, znam da ću plakat ko kišna godina i proklinjat vrtić i sve, ali isto znam da će doći dan kad će sretan pričati što su sve radili u vrtiću i koje frendove ima i to.
    i ja bih najradije da imamo gomile para i da ja mogu samo malo, malo raditi za gušt, a da se ostatak dana mi možemo šetati i ljubiti i igrati, ali to nije život. stvarno nije. barem ne moj, ali sad ću zabrazditi u filozofiju.

a sad, što se tiče adaptacije, jesemu miša, ako smo uspjeli izboriti novu skupinu jasličara, onda valjda možemo i tražiti da ostanemo s djetetom koliko mi mislimo da treba.
    dakle, kažeš teti, ja poštujem Vaše mišljenje, ali znam svoje dijete i znam kako to ide i da imam pravo biti s djetetom bla, bla, bla.
    uostalom, nazovi našu vrtićku psihologicu pa se s njom posavjetuj. ja znam da hoću.
    ili pošalji mejl pa da svi bacimo brejnstorming

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

danas se mala nije htijela ustati pa smo umjesto u 8h u vrtić došli u 9:30, a unutra troje urliču, muzika do daske ( inače je vozim u kolicima, ali danas smo išle autom), teta kaže da im nekada kada naglo malo jače pojačaju muziku djeca se stišaju, prestanu plakat, jer im to odvuče pažnju, pa kada se naviknu i ponovno počnu plakati, onda je smanje i efekt je isti...nekad pali, nekad ne.
    Emi je bila malo zbunjena tom bukom, ali oduševljena što svira muzika, pa si je odmah zaplesala
    Bila sam s njom kojig 5-10min i izašla na 2h ispred vrtića i traćala s mamama, o lošoj prehrani u vrtiću, tj. roditeljima koji inzistiraju na istoj

tete niti jednom nisu došle po mene, nije zaplakala, danas se prvi put smijala, inače je ozbiljna...ušla sam u 11h na ručak...a nisam htijela jer sam znala da će se odmah ustati od stola, no ubrzo se vratila, čak je teti dala da joj stavi "slinček" ispod vrata, što inače ne dolazi u obzir..sama je htijela jest, ali smo joj i mi pomogle, bila je presretna što može sama jest.
    Danas je bila možda bolje volje, jer je napokon noćas spavala, i jutros je došla kasnije u vrtić inače joj se u 10-11h već spava, onda oko 11 je bilo oko 4-5 djece, pa su joj tete mogle posvetiti pažnju, što je njoj maloj ovisnici o pažnji jakooo važno

za ručak je bilo varivo i kosani odrezak od svinjetine-preslan!!!! Prvi put je jela svinjetinu i mješano meso i sve je pojela pošto nije ništa doručkovala.

Na putu do vrtića pjevamo pjesmice, doma pričamo kako nam je super u vrtiću, igramo se, juuupi idemo u vrtić...bla, bla i ona skače od veselja...ako ne bude plakala neće mi je biti problem ostavljati u jaslicama, čak da pače bude li se veselila s zadovoljstvom ću je vodit, no bude li plakala ko ovi drugi i ja to vidim, nema teoretske šanse da je ostavim...nema tog posla ni love!!!!!!!!!!!!!!

sUTRA ĆU JE PROBAT OSTAVITI OD 8H-12H sjedit ću dvorištu vrtića za svaki slučaj...baš me zanima hoće li plakati.........?

Danas je bila suuupeer!!!!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

inače strah me nepoznatih teta čuvalica, prije bih je ostavila u vrtiću, ipak tamo ima još dijece, i dvije su tete, a tko vidi što radi teta čuvalica na samo s mojim dijetetom.... :/

ostavila bih je mami ili sestrama i nikom više

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Eto mi smo u jaslicama godinu dana. Adaptacija je tekla otprilike kao kod clio - jedan dan od 8 do 10, drugi dan od 10 do 12, treći dan spavanje. Moja je princeza fino podnijela 1.tj., da bi slijedeća 3.tj. urlala od kuće do jaslica. Uf, srce mi se paralo...., ali nismo imali mogućnosti odustati. i kad su zaredale prehlade, upale uha (našoj su pedijatrici sve bile za antibiotik, a ja bi joj davala tek kad bi zakurila), svaki put je bilo ispočetka - prva dva, tri dana negodovanje, a onda me poslije ona sama tjerala u jaslice.....
    moja se h. puno promijenila, socijalizirala, prije je bila dosta povečena, a sad se oslobodila. jede sve, voli tete (i meni i mm su drage) i veseli se odlasku.
    što se tiče jelovnika - kod nas je izložen za 1. i 3.tj., tj. 2. i 4.tj. u mjesecu, nisam primjetila paštete, hrenovke i slično... radim u školi, i kod nas od prošle šk.god. isto nema toga....a što se tiče grickalica, mi koristimo samo štapiće i Plasmon kekse, ali kad su rođendani vidjela sam da drugi nose i smokije.... moja nemre prestati jesti kad ih vidi... , al si mislim, jedanput u par mjeseci joj neće biti ništa.....
    šaljem Vama i bebačima za uspješnu adaptaciju

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa

itekako se to može roditeljima zabraniti
    primjerice...zdravstvena djelatnica na početku pedagoške godine napiše neka općenita pravila (koja se odnose na zdravlje djece) za roditelje i oni to trebaju poštivati... na odgajateljima je da ne prihvaćaju ništa od onoga što ona napiše da se ne smije donositi... i kraj priče

e sad...znači to ovisi o samoj zdravstvenoj djelatnici i odgajateljima...te njihovoj međusobnoj suradnji...
    odgajatelj ima pravo reći roditelju da ne dopušta nikakve bombone, žvake i sl. da roditelj donosi čak i svom djetetu, jer dok roditelja nema odgajatelj ja taj koji snosi odgovornost ako se djetetu nešto dogodi zbog tog bombona, žvake i sl.... znači, roditelj to može dati SVOM djetetu onog trenutka kad ga preuzme od odgajatelja i odvodi doma...za bilo što drugo (znači, davanje svom djetetu i drugoj djeci dok su u vrtiću, nema nikakvo pravo)

sad je tu jedino problem ako je odgajateljima neugodno to odbiti i ne žele doći u sukobe s roditeljem zbog takvih stvari... ALI NEUGODA NE MOŽE BITI OPRAVDANJE ZA TO...i točka... i to recite i zdravstevnoj djelatnici i odgajateljima...
    SRETNO CURKE

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Može se zabraniti, odnosno zamoliti uz objašnjenje zašto se određena "hrana" ne smije nositi u vrtić.
    Mi smo to prošle godine objasnili na prvom roditeljskom(i naravno zbog pojedinaca ponavljali na svakom). Nekima ni nakon toliko priče ništa nije pomagalo. Kada su došli s tim sra....() iz torbe smo uzeli samo štapiće, a drugo vratili uz objašnjenje da to nije zdravi i da mi to djeci nećemo davati. Drugi put su pitali što smiju donijeti u vrtić i dobili su lijepu listu:
    Meki, Truki, sušeno i sviježe voće, integralne kekse...

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a šta su to Meki i Truki?

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

U našim jaslicama ovaj tjedan adaptacija izgleda tako da roditelji budu s djetetom svaki dan nešto dulje i svaki dan ga ostave samog na neko vrijeme, vrate se po njega i odu doma. Mi smo drugi put danas u jaslicama (nešto smo bili štrajkali) i danas sam je ostavila na 10 minuta samu, sutra ću 20. Do kada će to tako trajati ne znam, ali tete su najavile da neće u nedogled jer im je stvarno katastrofa raditi išta s djecom dok se onuda mota 1-2-3-4-5 roditelja.
    Kada sam prekjučer ostala jedina mama tamo, a Gea se zaigrala, tete su animirale i organizirale djecu i atmosfera je bila prilično ugodna i nitko više nije plakao (osim Gee kada smo morali ići doma).

Balarosa i ja sam tek u utorak stvarno shvatila da ću je morati ostaviti nekome na više od pola dana, da će je netko drugi tješiti, maziti, nositi, uspavljivati i pola dana nisam mogla doći k sebi od šoka. Inače noću bježim po krevetu od nje, a zadnje 2 noći samo što je ne ugušim od grljenja.
    Onda sam danas vidjela curicu kao moju koja je pred 3 dana neutješno plakala za mamom kako se mirno i zainteresirano igra u jaslicama, čula da je moja prestala plakati pola minute nakon što sam ja izašla van i konačno skužila da će sve biti u redu, da ćemo obje preživjeti i sada sam mirna. Ili - za sada. :/

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Prvo da prenesem poruku koju sam dobila od poznanice koja iz prikrajka cita topik.
    "Molila bi te da ivanizg poručiš da ima najbolje tete na svijetu - znam jer sam ih isprobala - jedno 5 godina. I da sad mi fale."

Ja joj vjerujem

Pridruzujem se pitanju o Mekiju i Trukiju. Nikadcula :?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Inace, mi sinoc zakurili 39.5 :shock:
    Najvise ikad.

I koliko god da mi je tesko gledat malu komicu , mirnija sam s druge strane - ipak nije zbog jaslica bio onakav, nego zbog pocetka bolesti.
    Dapace, jucer kad se probudio iz popodnevnog sna, osmijeh od uha do uha.
    Pitam - Jesi lijepo sanjao sine?
    Veli "Da".
    Pitam ja "A sto si sanjao?"
    A on meni: "Ljulja. V(r)tic. LJ. (ime tete cuvalice)".

Neam pojma jel mislio sve sto je rekao , al mene veseli.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meki i Truki su nešto ala smokići.... truki je čini mi se kukuruzni, a meki pšenične klice ili tako nešto. Stoje na odjelima zdrave hrane. Moji su to, kao i rižine pahuljice u kuglicama, super papali.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ala zdravi smokici.
    mekii su i regulator probave.
    L. je to trusila ko velka kad je usvojila dohranu, kao zamjenu za smokije i sve ostalo sto se nudi.

tetana, bubicka, tnx

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

danas je Jan ustao u 7, odgledao crtić dok sam se ja oblačila, obukla ga i u 8 smo stigli u vrtić.
    pozdravio me i išao se igrati, a ja sam na sekundu zastala da utješim malog plačljivka (sestra mu je na gornjem katu u vrtiću, pa svaki dan plače za njom). nakon što sam ga smirila,ustala sam da idem doma, kad on zaplače zamnom. teta je umrla od smijeha. onda je moj Jan došao do mene zagrlio, poljubio i rekao: "idi u jajiu (idi u kancelariju).
    uglavnom, došla sam po sina u 15:30, odspavao je prvi puta, ali kada me vidio, poleo je vikati: "mama tita!"

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Drago mi je da privikavanje prolaze dobro.
    Našim klincima (novima) je bila kriza u četvrak. Jutro je prošlo u plakanju na mahove- sva sreća da nas je četvero tako da je svako dijete bilo nošeno i utješeno. Kriza je počela jer se najmlađima spavalo(oko 10), a njhove suze su pokrenule i suzice ostalih na privikavanju. Naravno trebalo je "otkriti" kako ih uspavati. Nakon što smo uspjeli svi su se primirili.
    Jučer sve super, najmlađe smo stavili malo odspavati oko 10 i svi smo bili sretni i zadovoljni.

Meki i truki su super. Mi ih klincima predstavljamo kao "zdrave smokiće".

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kod nas ih ima 15- ak u grupi, dvije su tete i iskreno, divim im se...
    Nose ih, tješe, kuhaju kavu u dječijoj kuhinjici...

Moja J. se malo rasplače iz solidarnosti kad vidi da plače netko drugi, no čini mi se da zasad ide ok.
    Vesela je kad dođem, vidjela sam je s vrata dok ona još nije mene skužila i onako je veselo hodala po sobi, nešto pjevala i plesala s nekom igračkom...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tetana, lijepo je cuti stranu tete u vrticu

Ja sam sad puno mirnija i optimisticnija.
    K. nije bio zdrav i to sam nekako osjetila.
    Plus kolegica na godisnjem, visak posla i moja nervoza zbog toga (sto sam tek naknadno shvatila).

Nadam se da cemo ozdraviti do ponedjeljka, al sve vuce na upalu grla...

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo i nama je prošli tjedan bio tjedan za adaptaciju.
    Prvi dan smo bile zajedno oko 3 sata, drugi dan isto toliko, treći dan do pred spavanje i tako. U petak sam ju pustila samu sat vremena i nije bilo problema. Igra se s dječicom, tete su super i sve je OK.
    Sljedeći tkedan počinjemo s ostavljanjem do spavanja, a u srijedu ili četvrtak će ostati spavati.
    Nadam se.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

clio-mi meki, truki i drugu zdravu hranu za klince kupujmo u trgovini sa zdravom hranom kod Vodovoda.
    blazena hvala i uzvračam u nadi da će prehlada brzo proći. Prvo vrijeme budite spremni na češće prehlade i bolesti. Uzrok tome je susret s većim brojem klica, no i pad imuniteta zbog stresa uzrokovanog "separacijom"(to je moje mišljenje).
    Mame hrabro i s pozitivnim razmišljanjem naprijed jer su djeca "mali radari" koji hvataju naše vibrice, dobre i loše.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i mi smo na adaptaciji...ja sam sad skroz optimistična i stalno pričamo o tetama vrtiću i on priča...ostao najduže 1 sat i većinu preplakao...al se dao nosit, malo se igrao sa tetama, malo sa drugom djecom što je već pomak jer pri prvom ostanku njie htio ni tetu ni djecu...

on zasad nije buban iako mu se pojavila iritacija od pelene kao prije par mejseci kad je bio bolestan (pad imuniteta)..nadam se da će izdržat još 2-3 tjedna bez prehlade...
    zato mami curi nos i izbio mi herpes (valjda) na bradi...ovoliko nervozna nisam bila nikad (onih par dana krajem kolovoza)

i meni se više sviđa ideja o vrtićunego o teti čuvalici...nekako sam mirnija...

:pusa: svima

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

još jedna moja nedoumica...u petak je čim smo došli pred sobu tražio cicu..kako je u siti mah teta govorila da danas najbolje da odem a on ostane odma tak je i bilo..pozdravili se ona ga uzela ja otišla...
    ako mu dam hoće li to biti jedan od načina otezanja odlaska?
    il da mu dam u autu?
    ne traži ujutro nakon buđenja..da mu ipak dam doma?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja njoj dam doma prije nego krenemo u vrtić. Ona traži čim se probudi.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moj zna da ne dojimo vani (eventualno u parkicu), pa rijetko i pita.
    Budi se u 6 i trazi, onda kunjamo, nasisavamo se i mazimo do 7.
    I to bude to za dane kad idem na posao.

Maša, ja bih mu dala doma ili u autu... nekak mi garderoba nije najbolje mjesto, a i mali bistric ce brzo skuzit da tako moze odgodit rastanak.
    Cek jos koji dan pa ce ti se dilema rijesit sama od sebe cjelonocnim pristekavanjem
    (ne mora bit, al mi smo bas to prosli kod prvog odvajanja s godinu dana.
    zato je adaptacija na tetu br. 2 bila ekspresna, u 3 dana. i bez promjena u ponasanju)

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i mislila sam da nije dobro dat mu tamo...

on će dolazit u vrtić oko pola 9 (mi oko pola 8 do 8 pijemo kavu pa ću ga oko 8.15 odvest) pa će cicat u tom vremenu...već ćemo se nekako posložit..

i on sad zove u krevet kad hoće cicati...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj blazena prvotno napisa
    Prvo da prenesem poruku koju sam dobila od poznanice koja iz prikrajka cita topik.
    "Molila bi te da ivanizg poručiš da ima najbolje tete na svijetu - znam jer sam ih isprobala - jedno 5 godina. I da sad mi fale."

Ja joj vjerujem
    teta maja i teta Ivana :D za sada su OK
    Od danas klinci ostaju spavati.
    Prvi put sam je danas ostavila samu u 8h.
    Ona samo uđe, bez puse..jer ujutro cijelo vrijeme pjevamo; idemo u vrtić juuupiii!!! tj. ja pjevam skroz dok se ona ne nasmije pa zapjevamo.....
    Ispred vrtića mi je riknuo auto, pogledam iza sjedalicu i srce mi pukne, dođem doma vidim njenu sobu s igračkama i počne me peč savjest...fali mi...
    a kada je doma nekad jedva čekam da je netko malo uzme...eto nikad ne valja...

Donjela sam joj jutros slanac, jer klinci su jeli namaz od povrća što znači s češnjakom...a ona je samo sjedila na krevetiću i buljila u zid, teta ju je podigla a ona je i dalje imala bezizražajnu facu, niti se plače, niti se smije, niti se igra....nema reakcije kao mrtva :shock:

Inače je takva bila i ovih dana kada bi je doveli oko 8h, kada bi došli oko 10h plesala bi slatkica mala mamina

teta me je rekla zvat na mob. ako bude plakala...sada idem po nju poslije ručka, pošto je danas prvi put 4h sama pa su tete rekle neka još danas ne spava pa ćemo sutra probati.........idem po nju pješke jer mi je auto riknul

Inače tetam svaka čast, djeca se bacaju tuku, plaču, vrište...ne samo što ti treba psihička snaga već i fizička...to je stvarno tamo za poludit kad počnu svi odjednom...inače primjetila sam da jako malo plaču...tete ih nosaju, maze, i satima sko treba...bravo za tetu Maju i Ivanu u Bretsju :D

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •