Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 85 od 85

Tema: Kako izgleda adaptacija u jaslicama

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nakon tjedan dana karla sam danas prvi put ostavila samog u jaslicama na sat vremena. Otišla sam a da mu se nisam javila i tu sam možda pogriješila al u tom treunutku sam mislila da je tako bolje jer bi imače plakao.

Kad sam došla on je bio uplakan i teta je rekla da je plakao cijelo vrijeme, malo je falilo da i ja
    Dogovorili smo se da ću ga sutra opet ostavit na sat vremena al već mi je sad teško pri pomisli da će plakati jer je inače vrlo veselo dijete

E a sad vaš savjet dal da mi se javim il da "pobjegnem" da me ne vidi? :?

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nikad ne otić bez pozdrava...

iako će plakat kd vidi da odlaziš, brzo će naučit i da se mama vraća....ovak samo nestaneš a on u nepoznatom na nesigurnom terenu i nema pojma gdje si i što se dogodilo...

:pusa:

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Nemoj odlaziti bez pozdrava, to će ga učiniti još nesigurnijim.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I mi smo krenuli u jaslice sa šmizlom.
    Moram priznati da sam se jako bojala poučena iskustvom sa prvim djetetom koji je plakao cijelu godinu.

Prvi tjedan smo bili po sat vremena i samo je sjedila kraj mene i mama, mama izgovarala neprestano, a od jučer ostaje po četri sata tj. do ručka.
    MM i ja smo u šoku i to pozitivnom, naše dijete nije ispustilo niti suzu od kad je krenula u jaslice.
    Prošli smo joj tjedan objašnjavali kako se ide igrati i družiti sa prijateljima dok mama i tata rade.
    U jutro se pozdravimo, pomazimo i onda krene teti i maše nam papa i šalje još jednom leteće puse.
    Ne plače šmizla, al plačem ja

Ima već i par jasličkih bisera.

Pita ju teta "A ti nemaš dudu?", a šmizla odgovori "Nje imam cicu"

Kad dođem po nju šmižla viče "Teta,teta evo mama i cica došje!"

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja sam danas karlu pričala da će mama ići nešto kupiti i da će doći po njega, ostavila sam ga dala mu pusu i otišla...nije plakao jer se zaigrao s tetom (mlađom) e al kad sam došla po njega nakon sat vremena pitala sam stariju tetu kakav je bio a ona me tako napala "imamo 8 nove djece samo vaš plače" ja joj pokušala objasnit da karlo nikad nije s nikim ostao osim samnom i mm-om, a ona će meni "ee pa ne treba zato plakati i xy je isto bio cijelo vrijeme samo s mamom pa ne plače, vi ste krivi šta on palče"

Tada mi je stvarno došlo da plačem jer ko da je meni drago šta on plače za mnom, danas kad su izašli vani odmah je prestao plakati i kad sam došla nije htio doma a teta mi govori "uzmite ga neka ide doma dosta je njemu za danas" a ja joj govorim "al on ne želi ić doma"

Uh tako sam nezadovoljna s tom starijom tetom dok je ova mlađa odlična
    ona mi je rekla "plakao je al to samo dok se on malo ne navikne na nas svaki idući dan će biti sve bolje"

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mali karlo, reakcija tete mi je baš koma...
    Po meni je plač totalno normalna reakcija djeteta.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    mali karlo, reakcija tete mi je baš koma...
    Po meni je plač totalno normalna reakcija djeteta.
    i ja sam čitajući ovdje iskustva drugih mama shvatila da većina djece plače u početku a teta.... :/

Al ona uopće nije odgajateljica nego medicinska sestra i to mi je isto :shock:

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

baš grozno od tete.... ...kod nas od njih 9 u grupi samo 2 curice nisu suzu pustile ovih 7 dana (još ćemo vidjet hoće li plakat ili ne)...a ostali plaču pa se smire...jedno se dijete samo preselilo iz vrtića i sve opet ispočetka..

a i ja sam čula da su u grupi jedna medicinska sestra jedna odgajateljica...kod nas su 2 odgajateljice..

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Naše tete su odgajateljice.
    Moj mišić danas ostaje prvi put na spavanju...
    Javim sutra kako je bilo.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj mali karlo prvotno napisa
    a ona će meni "ee pa ne treba zato plakati i xy je isto bio cijelo vrijeme samo s mamom pa ne plače, vi ste krivi šta on palče"
    Mali karlo, vjerojatno je to zato sto nisi zbrisala kako sto je ocekivala od tebe.
    Mah... to je tvoje dijete i kako je netko rekao - zasluzuje pristojan pozdrav.

Hrabro naprijed

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Naše tete su odgajateljice.
    Moj mišić danas ostaje prvi put na spavanju...
    Javim sutra kako je bilo.
    ~~~~~~~~~~~~~~~ da sve prođe što lakše :pusa:

Miha danas ostao 2 sata i kaže teta bolje je (pri tom misli da se smirivao i igrao,kad bi se sjetio mame malo bi plakao došao se pomazit sa tetom, jeo je što je napredak, igrao se sa djecom (i to je stepenica gore)...daje teti 5 i maše papa na odlasku...
    ujutro sam sjedne ja obučem šlapice i sam je ušao u sobu iako je počeo cendrat ...
    i meni je sad puno lakše...vidim da mu je tamo ljepo jer i doma priča o teti i jednom dečku i ujutro pita di je teta...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma ona čak jutros nije plakala, ali moja starija još plače pri rastanku ujutro pa malu to zeza

Mama, seka pače...

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

o, nama je od petka sve bolje i bolje
    pošto su zajedno u grupi nemam puno muke oko odlaska...pozdravim jednu pa drugu i pravac posao
    tuga traje par minuta
    Hana je prekinula i štrajk za klopu (mali ždero je izdržao 3 dana bez ručka u vrtiću) pa sam stvarno bez brige

meni jaaako pomaže što su one samo do iza ručka u vrtiću i još ja dođem malo prije podne pa ih ja i pokupim i saznam sve od teta. onda ih preuzimaju tete, bake i sl

to je stvarno za preporučit-poludnevno ostajanje dok su manji

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i da ne mislite da sam fulala temu - OBJE su u jasličkoj grupi, Lara je naravno najstarija s 4 godine ali se redovito igraju s curicama iz veće-vrtićke grupe

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj blazena prvotno napisa
    Citiraj mali karlo prvotno napisa
    a ona će meni "ee pa ne treba zato plakati i xy je isto bio cijelo vrijeme samo s mamom pa ne plače, vi ste krivi šta on palče"
    Mali karlo, vjerojatno je to zato sto nisi zbrisala kako sto je ocekivala od tebe.
    Mah... to je tvoje dijete i kako je netko rekao - zasluzuje pristojan pozdrav.

Hrabro naprijed

ona je meni vjerovatno zamjerila to što kad sam ga prvi put ostavila na 20 min on je jako plakao i mlađa teta je došla po mene da uđem (ja bila ispred vrata) i ja sam ušla i on se smirio i nastavio se igrati i mi smo onda ostali tu jer nije htio ići a ona kaže da kad ja uđem trebamo odmah ić ća :/

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Čudno, naše tete nas pokušavaju što duže držati s djecom u sobi i da prilagodba traje bar 2 tjedna.
    Mia je danas ostala od 8 do podne.
    Sutra možemo probati spavati.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

e imam pitanje što se tiče spavanja, dal vi ostane prvih par puta s njima ili odmah sami ostaju spavati?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

kod nas je veliki problem spavanje sve ostalo je super....
    nema plača kad ostaje, voli se igrati sa novim igračkama i kažu mi da je super samo je problem što ona spava prije podne pa je totalno izmorena kad dođem po nju...oni su joj stavili krevet i stavili je da spava i teta je mazila ali kaže da nemože da spava - ipak je to velika promjena jer kad smo kod ja ležem snjom u krevetu

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i ja sam prvi put ostala sa njim u sobi i još je cicao..al su rekle da je najbolje da kad mama dođe da ide doma (dok se ne adaptira, da ne povezuje prostor sa mamom...jel zašto je ona nekad tu nekad nije,prekomplicirano im je...)

spavanje....ostaju sami...od kad ih počnemo ostavljat više nema našeg ostanka u sobi...

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da vam se pridružim. Adaptacija, poželjno je kada je roditelj u skupini sa djecom da preuzme ulogu "trećeg odgojitelja" to znači da potiče na igru, animira i drugu djecu..Znam da su ti trenuci stresni ali bilo bi odlično kada bi se prisjetili da djeca uče po modelu, prati roditelja kako se otvoreno,pozitivno i s povjerenjem odnosi prema odgojitelju ..isto "kopira" i kad su djeca u pitanju. Ako dijete osjeti vaš strah, tjeskobu , nepovjerenje..isto tako će se i ono osjećati.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja je ostala jučer na sapvanju. Super je jela i zaspala bez problema.
    No, jutros ju je (opet) seka rasplakala...

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i nama se događa da jedna drugu rastuže....onda se tješe i grle

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

maxi

Jučer mi je starija rekla da kad su se popodne susrele u dežurnoj sobi da su se grlile i ljubile...
    to mi je uljepšalo dan

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

imate neke savjete kako da riješimo spavanje u jaslicama...

H. ide već oko 9-10.00 sati u jutro opet spavati jer mi spava dva puta na dan...u jaslice je dovodim u 8.30 i jedno kraće se vrijeme igra kažu tete i poslje toga je svlada umor i postaje neraspoložena, plačljiva..
    one je stave u krevet, daju dudu, maze je ali ona nemože zaspati (vjerovatno zbog promjene, buke) ...

kad dođem po nju oko 11.00 sati već je jako iscrpljena i baš mi izgleda jadno i odmah mi zaspie u kolicima i spava 2 sata

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jučer nismo bili u jaslicama, Emi je opet zaspala tek ujutro, no prekjučer kada je došla iz jaslica to je bilo "strašno" totalno povučeno, sramežljivo dijete koje smo MM i ja na sve načine animiralai da se nasmije, grlili, ljubili, igrali se, vodili je u Grad mladih da se igra i tek nakon 6-7 h malo je došla k sebi?????? :shock: Počela se malo smijat i komunicirat???

teta kaže da je bila super, da je zaplakala samo na 20 sek. i to zato što svi oko nje satima plaću, tete su konstantno posvećene njima, nosa ju ih, maze, a pošto ona za sada ne pravi probleme, jednostavno tete " zaborave na nju", a druga su djeca jako mala ona ima 17 meseci a većina 12 mj. i neznaju se igrati, a njoj je valjda nakon par sati što se tamo sama igra, što svi vrište, i nitko ne obraća pažnju na nju, osjeti se sama i napuštena

kaže teta da je u jednome trenutku došla do nje, povukla je za kutu, pružila rukice prema njoj i rekla; to, to- u smislu, sada malo mene uzmi sunce moje malo

zato mi ju je sada problem ostavit, danas ju je MM odveo, pošto smo jučer imali raspravu, ja sam mu rekla da on nije majka i da nikada nemože osjećati ono što i ja kada ju ostavljam ( on ju do sada nikada nije vodio, pa sam ga jutros natjerala, sada me je zvao i nije mu bilo baš svejedno, kaže da se malo nečkala, ali kada joj je teta pružila ruke da ju primi u zagrljaj odmah joj se zaletila i ostala bez problema )

Kaže MM da su svi plakali, i da je teta rekla da će tako vjerovatno do Božića a neki zauvjek, njima je to normalno, ne dedru se na roditelje niti na djecu zato što plaču!!!!!

Meni nije bio problem ostaviti Emi dok je ona bila sretna tamo, no sada kada se počela povlačiti u sebe, sramiti i hoće se konstantno nositi, i to su primjetili svi koji je poznaju, brinem se, da njenom samopouzdanju ne naštetim zauvjek- sada sve upija i sve kopira, sve pamti, i sve ju nekako obilježava- u toj je fazi.
    Možda da ju ispišem dam otkaz, pa je upišem s 3-4 godine, kada već bude malo formiranija ličnost, karekter osobnost??
    Ne želim da već sada nauči što je strah, napuštenost i samoća jer bi ona u ovim godinama to mogla doživjeti tako, da joj to bude trauma cijeli život.

Ja znam da bi ona bila sretna u vrtiću kada bi se tamo igrali i kada djeca ne bi toliko plakala.
    Vodim ju u vrtić da se socijalizira, a ona tamo samo "zatupljuje" i ništa se s tom djecom u jaslicama ne radi, ne zato što tete ne žele, nego jednostavno ne mogu!!!!!

Razmišljam ako se nastavi ovako, da kažem tetama da je malo pošalju u stariju grupu, jer ona se voli igrati s starijima, jer njoj je ovdje dosadno, niko se s njom ne igra, tete nemaju vremena jer tješe ove koji plaču, a ona sama samcata jedino što me strah da ju tamo netko ne lupi?????
    Što da radim???

Umjesto da u vrtiću dobije socijalizaciju i zdravu hranu, ona tamo zatupljuje i to sada kada se najviše razvija intelektualno, i totalno se nezdravo hrani- suho meso, svinjetina, faširano, namaz od češnjaka, saft, pašteta, hrenovke.........

Znam da bi za nju bilo najbolje vrijeme da krene u vrtić s 2,5-3g..jaslice stvarno ničemu ne služe i nisu dobre za klince, oni jednostavno u toj dobi trebaju svoju mamu, maženje, i sigurnost...to tamo traže od teta, znači niti se igraju, niti se socijaliziraju, niti su u toj dobi još upućeni jedni na druge!!!!!

MAMA KOJE ŽELE TREBALO BI DATI PRAVO I MOGUĆNOST DA OSTANU S DJECOM DOMA DO 3G - NA PLAĆENOM PORODILJNOM- BORIMO SE ZA TO, AKO ŽELIMO SRETNU DJECU I SAMOSVJESNU MLADEŽ I JEDNOM ODRASLE LJUDE!!!!!

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mom Karlu nije problem ostati 3 sata, ne plače, igra se sa djecom, igra se sam, čak i pojede koju žlicu juhe prije odlaska. Mislim da je i njemu dosadilo biti sa mamom 24/7 i da mu se sviđa ova promjena.
    Super je jer zna da će mama doći po njega prije spavanja. To spavanje u jaslicama mi se čini mission imposible. Em što Karlo nikad ne zaspe prije 14h, a nekad ni cijeli dan, em šta ga ne može uspavati ništa osim sise. :/

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ivana zg,
    Ako ikako mozes probaj odgodit jaslice za cca mjesec dana.
    Do tad ce se vecina djecice adaptirati i nece vise biti placa.
    Da li da das otkaz, to ti nitko od nas ne moze reci.
    Meni je pomoglo stavit na papir sve za i protiv - ne samo s obzirom na K. nego na cijelu famliju.

Blondie, ne znam sto ti reci.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mia nikako da se navikne. Plače na rastanku, plače dok me nema, neće da se igra, plače kad me vidi... Ako sam tamo s njom uživa, igra se s drugom djecom...
    Danas će ostati na spavanju, a ako ne bude htjela teta će me nazvati da dođem po nju. Ne znam što da radim.

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

nama je već super, Hana se od petka ne plače a danas mi je dala pusu i otišla u sobu

htjela sam vam potvrditi da je lakše kad je dijete doma s čuvalicom čim duže i da adaptacija djeteta bliže 3. godini definitivno lakše prolazi

ja sam sad bez brige ali naravno da smo se organizacijski i financijski do sada potrgali.....rezultat se vidi: cure od 4 i 2,5 su se adaptirale već krajem prvog tjedna

svima

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    Kaže MM da su svi plakali, i da je teta rekla da će tako vjerovatno do Božića a neki zauvjek
    :/ Jutros kada sam dovela Ivora bilo je 10ak djece i NITKO nije plakao.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nakon 7 dana u jaslicama (po sat vremena) karlo sinoć dobio temperaturu i šmrca stalno

danas ga nisam vodila al ako danas ne bude imao temp dal da ga vodi il da ga ostavim doma dok ne prođe prehlada?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Uf, mali karlo, nisam sigurna.
    Ja bih ga ostavila doma jos sutra, do ponedjeljka ce sigurno biti fit.
    I zbog njega i zbog druge djece.
    Ali ja imam srece i super sefa koji razumije takve stvari...

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

x

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    :/ Jutros kada sam dovela Ivora bilo je 10ak djece i NITKO nije plakao.
    A ovisi koja je grupa, stara ili novoformirana.

Ja danas isla oko devet sati, dogovoriti nesto s tetom.
    Prolazim dole pored 2 starije jaslicke (sve u staklu pa vidim) i niti jedno dijete ne place.
    A gore 2 mladje jaslicke grupe i od cca 20 djecice sve skupa, 6 ih place.

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ali ja imam srece i super sefa koji razumije takve stvari...
    ma da ostavit ću ga ja, bolje da sad ostane doma kad je lagano prehlađen nego da se još gore prehladi.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •