Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: čuvanje trudnoće nasuprot bolovanju

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno čuvanje trudnoće nasuprot bolovanju

Pozdrav svima!

Za nekih 40-tak dana mi započinje porodiljni dopust, međutim u zadnje vrijeme se osjećam lošije pa me doktorica pitala da li želim ići na bolovanje.

Čitajući ovaj forum i ostale, ostala sam zbunjena :? . Naime vidim da postoje razlike između čuvanja trudnoće (komplikacija) i bolovanja kod isplate plaće/naknade, a s obzirom da ja imam plaću iznad 4500 i ne bih htjela da mi padne (moram dizati kredit za stan), molila bih nekoga ako mi može objasniti razliku.

Također, ako me možete uputiti na link/temu gdje je objašnjena procedura/i svi papiri što moram napraviti prije odlaska na porodiljni (posao, HZZO)

unaprijed zahvaljujem na odgovorima

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ako si na "običnom" BO dobivaš plaću sukladno kolektivno ug. ili praxi tvoje firme (negdje 70, 80, 90% plaće) i na teret si poslodavca do 42 dana BO.
    na komplikacijama si odmah na teret HZZO i dobivaš max. cca 4.250 kn jer je to limit.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

na bolovanju (nevezanom uz trudnoću) dobivaš 70% plaće od države. Međutim, dosta firmi ti daje i ostatak (30%) tako da dobiješ punu plaću. No, na bolovanju možeš biti 40 ili 42 dana, a onda moraš na komisiju.
    Na komplikacijama dobivaš 4250kn
    ukratko - "povoljnije" je bolovanje ako imaš visoku plaću

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nisam baš sigurna, ali čini mi se da mi je moja dokica jednom objašnjavala kako se trudnica automatski upućuje na komplikacije, neovisno o vrsti bolesti. Ne znam zašto je tako. Možda im je to jednostavnije. :?
    Nemoj me 100% držati za riječ, ali vidi to s liječnikom.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ako odeš na obićno bolovanje i isplate ti manju plaću od tvoje ide ti u prosijek plaće za porodiljni, pa ti ga smanjuje

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

puno hvala na odgovorima...morat ću pitati doktoricu ili izdržati nekako još... :/

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bebilino,

ako se ne osjećaš dobro te ako te tvoja doktorica želi poslati na bolovanje uslijed problema u trudnoći, onda nemoj riskirati svoje zdravlje i zdravlje svojeg djeteta radi par kuna razlike u ovih zadnjh mjesec dana prije rodiljnog dopusta.

S druge strane, doktorica te može uputiti na bolovanje samo sa utvrđenom dijagnozom i protivno je propisima izmišljati dijagnozu radi eventualne razlike u naknadama. Barem je ovdje na ovom forumu, sukladno pravilima ponašanja, zabranjeno traženje i primanje savjeta koji su ovoj tvrdnji protivni.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Bebilino,

ako se ne osjećaš dobro te ako te tvoja doktorica želi poslati na bolovanje uslijed problema u trudnoći, onda nemoj riskirati svoje zdravlje i zdravlje svojeg djeteta radi par kuna razlike u ovih zadnjh mjesec dana prije rodiljnog dopusta.
    .
    točno tako mama san...

tih 1000 kuna neće te obogatiti a nisi ni svjesna koje bi ti štete rad mogao nanjeti.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Re: čuvanje trudnoće nasuprot bolovanju

Citiraj bebilino prvotno napisa
    Pozdrav svima!

Za nekih 40-tak dana mi započinje porodiljni dopust, međutim u zadnje vrijeme se osjećam lošije pa me doktorica pitala da li želim ići na bolovanje.

Čitajući ovaj forum i ostale, ostala sam zbunjena :? . Naime vidim da postoje razlike između čuvanja trudnoće (komplikacija) i bolovanja kod isplate plaće/naknade, a s obzirom da ja imam plaću iznad 4500 i ne bih htjela da mi padne (moram dizati kredit za stan), molila bih nekoga ako mi može objasniti razliku.

Također, ako me možete uputiti na link/temu gdje je objašnjena procedura/i svi papiri što moram napraviti prije odlaska na porodiljni (posao, HZZO)

unaprijed zahvaljujem na odgovorima
    Nitko tebe ne šalje na komplikacije zbog lijepih očiju već je to potrebno.

Trudnoća nij evrijeme da sebi dokazuješ svoje vlastite sposobnosti....

Trudnoća je zajednička, svatko od vas radi svoj dio, pa ako ti kao mama odrađuješ trudnoću, neka se netko drugi pobrine za ostalo.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

slažem se ja sa vama...jedino što mi je razlika u plaći dupla...a i trenutno kupujemo stan...al nekako ćemo se snaći, bitno da beba bude dobro...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Bebilino nemoj zaboraviti da ako ideš na rodiljni u 10 mjesecu prva plaća koja će ti se obračunati je ona primljena u 9 mjesecu za osmi mjesec. Mislim da možeš bez problema na komplikacije jer ti to neće smanjiti prosjek! Još se raspitaj! Rađe odmaraj doma, čeka te naporan posao, ali ujedno i najljepši na svijetu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •