Stranica 148 od 182 PrviPrvi ... 4898138146147148149150158 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 7,351 do 7,400 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

sirius, ma ne nerviram se (jos)
    ova malena jede ok, al je zgoljo pa bih ja da papa vise kolicinski
    al dobro je

meni je srednja popila krv, nije nista jela do 11 mjeseci, a tezina je isla puzevim korakom
    danas jede sve, al malo, i dalje je mrsava

linalena avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i mi počinjemo (5mj korigirano, 5kg) , polako sa voćem po par žličica jednom na dan
    prvo smo 4 dana papali jabuku a danas probali krušku, nije baš da jako otvara usta a ja da samo trpam, moram mu sa žličkom dirati usne dok ih ne otvori a i nakon nekoliko zalogaja da mi do znanja da mu je dost

jel postoji neka taktika za bolje papanje tj prihvaćanje žličice?

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Postoji.
    Strpljivo cekati da dijete bude spremno za hranu, a dotad se igrati sa do-hranom
    Lina, samo polako, par zlicica je skroz dovoljno za pocetak.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

linalena dobro došla na ovaj dio !!!!

željkica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Uvela bi bebaču brokula ima 8 mj,kakva su vaša iskustva s njim s čim je dajete,krumpirom?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj željkica prvotno napisa Vidi poruku
    Uvela bi bebaču brokula ima 8 mj,kakva su vaša iskustva s njim s čim je dajete,krumpirom?
    Ni sa čim! Skuhaj brokulu i daj bebi da sama papa komadiće! Neke bebe baš obožavaju brokulu, moja klinka je se nije mogla najesti.

željkica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

ajme mene strah davat komadiće da mu ne zaleti ili tako nešto.

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

I naša je luda za brokulom, obožava jesti cvjetiće, baš me zanima do kad . Kad smo već kod brokule, kad je u sezoni? Vidim da su se ponovo pojavile na placi, kila po 25 kn, kao, domaće...

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj željkica prvotno napisa Vidi poruku
    ajme mene strah davat komadiće da mu ne zaleti ili tako nešto.
    Sve smo to prošle . Ako imaš želje, imaš temu Baby-led weaning ovdje na forumu, tamo ima puno praktičnih savjeta.

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ja ne znam, umirem od straha kad mu ne zdrobim skroz hranu, kamoli da mu ne zdrobim uopće

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj phiphy prvotno napisa Vidi poruku
    I naša je luda za brokulom, obožava jesti cvjetiće, baš me zanima do kad . Kad smo već kod brokule, kad je u sezoni? Vidim da su se ponovo pojavile na placi, kila po 25 kn, kao, domaće...
    Nemoj ti sumnju naglas izgovarati jer kad tad dijete ce razumjeti da pricas nesto cudno o brokuli

Moj je kao beba isto volio jesti cvjetice. I dan danas s 4 god voli jesti brokulu koju zove zeleni cvijet. A cvjetacu zove bijeli cvijet. Obozava i zelenu salatu koju pak zove biljka. Kaze da voli jesti biljke
    Posljednje uređivanje od S2000 : 14.08.2014. at 10:18

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ne pada mi napamet govoriti išta loše o brokuli . I moja voli cvjetaču, maže cvjetiće s velikim guštom. Nisam očekivala da će joj se te stvari sviđati, da sam se morala kladiti rekla bih da će proći npr. tikvica, mrkva i sl., a ona će uvijek radije probrati i pojesti brokulu i karfiol, a tikvicu i mrkvu ponekad i ne želi jesti. Smiješni su ti klinci .

Apsu, daješ li mu zmiksano da sam jede? Već to je veliki korak, uče se samostalnosti, rade na koordinaciji ruka-usta, vježbaju pincetni hvat, zabavljaju se, uče...Kad se ohrabriš i kreneš s komadićima, vidjet ćeš da su oni puno sposobniji nego što mi mislimo da jesu. Kako žvaču iako nemaju zubića, kako s puno strpljenja pokušavaju taj komadić uloviti kažiprstom i palcem, ako im ne ide, zgrabe šakom i onda stisnu da im taj komadić iz šake procuri ili iskoči negdje među prstićima da ga mogu prinijeti ustima i pojesti...pravi su majstori. Što se straha tiče, ja sam umirala sa svakim komadićem, a ne vjerujem da je ijedna mama s prvim djetetom mogla biti mrtva hladna. Kad se osjetiš spremnom, kreni pomalo, vidjet ćeš da će se višestuko isplatiti.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja sam gnjecila povrce dok nisu pocele same grickati
    Obozavaju rizu s brokulom, kad sam uvodila zumanjak, u to bi ga stavila s malo vrhnja, to je omiljen rucak

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Miksanjem hrane radite im medvjeđu uslugu. Na taj način ih učite samo na smiksanu teksturu i kasnije im hrana u komadićima bude veći problem, ne znaju je gristi ni gutati i često se zagrcavaju. U prvih godinu dana bebe imaju refleks samoizbacivanja hrane iz usta/grla ako im nešto zasmeta (tako kažu teorija, ali i moja praksa) pa mi se čini da je sigurnije davati hranu u komadićima bebama od 9 mjeseci nego djeci iza godine koja nisu navikla na komadiće.
    O samohranjenju možete čitati i na tekstu od Rode pod dohrana.

No, s cvjetovima kuhane brokule ili cvjetače se bebama stvarno ništa ne može dogoditi. Bebe ionako ne žvaču i usitnjavaju zubima, već desnima. (ima filmića i na youtubeu, baš kako bebe same jedu komadiće hrane, ima jedan fora s brokulom).
    Dakle, kuhano povrće u komadima da. Kuhana palenta u komadima da. Kuhane voće u komadima da. Svježe voće u komadima da, osim jabuke, na nju treba pripaziti. Kruh da (po tablici) itd....

Moja klinka je sa 7 i pol -8 mjeseci bila u stanju pojesti oguljenu nektarinu u cijelom komadu, držala bi je u ruci i glodala sve do koštice. Sljedeće godine isto to, samo neoguljenu. Glodala je i jabuku u komadu, ali tu sam pazila da ne bude ona tvrda. Većinom je sve jela sama, ponekad uz našu pomoć, ali jako brzo je savladala korištenje čaše i pribora za jelo. Lanjsko ljeto (1,8) jela je apsolutno svo voće u komadu neoguljeno.

Ok, već sam si dosadna s ovom temom, ali baš mije bezveze gledati ta silna miksanja za bebe, mislim da im se radi medvjeđa usluga. Naravno, postoji manji broj djece koji trebaju miksanje jer im se diže želudac na komadiće, ali to su izuzeci, a ne pravilo.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Moj se prekjučer skoro udavio komadićem kruha (11mj)
    i ne, nije mi se učinilo, morali smo mu prstima izvaditi komad iz grkljana, poplavio je i na trenutak se onesvijestio
    toliko o našem BLW-u

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Argente, vjerujem i znam (jednom smo mi izbacivali komadić nečega) da je to grozan trenutak. Ali koje je rješenje? Ne dati djetetu više kruh? Miksati do 3. godine (znam takav slučaj, klinka je odbijala gristi i žvakati jer je bila naučena na miksanje)...
    I kad padnu, a neki padnu opasno i bolno, ne branimo im hodati jer znamo da moraju naučiti hodati, trčati, penjati se. Tako moraju naučiti i jesti, s tim da je većini djece to potpuno prirodan refleks.
    I nama odraslima se događaju zagrcavanja i poludavljenja, ali to su izuzeci. Plus, djeca pamte svoja zagrcavanja, prolijevanja, razbijanja čaša i sl. I uče iz toga.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ja ne miksam, samo zdrobim vilicom, ostane tekstura.. A za sad mu nemam šta dati da jede sam sa prstima.. Žitarice ne moze bez zlice, voće ne kuhama sirovu npr jabuku, kak da mu to dam?
    Nemam ideje šta mu mogu dati da sam jede prstima.. Bananu?

Žlicu grabi i sam si ju stavlja u usta (ili ti u grlo duboko )

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam ideje šta mu mogu dati da sam jede prstima.. Bananu?
    Da, bananu, slobodno. Sirovu jabuku mu ti pridrži, samo da je glođe malo, neka osjeti okus i teksturu, daj neku koja se može glodati, a da se ne otkida. Mekanu nektarinu ili breskvu. Kuhane, oparene tikvice, brokulu... Palentu skuhanu na malo tvrđe...
    Ostalo može sam probavati jesti žlicom. Ili prstima. Neka se igra. Dohrana mora biti zabavna.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Hmm, budem pokusala..
    (A sad ko prava mama ) kaj ak se pocne gusit, šta napravit? Okrenut ga naopacke?
    Ajme straha..

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Pokaži mu što treba raditi. Lizati, glodati, gristi, mljackati...imitirat ćete. Kad tad to mora naučiti, bolje prije, nego kasnije.
    Od ovoga što sam spomenula nema se čime početi gušiti jer je sve tekstura koja se raspada. No, ako mu se počne dizati želudac (ima takvih slučajeva na dohrani) ili počne kašljati, velika je vjerojatnost da će sam sve izbaciti. Kasnije je veći problem kad refleks samoizbacivanja nestane.
    Mi smo jednom klinku okrenuli naopačke i lupali po leđima, ali bila je starija od godine dana. Zapamtila je to i shvatila da dobro mora gristi.

Ako sad savlada ove teksture, lakše će se nositi s kruhom, mesom, tjesteninom i ostalime što će baš morati gristi i usitnjavati.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

I da, ako se baš jako bojiš, onda nemoj još jabuku. Neka mrlja s bananom, kuhanim povrćem i sl.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Evo baš nam je bilo vrijeme papanja, dala sam mu proso na žlicu a bananu umjesto u proso u ruku.
    Ja sam umrla.. On nije
    Glodao ju je lijepo po malo al je bio odgrizao i dosta veliki komad pa sam tu stala, uzela sam mu al očito je taj veći komad lijepo smrvio u ustima i pojeo jer mu ništa nije bilo..
    Ajme straha

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Žitarice ne moze bez zlice
    Iako možeš već i sad, ja sam sačekala da ju posjednem u hranilicu i ponudila joj žitarice na tacnicu ispred nje. Jela ih je rukom i bila prezadovoljna. Ne smiju biti rijetko kuhane, ali ne moraju niti pregusto, dovoljno da kad ih zahvati rukom sve ne iscuri nazad na tacnu. Možeš mu dati i žličicu pa nek se igra i uči.

Što se tiče gušenja, mi smo imali par samostalnih izbacivanja, ali i jedno neizbacivanje koje je završilo tako da sam je ulovila za noge i tresla jer prebacivanje preko ruke i lupanje po leđima nije urodilo plodom. Totalno lude sekunde, ali kao što kaže Zuska, neće se dovijeka hraniti kašicama. I danas sjedim s njom dok jede i pratim je šta radi iako to nije samo zbog straha.

Uh, Arđo, frkovito . Je li mu to bilo prvo jedenje kruha?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Moj baš osjeti kad je nešto za gutanje, a kad je za mućkanje po ustima

Recimo ako zgnječim povrće/voće i bude glatko, odmah guta i zijeva dalje. A ako ima palente, prosa, komadića, onda prvo mljacka u ustima, i tek onda proguta. I isto se hvata za žličicu

Da ne pričam da se jadan rasplakao dok sam jela krušku. Dala sam mu mali komadić na usta, pa je malo grickao desnima, i cuclao sok. Kad više nije bilo - suzeee...
    Fina domaća kruška očito

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ne stignem sve citati, cure s 13 mjeseci jedu sve bez gnjecenja, dosta toga jedu same, to je doslo spontano, gnjecila sam vilicom do pred par mjeseci

željkica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

brokula prošla super naravno smiksano još se ne usudim dat u rukicu.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Za par dana cu uvesti drugi obrok.
    Sad jede u podne, nakon spavanja. Dakle to nije doručak, nego ručak, valjda?
    U koje onda vrijeme dat drugi obrok?

Hranjenje u podne nebi pomicala jer ujutro nakon spavanja trazi meni u krevet i njupa cicu pa je miran do podne, to nam je rutina da si skupa jos malo ležimo i mazimo se, ne paše nam da se odmah dižemo radit doručak..

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Das drugi obrok u vrijeme kad to vama odgovara obzirom na obiteljaki tempo.
    mozda obrok kad ste svi zajedno za stolom?

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Daj kad vam odgovara. Meni je nit vodilja bila da nemamo dva obroka dohrane za redom.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Moj se prekjučer skoro udavio komadićem kruha (11mj)
    i ne, nije mi se učinilo, morali smo mu prstima izvaditi komad iz grkljana, poplavio je i na trenutak se onesvijestio
    toliko o našem BLW-u
    Dogodilo nam se par puta s kruhom, nije se baš onesvijestio, ali ja sam toliko istraumatizirana da bi mu najradije svijetlila baterijom u usnu šupljinu dok žvače. Kakav kruh uopće dati, koru, sredinu, mekši, tvrđi, crni, bijeli...? To je jedino osim banane i jogurta što želi imati u ustima.

Pitanje za kravlje mlijeko: pet dana sam mu davala s grizom (jer će ga za koji tjedan dobivati u jaslicama) i prošlo je OK, nema reakcije (osim ako stolica više u danu nije reakcija), što dalje? Treba li mu uopće kravlje mlijeko kad još cica, pretpostavljam da je bolje da žitarice i dalje dajem uz voće (to mu je doručak), a ne uz KM?

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Uf, Arđo tek sad vidim, grozno
    Ja nisam imala bas takvih situacija sa curama, al znale su se gadno zagrcnuti
    Al ja ne prakticiram blw, gnjecim vilicom, i obje su oko godine dana jele normalno, samo manje komadice, naravno
    I ovoj trecoj gnjecim vilicom i kad grubo zgnjecim, onda to ona prebacuje po ustima i popapa
    Ovoj jos nista nisam miksala i necu (sekama sam znala, rijeko, na samom pocetku)
    Stvarno nema potrebe
    Evo, od frendice mali krece uskoro u vrtic, on jede jos milksano, a ona zivi u uvjerenju da ce mu miksati i u vrticu (ima 15 mjeseci)
    I da bi stvar bila bolja, mislim da bi on jeo nemiksano, samo mama komplicira
    Jer, ako pojede cijelu kupinu, tako bi i bilo koji dugi komadic

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni su u vrtiću rekli da ne miksaju i da treba naučiti žvakati (on žvače, ali mi se čini da se prečesto zagrcava). S BLW-om sam počela jer uopće ne želi jesti nikakvo meso ni povrće, ni miksano ni gnječeno (totalna regresija, sa 7-8 mjeseci je jeo, otada sve gore). Današnji ručak je izgledao tako da je lovio krumpir koji mu je bježao po tacni, gnječio brokulu prstima i mene hranio, a komadiće mesa bacao po podu.
    Koliko će još vremena proći dok ne skuži ili ne dobije želju da sam to pojede? Jedino što je pojeo je par zalogajčića teletine koje je odgrizao s moje vilice (jer mu je valjda fora vilica i taj veći komad), no i tu je bilo problema sa zagrcavanjem. Vjerujem da to izgleda puno gore nego što uistinu je, no baš mi je stresna ta dohrana.

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

vikki bude s drugom djecom naucio...i njih ce hraniti,pa oni njega,ali s njima nauci da se jede...i kod moje je bilo kao s tvojim,tesko joj je palo odvajanje od mene kad je krenula u vrtic pa je strajkala hranu...s ekipom iz jaslica je naucila jesti,mada i danas meni zna odbijati hranu...
    kruh sam joj davala u obliku nekog mekseg peciva tipa kifle, pokusaj s tim...korica joj je bila pretvrda,sredina premekana tako da su te mekse kifle bile dobar izbor...
    mlijeko sam ukljucila kad i ti svom malom i to iz istih razloga...nastavila sam joj kuhati na vodi jer je navikla, osim palentu...

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

vikki, vjerojatno ce to u vrticu ici bolje nego doma
    moja srednja (odbijac i vjecni zgoljavac) najbolje jede u vrticu, iako je jos uvijek najsporija
    a ja nisam cula za vrtic koji miksa hranu, mislim da to ne bi bilo ni pametno

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Slazem se za miksanje i nadam se da ce projesti u vrticu.
    Zao mi je sto je proslo ljeto a da nikakvo sezonsko voce nije htio (eventualno malo breskve ili marelice zakamuflirane zgnjecenom bananom, dinja, lubenica, sljive, smokve... nista).

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jest će sljedeće godine
    ne beri brigu

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ne mogu pronaći gdje ste pisale kako ide raspored namirnica sa drugim obrokom? Do sad sam miješala žitaricu i voće ili povrće u podne. Dal se sad i dalje miješa ili dajem jednu namirnicu ujutro a drugu popodne? Koje kada?

j-la avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

sve novo sto sam joj uvodila davala sam ujutro radi eventualne reakcije...jest da meso nije hrana za dorucak,al ne zna to beba ...drugi obrok je bio vec sve isprobano...
    Posljednje uređivanje od j-la : 26.08.2014. at 11:44

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne mogu pronaći gdje ste pisale kako ide raspored namirnica sa drugim obrokom? Do sad sam miješala žitaricu i voće ili povrće u podne. Dal se sad i dalje miješa ili dajem jednu namirnicu ujutro a drugu popodne? Koje kada?
    aj, majke ti, ne kompliciraj
    zamisli da imaš šestoro djece

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Sa drugim neću komplicirat, obećajem

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Apsu, jedino čega se ja držim je da voće dajem ujutro i pokušavam u jednom obroku ne kombinirati ugljikohidrate i proteine (ne dajem, recimo, krompir i meso ili žitarice i meso skupa). A da li ćeš davati namirnice kombinirano ili ne, na tebi je i na tvom djetetu. Recimo, ja da svojoj skuham samo tikvice, ne bi ništa pojela, ali tikvice i piletina, to prolazi, čak i kad nije zmiksano skupa pa sad ti znaj u čemu je trik.

Apri, molim savjet u vezi grožđa, nisam našla u tablicama.
    Posljednje uređivanje od phiphy : 26.08.2014. at 14:20

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    jest će sljedeće godine
    ne beri brigu
    Valjda hoće. A ni prvi ni zadnji ako i neće.
    Ja nisam ni shvatila što Apsu pita :D
    Phiphy, mislim da grožđe možeš, bez kožice i koštica koliko sam pročitala.
    Što se mliječnog tiče, je li premastan jogurt od 3,2% m.m. (mi ih pijemo, Veronikine, malome sam davala 2,8% dosad)?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj phiphy prvotno napisa Vidi poruku
    Apsu, jedino čega se ja držim je da voće dajem ujutro i pokušavam u jednom obroku ne kombinirati ugljikohidrate i proteine (ne dajem, recimo, krompir i meso ili žitarice i meso skupa).
    Zašto ne?

phiphy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Morala sam ići ponoviti gradivo zašto ne . Našla sam npr. ovo pa ako ti se da čitati, a svodi se na efikasnost probave.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pročitat ću kad stignem . Inače, žitarice dajem ujutro i navečer pa ih ne kombiniram još i s mesom za ručak, ali krumpir i meso da.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sad je večerao skoro cijeli jogurt (s prosom), ostalo par žličica koje sam ja pojela i osjetila pljesniv okus Rok trajanja je 5.9., je l' se može što dogoditi mu, što da radim?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jel friško proso skuhano? ne trebaš ništ raditi, osim ak bu imal nekih problema,tada bi trebalo čim prije stovariiti van iz organizma.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Proso je friško skuhan. Malo je prduckao i zaspao, valjda je ok :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

proso ima pomalo čudan okus
    niš mu neće biti, daj si mira

Pravila pisanja postova