Joj Franny ne znam, ja sam doma 24h a moja jede par put tijekom noci. Nocas valjda 10-15 puta...Drzi se!
Joj Franny ne znam, ja sam doma 24h a moja jede par put tijekom noci. Nocas valjda 10-15 puta...Drzi se!
ma jok, draga, drž se ti. meni je izgleda onda majka mila
.
hvala ti.
Posljednje uređivanje od Franny : 14.05.2013. at 23:25
Da Jelena, ja normalno jedem krumpir. I sve na sto su oni alergicni. Meni su doktori i alergolozi savjetovali da ne izbacujem njihove alergene iz svoje prehrane jer da to nema veze ionako u mlijeko stigne preradjeno. Da to i jest prednost dojenja. Tako da se a uredno tankam jogurtima, sirevima itd. Samo dobro operem ruke i usta
vidiš meni su suprotno pričali i bili sasmam u pravu
mi smo jučer probalo mliječnu kašicu navečer, ipak malo gušću jer nemrem ja izdojit 100ml da se dereš, pa je onda još malo cicao..sve u svemu, noć ko i sve do sada , buđenja otprilike 4-5, nemam pojma točno, buđenje u 5 ujutro! no never mind, slijedeće pitanje: nabavili smo sretne i vesele domaće piceke i zanima me koliko često tjedno dajete meso svojim malcima, piletinu ili ribu svejedno...negdje sam pročitala 2-3 puta tjedno? jel to ok?
Moja beba (9,5mj) je danas probala zlicicu jogurta. Nikako mi vec neko vrijeme nece voce ali danas je pojela malo kruske i banane s jogurtom (a stvarno je bilo fino).
Uz to je i slucajno probala petit beurre keks kojeg je seka ostavila na stolicu u db, ja se jos nekako nisam navikla da se malena ustaje i hop, odgrizla si lijepo komad keksa... Sva sreca nema nikakve reakcije, tko znas sto je sve u tom keksu.
Tiziana tako i moja seka, beba joj je alergicna na kravlje koje je seka pila cijelo vrijeme dojenja, pa nista, a alergiju su skuzili tek kad je malena pocela piti kravlje...
očito su kod takve djece puno manje alergije, nego kao kod mojih kojima alergije počinju jaaako rano i jaaako su vidljive.
kako mogu znati radi li se o alergiji?
u nedjelju smo bili na bazenu i napila se vode i imala je u ponedjeljak proljev, ali bas vodu. prije nego sam skuzila dala sam joj rizu s malinama.
pa je imala opet vodeni proljev i do kraja dana joj vise nisam dala nista.
u utorak je bila ok i imala je ok stolicu, nije jela maline.
pa sam joj jucer dala opet rizu s malinama za dorucak i danas je opet imala proljev, ne vodenasti.
kako znati da je to reakcija na maline ili neka viroza?
samo je u ponedjeljak imala 4 proljeva, ostale dane je imala jednom dnevno stolicu.
Mi danima jedemo mladu, sa krasnog pašnjaka ubranu koprivu. I sviđa mu se (ok, sve jede rado).
Baš čitam knjigu J.B.P. S dosta toga se ne slažem, ali može se pronaći i štošta zanimljivo. Malo mi je previše žitarica u svemu (obrok od dvije, tri vrste ž. a bez voća ili povrća, hm, a opet neću se praviti pametna jer nisam nutricionistkinja). Ne znam koristi li ijedna od vas kombu algu u kuhanju mahunarki (odgađam mahunarke jer ga i cvjetača napuhuje) - čini mi se zgodna zbog bolje probavljivosti i dodatnih minerala, možda griješim. Onda nije za banane, jer nisu ovdašnja biljka, a preporučuje štošta egzotično iz Azije. Uvela bih laneno ulje koje je super masnoća za mozak, a mislim se ne bi li uvela i sjemenke (jedemo ih dosta, a ako već beba može biljna ulja ne vidim razlog da mu ne dam).
amsterdam - Za ribu, znam nekada i pet puta tjedno staviti u povrće po komadić. Mislim da to nije puno. Ako je svježa, zašto ne. Ne može djetetu škoditi. Za meso ne znam.
leonisa - meni se to više čini od bazena. Maline i jagode imaju specifičnu alegijsku reakciju (sitnije točkice), bar koliko znam za brata stalno osutog u djetinjstvu.
ne koristim kombu ali pošto lovor ima sličnu namjenu si probala s njime?
Nisam. Ima mi preintezivan miris, a dodatni minerali i meni bi dobro došli (pijemo svi previše vode). A znam da ga ljudi stavljaju u variva, neiskusna kuharica u meni nije imala pojma da je to iz praktičnih razloga.
Posljednje uređivanje od palčica : 16.05.2013. at 13:57
Ja koristim kombu, ali se sslažem s ovime o cudnovatosti kombinacija puno vrsta žitarica. Niti mi beba to hoće.
kod nas dvaput meso, dvaput riba, ostalo samo povrće. Jedno sto u svemu mora biti maslinovog; inace ništa. Neznam jel to u redu?!
kod nas je situacija jako loša što se tiče mesa i povrća
ima skoro 13 mjeseci i otkad sam počela raditi sve se okrenulo
dok mene nema jede voće, probiotik, svježi sir tu i tamo te zobene i griz
nakon što dođemo doma samo i isključivo sisa
ni da proba komadićak mesa, povrća...
čuvaju je svekiji i njima neće isto da takne povrtnu kašicu
samo prethodno nabrojano prolazi
eventualno mrkva s jabukom
planiram svaki dan kuhati povrće i nuditi na način da joj stavim na njenu tacnu
vikendom kad ručamo dosta ranije pojede i juhu i meso nasjeckano i povrće
nemam pojma u čemu je kvaka
Jelena i moji imaju jaku reakciju i to od sitnih mjeseci al meni su objasnili da antitjela koja se stvaraju zbog unosa hranom nemaju jaku reakciju vec ona koja ulaze koznim putem. Ako prevadava unos alergena koznim putem - jer ih ima i u zraku, na raznim pvrsiama itd a dijetetov organizam ih susrece iako ih nitko e jede tada pcnu prevadavati ovi kozni koji imaju puno burniju reakciju. Ako se organizam susrece alergenom kroz usta, tada se stvara drukciji tip antitjela koja ne rade tako burne reakcije, te polako pocinju preuzimati prevlast ta druga bolja i nenasilna antitijela kojima alergeni nisu opasni sastojak kojim se potice imunoloska reakcija.
Mlijeko krave koje popije dojilja ne izlazi iz cice kao kravlje mlijeko vec se dio sastojaka preradi u tijelu, te predje u mlijekons hranjivim tvarima kao mlijeko te dojilje. Jedino je bitno oprati ruke usta, paziti na neko pokucstvo, kuhinjske krpe itd zbog kozne reakcije i plikova koje izaziva u dodiru s kozom.
Leonisa, ako nakon tjedan dana ponovno ima proljev na maline, i ne degustirate bazene to bi moglo biti to ako ima i druge reakcije. Dakle tjedan dana ne dajes maline, onda probas opet pa se ponovi proljev, svrab, nekakvi osipi - to jesu alergije. Nekako proljev sam za sebe tesko da jest alergija iako teoretski moze biti, al ima ljudi koji trce na zahod i od kiwija pa nisu alergicni. Mozda samo prezahtjevna namirnica za probavu
Zaboravih, moji imaju meso i ribu svaki dan za rucak i veceru. Povrce -meso ili riba - zitarice. Od 6 mj nadalje. Pocev od manjih kolicina do dostizanja stabilnih 80 gr po obroku
evo, izgleda da se "eksperiment" s malo kašice prije noćnog dojenja uspješno odvija. opet spava po 11,5h (noćas čak i 12h) u komadu.
inače, i moja je danas imala 2 full vodene, tekuće stolice. zaključila sam da je proljev, ali pojma nemam od čega jer jede sve što i inače. nije dugo jela krušku, a danas sam joj nakon što je 1. stolica bila tako tekuća (ono voda, voda. upilo u pelenu ko mokraća, samo što je bila druge boje -> soooryy na eksplicitnosti) dala da jede bananu koja ju inače zatvara, ali i nakon nje, nakon nekoliko sati opet ta vodenasta stolica. tak da je možda i neka crijevna viroza u zraku
.
još me zanima reakcija na gluten. uskoro nam slijedi probat namirnice s glutenom pa me zanima kojom brzinom se ta reakcija može ispoljiti? čitala sam na netu koji su sve oblici reakcije na gluten, ali nisam naišla na podatak o tome. da li odmah, čim proba, ili nakon nekoliko sati? pretpostavljam da rekacija na hranu ide odmah, taj čas (nije kao kod majčinog mlijeka, unutar 24h od konzumacije), ali ne znam zasigurno pa zato i pitam.
Bravo za spavanje! Nama vecera prije dojenja nije nista pomogla, osim sto bi mi se onda redovno oko 5-6 ujutro ukakala
Mi smo na dva jadna obroka dohrane, vocni ili vocno-zitni oko 11, i rucak/vecera oko 16. Takav nam je raspored radi njenih spavanja... Jede malo bolje nego prije pa se necu zaliti, ali daleko je to od obroka.
Nego, da vas pitam: koliko raznoliko kuhate bebama? Moja je npr. zadnja tri dana rucala tikvice u nekoj varijanti (s rizom i piletinom; s mrkvicom i krumpirom; s palentom) jer sam ih imala, i jer imaju dobar prolaz. Samo ne znam jel joj to tako dosadno? Sutra ionako prekidan niz ali cisto me zanima kako vi sastavljate menu.
ja sam mojoj do prvog rodjendana ko ludaca sastavljala tjedni meni i pazila da se nista u tom tjednu ne ponovi....naravno,to sam mogla tek kad sam joj uvela dovoljan br namirnica da takve kombinacije mogu smisljat..... onda mi je lagano dopiiii...pa sam nastavila opustenije i iz glave.....ali i sad se drzim nekih pravila sto kojim danom u tjednu jede...lakse mi je tako....
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 17.05.2013. at 22:04
Charlie, i ja radim kao i ti.ponekad 2-3 dana jede istu namirnicu, ali u raznim kombinacijama: malo s palentom, malo s rižinim pahuljicama, malo s prosenim. ponekad dan voća presječem s danom povrća i slično. za sad nemam neku široku paletu kombinacija kad je na jednoj i ajmo reći pol dohrane dnevno s namirnicama koje smije.
Iako sam i sama alergična na gluten (sad ga ipak znam jesti) mislim da se malo previše javio strah i zaziranje od njega. Iz mog ikkustva simptomi su došli postepeno kroz cijeli dan kad su dosegli svoj neslavni vrhunac. A bilo ih je i danima prije u umjerenoj dozi. Prepoznat ćeš, ne brini unaprijed - vjerujem da neće biti ništa. Ja sam se previše brinula oko te hrane, mililitara pa imam mršavo dijete koje dobro spava (o tome nisam brinula). Stoga, pozitivno.
Ako imaš neki temelj za strah počnite s pirom. On ima najmanju količinu glutena od glutenskih žitarica.
Posljednje uređivanje od palčica : 18.05.2013. at 22:45
mishekica to ti je pouka. Udri brigu na veselje!
(nikada debeljka od tog mog djeteta koje se zgražava uprljati prst slasnom i finom zobenom kašom)
mojem je reakcija na gluten ispala nakon 2-3 sata, pojavilo se kao flekovi po licu, zadebljanja na nozi, brzo smo reagirali, pa je odma u boilnici dobio fenistil.
Kod klinke mi je pokušaj mlijeka se manifestirao nakon 6-8 sati od početka davanja, tak da je došla iz bolnice normalna, a onda najednom osip, sve ovisi o količini, starosti, ovisno kak se nekaj podnosi i slično.
Tak da bi ja rekla svaka promjena unutar 24-48 sati može zvučiti ko alergija.
fala vam, cure. sa sinom se uopće nisam brinula. ono mlado, ludo, hahaha (bilo je to prije 5 i kusur godina
), a sad sam naišla na te članke s glutenom pa sam se zamislila nad sobom kao nemajkom prvog djeteta...
Posljednje uređivanje od Franny : 19.05.2013. at 09:26
meni su u pedijatrijskoj bolnici u Trstu na alergologiji rekli da je alergijska reakcija unutar dva sata nakon konzumiranja namurice. Tamo su me poducavali davati inekciju adrenalina za spasavanje zivota, kortizon na aerosol i sl. Ako znas da dijete jede nesto na sto je alergicno dva sata bi morao provesti u miru jer fizicki napor potencira reakciju. Takodjer ne bi smio piti na slamku alergenu namiricu jer ima efekt udvostrucivanja kolicine koju je popio
sad dva sata od početka davanja ili dva sata od kraja davanja?
uff da ti iskreno kazem - ne znam. Mi smo imali situaciju da je svaki dan u isto vrijeme trebao popiti odredjenu kolicinu mlijeka. Ja sam to davala kroz inekciju na usta i to je relativno kratko, pogledam na sat - dva sata mirovanja i to je bilo to. Poceli s 5 ml, dostigli nakon godinu dana 300 ml
mislim da je 2 sata od početka davanja. to mi nekak ima logike. ono, od kad je prvi puta tijelo došlo u doticaj s alergenom namirnicom.
edit: Tiziana, lajkala sam tvoj prvi odgovor, onaj ispod mojeg. jel ti vidiš taj lajk? ja vidim da sam lajkala, ali me zanima vide li to drugi.
Posljednje uređivanje od Franny : 19.05.2013. at 22:34
evo sad sam isla gledati pa vidim Franny,mislim da vidis i ti i drugi
Sad se foliram za lajk.
Btw, jel tko radio onu prvo-rodjendansku tortu s portala, ono sa snitama palente? Mene bi zanimalo koja vocna krema ne narusava stabilnost torte i da li ste voce samo smiksali ili ima neki tips & tricks
ja sam radila
(fotka je moja)
imaš cijeli topik o toj torti, ja mislim
i više njih je radilo s voćem
moje dijete je u to doba najviše voljelo grašak i buču, pa sam stavila to, a i bilo je najdekorativnije
od voća, pojma nemam
jabuka i banana bi potamnile, jagoda je rijetka... ne znam
murva ti je ideal za to!!! ali je treba dočakati.
Radim to za subotu. Jako ti je lijepa Apricot ta torta, na slici bas njami izgleda.
tiziana, evo tog topika
na drugoj stranici imaš i recepata s voćem
http://forum.roda.hr/threads/42613-p...ka-torta/page2
apricot - glupo pitanje je, ali utječe li bitno na djetetovu probavu ako voće potamni? (za bananu znam). Pitam jer uvijek unaprijed moram (kad spava) pripremati kašice pa prokuham lagano iz tog razloga (a možda radim glupost).
ne znam
ja se ne bih na to obazirala
jedino što mi ružno izgleda
a i vitamin c gubi svojstva ako je više od 10 minuta izložen svjetlosti
tako kažu
kade se jabuke malo izdinstaju zadržavaju lijepu boju
Oki, hvala ti. Onda osim banane mogu sve ranije. Žao mi gospodina vitamina C, bit će ga više kad mi dijete prestane biti bršljan.
Vjerujete li da se ne mičemo od jedva nekih 8 kila a eto nam uskoro punih 9 mj. - nije da me više dira![]()
moj maleni ima 7,5 mj. i samo jedan nemlijecni obrok, ostalo sve cicanje. taj nemlijecni obrok sam mu uvela kada je imao oko 5 mj. i uglavnom je to ili jedna vocka (banana, jabuka, kruska) ili povrce (koraba, mrkva, krompir, cvjetaca).
kada je najbolje vrijeme da uvedem drugi obrok? da cekam do punih 8 mj. ili prije?
on bas lijepo napreduje ovako, ima oko 9kg. ne cini mi se da je gladan, ali savjeti su raznoliki pa me interesira ima li sta lose u tome sto ima samo jedan obrok na svojih 7,5 mj., sve ostalo mlijeko?
Najbolje je uvesti kad vidis na djetetu da to trazi! Ne treba se drzat za svako slovo na papiru. Al naravno vodit se okvirno preporukama!
Mi imamo 8,5 mj i nedavno sam uvela i treci obrok, po obroku pojede 60ak mg. Ima 8 kg i ostalo cica. Nisu to neki veliki obroci dohrane al trazi, bas hoce jest 3x. I to je za nas ok. Posto vi imate i vise kg, on dobro napreduje i nije zainteresiran ne treba uvodit prije 8 mj. Prati dijete i on ce ti sam "reci".
Sta trenutno dajete od voca?!?
Mislim meni je vise muka od jabuka!
Nije da on jede pa svejedno, al eto zanima me, mozda kad mu promijenim malo i pojede nesto?!?
Kupila sam nekidan marelice, grozne su!
Jagode mu ne bi davala ove neprovjerene!
Mi smo poceli s jabukama, a u meniju nam je: kruska, banana, marelica, sljiva, tresnja. Marelice i sljive sam mu dala susene jer sad nije sezona pocela, ovo sto e pojavilo na placu nije nase pa mi draze suho. Namocim malo u vodu, koji put malo da prokuha, koji put ne i dodam ili palentu, griz, rizu, keks, il vise voca kombiniram. Mog zatvara banana pa dam sa palentom koja ga otvara i takve kombinacije. Dobra je jabuka i obcna raskuhana riza. Al tresnje su ga ocarale![]()
Ja ni sa provjerenim jagodama nebi prije 1 god.