Stranica 119 od 182 PrviPrvi ... 1969109117118119120121129169 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 5,901 do 5,950 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    sad tek vidim da nas i ma još koji stalno jedemo. Kako vi to rješavate u praksi? Cika svaki čas ili? Moja ima jedan obrok povrće+žitarice (pred dva dana dana prvi puta je probala puretinu) i uvodimo prijepodnevnu užinu voće + žitarice..... ostalo vrijeme cicaaaaa dan i noć.
    Mi imamo većinom 4 obroka dohrane i 4 puta cickanje, nekad je 3 obroka dohrane 5 puta cickanje sve zavisi kao si ona posloži ritam budnosti/spavanje + naravno skoro svaka dva sata cika po noći.
    Moja curka je od početka dohranu prihvatila super jede sa veseljem i to po mom sudu količinski puno. Cika i uspavljivanje nam nisu usko povezani.
    Inače je nespavać po prirodi što po danu što po noći

Ja sam na forumu pročitala dobar savjet što se tiće pripreme žitarica, ujutro si skuhaj količinu za cijeli dan pa si na taj naćin olakšaj

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

nela08, sprijateljio se bio s hranilicom jer je sjedio u njoj dok bih ja kuhala ili radila nešto po kuhinji i jedno vrijeme mu je bilo zabavno 5-10 min. ali onda je krenuo zubić, žešća nervoza, plakanje i mnogo toga što je prije moglo više ne može. sad ide drugi zubić i sve mislim na koju banderu da se objesim.

i moj bi rado iz tatine žlice, a kad ja približim njegovu, okreće glavu. nisam mu još davala komadiće hrane jer se tata boji da se ne uguši. dala sam mu bananu da grize iz moje ruke i kad je odgrizao veći komad, fino ga samo pustio van iz usta. pa nije idiot. ali, eto, da ne bude baš sve oko djeteta po mom, i dalje pasiram vilicom. sad ću probat kraće pasirat da mu ostaju malo veći komadići nek melja po ustima.

a svaka ti čast na kuhanju i reckanju! meni se to jedva da ova dva puta za dva obroka, a kamoli nekoliko puta za jedan obrok.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj XENA prvotno napisa Vidi poruku
    Inače je nespavać po prirodi što po danu što po noći

Ja sam na forumu pročitala dobar savjet što se tiće pripreme žitarica, ujutro si skuhaj količinu za cijeli dan pa si na taj naćin olakšaj
    Moja je apsolutni nespavač po prirodi, a i kad spava budi se svaki čas, ali nema veze s temom, pa zanemarimo.

Sad kad imamo dva obroka mogu kuhati žitarice ujutro, prije sam neke dane ponavljala isti meni, tj. dva puta kuhala, jedino palentu skuham pa joj dajem kroz dan malo za "grickanje". Tako sam i starijoj seki radila, ali ona i tako nije skoro ništa jela.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj galicia prvotno napisa Vidi poruku
    nela08, sprijateljio se bio s hranilicom jer je sjedio u njoj dok bih ja kuhala ili radila nešto po kuhinji i jedno vrijeme mu je bilo zabavno 5-10 min. ali onda je krenuo zubić, žešća nervoza, plakanje i mnogo toga što je prije moglo više ne može. sad ide drugi zubić i sve mislim na koju banderu da se objesim.

i moj bi rado iz tatine žlice, a kad ja približim njegovu, okreće glavu. nisam mu još davala komadiće hrane jer se tata boji da se ne uguši. dala sam mu bananu da grize iz moje ruke i kad je odgrizao veći komad, fino ga samo pustio van iz usta. pa nije idiot. ali, eto, da ne bude baš sve oko djeteta po mom, i dalje pasiram vilicom. sad ću probat kraće pasirat da mu ostaju malo veći komadići nek melja po ustima.

a svaka ti čast na kuhanju i reckanju! meni se to jedva da ova dva puta za dva obroka, a kamoli nekoliko puta za jedan obrok.

Joj i kod nas je nervoza od zubića, trenutno tri idu...pa je veselo.

Moja velika curka i ja smo danas nahranile malu na čistu prevaru. Svi smo ručali u isto vrijeme i imali smo gotovo isti meni (samo njen bez začina) pa joj se činilo da jedemo isto, a baš gleda u tanjure sve se naginje i podiže guzu ako ne vidi dobro dalje, onda sam još uzela malu žličicu metalnu i majstorica je pojela sve, seka joj je njamkala, ova se smijala ko luda jer obožava seku i baš je bilo super.

Danas nije ni bilo ponovljenih obroka, zapravo to je vjerovatno prilično bedasto od mene šta sam i kuhala dva puta u danu isto, opametit ću se jednom.

Moja starija kćer je jako loše prihvaćala dohranu, nije htjela/znala žvakati, pa sam s njom bila puno opreznija i znalo se njoj zaletiti unatoč svom oprezu, ali ova mala je skužila i mislim da bi prožvakala bilo šta, strašna je šta se toga tiče, samo ako joj se jede.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Koliko su vaši klinci u stanju "čekati" pripremu jela? Moja cicalica je navikla da je sve "na pladnju" čim se ona sjeti, pa iako ja sve pripremim i treba samo 10 minuta da se skuha ona jednostavno se sjeti da bi jela i pogotovo ako smo same tj. bez drugih odraslih ona plače strašno dok ne dobije ciku, a onda je druga hrana propala, ako nam je tata doma on ne može slušati plač te male gladušice tako da svako malo popustim "pod pritiskom"i onda nam se ručak pomjeri dva sata kasnije, a još ako zaspi između već može sličiti i na večeru....Pokušala sam ja i s onom pričom, jelo ti je u 13 i to ti je to, ali nije prošlo.
    Nikako da dođemo do nekog fiksnijeg vremena za dohranu, a htjela bi da joj bude svježe i toplo....

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Koliko su vaši klinci u stanju "čekati" pripremu jela?
    Nikako da dođemo do nekog fiksnijeg vremena za dohranu, a htjela bi da joj bude svježe i toplo....

evo naše iskustvo, a isto smo brljavili na početku, pa možda pomogne.
    pod "brljavili" mislim da nije bilo reda kad cica, kad dohrana, kad se jede, kad se spava itd.
    +tolerancija čekanja na obrok minimalna, sirena bi krenula jača nego od kola hitne pomoći!

ujutro doručak cca 2-3 sata nakon zadnjeg noćno/jutarnjeg dojenja (to ispadne oko 8,9). ja cca pola sata/sat prije ogulim jabuku, ili krušku, šta već jede, palentu, ma svejedno. poanta je da nije ono super friško, već sa odmakom, nije se nikad pokvarilo.
    spavanje je bilo oko 10, i tad bi cicao.
    oko 11 mu stavim kuhati ručak. ruča oko 13. znači ili bude mlak, nekad čak i hladniji. poanta je da bi mi bili vani, i često vani jeli,pa mi je bilo bitno da imam kuhani ručak, a ne da bude topao.
    oko 14 spavanje,i cicanje.
    oko 17-18 večera- jako često ono što bih kuhala za ručak bi bilo i večera. samo malo podgrijem-neko je gore pitao da li se smije kuhati za cijeli dan, naše iskustvo da smije.
    u 20 dojenje i spavanje.

mislim, ovo je sad idealna situacija,odstupamo poprilično i često, ali je fora da skuham unaprijed, i nosim hranu svugdje okolo, pa vatam trenutak. sad se dosta i navikao pa smo se i ustalili.

ono što ja ne radim - ne dajem cicu umjesto obroka.nećeš jest dohranu, ne moraš. probam za pola sata ponovo.
    ako mu se spava, a vrijeme ručka, pojede bar 3-4 žlice i onda cica za spavanje.
    i trudim se ne čekati zadnji čas za dat jelo, jer ako plače onda je to koma.

sad je počeo spavati jednom dnevno, pa korigiramo raspored hranjenja i dojenja. sad nam zna uletiti koje dojenje više ali bez spavanja,nego samo za desert očito

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Neznam, ja ću sa ovim svojim i njegovom dohranom u ludnicu!!!!
    Skoro mu je 9 mjeseci i to je borba, borba! Nekidan sam mu nešto skuhala, nebitno, sjela ga u hranilicu i ni otvorit usta. Proba prvu žlicu, pojeo i dalje nista, nit otvarat usta, onako plače zatvorenih usta, komedija. Onda sam mu na neku opaku prevaru uvalila 3 žlice, al to nije puna žličica da se razumimo, onak pola, koliko mu uspijem dati, e kad je skužio da sam ga privarila, udri u plač. Ja dobro, digla ga i dovršavam naš ručak, i gleda on šta ja to kuham, šta to imam, i dam mu onako s nogu njegovu papicu, otvara usta mali i jede, pojeo sve šta sam mu napravila. Tako u hodu, ja zadovoljna. Sutradan opet ista priča, neće jede, pa ga digla pa mu pokušala opet dati tako u hodu, ma ni pogledati me, buni se, gura žlicu, otima se. I tako iz dana u dan, od 10 dana on pojede dva puta kako treba, ostalo je katastrofa. Bojim se da ću se priseliti na odbijače dohrane i da ćemo cicat do škole!!!

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

fingertips, slično je bilo i s mojim (8 mj.). u zadnje vrijeme bolje jede jer sam skužila da voli jesti kad još netko jede, najviše tata. pa ga onda pokušavam hraniti dok se jede, ali i, kako kažeš, "s nogu", dok nešto drugo radim (npr. spremam po kuhinji). više pojede kad mu manje "brojim" zalogaje, što je, u biti, logično - nitko ne voli jesti pod svjetlima reflektora.
    osim toga, pokušaj ga ne siliti. znam da je lako reći i teško je gledati da dijete ne jede, ali neće mu ništa biti, djeca su programirana za život. i ja sam svom gurala u usta silom, doslovno, i pojeo bi (tad nije znao pljunuti), a sad se osjećam grooozno zbog toga. sad znam u nedogled nuditi, ali ne guram mu više u usta.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Drugi obrok jede s nama, njemu njegovo,nama naše, al ni to nije upalilo. Možda sam malo pregrubo opisala to hranjenje na prevaru, ja njemu dam njegovu žlicu, a s njom on masira desni, pa kad otvori usta onda mu dam hranu, i tako ga prevarim. Grozna sam, al ubija me to nejedenje, iako znam da neće umrijeti od gladi, al voljela bih da mu barem jedan obrok zamijeni cicu. Evo maloprije sam mu dala krušku, jeo je sjedeći meni u krilu, pojeo je kvarat kruške, al mislim da je to malo za njegovih uskoro 9mjeseci. Mislim, nedovoljno da se baš najede.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa ne znam bas.
    moja starija pojede za uzinu 1 krusku. nekad pola.
    ja jednu, tako da je cetvrt cisto ok.

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

finger, onda si finija od mene! ja sam svom baš gurala žlicu. sa 6 mj. i par dana je naučio smijati se i zijevati čvrsto zatvorenih usta dok bi bio u hranilici da bi se obranio. užas.

nije mu četvrtina kruške dovoljna da se najede, naravno, ali mislim da mu ništa ne fali ako uz tvoje mlijeko do godinu dana pojede svaki dan po par žlica nečeg što sadrži nutrijente (ne prazne kalorije). mene to tješi. mlijeko mu je ionako primarna hrana, samo što je nama, nažalost, u glavama da je mlijeko nedovoljno jer su nas dohranjivali s 3mj. pa bi do 9.mj već naveliko žvakali slaninu i čvarke. pa smo, kao, bolje jeli nego naša djeca.

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

ovisi kolika je kruška.

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

danas sam mu za ručak uvela kvinoju, smlatio je skoro 2 dl!
    baš me začudilo jer inače nije ljubitelj zrnate strukture (nisam miksala).

ok, nije baš dugo bio u hranilici, ali sam ga uzela u ruke i nastavila stojeći hraniti (jer je bio pospan i cendrav).

nisam pametna da li da ga nastavim tako dizati pa da pojede ili da dosta manje pojede, ali navikne da se jede u hranilici. ajmo s komentarima!!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ga za početak ne bih uopće hranila kad je pospan i cendrav
    a kao drugo, ne bih ga hranila, nego mu dala da sam jede, pa koliko pojede. svejedno da li sjedi u hranilici ili na mom krilu...

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

lutonjica, slažem se, samohranjenje mi je kao ideja super, ali ne znam kako bi to išlo s kašicama. daj mi, molim te, pojasni ako znaš.
    mislim, imam iznimno aktivno dijete koje jako teško sjedi na mjestu usmjereno na jednu aktivnost.
    da mu dam žlicu ili da brlja prstima pa koliko stigne u usta? sumnjam da bi sve bilo u obrvama i kosi, najmanje u ustima.
    znam da ga treba hraniti odmornog, ali mi je to ponekad jako teško iskombinirati jer nema ritam spavanja, a neke stvari se dugo kuhaju.
    ako imaš kakav savjet, zahvalna sam!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, one namirnice od kojih radiš kašicu, daš u krutom obliku
    pa finger food

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

s kasicama, ako bas zelis davati u kasastom obliku, daj djetetu jednu zlicu u ruku, drugom hrani ti.
    tako odlicno vjezbaju i oko-ruka-usta

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

hm,moja jedna poznata hrani dijete (koje teško prihvaća dohranu) uz tv. beba gleda šta već, i dovoljno se smiri da otvara usta.ne kažem da je metoda dobra (gledanje televizije, hipnoza itd), ali eto kao ideja.

možda je pitanje za drugi topic, ali kad beba može početi smisleno vježbati jesti sama žlicom? ono,mogu dati žlicu i sad, ali kad se može očekivati da će on to prihvatiti kao sredstvo, a ne igračku?

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

e, i još jedna ideja, možda da bebu hrani netko drugi, ako je moguće, neki obrok? onda skonta nema cice - daj šta daš.
    btw odgovaram na fingertips

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pa, one namirnice od kojih radiš kašicu, daš u krutom obliku
    pa finger food
    krivo sam se izrazila, mislila sam na kašaste stvari tipa kvinoja, proso, amarant..

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    s kasicama, ako bas zelis davati u kasastom obliku, daj djetetu jednu zlicu u ruku, drugom hrani ti.
    tako odlicno vjezbaju i oko-ruka-usta
    hvala. znam za vježbanje koordinacije, ali malo me strah (bit će hrane na plafonu). kako to izgleda sa jaaako živahnom djecom?

Citiraj littletunafish prvotno napisa Vidi poruku
    hm,moja jedna poznata hrani dijete (koje teško prihvaća dohranu) uz tv. beba gleda šta već, i dovoljno se smiri da otvara usta.ne kažem da je metoda dobra (gledanje televizije, hipnoza itd), ali eto kao ideja.
    hvala, ali ništa od toga. ne dam mu da gleda tv.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj littletunafish prvotno napisa Vidi poruku
    evo naše iskustvo, a isto smo brljavili na početku, pa možda pomogne.
    pod "brljavili" mislim da nije bilo reda kad cica, kad dohrana, kad se jede, kad se spava itd.
    +tolerancija čekanja na obrok minimalna, sirena bi krenula jača nego od kola hitne pomoći!

ujutro doručak cca 2-3 sata nakon zadnjeg noćno/jutarnjeg dojenja (to ispadne oko 8,9). ja cca pola sata/sat prije ogulim jabuku, ili krušku, šta već jede, palentu, ma svejedno. poanta je da nije ono super friško, već sa odmakom, nije se nikad pokvarilo.
    spavanje je bilo oko 10, i tad bi cicao.
    oko 11 mu stavim kuhati ručak. ruča oko 13. znači ili bude mlak, nekad čak i hladniji. poanta je da bi mi bili vani, i često vani jeli,pa mi je bilo bitno da imam kuhani ručak, a ne da bude topao.
    oko 14 spavanje,i cicanje.
    oko 17-18 večera- jako često ono što bih kuhala za ručak bi bilo i večera. samo malo podgrijem-neko je gore pitao da li se smije kuhati za cijeli dan, naše iskustvo da smije.
    u 20 dojenje i spavanje.

mislim, ovo je sad idealna situacija,odstupamo poprilično i često, ali je fora da skuham unaprijed, i nosim hranu svugdje okolo, pa vatam trenutak. sad se dosta i navikao pa smo se i ustalili.

ono što ja ne radim - ne dajem cicu umjesto obroka.nećeš jest dohranu, ne moraš. probam za pola sata ponovo.
    ako mu se spava, a vrijeme ručka, pojede bar 3-4 žlice i onda cica za spavanje.
    i trudim se ne čekati zadnji čas za dat jelo, jer ako plače onda je to koma.

sad je počeo spavati jednom dnevno, pa korigiramo raspored hranjenja i dojenja. sad nam zna uletiti koje dojenje više ali bez spavanja,nego samo za desert očito
    E ovo mi zvuči idealno i nadam se da ćemo i mi skoro, barem se približiti. Mislim, ajde ima dana, čak bude i par u nizu da stvarno bude OK, ali većinom ja nemam pojma kad će ona zaspati, pa dok to spavanje ne unormalimo, mislim da sigurno nećemo ni obroke svesti na neko vrijeme koje manje varira. Osim toga, nekad spava pola sata i onda se probudi cendrava i odmah traži cikiti da bi se možda još uspavala i ja joj normalno i dam s istom željom, ali onda to ne uspije, pa se samo najela i nije za ručak koji sam ja planirala za sat vremena recimo, a nekad ni ne zaspi, pa se nacicava do besvjesti i opet mi nema smisla davati ručak.....E da, dakle moramo nekako uobročiti dojenje i regulirati spavanje. Sve mi je jasno, osim šta ne znam kako, ali to je za neki drugi topic...moram potražiti, pa se tamo jadati.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj fingertips prvotno napisa Vidi poruku
    Neznam, ja ću sa ovim svojim i njegovom dohranom u ludnicu!!!!
    Skoro mu je 9 mjeseci i to je borba, borba! Nekidan sam mu nešto skuhala, nebitno, sjela ga u hranilicu i ni otvorit usta. Proba prvu žlicu, pojeo i dalje nista, nit otvarat usta, onako plače zatvorenih usta, komedija. Onda sam mu na neku opaku prevaru uvalila 3 žlice, al to nije puna žličica da se razumimo, onak pola, koliko mu uspijem dati, e kad je skužio da sam ga privarila, udri u plač. Ja dobro, digla ga i dovršavam naš ručak, i gleda on šta ja to kuham, šta to imam, i dam mu onako s nogu njegovu papicu, otvara usta mali i jede, pojeo sve šta sam mu napravila. Tako u hodu, ja zadovoljna. Sutradan opet ista priča, neće jede, pa ga digla pa mu pokušala opet dati tako u hodu, ma ni pogledati me, buni se, gura žlicu, otima se. I tako iz dana u dan, od 10 dana on pojede dva puta kako treba, ostalo je katastrofa. Bojim se da ću se priseliti na odbijače dohrane i da ćemo cicat do škole!!!

Tako je i moja starija, i za "utjehu" još uvijek je takva. Ona bi pristala bez problema da ju sa skoro 5 godina hranimo jednom-dva puta dnevno, teško da bi ikakd tražila jesti čak i kad je gladna. Postalo je lakše kad sam se prestala živcirati oko toga (ajde dobro, ne prestala, ali jako smanjila ).

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    ja ga za početak ne bih uopće hranila kad je pospan i cendrav
    a kao drugo, ne bih ga hranila, nego mu dala da sam jede, pa koliko pojede. svejedno da li sjedi u hranilici ili na mom krilu...
    Na koliko staro dijete se ovo "koliko pojede sam" odnosi? Moja od 8 mjeseci jede sama palentu tvrđe kuhanu, komadiće mrkve, krumpira, jabuke, bananu.....ali to nam je čisto neka zabava, jer ja volim prati pod, hranilicu, kompletnu njenu i svoju robu, zidove u kuhinji i tako. Ne mogu zamisliti da bi rekla da joj je to bio ručak koliko je pojela....

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Kolike su vam ti komadi povrća koje im dajete? Vrlo rado bih mu dala da sam jede, bez obzira šta će toga biti svuda po kući, nema veze, oprat će se. Ja kad njemu dam žlicu, da sam jede, on ništa od toga ne stavlja u usta, sve mulja rukicama. Jučer je bio dobar dan, ajmo tako reći, pojeo je ujutro taj kvarat kruške, i uvečer dva cvjetića brokule i komadić krumpira. Ja to nazivam dobrim danom! Dobar dan mi je kad samo otvori usta

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Osim toga, nekad spava pola sata i onda se probudi cendrava i odmah traži cikiti da bi se možda još uspavala i ja joj normalno i dam s istom željom, ali onda to ne uspije, pa se samo najela i nije za ručak koji sam ja planirala za sat vremena recimo, a nekad ni ne zaspi, pa se nacicava do besvjesti i opet mi nema smisla davati ručak....
    a to i moj radi, ne brini! Ja onda maknem obrok dohrane za sat-dva, ovisi koliko je vukao (cujem razliku kad guta ili samo dudla). Pa ako nece, onda za pola sata opet probat.

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

jutrošnji i popodnevni pokušaji samohranjenja neslavno propali.
    za doručak mu dala skoro pola banane u ruku i pokazala mu kako da je grize, on je dvaput gricnuo i promuljao po rukama, ništa više nije došlo do usta. pa sam mu malo davala svojim rukama u usta komadiće uzimavši ih sa stola i pokazujući njemu da može i on uzeti,. samo je brljavio s tim po stolu i ništa ne pojeo.
    ručak je još gore prošao jer je bananu puno lakše pokupiti i oprati sa svega od kvinoje s bučom. strava i užas, morala sam ga kupati poslije. kakva je kuhinja, neću ni pričat.
    napravila ja to na gušće nego inače, stavila u tanjur pred njega, dala mu žlicu jednu, sebi drugu uzela, pogledao je žlicu, bacio je i uronio rukama do laktova u tanjur. sav je bio umaljan. pojeo sam nije ništa, ja mu davala žlicom. jako brzo je "zijevao", dakle, pojeo je brže nego inače, valjda jer mu je bilo zabavno. kuhinju još nisam očistila..

neka mi se, molim vas, javi netko tko je prakticirao samohranjenje jer iz današnjeg iskustva sumnjam da je to izvedivo, a da roditelj ostane normalan.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi smo prakticirali samohranjenje od prvoga dana, zapravo
    skuhala bih tikvicu
    i buču
    da bude mekano
    i pustila ga da radi što hoće s time
    prvo je gnječio, pa mu je curilo kroz prste, pa je to bilo zabavno, pa je smetalo...
    ali bi ipak nešto malo i stavio u usta
    pa onda opet
    ili sutradan
    nisam ja očekivala da sjedne i najede se
    i kako ti je cijela kuhinja prljava?
    gađa te hranom, što li?

(sve ovo pročam za drugo dijete jer sa prvim nisam imala ni hranilicu ni stol... jeli smo za daskom za peglanje)

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

moj u ruku uzme samo grisine ili one rižine keksiće. ostalo melja i ne stavlja u usta.

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Niste mi rekli koliki su vam ti komadi?
    Galicia, skroz te razumijem

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo prakticirali samohranjenje od prvoga dana, zapravo
    skuhala bih tikvicu
    i buču
    da bude mekano
    i pustila ga da radi što hoće s time
    prvo je gnječio, pa mu je curilo kroz prste, pa je to bilo zabavno, pa je smetalo...
    ali bi ipak nešto malo i stavio u usta
    pa onda opet
    ili sutradan
    nisam ja očekivala da sjedne i najede se
    i kako ti je cijela kuhinja prljava?
    gađa te hranom, što li?

(sve ovo pročam za drugo dijete jer sa prvim nisam imala ni hranilicu ni stol... jeli smo za daskom za peglanje)
    svaka ti čast, zaista.
    ja, kako se danas osjećam, odustajem od samohranjenja. ne pojede sam ništa (što mi je koma jer je mršav, a taman počeo otvarati usta na žlicu), uneredi sebe cijelog, mene do pola, četvrtinu kuhinje (ne gađa me hranom, ali udara rukama po njoj, razmazuje po svemu, maše rukama s kojih pada na sve strane, baca punu žlicu na pod...).
    ne znam, možda bilo lakše da smo tako počeli, ali sada uvoditi...nekako mi ispadne kao da ne želim da jede. (reakcije okoline neću ni spominjati.) baš sam tužna.
    ima li smisla neka kombinacija? (da ga nečim hranim, a nešto pustim samog ili dio da brlja, a dio mu dajem ja)
    danas da mu nisam davala ja (hvatala žlicom između njegovih pomahnitalih ručica) doslovno ništa ne bi pojeo i sve bi završilo naokolo. doslovno.

hvala na zagrljaju, trebao mi je.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo moja je danas sama jela komadiće banane, prvo sam joj dala male onako 1 cm sa 1 cm na stol ispred nje, ali joj se zgnječi u rukici, pa nije išli, ali onda je ženska preuzela inicijativu i privukla moju ruku sa cijelom bananom i trpa u usta. Baš me prošla neka jeza, ali tako je to lijepo jela, da sam joj dala komadić i gledala bez treptanja, pa je zbilja i pojela nešta.
    Dam joj inače komadiće tvrdo kuhane palente isto tako 1-2 cm, zgnječi to ona, pa liže rukicu, pa razmazuje, pa joj pada, pa sruši posudu sa stola jer bi si valjda dohvatila još, a ta posuda sruši moju nepopijenu kavu koja stoji od jutra (tako se zamaže cijela kuhinja, npr. ). Da mi je netko nekad rekao da ću ja totalnifrikzaurednimičistimkakavsamisad ovo tolerirati....ne bi povjerovala nikada.

Mrkvu joj dam na štapiće. Danas je probala i mrvice kruha (pekla moja mama od brašna iz mlina i malo vode, neka pogača ustvari koja je tako mirišala i mala je tako gledala da nije bilo druge nego joj dati) i baš je bila sretna s tim.

Uz put, planirani doručak jabuka i šljiva s grizom od pira i prvi puta mahune s piletinom i mrkvom dobile su nula bodova danas.

Begonija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Ne zamaram se veličinom, ali Mojca je dala dobar savjet da su komadi taman toliko veliki da im oko trećine viri iz ruke.
    I ne mislim da na taj način pojede dovoljno, ali kako moj neće ništa na žlicu jedino samohranjenje me tješi da bar nešto stavi i u usta.
    Hranilica je zaprljana i on kao prase ali nema veze...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam sa dvoje prakticirala samohranjenje.
    količina hrane koju su pojeli uopće me nije brinula, dojili su i lijepo napredovali i znala sam da da nisu ni gladni ni žedni, a da je dohrana do cca 12 mjeseci upravo to DO-hrana. mlijeko je glavna hrana, a ostalo bonus
    za srednju se ne sjećam više koliko je količinski jela i kad je počela jesti neke značajne količine, ali za najmlađeg znam da s 10 mjeseci još uvijek nije baš nešto jeo krutu hranu. znalo se desiti da jedan dan pojede cijelu krušku (držeći je sam u rukama), a onda 7 dana da se samo igra s hranom i zapravo skoro isključivo doji. ali meni je to bilo i ostalo normalno, nisam opterećena količinom hrane koja se pojede, pa ni danas kad su veliki.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, ispod stola smo držali veliki plastični stolnjak, oni što se kupuju na metre, to se lakše čisti nego parket LOL

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Ma gle, ne brinem se ni ja, kad ovako napišem koliko je pojeo ispada da se brinem, no samo vam želim dočarati tu količinu, pa da mi znate reći jeli dovoljno i dali se trebam misliti. No izgleda da ipak ne treba, jer dobro si Lutonjice rekla to je samo dohrana, cica je glavna, a on stvarno uredno cica. Sad ćemo i na pregledu s 9 mjeseci vidjeti i težinu. Pokušat ću mu danas dati da sam jede pa ćemo vidjeti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja uvijek razmišljam - ako je dijete zdravo, veselo i lijepo se razvija, zašto da brinem jel pojeo jedno zrno graška dnevno ili cijeli tanjur variva 3x dnevno

iako, toliko je ova naša slavenska kultura nabrijana na hranu i uvijek svi nutkaju djecu i slave debele rumene obraščiće da vjerujem da se jako teško othrvati tom mjerenju količine pojedene hrane (ja imam tu sreću da ni moja mama nije bila opsjednuta time koliko su joj djeca pojela, pa je valjda ta ležernost prešla i na mene)

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

lutonjica, blago tebi na ležernom stavu prema hrani. smatram da je to puno zdravije i pametnije nego moja opsjednutost istom. ali, mene su doslovno silili jesti do srednje škole - kao manju su prijetili/tukli, kao veću tjerali da sjedim za stolom dok ne pojedem ono ispred sebe. ježim se kad se sjetim.

ja brinem koliko je pojeo i sretna sam kad puno pojede (iako znam da mu je dojenje glavno) jer mi svi, prvenstveno pedijatrica, broje da je na donjoj granici s težinom i da ne smije pasti.

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

cure, u tablici ne nalazim luk i češnjak. kad se to smije (primjerice, skuhati u juhi)?

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Luk sam uvela s 9 mjeseci u juhi, a češnjak mislim tek iza godinu dana....i meni on smeta, pa tako računam i za nju

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Baš smo na drugoj temi pričali o „štetnosti” smoothija: puno šećera, manje vlakana (nego u nemljevenom voću)...
    Evo link http://m.bbc.co.uk/news/magazine-24621394

A bebama se dohrana uglavnom melje u kašice (često do neprepoznatljivosti što bi u njima moglo biti).

Pa me zanima zašto je za bebe dobro samljeveno, a za odrasle nije?
    Zar nije bolje pustiti djecu da se hrane na pari omekšalim/kuhanim komadima?

Ili je sve to skupa pretjerivanje i izvlačenje maka na konac?

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj galicia prvotno napisa Vidi poruku
    cure, u tablici ne nalazim luk i češnjak. kad se to smije (primjerice, skuhati u juhi)?
    Mi smo uveli luk sa cca 12mj za zamirise malo juhu I dali smo joj jednom da proba pravu domacu kapulu komadic, to je bio show program!

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

po ovoj tablici lik ide sa 6 mjeseci?
    Tablica i grupa mi se čie inače baš OK, ali taj luk mi nekako ne sjeda....

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

ovu tablicu ne uspijevam otvoriti.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da ne radi tablica

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma da, to je s jedne fejs grupe, pa sigurno ne radi ako niste u grupi....u glavnom, ista je u 99% kao rodina, ali luk ide od samog početka dohrane. Ustvari, ja imam rodinu "staru" (jel to stara ili se nije mijenjala ali skinula sam ju 2009. kad mi je starija kretala s klopom i nisam niti gledala, možda se luk stvarno sad daje od početka). Idem provjeriti....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a jesi zapela s tim lukom, čovjek bi rekao da dijete na ćevape vodiš

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Premda smo prerasi mjesecima (ne i količinom pojedenog) ovu temu - ima jedna u pdf zgodna knjižica koja možda nekome pomogne. Zdrava dječja prehrana.
    ftp://omega100.dyndns.org/knjige/Urs...20prehrana.pdf

galicia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

apricot, nisam mu imala namjeru luk davati da pase kao jabuku, ali me zanimalo smijem li ga staviti u juhu od telećih kostiju da malo na okusu dobije. ako se pitanje odnosi i na mene.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hehehe, pa da pizzu je jela, jutros i hamburger pa smo planirali na cevape za veceru.
    pa jel nije to tema ove teme, bas me zanima sto da, sto ne, ali i zasto. No, zasto luk da, a jogurt ne?! pa ne znam pa pitam....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, jogurt ne zbog kravljega mlijeka
    mislim, čemu nešto drugo mliječno ako dijete intenzivno doji?
    nema potrebe
    majčino mlijeko ima puno više probiotika i dobrih bakterija, nego ijedan životinjski ferment

galicia, slobodno skuhaj luk u juhi i daj djetetu kuhani luk
    to je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi korisne tvari

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •