je, malo mliječnih obroka
to što kažeš da dojenje"odradi", je li to uvijek tako?
je, malo mliječnih obroka
to što kažeš da dojenje"odradi", je li to uvijek tako?
Ja sam krenula i sa 2. obrokom (sutra puni 7 mj.), J. je po dimenzijama kao prosječna djeca sa 9 mj i stalno se budio navečer, pa sam čisto da vidim krenula i sa 2 obrokom i pokazalo se da ipak bolje spava (vidjet ćemo sad do kada) ne pojede količinski puno npr. pola banane ujutro i onda popodne sam mu dala malo rižinih pahuljica i jabuke
Pa ja i dojim na zahtjev. Ove ure koje sam napisala samo su neki okvir, tj. primjer nekog od naših dnevnih jelovnika. Nije da čekam 8.00 ujutro da bih joj dala ciku...Dam joj kad je gladna, jasno vidim kad to jest. Međutim, velim, nekad prođe i više od 3-4h nakon voćno žitne kašice, a ona ne traži. ja joj tad sama guram ciku, a ona kao da ni najmanje nije gladna.Poigra se s njom, povuče možda jednu(i to ne u cijelosti, te okrene glavu. Ja joj ponudim tad i drugu, drugu niti ne želi pogledati. I eto.Otud moji strahovi.
Dakle, mi imamo dva obroka krute dohrane dnevno, plus 3 podoja u danu i minimalno 2 u noći. To je malo?!?!?
Sad sam zbunjena...Zar joj trebam davati i kad ne traži?Hvala unaprijed.
Posljednje uređivanje od Gingerbelly : 01.04.2014. at 09:59
Malo mliječnih 5-6 obroka u 24 h?Zaista?Ali ja doista ne vidim kad bih joj mogla dati više, kad joj i ovo(kao što vidite iz priloženog problema) počinje biti puno?Stvarno sam sad tek zbunjena.
Vizavi odrađivanja podoja, nije oduvijek tako. Tako je (otpriike)otkad je počela uzimati više voćno-žitne kašice, i otkad smo uveli drugi obrok krute hrane. Nismo žurili, učinili smo to prema preporukama. Nama je težina malo "štekala"jer se zadnjih mjeseci jako približila donjoj granici percentila,pa nam je dohrana tim više dobro došla. I doista, nakon uvođenja, počela se primicati zlatnoj sredini, iako ni sad nije na njoj. Dodatno smo nedavno otkrili da je blaže anemična, što je razlog zašto sam uvela suho voće u žitno-voćne kašice.
I tako...Ne znam što je još relevantno.
Mislite da radi dohrane počinje ispuštati obroke dojenja?Ako je tako ja doista ne znam što bih. Dok smo bili samo na dojenju i prvih 20-ak dana dohrane(kad je papala jako, jako malo)jako je slabo dobijala.Ja sam ko sivonja masirala dojke krajem podoja, dojila često, noću pogotovo minimalno 3-4 puta, pila sam hektolitre roibosa i komorača, ali ništa se nije mijenjalo. Uvijek na kontroli neka mizerija više. To nas je malo frustriralo...Velim, sad je počela bolje napredovati, i strah me mijenjanja ičeg...A opet, žao mi podoja jer ne bih da ostanemo makar i bez samo tog jednog u danu...
Posljednje uređivanje od Gingerbelly : 01.04.2014. at 10:09
Velim, da ja njoj mogu zamiješati mliječno-žitnu kašicu(bilo s mojim, bilo s adaptiranim), onda bih kao jedan mliječni ubacila i taj...ali to je nemoguće jer adaptirano(specijalno za alergičare) neće ni pomirisati, a mog ne mogu izdojiti.Tj. uspijem izdojiti neku mizeriju na pumpicu. Jako slabo...Jedino mi ga moja cura može izvući.
pregomin je jako teško uvesti, u toj dobi nisam ni to pokušavala, ali su pokušavali bezuspješno klinku s time hraniti u bolnici, ishod je bio da mala nije ništ htjela jest, pa sam njega tek uvela iza 13 mjeseci i to na slamčicu.
malome je bio preporućen neocate, još gorja varijacija, za veće alergičare, ali to nikak nismo uspjeli ubaciti.
Samo kaj su moji cicali dan i noć u toj dobi, ja bila na posebnoj prehrani još godinama iza( ti nisi na posebnoj prehrani?), počela po preporuci sirius kuhati juhe od purećeg vrata ( to je jedino meso koje klinac jede).
možeš uzeti i malo te juhe i ubaciti u kašicu.
Na dijeti sam što se tiče mlijeka i mliječnih prerađevina Ne jedem ništa na čijoj deklaraciji piše ijedan sastojak mlijeka(a to je maltene sve, jer guraju ga u sve). Dakle, mjesto kravljeg pijem zobeno ili bajamovo mlijeko, te ih koristim za kuhanje kao zamjenu za mlijeko u svemu što spravljam. Sem toga nisam ništa izbacila jer malena na ništa drugo ne reagira.Vizavi dohrane papa sve što joj slijedi po tablici dohrane, i to s velikim tekom. Hvala Bogu...
Posljednje uređivanje od Gingerbelly : 01.04.2014. at 10:35
Meni se ovo kod vas recimo čini kaotično. Samo mišljenje, ne zamjeri.Ipak, ja imam drugačiju bebu(i sin je bio sličan curi), pa ovo cjelodnevno nacicavanje(iako jest nešto što sam kužila i doživljavala prvih 4-5 mj. njihova života) nije nešto s čim se sad(s 9 mjeseci) mogu poistovjetiti. Oboje su sami sebe "uobročili"(u nedostatku prikladnijeg naziva). Kad pojedu/pocicaju oboje su siti neko vrijeme i ne traže "dopunjavanja". Druga je pjesma noć...no ne ni to u pravilu nego samo ako zubići muče...Tad moja doji i po 5 i više puta tokom noći...U ostalim situacijama 1-2 put joj je čisto dovoljno.
Posljednje uređivanje od Gingerbelly : 01.04.2014. at 11:28
Sem toga, nevezano za temu....zanima me da li nužno znači da beba mame koja tako često, a po malo kroz cijeli dan doji doista i prima veću količinu mlijeka od bebe koja doji 5 puta, ali efikasno i entuzijastično?Mislim, one trebaju cca pola litre mlijeka dnevno. Ja sam sigurna da moja toliko i pocica jer je nakon podoja uvijek dugo sita i zadovoljna. Mislim da bi možda to bilo(uz popiškane pelene kojih je kod nas puno!) bolje mjerilo o tome koliko je mlijeka"dovoljno"(previše il premalo), nego to koliko beba puta ide na dojku. Ispravite me ako griješim, nije li da beba određuje ritam, i najbolje pokazuje što i kako joj paše?
Moram priznati da sam zbunjenija nego prije postavljanja ovog pitanja ovdje![]()
Posljednje uređivanje od Gingerbelly : 01.04.2014. at 11:34
Ne zamjeram.........moj T cica kad treba ili popiti ili pojesti ili se "zasladiti". To je u svakom slučaju više od 2x dnevno.
Možda zvuči ali nije kaotično,dapače on je beba koja se ujutro kad je vrijeme za kašicu neće zadovoljiti sa cicanjem ili kad je vrijeme za ručak,onda baš traži krutu hranu i ja samo pratim njegov ritam.
Iza ručka doji i onda mu ,kad mm dođe doma i mala iz vrtića,dam ostatak kašice od ručka da jede u društvu jer traži ,pa mi se čini da ću ubrzo morati uvoditi i treći obrok.
Dojim i dalje na zahtjev
Meni se čini, po napisanom, da je stvar poprilično individualna. saf, mi imamo vršnjake i moja se cura prestala nacicavati pred, hm, pa možda tjedan, tjedan i pol. Kad jede cicu, onda pojede konkretno, čak zadnjih par dana moram ponuditi obje što do sad nije bio slučaj. Jede i puno više dohrane, ali nacicavanja više nema pa čak ni pred spavanje. I nema 'odrađivanja' podoja što je slučaj kod Gingerbelly. Uskoro idemo kod pedice na sistematski pa ćemo vidjeti gdje smo i da li nam ovaj sistem paše ili ne...
Ma sve pet. Ja sam samo rekla da se meni(koja nemam iskustva s takvom potrebom kod svoje dječice)to čini malo kaotično. Naravno da vi radite onako kako najbolje odgovara vašem malenom, i normalno da bih tako činila i ja da mi je dijete nalik vašemu. Velim, i mi dojimo na zahtjev, samo eto, zahtjeva ima toliko koliko ima, a forsiranje i "siljenje" dojenja(pogotovo u ovoj situaciji kad i poneki od postojećih "otalja")čini mi se besmisleno. I neprovedivo.
Gingerbelly, i kod moje djece je isti slučaj. Oboje su se odrastanjem nekako uobročili (više sin nego kćer) i baš kad sam nedavno išla brojati koliko mi dijete ima mliječnih obroka, ispalo je 6-7. Kćer je spontano prestala dojiti sa godinu dana, a oboje sam ih nadohranjivala od cca 8 mj, ali je opet dojenje bilo brojnije od nadohrane.
Da i moj pojede konkretno i brzo kad je gladan, svega par minuta,a kad mu treba soul food onda nacicava![]()
Ja sam ti rekla sa svoje perspektive kaotične stalno cicajuce djece, koji uz TK i kaotično i malo spavaju. Ja bi svoju tako rado "uobrocila" i malo niže sam bas trazla savjet kako bi to izvela, ali čini se nikako, možda ce to izvesti netko dok ja krenem raditi ili dok sama dodje do toga.
Jesi pokušala ručno izdvojiti?
Ja se hvala Bogu barem time nisam morala baviti, ali u par situacija sam trebala izdojiti i isto izdajalicom nije išlo, ali ručno sam uspjela iako ne puno nego sam vise puta po malo....
I kod mene je situacija kao kod Gingerbelly, pa ste me zbunile da treba više dojenja.
Ponudim joj sporadično i kad ne traži, ali ona odbije. Sasvim lijepo i dobro napreduje.
nije uopće upitno da dijete "lijepo i dobro" napreduje
već da je u prvoj godini mlijeko temeljna namirnica
Moj ima 8mj i jedan obrok (povrce,voce,zitarice) i jedan ipoobrok AD,ostalo dojimo i vjecito se borim sama sa sobom dali mu je dovoljno mlijeka..nekad sam samouvjerena a nekad bas i nisam iskreno
Sent from my RM-914_eu_croatia_419 using Tapatalk
Kako djetetu pripremiti grasak? Pitam zbog one ljuskice
a šta ti jadne opnice smetaju?
Apricot, što to "u prvoj godini mlijeko temeljna namirnica" konkretno znači u mom i u slučaju Mo?
Postavili smo konkretna pitanja a imam dojam da nismo dobile nikakav odgovor![]()
Samo neke uopćene direktive u frazama.
Posljednje uređivanje od Gingerbelly : 02.04.2014. at 08:27
Ja sam čitala baš u Rodinoj brošur "Dojenje" gdje ima i dio vezan za dohranu i kaže ovako u 6-8 mj. dijete namiruje 70% svojih energetskih potreba iz mlijeka, u dobi od 9 do 11 mj. oko 55% a u dobi od 12 do 23 mj, 40% pa se probaj voditi time
Ne bih da vas uvrijedim...to mi nije namjera.Ali ovdje sve dolazimo po konkretni savjet i jako smo zahvalne na njemu. Očekivala sam barem neku sugestiju, osvrt...a nakon jednog vašeg pitanja i konstatacije da je mlijeka malo, tajac...Ni riječ o tome kako to izvesti?Kako bebi kojoj je puno i ovo dojenja progurati još dva, tri...mislim, to su konkretni i vrlo eksplicitni problemi, a savjeti...?Nisam dobila ni odgovor na svoje pitanje o količini mlijeka kod bebe koja se nacicava po malo i one koja doji nekoliko puta dnevno duže. Ništa. Malo sam, priznajem, razočarana.
a ja sam razočarana što netko ne razumije da ljudi imaju djecu
pa dvoje
pa je vrijeme boleština
pa imaju i posao i to jako odgovoran
i voze 200 km dnevno
i pišu s mobitela, koliko mogu, kako bi nekome pomogli
ali, okej...
mlijeko jest temeljna namirnica do navršene godine (cca)
ostalo je do - hrana, kako bi upoznavali okuse, temperature konzistencije za ono vrijeme kada mlijeko više neće biti dovoljno da zadovolji nutritivne potrebe
pišeš kako nije uvijek problem sa nevoljkim podojima; ako postoji doba dana u kojem je dojenje privlačnije, iskoristi to
ako bolje prihvaća u snu ili polusnu, i to iskoristi
5 - 6 podoja nije malo, ako nema informacije da doji nevoljko/malo
važna je efikasnost podoja: čuješ li da guta, miče li se s dojke nezadovoljan ili sretan?
otpušta li sam dojku?
što radi poslije toga; ide li na igru ili traži pažnju?
Ispričavam se ako sam vas cimnula. Nije mi bila namjera. Javljali se jeste, samo eto, u tim postovima nisam iščitala odgovor na moje dvojbe...Evo, odgovaram na postavljena pitanja...Dojenje joj je privlačnije ujutro nakon buđenja i navečer pred spavanje. Tad doji jako lijepo. I u noći 1-2 puta. Problem je taj podoj dva u toku dana kada imam dojam da ih skrati, i brzo odustaje. Nakon svega 2-3 minute dojenja. Kao da sam ju uzela potpuno situ. A velim, zna proći i 3-4 h od posljednjeg obroka. To me baš zbunjuje?Da smanjim obrok dohrane(količinski/kalorijski)?Mislite li da će tada htjeti cikiti više?
p.s. krivi smajli. Onaj gore je trebao biti ovaj![]()
nije isto javiti se rečenicom ili tekstom
rečenicu pišem na semaforu
javim se kasnije
Gingerbelly podoj može biti efikasan iako vremenski ne traje dugo. Moj je u stanju nabreklu dojku ispraznit u par minuta,nije to neko mjerilo
Sada te vise uopće ne kuzim, pitala si, dobila mišljenje, neke ideje i OK i sada se ljutis...
Nažalost ni jedna cica nema mjerač mililitara (puno puta sam pozelila da ima), tako da jedino ti možeš biti mjerodavna u tome da li dosta doji ili ne. Moja curka mladja uglavnom ne doji dugo, osim kada se uspavljuje, ali to je druga prica, i ja vidim već iz iskustva (1,5 + 1 godina dojenja) da joj je dovoljno bez obzira na broj podoja veći ili manji. Koliko vidim vise beba češće traži, ali ako si uvjerena (a sada se činiš tako) da dobro pociki u manji broj podoja mislim da možeš biti zadovoljna jer beba ima pravilne obroke. Osim toga lako se može dogoditi da sama promijeni ritam i počne tražiti češće (moje su cesto mijenjale ritam), a ako ne za koji mjesec dati ćeš joj jogurt, sir itd. pa ce tako nadoknaditi eventualni manjak.
Draga Nela vidim da nisi pročitala moje pitanje. Pročitaj. Nisam pitala prima li curka dovoljno mlijeka, nego da li je priloženi jelovnik ispravan i da li uzrok otaljavanju tog jednog dnevnog podoja može biti količina dohrane(kašica). That's all folks. Stoga, nije mi uopće jasno koji te dio tog pitanja inspirirao da me špotaš za to da nisam zadovoljna odgovorom na njega.
Ona teza i dvojba o broju podoja ili frekventnosti podoja proizašla je iz konstatacije Apricot da mi beba ne dobija dovoljno mlijeka.Što također nije bio odgovor na moja pitanja, nego pomalo neočekivana buba u mom uhu koja me iznenadila. (kasnije sam ipak saznala da je to samo zato što mi nije vremenski stigla adekvatno i konkretno odgovoriti na prava pitanja )
Također pišeš o mliječnim proizvodima kojima bih trebali nadopuniti manjak, pa vidim da nisi vidjela to da mi je curica alergična na kravlje mlijeko i da sam i sama na nemliječnoj dijeti od njenog rođenja. Cijenim odgovor, i zahvalna sam na sugestijama.
Posljednje uređivanje od Gingerbelly : 02.04.2014. at 22:23
Procitala sam tvoje pitanje pred par dana, oprosti sada nisam ponovo pa sam zaboravila na ovaj dio o alergiji na mlijeko, ali ako si pitala da li je jelovnik isparvan, a velik dio jelovnika je dojenje onda je i ovaj odgovor koji sam ja prva napisala da mi se čini nedovoljno dojenja i prevlik razmak prije podne (nisi pročitala?!), zao mi je sto te taj odgovor nije usrećio i nije mi jasno od kuda i zašto ljutnja, niži gdje sam te ja spotala, ali OK. Ja bi ovdje imala vise pitanja nego materijala za odgovaranje, pa izlazim iz rasprave.
Ovo postaje zapetljano za pratiti
Hvala svima na suvislim i konkretnim sugestijama.
Kod mene se još javlja problem što dijete (uglavnom) ne želi dojiti nigdje osim doma... pa su nam i izlasci i kretanja ograničeni. Ako se slučajno "zezne" i prihvati cicu negdje drugdje, pusti ju u roku minutu-dvije.
I ja se zahvaljujem na svim konkretnim idejama i prijedlozima, kao i onima koji su shvatili što me zaista muči. Ove konstatacije "malo je mlijeka" uz moje upise o tome kako mi beba počinje otaljavat i postojeće podoje(podoj) za mene je neshvatljivo. Tim više što nisam vidjela niti jednu jedinu sugestiju o tome kad, kako i na koji način bih ja to brojčano povećanje podoja trebala sprovesti u djelo. K tome još, sad već dobijam dojam da me se napada?? Pa se također odjavljujem.
Moe i kod nas ti je tako, kad smo vani nije baš zainteresiran za dojenje. Mislim da mu previše toga odvlači pažnju pa se ne može smiriti, ali onda doma nadoknadimo.
Gingerbelly, ja ne znam kako da ti pomognem nego onako kako sam ti napisala.
Dojiti u vrijeme u kojemu dojku prihvaća.
POgasiti sve vanjske zvukove, TV, smiriti situaciju, zamračiti ako treba...
To su savjeti koje stalno pišemo.
Ne znam je li u pitanju štrajk koji je privremen.
To je pitanje za probleme s dojenjem, a ne za dohranu.
U domeni dohrane sam napisala kako jest; čini mi se malo mliječnih obroka.
To ne bi bio problem (jer ima djece koja doje i manje) da ga ti nisi naglasila kao problem.
Moj skoro sedmomjesečnjak i dalje sustavno odbija dohranu. Gadi mu se i okus i konzistencija. Trenutno najbolje prolaze banana i jabuka kad mu damo komad u ruke; odgrize, namršteno promulja po ustima pa ispljune ili iskašlje. Ali pritom se barem neko vrijeme zabavlja, za razliku od kašice kod koje mu je interesantno samo izbiti mi žlicu iz ruke.
Jedan dan sam mu dala sok od jabuke (ja iscijedila tj. sokovnik), popio je -istina nevoljko, ali ipak- 2x15ml, 15 popodne i 15 navečer. Cijelu noć je nemirno spavao zbog grčeva.
Imam tri pitanja:
1. je li moguće da mu je to malo sokića tako teško palo?
2. je li OK da mu dajem sok da se na taj način navikava na okuse?
3. vodu hoće, ali što će mu voda ako ne jede?
1. voće zna teško pasti navečer - možda mu je to zasmetalo
2. i ja sam svom znala iscijediti u sokovniku svježu jabuku i dati, isto da se privikava na okus jer je odbijao dohranu.. ne vidim ništa loše u tome, brzo je projeo
3. ma daj mu je ipak, super ako voli, uskoro će projesti i dobro je da je prihvati
Arđo, i mi smo u toj dobi imali feštu od mrve sirove jabuke, a jeli smo je ujutro. Tek sam se nedavno usudila ponovo dati sirovo voće i sad je Ok. Probaj ne dati sok navečer, a ako ni to ne upali, skuhaj kompot? Iako bih nakon mjesec dana nejedenja možda i sama pokleknula i dala mu sokić, ne znam, da ipak sačekaš još malo? Možda je D. samo bebica koja je već u startu pokazala da voli pričekati (i u trbuhu se zadržao malo duže hehe). I ako sad želi vode kontam da će je htjeti i poslije, ja bih je preskočila.
edit: zapravo, umjesto kuhanja kompota, da probaš malo 'ubiti' jabuke na pari pa onda od toga napraviti sok?
ja ne bih davala sokove
navikavanje na nešto što će, dugoročno, biti loše
ako hoće, daj jabuku sa svim vlaknima
ako neće, ne daj ništa
Argente baš si me nasmijala sa novim dogodovštinama, meni se čini da je i naš J. tako reagirao na bundevu, dala sam mu 2 dana u kasno popodne i cijelu noć mi se budio u plaču, onda sam ukinula pa je ipak malo bolje
Nama isto sirova jabuka nije prolazila ali kuhana da