Hvala zene. Pokusat cu malo blansirat nespule. Do sad su jele samo jabuke i kruske od sirovog voca.
Hvala zene. Pokusat cu malo blansirat nespule. Do sad su jele samo jabuke i kruske od sirovog voca.
Ovo kaze gugl, tj. viki
http://hr.m.wikipedia.org/wiki/Nešpula
Je to to?
ja se više nesjećam,al sad me baš zanima. I znan di ima ubrat,nešpricano
![]()
barakokula je marelica
nešpula je nešto drugo
Moguće da smo mi ko djeca nespule (nješpule) zvali barakokula greškom.Popeli bi se na drvo za međuobrok u pauzi od igre po ulici. Žućkasto-naranćasto je bilo,a nije marelica. A zrzelija?? I toga se sjećam...zelenkasto je. Nepamtim kad sam jela.
zerdelije
rezdelije
vinjike
đanarike
ringlovi... sve je to jedno ime za istu šljivu
Ja i dalje ne znam sta je nespula
Jel to voce ili povrce?
Posljednje uređivanje od Ginger : 18.05.2014. at 20:30
a voće
koštuničavo, kao i jabuka
a šljiva, nego šta
ako misliš na ovo:
https://www.google.hr/search?q=zerde...gdii=_&imgrc=_
zelene su kad su nezrele
onda kada dozrinu mogu biti od svjetložute do narančaste, crvene, ljubičaste... ovisno o sorti
Moja curka je napunila 10 mj pa joj planiram dati sutra zumanjak... Donijela domaća jaja pa da iskoristimo prilikukako ste vi davale zumanjak? Skuhano jaje pa sam zumanjak ili ste ga s necim miješale? Ja osobno baš ne volim kuhana jaja pa sad niti nemam neku inspiraciju... :/
Nama je dr rekao da obavezno pokušamo prvo zumanjak a onda sa god dana i bjeljanjak pa kad vidim da nije alergicna da onda dođemo na cijepljenje...
skuhaj bilo što pa unutra umuti žumanjak
U biti mu nisam dala samu mahunu nego sam zrnkala sitna zrna (sjemenke) iz mladih mahuna.
Probala sam zgnječeno s batatom, sama kuhana zrna (grašak tako voli), kuhana malo veća zrna oguljena i zdrobljena sa jajem ali ništa (još) nije dobilo prolaznu ocjenu.
je kad se miksa mahuna ( ono zeleno dugačko) zna bit jako vlaknasto i skoro nejestivo, osim ako se jede još u fazi kad zrna nisu skroz oformljenja ( recimo ne veća od zrna graška), zato se jedu zrna
Posljednje uređivanje od jelena.O : 19.05.2014. at 13:23
mahuna boba je nešto najmekše i najfinije, ako se ubere dovoljno mlado
prije nego date bob, pročitajte o favizmu
ima i forumska priča
kaj to znači da nije htio ili te strah?
Bit će toga i kad će bit veći
Si ga kaj testitala d obzirom na ad?
Mi ne jedemo bob... U obitelji imam hemolitičku anemiju - favizam, ja sam nosioc gena. Tako da ga zaobilazimo![]()
ahahaha,jos uvijek polemika oko nespola...sjecam se da sam prije 2 god ovdje pitala mogu li ih dat pa ih je vecina kontinentalaca prekrstila u djenerike ( aka zerdelije &Co)...
nemate poooojma!
http://sjediijedi.tportal.hr/inspira...aju-ljeto.html
legal,ma ne blansiraj nego oguli kozicu i daj!![]()
Nisam nikad jela nešpule
meni su mušmule i žižule najveća "dalmatinska" egzotika, a i njih sam jela jednom![]()
mušmula imaš na kontinentu više nek po dalmaciji!
Napisala si: Bit će toga i kad će bit veći , a ja pitam čega 'toga'?
Napisala sam da nismo testirali jer su rezultati, s obzirom na dob, nepouzdani, a AD je trenutno takav da nam nijedan ped. ne bi dao uputnicu za ništa (nit' ne tražim).
Ja prijavljujem nakon fijaska sa svim povrćem, pa i onim slatkastim (batat, mrkva, tikvica; korabicu neću ni spominjati, otkad je probao zaključio je da mu je cica ipak na prvom mjestu pa su nam bar podoji postali normalni), brokula je hit, obožava je!
Što kad dijete baš neće neko povrće, trebam li inzistirati na toj korabici s vremena na vrijeme ili mu jednostavno dati ono što voli jesti?
A imam pitanje za janjetinu (sutra u jednu mesnicu stiže svježa dalmatinska), koji dio janjetine uzeti za bebu?
Ja mom sinku najradije dajem vrat i plecku.
Btw u janjetini se davi!
10 mj. AD je dobro, zato i ne talasam. Osim svrbeža i minimalno suhe kože u pelenskoj regiji i toga da ja ne jedem orašaste plodove te kontroliram mliječno (jedem povremeno u malim količinama), Ok smo. Spremamo se za 11. mj. kad njoj dolazi mliječno na red, vjerojatno ću se prije ja najesti pa vidjeti reakciju prije nego njoj dam jogurt ili nešto sl.
Kod nas su trešnje prošle, nisam dala puno za prvi dan, ali sviđaju joj se.
fingertips, kako si došla do toga da si nosioc gena?
Kad i da li uopće bebe mogu jesti balancane? Apri, izvučeš li sad neki balancanizam(ne sprdam se, samo se šalim i cijenim informaciju
)
mogu patlidžani
ali ih miješaj s nečime, okus je intenzivan
(je li ti patlidžan dovoljno jasan izraz)
Hehe, može patlidžan, u dućanu ionako pod 'balancana' neću ništa naći![]()
Nosioc sam gena jer je genetski nasljedno. Moja mama je isto nosioc gena,ona je meni prenijela gen, a bolest mom bratu, on ima hemolitičku anemiju - favizam. Kod mene se nije razvilo, no kod brata je. Moje dijete znači isto ima gen, no nije se razvio. Možda i hoće jednog dana, al zeznut je taj favizam - nedostatak enzima dehidrogenoze glukoze 6 fosfata, može se jesti bob, može se i dogoditi reakcija, ali češća je reakcija ako se jede bob u kombinaciji sa nekim ljekovima.
može neki savjet za večere, žganci s jogurtom fosadili, a griz baš nešto ne vole, a nemam običaj ostavljat od ručka
Zganci s naribanom tikvicom
Proso s jogurtom ili tikvicom
Riza s nekim povrcem
To ti je sve za kojih 20 minuta