hvala ivy!!!ivy prvotno napisa
![]()
lasada,čemu smoki?
spominješ da imaš alergijsku dijatezu, a svi znamo čega ima puno u smokiju i koliki je to alergen!
Helena nije znala za sol do prije nekoliko dana (a ima 18,5 mjeseci). A i sada stavim tu smiješno malu količinu kad se sjetim!
O šećeru nema govora, niti o bilo kakvim drugim rafiniranim slatkim stvarima.
Ima 13 kila, dakle, nema govora da ne voli jesti, kako Lasada kaže, bljutavu hranu!
Dapače, koliko puta smo se nasmijali MM i ja kada smo njezino probali jer je to, kao što je masa cura gore rekla, pravi okus hrane, koji odrasli maskiraju razno-raznim dodacima!
Nisam dobila dojam da itko ikoga osuđuje, kao niti da ljudi lažu, a ako i da, kaj me briga, lažu sebe, ne mene!![]()
Zna netko da li je štetno ako dijete jede previše kruha. Moja P. je jako izbirljiva i u zadnjih par mjeseci se mučimo s njenom prehranom, ali je luda za kruhom. Uvijek kad je gladna traži kruh ili žitarice s mlijekom, ostalo jedva prolazi i odbija većinu hrane.
Ujutro u 7 pojede zdjelicu raznih žitarica s mlijekom i nakon 2 sata pojede debelu šnitu kruha bez kore s margom olive. Mliječne namaze joj ne dajem jer je imala reakciju na mlijeko, pekmez ne voli, i ne znam više kaj bi joj dala s kruhom.
Kad se vrati doma s igrališta, na vratima viče kruha, kruha jer je gladna. Jučer je bila s bakom u šetnji, i vikala "kruha" po gradu jer je vidjela nekog klinca da jede pecivo. Dotrči čim vidi da netko jede sendvič. I sve u tom stilu hoće jesti, bilo kakvo tijesto.
Njen jelovnik se sastoji od žitarica bilo kakvih vrsta, kruha, marga, naranči, voćnih kašica, povremeno kuhane šunke i jaja, a sa svim ostalim se mučimo i pokušavamo podvaliti. Plus dojenje, cca. 6 puta dnevno. Stalno me brine da joj nekaj fali i da nije dobro jesti toliko ugljikohidrata.
Btw. je l' smije jesti paštetu od tune, npr. rio mare ili tak nekaj?
Moja Maša je isto u fazi kruha, dobro puno je mlađa pa će i faza možda biti kratkotrajnija :/ , ali ima dana kad neće ništa osim kruha, pa onda samo pazimo kakav kruh jede. Ovi iz dućana i pekare su puni kojekakvih dodataka :? , pojede nekad mrvicu ali za nju. ili kupimo u "bio" dućanu Demetrin ili pečemo doma.
A da probaš neke namaze/paštete od povrća tipa hummus ili sl ? Ove gotove riblje paštete čini mi se da nisu mnogo različite od "mesnih" (ovo govorim napamet).
Baš sam htjela pitati ovo za paštete. Ja sam povremeno znala napraviti home-made paštetu od povrća za mene i mm-a. On je isto kompliciran što se tiče povrća pa sam radila tak da on jede. Skuhala sam povrće, zmiksala u kašu, i onda sam stavila u wok, na maslinovo ulje i češnjak, i nakon toga sam ohladila i spremila u frižider pa smo mazali par dana na kruh. Smije i mala tak jesti?
yummi! ovo za namaz iz woka!![]()
kada uopće smijemo davati kruh? pogotovo obzirom da ti iz pekare imaju kojekakve aditive... ja kontam da sama napravim, ali pitam se ide li u kruh germa?i kad smije germa u dohranu?
znate kako stalno bake zvocaju "daj mu da grize koricu kruha!" moj grize stiropor od riže![]()
Ide germa u kruh. Ja ga dajem od cca. 14 mjeseci, prije se davila, jer nije imala zube i nije znala žvakati kak spada.
Imaju ovi iz pekare svakakve aditive, ali ne možeš baš sve aditive izbjeći. Ja kruh doma ne stignem peći.
UH, koje reakcije na riječi bljutavo, sol i šečer.
Ok, moja Lara kako sam već napisala neće jesti kuhanu hranu a da nema malko soli tako i griz kuhan na razrijeđenom mlijeku stavim malko šečera.
Ne stavljam ja puno začina samo da nije bez okusa.
Ja sam čitala postove na ovom forumu kako se kuha i ne stavlja sol niti šečer sve je to ok i meni jasno ali takvu hranu ona nije htjela jesti a sad jede bez problema.
Pita jedna mama zašto smoki?
Došli ljudi meni u goste i donijeli vrečicu svačega i kad su otišli ja otvorila smoki i dala Lari jedan u ruku ona odmah stavila u usta i gricka a do sada nije stavljala sama u usta ništa nego joj mi davali i kruh i žlicom jelo.
Žao mi je što me možda niste shvatile Lara nam je prva beba a ja nemam kolegica u blizini koje bi pitala što beba od godine dana jede pa se samo čude što ja sve Lari nisam dala ni da proba a kamoli da nauči žvakati. Eto nema me ko poučiti![]()
Hvala vam mame drage i na hvalama i na pokudama svaki savijet mi je dobrodošao :D
![]()
Bilo bi super kad bi pokusala prihvatiti da hrana bez zacina nije bezukusna ni bljutava, vec izvornog okusa na koji vecina nas nije naviknuta.Ne stavljam ja puno začina samo da nije bez okusa.![]()
lasada, kako možeš reći da nemaš kolegice?
a tko smo mi?
pa i mi se ovdje više družimo oko djece nego što se družimo sa svojim prijateljicama.
ovdje smo interesna skupina, imamo zajednički motiv, zajedničku brigu i zajednički cilj.
čitamo što druge pišu, uvažavamo ili ne uvažavamo, ali bitno je da jedna drugoj "stavimo bubu u uho".
ako na forumu 1000 puta pročitam da je smoki jako štetan, pogotovo da je štetan za djecu s "alergijskom obiteljskom anamnezom", onda sigurno neću dati djetetu.
pa čak i da ne pročitam ovdje, okrenem vrećicu i vidim kakav je sastav.
a nije dobar.
pa kravlje mlijeko...
toliko smo pisali da ga ne treba davati prije druge godine, pa opet netko daje.
nitko tebe neće osuđivati; tvoje dijete i tvoj izbor.
ali nam je svima drago ako jedne druge natjeramo da barem malo promislimo.
možda usvojimo, možda ne... kako kome volja.
imaš naslasada prvotno napisa
![]()
Ne bih se baš složila. Ja sam isto bila uvjerena da mi nije fino jer sam tak naviknuta, i da je djeci fino jer ne znaju za druge okuse. Bebi sam od početka dohrane svaki dan kuhala povrće i nije nam baš išlo s dohranom ali sam bila uporna i uvjerena da to njoj mora biti fino jer ne zna za drugo. Sad ima 18 mj. i pljuje ako proba čisto kuhano povrće. Palentu kuhanu na vodi nikak nije htjela, čim je probala s mlijekom, jela je jer ima puno bolji okus. Općenito vidim da bolje prihvaća hranu koja je i meni ukusnija, iako se trudim ne soliti ni šećeriti, nego neku koja nema nikakav okus.BusyBee prvotno napisa
apricot, istovremeno![]()
a glede smokija, teško da će neko dijete to odbiti :/
Moja m. je probala smoki u gostima, i naravno jela je ko luda. ja joj nisam nikad ni dala ni kupila. iako sam bila u iskušenju jer nije htjela ništa jesti pa sam si mislila: bolje išta nego ništa.Ali nisam joj dala.
moji su se zgražali kad sam joj davala suhe marelice da gricka, ili suhe jabuke kad je imala samo 2 zuba. ali nisam se obazirala na njihove komentare i poglede.
lasada, možda bi joj mogla dati da gricka nešto zdravije? možda rižine krekere koje je netko spomenuo? ili bi joj jednostavno mogla dopustiti da jede rukama? npr. skuhaš joj tikvicu, brokulu...bilo koje povrće i daš joj u ruku... Vjerojatno bi joj to bilo zanimljivo a i naučila bi više guštat u hrani nego kad je uvijek hranite na žlicu?! ne znam, to je samo prijedlog :/
a glede soli i šećera...ne vjerujem da netko laže o tome da ne soli a zapravo soli. vjerujem da ima i znam da ima puno ljudi koji sole i šećere hranu od samog početka dohrane. isto kao što ima puno ljudi koji dohranom počinju s 4 mjeseca, ili onih koji kupuju samo gotove kašice, i onih koji koriste kravlje mlijeko od samog početka dohrane...ali isto tako mislim da ih na ovom forumu, i pogotovo na ovom podforumu nema baš puno. ima više onih drugih :?
Što ne znači da i ovi prvi nisu dobrodošli, dapače. ovdje smo svi radi razmjene iskustva, da nešto naučimo i da možemo same zaključiti što je za nas i za naše dijete najbolje.
nekome je najbolje bez soli i šećera, nekome je najbolje bilo kakvo samo da dijete konačno nešto pojede, nekome je najbolje kupovno...
I baš mi je drago da imamo mogućnost izbora...pa svatko po svome i svi sretni![]()
Bilo bi sjajno kada bi se na smokićima moglo pročitati informaciju da su ekstrudirani proizvod obogaćen pojačivačima okusa.
Isto kao što je nekome teško prihvatiti da hrana bez začina ne mora biti bljutava, tako je, čini se, drugome teško prihvatiti da zaista ima djece koja bolje jedu ako im se hrana malo posoli.Sirius Black prvotno napisa
Ne znam zašto je to tako, ali moj B također nešto (ne sve) neće, a kad mu dodam malo soli jede. Nisam ga na to učila, do nekih 13 mjeseci nije probao sol. Ja se još uvijek držim onoga, bolje ništa nego nezdravo, ali povrće sa par zrna soli ne smatram nezdravim. Sa slatkim nemamo takvih problema, šećer još probao nije, a kad treba, zasladiti hranu znam na puno drugih načina. Ali soli nekad baš zatreba.
Također, ne mislim da se začinjavat hranu treba po pravilu. I B jede neke stvari samo kuhane na pari (brokula, grašak, mahune i sve zeleno valjda) i fino mu je. Ali za ove druge stvari, bilo bi malo pretjerano da mu ne dosolim ako znam da je to šansa da pojede.
Ekstru...nešto? Obogaćeno? Znači nešto dobro, nešto novo? Pojačan okus! Dajte odmah dva!Davor prvotno napisa
Stvarno, mislim da oni koji čitaju deklaraciju, nisu isti oni koji na kraju kupe taj proizvod za svoju bebu.
Vjerojatno si u pravu, ali slobodno se zaprepasti da je sve više ljudi koji čitaju deklaracije. Dakle, nije problem kada piše puno toga nego kada ne piše. Recimo GMO i slično.
slažem se s tobom. uvijek čitam deklaracije ali nikad nisam sigurna što se sve u tom proizvodu dodatno nalazi a da nije navedeno na deklaraciji...Davor prvotno napisa
Bojim se da tu nema pomoći :/
Postoje i dobri primjeri. Recimo Podravka juhe - na prednjoj strani ističu čega unutra nema. Doduše nisu makli sve pojačivače nego samo MSG, ali je i to već nekakav pomak.
Što više ljudi bude čitalo deklaracije, više će se proizvođači koncentrirati na izradu dobrih proizvoda. Informacije o dobrim proizvodima se šire jednako brzo kao i o lošima. Firme koje to ne skuže na vrijeme su out.
ovo ti se vjerojatno samo činilasada prvotno napisa
ni moj D prvih mjesec i pol dana nije skoro uopće ništa jeo u nekim količinama, pogotovo ne palentu u kojoj se sad davi, baš kao i u svemu ostalome, a ne kuham mu ništa drugačije nego prije. Vjerojatno se baš potrefila ta faza da je skužila hranu s tim kad si počela dodavati sol i šećer.
A ovdje se stvarno nađe super savjeta o dohrani i velikasvima, pogotovo apricot
![]()
ja sam zapravo ostala začuđena koliko je hrana bez dodavanja soli i šećera ukusna jer sam isto bila uvjerena u suprotno.
O voću sam već rekla, a npr. tikvice, buća, mrkva - to je toliko slatko da ne treba apsolutno nikakve dodatke.
Jučer sam probala grdobinu s krumpirom i mrkvom s malo maslinovog ulja i nadala se da maleni neće sve pojesti da malo ušićarim..........ništa mi nije ostavio
![]()
![]()
![]()
Ne znam. Ja sam primijetila da se neke stvari na forumu stalno ponavljaju i tim ponavljanjem su postale istinite.apricot prvotno napisa
Recimo, ovo da je smoki smeće je nešto što svatko može zaključiti čitanjem deklaracije.
No, je li kravlje mlijeko štetno prije druge godine ili je to samo dobra reklama za adaptirano (tj. preporuka je da se adaptirano daje do druge godine pa znači da je kravlje obično štetno(?)) ne znam. Kao i priča o medu. To da med treba izbjegavati do druge ili trece godine je nešto sto sam ja procitala samo ovdje, nigdje drugdje. Iako mislim da djeci ne treba dodatno zaslađivati hranu, nisam nigdje uspjela pronaći neki argument zašto bi med nakon godine dana bio opasan.
Hoću reći, to što se neka informacija stalno ponavlja ne znači da je ona točna.
Ovdje naravno mislim na pitanje je li kravlje mlijeko problematično nakon godine dana. Prije prve godine podrazumijevam da ga ne treba davati.Pups prvotno napisa
Pups,nažalost je istina o medu i botulizmu
mnoštvo je radova na tu temu
1: J Perinatol. 2007 Mar;27(3):175-80.Click here to read Links
Infant botulism.
Brook I.
Department of Pediatrics, Georgetown University School of Medicine, Washington, DC 20016, USA. IB6@georgetown.edu
Infant botulism results from the absorption of heat-labile neurotoxin produced in situ by ingested Clostridium botulinum. Honey and environmental exposure are the main sources of acquisition of the organism. Clinical manifestations are owing to progressive neuromuscular blockade, initially of muscles innervated by cranial nerves and later of the trunk, extremities and diaphragm. Presynaptic autonomic nerves are also affected. The diagnosis is made on clinical grounds and is confirmed by recovery of the organism or by detection of toxin in the stool. Management includes meticulous supportive intensive care that may include mechanical ventilation and administration of human botulinum immunoglobulin in severe cases.
Koliko ja razumijem nakon godine dana probavni sustav je u stanju uspjesno se nositi s tim sporama. Ili?
Ja sam govorila o tome da ne znam zašto ne med nakon godinu dana. Prije toga mi je jasno.
Potpisujem Pups. I volim vjerovati da smo ovdje iz potrebe da propitkujemo stvari.
Što se tiče kravljeg mlijeka, ja zapravo nisam shvatila zašto bi ga se do druge godine trebalo zaobilaziti u širokom luku. A o tom medu sam i ja dosta tražila i svugdje se kao nekakva sigurnosna granica spominjala 1 godina.
nemaju veze spore s probavnim sustavom,radi se o zaraznoj bolesti od koje umiru i odrasli.
a tko je napisao da se mlijeko ne daje do 2.godine?
ok, ali kad govorimo o medu i botulizmu:princess puffy prvotno napisa
izvor: http://www.wholesomebabyfood.com/inf...ulismhoney.htmDoes Honey Contain Botulism?
Honey may contain botulism spores which can lead to botulism poisoning. There are some areas of the country (United States) where the possible contamination of honey with botulism spores is higher due to the soil. Soil contains botulism spores/bacteria and the flora that bees use to feed on grows in that soil. Also, disturbed soil containing the spores may directly settle upon hives for example - and thus the spores themselves could contaminate the honey as well. Honey is mostly consumed in raw form and is typically not pasteurized, sterilized or radiated. Even pasteurized honey can contain botulism spores and should be not be given to children under the age of 12 months. (http://www.eatwelleatsafe.ca/pathogens/botulism.htm)
In adults, the amount of botulism spores ingested (if any) from honey is really quite negligible. The intestines of an adult contain enough acids to counteract the production of toxins the botulism bacteria produce. Once an infant reaches the age of 1yr or older, their intestines have a balance of acids that help destroy and fight off any toxins that the botulism bacteria produce.
budući da tvoj članak nije znanstvenog tipa, onda tu ne piše da postoje tri tipa infekcije (ako želiš,napišem ti i to,ali mislim da ovdje ne treba pisati sada o anaerobnim uvjetima u kojima se spore održavaju..)
uglavnom se postavlja ta granica od godine dana,ali čemu žuriti (ja ga svojoj nisam još dala)?
koje su po tebi beneficije koje ti donosi med?
članak ne mora biti znanstvenog tipa da bi u njemu pisalo o tri tipa infekcije. guglanjem na temu botulism jednostavno dođem do te informacije.princess puffy prvotno napisa
i ono što površnim čitanjem mogu zaključiti je da od druga dva tipa koji nisu dojenački botulizam postoji jednaka opasnost i za odrasle kao i za djecu. a to nije povezano s medom nego s bilo kojom konzerviranom hranom.
zato ne razumijem kakve veze imaju druga dva tipa botulizma s dobnom granicom za med o kojoj pričaš:
ja uopće na zagovaram med, mada mislim da je daleko bolji izbor nego šećer. ovdje sam samo govorila da nigdje osim na ovom forumu nisam vidjela da se kao dobna granica kada se med može uvesti u prehranu spominje druga ili čak treća godina.princess puffy prvotno napisa
ne znam tako lijepo citirati kao ti pa ću ja po seljački:
ako ne raspljavljamo na nivou rekla-kazala,onda ne možeš stavljati kao izvor informacija onakav link,jer je to isto kao da sada nas dvije netko citira u nekoj drugoj priči
i da,točno je da u priči o botulizmu (osim dojenačkog)jednako oboljevaju sve dobne skupine i to nema nikave veze s medom,već s mojom rečenicom da zrelost probavnog sustava ne utječe na bolest
ja moram priznati da nisam na ovom forumu pročitala da je dobna granica za med druga ili treća godina,ali to je svakako tajming kada ću ga ja uvesti svom djetetu zato što mi negdje u primozgu stoji da osim botulizma postoji još neki razlog zašto ne prije,ali nikako da iščeprkam taj razlog (inače,mislim da u Hrvatskoj nije ni bilo slučajeva infantilnog botulizma)
pa meni nije baš isto. link koji sam stavila nije rasprava sa nekog foruma nego dosta dobra stranica o dohrani. na kraju članka su linkovi na kojima se mogu naći i opširnije informacijeprincess puffy prvotno napisa
recimo ovaj http://www.drgreene.com/21_825.html
ja sam pročitala da količine bakterija botulizma koje se mogu naći u medu (mada se tamo nalaze iznimno rijetko) nisu problematične za odrasle, ali mogu biti za djecu mlađu od godine dana. i to zato jer se probavni sustav starijeg djeteta uspješno nosi s količinom toksina koje te bakterije mogu proizvesti.i da,točno je da u priči o botulizmu (osim dojenačkog)jednako oboljevaju sve dobne skupine i to nema nikave veze s medom,već s mojom rečenicom da zrelost probavnog sustava ne utječe na bolest
ok, kada se sjetiš, podijeli s nama.ja moram priznati da nisam na ovom forumu pročitala da je dobna granica za med druga ili treća godina,ali to je svakako tajming kada ću ga ja uvesti svom djetetu zato što mi negdje u primozgu stoji da osim botulizma postoji još neki razlog zašto ne prije,ali nikako da iščeprkam taj razlog (inače,mislim da u Hrvatskoj nije ni bilo slučajeva infantilnog botulizma)
ili ako pronađeš neko mjesto na internetu na kojem piše se med uvodi kasnije od godinu dana, također te molim da staviš link. može i na medicinske časopise, engleski i pristup bazama mi nisu problem. a može i na pp da ne gnjavimo ljude koje ne zanima.
hoću reći ako pronađeš neki izvor koji kaže da dobna granica za med nije prva već neka veća godina....Pups prvotno napisa
Curke ja ću samo vama poslatiza info sve koje ste pisale ispod mog posta
![]()
Koje su "predispozicije" za uvođenje trećeg obroka?
D će uskoro 9 mjeseci i za doručak i ručak (ponekad večeru) pojede toliko da zapravo uopće nemam kamo nagurati taj treći obrok.
S obzirom da pije i jako puno vode (a kako neće kad se toliko najede sad već zaista ozbiljnog obroka), imam osjećaj da mlijeko preko dana uopće ne bi ni pio kad bih mu uvodila još i taj treći obrok.
Jel da razbijam i dalje glavu s tim ili da prestanem?
kako pripremate batat? kupili smo ali ne znam ga pripremiti...![]()
Apsolutno isto kao i krumpir. Kad se prži bude samo malo mlitaviji od krumpira i to ti je otprilike sva razlika.
Ja sam kuhala batat sa voćem ili povrćem i gnječila ili miksala.
Npr. batat+jabuka ili kruška
batat + mrkva + riža
Sada ga nisam niti tražila kupovala sam batat u zimi kad smo počeli sa dohranom i Lari je bio glavna namirnica, ne znam ima li sad mladi to je ista namirnica kao i krumpir. Kad ga bude mladog kupit ću i probati ispeći.
Sada se sade, tako da mislim da prije 8-9 mj nema friških.
BTW, batat je iz porodice slakova, nema veze s krumpirom.
Nisam upućena al znam da mi je okus kao krumpir. Hvala mašenka![]()
može li se bebi od 8 mj dati brokula?
na koji način pripremljena?
pošto beba ima AD pedijatrica je savjetovala da jede blitvu radje nego tikvice :?
meni se ne čine tivice nešto alergene,barem nisam čula
Moj sad ima 8,5 mj., planirala sam dati brokulu (po tablici moze od 8 mj.), ali je jos nigdje nema iz eko uzgoja. Ako nadjes, mozes je skuhati u vodi ili na pari s nekim povrcem koje je do sad probala (mrkvicom, krumpirom...), piletinom ili teletinom ako vam je meso vec na meniju... Mozes mu izgnjeciti vilicom ili mu ponuditi komade da sam proba jesti.
Drage moje,ja sam nova na Dohrani![]()
Do sada sam "bistrila"na problemima s dojenjem![]()
Za 10 dana punimo 6 meseci i dohrana nam se blizi.Vec neko vreme proucavam cime i kako poceti.
Ako pocnem s jabukom?
Koje jabuke dajete?Sada ih ima za kupiti samo onih starih,proslogodisnjih,iz trapa.Ko zna gde su bile i sta su radile do proleca![]()
Ima i onih uvoznih,"kao sa slike",a ko zna cime su tretirane da su takve ostale :?
I koju sortu?Ima ih 100...
Neku slatku,kiselkastu,ili svejedno?
Eto....imam bezbroj pitanja....
Hvala![]()
kaja, ja baš ne bih na tvom mjestu one jabuke koje su kao sa slike![]()
ako niš drugo ja im bar ogulim koru, jer iako u kori ima super stvari, mislim da količina pesticida prevaže
(i dobro došla na dohranu!)
Hvala![]()
Nisam ni mislila na te "kao upisane",preferiramo one manje lepe,ali zdravije![]()
A narocito ne s korom![]()
Vec strahujem od pocetka dohrane,kada bi mogla jos samo sisati....![]()
joj, nemoj strahovati, mom je malome prva kašica bila novi svijet kojem se jaaako obradovao![]()
Jooooj,ne strahujem ja zbog nje,vec zbog svoje lude glave![]()
Koliko sam filozofirala o dojenju i pravila problema gde ih nema....vec se vidim jos goru u dohrani :/
Sta,kako ,kad,koliko....![]()
KayaR-sretno na pocetku dohrane! Mi uzimamo jabuke zlatni delises, one nisu kisele i Lea ih jede. Pravi i na njih nekad face, jer ona inace vise voli povrce ali svejedno otvara usta i pojede. Eto, toliko o jabukama![]()