nemoj se ti prilagođavati
neka odmah nauči da se doma jede jedno, u vrtiću drugo
poslije će u školi biti treće
u hotelu četvrto...
nemoj se ti prilagođavati
neka odmah nauči da se doma jede jedno, u vrtiću drugo
poslije će u školi biti treće
u hotelu četvrto...
Zasto ne bi dala djetetu neku namirnicu koja se jede u vrticu da prvo proba kuci?
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Ne znam...moje je iskustvo da u vrtiću jede ono što doma neće ni okusiti...i obratno...
da ne govorim da je jučer kod bake pojeo primjerice dva biskvitna kolača s trešnjama (doma neće ni pogledat ni otvorit usta, a kampoli probat)
Mozeš mu dati da proba, ali u vrtiću jedu neke namirnice koje mi doma ne jedemo pa mu nisam imla ni potrebe davati da isprobava...
to je neko moje razmišljanje...
Ma to stoji. Ja sam na prilagodavanje meniu mislila na namirnice koje nisu probali. Ja kuci nikad nisam npr napravila musaku, a u vrticu to imaju.
ali su jeli i meso i krumpir
zasebno
Naravno. Zato i predlazem saf da vidi vrticki meni pa skuzi sto nisu do sad probali.
Ma da prvenstveno me muči sol, zaprška, vegeta i tako to, jer doma to izbjegavam
Oni svaki ponedjeljak stave na oglasnu ploču meni za taj tjedan.....onako ima ok stvari a ima manje ok stvari
Napisat ću si namirnice koje još nismo uveli da se znam ravnati, jer ne bi htjela da u vrtiću nešto proba po prvi put (konkretnu namirnicu) jer ja to proučavam po pet dana,a način kuhanja onda neću mijenjati i prilagođavati
Tnx na odgovorima
Imam jedno glupasto pitanje: kakve sve alergijske reakcije na odredjene namirnice mogu biti?
Jeli se crvenkasta guza na mjestu di je bila u kontaktu s govancem racuna kao alergija?
saf, mislim da nema vegete već neko vrijeme
a za ovo drugo, pitaj zdravstvenu radnicu, možda i ne stavljaju
Nadam se da će ti odgovoriti i netko potkovaniji po pitanju alergije (da li može značiti alergiju), no sigurna sam da može biti najobičnija reakcija na kombinaciju guza/pelena/mokraća/govance, idealni uvjeti da koža odreagira na mjestu gdje je govance (ona priča da mokraća smanji/poveća kiselost/lužnatost kože i onda neki enzimi ili štoveć iz govanca dođu na plodno tlo).
znam da smo izvan teme, al sad sam bila na sastanku u DV i bacila pogled na jelovnik.
![]()
čokolino, voćni jogurti, topljeni sir, puter štangica, pileći narezak (pretpostavljam da je to neka pileća salama)...
nije mi jasno kako se ovo nudi djeci u vrtićima, jer slične hrane (tj. hrane siromašne nutrijentima, bogate šećerom, visoko procesuirane hrane i sl.) na jelovnicima u zagrebačkim osnovnim školama nema već godinama.
apricot, ima li akcija usmjerenih ka poboljšanju kvalitete prehrane u dječjim vrtićima u gradu zagrebu?
eh, godinama pokušavamo i - ništa
nitko nas ne sluša
a među nama nema onih koji bi bez naknade napravili diferencijalni jelovnik sa troškovnikom
roditelji pružaju veliki otpor, i to je jako veliki problem
a ti, na temelju ovoga, možeš reći zdravstvenoj djelatnici da jelovnik nije u skladu sa Preporukama
ili imaš volje ići jače, pa da to jednom skinemo s vrata?
Inesz, u mom mjestu ismijavaju ono malo roditelja koji zele kvalitetniju i zdraviju prehranu u vrticima.
Roditelji sami inzistiraju na smecu na jelovniku, najvise zato jer se boje da dijete nece htjeti jesti zdravu hranu.
Zanimljivo je kako im ne pada na pamet da je nece jesti jer je ni doma ne jedu.
Da ne govorim o tome da se za rodjendan pocaste i coca colom. Ali ne, bitno je "nek jedu".
Baš sam nedavno slušala radijsku emisiju u kojoj su se osvrnuli na nekakav simpozij o prehrani koji se održao u Zagrebu. Zaključci tog simpozija su kako je hrana najbolja u vrtićima. I onda slušam dalje intervju s onom gospođom iz vrtića na Srednjacima koja je autorica Vrtićke kuharice i mislim si jesam li ja luda ili je sve oko mene ludo.
Imala sam tu kuharicu u ruci i nisam bila zadovoljna njenim sadržajem.
Tu i tamo bacim oko na vrtićki menu i dođe mi da zaplačem.
I onda se stvarno pitam je li problem u meni.
Njihovi argumenti su da djeca unutar tjedan dana dobiju sve važne nutrijente, sve vrste mesa i povrća, da sve namaze (pašteta od piletine, tunjevine, namaz od slanutka...) rade sami... A ja i dalje ne vidim zašto moje dijete u jaslicama ili vrtiću mora piti kravlje mlijeko ili kakao, jesti pudinge, voćne jogurte, kolače, pohano meso, pržene lignje... Zašto roditelji vegetarijanci nemaju pravo tražiti da njihova djeca ne jedu meso?
U svakom slučaju, da odgovorim na prethodno postavljeno pitanje - mi ćemo svojoj djevojčici dati kravlje mlijeko prije vrtića, čisto da ispitamo eventualne reakcije. Osim toga, sad jede gotovo "normalno" što i mi, zdravo koliko sami jedemo.
Dobro, ovo su sada nijanse, meni recimo ne bi smetalo kravlje mlijeko, lignje ponekad... ali oko nekih elementarnih stvari tipa cokolina, salame ili zasecerenih makarona, mislim da se svi mozemo sloziti.
pitaš se isto što i mi
i postavljaš ista pitanja koja smo mi tamo postavili
ali, badava nam
kad su tamo dr. mr. fr. br., a mi smo "samo" mame
i to što su oni plaćeni, a mi nismo
Ja isto ponekad ne vjerujem sto im sve daju za jesti
OK, ne moze se udovoljiti svima, al neke osnovne zdravorazumske stvari bi trebalo prihvatiti
Mislim, koji "pameni" um se sjetio posuti secer po makaronima sa sirom??!!
Mislim, wtf?! Cemu taj secer, ono, koja mu je svrha?!
Al eto, moram pohvaliti tete svoje mladje cure (i inace su predivne) - one su kuhaicama zabranile da njihovoj grupi posipaju secer i jedina su grupa u vrticu koja ih jede bez secera
I kad oni zavrse, dolazi za iste stolove grupa moje najstarije cure i jede isto to - sa secerom
Mislim, nije da me to jedino smeta...kad mi dodju doma i vele da su jele puding za uzinu...kakva je to uzina?!
Ili vocni jogurt?! Pa su kod mene dvije situacije - starija ga ne jede i znaci taj dan je bez uzine, a mladja ga jede - ne znam sto mi je gore
Nadam se da je onaj komentar o čašćenju coca colom šala!!!!
Posljednje uređivanje od 123beba : 09.06.2014. at 21:03
Mislim da nije šala.
Meni smeta kravlje mlijeko u jaslicama jer moja *beba* još sisa i jer preporuke Unicefa i WHO kažu da bi uvođenje kravljeg mlijeka trebalo odgoditi do drugog rođendana. Neki tamo aktivisti za prava životinja kažu da kravlje mlijeko uopće ne bismo trebali konzumirati, ali to je sad druga tema.
A ne znam. Moj muž i ja smo čudaci. Gledam klince naših prijatelja - svi odreda mlate po flipsu s kikirikijem još prije rođendana, a druge stvari da i ne spominjem. Naša cura jako voli slatko, ali te potrebe zadovoljava voćem - svježim i suhim. Često nam znaju reći da nam dijete živi kao u 19. stoljeću - bez slatkiša, bez TV-a.![]()
Meni ne smeta kravlje mlijeko, a i ne znam kako bi to rijesili (a i moje cure su krenule s tri godine pa nisam mozgala o tome)
Adaptirano? Ili sto?
Mislim, ako ne zelis da to pije, velis da ima intoleranciju, sigurno ce paziti na to
Kravlje mlijeko ne smatram ni nesto posebno zdravom, niti nezdravom namirnicom
I opet dolazimo do toga da ne mozes udovoljiti svima, al bar na neke stvari da obrate paznju bilo bi super
Ma ne možeš samo reći da ima intoleranciju, nego moraš donijeti liječničku potvrdu.
Eh da i ja mislim da je najveći problem u roditeljima.
Mene je već nekoliko mama pitalo za maloga "A još ti ne jede flips?!", kao da je to nešto što pod hitno treba uvesti
Kao "pa daj mu malo, nek se zabavi".
Ja dobijem trenutni osip od takvih komentara i ako zanemarimo činjenicu da se pačaju u tuđa posla ne kužim di je tu zabava i tko se zabavlja ,on koji jede smeće ili ja koja gledam dok mi mali jede smeće?!
Ma dobro, ja svakodnevno slusam pitanja zasto ne dajem djetetu smoki, stapice, monte i sl., na to sam vec oguglala.
Na jedno uho udje, na drugo izadje.
Inace, citala sam nedavno primjer Jamiea Olivera koji je zelio uvesti zdravu prehranu u britanske skole. Njegov program je u pojedinim skolama naisao na takav otpor da su neki roditelji iz protesta kupili i donijeli hamburgere u skolu i time nahranili djecu.
tako ti je i kod nas, vjeruj mi
može se reć i za intoleranciju ako se nešto sumlja, sad ovisi od zdrastvenog djelatnika kolko će on odobriti to, ali jedan klinac iz klinkine grupe nije smio jest zelje i bažulj u vrtiću, ali je smio drapati po čipsu i smokiju.
Ma kod nas roditelji ostave dijete ispred tv-a kako bi si oni ujutro još malo odspavali... :/ pa onda dijete od 7 do 9 "malo" gleda tv![]()
Gle, ja bih bila zadovoljna i da se napravi nekakav kompromis. Tipa, ne mora se na kruh mazati nutela, može svježi sir. Ili može neka kvalitetna pureća šunka umjesto poli salame. Za ručak milijun kombinacija variva, a tjestenina može biti i sa šalšom, riža s povrćem, itd. Za doručak može pahuljice, ali mora li biti baš čokolino sa hrpom šećera? Iz mog iskustva, djeca jako vole sitne zobene pahuljice i klice, pa zašto im to ne staviti u mlijeko sa malo kakaa, ako već neće drukčije. Opet je to zdravija opcija od čokolina.
Hoću reći - hajdemo se naći negdje na sredini, ako već ne može drukčije.
Posljednje uređivanje od *mamica* : 10.06.2014. at 10:16
mamice,![]()
Nas vrtic se na sva zvona ponosi svojom zdravom prehranom, a izuzevši neke svijetle primjere .....klinci jedu stvarno svašta, pa cak i kada je neka dobra kombinacija namirnica miris kuhanja je Vegeta i kocka s nečim.....ali nije mi jasno tko je tu lud i tko vjeruje u zdravu i dobru prehranu tamo... rješenja nema osim da ne idu u vrtic, ali od jeseni nema vise pričuvnih opcija pa ćemo vidjeti......
Višnje, crveni ribizl i maline? Od kad i kako? Pokušavam da mi kćer jede što više domaće al sam naišla na protuslovna mišljenja oko ovih namirnica a sad su nam dozrile na vrtu...
Da li se moze skuhati nesto za dva dana?!
Bili smo danas kod mojih i baka mu je skuhala kao da ima 8 god., a ne 8 mjeseci!! Tikvica, mrkva, krompir i meso...
I sad, meni zao baciti, a ne znam smije li to u hladnjak do sutra???
Sent from my iPhone using Tapatalk
ja ne bih
pogotovo krumpir i mrkvu
Kako znati da je dijete izgubilo refleks guranja jezika van? Baš sam jucer probala stavit praznu zlicicu u usta i nije ju gurao van.. I kaj sad, kak izgleda kad ju gura?
P. je imao skok sa 2 mjeseca i tjedan dana, evo nas sada na 5 mjeseci i tjedan dana i čini mi se da opet skače
Rekla sam si da cu mu dat dohranu kad ce imat skok, ali prerano mi je ovo.. i sad se evo po prvi puta pitam da li mu je moje mlijeko dovoljno ili ima potrebu za jos nečim..
Bez obzira na (ne)guranje, nemoj mu dati dohranu.![]()
Hvala, najvise me je i brinuo krumpir.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Naletila na stablo murve ispred bolnicke sobe. Eto nesto pozitivno od bolnicarenja. Smiju li je bebe od 8 mj jesti?
Ja sam se napucala sinoc...
Malo ti bila bolnicka vecera?
Preskocili me sinoc. Samo su O donili povrtnu papicu koju nije pojela jer jos doji za veceru a tu je I none take out za dorucak I rucak.
Dvoumim se da li mliječne proizvode uvesti kroz jogurt ili kravlji sir...ima li nekih preporuka po tom pitanju?
Da li je žličica jogurta/kravljeg sira za prvi dan premalo?
Koliko bi jogurta/kravljeg sira dijete trebalo pojesti 5. dan?
Sva strepim nad tim kravljim proizvodima.
Inače, drago mi je da vas imam. Ovaj vikend je valjda bio kap koja je napunila čašu...kad šećem, gledam...roditelje koje minijaturne bebice furaju u nosiljkama, noge im vise, u boljim slučajevima nisu okrenuta prema naprijed. Došlo proljeće, sunce, ne možemo baš uvijek birati kad smo u šetnji, ja zato phiphyci izorganizirala cijeli šator na kolicima da joj sunce ne prži ručice i nožice, lovim hlad kad god i gdje god mogu, a ekipa dječicu šeće tako da niti ne nategnu krović, a kapica je nepoznata imenica. Ovaj vikend...nekoliko druženja koja su uključivala dosta male djece i beba (ne uključujući riječko kafe')...voćni jogurti i kolači djeci mlađoj od godine dana (čemu, ooooo čemu?), čokoladni pekarski proizvodi za malo starije, bebica od 4,5 mj. već na dohrani...Mm i ja smo se slatko-gorko nasmijali kad nam je rečeno da bi naša phiphica mogla jesti ponuđeni kolač jer ima SAMO jabuke i Petit B. kekse. Jer valjda su Petit B. keksi nešto što svaka beba ispod godine dana mora jesti jer inače, pobogu, čime vi to dijete hranite? (naravno da u kolaču ima i šećera, i pudinga, i šlaga, i...no to valjda nije upitno?!). Nahranili phiphycu, smočim papirnati ručnik i brišem joj usta, pitaju me: 'Eeee, imamo vlažne maramice, da ti donesem?' 'Ne, hvala, ne koristim', a u sebi vrtim nastavak: ni za guzu, a kamoli za usta. I, iako sam 99% uvjerena da je ovako kako radimo bolje, ne možeš, a da se u nekom trenutku ne osjetiš usamljen
.
Ja sam kravlje proizvode počela uvoditi kroz jogurt,
malo,prvi dan doslovno žličica jer mu i nije to bilo neš super,odnosno trebalo mu je par dana da se privikne na kiselkasti šmek.
Sada mu ga pomiješam sa zobenim pah. i to jede ujutro tj jedemo zajedno jer ja to svako jutro jedem
Prijavak: G pojela 10ak murvica, onako bi ih iscucala dok ja drzim jednu stranu. O nije htjela iako su super slatke. Jele su i amule ili djenerike (divlje sljive) sa zobenim pahuljicama. To im je sad super dorucak. Prvi put su uvijek oprezne, i uvijek je jedna opreznija od druge. Ali sutra dan obicno ode cijela porcija.
Dajte jos neku ideju sto sad ima od ovih divljih sezonskih vocki koje se ne prskaju. Paranoja mi je od breskvi jer znam da ne mogu ni dozrijeti ako nisu posteno nafilane kemijom.