Lola... tamo je ispala brojka
neka kolutovi budu debeli cca 3 cm
bolje ne
Pratim! Mi smo počeli s dohranom. Ja uzbudjena a on se trese od sreće dok prinosim žličicu. Počeli smo s bučom.
tigrical, to je odlicno, bit ce to prava papalica, tako je i moja mrsavica bila odusevljena zlicom, i danas jede s odusevljenjem
Skuta smije kad i svjezi sir, s nekih 11 mjeseci?
i jos jedno pitanje, moram li bas stalno inzistirat na lesom, ili mogu sad vec (11mj) ponudit i peceno s minimalno ili nimalo ulja (npr riba) ili iz woka povrce koje spremamo isto s minimalno ulja....
Evo na zamolbu Mace papučarice pišem nove informacije koje sam dobila od doktora Milivoja Jovančevića, autora knjige Godine prve zašto su važne, UNICEFOVOG stručnog suradnika i po mnogima jednog od boljih pedijatara pa vi sami prosudite da li vam to odgovara za početak dohrane. Dakle, prvih 6 mjeseci dojenje i nakon uvođenja dohrane čim više dojenja i tablica je donekle ista kao i rodina da vas ne zamaram s detaljima. Razlika je u sljedećem: on preporuča odmah uvesti jutarnji i večernji obrok i to jutarnji voćni a večernji rižinu kašicu na mlijeku (izdojenom ili ad) - kaže voće ne navečer jer nije dobro za probavu, naravno ne sad odmah da dijete pojede cijeli obrok nego da se pomalo uvodi ovisno o potrebama djeteta (netko će pojesti žličicu a netko više). Večernji obrok najbolje bart sat vremena prije spavanja. On kaže(i još neki pedijatri koje sam zvala jer sam htjela provjeriti to prije nego krenem s tim) da je dokazano da su ugljikohidrati za bebe navečer super za rast i razvoj te da se preporuča i nakon kojeg tjedna rižinih pahuljica uvesti navečer žitne pahuljice s glutenom (OPREZ:samo dojene bebe, za bebe na AD gluten tak nakon 7 ili 8.mjeseca). I dalje sve stoji postepeno uvoditi namirnice, od napitaka najbolje samo malo vodice ako dijetetu nije dovoljno mlijeko i tako. I da, kad se ustale dva obroka može se uvesti i treći povrtni, kod nekih će to biti za koji tjedan a kod nekih kasnije, on kaže da treba osluškivati potrebe djeteta jer da ne možemo generalizirati i da će nekom organizmu nešto odgovarati prije a nekom kasnije.
Makar je doktor osoba kojoj beskrajno vjerujem već sam rekla da sam to provjerila s još par pedijatara i patronažnom sestrom i svi su rekli da je to ok i da se slažu.
Mi smo krenuli prije 6 dana sa takvim režimom i ja prijavljujem da je moj mišek sretan i zadovoljan, nema zatvor ni proljev, normalno kaka (samo više smrdi nego izdojeno mlijeko), živahan je i ne vidim da bi mu to nešto teško padalo. Kaj je najbolje on si odmah poslije obroka (10-15 min) još i pocica gospodin.
Ako bude kakvih promjena ja prijavim. Mislim da nisam ništa zaboravila.
a koje su to nove informacije?
Meni zapravo nije jasno cemu takva pomama za tim rizinim pahuljicama za bebe. Kao,prva namirnica,vecernji obrok i sl.
Ok,imam ih, dajem mu nekad,al nikad same. Cesce kuham pravu rizu.
I dosta sam cula od mama koje njima hrane bebu prije spavanja da se malci znaju probuditi nocu jer su zedni
Jel mogu zobene pahuljice,zobenu kasu,davati s povrcem? Jel ide to,u koje kombinacije?
ja sam zobene pahuljice u sve miješala
i proso
Ja kad čitam tog Milivoja kad odgovara na pitanja žena na ovom forumu: http://www.cybermed.hr/forum/specija...na/pedijatrija dođe mi da se isprovacam.
Bahat, bezobrazan, govori ženama da daju dohranu od 4 mjeseca ( evo recimo, dijete LuckyB koliko vidim iz potpisa, još nema ni 6 mjeseci, a već ima 2 obroka).
Toliko o tome![]()
on ili Richter?
Jovančević nije bahat
ali je upitan
Richter često daje odgovore i odgovara tom opisu![]()
Ne, ne, baš Jovančević.
Sad da imam vremena tražit da kopiram par njegovih odgovora gdje sam na guzicu od bezobraznosti opala. Nemam ni vremena, a ni želuca više čitat ga.
Ne ulazim u to kakav je pedijatar u živo.
Meni je njegova knjiga u više navrata dobro došla, ali pao je na testu povjerenja u dijelu prijedloga kašica/recepata za dohranu gdje se u dosta toga dodaje šećer.
Što se tiče rižinih pahuljica (i ne znam zašto se zovu rižine kad ih ima raznih), meni su opcija kad sam preumorna za kuhanje. Npr. ostalo je nešto povrća od ručka, ali nedovoljno za večeru pa zamiješam neke pahuljice s vodom, dodam povrće i voila', u tom smislu sam jako zahvalna i sretna što postoje. Da mi je to opcija večere ili nekog drugog obroka na redovnoj bazi, nije.
Posljednje uređivanje od phiphy : 29.09.2014. at 13:17
Ja isto cesto dajem proso i zobene, rizine jako, jako rijetko, vise obicnu rizu, a i ako ih dam, to su one "obicne", nikakve bebi mucke.
Gluten sam prvo davala tri dana, kad sam vidjela da nema reakcije dajem mozda 3-4 puta tjedno (sad smo 9,5 mjeseci i 2 obroka).
Imate prijedlog za treci obrok?
Kroz jutro jede voce, samo ili s nekom zitaricom, a oko rucka povrce s ribom ili mesom. Sto da uvedem kao treci obrok? Znam da je voce tesko... Da sa svojim mlijekom umutim malo zitarica?
Apri, ako nije tajna, u kojem podrucju smatras dr J upitnim? Sto se tice dohrane ili drugih podrucja?
i pliz, ne nalazim konkretno skutu u tablicama.
hm...
pa, prečesto ga se povezuje sa proizvođačima nadomjestaka
to je 1.
2. o dojenju zna vrlo malo (ali je barem pošten pa upućuje na one koji znaju više)
3. zagovara poticanje probave toplomjerom u guzu, od čega se davno odustalo
4. forsira davanje Bioa Gaie, kao neprikosnovenog pomagača pri dječjim kolikama
5. recept iz njegove knjige (za sami početak dohrane):
5 gr šećera (1 mala žličica)
15-20 gr voćnih ili kukuruznih pahuljica
50-80 gr svježeg voća (jabuka, kruška, banana)
Priprema:
Prokuhati vodu i šećer i preliti preko pahuljica. Miješati dok se ne dobije kašica bez grudica i u takav topli obrok dodati usitnjeno,naribano ili pasirano voće. Tako pripremljena voćna kašica uvodi se u prehranu dojenčeta sa navršenih 6 mjeseci života u zamjenu za jedan obrok mlijeka.
da li je netko probao dati amaranth i kvinoju koji su po tablici sa 6.mjeseci? koliko toga ide u kašicu npr. s nekim voćem?
ja sam post napisala za dva obroka samo da prenesem što mi je rečeno, sad sam bila s malim u educareni i još 4 mame su mi rekle da su im njihovi pedijatri rekli isto. ovo drugo da ne zna za dojenje ne znam, meni je preporučio čim duže dojenje i prvih 6 mjeseci dojenje (mi smo krenuli s kašicom dva tjedna ranije, mislim da nije neki veliki grijeh) a ovo za šećer miisto nije jasno kako je u knjizi jer mi je rekao da prvih godinu dana ne dodajem ni sol ni šećer ni začine.
zanima me još jedna stvar ako netko zna možda - jabuke, kruške - koje sorte? kako znati koju uzeti, pretpostavljam da dijete neće baš htjeti kiselije sorte jabuka ili?
Ja od zitarica kuham proso i rizu, po 2 zlice. Palente po procjeni
Probao je razlicite sorte i kruski i jabuka, sto je dolazilo po dozrijevanju
pa cemu secer i te vocne pahuljice koje su vec same po sebi pre pre slatke. skroz cudan recept. mi volimo juhice, a ne kasice i volimo masno. zijeva ko luda na biogaiu i dvit. koji su oboje na ulju. tako da ja sad u recimo pire od bundeve umjesam malo masli ovog i jedemo toplo kapo juhicu. koje ulje mogu jos dodavati vidim da se kraj dj.hrane prodaje nekopreskupo repicino zasto to?
LuckyB, drago mi je da si i ovdje napisala
Sto se tice tvog pitanja, ponudi razlicite sorte krusaka i jabuka, ne znas sto ce se tvom malenom dopasti. Moj obozava kiselo.
Amaranth i quinou sam preskocila jer meni nije sjela, pa nisam Klempicu davala nesto sto ne mislim uvrstiti u obiteljski meni.
Sto se Jovancevica tj. njegove preporuke tice, pretpostavljam da je potaknuta teorijom da zalihe zeljeza novorodenceta traju do 6 mjeseci zivota, pa na taj nacin zeli ubrzati uvodenje dohrane kako bi se sto prije doslo do namirnica bogatih zeljezom i izbjegla eventualna anemija.
Medutim, ta teorija nema cvrsto uporiste (koliko sam ja uspjela pronaci pretrazivanjem recentnijih istrazivanja), a ocito tome i jest tako obzirom da WHO nije mijenjao svoje preporuke o uvodenju dohrane i iskljucivom dojenju, a pritisak za to, ako se ne varam, postoji od 2003.?
Druga sumnjiva stvar mi je da preporuca rizine pahuljice kao tako rani vecernji obrok, a one po vecini strucnjaka imaju jako slabu nutritivnu vrijednost i u biti oduzimaju volumen koji beba moze pojesti a koji bi bio rezerviran za nutritivno puno kvalitetnije mlijeko?
Mene primjerice puno vise interesira zasto se i dalje preporuca uvodenje dohrane po tablicama koje su vecim dijelom sastavljane po kriteriju alergenosti namirnica, a postoje nepobitni dokazi kako vrijeme uvodenja alergena ne utjece na to hoce li dijete biti alergicno ili ne, dok odgadanje uvodenja nekih namirnica (tipa jaje) zakida dijete za vrijedne nutrijente?
Ako će biti na mene onda će jest sve..., mi imamo puno vrsti jabuka i krušaka na dvorištu nešpricanih koje će uskoro biti zrele, nadam se da će mu to biti fino....
što se tiče tih tablica ja računam kako će biti ako će uvoditi svakih 4 dana po jednu namirnicu neće sve isprobati do 45.godine životaa za pahuljice ne znam, meni se ne čini da mu ne oduzimaju nešto puno mjesta jer se uredno poslije njih i kao poslije voća nacica ko manijak, mali ždero, ponekad mi se čini da pocica dvaput koliko je težak...ja ako sam dobro shvatila rekao je da su ugljikohidrati dobri za probavu jer pospješuju rad nečega, nemam pojma više.
Ja sam mislila da tablica nije samo zbog alergija nego i mogućnosti malog organizma da probavi određenu namirnicu? Ovo za alergije nisam znala....
Apri hvala, zanimalo me bas sto mu zamjeras. Mi smo kod njega, i osim bio gaie, nista od ovog nisam iskusila. Za recepte sam se i ja cudila s obzirom da mi je za oba djeteta pred pocetak dohrane bas izricito napomenuo bez dodavanja secera i soli. Inace, oba malca su mi teska na dohrani- da se vratimo na temu; ali on nikad nije dizao paniku i uvijek je potvrdio da dok dojim, sve je ok.
pa neke stvari je korigirao
jer je dobio kritike
Kako ste pripremale ječam? Da li ga treba namočiti prije kuhanja-ako da, koliko? (za nas velike ne namačem, samo dugo kuham)
Mogu mrkvu skupa smiksati?
E. jede 2 obroka. Vrtic ima raspored u 11 (povrtni) i u 14 sati (vocni), pa smo i mi preko vikenda tako prilagodili svoj ritam.
Planiram uvesti 3. obrok.
Je li bolje da on bude ujutro (znaci prvi obrok: oko 8) ili poslijepodne (oko 6)?
I sto dati za taj obrok? Voce? Povrce? Meso? Kruh? Ili kombinacija bilo cega navedenog je OK?
Pa u principu bi sad onda trebala uvesti večeru.. I najbolje je da večera budu žitarice. Doručak bi bilo super da je voće, ručak povrće sa mesom a večera žitarice. Ako ćeš žitarice s nečim miješati, nemoj s voćem jer se voće bez veze raspada i truli u želucu ako se uzima uz drugu hranu.. Zato je i najbolje da je dorucak voce..
Joj meni osobno nikako ne ide u glavu to voce za dorucak. I to jos cisto.
Ne znam,mozda jesam u krivu,al meni to nije namirnica za samostalan obrok. Ajd meduobrok izmedu dorucka i rucka da
Ma dio toga sam već i znala. Ali svejedno ne bih malcu dala samo čisto voće za doručak.
Malo sam čudna očito![]()
Zašto bi bila čudna, ni ja ne dajem samo voće za doručak, već sa žitaricama (a dobije ga i kasnije kao međuobrok). Kad bih se držala baš svega što i kako je najbolje jesti, vjerojatno na kraju ne bi ništa jeo.
I moj jede voce sa zitaricama,ali popodne. Za sad
Ja cu kao treci obrok morati uvoditi jutarnji jer nam je sad ovako bolje odgovaralo. Al daleko sam jos od toga![]()
da pitam,beba će sad 10 mj pa me zanima da li je dobro hranim,odnosno koliko obroka bi trebala imat beba te dobi?,ovako ujutro oko 4-5 popije mlijeko( nocas je vec u 2 tražija jest) , 9:30 voce sa žitaricama ,ručak u 13,17:30-18 jogurt i oko 20 h mlijeko (nekad ga malo zagustim).
Vec oko tjedan dana odbija dohranucak ni voce ne prolazi nekad. Pojede par zlicica i cviljenje i vristanje.
Sto da radim da ne dobije traume od hranjenja?
Prije je stalno zijevao,jeo se, i pojeo 200ml. Sad ako pojede 50 u miru,dobro je. Onda cak pojede jos ako mu stavljam izmedu cviljenja. Znaci nece lijepo otvoriti usta,al kad osjeti hranu jede i kaze ammm.
Moguce da su zubi? Vidim da su gornje jedinice malo cudne
Bocicu jede super i bez problema.
Posljednje uređivanje od Vrci : 02.10.2014. at 14:45
Mozda je zedan?! Tako moj filozofira i onda mu dam malo vode pa opet nastavu jesti..
A mozda i zbog zubica...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dajem mu piti, ne pomogne.
Mislim da je zub. Dala sam mu jos popodne od rucka povrce,al sam mu prije namazala zubno meso dentinoxom. I pojeo je super
Uh, šta da radim..
Već dva dana malcu dajem šljive i kruške i sok od šljiva u kojem su se kuhale jer mu je tvrd kakač a on sad na večer jedva izbacio iz sebe i cijela pelena krvava
Šta da mu dam za jest, šta da napravim ( a da nije toplomjer u guzu) da mu pomognem
![]()