Ma tablica je zakon! Za sve one koji ne vole prepustiti stvar slučaju...smjernica u obliku tablice je super.
Ma tablica je zakon! Za sve one koji ne vole prepustiti stvar slučaju...smjernica u obliku tablice je super.
Posljednje uređivanje od phiphy : 27.10.2014. at 15:10
Ko da imam u sjećanju da se meso ne daje na večer? Jel istina to i zašto? Ostao mi komadić mesa od jučer a zaboravila ga skuhat popodne..
Može odgovor na gluten? Koliko često, svaki dan, par puta tjedno?
ja sam kupila ovaj amaranth pahuljice, jedino sam to našla. Nigdje nepiše jel se kuha što kako? neko pametniji?![]()
hahahaha
a bila sam u bio&bio i tu su samo bile pahuljice, u biti kao samljeveni amaranth. Ne znam gdje drugo da trazim.
Aha znaci nema puno filozofije
fala fala
Pa imam u sjećanju da mi je netko rekao da se ne daje zbog nečega. Nema veze, kuha se, bitno da ti ne braniš![]()
Ma kuzim, valjda, poantu tablice. Kazem valjda jer se nisam se nigdje s ove strane bare susretala s takvim pitanjima, mozda zato sto ovdje ne postoji neki generalni strah od hrane i dohrane iz nekog razloga. Kod pedijatra, po knjigama, Facebook grupama itd. se stvarno uglavnom samo prica o sigurnosti, ne o samim namirnicama (dalje od osnovnih smjernica da dijete ne smije jesti slano i da treba izbjegavati dodane secere i preradjenu hranu iz kutija). I ima mi logike da je tako jer je ovo prevelika zemlja s preraznolikim stanovnistvom (da ne pricam o zemljopisu) i ne moze nitko sastaviti tablicu koja vrijedi za sve, cak i ako sluzi samo kao nit vodilja.
Za sarmu s 9 mjeseci, recimo, vjerujem da ne bih dala (nisam bila u prilici jer je u vrijeme sarme imao malo preko godinu dana i pojeo je malo mesa, bez kiselog zelja). Ponudila bih s 9 mjeseci mljeveno meso (znanog porijekla), paradajz sos i rizu, ali ne iz sarme jer je sarma prvenstveno preslana, a onda ima i kakti nekog speka i opcenito bas i nije neka zdrava hrana za svaki dan. Vjerujem da sam mu i dala neku cufticu takve vrste, samo sto on bas nije jeo u toj dobi pa je vise-manje sve bilo svejedno. O domacoj pizzi s povrcem smo vec pisali. Meni je to ok s 9 mjeseci, nekom nije.
Long story short, stvarno ne mogu sastaviti tablicu jer mi je stran takav nacin dohrane tj. uvodjenja namirnica, osim mozda za prvi mjesec, ono kad tek isprobavas. Samo sto ne znam ni sama koliko bih pojedinacnih namirnica nagurala na popis. I nemam nista protiv Rodine tablice, ili bilo koje druge, stvarno. Ne mislim ni da je losa, a kamoli nezdrava. Naprotiv. I kuzim da je potrebna jer ljudi ocito ne znaju sami sto bi.
S druge strane, bas volim navratiti na topice o dohrani i podijeliti iskustvo, tim vise sto je skroz drugacije od velike vecine koja ce tu pisati (ili citati), mozda nekom dobro dodje. Tim vise sto nisam to sve skupa ja izmislila, nego stvarno tako funkcionira tu gdje zivim (ne kod svih, naravno), ili negdje drugdje po svijetu gdje citam i pisem.
Ja sam kod ove trece odustala od amaranta
Dva put sam ga probala uvesti u nasu kuhinju (kad sam uvodila dohranu starijim curama) i jednostavno ne ide
Tako da ovaj put nisam dala ni bebi, jer ga ocito mi ostali nikad necemo projesti
Ni kvinoju
Zato je proso usao u redovnu kuhinu nakon dohrane prve cure
Vrijedi probati prosiriti vidike, al kad ne ide - ne ide
Btw, i ja volim tablice (dohrane)![]()
E da, meso i dalje miksam, al povrce gnjecim vilicom, tako da u tom pogledu napredujemo
Ja prije dohrane nikad nisam čula za proso, amarant il kvinoju. Ni za bulgur. Smeđu rižu sam znala al ju nikad nisam kupila. E pa od kad je malac počeo jesti koristimo sve. Od bulgura radim pljeskavice, sa prosom nema šta ne radim a bijela riža mi je smiješna nakon smeđe koja ima i okus i teksturu dok ju jedeš. Kvinoju ubacujem u jela radi zdravlja a amarant mi je predobar kad grickam kuglice :D
Uglavnom, živjela dohrana! I ja i mm smo počeli zdravije i jest i živjet od kad smo krenuli zdravo hranit malca.
E pa vidis, to je super!
Da, prava smedja riza, mmmmmm
I bulgur sam zaboravila
A kvinoju sam i ja tako, najcesce ubacila u varivo, al sad ubacujem zobene pahuljice, jer mi zgusnu varivo i super je
pogle link
http://www.yr.no/place/Croatia/Grad_...greb/long.html
meni je savršeno čitak i jasan
dovoljna mi je doslovno sekunda da vidim i prepoznam sve
da je pisalo rečenično, ne bih zapamtila - ništa
eto, zato tablice
a kad je već tako grafički determinirano, onda nekom logikom ubacuješ i vrste namisrnica
kao kad radiš popis stvari kjoje nosiš na more
Ne radim kuglice od njega nego mi on paše kad je onako kugličast dok ga jedem. Ne mogu to opisati, polu hrskavo, polu pucketavo, skroz mi fora![]()
Kvinoju nisam ni kupila kad sam vidjela cijenu, a amarant jesam prije skoro pola godine i još ga nisam skuhala (odustala kad sam vidjela da se kuha 40 minuta, a mali ionako uglavnom ne jede još).
No zato nam je proso zakon: s voćem, povrćem, jogurtom, čim god...
Dala sam mu tri puta kajganu i pojeo je jedva četvrtinu, nema šanse da pojede više. Mogu li smatrati da nije alergičan na bjelanjak (imao je jedan dan zelenu stolicu, drugi dan više nije)?
Meni je kvinoja odlična i zato sam je i njoj odma ponudila, al čini se da ne djelimo isto mišljenje hehe, isto i za tikvu. Sad sam baš kupila amaranth zbog probave, inace nevirujem da bi joj kupovala jer znam da kad bude jela sa mnom da ga sigurno nece jesti
al da kvinoja je skupa dosta, al nemože ona toliko toga pojest pa traje i traaaaje
Ja ne znam zašto bi neku početnu namirnicu izbacili ako ju inace neće jesti u životu?
Recimo, netko izbaci proso jer ga nikad neće jest pa šta onda davat djetetu. A proso pun željeza.
Netko neda amaranth a on pun kalcija..
Quinoa je čudo izgleda, valjda je zato tolko skupa..
Treba u početku postaviti odma dobre temelje, od tih par namirnica sa kojima se započinje dohrana bolje dati više quinoe nego žganaca. Pa onda dal će kasnije to isto jesti, nebitno. Sad dok je tijelo maleno treba ga hraniti što kvalitetnije sa što više namirnica punih vitaminima. Kasnije oćete vi ili on to jesti ili nećete, svejedno.
Pa gle, samo zato sto je u tablicama i sto je zdravo ne mora znaciti da se i mora jesti
Jede(mo) puno toga zdravog, ne mora se i sve
Mislim, u pravu si, korisno je to dati djetetu bez obzira sto kasnije to nece jesti, al jbg been there, done that - i neda mi se opet
Ono, nije nuzno, hranimo se dovoljno zdravo (po mojim mjerilima, jel)
Ne znam dal me kuzis, dobro je i ovako i onako, ne mislim da sam je za nesto pirkratila, niti da su ove dvije starije nesto spektakularno profitirale jer su to jele
Dok je tijelo maleno, treba jesti mlijeko. Majcino, na prvom mjestu, a ako toga nema, onda adaptirano. Od te dvije zlice kvinoje, amarantha ili zganaca nitko, pa ni najmanje dijete, nece dobiti ni priblizno dovoljno vitamina koji su mu potrebni.
Kad se dohrana uhoda, onda je nekako logicno da dijete jede sto i ostatak obitelji, pod uvjetom da se obitelj ne hrani u McDonaldsu ili kod Panpeka, svejedno. Stvarno nema smisla izvoditi bijesne gliste s jelima ili namirnicama koje su ili egzoticne, ili ih nitko drugi u obitelji nece jesti. Ako svi jedu zgance, neka i dijete jede zgance. Ili brokulu. Ako je svima kvinoja super, odlicno! (Ili ako su svi spremni probati kvinoju i raditi na tome da ju zavole.) Mi jedemo kvinoju, amaranth nesto rjedje. Ali ne jedemo korabicu i da je stopedeset puta u nekoj tablici, ne bih je kuhala djetetu. Osim ako mi ju ne donese kuci i ne trazi.
A kod ovih sto se hrane u McDonaldsu i Panpeku, kod njih kvinoja sigurno nece ni biti na tapeti.
kak ne jedete korabu?!
mi korabu jednako koliko i mrkvu.
ili jabuku.
ali nam je avokado nisko na listi
u našoj kući je bio jedno desetak puta.
a što se tiče kvinoe i amaranta... oni uopće ne pripadaju u istu skupinu.
amarant jest žitarica, ali kvinoa to zapravo nije... to je lisnata biljka, a ovo što mi jedemo su sjemenke
kvinoe je vazda bilo po našim selima, služila je kao krmivo i sad se, da me ubiješ, ne mogu sjetiti kako smo je nekad zvali
nisu to bijesne gliste ništa više od drugih biljaka koje nisu u svakodnevnoj upotrebi u svakom domaćinstvu
nekome je to avokado, nekome koraba, nekome banana, a nekome kvinoa.
Joj apri, krmivo
Fina neka stoka vam je bila
Tak ja skuhala varivo od rastike, a moja mama veli: znas, s tim smo ti mi stoku hranili, al fino ti je
Ja isto korabu stavljam u juhu, kao i mrkvu, al mrkve ipak vise jedemo (veli nasa teta na placu da mi u tjedan dana pojedemo vise mrkve nego vecina u mjesec dana - ide i u juhu i u variva, znaci skoro svaki dan)
A avokado bih jela cesce, al je preskup
Inace mi je super kao namaz za dorucak, njamiiii
amaratan i kvinou zovu kvazi žitarice tj. one nisu žitarice ali se jedu ko žitarice
Pojma nemam! Ne volim pa ni ne kupujem. Tu nema onih nekih vezica povrcki za juhu, vec kupujem sve zasebno pa mi nikad ne padne na pamet da uzmem i to zlo.Moji su doma stavljali u juhu, a ja sam onda nabadala i bacala van iz tanjura jer mi je bas bila bezveze. A bas svasta drugo stavljam u juhu i onda sve to jedem.
Avokado sam projela u velikim kolicinama tek ovdje. Pristupacan i jeftin, a ukusan.![]()
eto, kod nas je skup
12 kn komad
za to dobijem 2 kg mandarina
a korabu nikad ne kupujem u sklopu grincajga
već na kile, ko jabuke
iako je i ona skupa
20 kn
Tako se moja mama meni smije za "misirace" tj. bundeve. Tikve.
Nama je juha cesto na repertoaru, a pravim i muffine.
Sad je i ona pravila juhu pa se odusevila.
Potpis na avokado- kupim ga samo kad je snizen. Ovih 12 kuna je bas skupo.
Jedem ga u frapeima, i djeca i ja.
Iako sam daleko izvan dohrane, glasam za tablice! Mislim da su potrebne i korisne.
u intersparu, u sezoni, često bude po 6 kuna komad i fakat bude dobrih
onda kupujem svaki dan... jedno desetak dana
i to mi dost za cijelu godinu
Mi imamo problem s jabukama - uvijek su nam fine i drago nam kad ih pojedemo, ali se najčešće ne sjetimo pojesti ih. Nekako su... dosadne. Nemam boljeg izraza.
Ali zato nam banana, mandarina, naranči, limuna.. nitko ne može napripraviti.
Što se tiče egzotičnog voća - kada sam živjela u inozemstvu, davila sam se u mangu, to je tako predivno voće. Kod nas je preskup i nezreo, nikada još nisam dobar kupila.
jabuke je zgodno upotrijebiti u kuhinji i malo šarati po sortama. i nama su dosadile onda smo stekli naviku na onom štandu ispred spara kupiti one koje su sad na redu i stvarno ima vrsta koje smo jeli prvi put. u britanskm receptima često pišu sorte jabuka i kad ih ima kod nas za kupiti to je meni otkriće.
Ovdje se jabuke i krumpiri obavezno prodaju po sortama. Nisam imala pojma da ima toliko krumpira i da je toliko bitno koji je koji. A i jabuka ima beskrajno puno (meni onako stvarno valjaju samo tri vrste, ali jedem uglavnom sve).
Postoji puno vrsta krumpira?
Ja znam samo za bijeli i crveni![]()
meni trebaju recepti za bebu od 11,5mj s prosom,amarantom i quinoom...skuham joj samo - neće, pomiješam s voćem - prolazi jedino banana, stavim malo jogurta-neće...nemam pojma što drugo da s tim radim...
Menu je takav da ujutro obavezno jede voće i žitarice, ručak meso,ribu/juhu i povrće ( bljucka van,al ajd pojede nešt) i za večeru ostatak žitarice i malo jogurta i to mi redovito neće...i sad ne znam što ću s večerama...
Ne inzistiram, evo stoji otvoreno već 5 mjeseci, ponudim joj pa ako hoće, i većinom neće![]()
tako je, šćir
moguće da je i amaranth
tko bi ga sa šćirom povezao
u pravu si![]()
koliko dugo mogu odbijati dohranu, a da bude sve ok? provjerili kod pedice, dobila je 300 gr u mjesec dana. to je u redu, ali da li joj nečeg fali. jako je aktivna svo budno vrijeme juri sto na sat. i uostalom kako da je nagovorim da jede?
niš joj ne fali
štir,da..imam ga po vrtu, stalno raste..
i mene zanimaju namazi za bebe.
I neku tortu koju smiju jednogodišnjaci, bliži nam se rođendan![]()
iz iskustva što se tiče torte za prvi rođendan - napravi normalnu tortu za sve goste jer će ti mala pojest možda dva griza... ako te ta dva griza brinu onda njoj napravi neki poseban muffin... ali vjeruj mi - nema potrebe raditi cijelu tortu prema njoj kad ju neće ni pogledat...
po petstopeti put...
moje dijete je pojelo cijelu svoju prvorođendansku tortu
ok, promjer je bio 18 cm