Ja sam uvijek za sve svježe i u sezoni što se može nabaviti.
Ja sam uvijek za sve svježe i u sezoni što se može nabaviti.
Svakako svježe, ali u ovom slučaju nemam pojma što je bolje :/
Evo mene malo sa zakasnjenjem...
Spider Pig, ja sam uvela gluten tek s 9 mj., prema starim preporukama. Bas nekako u to vrijeme procitala sam da je nova preporuka od 7 ili 8 mj., ali mislim da nisam bas puno fulala, jer je moj mali tada jos jaaako intenzivno dojio, treci obrok uvela sam tek s 10 mj. kad je OK prihvatio drugi. Jos i sad, s 10,5 mj. cica i do 10 puta na dan.
Prvo sam uvela griz od pira, jer sam citala ovo sto kaze Indi, da je najmanje alergen i da ima manje glutena. Sad evo Davor veli da ima neznatno manje glutena, nisam znala, ali dobro, definitivno je najmanje alergen. Nakon toga uvela sam zobene pahuljice, jecam i raz jos nismo stigli, puno je sezonskog voca pa mi je zao silovati zitarice.
Osobno, griz (ni psenicni ni od pira) mi bas nekako ne pase s povrcem pa i malom radim iskljucivo s vocem, ali voce obicno ne kuham nego svjeze usitnim i dodam naknadno, prokuham samo suhe marelice.
Strobery Shortcake, ako jos uglavnom dojis, to je apsolutno dovoljno u prvoj godini zivota. Dohrana prvenstveno sluzi da se dijete upozna s novim nacinom hranjenja i raznim okusima, ali i njih je vec "probao" preko tvojeg mlijeka. Bebama koje slabije napreduju nije lose davati dosta zitarica zbog hranjivosti, ali inace mislim da nemas razloga za brigu. Probaj nuditi raznu hranu, ali nemoj se zabrinjavati ako nesto nece. Zitarice su jako potrebne u kasnijem razvoju, ali ako ih sada ne voli, okus mu se ionako moze jos hrpu puta preokrenuti.
Thanx Alyssa!![]()
Reci mi, molim te, kada si mu uvela 2-i obrok? Kad se inace preporuca? (zaboravih..)
Ja griz (psenicni) jedem kao slatko i kao slano jelo. Kao slatko jelo - radim kolac od griza i jabuka, kuham ga na mlijeku pa dodam orasaste plodove i suho voce, dodajem ga u strudle...Alyssa prvotno napisa
A kao slano jelo - stavim malo u riblju juhu umjesto rize, napravim noklice za pilecu juhu... Uglavnom, fino mi je u svim varijantama, pa tako namjeravam i malenom davat - u riblje/pilece juhe sa povrcem, u kasice s vocem.. itd. .. jedino sto ga necu kuhat na mlijeku, jer pije dovoljno mog mlijeka![]()
kad smo vec kod griza - kako se proizvodi griz (krupica)?
Jel se dobiva tako sto se jednostavno grubo samelje zitarica, il se jos nesto radi s njom??
npr, postoji instant palenta (kukuruzna krupica) koja se kuha 2-3 minute, a postoji i ona druga koja se kuha vise od pola sata. sad pretpostavljam da je ova instant jos nekako obradjena kad se tako brzo moze skuhati.. :? zna li tko?
Moju li L staviti malo petrusimula/peršina u hranu (sada ima skoro sedam i pol mjeseci)
Spider Pig, prema izvorima kojima vjerujem nema striktne preporuke o idealnoj starosti za uvodjenje sljedeceg obroka, nego je preporuka uvesti sljedeci obrok onda kada je dijete prihvatilo prethodni. Koliko vidim otkad se motam po Dohrani, cini mi se da se 2. obrok u prosjeku uvodi s 8, a 3. s 10 mj. Tako je otprilike ispalo i kod nas, posebno za 3. obrok (kod nas je to bila vecera): taman par dana prije nego sto je napunio 10 mj. malac je s doslovno 2-3 zlicice dorucka (nekad i nula!) presao na 10-ak i poceo zeljno otvarati usta kad vidi zlicicu.
Da, vidis, sad si me sjetila, ne mogu vjerovati da sam zaboravila, i ja ponekad umutim malo griza za zgusnuti malcu pilecu ili telecu "juhicu" (nekad i nasu, a mi jedemo i griz knedle!). Ali totalno sam to smetnula s uma
, razmisljajuci da ne koristim griz kao prilog slanim jelima, na nacin na koji koristim recimo rizu, proso ili palentu.
Nisam sigurna za instant palentu, mislim da je (osim sto je sitnije mljevena) prethodno vec termicki obradjena, tako sam jednom negdje procitala :? . Ja kuham Alnaturinu, ne pise da je instant, ali ocito je, jer je brzo gotova. Ali iz bio uzgoja je, bez glutena (iako nam sad to vise nije vazno), vjerujem da nije tretirana nicim stetnim...
Ovo je i mene zanimalo pa sam malo istraživala na eng.str. i kažu, ako sam dobro uhvatila da se zrna suše do određenog stupnja vlažnosti i onda grubo samelju, ali ima i verzija za palentu kad se zrna potope u sodu da nabubre, a onda se čiste i dalje suše, melju...tako se navodno i povećava nutritivna vrijednost.Spider Pig prvotno napisa
thanx Alyssa, uvijek si temeljita u odgovaranju![]()
ja sam isto skuzila da bi taj 2-i obrok trebalo uvesti oko 8 mjeseca, +/-, zavisi od djeteta..
svidio mi se odgovor jedne forumasice koja je rekla da je uvela 2-i obrok kad je njeno dijete prihvatilo prvi, tj. kad je skuzio da je se moze najesti i od hrane koja se jede zlicom i kad je prestao traziti siku nakon obroka![]()
uglavnom, postalo mi je jasno da ni moj maleni jos ne kuzi da se od hrane na zlicu moze najest i uvijek zeli sisati nakon toga. jede on na zlicu svaki dan, ne previse, al jede. medjutim, kad je gladan, zna se 8) !
stekla sam dojam da je sva ta hrana njemu za sada samo "igranje" jer mu je jos uvijek sika zakon!!![]()
Indi, ako naletis na kakav interesantan link, budi dobra pa ga posalji.bas me to zanima - proizvodnja raznih grizova, palente.. itd.
Mi već par dana imamo dva puna obroka.
Doručak pojede recimo malenu breskvu, malenu šljivu i jednu malenu bananu, što mi se čini sasvim dovoljno.
Ručak oko 200 ml, e sad ovisi što je skuhano![]()
A za petrusimul??? Itko???
Meni je ovo SFPepita prvotno napisa
Srecnice![]()
Pepita prvotno napisa
Moja Vita toliko ne pojede u cijelom danu, a starija je skoro 4 mjeseca od tvoje...
ni moja. a ima 17 mjeseci :shock:dunja&vita:-))) prvotno napisa
Kod nas je jos uvijek takoSpider Pig prvotno napisa
! Istina, cicu je rijetko kad trazio nakon konkretne klope, ali prva 3 mj. dohrane je ionako jos uvijek sisao svaki sat, tako da se moze reci da je zapravo svaki put sisao i prije i poslije klope
!
:shock: wow! Moj s 10 mj. ne pojede ni blizu toliko! A voli jesti i vise-manje sve voli!Pepita prvotno napisa
Za persin ne znam, pisalo se svojedobno ako se dobro sjecam da korijen moze kad i mrkva, a list je ionako samo zacin, koristi se u malim kolicinama pa mislim da bi ga vec mogla poceti koristiti :? . Mozda nam se javi Apri. Po njezinom savjetu nedavno sam krenula malcu u klopu ponekad stavljati malo luka i cesnjaka 8) .
Ma daj cure zezate me :shock: :shock: :shock:
Ja mislila da moja L ne jede puno :/
Ali to je zaista mala breskva, mala šljivica i malena banana, valjda ste stekle krivu predodžbu o veličini.
Za ručak 200 ml onog što skuham, recimo danas mrkvica, tikvica, proso, kvinoja.
Ja L već stavim malo kapule/luka u hranu.
Sutra ćemo probati mahunarke/fažolete.
Moja ne pojede toliko za cijeli tjedanPepita prvotno napisa
![]()
Evo ti link na kojem se nalazi link za PPT. Ukratko na njemu imaš povijest griza i kako se griz pravi sa slikama. Ovo je najjednostavnija verzija.Spider Pig prvotno napisa
Pepita, dobro Laura papa. Moja je toliko pojela u zadnjih 10 dana :mrgren:
Inače, ja sam možda 15dana uranila s doručkom, mislim da sam trebala čekati do prije tri dana kad je mrvica počela ručak jesti više od 5žl. (sad je na oko 15) i sad kao kuži papanje na žlicu, mada se i dalje vodim onim: koliko popapa popapa jer ostalo će se nasisati..
Inda_os prvotno napisa
! Ajde, moj ne papa bas toliko malo (tek od pred koja 2 mj.), ali 200 ml mi je ipak totalni SF. Pola te kolicine je maksimum sto je valjda ikad pojeo odjednom, i to kad je strasno gladan i kad mu je jako fino. A cijela banana je sama po sebi, koliko god mala bila, apsolutno nedostizna kolicina, a gdje da mu onda jos stane breskvica i sljivica. Ali je zato svaka 2 sata na cici pa valjda vise nema mjesta
![]()
.
Ali ja to moram usitniti jer ona neće kad je krupno.
Ma sad sam baš :shock:
Ja mislila da mi je dijete tek sad počelo jesti malo bolje.
zara je dvadesetak dana starija od L., pojede par kasicica i popije malo vode. tek je neki dan prestala izbacivati hranu jezikom
i ne sisa svaki sat, nego svaka 2-3, ponudim i cesce ali nije zainteresovana. za razliku od brata koji nikad nije odbijao, ona cak ne sisa ni za utjehu, dovoljno joj da je uzmem u narucje.
porodjajnu tezinu je udvostrucila oko 6 mjeseci, a i sad je tu negdje oko 8kg pa se ne sikiram.
Ni meni L neće da pije vodu, ako popije par gutljaja u cijeli dan ja sam sretna.
Isto tako ne doji često i ograničila je sama podoje.
Uvijek joj ponudim, ali ona uvijek u isto vrijeme prihvati.
Malo me brine ta tekućina, kad bi bar popila dec vode dnevno nekako bi mi bilo lakše :/
Mada sam sigurna da dijete pije koliko je žedno.
E da, što se tiče težine zadnjih petnaestak dana se ne brinem niti malo, jer vidim koliko i kako jede, pa mi uopće nije bitno koliko napreduje u smislu težine, jer znam da dobiva dovoljno u organizam.
Nije mi bitna težina, ona je kao šljivica![]()
Što mislite je li kasno da se djetetu od sedam i pol mjeseci da ručak oko 17:00 sati, a doručak je ujutro oko 11:00 sati (oko 8:00 sati imamo podoj) :? :? :?
Pa... obzirom da ne mora na noćnu šihtu u rudnik... otprilike je svejedno.
Ma nisam sigurna da li joj je to kasno za probavu.
Valjda nije, ne ide na spavanje prije deset sati.
Ma nisam sigurna da li joj je to kasno za probavu.
Valjda nije, ne ide na spavanje prije deset sati.
i moja ima "doručak" (žitarica i voće) oko 11, pola 12, nekad čak i kasnije, a "ručak" oko pola 5, 5 popodne. i mislim da nije kasno...Pepita prvotno napisa
a jede koliko i tvoja L![]()
Tako je isto i kod nas.
Probala sam naštimavati drugačije, ali ne ide.
Podoj u osam ujutro je zaista onako pun obrok i dobro se napapi, ali onda neće ništa do jedanaest. Ako joj ponudim ručak prije, onda ne ciki sve do navečer, a to mi se čini puno i sigurna sam da na taj način ne posiki mlijeka koliko joj treba.
Bipsić znači moja malena L ušla u klub velikih cura :D
Pozdrav ! Moja V. sutra puni 6.mj i polako se pripremamo krenuti sa dohranom. Iako imam starijeg sina nekako sam skroz zaboravila kako sam s njime krenula u otkrivanje tih novih okusa. V.iskljucivo doji i nikako nebi htjela da mi zbog druge hrane prestane sikiti. Kako ona ima blagi oblika AD-a sugerirano nam je od strane pedijatrice da startamo sa kupovnim kasicama namjenjenim alergicarima. Takvih nema bas puno ali za pocetak imamo jabuku,krusku,mrkvu. Jeli bolje krenuti od povrca ili voca ??? Znam da se pocinje sa svega par zlicica, trebam li joj poceti davati i dodatnu tekucinu ili je dovoljno ako posisa iza tog obroka ??? Kad ste krenuli jeste li davali obrok na zlicicu izmedju dva podoja ili neposredno prije ???
kod nas je potpuno ista situacija. vjerujem da je sve to ok.maaja79 prvotno napisa
ne znam, ima različitih savjeta. mi smo krenuli sa rižinim pahuljicama, nakon toga jabuka a onda to spojili u jednu kašicu. isto tako smo uveli palentu pa krušku pa to spojili u jednu kašicu. tek kad je to usvojila, a svaku namirnicu sam davala po 4-5 dana prije uvođenja nove, onda smo uveli povrće i to mrkvu. no nije nam uspijelo jer se T. osula policu tako da smo odustali na par tjedana pa smo krenuli sa tikvicom i super. isto tako je već jednom jela blitvu. i to je to. i da, jednom je jela bananu. voće je bilo iz kupovnih kašica za početak a povrće friško iz bio uzgoja. kao i žitarice.bebeto prvotno napisa
i zaboravila odgovoriti na ostala pitanja- dobro je početi davati vodu i to prokuhanu ili janu kad se uvede dohrana. a obrok dohrane je najbolje davati između dva podoja. ja joj dajem oko 11 i oko 17h.
Dobro je kad dijete hoće piti vodu, a kad neće, nutkam joj siku svako malo i molim Boga da bar dvaput povuče![]()
Hvala na savjetima !! Danas sam izmedju dva sisanja probala "uvaliti" par zlicica mrkvice, jedna je prosla i onda je stisnula usta i nece pa nece. Nisam je htjela tjerat, probat cemo opet sutra. Probat cu joj danas dat i vode, jeli davate odmah na casu ???? Ja sam svome starijem davala tekucinu na bocicu, nije nam poremetilo dojenje (sikio je 2 g.) ali on iz case tako mali nije htio piti, cak ni iz onog loncica sa kljunom.
Da ja dam L piti na bočicu, mislim da bi se vrlo brzo oprostili od dojenja tako da više mislim da je to od djeteta do djeteta.
Daj ti njoj odmah na čašu, neka se dijete uči.
pije iz češe ko velika. u kući ni nemamo ni jednu bočicu. a onu čašu sa kljunom ponesemo za u šetnju.
Da li je potpuno pogresno davati bebi da "gucne" pomalo vodice tokom obroka dohrane :?
Ja to radim jer;
prvo-to je jedini nacin da zine(prinesem casicu,ona otvori usta a ja joj uguram malo kasice)
drugo-jedini nacin da proguta(inace drzi u ustima dok joj sve ne iscuri![]()
A vodu hoce cudo jedno
Inace,probala sam ju privoleti da zine na razne nacine,
pevanjem smesnih pesmica,zabavljanjem na druge nacine(takodje pogresno :/ )
ali sve ono na sta se inace glasno smeje otvorenih usta,tada prati osmehom Mona Lise![]()
KayaR, i moja je na početku dohrane stiskala usta i ja sam svašta izvodila kako bi ih otvorila i ugurala žličicu ali tek sad nakon mjesec dana kužim da nisam to trebala raditi jer sad sama otvori usta kad hoće jesti pa mi to govori da tad još nije bila spremna. i bolje ih ne forsirati. stvarno nije važno koliko pojedu jer je na početku uvođenja dohrane važno upoznati okuse i teksture nove hrane a ne najesti ih s time.
Mi smo poceli s dohranom pre mesec ipo,a i dalje nece da zine![]()
Ne mogu da verujem da jos nije spremna :?
A ni sa sisanjem ne preteruje...![]()
Ajoj![]()
Koliko kuhati domaću kokoš.
Meni mama kaže bar sat vremena, a ja kuhala manje od pola sata i to mali komadić![]()
Jesam li malo kuhala???
Neće joj valjda ništa biti![]()
pretpostavljam da je taj mali komadić bio za L. znači, kuhala si dosta. ni ja ne kuham duže te sićušne komadiće, to je brzo gotovo. nisam nikad ustvari štopala, ali sam sigurna da sat vremena nisam nikad...
Uh...utješila si me.Bipsić prvotno napisa
Znam da je bijelo meso brzo gotovo, ali domaće pa :/
Mama me skroz zbunila.
Ne želim kuhati predugo, a ni prekratko.
Znači cca 30 minuta je dovoljno za maleni komadić mojoj princezi.
Jao davila se u tome, jako voli bijelo meso :D
pepita, meni je tvoja L. pravi sF![]()
mame cijoj su djeci zubiciizlici kasnije nego sto su pocele s dohranom, pliz daj mi recite, je li se sto promijenilo s izlaskom zubica, jesu li spremnije/bolje jela djeca?
mi smo s dohranom krenule s 6,5 mjeseci, ona uglavnom kasasto ignorira, ali voli kad joj dam da sama gricka. ide to nekako, ali kako nema jos nijednog zuba( a sad ima 8,5mjeseci), jako malo u biti pojede.
gledam ih kako se priblizavaju povrsini (zubi, jel) i sve se nadam da ce onda i dohrana bolje krenuti, pa ono, dajte me utjesitemi u danu sve skupa imamo mozda jedan obrok
Tražim, ali ne nalazim. Do kad treba isprobavati namirnice po nekoliko dana? F. ima 11 mjeseci i budući da će ga za mjesec dana moji početi čuvati, a nekako mi se čini da bi s njima mogao hrpu toga probati, zanima me moram li se brinuti zbog toga.
Već jučer mu je dida uvalio pola lješnjaka, a on ga prevrće po ustima jer pojma nema šta bi s tim. Dobro da nije zub slomio![]()
Drage cure,evo,nakon mog dvomesecnog kukanja o neprihvatanju dohrane,
svecano objavljujem da je moja Iva konacno zinula :D :Ddanas
![]()
Ne znam razlog,ali kao da je jedva cekala da se najede :/
Cak joj je bilo malo ono sto sam spremila(a naucila sam se napraviti sto manje,jer sam do sada sve bacala).
U cemu li je fora :?
Veselim se da je konascno prihvatila,ali sam zabrinuta da li joj je mozda malo moga mleka odjednom :?
Brinula sam jer mi se cinilo da vec neko vreme manje sisa,a nece ni da jede,a i prestala je dobijati u tezini.
Sad kada zeva na drugu hranu,moze li se dogoditi da ce biti jos manje zainteresirana za dojenje :?
uh uh![]()
Drage mame, imate li ideju
Naša Lara papa kuhanu hranu, juhu, meseko, tjesteninu, rižu, krumpirić, salate, voće i povrće.
Problem mi je što za doručak jer najviše voli kruh i jogurt, pošto je alergična na kravlje mlijeko neće griz na vodi a nevalja joj niti palenta nikako :/ i neću je ni siliti jer već 3 mjeseca kuvam i bacam.
Dajem joj kravlji sir pojede ali ne znam što bi osim toga smjela joj dati. Neki dan joj dala komadić salame od vindije pureće i pojela je i tražila još pa joj dala šnjitu i nisam više mada je tražila još. Neće kupovne niti kuhane domaće kašice voćne jesti niti sa keksom više.
Zaboravila napisati da je alergična samo na KM na mliječne prerađevine nije. Od tekućine pije vodu, majčino mlijeko i tu i tamo sok kupljeni za bebe od jabuke voli.