Stranica 22 od 182 PrviPrvi ... 1220212223243272122 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,051 do 1,100 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kad sam već na tikvama, mala digresija, da se pohvalim! baka mi je pokupila sjeme iz hokkaido tikvi iz bio i bio kad smo ih zimus i proljetos kupovali i posadila ih kod prijateljice (koja je starija i ima vrt samo za sebe i ničim ništa ne tretira niti je ikad) u vrtu. uglavnom ispale su predobro i sad imamo svoje!!!! :D

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hvala ti tropical
    mi smo poceli dohranu sa zitaricama, i nastavili sa tikvicama i mrkvom. Imam srecu sta imamo velik vrt pa uzgajam sve sto podnosi klima, tako da su i nase tikvice mljac mljac. doduse sad ih vise i nemamo u vrtu jer im polako prolazi sezona pa smo zasadili zelenilo...blitvu spinat salatu...
    A ove zute bundeve mi je poslala rodbina iz hercegovine, kazu da su dostva zdrave mada ih ja nikad nisam spravljala za nas

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Dajete li djeci žumanjak za večeru???

Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pepita, u knjizi koju imam o dohrani, zumanjak savjetuju od 9 mjeseci (recept: kuhani krompir s tvrdo kuhanim zumanjkom uz malu zlicicu maslinovog ulja) a bjelanjak tek sa 12 mjeseci

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

sad ću vrlo nestručno i polualjkavo reći kako sam ja svoju tablicu napisala koristeći razne izvore i povezujući sa raznim istraživanjima. dio tog sam linkala ili čitala linkove apricot kad joj je trebalo, ali sad nemam, kako god, mi smo žumance uvodili iza 10 mjeseci, bjelance iza 12. usudila bih se reći i da smo i to kasnije ali ne znam točno jer i jesmo i nismo vodili dnevnik prehrane, svakako neelektronički

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa moja cura za pet dana ima deset mjeseci.
    Žumanjak smo probali prije par dana i super je prošao.
    Do sada nije pokazivala nikakve reakcije za bilo kakvu hranu pa nema potrebe da odgađam tako vrijednu namirnicu.

Mene samo zanima da li ga je dobro davati navečer, ne znam odakle mi povod za ovakvo pitanje valjda zbog one pjesmice "svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje..."

Moja se od jednog krompira i žumanjka ne bi baš najela nema je što vidjeti, a jede kao zmaj (hvala nebesima).

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Dobra večer !!!

Nadam se da sam postavila pitanje na pravom topicu??

Ovako zanima me što točno može se dogoditi djetetu od 2 mjeseca koje pije **** sokiće, npr. od jabuke ili kruške, nije bitno uglavnom na soku piše od 4. mjeseca?? Znam da ne mora bit ništa, ali koji su rizici davanja soka tako maloj bebi??

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Probavni sustav sličan odraslima uspostavlja se tek od trećeg mjeseca. To znači da se bebu mlađu od tri mjeseca može doslovno otrovati recimo nitritima iz mrkve (redoviti sastojak "sokića"). Kad se to dogodi, beba lijepo poplavi i pitanje je hoće li se izvući.
    Dovoljno slikovito?

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Probavni sustav sličan odraslima uspostavlja se tek od trećeg mjeseca. To znači da se bebu mlađu od tri mjeseca može doslovno otrovati recimo nitritima iz mrkve (redoviti sastojak "sokića"). Kad se to dogodi, beba lijepo poplavi i pitanje je hoće li se izvući.
    Dovoljno slikovito?

O moj bože, grozno....hvala....

A kolike su mogućnosti da se djetetu ne dogodi ništa??

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ako su kolicine male tj u mililitrima vjerojatno mu se neće ništa dogoditi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dovoljno dobre u ratnom stanju, elementarnim katastrofama i slično.
    Naravno da se u većini slučajeva ne dogodi ništa dramatično isti čas, ali se radi o velikom riziku koji je potpuno nepotreban.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

To da je nepotrebno to je sigurno.

Jel znate možda neku stručnu stranicu koja bi govorila o tome. ja sam svašta upisivala, ali jedino sam uspjela pročitat da se probavni sustav razvija tek oko 4 mjeseca na dalje i sl.

Znate li kakav dobar materijali, neki negativan slučaj, što bi se moglo isprintat, kad bi željeli tvrdoglavu osobu uvjerit da odgodi sokiće za još 2,3 mjeseca. Dijete će ustvari tek za 2-3 dana imat dva mjeseca. Toga nije puno, ali malo po malo i do 4 mjeseca će počet pit dva na dan.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Bok ljudi!
    Evo javljam se nakon pisanja na 18 -toj stranici i misleći odnosno uvjeravajući sebe da Lari sa dohranom ide baš dobro razlog je što nisam pisala od tada na ovoj temi.
    Sada vas molim za savjet ili pomoć jer ja i MM već dugo raspravljamo što ćemo i kako i gdje smo ili nismo pogriješili ili krenuli krivim putem sa dohranom.
    Naime ja Laru dojim skoro će 17 mjeseci a kao dohranu jede (jela je)sve a od toga svega počelo je tako da sam ja kuhala i u početku dohrane miksala a kasnije gnječila voće i povrće. Lara je prihvatila sve voće a od povrća je tada jela tikvicu, špinat, blitvu, mrkvu, krumpir, batat,cvjetaču, brokulu, kelj pupčar (prokulica). Nakon tih kašica kad je dobila 2 donja prva zuba počela je žvakati i jesti i meso prvo kuhano i pasirano u povrću i sve zajedno gnječeno jer komadiće mesa je povraćala. To je trajalo od njenih 10 mjeseci jer je tada dobila ta 2 zuba.
    Nadalje, polako izbacuje, tj. odbija jesti povrće i jede samo krumpir, mrkvu,cvjetaču i to u juhi od piletine ili puretine. Meso više neće jer ju tjeraju komadići (sitno sjeckani) na povračanje. Počela je uz tu juhu jesti gnječeni pečeni na malo ulja krumpir i pečeno (više kuhano ali zapečeno) meso i to samo piletinu. Davala sam joj najčešće meso od karabatka jer mi se činilo mekše. Uz taj obrok za ručak jela je tada još i paradajz i njega obožava. Sada joj je za ručak pečeni krumpir i piletina njami uz paradajz a problem je što joj skuhati za doručak i večeru.
    Druga stvar, Lara je alergična na kravlje mlijeko i lješnjak i to jako od svojih godinu dana pokazalo se na testovima sa Srebrnjaka, pa podnaša samo mliječne prozivode (sirni namaz i jogurt, sir), to jede za doručak ali to joj ne mogu davati svako jutro, jeli tako, dok nisam došla u napast pa je Lara probala hrenovku i salamu dijetalku i to sad jede. Za večeru joj dajem ostatak od ručka a u zadnjih mjesec dana, sad moram reći ime proizvoda oprostite ali moram čokolino plus (običan hvala bogu neće), jer sadrži žitarice i pravila sam ga vodom i nije htjela jesti a sad jede sa sojinim mlijekom, zasiti se i legne, ciki i zaspe makar doji od 4-6 puta noću.
    Lari treba kalcija a ne znam dal joj je dovoljno kalcija iz sojinog mlijeka. MM sam radi i uzdržava nas troje i svoje roditelje sa jednom plaćom a ja nemam novaca svaki mjesec ići u KA autom u DM i potrošiti 200 kuna na žitarice, što sam i radila do prije mjesec dana (porodiljni, pa naknada sa burze a sad ništa), kuhala i bacala u smeće jer ona to ne želi jesti, nakupili mi se moljci i sve pobacala. Neće niti griz niti palentu niti amprig juhu, rižu slabo jede, jedino tjesteninu i to makarone. Trenutno voli na malo luka dinstano paradajz bez kožice i unutra makaroni i stavim žlicu sirnog namaza i to pojede ali za ručak.
    Danas me MM upita da probamo dati joj kozje mlijeko ili neko drugo a ja sam ispalila sljedeće: "onda nek Lara ciki kozu a ona maca izvana mene", jer ja ne dam da Lara pije moje mlijeko i jede istovremeno tuđe u našem razgovoru kozje jer je alergična na KM (ako ste me razumili u kom je to kontekstu bilo). On je mene upitao mada sam ja već bila ljuta, a što bi bilo da Laru npr. ne dojim više pa zar joj nebi dala drugo mlijeko kad ne smije KM a ja nisam znala što bih mu rekla samo sam rekla da kad ne bude više dojila onda će piti drugo mlijeko.
    Ne znam više što bih joj pravila za doručak i večeru, sada (zadnjih 3 tjedna) neće više sojino samo u čokolinu i to par žličica, mi nemamo na Plitvicama trg. centre a u Korenici Merkator ne drži ništa takvo, sojino sam našla u Otočcu u Konzumu. Recite mi da li je u redu da Lara doji i da joj za npr. večeru napravim jelo na sojinom mlijeku? Neće jesti jaje i ne znam što bih joj drugo dala. Nebi htjela još više griješiti a na prestanak dojenja niti pomisliti dok lara to nebude sama htjela. Ja sam alergična na jaja i ne jedem proizvode od jaja al ne kužim zašto ona to neželi jesti da li je osjetila u utrobi ili na koji način da ne dobiva što već od jaja ili šta joj se ne sviđa to jaje. Krvna slika joj je dobra, zdrava je, ima 12 kila visoka je 82 cm, vesela, razigrana, živahna. Trenutno joj izbija osmi zubić pa slabije jede al zašto ne jede više povrće kao kad je bila u dobi od 6-10 mjeseci kad sam joj kuhala kašice nemam pojma. Dali je možda u nekakvoj fazi zubići, skok u razvoju, što joj je, imate li vi ideju ili savjet stvarno sam očajna.
    Od tekućine doji i pije vodu, ponekad sok od jabuke dječji kad idemo negdje a to je rjetko. Od grickalica jede rižine krekere i smokiće. A od slatkiša bananko, ili junior kinder kockicu čokolade. Trenutko svaki dan traži bananu i redovito ima u ruci jabuku cijelu oguljenu i to gricka, sve ostalo voće a od povrća paradajz no.1, mrkva, krumpir. Ništa drugo niti ne kupujem jer ne jede a ja neželim bacati novce. Kako ju nagovoriti da jede ostalo povrće? Oprostite mi postavila sam brdo pitanja i nadam se odgovorima nisam znala da će mi se odjednom nakupiti toliko problema sa dohranom. Lara priča puno riječi i zna reći ( neće) koja je česta u zadnje vrijeme a odnosi se na jelo koje joj se nesviđa a ja sam vam nabrojila.
    Molim vas mišljenje i kako dalje postupati jer se svaki dan raspravljamo što Lari skuhati.
    Hvala vam i nemojte me puno špotati dovoljno sam u šlusu :/
    Zabrinuta mama

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Samo ću ti reć da moja V. ima skoro 2 i pol godine i često, vrlo često mogu stavit u šaku ono što je taj dan pojela... u pravilu jako jako malo jede.

Sad joj je šifra za cicu: "Mama, gladna sam!" - ja pitam što želiš? krenem nudit što može dobit za jelo, a ona samo - hoću cicu!

Zdrava je, vesela, i ne zabrinjava me to stanje s prehranom, valjda će jednog dana počet više jest...

Mojoj npr. bude fora kad skupa kuhamo doručak (gris, zobenu, prosenu kašu...), i onda čak pojede žlicu, dvije, tri

I... ne bacam ono što joj ostane, ja pojedem

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ma i ja jedem što skuham njoj pa sam nabila kile al to je off topic. Ja Lari dajem cicu kad traži al ona kad joj približim žlicu ustima sa kuhanom hranom već viće "neće" a nije niti liznula. Moram reći da sam joj čokolino počela davati za večeru kad nije ništa htjela jesti prije spavanja. Kad bi legla i cikila zaspala bi i za pola sata bi se probudila u plaču i vriskala i kad se razbudila tražila je jesti i nije htjela npr. sirni namaz niti na vodi griz pa sam rekla sebi ma kvragu neće mi dijete biti gladno i dala joj čokolino sa sojinim mlijekom i pojela je 1 dcl toga i dala joj cike i zaspala makar je još po noći dojila. Ne dajem joj baš svaku večer ali 3 puta tjedno da čokolino. Najradije joj nebi to davala ali ne znam što drugo kad neće. Moram se i dalje truditi kuhati i bacati hranu jer nije problem kuhato i truditi se već što skuhati a da ona to jede.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

lasada, možda na ovom topicu nađeš nešto što bi ti koristilo
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...817&highlight=
    ako već tako voli slatko probaj joj povrće kamuflirati u slatko, recimo sok od cikle i jabuke, kolač od mrkve...
    možda bi ju zanimalo povrće da joj ga nekako spremiš da može sama jesti s rukicom
    ako te brine kalcij, probaj si, kada ideš u grad, nabaviti sezam, pun je kalcija, ugodnog okusa, možeš ga dodavati u svašta
    da li voli peciva? ja sam svojima pekla mala ukusna peciva od svakakvih žitarica, ako joj se to svidi, možeš unutra dodati i razne sjemenke, koje su bogate dobrim masnoćama. možeš joj i malo sira zamijesiti unutra

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Imam pitanje,
    pronasla sam organski gajeni Quinoa :D
    No,imaju crveni i beli :? koji da kupim :? u cemu je razlika :?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a kad odabereš boju, onda ćeš pitati za krupnoću zrna

uzmi bijelu i gotovo.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Dobro, ne voli Lara slatko puno ali malo linoja joj je njami za večeru.
    Ispečem ja klipiće i stavim unutra sir i fino joj je ali probati ću sjemenke staviti u tijesto za klipiće jer voli jesti tamno pecivo sa sjemenkama za doručak, sa time sirni namaz i pojede šnjitu dijetalke ili pola hrenovke. A od povrća jede mrkvu, krumpir, paradajz a ne voli cvjetaču, tikvice, špinat, to povrće a voće sve voli. Upravo je njupala dalmatinsko crno grožđe al joj nisam dala više od 15 bobica jer onda ima proljev ako puno pojede.
    Hvala mame :D

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

KayaR mi smo od početka koristili belu i N je rado jela. A onda nije bilo bele pa sam uzela crvenu. I neće da jede. Meni se čini da je ukus isti, ali ova crvena ostane malo tvrđa koliko god da se kuva. Možda joj smeta to što se oseti svako zrn.
    Uzmi belu, nećeš pogrešiti.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nemam vremena za kopanje, a pretražnik mi ne izbacuje ništa.
    Samo kratko, mogu li curi (10 mj.) dati crno domaće grožđe???
    Naravno kožicu i koštice bi očistila.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mislim da se negdje spomenulo da grozde moze, ali upravo to, treba ga rijesiti kozice i kostica.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Mimah prvotno napisa
    Mislim da se negdje spomenulo da grozde moze, ali upravo to, treba ga rijesiti kozice i kostica.
    Dosadno čišćenje, sve znam, ali ovo je grožđe zaista savršeno i zaista bi mi bilo žao ne dati ga L.
    Mimah

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Uzmi belu, nećeš pogrešiti.
    Hvala Vissnja
    A gde kupujes amaranth :?

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Citiraj Mimah prvotno napisa
    Dosadno čišćenje, sve znam, ali ovo je grožđe zaista savršeno i zaista bi mi bilo žao ne dati ga L.
    Mimah
    Isto tako, bilo mi zao ne dati ga, ali ono sto ostane kad maknes kosticu ... Taman da se moja malena najede .

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Skoro je bilo govora na drugom forumu da amaranth ne bi trebalo dati do druge godine. Sadrži neke spojeve koji nisu baš ok za mali stomačić. Još kad bih našla link

A i za kinou piše da je puna saponina, pa je treba jaaaako dobro oprati iz nekoliko voda, a pre toga još namočiti da se što bolje speru ti saponini.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Uhuh,a ja se poradovala sto sam ta dva konacno pronasla,i da cu obogatiti kukuruz-riza repertoar svoje bebe....

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moja u početku amarant nije probavljala, izašao bi kako je i ušao i to samo on pa ga nisam više ni davala. Sada vrednote crpimo iz drugih stvari.

Nama dohrana ide fenomenalno, pojede poprilično mnogo.
    Ja sam najsretnija kad pojede ciklu, mrkvu, jabuku i plasma keks. Imam osjećaj da je pojela vitaminsku bombu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moja beba ima 5,3 mj, i zanima me vase misljenje. Na adaptiranom smo, izdajala sam se 3 mj i dalje nije islo..
    Jucer sam sebi kuhala palentu (gluten free) i pomislila da vidim kako ce ona reagirati i dam joj mrvicu u zlicicu.. ona je zlicu sama uhvatila rukicom i prinjela ustima i pomljackala.. ja :shock: probam opet, ona isto napravi.. :? nisam joj htjela vise dat jel nisam namjeravala zapoceti tako rano s dohranom,a ona kad je vidjela da odmicem zdjelicu s palentom pocela je protestirati. Pomislila sam da je gladna i ponudila joj adaptirano koje je samo odgurnula, nije htjela ni probati. Ponovno sam uzela zdjelicu s palentom,a ona se nasmijala i zinula dala sam joj jos malo i opet je pojela...

Jel ona sad spremna na dohranu? Pojela bi puno vise da sam joj dala, ali sam ju zavarala vodom i igrackama pa je zaboravila na palentu.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ledolin@ zbilja ne znam što da ti kažem, ja mislim da nekako to sve ovisi o djetetu, sa L sam počela dohranu sa pet i pol mjeseci, jer nije ni dojila kako treba, a ništa drugo nije dolazilo u obzir od ad niti sam joj htjela davati ad tada.
    S drugim djetetom, daj Bože da se ne ugleda na sestru vjerojatno neću počimati dohranu prije šestog mjeseca ako ne ocjenim da nije potreba.
    S druge strane, moj stav je takav da dohranu treba započeti sa šest mjeseci, jer nisam pristalica da se poslije više isključivo doji.

Naravno, ovo je moje mišljenje, tu će ti cure pisati i drugačija mišljenja, pogledaj dijete, sjedi promisli i znat ćeš najbolji odgovor

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Cure, zanima me da li se i vasim bebama zitarice koje kuhate 'lijepe' po ustima? Dosad sam bebi davala palentu, rizu i uvela jutros proso, od voca jabuke i kruske i jos tikvicu. Nekako mi je problem sa rizom a vidim jutros i sa prosom sto joj sve sto pojede kao da se zalijepi za nepce iako joj dajem i vodu tokom obroka. Uglavnom to sve 'sidje' u stomacic tek kad je dojim poslije :/ Ovo je manji problem kad dodam jos nesto u rizu, ali opet mi ne ide glatko kao npr palenta a beba je bas voljna papati i ona bi samo stavljala u usta pa se bojim da ih ne napuni previse a ne moze progutati. Zato poslije to sve vrti svojim prsticima i pola obroka izadje van
    I da, primijetila sam da kod nje bolje prolazi sto tecniji obrok, pa ne znam kako da smiksam npr sirovu jabuku (ako niej dovoljno zrela kad struzem kasikom ostanu komadici koji joj se opet samo vrte po ustima, kao da ne zna progutati ono sto nije dovoljno tecno) :? Probala blender, al ne ide, tu bi izgleda trebalo dodati vode. Ili da pak insistiram na gnjecenom i struganom, dok joj se ne pocne svidjati?

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Kuhate li ciklu ili je samo svežu naribate?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala Pepita

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Neki dan sam kupila komad bundeve(jer moja nejelica zacudo hoce istu),stavila u frizider,i dok sam je se setila-propala je(popljesnjivila )
    Kako da je konzerviram?Zamrznem recimo?
    Presnu?Kuvanu?
    U komadicima,ribanu.... :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

izrežeš na veće komade, samo malo obariš i zamrzneš

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj KayaR prvotno napisa
    Neki dan sam kupila komad bundeve(jer moja nejelica zacudo hoce istu),stavila u frizider,i dok sam je se setila-propala je(popljesnjivila )
    Kako da je konzerviram?Zamrznem recimo?
    Presnu?Kuvanu?
    U komadicima,ribanu.... :?
    Izrendaš je na rende za jabuku, spakuješ u vrećice i zamrzneš.
    Od toga možeš praviti i bundevaru za vas odrasle.
    Možeš je i seckati na kockice. Ne moraš bundevu blanširati.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj mackica prvotno napisa
    Cure, zanima me da li se i vasim bebama zitarice koje kuhate 'lijepe' po ustima? Dosad sam bebi davala palentu, rizu i uvela jutros proso, od voca jabuke i kruske i jos tikvicu. Nekako mi je problem sa rizom a vidim jutros i sa prosom sto joj sve sto pojede kao da se zalijepi za nepce iako joj dajem i vodu tokom obroka. Uglavnom to sve 'sidje' u stomacic tek kad je dojim poslije :/ Ovo je manji problem kad dodam jos nesto u rizu, ali opet mi ne ide glatko kao npr palenta a beba je bas voljna papati i ona bi samo stavljala u usta pa se bojim da ih ne napuni previse a ne moze progutati. Zato poslije to sve vrti svojim prsticima i pola obroka izadje van
    I da, primijetila sam da kod nje bolje prolazi sto tecniji obrok, pa ne znam kako da smiksam npr sirovu jabuku (ako niej dovoljno zrela kad struzem kasikom ostanu komadici koji joj se opet samo vrte po ustima, kao da ne zna progutati ono sto nije dovoljno tecno) :? Probala blender, al ne ide, tu bi izgleda trebalo dodati vode. Ili da pak insistiram na gnjecenom i struganom, dok joj se ne pocne svidjati?
    Nemoj joj davati vodu da pije tokom obroka. Tako se razblažuje želudačna kiselina koja bi trebala da vari hranu. A i zasitiće ti se bebač od vode, pa neće pojesti količinu hrane koju bi trebalo.
    A kako kuvaš žitarice? Jel ti ispadnu guste, pa joj se zato lepi? Ne razumem baš...
    Mojoj L se nikad ne zalepi, jer one budu dovoljno tečno skuvane, da može da ih proguta.
    Ja ih još protisnem kroz cediljku. I uvek mešam sa nekium voćem-povrćem.
    Inače, jabuku sam uglavnom davala kuvanu, jer se dogodilo da je imala jake grčeve od malo sirove jabuke. I naravno, ne smeš bebi davati ni nezrelo niti prezrelo voće. Vodi o tome računa.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Imam pitanje, gdje nabavljate povrce po zimi?

Npr korabicu i sl?

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Ledolin@ prvotno napisa
    Moja beba ima 5,3 mj, i zanima me vase misljenje. Na adaptiranom smo, izdajala sam se 3 mj i dalje nije islo..
    Jucer sam sebi kuhala palentu (gluten free) i pomislila da vidim kako ce ona reagirati i dam joj mrvicu u zlicicu.. ona je zlicu sama uhvatila rukicom i prinjela ustima i pomljackala.. ja :shock: probam opet, ona isto napravi.. :? nisam joj htjela vise dat jel nisam namjeravala zapoceti tako rano s dohranom,a ona kad je vidjela da odmicem zdjelicu s palentom pocela je protestirati. Pomislila sam da je gladna i ponudila joj adaptirano koje je samo odgurnula, nije htjela ni probati. Ponovno sam uzela zdjelicu s palentom,a ona se nasmijala i zinula dala sam joj jos malo i opet je pojela...

Jel ona sad spremna na dohranu? Pojela bi puno vise da sam joj dala, ali sam ju zavarala vodom i igrackama pa je zaboravila na palentu.
    Mislim da je beba rekla svoje

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ledolin@, sama procijeni je li spremna, ali ja mislim kako bi ona jednako reagirala i sa 4 mjeseca.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Ledolin@ prvotno napisa
    Imam pitanje, gdje nabavljate povrce po zimi?

Npr korabicu i sl?
    Ja sam sada kupila kelerabu (korabicu), imam tikvica, crvene paprike, bundeve (buče)... To se sve može iseći na kockice i zamrznuti.
    Iz našeg vrta sam pobrala cvetove brokule. Njih sam kratko na pari skuvala (2-3 minuta) i brzo ohladila, strpala u vrećice i to na led. Isto tako i karfiol (cvjetaču). Mislim da može i celer na kockice kao ovo gore što sam pisala.

Mladi grašak sam još s početka leta stavila (isto ga kratko blanširam), mahune sam izdinstala na kratko sa lukom i šargarepom i tako zamrzla (jer drugačije prime neki neprijatan šmek).

Krompira uvek imaš, luka takođe, biće cvekle, prokulica, šargarepe...
    Mada, možda je bolje da uzmeš neke lepe mrkvice sada, pa da i nju iseckaš, blanširaš i zamrzneš, jer će ti se tako bolje sačuvati korisni sastojci.
    Šargarepa se skladišti uglavnom u pesku. Dosta dugo opstaje nakon branja, ali je pitanje šta korisnog ostane u njoj, tako da je za bebača bolje da sad pripremiš sve ono što misliš da će trebati za zimu.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nama je zaista dohrana bila u predivno vrijeme i imali smo zaista super izbora, rastemo svaki dan sve veći i veći i sada nam je prehrana zaista bogata i raznolika. Jučer napunili deset mjeseci, a kao da se nedavno rodila, vrijeme zaista leti...

Danas smo prvi put probali agrume, kod mene nešto ide brže, a nešto sporije, ovisi, promišljam, pratim je i kalkuliram sa svakom namirnicom.

Nego me zanima kada može paprika, zelena, crvena i sl???

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Nego me zanima kada može paprika, zelena, crvena i sl???
    paprika ide od 11 mjeseci

agrumi od 12 :/

tako da...promisli, prati i kalkuliraj

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Po tablicama koje sam ja gledala paprika crvena i babura može sa 8-10 meseci. Kako gde.
    A agrumi takođe.
    Limunovog soka ima u gotovo svim kupovnim kašicama.
    Narandža takođe može malo ranije.
    Mislim da baš narandža nije jako alergena, ali je lakše reći "ne" svim citrusima.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa
    Nemoj brkati limunsku kiselinu s limunovim sokom. Limunska kiselina se u "kašice" trpa radi konzervirajućih svojstava i to je zapravo prikriveni konzervans. Dobiva se na opskurne načine koji nemaju nikakve veze s limunima.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Nemoj joj davati vodu da pije tokom obroka. Tako se razblažuje želudačna kiselina koja bi trebala da vari hranu. A i zasitiće ti se bebač od vode, pa neće pojesti količinu hrane koju bi trebalo.
    A kako kuvaš žitarice? Jel ti ispadnu guste, pa joj se zato lepi? Ne razumem baš...
    Mojoj L se nikad ne zalepi, jer one budu dovoljno tečno skuvane, da može da ih proguta.
    Ja ih još protisnem kroz cediljku. I uvek mešam sa nekium voćem-povrćem.
    Inače, jabuku sam uglavnom davala kuvanu, jer se dogodilo da je imala jake grčeve od malo sirove jabuke. I naravno, ne smeš bebi davati ni nezrelo niti prezrelo voće. Vodi o tome računa.
    Nisam znala da voda ide samo poslije obroka, hvala Koliko uopste beba treba popiti vode dnevno? Mojoj N se voda izgleda pravo dopada, kad god ponudim vodu ona popije, juce npr ukupno 50 ml...mada, i siku isto tako nikad ne odbije
    Zitarice kuham sa dosta vode, tako da bas bude kasasto. Primijetila sam da ide bolje kad dodam voce ili povrce.
    I jos nesto, danas sam kupila kelerabice, kako da ih pripremim? Kao i tikvicu, oguliti i skuhati? Ufff, nemojte mi se smijati, ali ni ja je nikad nisam probala

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Definitivno ne čekam 12 mjeseci da dam agrume, čini mi se prekasno.
    Znači papriku mogu ubaciti dok se kuha teleća juhica, baš super taman mi još to fali da juhica bude ukusna i hranjiva.

Inače prije par dana smo počeli prije glavnog (smiksanog jela) papiti i par žlica juhice. Ajde napokon mogu reći da mi dijete super jede, jede sve i jede kako spada.

A žumanjac jajeta, što da kažem OBOŽAVA GA i super mi je to spremiti s tikivicom ili blitvom i krumpirom.

Ma sada je super kada ima toliko puno različitih namirnica na raspolaganju i kada jelovnik može biti tako raznolik.

Moram priznati da joj OBOŽAVAM kuhati za razliku od nas velikih gdje bi sve dala da mi neetko kuha
    Obično kažu tko ne voli jesti, ne voli ni kuhati. Moram priznati da je u mom slučaju ova tvrdnja istinita

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj vanesax prvotno napisa
    Nemoj brkati limunsku kiselinu s limunovim sokom. Limunska kiselina se u "kašice" trpa radi konzervirajućih svojstava i to je zapravo prikriveni konzervans. Dobiva se na opskurne načine koji nemaju nikakve veze s limunima.
    Ne brkam. Na deklaraciji piše - limunov sok od koncentrisanog voćnog soka limuna (npr. 0,2 g)
    To nije limunska kiselina.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

A kelerabu sam isto tako spremala kao što si rekla: Ogulila (gledala da nema onih vlakana, tj. drvenastih delova, iako sam našla danas ubranu) iseckala na kockice i kuvala u malo vode. Kombinovala sa tikvicom, pa sa krompirom, pa sa žitaricama. Možeš stvarno da je strpaš gde god poželiš. Kao dodatak ili zasebno.
    I nama velikima sam kuvala varivo od kelerabe (sa lišćem) i bilo je

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •