U nekom sam članku pročitala koju količinu mesa treba dati djetetu. Nisam sigurna je li bilo 14 grama na kilogram težine. Pa ako netko zna ili ima link na taj članak neka stavi, ja ga više ne mogu pronaći. Ako je 14 grama to bi za moju curu iznosilo oko 100 grama, a to mi se čini nekako previše mesa.
A mi smo sad evo 6,5 mjeseci i počinjemo pomalo s kašicama. Dosad mu još nisam dala ni jednu kupovnu, nekako mi je draže i ljepše da mu ja sama pripremam papicu. e sad, jabuke nemam domaće i nešpricane, ali ih imam zamrznute, ljetos sam ih spremila, pa me zanima dal mu mogu od zamrznutih pravit kašicu? I kakva je onda obrada, jel se priprema isto kao i od svježih jabuka, ili bi ih trebalo prokuhati ili ???
Tako sam i ja spremila tikvu i jabuke, ali ih ipak nisam koristila jer sam skužila da bi klopicu za bebače prvo trebalo blanširati i brzo ohladiti pa tek tada smrznuti. Pokušaj naći domaće, nešpricane jabuke. Iako, ja danas kupovala kod ljudi koji kao ne špricaju i pitam ih jesu li jabuke špricane, a oni meni, tko vam kaže da ne šprica, laže... oni koji ne špricaju ne bi imali ni jednog ploda jabuke. Kontam da ipak nije tako jer su njihove jabuke i u ovo vrijeme prlično jedre i sjajne (masne) za razliku od ljudi kod kojih sam kupovala prije par mjeseci čije su jabuke bile svorane. I što sad s tim jabukama? Ma užas!
kako ste davale zobene pahuljice bebačima, mala ima 6mjeseci...probali smo rižine, palentu, tikvice,korabu i jabuku....sad bi zobene..pa mi treba ideja kako da ih spremim
piše da treba nuditi hranu bebi na početku dohrane 2-3 puta dnevno dok ne prihvati, mislim da je moja sad donekle prihvatila palentu-pojede oko 2 žličice, to joj dajemo jednom dnevno u vrijeme obiteljskog ručka oko 6 jer tad najbolje prihvača
da li je to u redu da joj sad dajem jednom dnevno?
prvi tjedan smo probali jabuku, pa palentu, sad bi korabicu? zanima me kako ju pripremiti?
Mi smo korabicu narezali na komadiće, skuhali i zgnječili vilicom.
E da, i nudimo klopu više puta dnevno, pa kad upali-upali.
Zadnja dva dana smo se skitali preko dana pa smo malo zaboravili na dohranu.
Ali nakon ta dva dana "apstinencije" -iznenađenje! puno bolje prihvaća ponuđeno
Fora joj je piti vodu na kljunašicu ili na pravu čašu, to prihvaća bez problema, kronerica mala.![]()
tina55, mislim da joj sada možeš dati jednom dnevno, u vrijeme obiteljskog ručka. Joj, moja M. je prvi puta pojela toliko žganaca da nisam mogla vjerovati. Nisam ni brojala žličice. Jako fino papa.
Za korabicu potpisujem Lady Grey. Idealno bi bilo na pari, ali meni smiješno tako malu količinu strpati u veliku šerpu. Zato i tražim bambusovo cjedilo s poklopcem, ali ne znam gdje nabaviti.
E, sad ja imam pitanje.
M. ima dva obroka krute hrane, ujutro i navečer. Ovaj večernji zna biti čak i u 8 sati (kao večeras, pravila sam ribu pa dok sam očistila, skuhala, pa očistila od kostiju, potrajalo je...). Onda se kupa pola do tri četvrt sata nakon toga pa u 9, 9.15 na spavanje kada popapa jednu siku. Je li prekasno taj kruti obrok dohrane? Nekada je samo mliječni (žitarice+mlijeko), a nekada žitarice s povrćem/mesom/ribom?
Kada vaši klinci jednu zadnji obrok krute hrane? Odnosno, koliko prođe do spavanja?
M. ima 9 mjeseci.
mi isto imamo 9 mjeseci i ovako mi papamo:
doručak od 9 - 10 kako kad- voće(kuhano ili sirovo) + žitarice ponekad
ručak od 13-15 ovisi o spavanju- meso s povrćem ili žitaricama ili riba ili samo povrće i žitarice tj. ovisi o inspiraciji i o tome kaj je jela dan prije. probam mijenjati da svaki dan jede nešto drugo (pon.-meso, ut- povrće, sr-riba, čet-povrće+žitarice, pet-meso ...)
večera oko 18 - nekad izdojim pa pomiješam žitarice ili samo skuham na vodi, ali cika glavna.
Uglavnom na večer joj dajem nešto lakše. Jako joj se sviđa amarnth sa mljekom i griz sa mljekom (žitarice samo skuham u vodi pa dodam izdojeno mljeko kad procjedim vodu)
Uvijek joj dajem večeru prije kupanja cca 30 min - pol vure. Nakon kupanja zaspi ko beba![]()
imam jedno mozda glupo pitanje, ali nemam pojma o dohrani, tak smo krenuli prije 2 dana sa rizinim pahuljicama.
dakle zanima me kako odredim sto je 120 ml kasice? radi se o guscoj kasici koju dajem zlicicom.
dal se to mjeri po vodi koju dodam ili po cemu?
Imas od (kršitelj koda)a plasticne casice vece i manje,za pohranjivanje izdojenog mleka.
One imaju na sebi oznacene mililitre.Meni su super kada treba izmeriti nesto,ili orijentaciono znati koliko hrane sam spremila/koliko je pojela.
Pretpostavljam da se 120ml odnosi na ukupnu kolicinu kasice,ako u uputstvu nije naglaseno drugacije![]()
mi imamo 9 mjeseci i ovako mi papamo:
ujutro - samo voćka. pojede ju. ja sam za to vrijeme na faksu pa ga moja mama hrani.
malo kasnije ujutro - rižine pahuljice pomiješane s nekom voćkom. dvije-tri žlice. prrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
ja se vratim doma oko podne, podojim ga ... prošećemo vani, vratimo se, on se vrzma po stanu... pripremo mu nekog mesa, krumpirića, mrkvice, korabice ili šta već imam...
i naravno... nakon prve žlice... prrrrrrrrrrrrrrrrr.... prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
a možda jednostavno ne voli kad mu sameljem.
bolje mi je jeo kad sam mu davala komadiće, ali šta ću kad je njemu tek sad izašla gornja jedinica pa ima samo tri zuba, dva donja i dva gornja....i sve me strah da jede komadiće kad nisam sigurna hoće li dobro prožvakati, strah me da se ne uguši...al morat ću očito tako jer on voli samo tako jesti. kašice su mu pregadne.
Hm, nemoj sad ovo shvatiti kao pod*ebavanje, ali, žvačeš li ti jedinicama ili ostalim zubima?
Ako je sve dobro skuhano, nema razloga da se uguši, nemoj se bojati. Dapače, djetetu treba dati da samo jede komadiće pa mu tako bez beda daj komadiće skuhane jabuke, na gusto skuhane žgance, male komadiće suhe šljive (neka bude razmočena), komadiće rižinog krekera.
Neka me netko ispravi ako griješim, ali ja M. već skoro dva mjeseca nekada dajem da sama stavlja hranu u usta. Isprva su bili pokušaji, a sada već hrani i mene.
Ja sam neki dan kada sam M. prvi puta kuhala piletinu izmiksala i to na nagovor MM-a (ona to neće dobro probaviti), ta je kašica meni bila odvratna, kao neka vodena pašteta, a ni njoj se baš nije svidjela. Zato je idući puta kada sam joj narezala na skroz sitne, sitne komadiće, puno je bolje jela.
Nama je od komadica dobitna bila ona williams kruska, aromaticna je, slatka i jako mekana. To je obozavala jesti kao komade od negdje 8. mjeseca, a i danas obozava. Banana naravno, od 7. mjeseca je "grizla" bananu bez problema (npr. prakticno nikad nisam nosila sa sobom kasice nego samo bananu - taman obrok) Pa komadi zganaca na vilici (i kuhani krumpir i sve ostalo na vilici - samo da nije omrazena zlica). I puter-stangice od 9 mjeseci. Prvi zub je mislim dobila s 10 mjeseci.
Jela je i one integralne rizine krekere (ne bebi nego za odrasle) isto sa 7 mjeseci bez problema, ali to definitivno nije za nekog tko se boji djetetovog gusenja...
U svakom slucaju, s odbijanjem sam se susretala samo ako je obrok bio na zlicu, ako je jela "kao veliki" i sama sudjelovala problema nije bilo, pa sam fino nastavila linijom manjeg otpora... Probaj, nista te ne kosta (osim trpljenja straha od gusenja - ali to je tvoj problem, ne bebin.) Daj mu jesti kako hoce!
moja obožava žlicu od početka (tek 2 tjedna jedemo dohranu), kupili smo onu savitljivu za bebe i sama se hrani njome (iako mi držimo kraj da ju ne gura duboku u grlo), i to joj je baš fora, jede radi žlice, usput pojede i palentu i onda za kraj malo gricne žlicu i idemo na novi zalogaj![]()
hvalavidis, toga se nisam sjetila, a imam te čašice doma.
mogu u njima odmah zamućkati kašicu, tak da bude lakše.
probat ćemo, baš da vidimo.
evo danas treći dan jede rižine na vodi i super smo zadovoljni.
jedino imamo malo problema poslije mu dati vode da pije... pljuje ju van, ne zna ju progutati, bilo da dam iz casice, na zlicu ili kljunasica.
Da, da, tako smo i mi. Prvih nekolko tjedana dohrane morala je prvo "oprati" rukice u zdjelici s klopom, brljati, mahati rukicama, trpati sama žličicu u usta... na zgražanje moje svekrve koja je smatrala kako je sve to nepotrebno brljanje. A kada bi ju ona hranila ja sam se ježila jer bi ju nakon svakog zalogaja brisuckala ispod ustiju. Meni je to bilo užasno maltretiranje djeteta pa sam joj rekla da ju pusti neka radi što hoće da se izdovolji jer inače neće htjeti jesti. Nevjerojatno je bilo kasnije kako je M. bila "dobra" dok bi ju sveki hranila, rukice na tacni, zijeva kod svake žlice... valjda je dijete skužilo kako ova funkcionira pa si misli, ajd, pametniji popušta. Inače, sveki tvrdi da je MM u toj dobi sam brisao svoja usta nakon svakog zalogaja što je nevjerojatno i vjerojatno preuvleičava kao i sve drugo. No, on i sam priča kako nikada nije voli čokoladu "sa saftom" (punjenu čokoladu) jer je od nje bio musav, a zapravo mu je ona nametnula takvo ponašanje. Osim toga, on je prema njezinoj priči bio strašno težak za jelo što me ni ne čudi ako ga je toliko gnjavila s brisuckanjem i lickanjem.
M. sada više ne brlja toliko, uglavnom su rukice sa strane, ali kada želi sama sudjelovati, pustim je, a kao što sam rekla, dosta toga joj dajem da sama jede.
A koliko vaše bebe popiju vodice tijekom dana? Moj sinčić ima 7 mjeseci, tek mjesec dana papamo dohranu, nudim mu vodu iz čaše svako malo, al on to jako malo popije, gutljaj-dva. Ne znam jel to dovoljno, zadnja 3 dana npr. nije kakio, možda je to premalo tekućine? Inače doji na zahtjev.
V&NMama i moja je cura u toj dobi pila tako malo vode. Ma, i sada pije malo, ali ne možeš ju natjerati. Sada sa svojih 9 mj. popije oko 5 gutljaja 4-5 puta dnevno. Uglavnom ima redovitu stolicu, no zna se zalomiti da ne kaka po dan, dva.
M. doji po 8-9 puta dnevno (i noću).
mene zanima kad taj prvi obrok postane baš "obrok"?
da li da onda izbacim podoj kad pojede kruti obrok?
naime, mi smo počeli s dohranom prije 7 dana, i prihvatio ju je ok. pojede kako kad, ali za početak dosta.
e sad, kako da znam da mu je taj obrok dovoljan?
ja mu nakon sat, sat i pol ponudim cicu i on prihvaća, iako cica manje.
Cure, kada se u dohranu može uvesti kiwi?
Je li netko od vas davao avokado? Njega se navodno može uvesti od (mislim) 8. mjeseca, no kako to nije naše voće, oprezno bih s tim.
Mogu li se djetetu od 9,5 mjeseci dati bundevine sjemenke (samljevene dodati u kašicu) budući da se tikvica može dati već na samom početku dohrane?
Počinjemo s dohranom za dva tjedna pa sam sva zbunjena, puno znam, a opet ništa ne znam... Osjećam se kao prije nego što sam rodila!
Što biste mi preporučili za početak dohrane? Htjela bih sama pripravljati svježe kašice za bebana,a čini mi se da za dve tjedna ništa još neće biti u vrtu. Inače, moji starci imaju vrt koji ničim ne tretiraju i jaaako sam sretna zbog toga, ali sam si nekako zamislila da će u njemu biti svega početkom lipnja, a čini mi se da ipak ništa neće biti zrelo!
pričekaj onda da sazrije
kad prihvati dohranu koliko često trebam nuditi vodu? mi ponudimo nakon obroka dohrane, je li to dovoljno?popije koji gutljaj, doji svakih 2h u prosjeku, osim po noći kad ima veće razmake
Ma naravno da je dovoljno. Kad će biti žedan, prihvatiti će vodu.
Ja bih se čak usudila reči da kod tako malih beba niti dodatna tekučina skoro nije potrebna, ako se ne radi o nekim ekstremnim uvjetima (užasna vručina - ljeto, povraćanje, proljev, povišena temperatura kod djeteta).
Ponudi, ako želi dobro, ako ne opet dobro.
Ja bih se osvrnula na nabavljanje voća i povrća iz EKO uzgoja, nešpricano, zdravo, domaće itd.
Jedino ono što ste sami uzgojili ili vaša obitelj možete smatrati zdravim, nešpricanim povrćem/voćem ukoliko i nije bilo tretirano, sve ostalo sigurno je nečim moralo biti tretirano jer proizvesti velike količina za prodaju je gotovo nemoguće bez tretiranja.
Moji imaju vrt i voćnjak i dosta prate, čitaju, proizvode flance i iz njihovog primjera što sve morate napraviti sa da bi ih smjeli prodavati (registrirano na placu znači imati papire) dolaze vam doma i mora biti tretirano protiv ne znam sad čega jer inače ne možete to prodavati.
Osim toga velika želja moje mame je bila obići jednu poznatu uzgajivačicu ekološkog voća i povrća i vidjeti malo kako to sve funkcionira, kako bi stekla dodatnog znanja i mogu vam samo reći da je na žalost saznala da i ta registrirana eko-uzgajivačica šprica ali po noći da nitko ne vidi, kupuje krompir po selu od susjeda i prodaje pod svoj ekološki. Na žalost to je tako u lijepoj našoj.
Ne vjerujem ja niti certifikatima a niti proizvođačima, jer jako je malo eko uzgajivača koji prodaju na placu i zapitajte se kolika polja bi oni morali imati da uzgoje sve što svakodnevno prodaju i na placu i preko interneta.
Netretirano voće/povrće puno je osjetljivije i na bolesti i veća je šansa da urod propadne.
Zato se više uopće ne živciram oko nabave voća/povrća što mi moji imaju za dati tipa krumpir, jabuke, šljive, buče i ostalo znam da je ok a što treba kupim perem, gulim i ne uzrujavam se jer kad krene u jaslice/vrtić sumnjam da će im tamo kuhati ekološki uzgojenu hranu (bankrotirao bi grad).
Inače prodavači na placu uredno žale nas mlade mamice koje kupujemo na ekološkim štandovima i plaćamo robu 3x skuplje, a sve za naše bebaće, jer ništa to nije manje tretirano nego što ostali proizvode. Bez brige i ja sam ostavila para u dućanima zdrave hrane za voće i povrće.
Reći će neki da je to zavist prodavača, možda i je kod nekih, ali vjerujte znam po mojoj mami koja uredno ponudi ono što je domaće kad ima a kad nema onda niti ne uvaljuje kupljenu robu pod domaću.
I da jabuke kod proizvođača koji se bave uzgojem na veliko su špricane jako puno puta jer ih inače ne bi niti imali za prodaju tj. ne bi im bilo isplativo. Mislim da je tako sa svime što se proizvodi na plantažama i plastenicima na veliko.
Ne znam da li sam prekršila kakvo pravilo (nadam se da nisam) i svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje pa sam tako ja iznjela svoja razmišljanja+saznanja.
u poootpunosti se slažem s tobom....iako i sama često odem u neki bio dućan, po " zdravije" voće i povrće, potpuno sam svjesna da vjerojatno niti nije zdravije...a to mi dragi već puuuno puto objašnjvao (inače radi u prehrambenoj ind), a i pisala sam isto o tome...tako da bude mi žao ljudi što nasjedaju na te fore "eko/zdravog/nešpricanog povrća ili voća"...ali i ja sam među njima iako shvaćam o čemu se tu zapravo radi ---čista industrijaa eto, mi valjda ljudi jesmo takvi..daj nam skuplje i odmah mislimo da je puuuno zdravijeee ili boolje
![]()
Posljednje uređivanje od kudri : 17.05.2010. at 21:36
Vjerujem da se ovo odnosi na Zg budući da u Os, primjerice, uopće niti nema velikih štandova s eko uzgojenim voćem povrćem.
Uzgajivači za koje ja znam, siju/sade za sebe i prodaju svoj višak i to mi se čini logično i ok.
I meni je žena koja prodaje nešpricano (nema certifikat niti igdje istaknuto da je nešpricano, no za nju sam čula od jedne frendice) rekla kako voće špricaju, ali jako paze na karencu (Karenca je broj dana koji mora proći od primjene kemijskog sredstva za zaštitu bilja do početka berbe plodova).
Što se tiče ovih s neta, baš gledam ponudu jednog od najvećih takvih proizvođača. Oni već imaju i mrkvru, kelj, kupus... Zaista, ne znam koliko je to ekološki jer vani to nije moglo već dozrijeti.
Vjerojatno je iz plastenika... e sad, kako se i da li se šprica u plasteniku, ne znam...
Znam da ova moja još uvijek nema ni graška ni mahuna, tek mladog luka...
i ja se slažem s time o eko uzgajivačima, ali opet kupila sam bio jabuke i stvarno jesu drugačije od onih trgovačkih centara, ne kažem da nisu špricane, vjerujem da jesu, ali čime tek treteraju one u centrima kad ni ne liče na pravu jabuku
s druge strane, imat ćemo svoje jabuke, ali tek krajem kolovoza (kasna sorta), nešto sam morala dat bebi u travnju, pa sam opet mislila da je eko manje zlo
sad ću dobit iz vrta od mame povrća kad dozri pa ćemo papat, ali opet ću miješati sa žitaricama upitnog porijekla
kukuruz bi mogla posadit, ali znate li još kojeg mlinara da mi ga preradi u palentu ili čak gris?
ali amaranth, proso, rižu i sl. pa to stvarno ne mogu uzgojit
Posljednje uređivanje od tina55 : 18.05.2010. at 08:29 Razlog: tipfeler
Iz okolice ZGB (udaljene 17 km) u vrtu trenutno moja mama ima blitvu, špinat, poriluk, grašak, mladu(baby) mrkvu, male tikvice....dovoljno za prve dane, kao da je znala da će ova mala prdulja doći u kuću...![]()
za recimo Alnaturine proizvode piše da su 100% iz eko uzgoja što premašuje zahtjeve EU-EKO odredbi koje propisuju minimum od 95%
dakle i nije odredba 100% što ostavlja dosta prostora za manevriranje
(ja ne vjerujem u taj podatak o Alnaturi, od konkurentske firme sam čula da Alnaturini proizvodi nisu eko)
sandra14, za blitvu i špinat mi je jasno, oni su prvi u vrtu, špinata je bilo već prije Uskrsa.
Grašak sad negdje dozrijeva, istina. I mrkva ako je rano posijana.
Ali od kuda tikvice u ovo doba godine? Zar se one ne siju u svibnju jer vole toplu zemlju, iznad 10 stupnjeva?
Neki dan sam curi uvela treći obrok, ručak.
Zanima me, kada krenuti s međuobrocima? Voće, jogurt i sl. Nije da mi se žuri, ali me čisto zanima?
moje "mjerilo" je bilo da sami smisleno počnu govoriti "papa" i pokazivati prema hladnjaku/štednjaku
da traže
Mi smo tikvice posadili još prije 2 tjedna![]()
A što se tiče "eko" hrane, mogu iz osobnog iskustva reći da mi je teško u to vjerovati. Mi sadimo sve i svašta, ne tretiramo ničim, eventualno prije sadnje stavimo malo stajskog gnojiva. Svaki dan oko toga ima posla koliko hoćeš, a na kraju opet dio pojedu puževi, dio sporo napreduje, dio propadne... itd. Ostane dovoljno za nas (uglavnom), ali baš da imamo za dijeliti - nemamo. A nije da tako malo zasadimo, jednostavno - imamo veće gubitke, a slabiji urod (u odnosu na uzgoj koji uključuje umjetna gnojiva, pesticide itd.).
Uz to, svjesni smo da ako ne prskamo mi, prska susjed. Potpuno zdrava hrana više ne postoji.
Uskoro se spremamo na dohranu (imamo 5 i pol mjeseci), pa sam malo proučavala tablice i zbunilo me što po rodinoj tablici špinat i blitva kreću jako kasno.
Znam da sam ih starijoj djeci davala već negdje sa 7 mjeseci.
Može li mi netko odgovoriti zašto sada tako kasno trebam uvesti te namirnice?
Tako sam se veselila, jer imam pun vrt blitve, da će beba to kroz koji mjesec moći jesti.
Kako kod kojeg djeteta. Moj nije nikad gladan, odnosno u skoro 3 godine 2 puta je tražio jesti i neki dan je rekao da je gladan samo na jagode.
On ima "mjeru" za hranu, odnosno sam odlučuje kad je sit i ne želi više jesti. Nema problema s odbijanjem hrane ako nije gladan, ali nikad (odnosno vrlo rijetko) sam traži hranu.![]()
ako imaš svoj vrt i svoju blitvu, možeš početi i puno ranije no što smo mi pisale u tablici.
tablice su, nažalost, prilagođene onima koji sve namirnice moraju kupovati, a vrijeme između branja i pripreme se mjeri danima.
vi koji uberete i skuhate, ne morate brinuti o nitritima zbog kojih su blitva i špinat pomaknuti na kasniju dob.
Možda negdje u prethodnim postovima piše, ali nisam stigla čitati sve : Kako dati jedanaestomjesečnoj bebi trešnju?
Inače vidim da trešnja ide od sedmog mjeseca.
Ljuštite je ili ne? Smiksate je ili ne?
Pomješa se sa nečim?
bebica još nema zubiće ...
Hvala!!!!!!ako imaš svoj vrt i svoju blitvu, možeš početi i puno ranije no što smo mi pisale u tablici.
Baš sam ovih dana M. kupila trešnje. SAmo sam ih narezala nožem, onako sitno i pomiješala sa žitaricama (jutros s prosom, mislim i malo kravljeg sira s kojim sam, eto, ranije krenula). NIsam ih gulila. Jela ih je čak i same što joj se baš i nije svidjelo, malo joj je ipak prekiselo tako samo.