Pa zato jer su mi voćne kašice ukusne i bez žitarica, a mekše voćke dijete može jesti i bez miksanja.
I ja kao lagan i osvježavajući međuobrok volim pojesti voćku, bez žitarica![]()
Kažem, nemam pojma, ali ako je zaista bolje jesti samo voće, ne vidim tu nikakav problem. Nije da se baš mora miješati sa žitaricama. I nije da ne postoje drugi obroci koji će zadovoljiti djetetovu potrebu za žitaricama.
Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 09.08.2010. at 10:40
Aaaa, nisam vidjela ono pitanje sa mozebitnom slabijom iskoristivisti, pa sam mislila da je to jos jedna u nizu stvari koja se ne bi smjela, a da se ne zna zasto. Mislim, jos uvijek se ne zna, ali sad razumijem o cemu se radi.
Moram citati pazljivije.
Inace, i za vitamine u tbl vrijedi da ih je bolje uzimati pojedinacno nego multivitaminske pripravke radi bolje apsorpcije pa mozda i tu ima nesto![]()
ni mi ne miješamo voće i žitarice, već miješam kuhano povrće i žitarice
Ok, a sad pročitajte i ostatak mog posta i pitanja, molim![]()
uzela sam letak u dm-u "informacije i recepti žitarice & riža" (alnatura) gdje piše da se quinoja ne preporučuje davati djeci mlađoj od dvije godine.
n.grace hvala na potpunom odgovoru. D. sada ima samo dva obroka (dakle to voće ujutro i povrće+žitarice popodne) tako da međuobroci kod nas još nisu aktualni (ok, dam mu da gricka rižin kreker, npr. u šetnji, ali više podrobi nego što pojede) pa bih voće ipak zadržala za prvi, jutarnji obrok. I nekako pokušavam da svaki dan u ta dva obroka dobije iz svake skupine namirnica po nešto, kaloričnost mi još ne igra ulogu, još uvijek puno doji.
Pcelica Mara ja isto D. ponudim cijelu voćku samo on baš nema vremena jest pa mi se čini da niš ne pojede. I volim mu dati da iskusi svakakve teksture i načine pa jedan dan jede kašicu skroz smiksanu na žlicu, jedan dan jede sam, jedan dan kašicu s komadićima itd. Za ovo miješanje sam pitala jer ima dana kada mu napravim kašicu jer imam domaće smrznuto voće pa bih to možda s nečim zgusnula. Čini mi se da više pojede kad mu tako smutim (pojede i po jednu cijelu staklenku, stavim u onu malu od kupovne, nažicala sam par komada), ali je to onda kao gusti sok, a ne kašica. A ne bih voće termički obrađivala jer se ono fakat može jesti sirovo. Iako sam danas napravila eksperiment pa sam u kašicu ukuhala mljevenu rižu. I pitanje je da li je jedan obrok žitarica dnevno dovoljno?
tina55 znači ne jede svaki dan voće?
prije je jela voće svaki dan, ali zadnjih tjedan dana neće više jesti voće, tako ona svaki tjedan mijenja što hoće, a što neće
čekam da ju prođe ta faza s voćem jer ga je prije obožavala
da hoće voće, davala bih joj ujutro voće, a popodne meso ili povrće sa žitaricama
tina55 tako i ja planiram! To mi je nekako baš logično, a tako i mi jedemo.
Ključić, prati malenog i vidi koliko on traži i koliko mu je hrane dovoljno. I naravno, usklađuj dijete s vašim prehrambenim navikama.
Ja sad imam malog proždrljivca koji nema granica, nakon kupanja je glaaadan, tad mu dam voća i pojede cijelu breskvu, bez miksanja.
Za objed mu dajem povrće/žitarice/meso.
Iako, imam osjećaj da on cijeli dan nešto jede i gricka![]()
Ono što je meni u ovom trenutku nevjerovatno je da on pušta sisu kad ugleda neku "konkretnu" hranu, tipa breskvu, bananu i sl. Za razliku od starijeg sisavca, koji ostavlja hranu kad vidi sisu![]()
mislim da quinoa ne ide prije 2 godine jer njeno zrno presvučeno tankim slojem saponina
mi uskoro uvodimo treći obrok s 10mj
pa me zanima što dajete ili planirate davati kao treći obrok, ako je ujutro voće, ručak meso ili povrće sa žitaricama?
Ovako kad razmišljam, za treći obrok/večeru bih izabrala mliječni proizvod (tipa jogurt i sl.)+žitarice.
Da, tek sam kasnije vidjela kad sam konzultirala tablilcu. Onda mi pada na pamet dok ne dođu mliječni proizvodi "pokrpat se" sa sljedećim:
- samo žitarice
- npr. kruh/dvopek i jedan svježi paradajz/krastavac
- ponoviti drugi obrok u manjoj količini
Nikako ne bih davala voće navečer.
uh, ja sam se držala te fore voće zasabno od žitarica
M. bi fino ujutro, pola sata nakon sike pojela čak tri voćkice - kajsiju, par kupina i jabuku, no sad to više nema šanse, jednostanvo neće, ili pojede par žličica
zato joj sad dajem za doručak žitarice s voćem (sezonskim)
kad god hoće, dajem joj samo voće, i to barem pola sata prije glavnog jela i isto toliko i više nakon glavnog jela (tu mislim na doručak, ručak ili prije večere)
što se tiče večernjeg obroka, Maša je u to vrijeme jela samo žgance/griz/kuhanu rižu, sve bez ml. proizvoda, a od kako smo ih uveli, uvijek jede žitarice s njima, ili ono što je ostalo od ručka (čak ne volim podgrijavati nego ako je skuhano sa žitaricama, one se stisnu pa onda umiješam vrelu vodu u to)
ovo za kvinoju nisam znala, hm, pa koliko im to može smetati? može li se saponin isprati vodom?
uh, ja sam se držala te fore voće zasabno od žitarica
M. bi fino ujutro, pola sata nakon sike pojela čak tri voćkice - kajsiju, par kupina i jabuku, no sad to više nema šanse, jednostanvo neće, ili pojede par žličica
zato joj sad dajem za doručak žitarice s voćem (sezonskim)
kad god hoće, dajem joj samo voće, i to barem pola sata prije glavnog jela i isto toliko i više nakon glavnog jela (tu mislim na doručak, ručak ili prije večere)
što se tiče večernjeg obroka, Maša je u to vrijeme jela samo žgance/griz/kuhanu rižu, sve bez ml. proizvoda, a od kako smo ih uveli, uvijek jede žitarice s njima, ili ono što je ostalo od ručka (čak ne volim podgrijavati nego ako je skuhano sa žitaricama, one se stisnu pa onda umiješam vrelu vodu u to)
ovo za kvinoju nisam znala, hm, pa koliko im to može smetati? može li se saponin isprati vodom?
saponin se može isprati vodom, ali treba jako jako dobro ispirati
ja bih se uvijek bojala da li je dobro isprano pa ni ne dajem
znači za večeru može ostatak ručka, nama uvijek ostane, ali sam mislila da kašica uvijek mora biti netom kuhana, tj. svježe pripremljena, ali vjerujem da se za tih par sati ne može pokvariti
Posljednje uređivanje od tina55 : 13.08.2010. at 08:44
Znam da neki preferiraju friško skuhano, i ja se trudim da jedemo "sa špareta na stol", ali neki puta to jednostavno nije moguće tako da ima dana kad D. jede kašicu od dan ranije.
Tnx za info o kvinoji. Ja sam ju već davala, ali neću više. Ionako sad uvodimo gluten pa će biti bogat izbor žitarica. A kvinoja za mene
Kako stojite sa zamrzavanjem? Imam dosta domaćeg voća i htjela bih ga smrznuti (već sam nešto i smrzavala, smiksala pa zamrznula u onim kalupima za led). U kojem roku se to mora potrošiti? Nije malo predugo da čeka zimu u zamrzivaču?
i mene zanima zimnica dohrane
sad dobijemo od baka ideda eko povrća i voća pa mi je šteta ne spremiti ako se može s obzirom da u zimi neće bit baš dostupno eko povrće i voće
zanima me što se sve može spremiti čak i za zimu i na koji način
pretpostavljam da se mladi grašak može smrznuti i dosta dugo držati u zamrzivaču
smrznula bih i naribane tikvice, koliko one mogu biti u zamrzivaču?
šljive bih smrznula cijele samo bih koštice izvadila
što još?
Ja sam spremila još mladu korabicu (lagano na pari blanširala, pa spremila), kupine, maline, breskve.
Jučer smo u vrtu našli jagode i prvu je razmrvila prstima i sok polizala, drugu je stavila u usta i pojela i danas je cijeli dan gledam (alergije), ali ona piči bez ikakvih promjena.
Trenutno smo 9mj i ima 4 obroka na žlicu, s tim da mi je počela odbijati večernje mlijeko i morat ću naći zamjenu u nekom mliječnom obroku na žlicu.
neki dan sam napisala post, ali sad vidim da ga nema
evo zanimljiv linkić o zamrzavanju
http://www.coolinarika.com/clanak/zamrzavanje-namirnica
ja namjeravam i svježu eko mrkvicu narezati na kolutiće i zamrznuti pa pripremati preko zime
čini mi se da je to bolja opcija od kupovine mrkvice tretirane ko zna čime
Posljednje uređivanje od tina55 : 17.08.2010. at 10:29
Molim vas, curke, do kad se voće za kašice mora prokuhavati? Guglam pa ne mogu naći...
Ja voće dajem svježe. Možda sam prokuhala par puta.
Ma da? Danas MM pita "do kad ćemo mi prokuhavati voće?" i ja ostala zatečena... uopće mi nije palo na pamet da se s tom praksom može/mora prekinuti, sve nekako po navici... ajme, al' će nam to olakšati pripremu...
Ja ne prokuhavam ni voće ni vodu, nikad i nisam.
e, da, prokuhavanje vode...do kada bi kao trebalo i jel ima to smisla? nekako po inerciji prokuhavam, a zapravo ne kuzim cemu.
voce ne prokuhavam, dajem sirovo.
Vodu ne prokuhavamo.
Voće ne prokuhavamo, samo ono suho, da omekša.
Opušteniji smo po pitanju dohrane nego što sam mislila da ćemo biti.![]()
Moja mala ima 8 mjeseci za koji dan, sa dohranom smo poceli sa 6 mjeseci a ona se jos uvijek zagrcava sa hranom i gura van jezikom. Gladna je i hoce jesti ali kao da jos uvijek ne zna, zagrcava se i kad joj dajem miksanu hranu i kad joj dajem da sama struze sa zubicima, pa onda malo gura van pa pokusava to ponovo progutat. Uglavnom to trajeeeee i ja nemam osjecaj da je bas nesto pojela nego da je ta hrana po podu, sjedalici, krpi... Moje starije dijete je bilo po standardu. Sa sest mjeseci smo poceli dohranu i brzo je prihvatio, sjedio je sa 6 mjeseci i tak sve redom. Onda me je pedijatar prepao da mala ne sjedi sa 6 mjesci i da motoricki zaostaje pa sad za sve sto onda radi kasnije ja se pitam jel to normalno ili ona zaostaje.
Evo i mi smo navršili 6 mjeseci i krenuli polako s dohranom. Za sad smo probali jabuku, krušku i danas tikvicu. Kruška mu je super, pojede čak pola (dobro, nisu to neke velike, domaće su), ali jabuka ne ide nikako, probala i kuhanu i sirovu i s kruškom, jedino pali ako dodam malo mlijeka al ni onda ne pojede puno, par malih žličica. Dobro to je početak i ja zadovoljna. E sad, imam pitanje za iskusne mame. Budući da on pojede svega nekoliko žličica pa čak i kad je pojeo pola kruške nije mu to zamijenilo mliječni obrok i brzo je bio gladan, mogu li mu u istom danu dati ujutro npr. malo voća, a popodne neko povrće. Pitam jer imamo sve domaće i sad je sezona pa da dobije bar malo tog sad. Probat ću spremit i malo zimnice al nije to isto.
Odi na podforum Djeca s posebnim potrebama, tema Dandy Walker sy, pa pogledaj vježbice za orofacijalne mišiće koje sam napisala... Budući da tvoje dijete izbacuje hranu jezikom možeš dodati još sljedeću vježbu : kapni na sredinu jezika neku gustu tekućinu kiselog okusa (npr. sok od limuna, maline), dijete će napraviti pokret jezikom prema unutra. I nastoj izbjeći pretjerano miksanje hrane, ostavi bar sićušne komadiće u hrani.
Inače, i mi sljedeći tjedan počinjemo sa dohranom. Dobila sam divne savjete od med. sestre : ako ne budeš imala mlijeka, kupi bilo koje u ljekarni, za početak mu skuhaj juhu od teletine, krompira i mrkvice, sve to propasiraj i zasoli da dobiješ slanu kašicu, možeš mu sada dati mrvicu vode jer su vrućine, a preko zime ne treba, za večeru mu daj rižolino, keksolino... Divota :/
Pitanje : koliki treba biti omjer vode i palente ? Pitam jer nikada nisam kuhala palentu![]()
ja to sve otprilike.
ne znam koju gustoću želiš postići.
kada voda uzavri, sipaj kukuruznu krupicu u jako "sitnom" mlazu kod ne postane gusto otprilike kao smjesa za palačinke. kada prokuha još te tri minute, pogustit će.
ako ti se učini prečvrstim dodaj još malo vode i promiješaj na vatri.
evo pročitala sam tu negdje na forumu (stara tema) da svježe smokve mogu od 8mj, jel to stoji?
da još provjerim, ja bi dala s 11mj, ako može
I mene zanima kad se smiju davati smokve jer sad imamo domaće.
Mi smo počeli malcu davati pomadore mjesec dana ranije nego prema kalendaru dohrane, isto baš zato jer imamo domaće i žao mi je da ih ovu godinu propusti. Nema nikakvih reakcija, jede i uživa![]()
Evo c/p
Što se prehrane tiče, neposredno prije hranjenja preporučujem slijedeće vježbe :
- kružno masiranje obraza
- masirati iznutra djetetove obraze i desni
- tapkanje prstima po usnicama i obrazima kao da sviraš klavir
- obuhvatiti djetetovu čeljust i imitirati pokrete žvakanja
Kroz cijeli dan puhati balončiće, slati poljupce, piti vodu na slamku, izgovarati slogove ma-ma, ba-ba, pa-pa... Ne raditi vježbe na silu, sve treba ići kroz igru !
znam da se na ova pitanja već stotinu puta odgovorilo, ali sad kad mi treba ne mogu naći :/
dakle, moja cura ima 9 mjeseci. od žitarica za sad je jela rižu, amaranth, quinou, proso, palentu, griz pšenični i raženi. svaku od tih žitarica kuham u vodi što ponekad zna trajati (recimo rižu kuham po sat vremena). e sad, idemo na put gdje neću imati vremena toliko dugo kuhati, pa sam se sjetila da stalno govorite o pahuljicama rižinim, zobenim, ječmenim, prosenim i sl. je li to kupim na odjelu zdrave hrane ili u bio&bio ili? trebam li ih kuhati ili samo dodam u naribano voće?
još sam htjela pitati o rasporedu obroka. Još uvijek nismo uveli 3. obrok jer se mučimo s ručkom (super pojede voće ujutro, a od povrća/mesa/ribe samo par žlica i onda u plač). Dakle, sika za dobro jutro, pa doručak oko 9:30 i onda ručak oko 12:30 i iza toga sika do mile volje. griješim li? da li bi trebala pomaknuti ručak kasnije, a oko podne sika?
hvala!
Zobene, rižine, dinkel i prosene pahuljice možeš kupiti i u dm-u, Alnaturine. Zobene se kratko kuhaju ili preliju vrućom vodom da omekšaju, dok su rižine grublje i trebaju se malo duže kuhati.
Raspored obroka mi se čini dobar, iako bih ja možda ipak pomaknula ručak na oko jedan, dva poslijepodne, a između bih dojila, to mi se čini bolje. Ali, ne griješiš ni ovako; ne trebaš se previše opterećivati.