Stranica 38 od 182 PrviPrvi ... 2836373839404888138 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,851 do 1,900 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Anemona, ako ti drugo bude kao moja curka, sigurno ćeš potpisati za još nekoliko takvih. Ja sam se već predbilježila za nekih 4-5 godina, ali nekako sumnjam da to tako funkcionira...

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

kod nas zasad sve prolazi, al najfinije je u kombinaciji s grizom. od riže, prosa ili kukuruzni. a može i sam griz. još malo se spremamo uvest i drugi obrok.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ovo doživim s drugim djetetom, odmah potpisujem za još dvoje takvih.
    počni s pripremama za drugo. ništ ti samo pripremi, a oni nek otvaraju usta!
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 09.01.2011. at 16:24

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

jelena O. isprazni inbox

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

zanima me kako pripremate leću za malene? s kojim namirnicama ju kombinirate?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jesam čekate pp.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja stavim leću, mrkvicu na kockice, krompir na kockice i/ili rižu. Na kraju malo maslinovog ulja. E to joj je jedno od dražih jela.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Počeli smo s dohranom. Sad već tri dana dajem bebi jabuku ali šta dalje? Šta dati bebi jest sad u ovo doba godine kad nema ničeg. U bio&bio ima samo jabuka. Da li kupiti gotove kašice? Grrr.
    Pedica je preporučila jesti samo voće i povrće, a ne žitarice jer mi je beba malo debeljuškasta. Sva sam već luda od razmišljanja? Pomagajte.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

da, malo je zeznuto s tim vocem sad... probaj na povrce - buca, tikvica... ne znam di da to trazis (mi to imamo smrznuto od prije) ali probaj...
    a sto se kupovnih kasica tice - ja sam mu kupila par vocnih upravo zato sto trenutno nikakvog voca nema ali jaaaako gledam sastav i kupujem samo one koje NE sadrze secer i iskljucivo su 100% voce...
    a zitarice - ja mislim da se nemre od zitarica udebljat i da su jako potrebne i zdrave i ja ih ne bi izbjegavala - ako je beba debeljuskasta brzo ce to skinut kad se pocne kretat

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj PikiViki prvotno napisa Vidi poruku
    Ja stavim leću, mrkvicu na kockice, krompir na kockice i/ili rižu. Na kraju malo maslinovog ulja. E to joj je jedno od dražih jela.
    probat ću tako
    a koju leću: zelenu ili crvenu?
    mi smo probali zelenu i nije joj se baš svidjela, probat ću sads crvenom, sitnija je

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

negdje sam čitala da se meso nudi prvo kao mesna juha s povrćem, a kasnije da se nudi meso. mi smo još malo 8mj. i planiramo probati domaće purice i kokice pa me zanima - prvo juha ili može odmah meso?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj ddee prvotno napisa Vidi poruku
    negdje sam čitala da se meso nudi prvo kao mesna juha s povrćem, a kasnije da se nudi meso. mi smo još malo 8mj. i planiramo probati domaće purice i kokice pa me zanima - prvo juha ili može odmah meso?
    mi smo odmah davali meso jako sitno narezano u kombinaciji sa prosom, amaranthom, krumpirom i nekim povrćem

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Tina55, ja sam Maši pravila crvenu leću (i još uvijek pravim, ali više ne posebno, nego jede našu). Kraće se kuha i probavljivija je.
    Malo prodinstam crveni luk na masl. ulju, dodam opranu leću, naribanu mrkvicu (možeš i celer) i na kraju sok od paradajza.
    Crvenoj leći je dosta 20 minuta, no ja ju kuham malo duže - raskaši se i bude kao kakav umak.
    Mi ju jedemo s njokima, a Maša sa žgancima.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mi kuhamo zelenu leću jer sam ja navikla na nju. Kuha se oko 20ak minuta i jede je samostalno (bez priloga). E sad, mi gotovo ni jedno jelo nismo iz prve progurali ali nakon nekog vremena se prihvati.

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Evo ja odlučila dati malcu crvenu leću. Nisam to do sad nikad spremala, a ni jela (sram me bilo!), pa jedno glupo pitanje - da li je moram dan ranije namočiti ili je dovoljno samo oprati u vodi? Probala bi prvo dati s mrkvicom i krumpirom jer mu je to super kombinacija s malo maslinovog ulja.
    Uskoro punimo 11. mjeseci pa me zanima jel mogu već uvesti luk, pa ubuduće malo prodinstati povrće na luku (ja i kad nama radim stavim mrvicu ulja, više to radim na vodi)?
    I da, kakvu vi leću kupujete, mislim gdje, u običnim dućanima, jel moram na nešto posebno pazit?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

malta, u bio i bio ima i jabuke, kruske, mrkva, buća, batat... mozda si naletila u krivi dan...

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

kad ide leca? I cikla?
    malac ima 8 mjeseci, mogu ili ne?

malta
    probaj u nekom drugom Bio&Bio ducanu. Obicno imaju ovo sto je S2000 napisala.
    Kupila sam Alnaturine vocne kasice i to dajem kad ostanem bez voca.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Tattoo prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ja odlučila dati malcu crvenu leću. Nisam to do sad nikad spremala, a ni jela (sram me bilo!), pa jedno glupo pitanje - da li je moram dan ranije namočiti ili je dovoljno samo oprati u vodi? Probala bi prvo dati s mrkvicom i krumpirom jer mu je to super kombinacija s malo maslinovog ulja.
    Uskoro punimo 11. mjeseci pa me zanima jel mogu već uvesti luk, pa ubuduće malo prodinstati povrće na luku (ja i kad nama radim stavim mrvicu ulja, više to radim na vodi)?
    I da, kakvu vi leću kupujete, mislim gdje, u običnim dućanima, jel moram na nešto posebno pazit?
    Eh, tako smo i mi, uveli leću i hrpu drugih namirnica tek kada smo počeli s dohranom. SAda se pitam kako smo bez njih mogli živjeti
    Mislim da u toj dobi možeš dati crveni luk (misilm da čak može od početka).
    Crvenu leću ne namačeš. Ja ju operem i bacim na luk kojega sam prethodno malo prodinstala na ulju.
    Leću sam prvo kupovala u dm-u, Alnaturinu. No, sada kupujem u Kauflandu, u rinfuzi. Ne znam, ova Alnaturina je ogranski uzgojena, no bezobrazno je skupa (pola kile oko 20-25 kn, a u Kauflandu 3 puta jeftinija - isitna, nije tako kvalitetna, no jednako ukusna).
    Leća prema tablici ide od 11. mjeseca, a cikla kad i repa, dakle od 10. mjeseca djetetove starosti.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Imam pitanje vezano za Severovu kukuruznu krupicu. Piše da proizvod sadrži gluten, što sam naravno pročitala tek kad sam stigla kući. Iako sam mislim na forumu pročitala da njihove krupice ne sadrže gluten. Bebica ima 9 i pol mjeseci. Da kupim drugu krupicu ili joj mogu ovu dati? Unaprijed hvala.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

evo i nas na ovoj temi
    totalna početnica, mislila sam da će mi biti dovoljno da se držim tablice, ali imam par pitanja
    dakle, isključivo dojila do 6 mjeseci i tad počela uvoditi drugu hranu (jedan obrok, ne cijeli, poslije toga obavezno dojenje), prvo riža ( s kojom beba nije znala šta će,pa sam uzela rižine pahuljice, a e to je već malo pojela), nakon par dana jabuka, ide nekako, nakon par dan kruška (sutradan joj se javi kao ospi na obje nadlaktice, ne znam jel od kruške, ali joj nisam više dala, a osip se povukao) i onda tikva, nakon koje je preplakala noć i nije 2 dana kakila i jedva se pokakila na kraju i tikvu izbacim
    e sad pitanja:
    1. jel osip na obje nadlaktice ukazuje na osjetljivost na hranu (nikakvih drugih manifestacia nije imala tada od kruške)?
    2. jeli moguće da sam joj puno dala tikve, pa da joj je to smetalo ili je to normalna reakcija na drugačiju ishranu?
    3. kad dajem novu namirnicu, koliko količinski da joj dam?
    4. beba još nije prosjedila sama i u koji polažaj je najbolje da je stavim kad je hranim? (ja je stavim u polusjedeći, jer me strah da je hranim u ležeć,, ali mi se sva iskrivi, jer se naginje, a nestabilna je )
    5. trebam li joj davati vode?
    naravno pored ovoga i svi ostali su savjeti dobro došli
    imam i jedno pitanje nevezano za dohranu, ali da ne lutam po forumu- smijem li ja kao anemična dojilja kupinovo vino?
    pretpostavljam da ne smijem nikakav alkohol dok dojim, ali eto da provjerim

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pokušat ću odgovoriti na neka pitanja:
    1. kožna reakcija kao znak alergije je moguća
    2. ne mogu baš zamisliti da od tikve koju je jednom pojela može imati zatvor od dva dana, ne znam, možda je moguće, pa nisi joj dala cijelu tikvu, nama je ona baš suprotno djelovala, fina žuta lijepa kakica, mislim da ona nije na popisu namirnica koje zatvaraju
    3. ponudi joj par žličica, nije bitno da pojede količinski puno, nije poanta brzo zamijeniti obrok, ovo je čisto navikavanje na krutu hranu, isprobavanje okusa, a i nakon jela je dojiš, pa ako je gladna papat će mlijeko
    4. stavi je u krilo, nasloni je leđima na sebe, lagano nagni prema naprijed, bebu nikad ne hraniti ležeći
    5. pošto dojiš ona dobiva vodu preko tebe, no ponudi joj, neka se navikava, vjerojatno neće piti, ali nudi joj svaki put
    za kupinovo vino ne znam
    da li beba gura hranu jezikom van, da li je uopće spremna za krutu papicu?

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hvala na odgovorima
    da, gura jezikom hranu van

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hajde ja bi se usredočila na ove tvoje rižine pahuljice, jel tio bilo tipa rižolino ( što je mljevena riža, preparirana, ali ok za početak) ili baš kuglice riže ( koja u svom sastavu ima svega i svačega, pa i gluteina).

Ja inače radim rižu da je skuham u dosta vode, i malo prekuham , pa smiksam ili s vilicom malo promuljam s mojim mlijekom svježe pomuzeno.
    Inače možeš i rižu samljeti i kuhati ko gris

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

da nadopunim - gura jezikom vani čvrtšću hranu, pa što je hrana tečnija, više pojede
    tikvica je bila poprilično tečna i puno je pojela (skoro cijelu malu tikvicu) a ja sam kasno skontala da sam joj puno dala tikvice za prvi put

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

rižine pahuljice za bebe , ne smijem pisati proizvođača, bez glutena
    ja sam inače protiv tih varijanti, ali sam uzela jer mi rižu nije htjela tj znala šta će s njom, iako je bila propasirana

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj vjestica prvotno napisa Vidi poruku
    da, gura jezikom hranu van
    ali pritom i nekaj proguta

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a kolko je bila ta tikvica u prirodi, da je cijelu pojela, moj pojede par šnitica kaj odrežem od one velike od 7 kile. obavezno jedemo voće ili povrće s rižom ili žgancima.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mala tikvica , mislim da je od nje bilo kad sam je ispasirala možda količina ko pola jabuke
    bojim se da je bilo previše za prvi put

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pol jabuke i nije preveč, sve zavisi kolko je jabuka, ak to iznosi oko jedne velike žlice to je ok.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

relativan je pojam što je previše, moji jedu ko veliki od kad smo počeli i sve je u redu, ali je poanta da ne treba žuriti, niti sa povećavanjem količine niti sa vrstom namirnica, tvoje mlijeko je još uvijek zakon za bebu

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Vjestice, cure su ti odgovorile sve u vezi dohrane (zaista, rižu je najbolje prekuhati i onda izmiksati štapnim, ili tako jako ispasirati pa još procijediti kroz cjedilo da bude skrz kašasto).
    Oprosti, a kakvu si to tikvicu dala? Komad od one velike, žute tikve (samo njih sada ima na tržnicama, sve druge tikvice nisu sezonske, uvozne su...) ili one male, uske, zelene tikvice koje se mogu kupiti u trgovinama? Ne bih sada lupetala, ali sada nije sezona takvih malih, zelenih što će reći da su možda špricane pa otud možda takva reakcija?
    Osim u kupinovom vinu, željeza imaš i u cikli (sada im je sezona), prosu, kvinoji, suhim marelicama, jetrici, crvenom mesu, a ima i smrznutih kupina u trgovini pa možeš njih jesti ili praviti sok.

Cure, baš razmišljam ovih dana kako sam ljetos smrznula hrpetinu porvća što svog iz bašče, što kupljenog na piji. No, stalno jedemo sezonsko - kelj i blitvu iz bašče, poriluk, bundevu, mrkvu, prokulice, peršin, celer, kupus koje nabavljam na pijaci od provjerenih proizvođača. Od voća jedemo samo jabuke i naranče. Istina, za ove male koji tek kreću s dohranom nisu ni kelj, ni prokulice, kupus..., no, dok se izvrte sve moguće kombinacije žitarica s jabukama, suhim voćem i bundevom, već će doći proljeće. Samo ustrajte u zdravoj prehrani, isplati se. Mi, hvala Bogu, cijele zime nismo ni šmrcnuli.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

dala sam joj malu zelenu tikvicu koju sam našla u radnji (iskreno, ne jedem tikve, nit znam kakvih ima, pa koju sam našla, tu sam kupila )
    kad si već spomenula proso i kvinoju, a vidim da su na listi - znam da je proso neka žitarica , ali kako se pravi ?
    šta je kvinoja i kako se pravi ?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne stignem ti sad tražit, ali na nekoj prezdadnjoj, predpredzadnjoj stranici ove teme sam se ja pitala u vezi tikvi, pa su mi cure objasnile....pogledaj....
    mogu ti odgovoriti za proso - ja ga kupujem u Konzumu, marka Ekozona ( Konzum uzima zdravu hranu u suradnji sa Bio trgovinom ), odlična žitarica koja se kuha 20-tak minuta i gotova je, miješaš je sa svim i svačim, doslovno, ja i sa voćem i povrćem
    kvinoju nisam još davala

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

postoje i proso pahuljice od različitih proizvođača, ali ti ne bi to preporučila jer se proso kao žitarica lako sprema, hranjivije je kao cijela žitarica, za razliku od npr. ječma kojem treba dušu iskuhat i još uvijek nije kako valja, pa tu biram ječmene pahuljice

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://forum.roda.hr/threads/35028-P...rani-7./page34
    evo ovdje apricot objasnila vezano za tikve, odi cca na sredinu stranice.....
    Posljednje uređivanje od ZO : 21.01.2011. at 20:47

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kako ste bebama ponudili krastavce, rajčicu i repu?
    zgnječili, pa dali samo za sebe da probaju ili? ja ne volim ni jedno ni drugo ni treće, uopće ne znam što bi s tim
    nismo još probali ribu - koju ste im prvo ponudili?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kruh - kakav ste dali za prvo vrijeme?
    dvopek - nekakav posebni, integralni?
    meni to sve ima čuda toga unutra....a vremena za peći neki kruh i nemam
    zašto imam osjećaj da što smo dalje ja sve više kompliciram, a trebalo bi biti sve jednostavnije

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja sam spekla sama kruh... nikad ga do sad nisam pekla i mogu ti rec da uopce ne oduzima tak puno vremena... iznenadila sam se ustvari kako je to brzo gotovo

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma uz takvih sto sitnica koje uzimaju po malo vremena, meni dan prekratak iako kruh sigurno nije ono što bi prelilo čašu
    ima još netko odgovore?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj prvi klinjo jeo paradajz s godinu dana , baš u ljeto kad je sezona, mala ne jede jerje alergična na nju ( tj. probali s 1.5 godinu). repu i kiselo zelje mala jela s godinu dana kuhanu ( baš u sezoni). krastavce isto kad je sezona značimali s 1 , a mala s 1.5 godinu friške.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma vidim da nema baš nekog osobitog razloga žuriti s krastavcima, a i rajčicama posebno, ima zabavnijih stvari za papati

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Samo da se pohvalim da nam ide super s dohranom. Moja curka sve potamani. Jeli smo jabuku, krušku i sad mrkvicu. Sve joj je mljac pa me malo brine koliko količinski smije pojesti. Pedica rekla napravit 100 ml pa kolko pojede. A meni se čini da bi ona još. I nemam pojma jel se to računa pod obrok ili ne, da li da joj dajem još sisati poslije. Ja sačekam sat vremena pa joj dam još sisati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

najbolje ti je pratit sezone

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    ma uz takvih sto sitnica koje uzimaju po malo vremena, meni dan prekratak iako kruh sigurno nije ono što bi prelilo čašu
    ima još netko odgovore?
    ZO ,jesam OT ,ali nisam mogla odolim POGLEDAJ obavezno (prvih par sekundi su reklame,da te ne zbuni) jaaaako zanimljivo.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa Vidi poruku
    ZO ,jesam OT ,ali nisam mogla odolim POGLEDAJ obavezno (prvih par sekundi su reklame,da te ne zbuni) jaaaako zanimljivo.
    nisi uopće OT
    zanimljivo, još malo, pa će mi klinci radit kruh bez po frke
    što dodaje iz one crvene vrećice? liči na ulje, ali kako vrećica?
    kaj su ono na kraju neke sjemenke u koje valja ili brašno?
    koliko dugo treba odstajati tijesto?

i na kraju, jesi radila?
    Posljednje uređivanje od ZO : 26.01.2011. at 11:19

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

on kaze da ga mogu raditi cetvorogodisnjaci , pa dok momci porastu do tada probaj ti jesam radila i bas je dobar.

on stavi 3 solje brasna, 1/4 cajne kasike kvasca ( to je iz crvene kesice), 1+1/4 cajne kasike soli, i 1+1/2 solje vode (solje su od 2 dcl) .samo lagano promijesati ne treba mijesiti - tako se i zove no knead bread. ostaviti 12 sati (uradis uvece za jutro) . malo ga premijesis na brasnu , ne previse i mora ostati mekano, i on ga malo uvalja u mekinje (trice ili kako vec ko zove) , peci u posudi sa poklopcem, ja sam u vatrostalnoj u kojoj pecem pile- u vreloj rerni ,30 min sa poklopcem i jos 15 ak min bez poklopca.
    ako probas javi nam !
    Posljednje uređivanje od a72 : 26.01.2011. at 13:20

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma naravno da ću peći kroz par dana
    stvarno je nevjerojatno koliko je jednostavno

neka samo moji momci jedu, ja sam tu za pečenje

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno