Anemona, ako ti drugo bude kao moja curka, sigurno ćeš potpisati za još nekoliko takvih. Ja sam se već predbilježila za nekih 4-5 godina, ali nekako sumnjam da to tako funkcionira...
Anemona, ako ti drugo bude kao moja curka, sigurno ćeš potpisati za još nekoliko takvih. Ja sam se već predbilježila za nekih 4-5 godina, ali nekako sumnjam da to tako funkcionira...
kod nas zasad sve prolazi, al najfinije je u kombinaciji s grizom. od riže, prosa ili kukuruzni. a može i sam griz. još malo se spremamo uvest i drugi obrok.
zanima me kako pripremate leću za malene? s kojim namirnicama ju kombinirate?
Ja stavim leću, mrkvicu na kockice, krompir na kockice i/ili rižu. Na kraju malo maslinovog ulja. E to joj je jedno od dražih jela.![]()
Počeli smo s dohranom. Sad već tri dana dajem bebi jabuku ali šta dalje? Šta dati bebi jest sad u ovo doba godine kad nema ničeg. U bio&bio ima samo jabuka. Da li kupiti gotove kašice? Grrr.
Pedica je preporučila jesti samo voće i povrće, a ne žitarice jer mi je beba malo debeljuškasta. Sva sam već luda od razmišljanja? Pomagajte.
da, malo je zeznuto s tim vocem sad... probaj na povrce - buca, tikvica... ne znam di da to trazis (mi to imamo smrznuto od prije) ali probaj...
a sto se kupovnih kasica tice - ja sam mu kupila par vocnih upravo zato sto trenutno nikakvog voca nema ali jaaaako gledam sastav i kupujem samo one koje NE sadrze secer i iskljucivo su 100% voce...
a zitarice - ja mislim da se nemre od zitarica udebljat i da su jako potrebne i zdrave i ja ih ne bi izbjegavala - ako je beba debeljuskasta brzo ce to skinut kad se pocne kretat![]()
negdje sam čitala da se meso nudi prvo kao mesna juha s povrćem, a kasnije da se nudi meso. mi smo još malo 8mj. i planiramo probati domaće purice i kokice pa me zanima - prvo juha ili može odmah meso?
Tina55, ja sam Maši pravila crvenu leću (i još uvijek pravim, ali više ne posebno, nego jede našu). Kraće se kuha i probavljivija je.
Malo prodinstam crveni luk na masl. ulju, dodam opranu leću, naribanu mrkvicu (možeš i celer) i na kraju sok od paradajza.
Crvenoj leći je dosta 20 minuta, no ja ju kuham malo duže - raskaši se i bude kao kakav umak.
Mi ju jedemo s njokima, a Maša sa žgancima.
Mi kuhamo zelenu leću jer sam ja navikla na nju. Kuha se oko 20ak minuta i jede je samostalno (bez priloga). E sad, mi gotovo ni jedno jelo nismo iz prve progurali ali nakon nekog vremena se prihvati.
Evo ja odlučila dati malcu crvenu leću. Nisam to do sad nikad spremala, a ni jela (sram me bilo!), pa jedno glupo pitanje - da li je moram dan ranije namočiti ili je dovoljno samo oprati u vodi? Probala bi prvo dati s mrkvicom i krumpirom jer mu je to super kombinacija s malo maslinovog ulja.
Uskoro punimo 11. mjeseci pa me zanima jel mogu već uvesti luk, pa ubuduće malo prodinstati povrće na luku (ja i kad nama radim stavim mrvicu ulja, više to radim na vodi)?
I da, kakvu vi leću kupujete, mislim gdje, u običnim dućanima, jel moram na nešto posebno pazit?
malta, u bio i bio ima i jabuke, kruske, mrkva, buća, batat... mozda si naletila u krivi dan...
kad ide leca? I cikla?
malac ima 8 mjeseci, mogu ili ne?
malta probaj u nekom drugom Bio&Bio ducanu. Obicno imaju ovo sto je S2000 napisala.
Kupila sam Alnaturine vocne kasice i to dajem kad ostanem bez voca.
Eh, tako smo i mi, uveli leću i hrpu drugih namirnica tek kada smo počeli s dohranom. SAda se pitam kako smo bez njih mogli živjeti
Mislim da u toj dobi možeš dati crveni luk (misilm da čak može od početka).
Crvenu leću ne namačeš. Ja ju operem i bacim na luk kojega sam prethodno malo prodinstala na ulju.
Leću sam prvo kupovala u dm-u, Alnaturinu. No, sada kupujem u Kauflandu, u rinfuzi. Ne znam, ova Alnaturina je ogranski uzgojena, no bezobrazno je skupa (pola kile oko 20-25 kn, a u Kauflandu 3 puta jeftinija - isitna, nije tako kvalitetna, no jednako ukusna).
Leća prema tablici ide od 11. mjeseca, a cikla kad i repa, dakle od 10. mjeseca djetetove starosti.
Imam pitanje vezano za Severovu kukuruznu krupicu. Piše da proizvod sadrži gluten, što sam naravno pročitala tek kad sam stigla kući. Iako sam mislim na forumu pročitala da njihove krupice ne sadrže gluten. Bebica ima 9 i pol mjeseci. Da kupim drugu krupicu ili joj mogu ovu dati? Unaprijed hvala.
evo i nas na ovoj temi
totalna početnica, mislila sam da će mi biti dovoljno da se držim tablice, ali imam par pitanja
dakle, isključivo dojila do 6 mjeseci i tad počela uvoditi drugu hranu (jedan obrok, ne cijeli, poslije toga obavezno dojenje), prvo riža ( s kojom beba nije znala šta će,pa sam uzela rižine pahuljice, a e to je već malo pojela), nakon par dana jabuka, ide nekako, nakon par dan kruška (sutradan joj se javi kao ospi na obje nadlaktice, ne znam jel od kruške, ali joj nisam više dala, a osip se povukao) i onda tikva, nakon koje je preplakala noć i nije 2 dana kakila i jedva se pokakila na krajui tikvu izbacim
e sad pitanja:
1. jel osip na obje nadlaktice ukazuje na osjetljivost na hranu (nikakvih drugih manifestacia nije imala tada od kruške)?
2. jeli moguće da sam joj puno dala tikve, pa da joj je to smetalo ili je to normalna reakcija na drugačiju ishranu?
3. kad dajem novu namirnicu, koliko količinski da joj dam?
4. beba još nije prosjedila sama i u koji polažaj je najbolje da je stavim kad je hranim? (ja je stavim u polusjedeći, jer me strah da je hranim u ležeć,, ali mi se sva iskrivi, jer se naginje, a nestabilna je )
5. trebam li joj davati vode?
naravno pored ovoga i svi ostali su savjeti dobro došli
imam i jedno pitanje nevezano za dohranu, ali da ne lutam po forumu- smijem li ja kao anemična dojilja kupinovo vino?
pretpostavljam da ne smijem nikakav alkohol dok dojim, ali eto da provjerim
pokušat ću odgovoriti na neka pitanja:
1. kožna reakcija kao znak alergije je moguća
2. ne mogu baš zamisliti da od tikve koju je jednom pojela može imati zatvor od dva dana, ne znam, možda je moguće, pa nisi joj dala cijelu tikvu, nama je ona baš suprotno djelovala, fina žuta lijepa kakica, mislim da ona nije na popisu namirnica koje zatvaraju
3. ponudi joj par žličica, nije bitno da pojede količinski puno, nije poanta brzo zamijeniti obrok, ovo je čisto navikavanje na krutu hranu, isprobavanje okusa, a i nakon jela je dojiš, pa ako je gladna papat će mlijeko
4. stavi je u krilo, nasloni je leđima na sebe, lagano nagni prema naprijed, bebu nikad ne hraniti ležeći
5. pošto dojiš ona dobiva vodu preko tebe, no ponudi joj, neka se navikava, vjerojatno neće piti, ali nudi joj svaki put
za kupinovo vino ne znam
da li beba gura hranu jezikom van, da li je uopće spremna za krutu papicu?
hajde ja bi se usredočila na ove tvoje rižine pahuljice, jel tio bilo tipa rižolino ( što je mljevena riža, preparirana, ali ok za početak) ili baš kuglice riže ( koja u svom sastavu ima svega i svačega, pa i gluteina).
Ja inače radim rižu da je skuham u dosta vode, i malo prekuham , pa smiksam ili s vilicom malo promuljam s mojim mlijekom svježe pomuzeno.
Inače možeš i rižu samljeti i kuhati ko gris
da nadopunim - gura jezikom vani čvrtšću hranu, pa što je hrana tečnija, više pojede
tikvica je bila poprilično tečna i puno je pojela (skoro cijelu malu tikvicu) a ja sam kasno skontala da sam joj puno dala tikvice za prvi put
rižine pahuljice za bebe , ne smijem pisati proizvođača, bez glutena
ja sam inače protiv tih varijanti, ali sam uzela jer mi rižu nije htjela tj znala šta će s njom, iako je bila propasirana
a kolko je bila ta tikvica u prirodi, da je cijelu pojela, moj pojede par šnitica kaj odrežem od one velike od 7 kile. obavezno jedemo voće ili povrće s rižom ili žgancima.
mala tikvica , mislim da je od nje bilo kad sam je ispasirala možda količina ko pola jabuke
bojim se da je bilo previše za prvi put
pol jabuke i nije preveč, sve zavisi kolko je jabuka, ak to iznosi oko jedne velike žlice to je ok.
relativan je pojam što je previše, moji jedu ko veliki od kad smo počeli i sve je u redu, ali je poanta da ne treba žuriti, niti sa povećavanjem količine niti sa vrstom namirnica, tvoje mlijeko je još uvijek zakon za bebu
Vjestice, cure su ti odgovorile sve u vezi dohrane (zaista, rižu je najbolje prekuhati i onda izmiksati štapnim, ili tako jako ispasirati pa još procijediti kroz cjedilo da bude skrz kašasto).
Oprosti, a kakvu si to tikvicu dala? Komad od one velike, žute tikve (samo njih sada ima na tržnicama, sve druge tikvice nisu sezonske, uvozne su...) ili one male, uske, zelene tikvice koje se mogu kupiti u trgovinama? Ne bih sada lupetala, ali sada nije sezona takvih malih, zelenih što će reći da su možda špricane pa otud možda takva reakcija?
Osim u kupinovom vinu, željeza imaš i u cikli (sada im je sezona), prosu, kvinoji, suhim marelicama, jetrici, crvenom mesu, a ima i smrznutih kupina u trgovini pa možeš njih jesti ili praviti sok.
Cure, baš razmišljam ovih dana kako sam ljetos smrznula hrpetinu porvća što svog iz bašče, što kupljenog na piji. No, stalno jedemo sezonsko - kelj i blitvu iz bašče, poriluk, bundevu, mrkvu, prokulice, peršin, celer, kupus koje nabavljam na pijaci od provjerenih proizvođača. Od voća jedemo samo jabuke i naranče. Istina, za ove male koji tek kreću s dohranom nisu ni kelj, ni prokulice, kupus..., no, dok se izvrte sve moguće kombinacije žitarica s jabukama, suhim voćem i bundevom, već će doći proljeće. Samo ustrajte u zdravoj prehrani, isplati se. Mi, hvala Bogu, cijele zime nismo ni šmrcnuli.
dala sam joj malu zelenu tikvicu koju sam našla u radnji (iskreno, ne jedem tikve, nit znam kakvih ima, pa koju sam našla, tu sam kupila )
kad si već spomenula proso i kvinoju, a vidim da su na listi - znam da je proso neka žitarica , ali kako se pravi ?
šta je kvinoja i kako se pravi ?
ne stignem ti sad tražit, ali na nekoj prezdadnjoj, predpredzadnjoj stranici ove teme sam se ja pitala u vezi tikvi, pa su mi cure objasnile....pogledaj....
mogu ti odgovoriti za proso - ja ga kupujem u Konzumu, marka Ekozona ( Konzum uzima zdravu hranu u suradnji sa Bio trgovinom ), odlična žitarica koja se kuha 20-tak minuta i gotova je, miješaš je sa svim i svačim, doslovno, ja i sa voćem i povrćem
kvinoju nisam još davala
postoje i proso pahuljice od različitih proizvođača, ali ti ne bi to preporučila jer se proso kao žitarica lako sprema, hranjivije je kao cijela žitarica, za razliku od npr. ječma kojem treba dušu iskuhat i još uvijek nije kako valja, pa tu biram ječmene pahuljice
http://forum.roda.hr/threads/35028-P...rani-7./page34
evo ovdje apricot objasnila vezano za tikve, odi cca na sredinu stranice.....
Posljednje uređivanje od ZO : 21.01.2011. at 20:47
kako ste bebama ponudili krastavce, rajčicu i repu?
zgnječili, pa dali samo za sebe da probaju ili? ja ne volim ni jedno ni drugo ni treće, uopće ne znam što bi s tim
nismo još probali ribu - koju ste im prvo ponudili?
kruh - kakav ste dali za prvo vrijeme?
dvopek - nekakav posebni, integralni?
meni to sve ima čuda toga unutra....a vremena za peći neki kruh i nemam
zašto imam osjećaj da što smo dalje ja sve više kompliciram, a trebalo bi biti sve jednostavnije![]()
ja sam spekla sama kruh... nikad ga do sad nisam pekla i mogu ti rec da uopce ne oduzima tak puno vremena... iznenadila sam se ustvari kako je to brzo gotovo![]()
ma uz takvih sto sitnica koje uzimaju po malo vremena, meni dan prekratak iako kruh sigurno nije ono što bi prelilo čašu
ima još netko odgovore?
moj prvi klinjo jeo paradajz s godinu dana , baš u ljeto kad je sezona, mala ne jede jerje alergična na nju ( tj. probali s 1.5 godinu). repu i kiselo zelje mala jela s godinu dana kuhanu ( baš u sezoni). krastavce isto kad je sezona značimali s 1 , a mala s 1.5 godinu friške.
ma vidim da nema baš nekog osobitog razloga žuriti s krastavcima, a i rajčicama posebno, ima zabavnijih stvari za papati
Samo da se pohvalim da nam ide super s dohranom. Moja curka sve potamani. Jeli smo jabuku, krušku i sad mrkvicu. Sve joj je mljac pa me malo brine koliko količinski smije pojesti. Pedica rekla napravit 100 ml pa kolko pojede. A meni se čini da bi ona još. I nemam pojma jel se to računa pod obrok ili ne, da li da joj dajem još sisati poslije. Ja sačekam sat vremena pa joj dam još sisati.
ZO ,jesam OT ,ali nisam mogla odolim POGLEDAJ obavezno (prvih par sekundi su reklame,da te ne zbuni) jaaaako zanimljivo.
Posljednje uređivanje od ZO : 26.01.2011. at 11:19
on kaze da ga mogu raditi cetvorogodisnjaci , pa dok momci porastu do tada probaj tijesam radila i bas je dobar.
on stavi 3 solje brasna, 1/4 cajne kasike kvasca ( to je iz crvene kesice), 1+1/4 cajne kasike soli, i 1+1/2 solje vode (solje su od 2 dcl) .samo lagano promijesati ne treba mijesiti - tako se i zove no knead bread. ostaviti 12 sati (uradis uvece za jutro) . malo ga premijesis na brasnu , ne previse i mora ostati mekano, i on ga malo uvalja u mekinje (trice ili kako vec ko zove) , peci u posudi sa poklopcem, ja sam u vatrostalnoj u kojoj pecem pile- u vreloj rerni ,30 min sa poklopcem i jos 15 ak min bez poklopca.
ako probas javi nam !
Posljednje uređivanje od a72 : 26.01.2011. at 13:20
ma naravno da ću peći kroz par dana
stvarno je nevjerojatno koliko je jednostavno
neka samo moji momci jedu, ja sam tu za pečenje![]()
peče se kruh
miriši super
vrući, hrskavi kruh, ma odličan je
za toliko truda ovakav rezultat, pola sam ga sad samog smazala
djeca spavaju, muž na poslu, nisam ja kriva![]()
Posljednje uređivanje od ZO : 27.01.2011. at 08:23