Stranica 41 od 182 PrviPrvi ... 3139404142435191141 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,001 do 2,050 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

treba mi par savjeta
    prvo bebi je 8,5 mjeseci i još smo na jednom obroku dohrane
    znam da se daje drugi kad fino prihvati prvi
    ša znači fino prihvati prvi?
    nekad pojede sve, a nekad skroz malo
    vidim da mnoge mame spominju red u dohrani, satnice i sl
    kod nas toga nema, a očito trebam to uvest
    može li savjet koje je najbolje vrijeme za taj jedan obrok i jeli uvijek tačno u isto vrijeme dajete ili okvirno
    i kad počn edrugi obrok, u koje vrijeme je najbolje da on bude?
    i koje varijante dajete za prvi, a koje za drugi obrok?

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mi smo prvi obrok davali bez rasporeda odnosno kako koji dan jer je ponekad htio jest za rucak a ponekad za veceru... tek kad smo uveli drugi obrok su to onda bili rucak i vecera i to ne fiksno ako mislis na sat nego okvirno - prije popodnevnog i vecernjeg spavanja...
    isto - ponekad pojede hrpu, ponekad nece nista a uvijek ga moras pri tome zabavljat i animirat...
    ti mozes ako hoce pocet drugi obrok davat dorucak... sve ti ovisi o bebi - kad mislis da je najbolje raspolozena za novo...
    rucak nam je povrce+meso+zitarice (nekad sve troje, nekad samo dvoje)
    vecera nam je voce+zitarice ili samo kasa od zitarica (na vodi ili rizinom/zobenom mlijeku)
    svakako bi ti ta dva obroka trebala sadrzavati voce, povrce, zitarice i meso/riba (nekoliko puta tjedno, ovisi kak ste inace s mesom u kuci...)

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mi smo krenuli s dohranom prije mjesec dana i još smo na jednom obroku. Zadnjih par dana pojede sve što pripremim (prije je znalo ostajat i više od pola - jednostavno bi zatvorila usta i okretala glavu), ali nemam pojma koliko je to u mililitrima, a siku traži nakon sat-sat i po. Po meni je to dobro prihvaćen obrok. Još se neću žurit s uvođenjem drugog. Mi jedemo otprilike u isto vrijeme - oko podne, tj. nakon prvog dnevnog spavanja.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

vjestice, moj je stvarno super prihvatio dohranu i nama su se obroci brzo redali, i stalno mi se cini da bi mogao jos, a izgledom vise spada u laksu kategoriju, ali fino jede i ne brinem se.
    nama je dorucak oko 10, prije toga cika kad se probudi (+nocu 2,3 x) , pa onda oko 12 spavanje i cika, kad se probudi i malo poigra rucak -oko 2,3 ,opet spavanac oko 4,5 i cika... oko 7 lagana kasica ,zitarice na vodi obicno , i oko 9 spavanje cika...izmedju mu nudim vodu. to je neki tempo koji je bebo sam nametnuo, a ja sam nudila i nudila i vidjela kad mu sta prija...i uzivam ,jer mi prvo dijete tri godine nije pojelo posten obrok .

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

mame koje ste tek u počecima s dohranom, što im dajete? ovo mi je skroz jadno doba godine, nisam se unaprijed pripremila i sad smo zapeli na jabuci. a ja bi joj rado povrće ponudila... tikvica i koraba iz supermarketa...ili što?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A mozda da probate zitarice? Mi smo isto poceli s jabukom, pa smo presli na proso (to je islo puno bolje)... Voce i povrce uzimamo u bio i bio. Kad bude sezonsko voce i povrce onda cemo domace "sa sela". Tu i tamo uleti neka gotova kasica...

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

A čega sad ima od povrća u bio i bio?
    Ma ne žuri mi se, kombinirat ćemo što imamo, ali vrt nam je u nastajanju tek, tako da će kad-tad to pitanje doci na red.
    A što je sa špinatom, jel on kao i blitva može prije ako je od vrta do stola u 10 min?

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Mi smo dosad jeli: rižine pahuljice, jabuku, blitvu (domaću), proso, tikvu i suhe marelice. U bio i bio imaš razne vrste tikvi koje su prikladne za početak dohrane. Što se špinata tiče, nisam sigurna. Mislim da u principu može što se tiče nitrata-nitrita, ali on je dosta težak i pročitala sem da sadrži oksalnu kiselinu koja sprječava apsorpciju kalcija i željeza pa ga treba pripremiti s mlijekom. Iako i ja imam domaći ipak ću pričekati.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    A što je sa špinatom, jel on kao i blitva može prije ako je od vrta do stola u 10 min?
    Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    Može.
    Za špinat i blitvu (više za špinat) je važno da od branja do kuhanja ne prođe više od 2 sata.
    Pogledaj još malo na forumu, ima tema o špinatu i blitvi.
    Osim žitarica, možeš dati i suho voće - šljive i marelice (mislim da je od 7. mj. djetetove starosti, pogledaj tablicu). I tam dok izredaš sve žitarice, suho voće, špinat - doći će i prvo povrće. Dječici na početku dohrana služi da bi se upoznali s okusima, teksturom - nečim drugačijim od majčinog mlijeka koje je i dalje glavno.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nakon pahuljica , odlučila sam da uvedem bebi u ishranu prave žitarice, pa me zanima kako ih pripremate ?
    koliko dugo kuhate, dali je potrebno pasirati nakon kuhanja i sl?
    Posljednje uređivanje od vjestica : 29.03.2011. at 13:29

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kako pripremate suho voće i gdje ga kupujete?
    znam da ima sušenog voća u svim prodavnicama , ali ne znan jeli dodan šećer

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj vjestica prvotno napisa Vidi poruku
    nakon pahuljica , odlučila sam da uvedem bebi u ishranu prave žitarice, pa me zanima kako ih pripremate ?
    Ja sam osim pahuljica kuhala proso i kukuruznu krupicu. Proso sam kuhala nekih pola sata i nisam pasirala. Mojoj bebi je to omiljeno jelo i samo i u kombinaciji s voćem (jabuka, suha marelica) ili povrćem (blitva, tikva). Palentu sam kuhala 5-10 minuta. Jučer je jela samu palentu, danas s naribanom jabukom, u palnu su još kombinacije s ostalim voćem i povrćem koje je probala. Kad kombiniram s povrćem dodam i malo maslinovog ulja.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

kako pripremate suho voće i gdje ga kupujete?
    znam da ima sušenog voća u svim prodavnicama , ali ne znan jeli dodan šećer
    Kupila sam suhe marelice u bio&bio, planiram i suhe šljive. Za marelice je bitno da su smeđe, a ne žuto-narančaste radi sumpora. Namočila sam ih par sati u vodi, malo prokuhala i miksala, prvi dan sam joj dala same marelice, a onda u kombinaciji s rižom, prosom ili jabukom (to smo dotad probali). Sutra ih planiram samo namočit i narezat na male komadiće i dati s palentom - dakle bez miksanja.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

vjestice, kao što Janis reče, marelice moraju biti smeđe, a ne narančaste, no osim toga, mora na deklaraciji pisati da su nesumporirane, isto je i sa šljivama, samo što su one sve gotovo crne pa tu ne možeš skužiti na taj način
    imaš i u dm-u, Alnaturine, ali ipak pogledaj deklaraciju

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    vjestice, kao što Janis reče, marelice moraju biti smeđe, a ne narančaste, no osim toga, mora na deklaraciji pisati da su nesumporirane, isto je i sa šljivama, samo što su one sve gotovo crne pa tu ne možeš skužiti na taj način
    imaš i u dm-u, Alnaturine, ali ipak pogledaj deklaraciju
    SikaPika, na ovima iz bio&bio ne piše ništa, ali su smeđe. Mislila sam da je boja dovoljan indikator

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

pa čuj, je indikator, ali mislim da bi ipak trebalo pisati i na deklaraciji.
    ne vjerujem da bi u bio&bio prodavali nešto bezveze, mislim da ne moraš sumnjati
    primjerice, ja kupujem u Muelleru gdje vrećice nisu prozirne pa pogledam na deklaraciji (jednom sam se zeznula, gledala, gledala i uzela krive)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ima milion topica o dohrani,al ja cu ovde-najposeceniji je
    Upravo smo se vratili sa kontrole,mala mi ima 5,5meseci...Iskljucivo je dojim i mislila sam do 6 meseci tako,pa onda krenuti sa dohranom..
    Odlicno napreduje ....
    Pedijatrica mi rece kako bih mogla jos sad poceti da joj dajem voce ili povrce(po tablici,naravno)...da se upoznaje sa priborom,ukusima i teksturom hrane...Dr je inace,prodojeca,zato me i iznenadila...Sa sinom(pre cetiri godne)mi je savetovala ne pre sest meseci,i tada smo i poceli....

E sad-nije da mene bas muci to da je rano (jer bas i nije)...Mislim, nije meni frka da sacekam punih sest,nigde nam se ne zuri-nego me zanima sta ce se to bitno promeniti za dve sedmice kad bude imala punih sest meseci...?Mozda ce moci cvrsto da sedi(u sto sumnjam),ili ce dobiti koji zub ?Ali sta to kokretno menja?Jel ja njoj pomazem necim tako sto cemo cekati jos dve sedmice?Ili sta to mogu upropastiti time sto cu desetak dana ranije poceti da je hranim?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

možda se neće desiti ništa, a možda hoće... možda će za dva tjedna dijete biti spremno, možda sad nije...možda će ti bolje prihvatiti dohranu, možda i neće...možda mu se par dana probavni sustav još malo razvije, možda je već razvijen...par dana vjerojatno ne igra ulogu, ali ako do sada ništa drugo nije papao i bio zadovoljan, a vjerujem da je jer je cika glavna bila i bit će onda ne vidim razlog da ne sačekaš i fino kreneš po rasporedu kojeg si planirala....stigne guštat u okusima i teksturi još pola godine barem...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ZO -hvala na odgovoru...
    Ma rekoh vec,nije meni frka-sina sam pocela hraniti sa punih sest...
    Kao,trebalo bi da je bio spreman-umeo je sam da sedi,pratio nas je pogledom dok smo jeli,jedino sto zube jos nije imao...
    Ali izgleda da nije bio-dohranu je prihvatio tek posle godinu dana,do tad mu je cika bila najcesci i omiljeni obrok,jedva da je tu i tamo nesto drugo pojeo...
    secam se proslave njegovog prvog rodjendana-celi dan je proveo na ciki,nista drugo nije pipnuo,nista,nista...

Nema pravila izgleda-videcemo kako ce malecka prihvatiti....

mozda bih joj i dala ranije,ali mi se jos ne da nabavljati voce i povrce iz bio shopa i raznoraznih zitarica ...budemo sacekali jos malo
    Posljednje uređivanje od botabal : 31.03.2011. at 12:24

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Vještice mi smo kupili u DM-u bio palentu, proso i rižu, kuham malo duže nego nama, pura 10min, riša i proso skoro pola sata, rižu malo izgnječim viljuškom.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

kako i koju tjesteninu?

kako - s obzirom da nema zube?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Koliko se kuha palenta koja nije instant? Kupila sam Alnatura palentu al ne mogu odgonetnut upute koje su na njemackom...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

10 minuten ti je slično kao 10 minuta, ne možeš fulati pa da ne govoriš nijedan jezik
    (10 sam bubnula bezveze, pojma nemam koliko se kuha)

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

20 minuten
    25 minuten
    30 minuten
    Eto to pise, jer pise kroz nekakav recept...
    Mislila sam da ce ici brze ako tu pitam, ali nema veze, kad uhvatim vremena ukucat cu u google translate.

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Imam i ja Alnaturinu. Kuham je 5-6 minuta. Probaj nakon par minuta pa vidi je li treba još kuhati ili ne.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    20 minuten
    25 minuten
    30 minuten
    Eto to pise, jer pise kroz nekakav recept...
    Mislila sam da ce ici brze ako tu pitam, ali nema veze, kad uhvatim vremena ukucat cu u google translate.
    hahahahahahha, provociraju te, ne daj se!

ako ti se da prepisati, prevest ćemo.
    iskustava, nažalost, nemam. uvijek sam kuhala instant jer sam prelijena da zbog jedne žličice palente stojim 20 minuta nad štednjakom.
    tri minute još i mogu.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko se kuha palenta koja nije instant? Kupila sam Alnatura palentu al ne mogu odgonetnut upute koje su na njemackom...
    ja sam od ovih ludih
    nabavila iz mlina, ne pitajte kojim kanalima na granici kriminala
    nego, prava neinstant palenta je užas za kuhanje, treba ti minimalno 20ak Minuten, a i više ako kuhaš veću količinu (za ručak recimo)
    iskreno, nisam mjerila vrijeme ,nego skineš kad je gotova
    i uz više mješanja nego za instant žutu frankecovu

ali je i puno finija

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

opet ja sa gomilom pitanja iz dohrane
    curi je 9 mjeseci, nismo sve probali što je trebala po kalendaru, ne žurimo se, nit je ona oduševljena dohranom
    prvi je obrok prihvatila, pa sad pokušavam drugi uvest
    1. koliko je bitno uobročavanje dohrane?(cura naravno doji na zahtjev, tu nema govora o uobročavanju, ali me zanima koliko je bitno da je dohrana u isto vrijeme i da joj uvijek dajem samo ručak i večeru, može li nekad biti doručak i ručak ili doručak i večera )
    2. kad ide 3 obrok? pretpostavljam kad ova 2 fino prihvati
    3. koju ribu davati bebi i kako je pripremiti? (meni ništa ne znači ovo plava riba, bijela riba, ili kakve već postoje)
    4. maslinovo ulje joj još nisam dala, ali sam nešto čitala o dobrim masnim kiselinama koje ima i trebaju bebama, ali treba kažu dodati kad je gotovo jelo, na kraju - to sve onako čula, znači nikakve pouzdane nformacije, pa me zanima jel tačno i koje maslinovo ulje ? imam neko domaće nepoznatog datuma proizvodnje i sumljivog mirisa (ili je meni sumljiv zato što je domaće) dali da dam to ili kupim neko u radnji
    5. beba tečnost nikako nije htjela dosad, ni iz jedne bočice, i na kašiku kad ssam joj davala, samo ispljune, ali pošto doji, nisam se pretjerano sekirala, ali obzirom da sada već uvodim drugi obrok, možda bih trebala davati vodu. dali trebam davati vodu i koju - prokuhanu, flaširanu, običnu iz česme?

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

1. ja sam nastojala te obroke drzat u nekom redu cisto zato sto bebe vole red pa onda eto... nisam tu jako pametna, mislim da je najbitnije da je dijete gladno i dobre volje
    2. to dobro pretpostavljas... iako tamo pise 10. mjeseci ali ti vidi, ako ti tesko prihvaca i taj jedan onda nemoj forsirat...
    3. mi smo davali oslica, pastrvu, oradu... ako nisi sigurna koja je koja (a ja recimo nikad nisam) onda pitaj u ribarnici ili procitaj na netu... ja ili skuham sa povrcem ili stavim u pecnicu (kad mi nesto pecemo) u alufoliju sa povrcem i krumpirom recimo...
    4. to ti ne znam, mi imamo domace maslinovo koje znam od kud je i kakvo je...
    5. ja vodu dajem od pocetka i super to ide, prvo sam prokuhavala a sada sve cesce dajem iz pipe... citala sam da za bebe flasirana ili iz pipe - to im je isto... a ako nece ti i dalje nudi pa ce valjda jednom htjet... nemres ju natjerat da popije ako nece...

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

evo nešto malo iz mog iskustva

mi smo prvi obrok uveli između 2 spavanja to bi bio kao nekakav ručak, a drugi iza drugog spavanja to je nekakva rana večera
    i uvijek sam tako davala, nije uvijek u isto vrijeme ali nije ni da je jednom bilo ujutro, a drugi dan popodne i sl.
    drugi obrok je prihvatila odmah. treći smo uveli nakon mjesec i pol. i to doručak koji je prihvatila ali pojede znatno manju količinu.

ribu još nisam davala, ali planiram uskoro. možeš dati npr. pastrvu ili oradu za početak. ja ću ju za poč. skuhati.

maslinovo ulje smo probali, ali od njega teže kaka. i nije ga potrebno davati djeci koja doje. jedino je korisno ako ga se daje s mrkvicom, jer pomaže iskorištavanju vitamina iz mrkve-tako nekako.

ja dajem flaširanu. pije oko 1,5 dcl dnevno. a s obzirom na tri obroka sad se pitam jel joj to dovoljno?

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

moj bebac sa 3 obroka+ dojenje na popije ni 20 ml vode, a je li tek to malo?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moji imaju godinu dana i ne piju ni 20 ml zajedno
    šta ću, ja stalno nudim, ne zanima ih, nudim na kljun i žlicom, kako kad
    valjda bi pili da su žedni, navikavaju se na vodu od 6-tog mjeseca
    obroke sam uvijek nudila u približno isto vrijeme, zna se kad je ručak, večera
    ribu baš ne jedemo i znam da tu fušam, ali uz njih dvojicu dok ja ribu proguram sto puta kroz prste da nema kostiju poludim i još sam sva luda dok jedu da li je nešto ostalo unutra
    piju vodu iz pipe nekih 2 mjeseca, do tad sam prokuhavala
    maslinovo ulje kupujem u Konzumu od Ekozone, dodajem u ručak na kraju, ne uvijek

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja dodajem maslinovo u skoro svako jelo, čak nam je i alergoogica rekla i u slatko i slano, ali ponekad se provućemo.

Vodu voli popiti ( iz pipe) iz one male čaše kakve su u baby kuhinjama, čak i najstariji tak pio i jeo iz tog minijaturnog tanjurića. Ponekad popije onaj sok od kompota ( od kuhanih jabuka), ili mu na kašicu nalijem još malo juhe i zmiksam ( malo gušća voda)

Jede kak se sjeti ( količinski), voli ponekad trpati u sebe brokulu, karfiol, male komadiće mesa.

Sve u svemu mogo bi puno više jest, možda bi se to osjetilo i na kilaži koja je zadnjih cca 2-3 mjeseca u gram.

Živ sve u 16, penje se , puže ima ga svugdje.
    Zadnih par dana popodne zna pojesti živu jabuku, znači cijelu jabuku bez korice, koju malo po malo oglaba s ta svoja dva velika zuba.

Pošto je alergičar, ne jede masu stvari koje bi treba ( a ja još manje) , pa smo daleko od prave prehrane koju sam imala s prvim detetom ( a i on je samo izbiral), i daleko smo od ribe najmanje još godinu dana.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 09.04.2011. at 08:21

boobamara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Joj, i mi dosta malo pijemo...nudim često, ali ako odbija ne želim ga siliti isto kao ni sa hranom... Ne znam, uz cicu valjda dobije dosta tekućine jer pelene uredno puni pa se zasad ne zamaram samom količinom...
    Maslinovo nemam domaće pa tu i tamo sad stavim suncokretovo, ribu tek sad se spremamo probati, inače isto nešto sporije uvodimo namirnice.
    Papa kako kad, nekad po par žličica, a nekad me iznenadi...nekad papa i tri puta (dohranu mislim), a nekad manje...ali valjda da je jako gladan bi jeo, ne želim ga siliti, pa ako nikako neće otvarati usta i ako vidim da će ga to uzrujati odustanem pa radije probam kasnije...

Curke, na brzinu još pitanjce - kad ste počele dodavati začine tipa peršin, kopar, origano, ružmarin, timijan...

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kad beba smije kivi?
    a kada kukuruz (mislim na onaj iz konzerve jer je trenutno jednino taj dostupan) i kako ga pripremiti?
    na par namirnica nije baš najbolje reagovala, pa kad da joj ponudim ponovo?
    nakon kruške je dobila osip po rukama (jednom joj dala sa 6 mjeseci) i ne znma smijem li ponovo pokušati sa kruškom? (sad ima 9 mjeseci)
    od tikvice je dobila zatvor i nakon 3 dana prduckanja i grčenja , jedva kakila, a ni brokulu nije baš dobro podnjela

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

kivi nakon prvog rođendana, koliko se ja sjećam, a možda i kasnije; šmizi je jela kivi tek oko druge godine, i nije joj se dopao (i guza se ojela od njega)
    kukuruz iz konzerve nisam davala nikad, samo sa klipa, kuvan, ali tad je već bila povelika, pa je mogla sama držati klip i jesti

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mladi luk i vlasac?

boobamara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    mladi luk i vlasac?
    I mene to isto zanima!
    Ili su to upravo proteklih dana vaši malci probali
    Ovom prilikom sretan vam svima Uskrs!!

A kada mogu začini općenito (sušeni ili svježi-kako već imam) - peršin, kopar, origano, kim, ružmarin, timijan, bosiljak...

I da, kada ste počeli s laganim ajmprem juhama - onako slabašan ajmprem na vodi ili mrvicu ulja pa sa žumanjkom i kimlom?
    Posljednje uređivanje od boobamara : 28.04.2011. at 17:41

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Evo i mi smo stigli do dohrane! Započeli smo s palentom i ide ok čini mi se, palente bude posvuda, ali nešto i proguta, tako da sam zadovoljna zasad!!
    Kroz sljedeći mjesec ću imati domaće tikvice, korabu, jabuke, pa me zanima mogu li dok to čekam isprobavati samo žitarice?? Kupila sam palentu, rižu, proso, amarath..... jel u redu da budemo samo na žitaricama neko vrijeme ili da čekam i voće i povrće.???

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Punila u smislu žitarica možeš i izbjegavati. Važniji su različiti okusi.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Dakle da ne otvaram novi post ja ću ovdje napisati što me muči pa mi molim vas pomozite.
    Curica je rođena sa 3.450 i 52 cm duga, sada ima 10 i pol mj i do 7 mj je isključivo dojena – nije puno cicala i napredovala je onako slabašno (ali opet u granicama normale).
    Kad sam krenula sa dohranom (i cicu skroz ukinula – što njoj nije bio ni najmanji problem jer zaista i nju je odbijala gotovo uvijek osim valjda u trenucima extremne gladi) stanje se popravilo no ona još uvijek jede jako malo i samo u flašici. Na bilo koju hranu koja nije skroz samljevena i pretvorena u tekuće ona povraća.
    Evo ovako je izgledao njen današnji jelovnik:
    4.00 – 250 ml mlijeka + „čokolino“(zapravo od (kršitelj koda)a neki pripravak koji sadrži i „mlijeko“)
    10.30 – banana, keks i rižino mlijeko
    17.00 – griz sa voćem – marelica i jabuka
    I onda je oko 19.00 grickala jabuku sa mojim dragim i naravno ispovraćala sve što je bilo u želucu. Sad spava. Gladna.
    Ona ima sada 9 kg i lijepo napreduje, bili smo na pregledu i sve je ok.
    Kao što vidite ona je danas pojela katastrofalno malo, ne moram valjda napominjati da sam joj nudila barem 10 x u toku dana no ona kad neće – NEĆE, samo što me ne ugrize!
    Inače sam uključila u prehranu – griz, riža, svo voće osim južnog, maslac i svi oni gotovi pripravci na bazi mlijeka sa raznim okusima.... Frutolino i ostalo

Ja ne znam da li to ima veze i kakve bi to veze moglo biti ali moram napomenuti da ja sa njom u trudnoći nisam imala potrebu za hranom. Jela sam puno svježeg voća i povrća, jogurta, meda, mesa možda 5 x u tih 9 mjeseci. Super sam se osjećala i porod je bio predivan. No nekako se bojim da sam taj „običaj slabog nejedenja“ prenjela na dijete. Ili je ona prenjela na mene????
    Sa prvo dvoje sam jela sve i oni su takvi, posebno sa drugim – jela sam ko vojska a i on je takav. Pa sad se pitam – prenose li tu osobinu djeca na majku ili majke na dijete.
    Zanima me ukratko:
    1. da nije u pitanju kakav fizički/ XY poremećaj zbog povraćanja na imalo neusitnjenu hranu?
    2. Imate li savjeta ili iskustva sa takvim nejedaćima
    3. Što mislite na ovu teoriju koju sam u posljednjem odlomku opisala?
    Zaista sam odužila, unaprijed hvala na odgovorima.
    Napominjem da je inače jako vesela, energična, živahna, čvrsta, puže i sav motorički razvoj je izvrstan.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Zaboravih još napisati da imam osjećaj da ona jest gladna - no kad nudim ona ne jede , žestoko mi gurne ruke i neće, pustim da prođe par min, malo se šalimo pa opet krenem... i bude to tako ponekad i pola sata i onda prihvati i sve pojede. Nekad i ne prihvati i točno znam da je gladna ali eto ona neće. Ja zaista ne znam što ću. Planiram odlazak i pedijatrici i homeopatici. Inače nemamo u kući nikakvu stresnu situaciju ili bilo što u tom pogledu, osim malca od 3,5 g koji nam skače po glavi . ona ko da nije odavde.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

DiLaLa, problem je što dijete te dobi treba još podosta piti mlijeko (dojiti ili piti AD).
    Zašto ne dobiva mlijeko?
    Zašto si uopće nudila ostalu hranu u flašici?

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pa ovako - razlog je taj što je ona i to dojeno (do 7 mj) a kasnije i samo AD pila vrlo rijetko te je stoga baš bila nekako prozirna i slabašna - sve u granicama normale no baš slabašna je bila, zato sam ja počela dodavati i malo kaloričnije obroke, no ona nikako da poveća obroke, uvijek to preko dana budu najviše 3 obroka, stavim ja uvijek i u to mlijeko.... ne znam, evo sad je popila 230 ml mlijeka i sigurno će opet najkasnije u 6 ujutro popiti mlijeko. A onda preko dana opet ide ista priča. Ja nekako imam osjećaj kao da je njen problem u tome što ona ne može shvatiti da će se hranjenjem utažiti njena glad - jer vidim da jest gladna ali jako teško prihvati hranu (flašicu, kruto ne dolazi u obzir) i ona zapravo najbolje i najslađe jede u polusnu - onda ona pojede sve bez da se zahlikne i nijedna sitnica ili događaj je tada ne ometaju, preko dana kad jede desi se da prestane jer je ne znam.... muha preletila pored nje, a onda opet moram zadobiti njenu pažnju i pokušat hranit je.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

uh, DiLala, vrati me u vrijeme kad je moja cura bila mala , prije 12 godina, ista prica...do trece godine ta nije znala zvakati, i povracalo joj se na zrnasto ,sve je moralo biti kao pasteta- cak i danas skidamo zilice itd...
    ovaj maleni sada jede fino, cak vise voli gusce, i komadice nego rjedju hranu, supice, rijetke kasice itd...ali jako slabo napreduje( 10,5 mj- 8,5 kg, a rodjen 4150gr) dojimo , a nocu 2, 3 x i bas ne znam koliko popije, ali kad vidim ovo 250 ml mlijeka, ma sigurna sam da ne popije toliko...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Moj u zivotu vjerojatno nije popio vise od 70 ml mlijeka u obroku. Ne znam koliko tocno popije dok sisa, al kad negdi idem pa mu ostavim izdojeno 70 je plafon, dalje nece. Al zato sisa 10 puta u 24 sata, bez obzira sto smo sad s 10 mj uveli 3. obrok dohrane.
    A dohrane nekad pojede i cca 150 grama, znaci ima mjesta

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne znam kak da te utješim i moj mali nije nekakav jedač, hoće on i može i veće komade, tipa komad brokule, karfiola , krumpir, malo sitnije meso, ali toga u globalu pojede tek tolko da nekaj zeme, ja inače radim uvije za klopu i nekaj kao kašicu i isto to u većim komadima, s 10 mjeseci je ispod 8 kila, s time da isto ima alergiju, a cica cca 3-4 po danu i 2-3 po noći, sad baš vodim dnevnik pojedenog i žalosno je da on pojede max. 1/3 od onog kaj mu stavim, a ponekad isto vidim da je jako gladan, ali on neće i neće.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da i mene mući zakaj bi dala da jede iz flašice klopu, moj ponekad hoće juhu pojesti iz male čašice.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    da i mene mući zakaj bi dala da jede iz flašice klopu, moj ponekad hoće juhu pojesti iz male čašice.
    Ne razumijem ovo - moja neće iz ničeg nego iz flašice tak da... kak drugačije da dam?
    a72 - znači to su takvi tipovi djece jel da? Već sam pomišljala da nije neki poremećaj što nikako ne može prihvatiti krutu hranu - ma što krutu, mora biti glatka ko krema i tekuća, nek bude grudica njoj se odma onako diže želudac. No svejedno bih ja i otišla pedici i homeopatici.....
    Vi koje dojite ipak možete biti manje zabrinute jer ako se vi zdravo hranite - dijete dobije sve što treba a ja eto više ne dojim, tak da što pojede - to je to. O nejelica moja mala. A ima i na koga, ja do 16 god nisam jela i svaki ručak su mi suze išle. Zaista.
    Po vama koliko bi moja curica trebala popiti mlijeka (ima 10,5 mj)? Po nekim propisima 0,5 - 1 l zar ne? Ona popije.... najviše 750 ml ajmo reći. Ne znam zaista, teže mi je s njom i iz tog razloga jer ovo prvo dvoje djece su jeli sve i kada god bi ima dala i što god - pojeli bi. Ovo sad mi je nešto skroz novo i ne snalazim se.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako popije 750 ml mlijeka dnevno, onda gladna definitivno nije.
    Pravu hranu na flašicu ne bih davala. To bih izbacila. Neka jede trenutno miksano, u obliku paste, ako ne može drugačije, ali na žlicu.
    Pa povremeno pokušavaj "podebljati" teksturu.

Temu o odbijačima hrane imaš. Moj je s godinu dana htio samo bananu i naravno mlijeko u velikim količinama. Nemam blage veze kad je više počeo normalno jesti, a s dohranom je ok krenuo prvih mjesec dana, ali čim su zubi krenuli koma do nakon godinu dana.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •