kao i lotta, dajem nakon obroka i kroz dan, ali nakon podoja ne...
Dinja i lubenica- od koje dobi?
Iscitavala sam danas stare topice i nisam nista naucila, hrpa ih je gdje pise "mi smo probali", a ja ne znam koliko su tad ta djeca bila stara.
Inace, bezveze i pitam, lubenicu je jela, ali me malo zabrinulo jer na dosta mjesta pise ne prije 12 mj. Zasto?
I cikla me mucila, ali koliko sam skuzila, moze od pocetka?
Cura ima 9 mj.
kupila sam u lidlu bambusove klice - http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-...&ERR=noservice
zanima me da li smijem to dati malcu, mislila sam to sebi praviti s rižom i povrćem, a ne mogu naci podatak jel smije on to jesti.....ima 18 mjeseci...
i kakva je stvar sa senfom, ne mislim da ga jede s kašikom, već recimo da mariniram meso u malo senfa, to inače sebi radim u kombinaiji s medom, samo njemu ne bih još med?
Smokve moj bebač jede od 7, 8mj. tako nekako suhe sam kuhala u vodi i miksala sa grizom i sl. A višnje će tek sada probati prije ih nije ni bilo![]()
Znači smokve su ok! Super!
Mašnica, znaš li možda zašto lubenica i dinja idu tek sa 10-11 mj.? Meni to djeluje kao baš lagana hrana.
Stvarno ne znam, ja sam mu ponudila dinju sad nedavno lubenicu još nismo ni mi jeli veliki hehe budemo sigurno uskoro.
joj, meni bi bas super bilo cuti sto npr. apricot misli o lubenicama i dinjama![]()
lubenice i dinje su iz porodice krastavaca pa eto, kako kaže tablica.
ja smokve ne bih davala prije godine dana.
čak, moram priznati, nisam ni našla nešto po stručnoj literaturi, ali sjećam se da je moje dijete imalo 10 mjeseci kada sam od poznate dalmatinke na placu htjela kupiti, a ona rekla - nemoj još, rano je.
nisam ni sa čime žurila, sve stignu.
eto, jučer su njih dvoje smlatili skoro kilogram smokava kupljenim na cesti između zadra i novigrada.
i vjerojatno ne pate za onim jednim propuštenim ljetom.
Curke,
molila bih vas za savjet/iskustvo![]()
Moram malca ostavit muškoj ekipi na čuvanje pa mu moram pripremiti ručak unaprijed pa me zanima da li se može varivo skuhati unaprijed i smrznuti? I što bi se npr. moglo...
I da, što se općenito smije podgrijavati pa da se napravi za dan unaprijed bez smrzavanja?!? ..znam da recimo krumpir i brokulu nije poželjno podgrijavati...
Hvala unaprijed na savjetima i idejama jer nažalost moj malac još uvijek cijelu noć "spava" s cicom u ustima pa ne mogu fizički ni ustat prije njega i nekaj napraviti, a može mi ga pričuvati trenutno jedino muška čuvalica...
Ma da se radi o mom mm to bi vjerojatno isto tako riješila i on bi sigurno tako htio i napravio, ali radi se o djedu koji i inače izbjegava kuhinju pa ga ne mogu još i to tražiti, barem ne na svakodnevnoj bazi sad dok još malcu ne solim i vegetam hranu...tako da moram papicu pripremiti ja sama i to nažalost najmanje dan unaprijed...
Meso i malo juhice smrznem u nedjelju, ali opet nekako mislim da ne može baš to isto papati stalno svaki dan za ručak, htjela bih da jede koliko-toliko raznoliko pa makar pojeo i svega par žličica...
skuhaj mu juhu i meso, pa zmrzni ako hoćeš, a on nek napravi malo tjesta, mlince ili žgance. naravno ujutro možeš napravit tii rižu ili proso taman dok se spremiš je gotovo
a da nekako okrenes obroke da jede rucak kad si ti doma?
Ne znam kakve kombinacije inace jede, mozes zitarice skuhat navecer, a povrce pripremit ujutro
Tenks curke!
Ne znam da li bi ovo s jutarnjim kuhanjem išli, definitivno imam namjeru probat, ali kako sad stvari stoje moram se više pripremit na kuhanje dan prije..
Ma baš si i ja razmišljam da možda preokrenem obroke pa da ručak bude mu odsad večera pa ću ja zgotovit...
Inače za ručak najčešće jede kuhano povrće s mesom ili žumanjkom pa uz dodatak žitarice tipa riža, proso, palenta ili samo malo da zgusne umiješam par mrvica nekog mixa žitarica...
Morat ću nešto kombinirat, možda pored smrznutog mesa iz juhe još koji put priremim neko lagano dinstano meso i povrće npr. piletima s mahunama s malo ulja, luka i rajčice pa se ipak podgrije drugi dan. A koji put ću ostaviti gotovu i voćnu kašicu sa žitaricama ili griz pa ćemo probati večerati kuhano ako će mu tako pasati...
boobamara, meni se nekako najboljim čini to da skuhaš kad dođeš, odnosno da zamijeniš taj obrok ručka večerom
ok, meso se može pripremiti dan ranije, to ti općenito skraćuje pripremu kada dođeš kući
i žitarice isto
ali povrće mi je najbolje svježe pripremljeno
sretno!
Ja bih prije spavanja ubacila u lončić neko povrće i komadić mesa. To skuhaš ujutro dok se spremaš na posao, samo još ubaciš neku žitaricu, ili ostaviš djedu, doslovno s uputom: stavi da se kuha 20 minuta i gotovo.
Dodatak: bitno je da je meso na male komadiće, tako da je brzo kuhano.
Posljednje uređivanje od Anemona : 30.06.2011. at 07:39
imam kruške i jabuke rane, padaju sa drveća iako nisu još zrele
žao mi je da to ne iskoristim
kako da dam to klincima, da skuham kompot, jel onda mogu to jesti s obzirom da nije zrelo ili?
baš se nikom ne da odgovoriti?
to je postalo česta pojava valjda na svim topicima osim na filozofiranju, nažalost
samo primjećujem, nikoga ne prozivam da ne ispadne rasprava
ja ti pojma nemam, zato ne odgovaram... ja ne bi dala zeleno ali sam totalni laik, jedino mi zvoni u glavi iz djetinjstva da se zeleno voce ne jede...
hvala na trudu, zato me zanima da li se sa kuhanjem što postiže, pa se onda smije dati
Niti ja ne bih dala jer nije zrelo...a niti bih ja takvo jela...
ja bi jela tj. jela sam jer nije to sad ful zeleno već bi valjda za par dana dozrelo da ne padne s drveta, a zašto pada ne znam, valjda neka štetočina s obzirom da nije ništa špricano, one su i ovako fine, ali im fali malo da požute i budu onako kako treba...hvala na savjetima
Posljednje uređivanje od ZO : 15.07.2011. at 13:37
Teeeenks curke! Nisam stigla prije se zahvaliti...
Zasad nisam obrtala obroke jer mi je nekako preteško da mu za večeru dajem meso, žitarice i povrće...ne znam, možda moja luda predrasuda, jer je dosad večerao griz kašicu s voćem...(a ja dosta kasno stižem doma, maltene da se napapamo i stavimo u krpe(( )
Ali nekako uspijem na brzinu ubaciti nešto u lončić ujutro pa ostavim da se dokuha koliko već treba (iako se mišek budi kad i ja; čim cica nestane iz usta..)...ponekad pripremim navećer, a ponekad ujutro na brzinu sklepam, ali zasad funkcionira nekako...za "lude" dane samo ostavim odmrznuti meso i juhu od nedjelje...
Nadam se da će biti sve lakše i bolje s vremenom...
eto stajat će dok ne požute, a onda dio u kompot, dio na friško, hvala djevojke
Ja sam baš ječam kupila, a na njemu ne piše ništa o pripremi.
Namocis ga preko noci i kuhas...dok nije gotov, stvarno ne znam vrijeme.
a pogledaj malo ovdje, nije za tako malene, ali narast ce...
http://forum.roda.hr/threads/27589-k...ti-je%C4%8Dam?
ja sam ga kuhala po tri sata, bez obzira na namakanje...dosta je zeznut za čestu uporabu....
nema velikih koji ga jedu, a mali jedu eko 4 vrste pahuljica za doručak često u kojem su i ječmene pahuljice, pa ga ne kuham često, finiji nam je proso, cous cous....
Recite mi kako ste počeli davati krastavac i rajčicu - mislim, u kojem obliku? Svježe, kuhano, naribano, usitnjeno....uopće nemam blage ideje kako bi to trebalo izgledati....
Krastavac sam ogulila i narezala na prutiće i dala da sama jede - nije je se baš dojmio. Rajčicu sam prvi dan ogulila i skuhala s tikvicama i na kraju dodala malo maslinovog ulja i pomiješala s kuhanim kus-kusom. Drugi dan sam skuhala pola rajčice, tikvicu, krumpir, mrkvu i komadić piletine i sve zgnječila.
Ja bih uvela jogurt i svježi sir, ali nemam pojma koji kupiti. Koje sireve i jogurte vi dajete djeci?
ZO, ja bih dala nezrelo voće, u manjim količinama.
nisu djeca na početku dohrane, već im je skoro 16 mjeseci.
ako vidiš da im škodi, onda više nemoj.
Rajcicu sam i ja u početku nudila kuhanu s nekim povrćem...
Oprostite što nisam navela dob - cure su prošle 9 mjeseci - vidim da nam po tablici dohrane slijede krastavci i rajčica, pa se polako pripremam i sakupljam savjete.![]()