sarahB, kak su to otkrili testiranje na rist rast ili nekaj drugo?
Krvni testovi u ovakvom slučaju neće pokazati ništa jer ova vrsta alergije se ne može dokazati ukupnim i specifičnim IgE-om, kako to inače biva.
Prvo smo obavili sva testiranja na tipične nutritivne alergene - i patch na leđima, i prick test, i rist i rast na ono što se dr učinilo sumnjivim - ali sve je negativno.
A to ujedno i je značajka fpies-a, da pokazatelja alergije nema.
Dokazati ga se može jedino provokacijskim testom - znači daju djetetu jesti ono za što misle da će praviti probleme, ili ono što je mama primjetila pa da provjere - i čekanje reakcije, hoće li povraćati ili ne.
Ne moram ni reći koje je to kidanje živaca čekajući da prođe ta dva-tri sata...
Srećom, ovo nije za cijeli život. Djeca obično "prerastu" ovu osjetljivost do treće odnosno pete godine.
Najest će se ona i rižota i sarme i ostalih kombinacija s rižom, al - mislim da će si ih sama kuhati kad se uda! ...jer mama još uvijek ima traume kad ugleda vrećicu riže...![]()
![]()
Posljednje uređivanje od SarahB : 04.11.2011. at 09:48
kad mogu ribu.skuhane mole.negdje piše da smijem dati ribu sa 6, a negdje da se nesmije zbog alergija..?
Što je s heljdom? Mislim da sam negdje pročitala da se ne smije prije godine dana, al se ne sjećam gdje. Dečko ima 9 mjeseci.
Sad sam na drugom topicu pročitala da heljda ne smije, čak do 5. godine! Onda nis od heljde do 2016.!![]()
Ovdje sam našla: http://forum.roda.hr/threads/49714-T...eceptici/page2
Ne piše zašto![]()
da, čekamo onda apri...
baš me zanima jer ju moja trogodišnjakinja jede, a razmišljala sam ponuditi i ovoj maloj uskoro...
nemoj me sada čekati.
taj sastanak na kojemu ću pitati imam tek za cca mjesec dana.
glupo mi zvati ljude zbog svake namirnice pojedinačno
nisu oni moja servisna služba, već stručnjaci koji nesebično dijele svoje znanje, pa ja baš ne bih voljela iskorištavati...
Ok, onda čekamo mjesec dana.Pa da vidimo, navaliti na heljdu ili ne!
Evo vam topica na kojem se spominje heljda
http://forum.roda.hr/threads/55836-h...i-komora%C4%8D!
Inače to da se heljda ne smije prije pete godine je definitivno makrobiotička "fora" - jer je heljda, navodno, žitarica prejake energije za djecu. No, evo, na ovom topicu se javila članica foruma koja je izgleda nutricionističke struke pa i ona kaže da heljda nije preporučljiva prije pete godine (doduše, prema ovome što ona piše za malu djecu nisu pogodne baš nikakve integralne žitarice)
hvala mima, pročitala sam...
ja sam međimurka i na našem stolu je heljda često, a moja trogodišnjakinja ju upravo obožava...
njoj ju neću uskraćivati, ali ova najmanja će onda ipak pričekati još neko vrijeme...
a i voljela bih čuti što će apricot saznati...
Mima, dobro da si našla taj topic.
kasiopeja inače radi u vrtiću kao zgravstvena... kako se ono kaže...
i ona sastavlja vrtićki jelovnik
ali, sad ste me namamile, poslat ću mail dr. Jungvirth, pa kud puklo da...
kaže se: zdravstvena voditeljica![]()
Kad se moze s mesom ili ribom stavit kuhat persin i/ili celer?
još malo pričekaj
nekako svugdje piše oko prvog rođendana
Moji stariji isto obozavaju heljdu...
Kad može leca?
I grah?
Posljednje uređivanje od Cheerilee : 11.11.2011. at 08:12
moj je jeo mladi grah s 12-13 mjeseci baš kad je bila sezona. Stari još nismo kuhali.
Leću još nismo ali smo je namjeravali.
uskoro nas očekuje dohrana, pa se pomalo pripremam...imam pitanje u vezi vode, znam da voda ide s prvim danom dohrane ali me zanima kad je ponuditi, da li poslije obroka dohrane ili je svejedno kad? zanima je i koja vodu, jel je ok ona iz pipe, dal je treba prokuhavati ili je bolja kupovna?
Posljednje uređivanje od Ares : 17.11.2011. at 19:48
ja sam vodu nudila nakon obroka u početku, onda sam bezveze nabasala na info da ne treba vodu piti neposredno nakon obroka jer se neki enzimi koji razgrađuju hranu onda dodatno razvodne, pa to kao nije skroz okej, bolje ponuditi nakon cca pola sata
no koliko su moji u početku pili ( čitaj: uopće nisu ništa pili ), mislim da je nama bilo svejedno
već odavno sami traže, super olakšanje
neki su prokuhavali, neki davali iz pipe, neki kupovali - naći ćeš sto informacija, na tebi je da odlučiš
Otiso komp, a s njime i moja tablica. Moze pomoc?
Pekla sam bucu bez ikakvih zacina. Mogu li to dati klinji od 6 mj i 11 dana?
Probao je mrkvu i jabuku.
Moze link na tablicu? S moba mi je nepregledno. Hvala!
evo linka koji ja virkam
http://www.facebook.com/media/set/?s...0&l=521f9b02a0
može buča odmah
bilo bi bolje da je kuhana, ali može i pečena
Pitanjce o sirevima: koje ste od tvrdih sireva uvele, kada i kako u djetetovu prehranu?
Moje sunce je već veeeliko, 18mj., ali osim kravljeg sira još mu nismo davali kupovne tipa trapisti pa me zanimaju vaša iskustva kako ste krenule..
Mislim da sada polako možemo već više-manje sve papati (a bojim se da je već i u vrtiću svašta probao), ali svejedno sam nepopravljivo skeptična na prerađevine pa pitam iskusne...
ni ja svojima još nisam davala nikakav osim svježeg kravljeg, čekam odgovore
možeš tvrdi sir, ali ne one tipa gorgonzole sa gljivicama.
mi smo E. dali sa nekih godinu i pol...osobno jedemo Gaudu, Podravec ili Ementaler...
narezala sam joj na tanke kriškice i dala joj u rukicu pa je sama grickala...to je bilo za doručak ili večeru uz komadiće kruha sa nekim namazom
Ok, ni ja ne volim te s gljivicama...
Znači mogu gouda, tilzit, edamer i sl. na sve načiine, i sirove i ribane u povrće, neko meseko, rižoto ili tjesteninu i na neke lagane "tople sendviče" npr. brusketi ili iz pećnice na kruh malo paradjaza i trapista zapeći s malo mirišljavih začina?!
Mi smo još na laganoj (što bi mi neki rekli dosadnoj) i 90% kuhanoj hrani![]()
i moji su, i ništa im ne fali - iako svi drugi misle da sam nemajka tj. zovu me zločestom maćehom jer im ne dam čokoladu i kekse nego pola kile mandarina
ma ja se samo nasmijem
najbolji su oni koji pitaju: pa kaj onda da im donesem ako ništa slatko ne jedu?
pa jedu slatko: banane, sočne slatke kruške, finu slatku bundevu....
joj tako je i nama...svi se nešto iščuđavaju i gledaju me kao nekog teroristu jer ne jedemo čokolina, kekse, čokolade, šećer, hrenovke, salame i tak to...kao jadan mali uz mene, a kao da neće imat cijeli život da se najede svakojakog junka...
hvala apricot, neću zapekavati sir, imaš pravo to s topljenim sirevima sam smetnula s uma (naime ako pojedem jedan cheesburger godišnje je za mene more-than-enough)...
to onda znači niti rastopiti u tjesteninu/rižoto? onekad bih malo podebljala ili to što opet zabrijem promijenila "dosadnu" prehranu...
ma to je nama dosadno.
nama, odraslima, koji smo pokvarili svoje okusne pupoljke raznim aditivima i pojačivačima okusa.
djeci je to sve super!
tvoje dijete je već dovoljno veliko da jede s vama, osim ako baš ne koristiš zaprške, pretjerana dinstanja, pohanja i slično.
apri, jesi sigurna da je problem ako se normalni sir rastopi na sendviču?
Ja bih na prvu rekla da je problem s hamburgerima to što se (recimo u SAD-u, a od tamo nam dolazi i takva hrana, i često članci o hrani) koriste oni listići "sira" za sendviče, koji su nekakva smjesa koja sliči na sir, a ne sir. Možda se podrazumijeva da se misli na te topive zamjene za sir?
Pa i Heidi je jela pečeni sir s planine, a na njenoj planini je sve bilo zdravo.
ne, baš zapečeni sir
onaj serijal francuskih emisija o hrani, prije par godina je išao
kažu da su topivi sirevi loši, ali i zapečeni sirevi
e, sad... oni jesu spominjali kako i zašto, ali ja to nisam upamtila
To te ja pitam. Je li problem u aditivima, ili u siru.
Ako Peter kaže da je njihov sir ok pečen, to je i meni dovoljno.
Hvala ti! Imaš potpuno pravo!
Pa pomalo sad probava i s nama pa pazim da i nama reduciram sol na minimum, pa za aromu koristim sušene začinske biljke, a pohano i dinstano i mi zaista rijetko jedemo kao i zaprške (češće ukuham neku kašastu žitaricu ili zgnječim kuhani krumpir ili pak ukuham samo malo integralnog brašna da kao malkice pogusti)...
ako tako kuhaš, slobodno može s vama.
bit će jednostavnije tebi, a zanimljivije njoj