Hvala apricot na podršci i drago mi je da smo se razumijele.![]()
Hvala apricot na podršci i drago mi je da smo se razumijele.![]()
Počele smo s dohranom prije 3 tjedna, ali još uvijek me neke stvari zbunjuju. Npr. kupila sam Severov kukuruzni griz, na pakovanju nema upute za pripremanje, pa me zanima koliko bi ga dugo trebalo kuhati?
I kako pripremate tikvice za bebu? Kuhate i pasirate? Koliko dugo ih kuhati?
Ja sam isto počela sa tikvicama. Oljuštim ih, narežem na kvadratiće cc 1 cm i kuham u što manje vode. Kuham dok ne omekšaju tj. svega nekoliko minuta. Ocijediš ostatak vode po želji. Onda ih propasiram sa štapnim mikserom. Dodam par kapi maslinovog ulja.
Rižine pahuljice su mi se pokazale kao jako korisne. Npr. u ovom gore slučaju u ostatku vode samo stavim 2 žlice pahuljica nekoliko minuta da omekšaju i onda sve zajedno sa tikvicama ispasiram.
Severov kukuruzni griz sam prvo kuhala 10 minuta. Činio mi se "zrnat" pa sam drugi put kuhala 20 minuta. Opet je ostao "zrnat" ali manje. Pisala sam Severovima na mejl i odgovorili su mi: "Do deset minuta."
Onda sam prešla na Frankovu instant palentu. Nije zrnato.
Vratit ću se na Severov griz kad nam to bude veći obrok...
emea, hvala ti na detaljnom odgovoru! Ja sama baš i nisam ljubiteljica tikvica pa mi mašta zakazuje kad ih moram pripremat, probat ću na ovaj tvoj način.
I mene muči ova zrnatost Severovog griza, a i moju curku - ona samo otvori usta, isplazi jezik i pusti da joj se sve lijepo istovari natrag van, bit će da jasno pokazuje kaj misli o ovom obroku![]()
Ni proso joj baš nije po volji - khm, bit će da će nam sa žitaricama ići malo teže.![]()
Zasad joj je mrkvica apsolutni favorit.
Od kada može tako vanilija? Imate li još kakvih "začina" osim maslinovog ulja?puntica prvotno napisa
blackie - izgleda da ima isti ukus kao i moja. Tako sam ja dodavala mrkvu u svašta i onda svaki dan sve manje mrkve a više ovog drugog. Točno isto se ponašala i na Severov griz![]()
Jako joj se sviđa koraba, probaj to. Isto je slatkasto kao mrkvica.
Probale korabu, prvi dan još kako-tako, al drugi je sve pljuvala van, a onda je dobila i neki lagani osip po ličeku (nisam sigurna jel baš od korabe) pa sam ju ukinula do daljnjega.
Imam pitanje (ako nije za ovu temu, ispričavam se unaprijed).
Uglavnom, počela sam malom davati dohranu (banana) i on je to super prihvatio. Ali, neće mi piti tekućine, osim mog mlijeka. Inače piše da kada se počne s dohranom da se djetetu mora nuditi i voda. Je li njemu dosta moje mlijeko da nadoknadi tekućinu. Pošto smo tek počeli s dohranom, jede tek par žličica banane. Nedostaje li mu tekućine? Inače, ja ovako ne vidim da mu išta nedostaje...
Draga moja!
Pretpostavljam da je bebač star oko 6.mj kada ste počeli tek s dohranom.
Ne sekiraj se, dosta mu je tvoje mlijeko.To je isto tekućina.Opusti se samo će ti dati do znanja dali mu treba što drugo.Moj bebeč ima 10 mj.tek pred malo je počeo tražiti dodatnu tekućiu-prokuhana voda.Prije toga samo moje mlekićo!
super, hvala ti puno.
Jučer pitam prijatiljicu što njen 9-mjesečni sin jede za međuobrok, a ona mi kaže :"Kako kad, nekad Kinder milk šnite, nekad puding." Baš me pošteno zbombalo...
Evo vidiš neznam kako to nazvati............a ja sve pokušavam da što duže dojimo,jer zadnjih tjedan dana imamo malo zastoj zbog rasta zubića i prehlade.
A ona govoriš kinder milsnite.........pa stvarno je svega.
Ninči prvotno napisa
to ni moj petogodišnjak ne jede za međuobrok
nego na temu. moja danas navršena 9.mjesečna djevojčica još uvijek isključivo doji. mogu reći isključivo jer dohrana traje već 2 mjeseca i ona je pojela 5-10 puta po 3-4 žličice, ostalo je samo liz nečega ili ništa tokom dana
ono pto me veseli je da je moj pedijatar rekao da može i samo dojiti do godine dana, da je to okznala sam ja to, al lijepo je to čut i od njih
8) ninochka moj malac je prešao godinu, a evo zadnjih 3 tjedna (bubani je nekaj stalno)je isključivo dojen.
Ne želi apsolutno ništa u nikojim količinama.
Ja sam 8) i nadam se da neću puknuti dok ne počne papati opet. :/
Pozdrav svima.
Mi smo evo počeli sa dohranom prije nekih 10-ak dana - naravno ništa spektakularno što se tiče količina al se moja žaba jako veseli novim okusima
Trenutno joj dajem oko 10 ujutro (moje vrijeme doručka)a onda je oko 11 cicanje. Zanima da li bi joj trebala još koji put tijekom dana ponuditi koju žlicu, pogotovo ak taj dan baš i ne želi jesti.
Još bih samo iskomentirala puding/milchsnite za međuobrok: nama je pedica na pregledu sa 6 mjeseci ničim izazvana savjetovala da slobodno dajemo monte, dukatino - (bilo je tu još
:shock: savjeta-beba smije sve jesti, cicanje svesti na 2x dnevno, prijedlog za večeru -žganci sa kravljim mlijekom...)
Obzirom da većina ljudi slijepo vjeruje liječnicima (i koja je alternativa?), uopće me ne čudi da bebe jedu takve gluposti.
Al da je žalosno, je.
Moja cura od 13 mj. voli cuclati limun. Može li joj to štetiti, da jede nekaj tak kiselo? Limun je domaći, mama ga je uzgojila u velikoj tegli na balkonu
Kako ste pripremile ciklu prvi put? S čim to bebe jede,sa žitaricama ili? (mislim da joj sama cikla ne može zamijeniti jedan obrok :? )
Posto smo trenutno u bolnici ostala mi je na stolu (kršitelj koda)ova kasica s jabukom. Dosao je muz i dao joj je. Ja zaboravila baciti. Stajala je jedan dan pa me sad kopka. Zna li netko koliko dugo to moze stajati?
možeš je tretirati kao krumpirLeeeaaa prvotno napisa
evo i nas tu. za 5 dana je lovro 6 mjeseci s tim da mislim početi sa dohranom nakon cijepljenja. trebali smo se cijepiti 8.12. ali smo prehlašeni pa nekih 10 dana nakon što ozdravi cijepljenje pa 2 dana da se smiri i dohrana. mislila sam mu za početak dati korabu. ne bih htjela početi sa voćem. što vi mislite?
a od žitarica sa amarantom i onda nešto što ima glutena tako da i to proverimo, gledam onu preporuku da do 7.mj. bi trebalo dijete imati doticaj sa glutnom
I ja probala dati Tonki malo jabukice,malo rižinih pahuljica sa mojim mlijekom,ništa,jedino se izbezumi na vodu i pije ju ko luda.Izgleda da će biti kao i brat joj,taj i dan-danas jede ko komarac.
gdje si citala tu preporuku? dijete bi sto kasnije trebalo imati kontakt sa glutenom. prije 8. mj se ne preporucujetropical prvotno napisa
na ovoj http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=70927 temi su spomenute smjernice ESPHGAN-a iz siječnja 2008.god pa sam googlala i provjerila...morena24 prvotno napisa
evo link na sažetak http://www.jpgn.org/pt/re/jpgn/abstract.00005176-200801000-00021.htm;jsessionid=JG8dRjPJnlpBvgZjzPzvvGfCGyCGW myh2mjhhPHlzm72bL5GTZv9!-26702612!181195628!8091!-1
a sad sam si štreberski sa teme tablica i tablica 2 napravila excel tablicu...![]()
imam ja neka pitanja, možda vrlo glupa ali moram pitati. dakle:
- da li u početku voće koje dijetetu dajem kuham/pečem ili dajem sirovo ili može kako god?
- kad smijem dati sirovo povrće tj. npr iscijeđeni sok (imamo sokovnik)?
- stavljate li u vlastite kašice (one prve) rižino brašno da su gušće (ako je recimo uopće potrebno) i kako to onda radite? ukuhate?
- kad djeca smiju npr. bosiljak i metvicu? isto kao i ostale začine iza godinu dana ili ranije? imamo domaće i svježe oboje pa me zanima
- kuhate li im (ono što ne kuhate na pari) u britastoj, običnoj vodi iz pipe ili flaširanoj?
slobodno se smijte, ali ja se školujem tek...
ja sam radila ovako:
- voće sam uvijek davala sirovo (izrendano ili pasirano)
- povrće kako koje, mrku dajem sirovu, nemam sokovnik ali bi je ponekad izrendala i procijedila sok kroz gazu, jedino tako prihvaća mrkvu. Brokulu, krompir kuham
- u kašice na početku nisam dodavala ništa, a s vremenom bi dodala malo prosenih pahuljica, kuhanog prosa, integralne riže (pasirane), usitnjenih lanenih sjemenki, griza i sl.
- za začine stvarno ne znam, ja ne stavljam ništa
- vodu uvijek pustim da prokuha, dakle bude destilirana i onda u njoj kuham obrok.
opk, hvala. još samo da skužim kad ovo dvoje smije. jer si mislim da ako smije čaj, zašto ne bi i to? recimo malo kasnije a opet prije 12mj. iako neću davati na svoju ruku.
danas sam gledala malo kupovne kašice da se bolje informiram. kako ih do sad uopće nisam ni pogledala sam ostala šokirana što sve kao stavljaju u kašice 'od 4.mj.' prvo to, kašice od 4.mj. života pa onda- neko kao meso, pa vrhnje, pa grašak pa štatijaznam kvazi bolognese sa rajčicom i svačim... OMG! bila sam u šoku!!
i ja sam sad malo proguglala i vidjela da se preporucuje uvesti gluten dok beba jos puno sisa. iako sam ja citala da je bolje ne uvesti prije 8.mj, ali ne znam gdje sad to citala, jer sam citala sve i svastatropical prvotno napisa
![]()
R. ima 10 mj i jos nismo poceli sa glutenom, ali planiramo skoro. no jede jako puno zitarica bez glutena i stalno uvodim nesta novo.
i alergija na gluten j evecinom genetski uvjetovana pa ako nema alergija u obitelji valjda ne bi trebalo biti straha
nije prokuhana voda - destilirana.DANI*** prvotno napisa
destilirana voda bi bila ona para koja se skupila prokuhavanjem vode.
zašto je prokuhavaš ako će se opet kuhati za obrok?
Pa šta ja znam, puno ljudi kuha npr. griz, rižu ili povrče za dijete u flaširanoj vodi. Pa sam si mislila ako može piti prokuhanu vodu onda je bolje da voda provrije pa da onda stavim u nju šta već kuham, nego da stavim hranu odmah u vodu s pipe.
Jaje? kada i kako ?
Ped kaže da žumanjak može od 8 mjeseca. ovdje sam čini mi se pročitala kasnije. imam domaća pa bi ih htjela koristiti dok ima ako nije prerano.
punih 8 mjeseci imamo
e da može li blitva- tkđ. domaća svježe ubrana u vrtu.vrt-lonac
žumanjak od 10 mjeseci
blitva, domaća vrt-lonac, od početka dohrane
tako mi
Imam par pitanja,ne znam da li spadaju ovdje,ali evo...Moja cura će za par dana 7mj.i do 6mj.je isključivo dojena.Dohranu sam započela sa voćem i to je super prihvatila.Bojala sam se da ju neće prihvatiti nikako jer je od prvog dana na ratnoj nozi sa cicom.Uglavnom dojenje nam je katastrofa, o tom sam već i pisala na drugom pdf,jede po malo,ali stalno i uz to je cijeli dan cendrava jer je gladna,da ne pričam o tome da neće nigdje jesti osim u mraku sobe,tak da s njom ne mogu nigdje,a i ak krenem negdje za 5min. je već gladna...Ali jučer sam izdojila 120ml mlijeka i u to umutila malo rižinih pahuljica i to je smazala u trenu i nakon toga jedan duži period bila supar zadovoljna.Moje pitanje bi bilo dal može biti šta mom bebaču ako joj to ponudim ujutro kad se probudi umjesto cice i navečer prije spavanja s tim da već jede voćnu kašicu i za par dana joj namjeravam uvest povrće?I dal joj iza r.pahuljica trebam nudit vodu?Napominjem da se radi o jako maloj količini pahuljica i ne znam dal je to bitno,ali ona doji puno puta po noći.Jedino tad su si ona i cica dobre.Sorry na dužini posta.
S ovog linka: http://www.wholesomebabyfood.com/nitratearticle.htmFoods that tend to accumulate the highest amount of nitrate include:
spinach
beets
cabbage
broccoli
carrots
Root vegetables such as carrots, beets and broccoli all contain nitrates though at a much lower level than do the leafys. Leafy vegetables include spinach, cabbage or other greens like Kale.
Za ove boldane nisam znala... planirali smo mrkvicu medju prvim namirnicama nakon zitarica.. ovako ipak necemo.
meni je to za mrkvu rekao jedan prijatelj (dipl. ing. poljoprivrede) i napisala sam ovdje negdje prije par mjeseci.
isto vrijedi i za ostalo korjenasto i gomoljasto povrće jer bi zemlja trebala neko vrijeme odmarati da bi se to moglo saditi.
a ne odmara već ide kultura na kulturu.
mi mrkvu tek sad uveli.
Nama je mrkva bila jedna od prvih namirnica. No, povrtne kašice je počeo jesti tek s 8 mjeseci. Sad mrkvu jede u kombinaciji s ostalim povrćem (grašak, kelj, poriluk). Prije par tjedana počeo je jesti špinat, obožava ga s jajem i krumpirom. I prošli tjedan grah. Nema odbijanja.
Omljeni su mu i žganci.
Mliječni proizvodi (sir, jogurt) ništa. Tjestenina ništa. Rižu pljuje. Meso tako tako (piletina, teletina).
moja koka ce sljedeci tjedan imati 8 mjeseci. papa ciku, plus adaptirano, zatim kasicu od jabuke koju sama napravim, i u nju stavim jednu skuhanu mrkvicu. to je jedini nacin kako ce popapati mrkvicu, u protivnom joj se dize zeludac i gura van jezikom
voli i kupovnu kasicu od kruske. te kasice joj dam oko rucka, predvece ili kasno popodne popapa keksolino. dakle, samo slatke stvari haha
probala sam joj dati rizolino, ali misija je propala
probala sam joj skuhati i tikvicu. prvi dan je pojela 3 mala kolutica (smiksana), a sljedeci dan je pljuckala i odbijala (kao i samu mrkvicu)...
ne znam sto bih joj jos mogla skuhati....??![]()
vodu joj ne dajem, jer za to imamo ciku :D
Ako preko dana ne doji dugo, onda je ovo dobar način da dobije veću količinu mlijeka. Možda da to nudiš u zamjenu za one podoje koji su kratki. Jedino ne znam koliko je dobro istu namirnicu nuditi baš svaki dan. Možda da probaš s još nekom žitaricom. Inače, ne vidim problem.patriša prvotno napisa
vodu joj sada trebaš davati: dok je bila samo na mlijeku, to se reguliralo prvim vodenastim mlijekom.Tara & koka prvotno napisa
ali, uvođenjem adaptiranog i dohrane, potrebe za tekućinom su porasle.
pitaš se što bi dala...
tikvica, koraba, mrkva, komorač, buča, jabuka, kruška, proso, palenta, amaranth, quinoa, riža, bijela riba, bijelo meso, krumpir
od toga možeš napraviti toliko kombinacija da si mirna pola godine.
Ms.Mar hvala![]()
Eh, opet sam u sto i jednoj nedoumici... Kada beba isproba sve namirnice koje se preporučaju za njenu dob (svaku od njih jede 4-5 dana), može li onda početi papati svaki dan nešto drugo (dakle, već ranije isprobano) ili je to ipak opterećenje za njihovu probavu?
Znači, moja curka je npr. probala u proteklih mjesec dana mrkvu, jabuku, krušku, tikvicu, komorač, proso itd., svaku od tih namirnica jela je po 4-5 dana. Kada ih idući put dajem, treba li ponovo jesti istu stvar po par dana ili može npr. u ponedjeljak jesti mrkvicu s rižinim pahuljicama, u utorak jabuku s prosom, u srijedu krušku, u četvrtak tikvicu...?
Kada prehrana zapravo postaje raznolika, tj. kada se mijenja iz dana u dan?
I kada uvesti drugi kruti obrok? :?
Određenu namirnicu uvodi se 4-5 dana kada se tek s njom počinje, također ju možeš kombinirati sa svim do tada "isprobanim" namirnicama.blackie prvotno napisa
Poanta u 4-5 dana je ta da ako npr. danas prvi put daš jabuku, pa sutra prvi put krušku ili nešto treče i nastupi reakcija - nečeš znati od koje je namirnice.
Zato se radi razmak u uvođenju novoga u prehranu.
Drugi obrok uvodiš kada beba prihvati prvi.
Ja sam npr. znala ponuditi oko 10, 11 sati (sa nekih 7-8 mj) "pola žličice" (toliko bi pojeo) pa onda opet iza podnevnog spavanja, ili predvečer,
kad bi opet pojeo ništa ;mrgreen:
Ali to nisam računala kao dva obroka nego 2 pokušaja![]()
Prati bebu i ravnaj se po njoj.
Da, može svaki dan jesti nešto drugo. A nove namirnice nastaviš uvoditi sa razmakom od par dana, kako bi u slučaju alergijske reakcije mogla pretpostaviti na što je.blackie prvotno napisa
Neki stručnjaci imaju svoja mišljenja o tome koliko bi dijete u kojoj dobi trebalo imati krutih obroka (i njihova mišljenja se razlikuju), ali mislim da u praksi to baš ne funkcionira kao u knjigama. Ponudiš i vidiš kak beba prihvaća pa se ravnaš po tome. Neke mame nude drugi obrok kad beba prihvati prvi, neke, ako dijete baš ne jede, nude više puta vodeći se logikom 2x2 zalogaja su više od 1x2 (kao ja npr.). Znači, nema točnog pravila.
Kahna, jasni su meni razlozi zašto se kod prvog davanja svaka namirnica daje 4-5 dana. Tako sam i radila, sve kako treba, i onda kad smo isprobale sve preporučene namirnice za njenu dob počela sam joj ih davati po principu 'jedan dan jedna, drugi dan neka druga, treći dan treća' (dakle, svaka od njih već prethodno isprobana), ali sam onda primijetila da se curka učestalo okreće na trbuh dok spava (što nikad prije nije radila), a u budnom stanju se zna i doslovno bacati na trbuh, i onda prducka, puno podriguje, bljucka, i uopće se, jelte, ne ponaša ko fina gospodična
, pa sam posumnjala da sam se možda malo zanijela s tim svakodnevnim mijenjanjem jelovnika i da ju zbog toga odjednom muči probava. Pa rekoh, da provjerim ovdje jesam li nešto krivo shvatila...
Kako je dohranu zapravo prilično ok prihvatila, počela sam joj svaki drugi dan nuditi i drugi obrok, ali rezultati su šaroliki (a i krenule su opisane probavne smetnje) pa ne znam jel da još malo pričekam ili da joj ipak svaki dan ponudim i taj drugi obrok. Inače, imat će 8 mjeseci za tjedan dana, prvih 6 mjeseci je isključivo dojena.
Da se ja malo ubacim mada vidim da nas malo ima u ove dane blagdanske. Meni žao što moja Lara voli samo papati voće, tj. slažem joj kuhanu mrkvu+jabuka+kruška i to svakih 3-4 dana pa batat+jabuka+kruška, rekla pedijatrica da malo pričekam sa žitaricama jer je bucka al joj dam jednom na tjedan žlicu sira pomiješam sa sokom od naranče + lino keks i to sve pomiješam i to joj dam za ručak a ovu voćnu kašicu sa mrkvom il batatom za doručak i večeru. Sad će za 10 dana napuniti 8 mjeseci. Počele smo dohranu kako treba svaku namirnicu po 3-4 dana i dobro je prihvatila u početku mrkvu, batat, tikvice, krumpir,blitvu, špinat, od voća jede jabuku, krušku, a bananu u manjim količinama da se ne zatvori. Stolice su uredne ima ih svaki dan. Pokušavam slijediti i smišljati recepte npr. iz kuharice za bebe al ona to neće jesti. Možda je jela do sad 5 recepata primjerenu po mjesecima za 6. 7. i 8. mjesec dohrane. Na badnjak je za čudo jela malo ribe kuhane, dajem joj bijelo od piletine. Još nema nijednog zuba pa joj teško žvakati kao da se davi pa zalijevamo vodom papicu. Za sada joj sve mixam u multipraktiku a iscijedim joj i sok npr. od naranče ili klementine. Probala sam joj opet dati špinat i blitvu al nakon 3-5 žličice joj se vraća al ne povrati jer joj to prestanem davati pa joj dam kašicu od kombinacije (kruš.+jab.+batat ili kruš.+jab.+mrkva) to što voli. Drage mame gdje je još proljeće i ljeto a ja ne znam što da joj dam kad više voli voće a zbog dobi još sve ne smije jesti. Ne solim, ne šećerim jer se ne smije al ne znam kako bih joj napravila papicu da jede nešto drugo osim ovoga navedenoga. Znam joj dati kad ručamo nesoljeni krimpir zgnječen i bijelo piletinu malo pojede. Pije samo vodicu a osim ta 3 obroka dohrane je dojim kao i po noći. Ako imate kakve savjete molila bih vas i hvala vam unaprijed. Pozdrav i sretni Vam blagdani svima!![]()
nije li prerano za svaku od ovoga nabrojanog?lasada prvotno napisa
Lasada, probaj malo sa blitvom, rastikom ako nadjes na trznici. Ja V. skuham i tjesteninu, integralnu sa nekim od povrca sto si spomenula, i malo maslinovog ulja, ponekad dodam puretine/piletine. I mene muci taj nedostatak namirnica sada po zimi. Mi smo rodjeni 24.04.