Ako prekines kupovati kupovne bar na dva tjedna - sigurna sam da ce poceti jesti pravu hranu. A onda neces vise morati bacati pare na te umjetne kasice![]()
Ako prekines kupovati kupovne bar na dva tjedna - sigurna sam da ce poceti jesti pravu hranu. A onda neces vise morati bacati pare na te umjetne kasice![]()
Posljednje uređivanje od S2000 : 14.08.2012. at 01:07
Dupli post
Posljednje uređivanje od S2000 : 14.08.2012. at 01:08
jeli moguce da je do teksture? ja sam kad smo bili na putu provala N. davati kupovne kasice i to je bila muka...nije ih htjela jesti a meni se cini zato jer su one pretekuce a ona je navikla na komadice....tada je vec 2-3mj jela samo kuhano,neznam s cim s ti krenula?
provaj ono sto ti skuhas skroz smiksat da nalikuje na te kupovne i po teksturi....pa onda provaj malo umjesat kupovne u domacu i na kraju skroz izbaci....
možda sam zabrljala jer sam krenula s kupovnima...ali mislila sam kao da vidim na početku ako je na što alergična pa da eliminiram to i onda počnem kupovati voćke i povrće koje smije jesti...jednostavnije mi bilo kupit i spremiti u frižder nego vrebati s domaćim artiklima...probala par puta ali nikad kad sam ja pomislila da bi ona mogla biti gladna ona zapravo nije bila gladna...i onda sve bacaj...drugi put kad je gladna ko vuk nemam vremena spremati jer će podivljati i treba ju što prije prištekati na cicu...
i da, tako sad radim...nekad pomiješam kupovno i svježe...i uvijek dobro i detaljno izmixam kuhano...
i samo da se pohvalim da je jučer i danas jela svježu krušku![]()
nema nikoga na dohrani ovih dana...a nama se opet ponovio scenarij povraćanja...samo sam sada još zbunjenija...tada smo pretpostavili da je alergična na km pa pazimo da ne dajemo ono u čemu ga ima...tako je uglavnom na voću i povrću, prosenim i rižinim pahuljicama...
prije 5 dana smo počeli s grizom (uvođenje glutena) i tako ga je jela 3 dana...sve je bilo ok, onda ga 2 dana nije jela i danas opet...ujutro je pojela malo breskve a popodne griz (kuhan na vodi, naravno) s tikvicom i brokulom...2 ipo sada nakon toga je povraćala a želučić joj se još satima dizao...ni sad 6 ipo sati kasnije nije mi baš svoja...izrigala je dušu, i još ju je dugo mučilo...probala joj dati čaja ali ga je odma izrigala...tek oko 22h se prištekala ponovo na cicu..više nije povraćala, nadam se da ni neće...
danas je jela sve što je do sada već probala (tikvice jede dugo, brokulu isto tako, breskvu je triput jela i griz isto tako...
što se to danas dogodilo...
je li moguće da se prejela...jer je odma nakon tog obroka i cicala...inače to ne radi ali eto, danas je htjela...i ako se prejela, je li moguće da joj se od otga toliko dugo diže želučić?
valjda nije gluten u pitanju...?
Posljednje uređivanje od marta31 : 24.08.2012. at 00:34
zasto mislis da je to do hrane a ne neka crijevna virozica?pogotovo sto joj nisi dala nista novo,ja bi zadnje na hranu posumnjala....( u vidu alergije na gluten)
od prejedanja toliko dugo da povraca i da joj je naocigled lose isto nema sanse....
Moj je jeo breskvu u pocetku dohrane i stvarno ju je obozavao, a onda ju je jedan dan smazao cijelu i sve povratio - mislim da je to bilo zato sto je jeo prevelike komade pa su mu uznemirili zeludac. Al odtad je usporio s dohranom, a breskvu nece ni da pogleda. Mogli bi i mi probat s grizom.
a pomislila sam zato jer smo prije nekih mjesec dana imali 3 identična scenarija...
pisala sam par postova ranije...sve je isto- 2 ipo sata nakon jela 1 veliko povraćanje i još oko 2 sata dizanje želučića i pokušavanje povraćanja nečeg čega više niti nema u njemu...i nakon toga sve u redu...smješak na licu, igranje, cicanje...
dakle, imali smo takav slučaj jedan petak...pa smo preko vikenda pauzirali s dohranom i krenuli ponovo tek u utorak- riganje...pa u srijedu- riganje...i točno nakon obroka dohrane...nakon ta 3 dana naša pedica i kasnije u bolnici, pretpostavili su da je alergija na km jer je jela kekse u kojima ima laktoze i km (ali ima i glutena) i jer je jednom pojela rižine pahuljice na AD...od tada pazimo i pahuljice jede na vodi, a voće i povrće jede samo, ev. pomiješano s prosenim pahuljcama...kako smo krenuli s uvođenjem glutena počeli smo s grizoom na vodi...2,3 žličice prvi dan...drugi dan malo više s povrćem...treći dan isto tako...
pa 2 dana ništa i onda opet griz s tikvicom i brokulom...i zato me brine...poptuno je identično ko i prije mejsec dana kad smo pretpostavili da je problem u km...
prvi put smo vadili krv, eozinofili su bili povišeni tako da je vjerojatno da se radilo o alergijskoj reakciji...ja sam uvjerena da bi i ovaj put isto bili povišeni...samo na što???
možda breskva ili griz???...tikvica i brokula otpadaju jer se njih do sada stvarno već najela....
sinoć, noćas i jutros je opet samo cicala...sada spava...da li da joj probam dati samo griza 2,3 žličice kad se probudi?
Mozda breskva? I prosli put ti je nakon nje povracala, cini mi se.
je, dobro se sijećaš...jedan dan je između ona 3 jela i breskvu...ja bi volila da je u breskvi problem...samo me brine zašto onda nije ujutro nakon nje povraćala nego nakon griza s tikvicom i brokulom...
nisam joj danas dala još ništa osim cice...strah me...dolaze nam prijatelji večeras pa da ne budemo nefunkcionalni za druženje...kasnije ću joj umutiti rižine s mojim mlijekom tek tolko da okusi žlicu danas...
Bok, mi smo mjesec i po dana na dohrani, a sada imamo 7 mj. Počeli smo s jabukom a onda polako dodavali ono što smo imali u bakinom vrtu. NIsam se strogo držala tablica jer sam mislila bolje da dajem sezonsko i domaće nego da kupujem ono što piše (npr. mrkvu i blitvu smo počeli jesti) Mene zanima koliko bi on trebao količinski pojesti? Sve mi se nekako čini da malo pojede. Npr danas sam mu oko 10h dala naribanu jabuku i breskvu s bananom i zobenim pahuljicama (ali svega u količini manjoj od pola voćke) pojeo je mozda 3 pune žličice pa ću mu to dati i sada. Jučer sam mu ujutro ponudila isto što i jutros (ali bez banane) i popodne malo tikvice,mrkve i krumpira s masl.uljem. Povrća jedva da pojede cijelu jednu žličicu. Kako ste vi to uvodile? Da li da dajem dva obroka, jedan voćni-jutanji i popodnevni povrtni ili da jedan dan dajem voće, a drugi povrće, pa da s povrćem krenem odmah ujutro (primijetila sam da najviše pojede prije podne)?. Da i, dala sam mu malo smokve, baš voli, a u tablicama ju nigdje nisam našla.
Uza sve to ga dojim kao i dosada, ne da nije smanjio nego je povećao (sisoljubac na kvadrat) i ima cca 10kg.
Mislim da su takve male kolicine skroz ok. Tako je i moj, a i vecina djece koju znam. Rijetko koje dijete odmah ludilo prihvati dohranu i jede neke velike kolicine.. Samo ja ne bi uvodila drugi obrok dok prvi jos ne jede kako spada ( barem 150 grama)..
Da smo mi čekali 150 grama, još bi bili na jedom obroku
Ali slažem se da imaš vremena, pogtovo jer puno doji.
Isobela mrkva i blitva svježe ubrane iz bakinog vrta su super za početak, u tablicama su kasnije jer se pretpostavlja da su kupljene (rasle u tko zna kakvom tlu i ubrane puno unaprijed).
mislim da za blitvu i špinat vrijedi da mogu od starta dohrane ako se pripremaju unutar 2 sata od branja.
Lola Mo i Frka, hvala na odgovorima. Baš sam jutros izvagala ovo što mu napravim i ne pojede sve, daleko je to još od 150g, ali valjda će se popraviti.
Isobela, moja djeca od 10 i 4,5 godine ne pojedu 150 grama
Isobela,tvoj ima 7mj i 10kg a moja N. ce sad 13mj i 9kg (kako je sitnija svi misle da ima oko 9mj) a jede 150gr za obrok vec odavno....
sve ti je to relativno,no sikiriki....
Ja sam prvi put tu cula za 150g, mislila sam da je to malo, ali kad sam danas vagnula, ima tu podosta kašice![]()
Pa kaj nije ona mini staklenka od 150 grama? To je onak..10 cajnih zlicica kaj ne? Nisam nikad vagala pa ocito nemam pojma, sorry
Ups..sad sam se sjetila da jedna jusna zlica ima 15 grama.. To bi znacilo 10 jusnih zlica.. Nisam to mislila ☺
Nama je napokon krenula dohrana. Sve što joj skuvam jede i čim su joj prazna usta viče njam-njam. Naravno, sika je još uvek No1.
Kad je koksy na nekoj temi rekla da njen Dorian pojede dva krilca, dve mrkve i pola tikvice dobro da nisam pala u nesvest. Za nas je i jedna mala mrkva uspeh, a te količine koje vi navodite mogu samo da zamišljam.
jedna mala mrkva je super!
ja ću ti reći u povjerenju da i koksy jaaaako puno jede, pa joj je i dijete takvo![]()
moram li priznati da decu nisam hranila iz flašica.
a otkud ti znaš kolko koksy jede, nemoj da dođe tebi sve pojest
Posljednje uređivanje od jelena.O : 29.08.2012. at 21:20
vidim da se ovdje svi slažu da je količina relativna,da zavisi od djeteta do djeteta koliko će pojesti ali.... moram ovo napisati-danas mi je susjeda rekla da njena osmomjesečna curica pojede za doručak dvije jabuke u koje je umiksano par (4-5) keksića! Ili 2 (dva!!!) tanjura orza sa krumpirom i ostalim povrćem.... Ja imam curicu,ubrzo će 6 god. pa ona ne može pojesti dvije jabuke (bez keksa) a kad bolje razmislim mislim da ni ja nikad u životu nisam pojela dvije odjednom. Dal sam ja u krivu što se čudim ili je ona u krivu jer rasteže djetetu želudčić? Njena curica nije dojena,ja sam dojila i sad dojim malog.... Ni on ne jede dohranu u tim količinama,malo me i zbog toga "piknula" ta njena izjava.
moj mali klinac može pojest 2 jabuke, kekse ne jede, ali se to ne vidi na njemu.
pojede i dio vrata ( meso s vrata) s juhom , mrkva, mahune i još malo riže s mesom, posle začini s krastavcima, ponekad pojede sve ponekad tek tolko, voli bučino ulje prek svega ima 2 god i 2 mjeseca i ni 11 kila.
Jelena tvoj pojede puno, ali niskokaloricne zdrave hrane.
Mislim da je dobro da djeca jedu cesce manje obroke, to je zdrava zivotna navika.
Moja sestogodisnjakinja ne moze pojesti puno, ako i pojede boli je trbuh jer nije navikla.
Kokolo nadam se da tvoka susjeda pretjeruje u izjavama.
Isobela, kao kaže zasad skulirana, sve ti je to individualno... moja ima 10 mj i oko 8300 na zadnjem vaganju pred mjesec dana, još nije počela pošteno jesti, žali bože hrane koja završi na podu, ali strpljen-spašen.![]()
Današnji jedini ne-cica obrok obrok je bio 10 kupina. Drugo je sve završilo na podu, osim pola kriške breskve.
Ima dana kad sam kul, ima dana kad bi iz kože iskočila...![]()
Meni voce sluzi za grickanje dok cekam pravi obrok. Posli dvi jabuke bi mogla i janca pojest. A mrsava, stvarno![]()
Moj je od zadnje temperature skroz izgubio apetit, samo bi masline jeo... Cak mi je i teta u vrticu rekla kako je primjetila da slabo jede.... Do sad je kakio svaki dan a sada svako 3-4...
Moze recept s maslinama?![]()
S2000 tako je bila i kćer od moje frendice, jednom smo izašli na ručak, uz predjelo su bile servirane masline, mala je sredila 2 zdjelice u roku keks.![]()
znam da je svako dijete različito
ali, moja je sa 14 mjeseci imala 8100
a nikada nije bila mršava i povisoka je
znači, brigu oko napredovanja možemo isključiti
vjerujem da te brine neprihvaćanje, ali projest će čim ne bude imala dojenje na stalnoj dispoziciji
ne znam počinješ li raditi sa godinu dana, ali djeca neće svjesno gladovato
ima rijetkih slučajeva, ali to najčešće pokaže da postoji i neki organski uzrok
Da, brine me to što su količine i dalje minimalne. I to što se dohrana svodi na voće i povrće, žitarice su joj odlične za razmazivanje po stolu, osim palente, ako je zbilja gusta. Nju čak i pojede ponekad.
Dojenje je stalno raspoloživo, same smo gotovo cijeli dan. To mogu promijeniti jedino ako odemo nazad baki i dedi na more, pa da ja nestanem na više sati. Misliš da bi trebala to napraviti? Nuđenje hrane umjesto cice završi odbijanjem hrane.
I da li je ok da joj nudim hranu više puta na dan (5-6), odnosno svaki put kad ja nešto jedem, obzirom na to da gotovo ništa ne pojede?
Početi ću raditi s njenih 14 mjeseci.
ponudi
moguće je da ćeš pronaći neko doba dana koje joj više odgovara
ja je ne bih ostavljala samo zato da nešto pojede, projest će sigurno
probaj joj napraviti smajlija od hrane
i zezaj se malo s time
pa na više, njoj dostupnih, mjesta ostavljaj neke plastične tanjuriće s nečim što bi mogla jesti
pretpostavljam da je maksimalno uključena u obiteljske obroke
imate li kakvo dijete koje vam se može pridružiti?
Da, uključena je u obiteljske obroke, i doma i kod bake imamo sjedalicu. Ni jedan obrok ne prođe bez da joj ponudimo hranu. Po restoranima tražimo sjedalicu i za nju, makar i običnu, uvijek je uključena u obroke.
Mogu joj ostavljati hranu na dostupnim mjestima, to bi možda bilo produktivno, jer ponekad skuplja i jede mrvice s poda ako ih nađe.Flašicu sa slamkom u kojoj je voda ima stalno dostupnu i ostala sam iznenađena koliko puta posegne za njom.... možda bi to upalilo. Probati ću.
![]()
Navečer više pojede. Jutros je kupine nezinteresirano mrvila, a sinoć ih fino jela.
Ima prijateljicu, jedan dan stariju, koja je na kašicama i pristojno jede, pokušali smo zajednički ručak, ostala je nezainteresirana. Kad bi probali s malo starijem djetetom koje samo jede i koje voli jesti, možda bi bilo produktivnije...Odmah zovem frendicu s klincima na ručak.
![]()
Posljednje uređivanje od Mojca : 30.08.2012. at 12:44
da, pokušaj neke od tih metoda
sviđa mi se kako razmišljaš
klara-znam da ne pretjeruje jer sam jutros bila prisutna kad joj je napravila punu bocu čokolina i mlijeka,onu veliku bocu,čini mi se da je više od 2 dcl. nakon toga joj je dala piškote da grize. ja sam ostala paf jer mi se to čini puno i za mog 1-godišnjaka. ne znam,moj nikad ne pojede neke velike količine,umjereno ja bih rekla ali nakon pola sata iza obroka dohrane sisa tako da ne znam-možda on nadoknadi količinu sa mlijekom... a sad je na 10 kg. i osim zadnja dva dana zdrav je i veseo i zadovoljan... ova zadnja dva ima temperaturu-ali i dalje jede normalno.... i:sa ovim se slazem. možda griješim ali mislim da se pretrpavanjem samo širi želudac. neka me netko ispravi ako nije tako.Mislim da je dobro da djeca jedu cesce manje obroke, to je zdrava zivotna navika.
kokolo, ti šibaj po svome
a susjeda neka radi kako misli da je najbolje
i da mu hoću uvaliti dvije jabuke brzo bi on pokazao što misli o tome. koje sve grimase zna izvući kad nije po njegovom.
Kokolo, ima svega... ja sam dobila savjet da skuham hranu, smikasm ju, razrijedim vodom od kuhanja i dam joj to na flašicu s dudom (koju naravno nemam) kad se noću probudi i traži cicu.
Moja polusestra je od trenutka kad je prohodala do 3. godine cijeli dan imala dvije bočice u rukama, jednu s čajem, drugu s mlijekom iz tetrapaka. Znala je popiti i po 2 litre mlijeka na dan. S 12 je već bila na dijeti.
Samo ti po svome i strpljivo..![]()
ma znam da ima svega-najgore od svega je što ona to radi po savjetu druge susjede koja je medicinska sestra pedijatrice kod koje su sva djeca iz kvarta. od njih 20-tak samo ih je 4-oro dojeno. ja isto nemam flašicu-imali smo je 3 dana kad sam morala izdajati sisu na kojoj mi je napravio rupu.... nakon toga je otišla u smeće. i ja sam frik u njihovim očima. ali moja djeca u doktorice idu samo na kontrole. i ja nemam pojma što nalaz krvi znači a one znaju bolje od doktorice... lijekova imaju više nego apoteka i od svakog znaju djelovanje i za koju su bolest... a ja znam za termalnu vodu,lupocet čepiće i dentinox gel... "jadna" ja.![]()
Baš, jadna ti!![]()
I vjerovatno jadno tvoje dijete.![]()
![]()
Mojca moja curka ne voli kad ju hranim na žlicu. Kašicu hoće pojesti samo ako joj dam žlicu u ruke i pustim da sama trpa u usta, nered koji nastane je strašan, ali poslje ide u kadu.
Jede voće tako da ga "peca" u bazenčiću, komadiće hrane jede u guralici iz koje izvadim dio koji svira. Hranilicu rijetko koristimo jer u njoj ne sjedi nego skače po sjedalu pa me strah da ne razbije glavu... sve to više sliči na igru nego na hranu i znam da bi nekoj urednoj organiziranoj mami bilo slabo od takvog jela, ali meni je ok
Kad dođe u jaslice naiknut će se na njihova pravila i jesti više jer neće biti cike.
A što se tiče količine hrane starija curka ima isto kila i godina kao i ja i toj dobi - 18 i skoro 6. Mene su poticali da jedem što više da bih se sa 6 mogla upisati u školu, sjećam se da je cijela ta godina bila u znaku "jedi više". Počela sam jesti, i odonda imam problema s prekomjernom težinom. Zato se naježim kad netko (baka, prijateljica) sugerira da bi se moja šestogodišnjakinja trebala udebljati do škole. Srećom, bebu nitko ne komentira jer ima platnene plene i puno kose, pa izgleda kao buca.
Znam Klara... da igra, cirkus!![]()
Razmazuje po stolu, baca na pod, pa ako promaši pa se hrana zadrži na njoj ili na tripp trappu, hvata pa opet u usta. Sad dok je toplo, skinem ju u pelenu, pa za stol, a nakon toga u kadu. Slinčeke mrzi, skine ih ko od šale. Iz posuđene hranilice kod bake se popela na stol...
Živahna je i jako okretna, s 9,5 mjeseci se počela sama spuštati s kauča s nogicama natraške, popne se po toboganu do vrha (ne po lojtrici), puzala je po tapisonom obloženim stepenicama u Engleskoj. Ganja psa po stanu, juri za vlakićem na baterije, bježi pred nama kad se igramo lovice. Ponekad mislim da njoj jedenje jednostavno nije dovoljno zabavno.![]()