Stranica 7 od 182 PrviPrvi ... 567891757107 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ću sa cca 10 mjeseci: em je korjenast, em je aromatičan, pa mi nije prvi na popisu namirnica.

ali smo uveli komorač i to je prva stvar koju nije s oduševljenjem prihvatio. jede, ali ne traži još.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

kupila sam rižino mlijeko od alnature u dm-u,zanima me da li ga moram prokuhavati za 6 mjesečno dijete? Hvala na odgovoru.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Imam neku dječji kuharicu u kojoj piše da mahune i grašak mogu od osam mjeseci,je li to prerano ili?

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

dilema. zanima me vaše mišljenje. sad bismo mogli krušku uvesti. ali nema domaćih, ne znam nikog tko ima svoje. da li biste vi dali kupovnu kašicu kruške ili krušku iz konzuma/mercatora (ili kojeg god) ili ništa od navedenog? da preskočimo krušku pa da krenemo sa nečim što znam kakvo je i od kud a smije?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nadovzala bih se na one agrume............

htjela sam između ostaloga davati i h***** gotove voćne i povrtne kašice (činile su se praktičnima sad kad nema voća i povrća u vrtu), međutim skužila sam da gotovo sve sadrže limunov sok kao prirodni konzervans (a jasno mi je da nekakav konzervans moraju sadržavati)...........još ih k tome preporučuju za djecu od 4 mjeseca nadalje......

bez obzira što namjeravam početi tek sa 6, sad se ipak dvoumim.........ili to nije neka zabrinjavajuća količina :/ :?

frida editirala ime proizvođača koji krši Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko

Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nešto moraju sadržavati (neke), dobro si rekla. Ja ih koristim jer su mi od kupovnih najprihvatljivije. Kod drugih proizvođača sam u nekim, po sastavu istih kašica, nailazila na šećer što mi nije prihvatljivo, pa mi je H**** izbor. To što preporučuju od 4. mjeseca nadalje mislim da ih ne razlikuje od drugih.

frida editirala ime proizvođača koji krši Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko

Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tropical prvotno napisa
    dilema. zanima me vaše mišljenje. sad bismo mogli krušku uvesti. ali nema domaćih, ne znam nikog tko ima svoje. da li biste vi dali kupovnu kašicu kruške ili krušku iz konzuma/mercatora (ili kojeg god) ili ništa od navedenog? da preskočimo krušku pa da krenemo sa nečim što znam kakvo je i od kud a smije?
    ja osobno bih dala radije kupovnu koja je iz kontroliranog uzgoja

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Vila prvotno napisa
    nešto moraju sadržavati (neke), dobro si rekla. Ja ih koristim jer su mi od kupovnih najprihvatljivije. Kod drugih proizvođača sam u nekim, po sastavu istih kašica, nailazila na šećer što mi nije prihvatljivo, pa mi je H**** izbor. To što preporučuju od 4. mjeseca nadalje mislim da ih ne razlikuje od drugih.
    ja sam kupila h**** krušku i jabuku i deklaraciji ima limuna i kao nema šećera. otvorila sam da probam i preslatko je, osjeti se kiseli okus ispod i općenito mi ima jako jako umjetan okus. tako da sam ju bacila u smeće.

Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

stvar ukusa. Meni su baš H****** toliko ukusne da tu i tamo i ja koju smažem.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

jel u namirnice tipa mrkva, bogate ADEK vitaminima topivima u mastima, pri kuhanju, pa i sirovima, dodajete ulje, npr. maslinovo?

Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ne. Smatram da dovoljno masnoća dobiva kroz moje mlijeko, a znam da su sol i masnoća potrebni jedno drugom, te da se uvode u prehranu istovremeno. Ja ću joj dati nakon godine dana. No, neke moje prijateljice daju maslinovo od početka dohrane. Stava sam da to ne šteti, ali se organizam nepotrebno opterećuje.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Cure, to što na kašicama piše da se mogu konzumirati od 4tog mjeseca djetetova života znači da dotični proizvođač krši Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.

Editirala sam nazive u vašim postovima.

Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Znam da to znači to, no ja osobno nisam naišla ni na jednog proizvođača koji nema proizvode na kojima piše (na nekima) da su od 4. mjeseca. To sam htjela reći.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

zanima me kada ste uvodile kupus pupčar? imam svježeg domaćeg, ali strah me probavnih tegoba.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisam još.
    i neću još barem mjesec dana.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    nisam još.
    ima li razlog neki ili neće stići na red?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

kupus pupcar? kakav je to? znam za kelj pupcar ali kupus??

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

to je valjda isto..i ja znam za kelj pupcar. i moja L jela, onako skuhanog sa brokulom i cvjetacom i mrkvicom.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Cure, to što na kašicama piše da se mogu konzumirati od 4tog mjeseca djetetova života znači da dotični proizvođač krši Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.

Editirala sam nazive u vašim postovima.
    sorry, spomenula sam ime jer ga je već i netko drugi ovdje spomenuo, a našla sam i masu topica na kojima se nije editirao ni h*** koji ga krši na isti način :/ :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa ti ga ja sad opet editiram

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ako je do editiranja - ukucaj u pretražnik imena proizvođača, pa ćeš imati što radit čitav dan :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj paid prvotno napisa
    nisam još.
    pa nekako odlažem lisnato povrće, iz istih razloga kao i špinat i blitvu.
    ali ni ne stignem sve utrpati: trenutno smo na zobi, pa bih probala leću, pa grašak...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj paid prvotno napisa
    nisam još.
    pa nekako odlažem lisnato povrće, iz istih razloga kao i špinat i blitvu.
    ali ni ne stignem sve utrpati: trenutno smo na zobi, pa bih probala leću, pa grašak...
    Špinat i blitvu vjerojatno zbog nitrata, a kakve to veze ima s lisnatim povrćem? Bilo bi logičnije da odlažeš mrkvu

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa
    kupus pupcar? kakav je to? znam za kelj pupcar ali kupus??
    to je taj isti samo ja to tako zovem.

ako nema nekih konkretnih razloga i loših iskustava budemo probali pa javim kako je prihvaćen.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Špinat i blitvu vjerojatno zbog nitrata, a kakve to veze ima s lisnatim povrćem? Bilo bi logičnije da odlažeš mrkvu
    pa i mrkvu smo tek nedavno probali i baš je i ne koristimo.
    kupus je, poput špinata i blitve, lisnato povrće i pretpostavljam da ima isti problem sa pretvaranjem nitrata u nitrite.
    samo se, valjda, tako često ne spominje jer je u našem narodu upravo špinat (u kontinentalnim) odnosno blitva (u primorski krajevima) sugeriran za početke dohrane.

moguće je da griješim, ali budući da je meni kupus teže probavljiv (puno teže od mahinarki), ja ću ga odgoditi za još barem mjesec dana.
    netko drugi će drugačije.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ne mogu naci, ubijte me..
    od 10 mj ide zumanjak..kako ga napraviti i dati? u necem, s necim ..
    ja osobno ne volim jaja..al eto pitam.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a sto ce ti zumanjak?
    pricekaj dok nece moci i bijelanjak, pa najnormalnije daj cijelo jaje i gotovo

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

bravooo!!!
    to mi bas stima.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja si isto u zadnje vrijeme mozgam šta napraviti sa žumanjkom!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Monita prvotno napisa
    Imam neku dječji kuharicu u kojoj piše da mahune i grašak mogu od osam mjeseci,je li to prerano ili?
    Ja sam uvela mahune od osam (zamrznute Le**). A grašak je čini mi se tek od 10-tog. Nemam pojma zašto ali ja ću čekat za grašak.

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj lelita prvotno napisa
    ne mogu naci, ubijte me..
    od 10 mj ide zumanjak..kako ga napraviti i dati? u necem, s necim ..
    ja osobno ne volim jaja..al eto pitam.
    Kuhani žumanjak se može ubaciti u povrće ili palentu.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A kad ste počelo davati meko kuhano jaje?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala,emea!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

krumpir je bolje kuhati u ljusci ili oguljen?

P sam ga kuhala u ljusci :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    a sto ce ti zumanjak?
    ja sam uvjerena kako su masnoće iz žumanjka važne za razvoj mozga.
    lutonjice, čekam kontru.

a davat ću ga tako da ću ga ubaciti u ključalu vodu da se skuha i onda zgnječiti uz neko povrće.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam ga (žumanjak) ispekla na maaalo maslinovog ulja
    Kuhani mi je "za zadaviti se" - tak sam bar mislila i zato nisam kuhala :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa zgnječiš ga i razrijediš vodom
    ili naribaš sočnu jabuku ili krušku

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    a sto ce ti zumanjak?
    radi željeza? :/

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Žumanjak iz tvrdo kuhanog cijelog jajeta davala sam u varivu od povrća, u kuhanom prosu, u palenti, sa tikvom kuvanom na pari ili pečenom u rerni...

Prženo cijelo jaje pojela je kao prženicu sa, čini mi se, godinu ipo, ali nisam sigurna (nisam pisala, a trebala sam).

Rovito jaje nisam još dala, i ne planiram poradi ešerihije koja voli da se nastani u jajima, a iz nedovoljno kuvanih lako se preseli u crijeva... :/

Masti iz žumanjka jesu vrlo važne za razvoj mozga, a ni gvožđe iz njega nije na odmet

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    Masti iz žumanjka jesu vrlo važne za razvoj mozga, a ni gvožđe iz njega nije na odmet
    :D

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    ... poradi ešerihije koja voli da se nastani u jajima, a iz nedovoljno kuvanih lako se preseli u crijeva... :/
    mišljah na salmonelu, a napisah ešerihiju (kad pišen dok razgovaram na telefon )
    mada, možda nije i netačno :?

apri

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

koliko cesto dajte jaja ...mi imamo skoro 15 mjeseci i nismo bas previse jaja pojeli. jednom u 2 tjedna :/
    probala je i malo kajgane na suhoj tavi i to joj je bilo super ...pa bih joj mozda dala 1 tjedno :? kuhano u kasici joj je bilo kako kad

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prebacujem post sa drugog topica:

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Moja mala ima skoro 15 mjeseci i samo 4 zuba. Već mjesecima se mučimo s prehranom jer joj dajem povrće kuhano i gnječeno vilicom, i to jede kad je s bakom doma jer nema izbora, a kad je sa mnom nema šanse. U zadnje vrijeme neće ni s bakom. Više ne znam kaj da joj ponudim jesti, pa molim prijedloge.

Ja radim od 7 i odlazim od doma u 6:30. Onda se ona budi i oko 7 jede doručak, u zadnje vrijeme uglavnom zobene pahuljice s mlijekom, gris, lino riža s voćem itd. Oko 9, 9:30 je već gladna i onda joj baka da voćnu kašicu h***e npr. banana+gris, ili joj ja pripremim doma neku kašicu npr. kuhana domaća jabuka+keksi ili gris. Pojede pola staklenke od 190 g, a ostatak oko 11.
    Obavezno pojede i mandarinu jer je luda za njima. Ne znam kak da joj još dam voće a da nije kašica. Jede ona i sirovu jabuku, struže ju zubima, ali to joj je premalo da se najede.
    Za ručak jede uvijek cca.3 vrste povrća (cvjetača, brokula, blitva, grašak, mahune, mrkva, poriluk, kelj, koraba) + riža/krumpir/prosena kaša/palenta/tjestenina, 2-3x tjedno kuhano pileće meso. Ručak joj najteže ide i u zadnje vrijeme ga odbija i čeka da ja dođem doma i onda oko 15:30 ju dojim i tak 100 put do spavanja i 3-4 puta kroz noć. Za večeru jede slično kao i za doručak, znači neki mliječni obrok (gris, palenta, lino, zobene pahuljice).
    U zadnje vrijeme prođe i po par dana da uopće ne jede ništa kuhano i ne znam više kaj da izmislim za taj ručak. Prije je jela povrće bez problema svaki dan, a sad čim osjeti miris neće otvoriti usta. Problem je i to kaj ispočetka nikak nije prihvaćala hranu u komadićima, pa sam morala ili usitnjavati ili pustiti da ne jede ništa osim mlijeka cijeli dan, a ovo drugo nisam mogla budući da sam morala ići na posao.
    Sad ne znam više da li je problem u tome kaj joj se teško priviknuti na veće komadiće ili joj jednostavno nije fino. Kad je bila manja jela je svo povrće kak god bilo bljutavo a sad je odjednom postala izbirljiva. Jedino kaj hoće sama jesti su mandarine s kojih skinem kožicu i narežem na komadiće i onda si ih lijepo uzima prstima i jede. Ništa drugo si ne želi staviti u usta.
    Probala sam joj dati mrvicu kruha jer je tražila kad sam ja jela pa se skoro zadavila, i kad ga je uspjela iskašljati, povratila je sve kaj je prije pojela. Sad joj se uopće ne usudim više davati kruh.

Nemam više ideja. Doručak i večera mi se čine prejednolični, ručak u zadnje vrijeme teškom mukom malo pojede. Postala je jako aktivna, čini mi se da joj treba kalorija i da joj je premalo ono kaj pojede. Pedijatrica je upozorila da premalo dobiva na težini.
    Djeca njene dobi već jedu "konkretniju" hranu, a mislim da bi i ona možda jela da ima više zubi. Svekrva koja ju čuva mi stalno govori kad bu počela jesti normalnu hranu, i da je curica koju je prije čuvala u toj dobi pojela cijeli klipić. Pa, kak da pojede, ako nema čime žvakati?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa
    koliko cesto dajte jaja ...mi imamo skoro 15 mjeseci i nismo bas previse jaja pojeli. jednom u 2 tjedna :/
    probala je i malo kajgane na suhoj tavi i to joj je bilo super ...pa bih joj mozda dala 1 tjedno :? kuhano u kasici joj je bilo kako kad
    Jan je probao prvi put jaje s 12 mjeseci (cijelo jaje). Ispekla sam ga na malo maslinova ulja i pomiješala sa špinatom i zgnječenim krumpirom. Samo jaje neće.
    Tako i mi jedemo. To mu pripremim jednom u dva tjedna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam ja nikakvu kontru, kod nas se jaja jedu iznimno rijetko, mozda jednom mjesecno, ako ne i rijeđe

pa mi nije imalo nikavog smisla davati samo zumanjak. jaje je prvi put pojela kad se desilo da smo i mi ostali jeli jaje, a ona je bila dovoljno stara za to

to sto u tablici pise da nesto se nesto smije s 10 mjeseci, meni ne znaci da moram to dati tad, ili ikad (mislim, ima toliko namirnica u tablicama koje mi nikad ne jedemo, pa nisam ni njoj nikad dala)

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa
    nama pedica rekla da damo dvaput tjedno (pogotovo ako nece meso), kuhano (zumanjak) i zmiksano s povrcem...
    iako luki je finiji sam

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Nema organskog povrća, kako kuhate int. rižu i proso....

Molim vas lijepo da mi pomognete oko nekoliko pitanja koje me muče, vidim da stvarno imate puno iskustva!

1. Što majke vegetarijanke uvode svojim bebicama u prehranu kada dođe vrijeme za meso? Znam da ima puno tekstova o tome, malo sam pretraživala ali nikako da nađem kratku i konciznu informaciju, a nažalost premalo vremena imam za istraživanju. Kada može tofu??

2. Gdje nabaviti organsko povrće? Jučer sam prejahala cijeli grah u potrazi za nečim, bio&bio, Garden... Severa nema na placu, a i ono što vidim na njihovom webu - to moja bebica još ne smije. Kako se snalazite po zimi? Jel dajete staklenke na kojima piše da su BIO ili jednostavno popustite i kupite na placu kod neke kumice?

3. Kako kuhate integralnu rižu i proso ovim malcima koji su tek počeli papati? Nemojte mi molim vas preporučiti knjigu o JBP i onu rižinu sluz jel mi je od te sluzi eksplodiral ekspres lonac i imala sam sluzi po cijeloj kuhinji Kako vi to radite???? (a inače koristim ekspres lonac svaki dan, i nikad mi nije eksplodiral)

4. Što kad bebica neće to što ste skuhali? Što onda činite? Kuhate drugo ili nudite staklenku?

Hvala vam puno, puno
    (apri, računam na tvoje komentare, pliiiiz,
    )

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

1. ne znam M. nije ljubiteljica mesa pa bih i ja voljela to znati. Za tofu sam negdje čitala da ide od 10 mjeseci :? Ja ga ne volim pa mi se nekako ne žuri s tim

2. malo je teže, ali da se naći ponešto. severi sada imaju mrkve, to možeš na početku dohrane. imaju i dosta žitarica... Voće ćeš malo teže naći iz bio uzgoja...Najbolje ako nekoga znaš... Ne kupujem kašice, niti one gdje piše bio, jer ne vjerujem da su bio A i grozan mi je taj okus. a i djetetu ništa ne pasiram pa su mi kupovne kašice pre-kašaste

3. integralnu rižu još nisam dala jer mislim da integralne žitarice nisu dobre za početak dohrane. dijete ih ne može još dobro probaviti, samo preopterećuju želučić. kuham običnu rižu, proso, gris od pira, palentu... Sve kuham isto, stavim u vodu i upalim plin, i čekam da se skuha (isto kao što kuham za sebe). rižu i proso prije kuhanja isperem. proso nekad namočim da malo nabubri pa se prije skuha. Moja M. ga obožava

4. kad neće, neće. ne tjeram je. ako pojede žlicu dvije tri ja sam zadovoljna. neke dane jede više neke dane manje, u ostalom kao i mi odrasli. ne nudim joj zamjenske obroke. mislim da je to dosta kontraproduktivno... A i uvjerena sam da u kupovne kašice stavljaju šećer ili neko drugo sredstvo koje stvara ovisnost, jer puno djece koja probaju staklenke nakon toga neće baš jesti običnu hranu, navuku se

eto, toliko od mene, nadam se da sam pomogla

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. ne znam, mi smo svežderi

2. za zaru sam još i tražila bio uzoj, ali margiti kupujem od početka na placu i uopće mi to nije problem

3. rižu od početka kuham najnormalnije, možda 5 minuta duže nego nama. ali, margita od samog početka dohrane jede teksturiranu hranu, nikad joj nisam miksala, nikad nije jela glatke kašice

4. ako neće, neće. probat ćemo opet sutra. pa preksutra. pa ako i dalje neće, probat cemo s necim drugim. ali ne s kupovnom kasicom.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Da li je ok da svojoj maleckoj koja će 30.napuniti 8mj.već sada dajem tri obroka dohrane ili je to previše za njen mali želučić?Ujutro papamo voće,za ručak joj kuham povrće i meseko,a oko pet popodne se izdojim i u to umiješam rižine pahuljice.Sva tri obroka mi super popapa.Jel to ok ili da pričekam jos(do kada)sa rižinim pah?Između tih obroka i po noći cica.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •