Stranica 99 od 182 PrviPrvi ... 4989979899100101109149 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,901 do 4,950 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ja sam za takve slucajeve imala vodu mladog kokosa. Ima jednako eletrolita kao i nasa krvna plazma, tako da dodje kao infuzija, a jako je ukusna i bebe je vole.

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam jos gori problem - vodene kozice, temperatura a cicu ne trazi. Ponudjenu cicu rekreativno drzi u ustima. U 24 sata potrosila 3 pelene

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    Zivim u Velikoj Britaniji i tu nas savjetuju da dojene bebe ne trebaju vodu uz majcino mlijeko.
    Isto tako se ovdje vise ne koriste tablice dohrane, sto jako puno olaksava zivot mamama
    dok je beba iskljucivo dojena, da.
    ali kad se uvodi ostala hrana, pocinje se uvoditi i voda.
    da, dijete sisa i kako je dohrana samo do-hrana, tako je i s vodom.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Necu se mijesati. Ako u RH tako kazu, ok. Ovdje je to odbacena metoda vec dulje vrijeme iskljucivo radi toga sto je pravilo voda uz dohranu vezano uz dojenacke formule (koje sadrze dosta soli, za razliku od majcinog mlijeka). Kako je praksa ad mlijek bila puno cesca, tako je uvedeno i pravilo vode. Danas sve vise zena doji i kako je humano mlijeko puno lakse od formule, a i mijenja svoj sastav s obzirom na doba, dana, imunoloski sistem bebe, godisnjeg doba, nije potrebno dodavanje vode. OPet cu napomenuti, bebi nece skoditi voda, ali nece joj nista biti ni ako za zedj konzumira majcino mlijeko. Da pace, samo moze koristiti. Prosle godine sam o tome raspravljala sa jednim Hrvatskim pedijatrom koji se u potpunosti slozio sa time da voda nije potrebna.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a što ako do djeteta u tom trenutku ne dođe vodenasto mlijeko, nego ono zadnje, kalorično i masno?
    njme te teško može utažiti žeđ?

(i mi savjetujemo prema LLL smjernicama te naputcima WHO, pa te molim neki link na podatke o kojima govoriš)
    Posljednje uređivanje od apricot : 22.04.2013. at 06:38

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ne znam, moje dijete je dojeno i poslije obroka dohrane baš traži vodu i konkretno je popije, 50-100 ml. Nudila sam mlijeko, no sit je, odbije ga. Dnevno popije oko 100, 150 ml vode ili kompota od šljiva.
    Ja glasam također za masnoće, iz orašastih plodova, avokada, maslinovog, sjemenki, bučinog ulja, kokosovog maslaca. No, ja sam čudakinja, valjda.
    Posljednje uređivanje od palčica : 22.04.2013. at 09:20

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jel ti to opet protiv čvaraka?!

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ja sam samo čudna. Moje mišljenje i stav također. Pitaj moju pedicu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sve je to u redu, ali čvarci pripadaju čudacima.
    Kad je moje dijete sa 15 mjeseci završilo u bolnici na infuziji, samo čvarci su je spašavali.
    I cica, naravno.

(sestre su se čudile i nisu se usuđivale upisivati u listu "što je dijete danas jelo")

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Palcice, iz perspektive nekoga tjo godinama nije jeo meso i kome je hrana dio struke - daj mu meso. Ne moraju to biti velike kolicine i ne mora biti cesto, jednom do dvaput u 10 dana. Jednostavno, riblji i mesni proteini nisu bas isti i riba nije zamjena za meso. Iako se slazem da je zdravija opcija uvijek riba, njegovom organizmu trebaju mesni priteini.ja sam meso pocela jest kad sam rodila najstarijeg, u dohranu uvodila tek sa 10 mjeseci. I danas nam je na meniju max 3 puta tjedno. Ali moji ne jedu ribu ni blizu joliko bi trebali jer, kao ni apri ne vjerujem nikome.

Sto se tice vode, i ja sam za davanje kad krene dohrana, prije ne. A ratujem trenutno s malim jer sa svojih 8 mjeseci nece ju nikako i na nikoi nacin. Probala sam na zlicicu, iz stamplice, case s kljunom, cak sam i malu bocu kupila, ali on tek s tim ne zna sta bi. I prokuhanu, neprokuhanu iz pipe i kupvnu. Nista nece. A hocu ga naviknut prije nego krenu vrucine i na kraju krajeva, praznici. Moze on vidit na cici dok smo vecinz dana sami nas dvoje, kad veci budu doma nit migu nit zelim biti taoc njegove zedji.

Help,pliz!!

Za sad nam papanje idesuper, uveli smo prekjucer mrkvu i sad smo na 9 namirnica. Mislila sam slijedece bananu. Da cekam jos? Starijima sam dala sa 7 odnosno 10 mjeseci. Jedan ju mrzi, jedan obozava.obojcu je prilicno zatvsrala.

Tipkam s moba, oprostite na greskama

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Sve je to u redu, ali čvarci pripadaju čudacima.
    Kad je moje dijete sa 15 mjeseci završilo u bolnici na infuziji, samo čvarci su je spašavali.
    I cica, naravno.

(sestre su se čudile i nisu se usuđivale upisivati u listu "što je dijete danas jelo")
    bit ce da je to do bosanske krvi

kako sam povise napisala, u 10 dana bojkotiranja dohrane (a nudili smo joj i nase spagete dok smo rucali, cisto da vidim jel se radi o generalnom strajku) pojela je moj cevap.

i ja vodim bitku s vodom jer popije par gutljaja tokom cijelog dana.

a takva je bila i starija i danas je sa 7g naganjam da pije vode.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 22.04.2013. at 11:09

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

onda joj malo daj šljivovice

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jesi ti usporedila cevap i sljivovicu za dijete od 12mj?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

znaš li kak se veli šljivovica na francuskom ( voda života)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa i je. al 18+ (18 kao godine).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ko i čevapi

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da, baš je isto. Svašta.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jelena, nadam se da se salis i da kuzis pretjeranost tvoje usporedbe.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a dobro
    nećemo sada 11 sljedećih postova o tome
    i ja mislim da kokakola nije za maloljetnike
    LOOOOL

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja ni za punoljetnike

kako pripremate zutanjak?
    ako ga tvrdo skuham, suh joj je (ne zeli vrhnje ili jogurt), a nisam nikad radila kajganu od samog zutanjka.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

skuhaš, zdrobiš vilicom i pomiješaš s tikvicama (one su sočne) ili s jogurtom ili već nečim
    ali, richter kaže da on nikada nije vidio kokoš koja nese samo žutanjak, pa da ne vidi razlog da se to dvoje ne počne jesti istovremeno

pa ti vidi
    LOOOOL

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Pa sa 12 mjeseci i moze istovremeno bjlanjak i zutanjak... Ja sam tako i davala, iza godine, tvrdo kuhano, sa blitvon, tikvicon ili svjezim sirom. Najveci je to obozavao.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

izgubila je 300g u ovom strajku, moram pronaci nesto sto ce htjeti jesti. opet. a da nije mladi luk i cevap.

ovo s tikvicama je dobra ideja, tnx.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sa 12 mjeseci i moze istovremeno bjlanjak i zutanjak... Ja sam tako i davala, iza godine, tvrdo kuhano, sa blitvon, tikvicon ili svjezim sirom. Najveci je to obozavao.
    hm..i starijoj sam s 13 tek dala bjelanjak.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Slažem se da Coca Cola nije za nikog
    Ja sam jaje kuhala tako da ne bude pretvrdo, da žutanjak bude onako pola, pola, ako bi ga jela samog (sa sirom i skutom). Inače bih ga ukuhala u juhu ili pomiješala sa špinatom, blitvom, brokulom/cvjetačom itd.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    hm..i starijoj sam s 13 tek dala bjelanjak.
    12, 13 - to je skoro pa isto Moj puno voli jaja... najdraza su mu malo mekse skuhana... al ja nikako da pogodim kako ih skuvat u meko... il ih kasno izvadim pa su utvrdo, il ih izvadim prerano pa ih samo prolijem
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 22.04.2013. at 12:21

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Eto, samo da se javim. Pitala sam savijetnicu LLL za dodavanje vode pri dohrani. Saljem vam njen odgovor:
    There is not exactly proof. Babies under 1 year need lots of calories. Breastmilk has lots of calories - more than any other healthy food. Water has no calories and fruit juice has few calories. Water and fruit juice fill babies up so they take less breastmilk and receive less calories and nutrition.
    Hope that helps. However don't forget some women are genuinely interested in learning more about breastfeeding and some women are more interested in justifying their choices. The first group are worth engaging with. You are wasting your energy with the second group.

Moja kcer ima preko godinu dana i do godine je dobivala samo moje mlijeko. NIsam primijetila dehidraciju niti ista tome slicno.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

prvo, ovisi koliko dijete jede krutu hranu, u kojoj kolicini.
    postoje djeca koja toliko odbijaju dohranu da su prakticki samo na sisi.

s druge strane, pises kao da dijete popije deci, dva vode kad krene s dohranom, a vecina djece ju pije na kapaljke.

ko sto sam napisala prije, dohrana je DOhrana, dijete se kad s njom krene i uopznaje, a za to ima vremena do godine dana, pa i vise (ovisi o djetetu) jos uvijek najeda mlijeka.
    ista je stvar s vodom. ona je DOtekucina i nece se poremetiti dojenje ako se dijetetu koje je krenulo s dohranom ponudi voda, niti ce dijete dobiti manje hranjivih sastojaka iz mlijeka jer to nije neka kolicina koja ce zamjeniti mlijeko.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leoniso, zasto maloj ne das luka i cevapa ako to hoce?

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Pa dobro, tu se slazem, da nece djetetu nista biti ako se doda ili ne doda voda. Zapravo je i glavni razlog zasto sam napisala da nije potrebno dodavati vodu bio vise taj da se mame ne opterecuju ako beba ne uzima dovoljno vode i tome slicno. Nekako mi se cini da se jako puno energije trosi na brigu oko toga koliko beba papa i sto i kako i kada. Nas je spasio baby led weaning i lll

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    prvo, ovisi koliko dijete jede krutu hranu, u kojoj kolicini.
    postoje djeca koja toliko odbijaju dohranu da su prakticki samo na sisi.

s druge strane, pises kao da dijete popije deci, dva vode kad krene s dohranom, a vecina djece ju pije na kapaljke.

ko sto sam napisala prije, dohrana je DOhrana, dijete se kad s njom krene i uopznaje, a za to ima vremena do godine dana, pa i vise (ovisi o djetetu) jos uvijek najeda mlijeka.
    ista je stvar s vodom. ona je DOtekucina i nece se poremetiti dojenje ako se dijetetu koje je krenulo s dohranom ponudi voda, niti ce dijete dobiti manje hranjivih sastojaka iz mlijeka jer to nije neka kolicina koja ce zamjeniti mlijeko.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jer mi je ok da to proba. ma dala bi joj i 1 tjedno. al da uz to ima i "djecji" zdravi obrok.

danas cu joj skuhati povrce u komadima pa da vidim hoce li tako jesti.
    jucer je pojela prstima malo ribe, al kad jede tako sama, onda je to fakat jako malo.
    i hoce stapice/stiropor/dvopek sve ono cime moze masirati desne.

odbila jesirovi komorac, mrkvu, krastavac, papriku, jabuku, krusku (sve je to prije jela) jer joj je to "ljigavo". cim dotakne, strese se. ne znam koji joj je klinac.
    od svejeda dosla je do nejeda.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Moja kcer ima preko godinu dana i do godine je dobivala samo moje mlijeko. NIsam primijetila dehidraciju niti ista tome slicno.
    Moja kćer je od šest mjeseci počela dobivati vodu, prije nego je napunila godinu dana već je znala sama tražiti kad bi bila žedna. Od tada pa do danas, njoj se voda ponudi jednom-dvaput dnevno jer gotovo uvijek sama traži. Voli vodu.
    Dojile smo punih 14 mjeseci, dojile smo puno, ni u jednom trenutku dojenje nije došlo u pitanje, kao ni njen prirast i razvoj.

Eto, svaka brani i opravdava svoj izbor.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Eto, samo da se javim. Pitala sam savijetnicu LLL za dodavanje vode pri dohrani. Saljem vam njen odgovor:
    There is not exactly proof. Babies under 1 year need lots of calories. Breastmilk has lots of calories - more than any other healthy food. Water has no calories and fruit juice has few calories. Water and fruit juice fill babies up so they take less breastmilk and receive less calories and nutrition.
    Hope that helps. However don't forget some women are genuinely interested in learning more about breastfeeding and some women are more interested in justifying their choices. The first group are worth engaging with. You are wasting your energy with the second group.

ne znam u koju grupu mene svrstavaš; ne pokušavam opravdati svoje stavove
    evo, 9 godina sam savjetnica za dojenje i potpisala bih one prve rečenice LLL leaderice
    ali tijekom isključivog dojenja, ne i nakon uvođenja krute hrane

ponavljam se

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Niti u jednu grupu te ne svrstavam. Samo sam isla copy-paste. Nisam zapravo ulazila u neke velike diskusije sa njom, samo sam napisala da mnoge zene zanimaju znanstvene cinjenice vezane uz to. To je bio njen odgovor.

ne znam u koju grupu mene svrstavaš; ne pokušavam opravdati svoje stavove
    evo, 9 godina sam savjetnica za dojenje i potpisala bih one prve rečenice LLL leaderice
    ali tijekom isključivog dojenja, ne i nakon uvođenja krute hrane

ponavljam se

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, ja sada čekam odgovor liderice za Hrvatsku
    pa ćemo vidjeti što ona kaže

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ona kaže da se LLL slaže u tome da voda nije nužna tijekom prve godine i da je to informacija koju majke trebaju imati.

ja se slažem da je to ok, ako su to obitelji u kojima dijete do godinu dana jede tikvicu, mrkvu, jabuku, buču i proso.
    ali, moramo priznati kako su rijetke majke poput ovih sa ovoga topika i da mnoge od njih u prvoj godini daju hranu koju jedu i odrasli, sa možda izuzetkom soli ili nekih vrsta začina.

što s njima?

tako da ja ne bih generalizirala; mislim da sve ovisi o načinu ishrane baš te obitelji i baš tog djeteta.
    jer nije svejedno je li dijete taj dan jelo tikvicu sa 93% vode ili nešto drugo (sad mi ništa ne pada na pamet)

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Dawn?

evo, ja sada čekam odgovor liderice za Hrvatsku
    pa ćemo vidjeti što ona kaže

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisam Dawn, ona ne može baš odmah odgovoriti, iako stvarno odgovor uvijek bude unutar 24 sata

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ona je jako draga. Nisam je imala prilike upoznati, onako u 4 oka, ali sam se dopisivala sa njom kad je rodjakinja rodila i trebala pomoc pri dojenju. Zena je stvarno divna i dala je sve od sebe da pomogne <3

nisam Dawn, ona ne može baš odmah odgovoriti, iako stvarno odgovor uvijek bude unutar 24 sata

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa slazem se i ja s time. ako ides po tablici dohrane, nije nuzna, bas kao sto se dijete nece najesti tikvice i palente vec mlijeka. navikava se na nove okuse. ista je stvar s vodom. navikava se na vodu, ne napija se.
    zato nije nuzna.
    nije ni tikvica nuzna, ima sisu. pa opet dajemo tikvicu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i onda dođe leonisa i da djetetu ćevap
    pa ti nemoj poslije dati vode!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja sutra puni godinu dana, znaci, smije vodu :D

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Glede famozne vode... mene iznenadilo da se na Rodi savjetuje mame da daju vode pa sam samo iz tog razloga pocela davati maloj vode iz casice rakije (Leonisa patent) i to zato jer mi starije dijete pije vodu na kapaljku pod prijetnjom torture pa sam mislila mozda je do navike - probati cu gut dva. Inace nikad starijem djetetu nisam davala vode a njegova dohrana je bila usred ljeta i paklenih vrucina, pedijatrica mi je uvijek potvrdjivala da dojenoj djeci ne treba voda a i u rodilistu su nam govorili da je to nadomjestak za majcino mlijeko te stoga bezvrijedan u prvoj godini. Na nekom davnom trudnickom tecaju takodjer savjetnica LLL nam je tumacila da ako dojimo voda nije potrebna prvu godinu. Dohrana ne dohrana voda nepotrebna. To nam je i rastumacila sastavom mlijeka, koji visoki postotak vode sadrzi, ubijte me ja vam to tako lijepo nemogu srociti, ali kako su svi izvori koje smatram vrijednima paznje tada rekli ne voda ja sam tako postupila. I imala zderu koji jeo industrijske kolicine dohrane u svim ljetnim mjesecima, cicao koliko je htio i ispisao hrpe pelena.
    Nista se dakako kataklizmicno nece desiti ako beba popije dva guta vode al mi to nije politicki korektan stav za Rodu

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Mene nešto jako zanima...

1. Nedavno sam čula preporuku da se dohrana započinje povrćem jer su to okusi koje djeca najteže prihvaćaju. Drugim riječima, voće je slatkasto, a žitarice su finije od povrća. Kažu, dakle, da treba započeti povrćem kako bi dijete prvo to zavoljelo, a kasnije će voće i žitarice lakše prihvatiti. Znam da to nije službeni stav Rode pa molim komentar. Što opširniji, to bolje. Jer me jako zanima.

2. Svugdje čitam (a i zdravorazumski je) da se djeca ne razvijaju jednakom brzinom. Zašto je onda prvih 6 mjeseci samo dojenje dovoljno za svu djecu? Ja planiram tako - dojiti baš šest mjeseci i onda pokušati s dohranom... No, malo me kopka ta magična granica. Zašto djeca ne počnu sjediti u isto vrijeme, ne prohodaju svi jednako, a svi bi se trebali hraniti jednakim tempom? Dobro, možda su ovo neusporedive stvari... ne znam... Ali meni je čudno očekivati da će svima probavni sustav biti spreman u isto vrijeme.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mishekica ja ni u kom slucaju nisam educirana savjetnica ali evo prolazim dohranu s drugom bebom, ovo su nasa iskustva:
    1. Mi smo zivjeli u tri razlicite zemlje i u svakoj dobili razlicite preporuke s cim poceti. U RH je to pretezno voce i zitarice; u It kako je Tiziana koju str. ranije napisala idu odmah kombinacije povrce-meso itd. Meni se cini da je vazno drzati se tablice, znaci ne brzati s brojem, vrstama namirnica, a sto tocno dati prvo nije presudno. Ja sam s 1. bebom pocela s povrcem da se kao ne navikne na slatkasto voce, pa ga svejedno nije bas prihvatila, dosta dugo. S 2. sam pocela s jabukom, prihvacala je svo povrce nakon toga bez problema (do sad kad imamo problema, ali sa svim). Mislim da je to bas onako, individualno.
    2. Pa nisu sve bebe spremne u isto vrijeme. Vazno je da se ne pocne prerano. Neka beba ce sa 6 mj. odmah zijevati na zlicu, neka nece. Moja starija nije bila spremna za dohranu do 8. mjeseca, iako sam joj pocela nuditi sa navrsenih 6. Mladja se odmah zainteresirala. Pratis bebin tempo, ponudis, vidis...polako.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Upravo radi ovih pitanja koja ste postavili, preporucila bih vam knjigu baby led weaning. Taj nacin ishrane se danas i najvise preporuca u svijetu i sa strane SZO-a. Uglavnom govori o tome da ce beba poceti sa krutom hranom kada je ona spremna, a spremna je kad je u stanju sjediti sama ili sa potporom, uzeti hranu u ruke, prozvakati je i progutati. Daje se kruta hrana-ne miksana! I bebi nisu potrebni zubi da bi je sazvakala. Nepce je dovoljno jako. Tablice dohrane nisu potrebne, bebe na toj vrsti dohrane imaju izrazenije facijalne misice, bolje disu, radi zvakanja, samopouzdanije su, sa boljim apetitom, veselije. Moja beba je krenula sa 5,5 mjeseci. Jednostavno ju nismo mogli zaustaviti . Prvo sto je pojela, bila je cijela kruska(sa korom), nakon toga je jela sto god smo mi jeli(nismo solili hranu). Danas ima jako razvijenu motoriku. Sa 15,5 mjeseci se pocela samostalno hraniti zlicom i vilicom. Ja sam odusevljena zato sto sam uvijek slusala o problemima koje roditelji imaju sa uvodenjem dohrane. Nama je jedini problem bio nered u pocetku, dok mala nije postala tehnicarka

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku

1. Nedavno sam čula preporuku da se dohrana započinje povrćem jer su to okusi koje djeca najteže prihvaćaju. Drugim riječima, voće je slatkasto, a žitarice su finije od povrća. Kažu, dakle, da treba započeti povrćem kako bi dijete prvo to zavoljelo, a kasnije će voće i žitarice lakše prihvatiti. Znam da to nije službeni stav Rode pa molim komentar. Što opširniji, to bolje. Jer me jako zanima.

2. Svugdje čitam (a i zdravorazumski je) da se djeca ne razvijaju jednakom brzinom. Zašto je onda prvih 6 mjeseci samo dojenje dovoljno za svu djecu? Ja planiram tako - dojiti baš šest mjeseci i onda pokušati s dohranom... No, malo me kopka ta magična granica. Zašto djeca ne počnu sjediti u isto vrijeme, ne prohodaju svi jednako, a svi bi se trebali hraniti jednakim tempom? Dobro, možda su ovo neusporedive stvari... ne znam... Ali meni je čudno očekivati da će svima probavni sustav biti spreman u isto vrijeme.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

1. s čime ćeš dohranu započeti, ovisi o kućnim navikama
    službeno ii neslužbeno, neka djeca više vole ovo ili ono, tako da nećeš pogriješiti ako daš bilo što
    često čujemo da je početak dohrane voćem kriv ako djeca kasnije odbijaju povrće
    forumska populacija je dobar uzorak koji pokazuje da to nije točno

počinješ s onim što imaš doma i gotovo

2. mlijeko svake majke i za svako dijete je različito i prilagođeno UPRAVO tom djetetu
    mlijeko se mijenja, tako da sastav nije isti ako dijete ima 3, 6, 7 ili 11 kg
    imaš pravo što se tiče različitosti sazrijevanja probavnog sustava; vrlo je izvjesno da kod svakoga ne sazrijeva jednako
    ali, mora se napraviti nekakav prosjek
    jer kamo bi nas to odvelo?
    netko bi bio sposoban i glasati sa 14, a vidimo da neki nisu ni sa 50...

zati stalno i napominjemo da se promatra dijete
    ali se preporuča da se ne žuri, sve se stigne
    nema djeteta/čovjeka koji isključivo doji sa 10 godina, sigurna sam
    svi su projeli

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ja bi se samo osvrnula na vezu izmedu baby led weaning nacina dohrane i razvoja fine motorike. Ne mora biti nuzno da ti dijete ima razvijenu finu motoriku iskljucivo zbog toga. Ja sam svoju curku hranila na klasican nacin(dakle zlica u usta) i sa svojih 15 mjeseci je isto sama jela sa žlicom, vilicu ni sada nesto cesto ne koristi jer nema potrebe ali s nasom kada ju otme isto ok jede. Vjezbaju oni finu motoriku na milijun drugih nacina...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mislim da to nitko nije ni rekao
    to je JEDAN od načina

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Slažem se Jainina s tobom, meni se sviđa ideja baby led weaninga, volim sve pojednostaviti i što opuštenije i prirodnije. No, moj eto, jede samo dosta izmiksanu hranu i ja to radim (a mislila sam da nikada neću rižu miksati). Tako dobro pojede i ja imam mir (duboko u duši) da je mršav zbog svemira, a ne mene. Opet je i tu stvar obitelji, djeteta, načina života, prehrane.
    No, dam mu žlicu, razvija motoriku katapultiranjem zalogaja u neznanim pravcima.
    Posljednje uređivanje od palčica : 22.04.2013. at 18:37

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Mislim da to dosta ovisi I o refleksu bebe da izbaciva jezik van a sa njime I hranu.
    Kad bude spremna, nece to vise raditi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •