Stranica 28 od 182 PrviPrvi ... 1826272829303878128 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,351 do 1,400 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    ja ti mogu reći kako smo mi radili...
    nudila sam isto i 7 dana jer bi tek nakon 4-5 prihvatila, svaku novu namirnicu je u početku odbijala, istu namirnicu treba nuditi više dana i zbog alergijskih reakcija i zbog privikavanja na okus
    moja jedino što nikako nije prihvatila je baš korabica, dosta dugo se kuha dok ne postane mekana, onda smo je zgnječili vilicom i nudili samu, možda je bolje prvo svaku namirnicu ponuditi samu da proba izvorni okus pa tek onda miješati
    aha, ok, onda cu prvo davat same namirnice prije nego sto mjesam.......... malo me buni to, sto ne bi u tom prvom mjesecu trebao imati vise od 6 namirnica, ako mu dam jednom tjedno novu to je taman to, pa kad onda da mjesam? ako mu prvo dam, rizine, pa korabu, pa tikvice, jabuka, kruska.....a mislila sam i palentu i quinou i jos koju zitaricu, ali to je onda vise od 6 namirnica prvi mjesec, morat cu si poslozit prioritete........

u 7 mjesecu vidim, uvodi se tek novo voce....... ako ne bude tad sezona, mogu krenuti odmah sa suhim?

ajmee, bas mi se cini sve komplicirano, najradije bi da sisa do godine

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Crnka, sasvim te razumijem, ali opusti se. Ne treba to sve biti matematički točno, 6 namirnica u 6. mjesecu, jedna namirnica tjedno...
    Kreni polako, ja sam uvijek počinjala u ponedjeljak za objed (mi smo od početka učili djecu da jedu objed zajedno s nama).

Spravi bebi recimo rižu, ili rižine pahuljice (najbolje sa svojim mlijekom ako možeš). Pa tako nastavi slijedećih 7 dana.
    Pa slijedeći ponedjeljak daš neko povrće, ovisi što imaš, voliš... Ja recimo nisam davala korabu jer ni mi to ne jedemo, ali imam domaće tikvice, bllitvu i špinat pa sam odmah s tim krenula.
    Onda slijedeći ponedjeljak daš jabuku.
    Pa slijedeći povrće koje je dijete već jelo s rižom.
    Pa slijedeći krušku, a nakon par dana krušku i jabuku...

Nove namirnice možeš nakon 2-3 dana miješati s onima koje je dijete već probalo.

Možeš voće davati prije povrća, ja sam čekala da nam sazriju jabuke pa sam krenula prvo s povrćem.

Dakle, nema krutih pravila, samo polako. Malac ima cijeli život ispred sebe da isproba sve moguće okuse, pojedinačno i u kombinaciji
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 30.06.2010. at 15:14

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ma nigdje ja ne zurim, isto sam misljenja da ima vremena sve isprobati, samo me te kombiniranje buni..... i mislila sam praviti sa mlijekom, a da li onda kuham u vodi, pa procjedim i zalijem mlijekom ili?

e da, i te stavri koje se kuhaju, tipa palenta i sl... koliko to treba biti toplo/hladno?

i da li su ok Alnaturine rizine i ostale zitarice, jer me svi bombardiraju da kupim rizine od H*** ili ostatka ekipe proizvodjača baby hrane?

Da li to prvo uvođenje treba biti obrok, medjuobrok ili? Nisam pametna kad da mu nudim, prije, poslije ili izmedju sisanja...... posto ce to prvo pojesti oko 2 - 3 kasike, to mi se ne cini kao obrok, ili je to njima dovoljno?

Imam milijun pitanja.....a tek kad krenemo.....

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Znači - kombinirati možeš novu sa već isprobanom namirnicom već nakon 2 dana. Možeš i odmah, ja sam recimo malome sad počela davati marelice u kombinaciji s kruškom i jabukom jer su mu same bile prekisele pa nije baš guštao.

Ja sam koristila rižine pahuljice od H. i one od DM-a, baš dječje, ne Alnatura. Ne znam, činilo mi se sigurnije.

Kad bi kuhala rižu na mlijeku kuhala bi je baš u mlijeku, ne u vodi.
    Puru sam kuhala u vodi i poslije bi dodala mlijeko.
    Znači, sve isto kao i za velike
    Za miješanje povrća s rižom ili purom bi kuhala u onoj vodi u kojoj se kuhalo povrće.

Hranu, ovu koja se kuha, nudi toplu-mlaku, pazi da nije prevruće. Bolje hladno nego prevruće.

Ja sam odmah davala obrok - objed.
    To ti ipak ovisi o djetetu. Moja mala je skroz polako prihvaćala dohranu, uvijek su to bile neke mizerne količine. Dok njen braco jede k'o veliki, njemu smo već uveli i drugi obrok (a ima 7 mjeseci) jer smo primjetili da je nakon kupanja gladan, izgladni ga more
    On recimo bez problema pojede miksanu jabuku i pola kruške, što je za nju u toj dobi bilo nezamislivo.

Dohranu nudi djetetu koje nije jako gladno, jer su tad prenervozni za eksperimentiranje. Ipak, nemoj da bude ni presit Probaj recimo sat vremena poslije sisanja.

Beba će pojesti koliko želi, vjerovatno u početku 2-3 žlice, poslije malo više. Ne brini, znat ćeš sama procijeniti koliko mu je dovoljno, a i mali čovjek će ti to sigurno dati do znanja.

A milijun pitanja... najnormalnija stvar

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

znaci, ako on kojim slucajem pojede i vise od te 2 - 3 kasike za prvi put ( sto mi se nekako cini da bi mogao ) to nije puno? da mu dajem dokle hoce?

a zar ne gubi mlijeko svojstva prokuhavanjem/zagrijavanjem na vatri? zato sam pitala dal da ga naknadno stavljam?

hvala ti puno!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj crnka84 prvotno napisa Vidi poruku
    a zar ne gubi mlijeko svojstva prokuhavanjem/zagrijavanjem na vatri? zato sam pitala dal da ga naknadno stavljam?
    Gubi, zato su meni rižine pahuljice bile najdraži izbor, dodala bi freško izdojeno mlijeko i super.
    Ako kuhaš rižu u vodi ona će popit vodu pa mi se zato činilo bolje kuhati u mlijeku.
    Kad god je moguće stavljaj ga naknadno, npr. u puru.

Nema na čemu, samo pitaj.
    Btw, nisam ti ja nikakav stručnjak, pišem samo iz iskustva, dvostrukog i posve suprotnog
    Ići će to, vidjet ćeš. Još ako ti malac bude dobro jeo... divota. Ja sad baš uživam u dohrani (za razliku od prvog puta kad mi je bila tlaka kuhat i spremat znajući da ću većinu tih kašica na kraju ja pojesti).

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

e ajd jos jedno pametno

dakle, nisam se jos odlucila da li cu ponuditi dorucak, rucak ili veceru, ako se odlucim za dorucak i on to odbije/ispljuje/ispovraca da li da taj dan nudim opet kasnije ili cekam iduci dan, otprilike isto vrijeme? I kad prihvati to je samo jedan obrok dnevno? znaci ako je dorucak onda samo dorucak, nema kasnijeg nudjenja izmedju obroka, dok se ne uvede drugi obrok?

pa cuj, ne moras biti strucnjak, dovoljno je sto trenutno prolazis kroz to ( vidim da je malisa malo jace od mjesec dana stariji od mog ), svaki savjet dobro dodje, na meni je da li cu ga prihvatiti ili ne, za sad prihvacam sve sto si rekla

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

e ajd jos jedno pametno

dakle, nisam se jos odlucila da li cu ponuditi dorucak, rucak ili veceru, ako se odlucim za dorucak i on to odbije/ispljuje/ispovraca da li da taj dan nudim opet kasnije ili cekam iduci dan, otprilike isto vrijeme? I kad prihvati to je samo jedan obrok dnevno? znaci ako je dorucak onda samo dorucak, nema kasnijeg nudjenja izmedju obroka, dok se ne uvede drugi obrok?

pa cuj, ne moras biti strucnjak, dovoljno je sto trenutno prolaj davati 2zis kroz to ( vidim da je malisa malo jace od mjesec dana stariji od mog ), svaki savjet dobro dodje, na meni je da li cu ga prihvatiti ili ne, za sad prihvacam sve sto si rekla
    mi smo nudili 2-3 puta dnevno dok nije prihvatila, znači da je bar minimalno pojela, kad je prihvatila, nudili smo jednom dnevno u vrijeme našeg ručka (iako je to dosta kasano, oko 17,18h) sve do uvođenja drugog obroka, sad, kad imamo 2 obroka, nudim joj ujutro i za ručak, ali sad opet baš ne jedemo dohranu

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

drage mame, imate li kakav savjet za slijedeće: moja malena na svaku žličicu dohrane otvara usti i uzme hranu, ali onda se igra prštanja, tj. pljuvanja van, mislim da je to shvatila kao igru jer se pritom smješka
    da li joj trebam nuditi da se tako igra ili prestati davati žličicu kad počne igra?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Crnka, samo bi ti savjetovala da s novom namirnicom kreneš ranije, ujutro ili oko objeda (ako jedete ranije) tako da u slučaju eventualne reakcije imaš ostatak dana za primjetiti, reagirati...
    Ja se više ne sjećam kako smo mi činili s M., jesmo li joj kasnije nudili ili ne. Mislim da nismo, a ona je sve negdje do 1,5 godinu jela stvarno jako jako malo (ali je puno sisala).
    Sad nemamo tih problema, P. pojede sve što mu spravim.
    To ćeš najbolje procijeniti sama, vidjet ćeš po bebi (kao što sam i ja procijenila da je vrijeme za drugi obrok, koji prema tablici ide tek s nekih 8 mjeseci).
    Inače, ja pripremljene kašice ne spremam za kasnije, dajem uvijek svježe pripremljene, posebno one s povrćem.

Tina Nemam pojma. Ako pojede dosta prije početka igre možda da joj ne nudiš dalje... stvarno ne znam, nisam imala tih problema.

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mi smo počeli s dohranom prije mjesec dana, s 6 mjeseci. ide nam sporo. nudim joj oko 10-11 ujutro i iako se u zadnje vrijeme veseli hrani pojede 4-5 žličica. nakon toga izdrži 15-20 min i onda obavezno sisa. meni se sve to činilo ok (ispravite me ako nije) dok nismo bili kod doktorice. ona smatra da dijete nikako ne bi trebalo sisati nakon obroka na žlicu i da bi trebalo jesti više od 4 žlice. e sad meni zbilja nije jasno kako prisiliti dijete da pojede dovoljno jabuke da joj ne treba mlijeko?! (ili ja griješim u pripremi jabuke)
    štoviše, dijete od 7 mjeseci bi sad trebalo jesti i ručak, oko 13, i do tad ne sisati!
    čitam iskustva po forumu i čini mi se da to skoro nikome nije pošlo za rukom...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj acqua prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo počeli s dohranom prije mjesec dana, s 6 mjeseci. ide nam sporo. nudim joj oko 10-11 ujutro i iako se u zadnje vrijeme veseli hrani pojede 4-5 žličica. nakon toga izdrži 15-20 min i onda obavezno sisa. meni se sve to činilo ok (ispravite me ako nije) dok nismo bili kod doktorice. ona smatra da dijete nikako ne bi trebalo sisati nakon obroka na žlicu i da bi trebalo jesti više od 4 žlice. e sad meni zbilja nije jasno kako prisiliti dijete da pojede dovoljno jabuke da joj ne treba mlijeko?! (ili ja griješim u pripremi jabuke)
    štoviše, dijete od 7 mjeseci bi sad trebalo jesti i ručak, oko 13, i do tad ne sisati!
    čitam iskustva po forumu i čini mi se da to skoro nikome nije pošlo za rukom...
    to je i naša pedijatrica savjetovala: da jede tri obroka i sisa samo ujutro i navečer, ostalo prava klopa, mi s 9mj još uvijek dojimo svakih sat i pol, a jedemo kako kad, moja je imala dana kad je pojela i cijelu jabuku (istina, mala je bila jabuka) i dana kad pojede jednu žličicu
    s 8mj smo uveli drugi obrok, ali tog pojede manje nego prvog koji dobi ujutro

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I jesi to rekla pedijatrici?
    čini mi se da će se i nama tako dogoditi... pitam se kako se od te 4 žlice dođe do 3 obroka kad dijete bude imalo godinu dana i ja se budem morala vratiti na posao...
    btw doktorica nam je rekla da ni sisanje navečer nije dobro jer dijete ne bi trebalo zaspati na dojci.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

nismo još bili kod pedice s 9mj, idemo za nekih tjedan-dva, reći ću joj, mislim da je ona u krivu s tim obrocima i minimalnim dojenjem jer dijete do godine dana treba dobivat 75% energije iz mlijeka
    ma doći će oni na ta 3 obroka s godinu dana kad sami odluče, moja je recimo počela super jesti i nekih tjedan dana je baš jela jedan pošteni obrok od oko 25 žličica, onda su krenuli zubići pa sad opet slabo

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Baš me zanima što će ti reći. Meni se 25 žlica čine nemogućom misijom Hvala ti!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moji ni sada ne pojedu 25 žličica; pa to je jako puno.

ako, npr, jedu žgance, izvadim im tri velike žlice i zalijem mlijekom ili jogirtom.
    rijetko kada pojedu sve.
    varivo... jednu šeflju.
    juhu, šeflju i pol...

to je puno manje od 25 žličica (osim ako nisu one najmanje, kavene)

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

hm, ja računam u onim nuk kojima ju hranim. apricot, ti si stručnjak, što mislim o savjetima ovih pedijatrica?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, skoro pa ništa...
    mislim da svi oni nekamo žure, "ganjaju" neke statistike i tablice.

meni se čini kako ti radiš upravo kako treba.

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala! ma čovjek se malo pokoleba kad mu netko tko bi trebao biti autoritet (u ovom slučaju doktorica) kaže da radi krivo. a uza sve idemo kod bake 10 dana. več čujem rečenice: pa dijete ništa ne jede, gladna je....

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja mjerim 25 malih žličica za bebe, to je kao 12-13 onih za kavu

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

vidjela sam jučer u mulleru zobene mekinje, može se to davat koji puta umjesto zobenih pahuljica, sitnije su
    dinja spada u buće, kad onda ona može? isto od 6mj?

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj acqua prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala! ma čovjek se malo pokoleba kad mu netko tko bi trebao biti autoritet (u ovom slučaju doktorica) kaže da radi krivo. a uza sve idemo kod bake 10 dana. več čujem rečenice: pa dijete ništa ne jede, gladna je....
    Ne daj se, acqua! Moja mala do kad se nisam vratila na posao nije jela skoro ništa osim mog mlijeka.Isprobavala je ona okuse, ali nikad nije pojela toliko da se najede. Kad je pedijatrica imala monolog o dohrani, smo sam kimala glavom jer nisam smatrala ima ima pravo. Okolinu sam pokušavala uvjeriti da je to ok, da mala nije gladna i da će već početi jesti. Često sam odustajala od objašnjavanja.

Uglavnom, mala je počela ozbiljnije doživljavati hranu otkad mene nije bilo, a sad valjda stalno jede. Kad joj se nešto da, pojede bez ustezanja. Još uvijek joj ne solim, slatko izbjegavam.

Sve će doći na svoje!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

tina55, mislim da joj ne bi trebala davati mekinje
    Mekinje su ljuske žitarica koje nastaju kao produkt kod mljevenja žitarica, a to znači da nemaju posebnu energetsku vrijednost, a samo upijaju vodu, zauzimaju mjesta u stomaku...
    to je ista fora kao s integralnim žitaricama...
    mekinje se inače koriste kod zatvora, a mnogi ih koriste i kod raznih dijeta
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 02.07.2010. at 02:12

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

k vragu i te dvije minute

inače, imaš zobene pahuljice koje su sitnije "mljevene", ja takve kupujem, no i tada ih znam samljeti u nekakvom prastarom multipraktiku jer M. baš ne odgovara njihova tekstura... no, tu ti može poslužiti i mlinac za kavu

što se tiče pedijatara, oni se zaista drže tablica ko pijan plota
    treba osluškivati svoje dijete, gledati njegove potrebe i to je to
    pa ni odrasli ljudi nisu svi isti, ja mogu pojesti četiri sarme odjednom, a MM ih ne može smisliti, i što sad...
    a sisanje poslije obroka je sasvim normalna i poželjna stvar... pa nek ona pojede jabuku, dvije i onda bude sita nekoliko sati...

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala vam cure!
    Ma doista treba strašno puno strpljenja... evo danas je pojela 2 žlice palente i tikvica, pa sam joj ponudila opet za 2 sata i tad je pojela žlicu i pol. I neće pa neće.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

onda neću mekinje
    ja sam mislila da je to isto kao zobene pahuljice samo sitnije
    danas smo bez problema pojeli i pahuljice makar su malo krupnije od ostalih žitarice (amarantha, prosa i sl.)

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Baš sam htjela napisati da ne znam pojede li moja M. i danas 25 žlica. A dijete je zdravo i odlično jede, meso, povrće, voće, sve...
    Do nekih godinu i po nije niklad pojela više od 10 žlica, onih malih. Počela je jesti kada je meni u trudnoći nestalo mlijeka. Njoj je dakle očito bilo dovoljno to što je sisala (nikad nije bila mršavica).
    Mali pojede dosta, ne brojim mu žlice, kod njega već skoro da mogu brojati na pjate. I primjećujem da mu je puno manje stalo do sisanja nego njoj (još uvijek). Mislim čak da će on prestat sisat prije nje

A što se tiče okoline i savjeta... moji su taman došli sebi od šoka što djetetu ne dajem vodu, kad krenula dohrana i novi šokovi (npr. što ne dam djetetu kruha da se zabavi). Ali jasno mi je i to, sve je to dosta drugačije izgledalo u vrijeme naših mama ili baka, imajte strpljenja i samopouzdanja
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 02.07.2010. at 15:04

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

kakve su to male žlice, one dječje? nešto između kavene i obične, supene?
    ja M. hranim s onim DM-ovim, mislim da su one kao kavene
    nisam sigurna, ali mislim da pojede i više od 25 takvih, posebno kada su u pitanju žganci i jogurt ili griz

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno t

evo krenili smo!

na meniju je bila palenta, pojeo je 2 - 3 kasikice uz nevidjene grimase i onda zatvorio usta i nece pa nece

onda sam mu ponudila vode i to mu se puno vise svidjelo, popio je oko 10-ak zlica, s tim da je iz svake vise od pola se slilo niz bradu

u palentu sam mu stavila kap maslinovog ulja ( nadam se da je to ok )

i tako, sutra opet, s tim da sam mu sutra mislila pomjesat malo svog mlijeka, spricnit cu direkt, svjeze je najbolje

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    kakve su to male žlice, one dječje? nešto između kavene i obične, supene?
    ja M. hranim s onim DM-ovim, mislim da su one kao kavene
    nisam sigurna, ali mislim da pojede i više od 25 takvih, posebno kada su u pitanju žganci i jogurt ili griz
    ima više modela kavenih, ja imam neke male i neke koje više liče na jušđne nego kavene
    hranimo se dječjim žličicama koje su kao one manje kavene, mislim da su veličinom kao te dječje iz DM-a

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

danas nam je 6 dan dohrane i krenuli smo s tikvicom, ovih 5 dana je jeo palentu, prvi dan je pojeo 2 - 3 zlice, a jucer cak 12 zlica ( zlice su Tommee Tippee od 6 mjeseci ), ali i dalje uz grimase i izazivanje povracanja ( ne povrati samo ima onaj refleks ), tikvicu sam mu danas skuhala pa zgnječila vilicom, pojeo je oko 5 žlica, ali isto tako, ispljune 100 puta prije nego sto proguta....... hoce li mu se uopce nesta svidjeti?

dajem mu u vrijeme ručka i odmah poslije toga sto pojede tih par zlica, jos posisa i to poprilicno

jel to ok?

sutra sam mu mislila tikvicu samo naribati, a prekosutra pomjesati s palentom.......

i nije imao stolicu od kad smo krenuli s dohranom, znaci evo vec 6. dan...... i prije toga je smo imalo jedan zastoj od 9 dana, pa se iskakao i sad opet nista

ja sam mislila da to kad krenemo s "cvrstom" hranom, da ce mu stolica biti svakodnevna......

jel radim dobro? ima kakvih savjeta?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i mojoj se stolica poremetila s dohranom
    dok je samo sisala znala sam na vrijeme kad će kakati, pogreška u procjeni je bila oko pola sata najviše
    a sad ne kaka i po 2-3 dana od kad je bolje prihvatila dohranu

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

crnka, sve radiš dobro...

Ovaj refleks na povraćanje je moja imala do navršenih godinu i pet mjeseci , samo što bi ona nerijetko sve i povratila. Sada jede odlično.
    Ne brini da mu se nikad ništa neće svidjeti, tek ste počeli. Bitno da on malo pojede, nije važno koliko, žličicu-dvije, a najvažnije je da doji.
    Stolica se zna poremetiti s početkom dohrane - pokušaj ga više dojiti, da dobije više tekućine (ne znam daješ li mu vodu).

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    crnka, sve radiš dobro...

Ovaj refleks na povraćanje je moja imala do navršenih godinu i pet mjeseci , samo što bi ona nerijetko sve i povratila. Sada jede odlično.
    Ne brini da mu se nikad ništa neće svidjeti, tek ste počeli. Bitno da on malo pojede, nije važno koliko, žličicu-dvije, a najvažnije je da doji.
    Stolica se zna poremetiti s početkom dohrane - pokušaj ga više dojiti, da dobije više tekućine (ne znam daješ li mu vodu).
    on nije povratio nikako......još

a i doji vise nego inace, cini mi se da imamo skok zajedno sa ovim.....

vodu mu dam, popije mozda 10 ml, i ponudim mu jos malo tokom dana, ali slabo on to, vise mu iscuri niz bradu nego sto ostane u ustima..... cica je zakon

sutra sam mu planirala dati svježe naribanu tikvicu, jel treba guliti koru? da li uopce moze svježu tikvicu?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

sutra sam mu planirala dati svježe naribanu tikvicu, jel treba guliti koru? da li uopce moze svježu tikvicu?
    hm, nisam sigurna da bi mu trebala dati svježu, nekuhanu tikvicu
    neka me netko ispravi ako griješim
    mi ju, recimo, nikada ne jedemo svježu (kuhanu, pohanu, pečenu...)
    tivkici kratko treba, ili ju prokuhaj u malo vode ili na pari, ali mislim da bi mu svježa malo teže sjela na želučić
    pričekaj da se javi netko pametniji

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

jeste davale kada klincima smrznutu pileću jetricu (naravno, prije konzumiranja ste ju odmrznule, jelte, i termički obradile...)
    imam jetrice od domaćih pilića koje sam zamrznula i dala bih joj, ali ne znam je li pametno odmrzavati ih ili samo šljusnuti u vodu i skuhati...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi tikvicu skuhamo i zgnječimo vilicom i fina joj je

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    hm, nisam sigurna da bi mu trebala dati svježu, nekuhanu tikvicu
    neka me netko ispravi ako griješim
    mi ju, recimo, nikada ne jedemo svježu (kuhanu, pohanu, pečenu...)
    tivkici kratko treba, ili ju prokuhaj u malo vode ili na pari, ali mislim da bi mu svježa malo teže sjela na želučić
    pričekaj da se javi netko pametniji
    Nisam nimalo pametnija, ali i ja mislim da mu ne bi trebala davati nekuhanu tikvicu, još je jako mali.
    Ni mi nikada ne jedemo svježe tikvice, već uvijek parimo/pečemo/roštiljamo.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Možda nije za bebe, ali tikvica se može jesti sirova. Nije uopće loša. Moja mala je neki dan pojela pola koluta, svidjelo joj se.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tikvica se može jesti sirova, isto kao i cvjetača, primjerice - samo što mi termički obradimo, bolje nam je tako.
    A maloj bebici koja je tek započela s dohranom mislim da je svakako bolje ponuditi prokuhanu, lakše je probavljiva.

emili

Početno

Nova sam na forumu pa da ne otvaram novu temu,molim za malu pomoć. Imam dijete od 13 mjeseci, već dva mjeseca je na dijeti jer je alergična na povrće,mlijeko i sve mliječne proizvode. Dojila sam do 5mjeseci i tada sam polako počela sa dohranom kada su se pojavili problemi sa atopijskim dermatitisom na licu. Problem je što se dijete zasitilo jednolične hrane i počela je odbijati obroke. Ujutro kada se probudi popije bocu dijetnog mlijeka pomiješanog sa čokolinom ili frutolinom da joj malo zasladi okus,jer je to mlijeko strašno gorko, doručak tri sezonske voćke sa keksom, ručak meso (piletina,puretina,teletina ili riba) sa rižom, palentom ili pašticom u jušnom temeljcu, večera griz,čokolino,frutolino ili keksolino, i prije spavanja boca.Prije negoli je morala na dijetu za međuobroke sam joj davala jogurtiće,svježi sir,ili sirni namaz.Sada sam na sto čuda što djetetu davati za međuobroke kada to ne smije jesti zbog alergije.I naravno što davati za ručak koji nam je postao veliki problem, jer su počele bitke za svaki zalogaj.

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ok, eno stavila sam ju kuhat, pa cu je samo zgnječit vilicom.....

a sutra cu mu mjesati tikvicu s palentom? skuham svako zasebno, pa pomjesam, ili?

i daj mi recite kako da prirpemam korabu, ona nam je u planu poslije tikvica? Ja ju nikada nisam jela, ne znam ni kako ju trebam očistiti
    Koliko dugo se kuha i sl?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja komadiće tikvica kuham skupa s palentom i na kraju samo zdrobim tako u palenti
    korabu moja nikako nije prihvatila, a kuhali smo je i kuhali, ne znam točno koliko dugo, kuhali smo dok ne bi postala mekana, ali činilo mi se dobrih 45min- sat vremena da bi ju nakon toga bacili

mogu li dati severov integralni pšenični gris bebi od 9mj, ako ne koji gris da kupim? eko varijanta, a da nije integralni, ima li takav?
    čitala sam tu na forumu da bebi dajete suhe šljive i marelice, koje (da nisu sumporirenei gdje te kupite? kako ih pripremite?

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Evo mi danas prvi put probali proso. Ne znam da sam to ikad jela, ajme, meni je to hehe... koma... Mališa ni na šta nije pravio takve face kao na proso/marelicu (skuhana verzija), ali je bome pojeo sve. Nego, sigurno je bilo o tome već, ali pliz, kad nemam vremena čitati, dobro koliko vi dugo taj proso kuhate? pa ovo je strašno, mi smo to kuhali više od pola sata. Plus, prije toga se jedno pola sata namakao u vodi. Ne kužim. Kupili smo u bio&bio. Meni smeta ta ljuskica, kao da osjetim stalno u ustima, ne znam jel i vama tako... no, ne odustajem, ima da svi papamo proso!

P.S. Tikvica s palentom je prefina.

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

koliko cesto dajete meso?
    citala sam negdje da sa 8 mj ide 2-3 puta tjedno... jel to tocno?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Aiko prvotno napisa Vidi poruku
    Evo mi danas prvi put probali proso. Ne znam da sam to ikad jela, ajme, meni je to hehe... koma... Mališa ni na šta nije pravio takve face kao na proso/marelicu (skuhana verzija), ali je bome pojeo sve. Nego, sigurno je bilo o tome već, ali pliz, kad nemam vremena čitati, dobro koliko vi dugo taj proso kuhate? pa ovo je strašno, mi smo to kuhali više od pola sata. Plus, prije toga se jedno pola sata namakao u vodi. Ne kužim. Kupili smo u bio&bio. Meni smeta ta ljuskica, kao da osjetim stalno u ustima, ne znam jel i vama tako... no, ne odustajem, ima da svi papamo proso!

Proso se kuha u omjeru sa vodom 1:4 ,na laganoj vatri, dok voda ne ishlapi, ne treba namakati samo isprati. Na kraju možeš dodati malo maslaca da bude kremasto. Mljac.
    Ja sam ga danas doručkovala (i moja kćer ) tako da sam u skuhani i topli dodala žlicu kokosovog brašna , bananu i namočene grožđice.
    Inaće ga često kuham kao rižoto , izdinstam povrće i/ili meso na malene komadiće , stavim kurkumu i na to dodam proso, i vodu u omjeru 1:4. Nemaš greške sa takvim kuhanjem.

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Aiko prvotno napisa Vidi poruku

Ja danas kuhala svojoj EI (8mjeseci) proso sa šljivama, manje od 10 minuta, bez namakanja, nikakvih ljuskica....na početku tjedna jela je breskvu s prosom, proso kupljen u DMu, jednostavno obožava tu kombinaciju pojesti

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku

mogu li dati severov integralni pšenični gris bebi od 9mj, ako ne koji gris da kupim? eko varijanta, a da nije integralni, ima li takav?
    čitala sam tu na forumu da bebi dajete suhe šljive i marelice, koje (da nisu sumporirenei gdje te kupite? kako ih pripremite?
    Radije kupi običan pšenični gris ili od neke druge žitarice koja ide po tablici. Ima od Alnature u DM-u, pšenični i od pira (Dinkel).

Ja sam suhe šljive i marelice kupovala u BioBio. Marelice nesumporene se prepoznaju po smećkastoj boji, ne onoj kakve su kad su svježe (kaže Davor). Ja sam ih močila preko noći, izmiksala u blenderu i dodala nekom grisu ili drugim žitaricama.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

crnka84, ja korabicu kuham oko 20 min, pola sata. E sad, ako je starija, vjerojatno joj treba duže. Inače, oguliš ju kao jabuku. Zapravo, i ona se može jesti sirova, ali to kad beba bude starija.
    tina55, ja suhe šljive i marelice kupujem u dM-u, Alnaturine. No, sad imaš svježih marelica i šljiva pa je to možda bolja solucija, naravno, ako nisu špricane (iako, ne vjerujem da ove Alnaturine nisu špricane bar u početnom stadiju kada cvjetaju...).
    Aiko, što se prosa tiče, ni M. ne voli baš to cjelovito proso za razliku od prosenih pahuljica koje obožava. I meni proso koliko god da ga kuham, uvijek nekako "tvrdo". No, kada ga ukuham nama u juhu (umjesto tijesta), zna odstojati u njoj i onda nabubri. E tada bude mekano i super fino.
    argentina, ja svojoj curi dajem dva puta tjedno meso i dva puta ribu. Od mesa jede piletinu i teletinu, a od ribe oradu i oslić (sad je sezona oslića). Danas je jela i junetinu. Nekad nam se zalomi i tri puta, ali mislim da je to ipak previše.
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 12.07.2010. at 01:42

Aiko avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

sirius: pa kakooo? mi smo se jučer preznojili dok smo to skuhali... i čekamo i čekamo i probamo... sve nam nešto tvrdo pa daj još... sigurno 30-ak minuta smo mi stajali uz mali lončić s prosom i čekali da to omekša. i mislim si ako ćemo ovako svaki put, ajme, vraćamo se palenti hehe... nas dvoje volimo raznovrsnu kuhinju, sve živo volimo probati, ali eto proso nismo kuhali tako da nam je ovo nepoznanica. i kad sam ga na kraju probala, uf, nije mi se svidio, iako kad smo stavili marelicu svježu unutra, nije bilo tako loše. treba se naučiti, otvoreni smo za sve. evo danas ćemo, opet, marelicu s prosom.

baš ću probati skuhati u tako kratkom vremenu i u tom omjeru na laganoj vatrici.

sandra14: pa da, možeš kombinirati sa svim živim voćem, ja sam sad tako sretna da smo dočekali bakino eko-voće i povrće i sad bih najrađe da u dan-dva sve živo proba dok je svježe! ali kontroliram se bar 3-4 dana dok ne probamo novo nešto... eh!

SikaPika: da, zanimljiv je taj proso, vidiš... nisam ni znala da imaju prosene "pahuljice"... i nisam znala da ide u juhu! treba sve probati, zanimljive kombinacije!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •