Kako to rižu kuhaš sat vremena? Koju to rižu imaš? Meni se riža kuha 10- 15 min, taman koliko i povrće. Sve to skupa skuham u manje vode da bude gusto pa da šefica može sama žlicom grabiti i da nešto na njoj i ostane.
Kako to rižu kuhaš sat vremena? Koju to rižu imaš? Meni se riža kuha 10- 15 min, taman koliko i povrće. Sve to skupa skuham u manje vode da bude gusto pa da šefica može sama žlicom grabiti i da nešto na njoj i ostane.
n.grace hvala! idem onda kupiti zobenepokušat ću s dojenjem između ručka i doručka iako mi se ponekad čini da je problem ručka veći ako ne spava ujutro. onda bude prenervozna i počne plakati čim ju sjedneš u hranilicu.
Mimah rižu imam smeđu iz bio&bio. kuham ju dok se ne raskuha.
ja baš nisam neki poznavatelj "bio", "eko" i organski uzgojene hrane, pa me zanima koja je korist/razlika od tih namirnica ako se kuhaju do raspadanja?
nije li poanta da ostanu "al dente"?
zašto onda ne koristiti običnu bijelu rižu koja je puno probavljivija i iskoristljivija kod male djece?
Žitarice se po makrobiotičkim pravilima dugo i temeljito kuhaju radi dobre probavljivosti - za malo dijete je to onda posebno važno.
Nikako nije poanta da žitarice ostanu al dente, postoje namirnice koje se kuhaju kratko i one koje se kuhaju dugo (a i one koje se mogu kuhati i kratko i dugo).
Smeđa riža btw. uopće ne mora biti bio ili eko, ona je naprosto neoljuštena i neobrađena - i ja mislim da nije pofodna za malu djecu. Ali i bijelu rižu treba dobro skuhati.
bio i eko sam spomenula najviše zbog imena dućana u kojemu se takve namirnice kupuju.
poanta je svakako da namirnice na početku dohrane trebaju biti što probavljivije.
ja običnu eko basmati rižu kuham oko 20 min, i može se super zgnječiti vilicom, ne kuham u express loncu
Da, kad kuham M. smeđu rižu (sad je već starija pa joj dajem), sameljem do brašna i onda kuham oko 15 minuta. Imala sam neki mlinac u prastarom multipraktiku, ali nam je neki dan pregorio (u malom blenderu smo samljeli pet kila šljiva za pekmez, bez odmora za jadnu mašinu). Uzela sam od sveki električni mlinac za kavu pa u njemu planiram mljeti.
Mima, već sam htjela pitati na temi koju sam postavila o makrobiotici, zašto se žitarice ne bi trebale mljeti električnim mlincima, odnosno hrana usitnjavati blenderom i štapnim mikserom?
Još nešto - ekspres lonac - ima li malih lonaca. Meni previše lonac od 7 litara kakvog sam vidjela neki dan u Kauflandu. Ima li manjih, od, npr., 4 litre?
Posljednje uređivanje od SikaPika : 27.08.2010. at 22:50
SikaPika, imaš i manjih ekspresnih lonaca, samo što nisam kupovala, nije mi trebalo. Ne znam točno kojih su zapremnina, ali pogledaj, sigurno ćeš naći nešto što će ti odgovarati.
Posljednje uređivanje od n.grace : 28.08.2010. at 00:50
Sad sam vidjela pitanje koje si postavila Mimi, možda ću ti ja znati odgovoriti: električni mlinci/blenderi/štapni mikseri, kao i kuhanje na struju, nisu poželjni u makrobiotičkom načinu pripremanja obroka, jer u hranu unose kaotičnu energiju.
Preporučuje se kuhati na plinu/drvima (prirodni izvori topline), a hrana se pasira ručnim pasirkama. Takav način pripreme, kao i odabir i kombinacija namirnica, te načini kuhanja/pečenja/prženja, osiguravaju uravnoteženost obroka.
Mi jeli (ako se to može nazvati jelom) odgrizla je par zrna,ali je više lizala i sisala jer ipak smo kukuruz malo posolili dok smo kuhali, pa joj se sviđao okus.
oradu, bijela je riba, mekana, nema puno kostiju, a do sada je jela ipastrvu i oslić
čekamo da počne sezona smuđeva pa da nam deda svako malo upeca kojeg
joj i ja se mučim oko ribe.
Mislim da sam starijem uvela prvo oslića, ali ne mogu da se zakunem 100%
Poslije sam mu hladno davala tunu iz konzerve, sa kruhom i jogurtom i to je divna, mirišljava i ukusna kombinacija koju voli i dan danas.
Ovom mlađem još nikakvu ribu nisam davala, sve danas ću, sutra ću, pa nikad! A baš bih trebala, već mu je puna godina
Ne znam zašto sam se toliko spetljala sa dohranom ovog malogNekako, kad je bila samo jedna beba imala sam vremena da tabirim tablice i recepte i koješta, sad mi je sve u trku i na frku pa nemam orjentacije, sve je više manje odoka. Ima li još neko ovako spetljan ko ja?
Ja sam svojoj djeci davala ribu prije nego meso jer sam imala averziju prema kupovnom mesu, a riba je divlja...
Počeli smo s tovarom (oslićem), a dosad smo papali još i cipole, kanjce i sope.
Evo ja. Bacim ponekad pogled na tablicu dohrane i ne odstupam previše, ali radije ću ponuditi kvalitetnu namirnicu malo prije nego što preporuča tablica, nego neku nepoznatog porijekla, a u skladu s tablicom.kad je bila samo jedna beba imala sam vremena da tabirim tablice i recepte i koješta, sad mi je sve u trku i na frku pa nemam orjentacije, sve je više manje odoka. Ima li još neko ovako spetljan ko ja?
ja sam baš zato dosad izbjegavala ribu, meso smo nabavili domaće uzgojeno i provjereno, a ribu? hmm mogu je jedino kupit u ribarnici
Help! Mi smo tek na početku dohrane, ide nam jako sporo jer mu se ništa ne sviđa. Do sad smo probali jabuku i krušku te tikvicu i rižu. Voli jedino krušku, na ostalo radi grozne face ili jednostavno ne želi otvorit usta. A sad su mu krenuli i prvi zubići i to dva odjednom tak da je jako nervozan, odbija i mlijeko a o dohrani da i ne pričam. Čak mu ne paše ni kruška. I kaj da sad radim, odgodim sve na par dana i ne dajem mu ništa ili da pokušam svaki dan po žličicu-dvije već probanih stvari, nekako mi se čini loše ići s nečim novim kad je ionako nervozan. I da, rižu smo probali običnu i nije mu išlo, a onda sam mu jedan dan dala jabuku s rižinim pahuljicama i bilo mu super, sve je pojeo (dobro, nisam ni napravila jako puno). No, nakon toga kao da ga je mučila probava, dosta je plakao i činilo mi se kao da ima neke grčeve. Nisam sigurna da li je to povezano sa zubima ili s tim pahuljicama. Jel moguće da mu riža ne smeta a te pahuljice smetaju?
Kada bi se bebaču mogao ponuditi domaći džem? Ima 12 mjeseci.
Nekako dobro zvuči to "domaći", ali i on je pun šećera ...![]()
S obzirom na sastojke - mislim mozes ponuditi, ionako je to samo voce i secer. Ali kako bas i nije neka zdrava hrana, ja bih ponudila jako malo, npr. tanko namazano na palacinku, kruh-maslac-tanko namazani dzem, itd (doduse, ja sam nakon godine dana prakticno davala da proba svu "odraslu" hranu, ako ti prakticiras dulje "bebastu" hranu onda pretpostavljam jos ne nuditi...)
Evo da javim kako je nama. Zubići probili i mi opet papamo, čak sad i bolje nego prije, mislim pojede više iako još uvijek ne cijeli obrok. Još nisam probala ponovno one rižine pahuljice ali je rižu normalno jeo i nije bilo problema, bit će da je u pahuljicama, probam još jednom ali mislim da ćemo se držati domaćeg. U međuvremenu smo probali mrkvicu koja ga je oduševila (ili mu se samo sviđa boja?!). Sljedeće namjeravam palentu, ali imam i domaćeg kukuruznog brašna (od onog bijelog kukuruza). Kako mu to ponuditi, da probam samo time malo pogustiti npr. tikvicu. I može li uopće taj bijeli kukuruz, nemam pojma koja je razlika.
Ja sam palentu uvijek koristila da zagustim povrće, isprva u kombinaciji sa mrkvom i tikvicom, pa sa brokulom i karfiolom, a poslije sa špinatom, baš se dosta kombinacija može napraviti
Tako sam i mislila palentu jedino me muči to kukuruzno brašno. A kako prvi put uvesti palentu, isto ovako pomiješanu s povrćem, tikvicu i mrkvu recimo počeo jesti pa da probam s tim ili moram samu palentu? I s obzirom da on nije isključivo dojen jer nemam dovoljno mlijeka pa dobiva i adaptirano mogu li skuhati palentu na vodi i umiješati u to malo mlijeka?
ja sam zgusnjavala s kukuruznim brasnom blitvu i tikivicu i to je prolazilo bolje od palente. doduse ne znam kakvo je to bijelo kukuruzno brasno. moje je obicno.
a nove stvari mijesam sa starima. npr. sad ce skoro brokula i dat cu joj s krumpirom ili rizom....
a kaj se tice rizinih pahuljica, imam alnaturine i koristim ih s vocem i to joj je okej...
brašno se mora kuhati pola sata
krupica nekoliko minuta
kad onda mogu dati sok od svježe naribane cikle, sam, bez šečera i sl.?
sada već možeš.
ali, nemoj se prestrašiti crvene mokraće i stolice![]()
Posljednje uređivanje od apricot : 10.09.2010. at 18:32
Zanima me da li se file oslića može skuhati? Ili kad se može dati frigani?
ja ga radim u onoj foliji za pečenje, u kojoj se u biti "kuha" u vlastitom soku.
makar moj više voli pastrvu.
kad smo kod ribe, dobila sam amura, to je riječna riba, ima prekrasno bijelo meso bez kostiju, jel mogu dati malome (ima 9 mj).
pretpostavljam da mogu, al da pitam ako je netko već davao.
Posljednje uređivanje od sunce moje malo : 10.09.2010. at 21:21
ja sam kupila zob i jecam, riza se raskuha pa je mogu davati cijelu ali ovo koliko god kuham ostane malo zilavo i u komadu, dijete mi se zagrcava s tim i guta cijelo, jel vi miksate zitarice kad ih dajete ili tako cijele?
Baš zbog tog razloga sam kupila raženi i ječmeni griz jer sam skužila da čak i pahuljice ostanu u komadu kod izlaza (to onda nema smisla, jel da? Ili?). Zato sad koristim rižu/rižine pahuljice, proso/prosene pahuljice, kukuruzna krupica, pšenični, raženi i ječmeni griz. Još nisam probala zobene pahuljice niti pir pa ne znam kako ćemo to (zobeni griz nisam našla, od pira mislim da ima u dm-u). Cjelovite žitarice (koliko god to preferiram) tipa raž, ječam, pšenica, zob, dinkel (pir) će, čini mi se, malo pričekati.
Jwžel može kuhana riža loše utjecati na probavu? L je prije dva dana i danas jela rižu s mrkvom i danas je nekoliko puta imala vrlo lošu stolicu i povraćala 3-4 puta..
Klaudija pp su ti pune
Jel moze jedno pitanje:
kad i, najbitnije, kako i sa cim, PAPRIKA?