Stranica 35 od 182 PrviPrvi ... 2533343536374585135 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,701 do 1,750 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

Michifu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj tinaka prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo alergični na mlijeko pa ne koristimo one koje sadrže mlijeko u sebi. Al sad zadnje sam kupila neke žitarice i na njima piše da se rade s mlijekom, al ja ih radim s vodom i mali to obožava.
    Kako ste točno identificirali da ste alergični na mlijeko? Mi smo sumnjali, ali nikad nije potvrđeno...

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Michifu prvotno napisa Vidi poruku
    Kako ste točno identificirali da ste alergični na mlijeko? Mi smo sumnjali, ali nikad nije potvrđeno...
    Ma, u principu i mi tako. Ja velim 'alergični', jer povraća od svega što sadrži i malo mlijeka i ne želi ništa ni pomirisati u čemu je mlijeko. Možda bi bilo bolje da sam rekla da smo 'osjetljivi' na mlijeko... ne znam, al kako uskoro počinjem raditi i cicanja je sve manje, nisam pametna što napraviti.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

dobila sam od kolegice ječmene, zobene i ražene pahuljice iz bio&bio trgovine...ja sam namjeravala kupiti baš čisti ječam,zob i raž, pa kuhati...da li je velika razlika između same sirovine i pahuljica, koliko se ove dodatno obrađuju ili da ne kompliciram i radim sa pahuljicama...da li se one trebaju kuhati? kako ste ih koristili? još nam nije vrijeme za to, ali nema veze...
    Posljednje uređivanje od ZO : 08.11.2010. at 07:47

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Uvijek je bolje izvorna, neprerađena namirnica. ALI... ja jedva žvačem ječam, raž i zob pa ne vidim svrhu davat malom jer samo proguta i to samo prođe na drugu stranu. Zato radije za sada dajem pahuljice i gris od tih namirnica (+ pir i pšenica) ili kruh (raženi).

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ZO, eventulano kada bi dobro skuhala žitarice i onda ih dobro propasirala jer ovako zaista nema smisla tako malom djetetu davati cjelovite žitarice. Ma, kad kuham integralnu rižu, da je kuham dva sata, uvijek ostane žilavija i što kaže kljucic, jedva ju prožvačem.
    Meni su isto grizovi zakon.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i pahuljice se moraju prokuhati ili?
    moja kolegica uzima čisti zob, ječam, raž, rižu, samelje ih u mlincu za kavu i onda kuha....kaže da je brzo gotovo....i to je možda neka opcija...jel netko radio?

Michifu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Imaš to na drugom topicku, može se i tako, ali navodno onda namirnice gube na vrijednosti... Nisam stručnjak, pogledaj http://forum.roda.hr/threads/3389-su...ze-baby-obroke

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Beba mi je deset mjeseci i sada pocinjem davati treci obrok kao dorucak i pojma nemam sta bih joj dala. Za rucak kuham povce, ribu, zitarce ili zitarica s vocem popodne a za doricak sam potpuno bez ideja, pa pomozite!!!

Michifu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

A da probaš kombinirati sezonsko voće i povrće?

Ima jedna fina salata koju pravi baka od MM, vjerujem da možeš probati samo bez začina - jabuka i mrkva (neki dodaju i bundevu). Dosta je slatkasta, pogotovo ako skuhaš jabuku. Ako ti se čini da nije dovoljno zasitno, možeš dodati i malo žitarica.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

proso, zobene pahuljice, ječmene pahuljice, ražene pahuljice, kuskus, amaranth, quinoa, palenta, riža... pa u nešto od toga naribati neko voće ili povrće
    zdrav i hranjiv doručak

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

pa kad smo vec kod sezonskog, koje je sada sezosko voce osim jabuka i banana?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kruška
    suha šljiva, suha marelica, suha višnja (odlična kombinacija uz žitarice)
    butternut bundeva je skroz slatkasta

ali, tko kaže da za doručak ne možeš skuhati i tikvicu i korabu... i sve što ti padne na pamet
    to što nama nije uobičajeno kombinirati rižu i krušku, ne znači da dijete neće obožavati

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Suho ili smrznuto, pitanje je sad? Dajte pro et contra.
    Što je sa suhim grožđicama?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Suhe grožđice redovito koristim jer malo zaslade obrok. Suhe marelice (kupi bez antioksidansa, one su tamne za razliku onih koje su konzervirane - sačuvana je svijetla boja) imaju željeza. I suhe šljive su nam zakon.
    Apricot, gdje nabaviš ražene pahuljice? M. sam kuhala griz od raži i to na početku dohrane, ali ne dugo jer mi je imala previše posija i nekako je gorčila. Znam da je intenzivnijeg okusa, ali sam smatrala da nije baš za njezinu probavu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Suho ili smrznuto, pitanje je sad? Dajte pro et contra.
    Što je sa suhim grožđicama?
    koje god ti je dostupno
    i jedno i drugo je ok (u suhom ima više željeza)

SikaPika, ja sve kupujem u Intersparu
    to je maksimum mojega angažmana oko nabave hrane

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    zobene pahuljice, ječmene pahuljice, ražene pahuljice
    jel treba kuhati ili samo preliti vrućom vodom da omekšaju?
    ja kupila u bio&bio

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovisi jesu li sitne ili krupne (mekane ili tvrde)
    stavi sirove u usta, pa ako su žilave i moraš se mučiti sa žvakanjem, onda prokuhaj par minuta
    ako možeš normalno pojesti, onda ih je dovoljno zaliti
    probaj i vidi, nema pravila

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hvala ti, probat ću kad dođe vrijeme, baš sam na vi sa tim žitaricama....

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a nije li to suho voće sumporirano?
    gdje da kupim nesumporirane grožđice

u tablici dohrane je naveden kupus, a kad ide kiseli kupus?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u kiselom kupusu ima jako, jako puno soli jer ga to konzervira od kvarenja.
    pa bih ja sa time pričekala, a i kada započneš, dobro, dobro isperi.
    za sada se drži slatkoga kupusa jer je prepun c vitamina i, osim što može napuhati, odlična je namirnica.

ja ne brinem previše oko tog sumporiranja
    sve suho voće kupujem u rinfuzi, u dućanu

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

onda ništa od kiselog kupusa do daljenjega
    a s čime da kombiniram svježi da joj bude onako fina kombinacija? znači na trakice i samo kuhan s čime?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    a nije li to suho voće sumporirano?
    gdje da kupim nesumporirane grožđice
    U dm-u. Imaš i marelice, tamnije su boje jer nisu sumporirane.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ako cita neka mama iz Bg,
    u Dm su konacno dobili Alnaturine proizvode
    Pronasla sam neke decje musle sa suvim vocem,griz od pira,palentu,kus-kus,rizine krekere....

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj KayaR prvotno napisa Vidi poruku
    Ako cita neka mama iz Bg,
    u Dm su konacno dobili Alnaturine proizvode
    Pronasla sam neke decje musle sa suvim vocem,griz od pira,palentu,kus-kus,rizine krekere....
    Nisam iz Beograda, ali se veselim...
    Uživajte u Alnaturinim proizvodima!

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

kad smo već kod suhog voća, kupila bih marelice.
    kako ih pripremate?
    namočite u vodi, kuhate i kaj onda?

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

apricot tnx!
    Baš ću kupiti te suhe višnje, vidjela sam u Muelleru, to još ni sama nisam probala.

Suho voće dam ili cijelo ili smiksam u žitarice.
    Posljednje uređivanje od kljucic : 11.11.2010. at 13:59

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam prije suhe višnje kupovala na benzinskim crpkama, samo tamo sam ih viđala.
    ali su bile bolesno skupe (29,90, mislim)
    sada sam našla u Konzumu, K plus, 150 g za 9,90 i odlične su.

ja sam sve to suho voće usitnjavala u sjeckalici i dodavala u žitarice pred kraj kuhanja/namakanja.
    suho voće je kod nas must have u autu i na stolu.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ne znam dali se negdje pisalo ali kad ide patliđan i kako.

Michifu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Koliko dijete mora pojesti da se to smatra obrokom? Sestra kod pedice je rekla 200g...

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Michifu prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko dijete mora pojesti da se to smatra obrokom? Sestra kod pedice je rekla 200g...
    Onda moja Jana do sada još nije imala obrok. Nama dohrana ide jako sporo ali evo nekada pojede 3, nekada 5 a rijetkim danima kao danas i 10 žličica. Mislim da je to individualno kao i kod nas odraslih, nekome su obrok 2 šnicle a nekome 1. Ako griješim nek me cure isprave.

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Onda moja Jana do sada još nije imala obrok. Nama dohrana ide jako sporo ali evo nekada pojede 3, nekada 5 a rijetkim danima kao danas i 10 žličica. Mislim da je to individualno kao i kod nas odraslih, nekome su obrok 2 šnicle a nekome 1. Ako griješim nek me cure isprave.
    Ma, to je bez veze.
    Moja Olga popapa oko 100g u zadnjih nekoliko tjedana, prije je papala oko 50g.
    Mislim da super jede, obožava čvrstu hranu i veseli se čim vidi žlicu!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Oprostite sto se ubacujem, ne stignem bas sve procitati...Za 10dana punimo 7.mjeseci. Uspjesno dojimo, to je druga prica, nadam se da cu naci vremena to podjeliti sa vama. Ponajvise jer mi je MNOGO pomogao dvd mlijecna staza, i citanje foruma o dojenju... tako sam nalazila podrsku u kriznim situacijama.
    No sad nas muci slijedece. Beba nece nista piti, ni vodice ,ni cajica ni sokica (na to ga bas nebih ucila ali smo probali)... uopce ne zeli flasicu ni vidjeti.
    Krenuli smo polako sa dohranom...interesira me, kad radite palentu ili griz, i slicne stvari, koje mlijeko koristite? pokusala sam izdojiti ali bas neide, nema dovoljno za to...Sta mi predlazete?

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Palentu i sve grizeve radim na vodi.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja palentu i rižu i proso kuham na vodi. Što se tiče pijenja vode flašica mi nikada nije dolazila u obzir prvo sam davala na kljunašicu i pljuvala je vodu i radila grimase kao da joj je jako fuj a kljunašica je postala zabava jer ju je grizla e onda sam kupila malu čašicu i od tada pije iz čašice ali nisu to neke velike količine.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 11.11.2010. at 22:42

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Nesumporirano suho voće kupujem u dM-u i Mulleru. Kod sastava piše da je bez konzervansa.
    Ja ga nasjeckam skroz na sitne komadiće i stavim kada su žitarice skuhane i pustim da malo omekšaju (dok se sve ne ohladi). Maša isto voli pojesti same grožđice ili šljive (morat ću probati i višnje), nasjeckam ih na sitno, a neki dan sam napravila ludu kombinaciju, no maloj kozi se nije svidjelo. POmiješala sam sitno nasjeckano suho voće s malo banane i keksom (domaćim sa skroz malo smeđeg šećera) i napravila kuglice umiješane u pšenične klice (koje inače voli same jesti, umače prst i liže). No, nije joj baš nešto sjelo. Postala je prilično izbirljiva za nove stvari i nove kombinacije.

Tina55, ja Maši svježi kupus redovito pravim s kuhanim mesom (stavim piletinu ili junetinu kuhati u vodi, ono, kao supicu) ili ribom i 10 minuta pred kraj kuhanja ubacim povrće, sve izvadim i u toj vodi ukuham žgance, griz ječma ili pira, što već... Od godinu dana joj dodam i malo bijelog luka što joj se jako sviđa, njega čak ni ne prokuham, naribam ga na sitni ribež kad sam već ugasila jelo, no još je vruće.
    Kad pravim s ribom, nakon 10 minuta kuhanja ribe stavim povrće i kuham još 10 minuta.
    Inače kupus možeš kombinirati s krumpirom, batatom, mrkvom, peršinom, karfiolom, brokulom, korabom.

A 200 grama po obroku, ajme, pa moja M. ni sada ne pojede toliko po jednom obroku. Šašave li pedijatrice! Mislim, ne kažem da dijete ne bi smjelo toliko pojesti, ali ako ne jede, ne jede. Nije da mora!
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 12.11.2010. at 02:44

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Apri, hvala na info

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

SikaPika, hvala na idejama
    ima tko još kakvu ideju za spremanje ribe? ja nudim s krumpirom i mrkvicom, ali nije baš oduševljenja

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Eta0703 prvotno napisa Vidi poruku
    Oprostite sto se ubacujem, ne stignem bas sve procitati...Za 10dana punimo 7.mjeseci. Uspjesno dojimo, to je druga prica, nadam se da cu naci vremena to podjeliti sa vama. Ponajvise jer mi je MNOGO pomogao dvd mlijecna staza, i citanje foruma o dojenju... tako sam nalazila podrsku u kriznim situacijama.
    No sad nas muci slijedece. Beba nece nista piti, ni vodice ,ni cajica ni sokica (na to ga bas nebih ucila ali smo probali)... uopce ne zeli flasicu ni vidjeti.
    Krenuli smo polako sa dohranom...interesira me, kad radite palentu ili griz, i slicne stvari, koje mlijeko koristite? pokusala sam izdojiti ali bas neide, nema dovoljno za to...Sta mi predlazete?
    Kod nas je isto tako. Kljunašice i slično su znanstvena fantastika kod pokušavanja davanja, ali smo slučajno otkrili flašice od Jane i slične (one s čepom na poklapanje). Kada njih vidi poludi od sreće... Tak da možeš probati s tim, možda upali...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ni moje prvo dijete nije htjelo popiti ni kapi
    drugo se nalijevalo vodom

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Eta0703 prvotno napisa Vidi poruku
    Beba nece nista piti, ni vodice ,ni cajica ni sokica (na to ga bas nebih ucila ali smo probali)... uopce ne zeli flasicu ni vidjeti.
    što se vode tiče, probaj na žličicu ili čašu.
    A kuhanje grisa, palente i svih ostalih žitarica - do nedavno sam kuhala na vodi i dodavala suho voće, prije toga nasjeckano. Ponekad bih napravila nešto kao kompot, skuhala jabuku ili krušku pa u to zakuhala gris.
    U zadnje vrijeme ponekad koristim zobeno mlijeko iako zapravo ne znam zašto. Ne želim dodavati kravlje, to znam. Ali zašto zobeno umjesto vode....valjda zato jer je slatkasto pa je,kao,ukusnije.
    I sad kad to napišem izgleda mi kao potpuna bedastoća! To kaj meni fali slatko ili mlijeko ili kaj-ja-znam-kaj ne znači da i mom tamanitelju hrane mora faliti sasvim lijepo pojede i ono na vodi....hm...

A on obožava suho voće u bilo kojoj kombinaciji ili bez kombinacija, onako solo(trenutno su mu najdraže kruške), tako da to koristimo i kao ˝mitologiju˝ kad smo vani/u autu (apri, zažmiri na ovo ...uf! )

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Iskusne mame pomagajte! sitno brojimo do pocetka dohrane, a nedavno smo radili nalaze i hemoglobin je blago snizen -beban je iskljucivo dojen pa se to moglo i ocekivati. Pocela bih dohranu sa zitaricama, a najradije bih proso zbog krvne slike.
    Moze li proso odmah i kako da ga spremim?

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mislim da proso ide na početku dohrane, pokušaj naći tablicu dohrane, tu ili na portalu negdje .

Skuhaš ga. Dio prosa, tri dijela vode, bude fino raskuhan kao neka paštica, mekan. Miješaš s povrćem ili voćem, ovisi kako budeš drugu hranu uvodila.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mimah, hvala ti , pocinjemo za koji dan pa skupljam informacije...pregledala sam ja tablice itd, ali me zanimalo sta kazu mame iz iskustva, tj prihvataju li bebe proso na pocetku (nisam ga do sada probala ni ja pa ne znam kakve je gustine).

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Moja ga je prihvatila kao i sve drugo- nikako , ali ga sad baš voli.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

a72, moja Maša je odlično prihvatila proso i to u pahuljicama (iako smatram da je bolje proso u zrnu, no smetale su joj ti sitni komadići iako bih mu dušu raskuhala), to je uvijek mogla papati
    sada joj kuham obično proso, ali moram priznati da ga miksam jer kao što rekoh, ne voli (čitaj: nema šanse da dalje jede) kada naiđe na njegove mrvice (sve drugo jede normalno, koliko može sa svojih 16 mjeseci i 5 zuba)
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 28.11.2010. at 01:49

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Da li netko ima iskustva s tim da mu dijete ne podnosi ribu.
    Naime, malenoj sam dala riblju juhicu od mola ali je sve povratila (dala sam je u razmacima od 10-15 dana). Razgovarala sam sa dok. a ona mi kaže da pričekam do godine. To je ok, nego me strah da možda nema nekakvu alergiju na te riblje bjelančevine iako joj se ništa po tijelu nije pojavilo.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

SikaPika, eh , meni je SF da nadjem i obicni proso , a ne u pahuljicama...to bi bilo super! A kad mu "dusu raskuham" i stapnim umiksam , moze li onda proci, ostanu li tad komadici? Nemojte mi zamjeriti, bas sam seljo ,nikad probala proso, ali evo trudim se....

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ma imaš prosa u DM-u, prosene pahuljice sam kupila u Bio&Bio, ali nije imalo neku prođu kod moje male. Pokušaj bebi dati takav raskuhani, možda joj neće smetati mrvice. Ja svojoj nikad nisam ništa miksala, samo gnječila vilicom. Ni ja nisam nikad vidjela proso prije nego je mala počela s dohranom.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Berlin prvotno napisa Vidi poruku
    Da li netko ima iskustva s tim da mu dijete ne podnosi ribu.
    Naime, malenoj sam dala riblju juhicu od mola ali je sve povratila (dala sam je u razmacima od 10-15 dana). Razgovarala sam sa dok. a ona mi kaže da pričekam do godine. To je ok, nego me strah da možda nema nekakvu alergiju na te riblje bjelančevine iako joj se ništa po tijelu nije pojavilo.
    keksićka (a bome i njena mama tj. ja) obožavamo ribu ali iz dna duše mrzimo mole. ufff...ne bi me netko natjerao da to pojedem ni za živu glavu

njoj sam u početku davala, ali nije htjela ni probat. onda sam počela s drugim ribama i sve može, sve, čak i svaki dan, samo mole ne. nikako.

za početak možeš probat s nekom drugom ribom, npr. list je lagani i fini. ili grdobina. ili nešto tako.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •