Page 47 of 182 FirstFirst ... 3745464748495797147 ... LastLast
Results 2,301 to 2,350 of 9079

Thread: Pričajmo o dohrani 7.

  1. #2301
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by SarahB View Post
    ...ako slučajno koga zanima rasplet događaja s našim povraćanjem...

    Provele smo desetak dana u Klaićevoj na gastroenterologiji i dobile dijagnozu - fpies, odnosno enterokoliticni sindrom - vrsta alergije na proteine iz hrane. Rizične grupe namirnica su žitarice, mahunarke i perad.
    Najčešći krivac je riža, kao i u našem slučaju. Tako da je izbjegavamo u širokom luku i pažljivo čitamo deklaracije jer rizinog brašna ima skrivenog u puno stvari.

    Ali, mogu ponosno reći da napokon uživamo u papanju! I ja i Bubica!
    Griz, zganci i piletina su dobro prošli na testiranju u bolnici pa nam se jelovnik itekako obogatio. Uz dosad isprobano voće i povrće, kombinacija je i više nego dovoljno!

    A stajanje uz štednjak i mudrovanje "šta ćemo danas kuhati" nikad nije bilo uzbudljivije i ljepše!
    ajde, hvala Bogu da znaš na čemu ste
    pazi na te skrivene stvari, najbolje je kupovati hranu kakva je, da ne moraš otkrivati gdje što ima

  2. #2302
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,250

    Default

    sarahB, kak su to otkrili testiranje na rist rast ili nekaj drugo?

  3. #2303
    SarahB's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Srce Slavonije
    Posts
    91

    Default

    Krvni testovi u ovakvom slučaju neće pokazati ništa jer ova vrsta alergije se ne može dokazati ukupnim i specifičnim IgE-om, kako to inače biva.
    Prvo smo obavili sva testiranja na tipične nutritivne alergene - i patch na leđima, i prick test, i rist i rast na ono što se dr učinilo sumnjivim - ali sve je negativno.
    A to ujedno i je značajka fpies-a, da pokazatelja alergije nema.
    Dokazati ga se može jedino provokacijskim testom - znači daju djetetu jesti ono za što misle da će praviti probleme, ili ono što je mama primjetila pa da provjere - i čekanje reakcije, hoće li povraćati ili ne.
    Ne moram ni reći koje je to kidanje živaca čekajući da prođe ta dva-tri sata...

    Srećom, ovo nije za cijeli život. Djeca obično "prerastu" ovu osjetljivost do treće odnosno pete godine.
    Najest će se ona i rižota i sarme i ostalih kombinacija s rižom, al - mislim da će si ih sama kuhati kad se uda! ...jer mama još uvijek ima traume kad ugleda vrećicu riže...
    Last edited by SarahB; 04.11.2011 at 09:48.

  4. #2304
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default


  5. #2305
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    ...
    Onda dijete jede. Pojede 1.) ili ništa, 2.) ili dvije tri žličice, 3.) ili skoro sve, 4.) ili sve, 5.) ili traži još.
    Kod nas je uvijek bio slučaj 1. i 2., onda kukaš i nerviraš se, ako je slučaj 3.), misliš si super, ako je 4.) a možda sam trebala malo više napraviti, ako je 5.) onda si zabrinuta da će dijete biti debelo.
    Ovo me je nasmijalo

  6. #2306
    zadarmamica's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    1,910

    Default

    kad mogu ribu.skuhane mole.negdje piše da smijem dati ribu sa 6, a negdje da se nesmije zbog alergija..?

  7. #2307
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Zadarmamica, ja sam isto počela s molom, sa 8 ipo mj.

  8. #2308
    Vali's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    795

    Default

    Što je s heljdom? Mislim da sam negdje pročitala da se ne smije prije godine dana, al se ne sjećam gdje. Dečko ima 9 mjeseci.

  9. #2309
    Vali's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    795

    Default

    Sad sam na drugom topicu pročitala da heljda ne smije, čak do 5. godine! Onda nis od heljde do 2016.!

  10. #2310
    Bipsić's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Međimurje
    Posts
    735

    Default

    Quote Originally Posted by Vali View Post
    Sad sam na drugom topicu pročitala da heljda ne smije, čak do 5. godine! Onda nis od heljde do 2016.!
    zašto? daj molim te stavi link....

  11. #2311
    Vali's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    795

    Default

    Ovdje sam našla: http://forum.roda.hr/threads/49714-T...eceptici/page2

    Ne piše zašto

  12. #2312
    Bipsić's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Međimurje
    Posts
    735

    Default

    da, čekamo onda apri...
    baš me zanima jer ju moja trogodišnjakinja jede, a razmišljala sam ponuditi i ovoj maloj uskoro...

  13. #2313
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nemoj me sada čekati.
    taj sastanak na kojemu ću pitati imam tek za cca mjesec dana.
    glupo mi zvati ljude zbog svake namirnice pojedinačno
    nisu oni moja servisna služba, već stručnjaci koji nesebično dijele svoje znanje, pa ja baš ne bih voljela iskorištavati...

  14. #2314
    Vali's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    795

    Default

    Ok, onda čekamo mjesec dana. Pa da vidimo, navaliti na heljdu ili ne!

  15. #2315
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Evo vam topica na kojem se spominje heljda

    http://forum.roda.hr/threads/55836-h...i-komora%C4%8D!

    Inače to da se heljda ne smije prije pete godine je definitivno makrobiotička "fora" - jer je heljda, navodno, žitarica prejake energije za djecu. No, evo, na ovom topicu se javila članica foruma koja je izgleda nutricionističke struke pa i ona kaže da heljda nije preporučljiva prije pete godine (doduše, prema ovome što ona piše za malu djecu nisu pogodne baš nikakve integralne žitarice)

  16. #2316
    Bipsić's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Međimurje
    Posts
    735

    Default

    hvala mima, pročitala sam...
    ja sam međimurka i na našem stolu je heljda često, a moja trogodišnjakinja ju upravo obožava...
    njoj ju neću uskraćivati, ali ova najmanja će onda ipak pričekati još neko vrijeme...

    a i voljela bih čuti što će apricot saznati...

  17. #2317
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Mima, dobro da si našla taj topic.
    kasiopeja inače radi u vrtiću kao zgravstvena... kako se ono kaže...
    i ona sastavlja vrtićki jelovnik

    ali, sad ste me namamile, poslat ću mail dr. Jungvirth, pa kud puklo da...

  18. #2318

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    kaže se: zdravstvena voditeljica

  19. #2319

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Onda dijete jede. Pojede 1.) ili ništa, 2.) ili dvije tri žličice, 3.) ili skoro sve, 4.) ili sve, 5.) ili traži još.
    Kod nas je uvijek bio slučaj 1. i 2., onda kukaš i nerviraš se, ako je slučaj 3.), misliš si super, ako je 4.) a možda sam trebala malo više napraviti, ako je 5.) onda si zabrinuta da će dijete biti debelo.

    Da, točno takve smo mi mame...barem za sebe moram priznati...
    Pročitah jednom još jednu dobru na račun briga o tome koliko je dijete pojelo: "zatvorite svoja usta, to je njegov želudac"

  20. #2320
    Vali's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    795

    Default

    Kad može šipak?

  21. #2321
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Quote Originally Posted by Vali View Post
    Kad može šipak?
    Ja sam ga dala sa godinu dana, ali nemam pojma može li ranije, nama se tako posložilo da su sad počeli.

  22. #2322
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Kad se moze s mesom ili ribom stavit kuhat persin i/ili celer?

  23. #2323
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    još malo pričekaj
    nekako svugdje piše oko prvog rođendana

  24. #2324
    Cheerilee's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Čakovec
    Posts
    2,617

    Default

    Moji stariji isto obozavaju heljdu...

    Kad može leca?
    I grah?
    Last edited by Cheerilee; 11.11.2011 at 08:12.

  25. #2325
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,250

    Default

    moj je jeo mladi grah s 12-13 mjeseci baš kad je bila sezona. Stari još nismo kuhali.
    Leću još nismo ali smo je namjeravali.

  26. #2326
    lady.x's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Beograd
    Posts
    813

    Default

    Quote Originally Posted by hatatitla View Post
    Kad se moze s mesom ili ribom stavit kuhat persin i/ili celer?
    Ja persun od 7m dajem, a celer ne bih do godine jer je pravi sudjer za pesticide

  27. #2327
    Ares's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    402

    Default

    uskoro nas očekuje dohrana, pa se pomalo pripremam...imam pitanje u vezi vode, znam da voda ide s prvim danom dohrane ali me zanima kad je ponuditi, da li poslije obroka dohrane ili je svejedno kad? zanima je i koja vodu, jel je ok ona iz pipe, dal je treba prokuhavati ili je bolja kupovna?
    Last edited by Ares; 17.11.2011 at 19:48.

  28. #2328

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    ja sam vodu nudila nakon obroka u početku, onda sam bezveze nabasala na info da ne treba vodu piti neposredno nakon obroka jer se neki enzimi koji razgrađuju hranu onda dodatno razvodne, pa to kao nije skroz okej, bolje ponuditi nakon cca pola sata
    no koliko su moji u početku pili ( čitaj: uopće nisu ništa pili ), mislim da je nama bilo svejedno
    već odavno sami traže, super olakšanje
    neki su prokuhavali, neki davali iz pipe, neki kupovali - naći ćeš sto informacija, na tebi je da odlučiš

  29. #2329
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Otiso komp, a s njime i moja tablica. Moze pomoc?

    Pekla sam bucu bez ikakvih zacina. Mogu li to dati klinji od 6 mj i 11 dana?
    Probao je mrkvu i jabuku.

    Moze link na tablicu? S moba mi je nepregledno. Hvala!

  30. #2330

  31. #2331
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    može buča odmah
    bilo bi bolje da je kuhana, ali može i pečena

  32. #2332

    Default

    Pitanjce o sirevima: koje ste od tvrdih sireva uvele, kada i kako u djetetovu prehranu?
    Moje sunce je već veeeliko, 18mj., ali osim kravljeg sira još mu nismo davali kupovne tipa trapisti pa me zanimaju vaša iskustva kako ste krenule..
    Mislim da sada polako možemo već više-manje sve papati (a bojim se da je već i u vrtiću svašta probao ), ali svejedno sam nepopravljivo skeptična na prerađevine pa pitam iskusne...

  33. #2333

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    ni ja svojima još nisam davala nikakav osim svježeg kravljeg, čekam odgovore

  34. #2334
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    možeš tvrdi sir, ali ne one tipa gorgonzole sa gljivicama.

  35. #2335
    Boxica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,402

    Default

    mi smo E. dali sa nekih godinu i pol...osobno jedemo Gaudu, Podravec ili Ementaler...
    narezala sam joj na tanke kriškice i dala joj u rukicu pa je sama grickala...to je bilo za doručak ili večeru uz komadiće kruha sa nekim namazom

  36. #2336

    Default

    Ok, ni ja ne volim te s gljivicama...
    Znači mogu gouda, tilzit, edamer i sl. na sve načiine, i sirove i ribane u povrće, neko meseko, rižoto ili tjesteninu i na neke lagane "tople sendviče" npr. brusketi ili iz pećnice na kruh malo paradjaza i trapista zapeći s malo mirišljavih začina?!
    Mi smo još na laganoj (što bi mi neki rekli dosadnoj) i 90% kuhanoj hrani

  37. #2337

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    i moji su, i ništa im ne fali - iako svi drugi misle da sam nemajka tj. zovu me zločestom maćehom jer im ne dam čokoladu i kekse nego pola kile mandarina

  38. #2338
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by boobamara View Post
    Ok, ni ja ne volim te s gljivicama...
    Znači mogu gouda, tilzit, edamer i sl. na sve načiine, i sirove i ribane u povrće, neko meseko, rižoto ili tjesteninu i na neke lagane "tople sendviče" npr. brusketi ili iz pećnice na kruh malo paradjaza i trapista zapeći s malo mirišljavih začina?!
    Mi smo još na laganoj (što bi mi neki rekli dosadnoj) i 90% kuhanoj hrani
    aj, nemoj zapeći taj sir
    bolje ga daj u čvrstome stanju
    stalno viču kako je u cheeseburgerima i toplim sendvičima upravo taj topljeni sir - najlošiji za organizam.

  39. #2339
    Boxica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,402

    Default

    Quote Originally Posted by ZO View Post
    i moji su, i ništa im ne fali - iako svi drugi misle da sam nemajka tj. zovu me zločestom maćehom jer im ne dam čokoladu i kekse nego pola kile mandarina
    mene ti takve stvari ne diraju...isto je bilo: pa kaj mu ne daš smokiće i/ili slične stvari?


    reknem: ti si imala/imao svoje dijete ili ćeš imati svoje dijete pa radi kako hoćeš... onda obično zašute...probaj! to pali!

  40. #2340

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5,207

    Default

    ma ja se samo nasmijem

    najbolji su oni koji pitaju: pa kaj onda da im donesem ako ništa slatko ne jedu?

    pa jedu slatko: banane, sočne slatke kruške, finu slatku bundevu....

  41. #2341

    Default

    joj tako je i nama...svi se nešto iščuđavaju i gledaju me kao nekog teroristu jer ne jedemo čokolina, kekse, čokolade, šećer, hrenovke, salame i tak to...kao jadan mali uz mene, a kao da neće imat cijeli život da se najede svakojakog junka...

    hvala apricot, neću zapekavati sir, imaš pravo to s topljenim sirevima sam smetnula s uma (naime ako pojedem jedan cheesburger godišnje je za mene more-than-enough)...
    to onda znači niti rastopiti u tjesteninu/rižoto? onekad bih malo podebljala ili to što opet zabrijem promijenila "dosadnu" prehranu...

  42. #2342
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma to je nama dosadno.
    nama, odraslima, koji smo pokvarili svoje okusne pupoljke raznim aditivima i pojačivačima okusa.
    djeci je to sve super!

    tvoje dijete je već dovoljno veliko da jede s vama, osim ako baš ne koristiš zaprške, pretjerana dinstanja, pohanja i slično.

  43. #2343
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    apri, jesi sigurna da je problem ako se normalni sir rastopi na sendviču?
    Ja bih na prvu rekla da je problem s hamburgerima to što se (recimo u SAD-u, a od tamo nam dolazi i takva hrana, i često članci o hrani) koriste oni listići "sira" za sendviče, koji su nekakva smjesa koja sliči na sir, a ne sir. Možda se podrazumijeva da se misli na te topive zamjene za sir?

  44. #2344
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Pa i Heidi je jela pečeni sir s planine, a na njenoj planini je sve bilo zdravo .

  45. #2345
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ne, baš zapečeni sir
    onaj serijal francuskih emisija o hrani, prije par godina je išao

    kažu da su topivi sirevi loši, ali i zapečeni sirevi
    e, sad... oni jesu spominjali kako i zašto, ali ja to nisam upamtila

  46. #2346
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Pa i Heidi je jela pečeni sir s planine, a na njenoj planini je sve bilo zdravo .
    u njenom siru nije bilo kemije koja se aktivira pečenjem
    reko mi njezin djed
    i Peter

  47. #2347
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    To te ja pitam. Je li problem u aditivima, ili u siru.
    Ako Peter kaže da je njihov sir ok pečen, to je i meni dovoljno.

  48. #2348

    Default

    Hvala ti! Imaš potpuno pravo!

    Pa pomalo sad probava i s nama pa pazim da i nama reduciram sol na minimum, pa za aromu koristim sušene začinske biljke, a pohano i dinstano i mi zaista rijetko jedemo kao i zaprške (češće ukuham neku kašastu žitaricu ili zgnječim kuhani krumpir ili pak ukuham samo malo integralnog brašna da kao malkice pogusti)...

  49. #2349
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ako tako kuhaš, slobodno može s vama.
    bit će jednostavnije tebi, a zanimljivije njoj

  50. #2350
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    To te ja pitam. Je li problem u aditivima, ili u siru.
    Ako Peter kaže da je njihov sir ok pečen, to je i meni dovoljno.
    u aditivima. sir kao sir je ok.
    inaće i u većinu kupovnih hamburgra/špeka stavljaju aditiv koji tek sa prženjem, odnosno na visokoj temperaturi postaje potencijalno kancerogen.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •