Super, hvala ti apri!
E, zato sam uopće i ja pitala za te tvrde sireve tipa gouda, trapist i sl. jer na većini njih piše svakojakih E-ova pa sam svaki put odustajala, a i svi sirni namazi su puni svega pa smo završili na dvije-tri kombinacije koje sama smućkam od običnog kravljeg sira...
Ima ovdje domaćih sireva koje ja smatram dovoljno domaćima. Rade se u kraju odakle su moji, i znam da ih dosta ljudi ok radi, pa se nadam da i drugi koje ne znam tako rade (što je sasvim nepouzdano, naravno).
Inače, nije baš da su kupovni sirevi puni aditiva (na deklaraciji). Ne ulazim sad u nedeklarirano (što je onda valjda ispod količine koja bi se morala deklarirati, ili je skriveno pod "sirilo", ili gdje?). Ovo što sam ja čitala (a uvijek čitam deklaracije) zna imati deklariranu boju, na drugo baš i nisam nailazila.
helou cure.....imam par pitanja
upadam u raspravu o siru, pa da iskoristim gužvuzanima me koji svježi sir dajete i s čim,
zatim....
uvela bi tjesteninu, bez jaja naravno, s čime je spremate i kako?
kako spremate grah, papriku, s čim?
nisam uvela rajčicu još, znam da nije od nje vrijeme, ali eto pitam isto kako i u što je kombinirate?
kad je već spominjete od kada ide heljda i kako ju spremate?
pa eto dajte koji naputak![]()
Tjestenina se obicno djeci svidja bez icega, moze s malo maslinovog ulja. Za ostalo nemam bas ideju
svježi sir od jedne tete kojoj vjerujemo, ako ga nema onda onaj Zagrebački
dajem ga sa palentom, graškom, sa pire krumpirom, vjerojatno ima još hrpa kombinacija, ali moji ga baš ne vole, pa ga dosta maskiram, ubacim mrvicu u griz
tjestenini dodajem leću, rajčicu, radim verziju bolonjeza,pa sa tikvicama i piletinom...
grah skuham, pa mu dodam neku žitaricu da mi zamijeni meso, dodam malo tjestenine....
rajčicu dajem u sezoni, dodajem je u hrpu jela, a vole ju i na suho pojesti, jednostavno potrpaju u usta kriške
papriku dodajem isto tako u hrpu jela za aromu, u rižota recimo, pa dodajem rajčicu, tikvice....
heljdu ne dajem, podijeljena su mišljenja o tome kad je treba dati, a ionako ništa ne valja
eto izvuci ako možeš šta iz ovoga....
Usput, Suncica obozava rastopljeni sir. Da bar imam taj od Heidi.
Pitanje o ABC siru - kako moze imati tako dug rok trajanja ako u njemu nema nista osim sira, vrhnja i soli? ( tako pise)
Zo hvala draga puno si pomogla![]()
Evo, Klara. I ima dalje stranica sa pitanjima i odgovorima gdje je i odgovor na tvoje pitanje.
http://www.abcsir.com/prica-o-ABC-siru/4
u svezi tjestenine, evo jedan receptić: tjestenina + rajčica (sirova nasjeckana) + maslinovo ulje + parmezan.....u mladim danima sam čuvala djecu i to sam im morala pripremati, djeca su to voljela a i ja....
ZO hvala na odgovoru o vodi..![]()
Hvala Beti3
Ares tvoj recept zvući fino, to bi cure i ja mogle papati sljedećeg ljeta
Evo Sunčicin recept za tjesteninu: ako mamin umak ne valja (recimo sadrži komadiće mesa što je bljak), uzmeš zdjelicu, napuniš je čistom tjesteninom iz padele, onda uzmeš stolicu, doneseš je do frižidera, popneš se i pronađeš sir, istreseš gomilu na tjesteninu i najedeš se. (isprika na off topicu)
nemate na čemu hvaliti
i meni je ovdje bilo utočište kad sam krenula s dohranom, ne bi čovjek vjerovao koliko si možemo sami zakomplicirati, a usvari je vrlo jednostavno
ovo mi je ok sa parmezanom, ali daleko smo mi od toga, tek smo u 11 mj.
a ja sam posebno smotana (komplicirana) što se tiče kombinacija, meni jednostavno neke stvari nisu spojive i zato trebam pomoć i onda kad mi ovako netko da lipe ideje, onda se sama sebi smijem kako sam nesnalažljiva, ali zato imam vas![]()
Blekonja, nama su neke stvari nespojive samo zato što smo tako naučili.
Sjećam se svog prvog susreta sa mesom prelivenim pekmezom od brusnica.
Mislila sam da se kuhar zeznuo i umalo sve vratila.
A sada, teško mogu zamisliti dobro pečenje bez pekmeza od šljiva, barem.
To su naše generacijske navike, potekle iz tradicije društva u kojem smo rođeni ili živimo, iz načina na koji smo odgajani i kako su nas hranile naše majke i bake.
Ali, to nikako ne treba značiti da je i djeci tako.
Njima je sve odlično i sve novo i sve točno onako kako treba biti.
Zato slobodno kombiniraj rižu sa voćem (jer je dobra kombinacija zatvarajuće i otvarajuće namirnice), palentu s voćem...
Sve su to namirnice za koje smo mi odredili način n akoji će se jesti.
A u drugim kulturama je sasvim drugačije.
današnji ručak nam je riža+ ostaci raznoraznog povrća iz frižidera koje treba potrošiti na način:
na maslinovo ulje bacila mikro nasjeckani crveni luk, mrvicu češnjaka, pola nasjeckane paprike, na ploškice narezanu malu tikvicu, podlijala sa vodom, dodala pasiranu rajčicu i malo nasjeckanog peršina i zatvorila u Zepter na 15 minuta
skuhala rižu
sve zajedno izmiješala=ukusan rižoto
čim ima rajčice unutra moji jedu ko ludi
žao mi samo što više nemam domaćeg paradajza, nego onda ovakve stvari zalijem sa onom iz tetrapaka
miris je super
a da, stavila sam i dva cvjetića brokule
cure malo samnekako mi se čini da ja sve nešto bucam oko ovog njenog papanja, imamo dva obroka, voće i ručak, već bi joj trebala uvesti i možda kao neku večericu, šta predlažete za večeru, i u tom slučaju malo me muči koliko joj onda davati mliječnih obroka dnevno (imamo još uvijek jedan noćni), na AD smo, pa ako ima netko iskustva kako bi mogla složiti obroke odnosno kako vi to radite bilo bi lijepo čuti ih (nadam se da nisam fulala mjesto za pitanje)
Posljednje uređivanje od Blekonja : 27.11.2011. at 22:56
ja ti mogu reći kako mi imamo:
mi smo na kravljem mlijeku, ali ga ne vole piti, pa ga rješavamo na tanjuru, a ne iz čaše
prvi obrok nakon buđenja je mliječno žitni ( raznorazne pahuljice sa mlijekom ili jogurtom ), zatim užina voće, za ručak kombinacije povrća, mesa, žitarica .....pa užina opet voće, a za večeru raznorazni grizevi na mlijeku ( od pira, običan pšenični, rižine pahuljice...), palenta u koju dodam možda i jogurt, malo sira...
kad su moji bili na ad-u ujutro nakon buđenja su popili cca 2 deci i prije spavanja cca 2 deci, ovo između smo malo prilagođavali, pa je prvi pravi doručak bio žitno voćna kombinacija cca 2 sata nakon mlijeka, prije jednostavno nisu mogli jesti
moj I.G. je mjesec dana stariji od tvoje curice...već sam negdje pisala, ali evo opet:
7.00 - AD
10.00 - kašica tipa čokolino ili evo zadnjih par dana kruh sa sirnim namazom
14.00 - kuhani ručak (povrče+meso/riba/jaja)
18.00 - vočka ili jogurt
ponekad 19.30 - kruh sa namazom
21.00 - AD (manje ili više ovisno o tome jel jeo u pola 8 ili nije)
Moram ovo podijeliti- dodje mi sestra juce i prica sta je vecerao jedan djecak od godinu dana (od prijatelja) : oko 20h tanjir krompira sa janjecim pecenjem, malo kasnije je zasladio sa 2 palacinke, i uz igru do spavanja jos jednu cijelu bananu! u 21h popio flasicu mlijeka punu, i zaspao. spava cijelu noc bez budjenja. jeste bucko, ali je razdrazljiv ako tako ne jede.
A ja mislila da moj piso fino jede. moj jede tri prava obroka - mlijecni sa zitaricama, meso/povrce , jaja itd, uzine su vocne, ili jogurt, cesto uzina bude paradajz jako ga voli. jede svasta , ali su to male kolicine, otprilike jedna ona mala teglica ( kad mu pakujem za ponijeti) od 100 gr. Mrsavko je, skoro 18 mj. i 10,5 kg. (porodjajnu od 4150 gr nece utrostruciti ni do skole)
Posljednje uređivanje od a72 : 28.11.2011. at 13:31
meni osobno puno bolje zvuči ovaj meni od sestrinog prijatelja, ali za mene, a ne za dijete od godine dana
tako da drži se ti svoga, tvoj mršavko je sasvim okej sa svojim jelovnikom i kilažom - pa nisu svi ljudi isti ko od stijene odvaljeni, ima nas svakojakih
vidim ja zaspali bi vi skoro bez mene
imam pitanjce, koju tjesteninu bez jaja koristite?
ma kupila ja Cetinu onu plavu, ali kad sam joj ukuhala u juhu ja da probam je li gotova juha GORKA, računam jučer je skuhana (bila u frižideru), sigurno se pokvarila, skuham ponovo tjesteninu sad u nekoj kombinaciji drugoj (koju sam stigla napravit jer sam ovo bacila) i opet GORKO nema do čega biti nego do tjestenine. Žao mi juhice i lipog mesa (sve sam bacila
)
ma kupila bi ja bilo koju, ali nigdje ne nalazim da baš piše "bez jaja" kupila sam Cetinu jer su na njihovoj crvenoj nacrtana jaja, a na plavoj ne, a ja volim pročitat i bit sigurna![]()
ja kupujem onu Pasta Zara, većina ih je bez jaja, na onima koja imaju jaja piše " sa dodatkom jaja "
Ne znam gdje bi pitala pa ću ovdje. Moja beba ima 7 mjeseci. Kad ste vi davale kekse u ruku da sam jede. On bi uporno sam jel,a kad mu recimo dobro ne izmiksam jelo za jesti on kao da će povračat ne znam gutat komadiće,a keks se otopi i razlomi,bojim se da se ne zaguti
Zanima me čiju quinou, amaranth, kus-kus kupujete?
Kupila sam to od alnature, nisam ni čitala sastav, računam pa sve je to naturale....došla kući i vidim da sadrže tragove lješnjaka,oraha, badema,soje i sezama.
Dali ste vi od alnature davali svojim bebicama do godine dana? Jeli se smije?
Kad ste počeli davati kiselo zelje? Onako, podinstano...
Posljednje uređivanje od tonili : 13.12.2011. at 16:43
Ne mogu naci nista vezano za rajcicu i dohranu na forumu; u tablici kaze rajcica s 10, e sad ih nema, ali bi li bilo oko stavit npr jednu iz konzerve pelata kuhat s mesom i mrkvom? Koliko mi se cini, u konzervama pelata nema niceg osim rajcice, jel tocno? Takodjer, jeste li davali smrznuti grasak? Malo nam je monotono povrce koje jede pa bi probali nesto novo.
slobodno daj konzervirano povrće, ali pazi da nema dodataka soli.
mislim da je nad pelatima rađen samo postupak pasterizacije i da ih čuva izuzeće kisika.
smrznuto isto može, zašto ne.
mislim da ti na puno stvari to piše, da MOGU sadržavati te tragove, ali to je zbog razloga što se valjda to sve obrađuje u istom prostoru, pa valjda može sve doći u dodir jedno s drugim, pa se valjda pomiješati....mislim da sam tako nešto o tome čitala....ja ti nisam obraćala pažnju na to, a ti vidi....
ja čak i radije odabirem nekad smrznuto nego svježe, kad vidim onu posušenu, poluraspadnutu brokulu na polici mi je muka, pa uzmem smrznuto
što se tiče rajčice ja koristim onu iz tetrapaka, a konzervirano ne dajem ( mislim da se te konzerve iznutra oblažu bisfenolom ), pa zbog toga, no to je već moja brija isto kao što brijem kako dajem fine zdrave mandarine i narandže, moji se dave u tome, a jučer članak kako su sve tretirane nekakvim pesticidom koji ulazi u plod i moguće je kancerogen
ma mislim, nisam živjela u zabludi, znam da je sve to špricano, ali....onako te štrecne, imaš osjećaj da se boriš sa vjetrenjačama....
hvala, ma mi nikad doma ne jedemo smrznuto povrce, moja je brija sve kupovat na par standova na dolcu...
ma smrznuto je najmanje zlo
samo zamisli da je ostalo neubrano na njivi, pa stisnuo mraz
a i... to povrće se bere (i zamrzava) baš kad mu je sezona, kada ga ima najviše i kada je najjeftinije
činjenica jest da to nije onaj pravi i puni okus, ali meni se to čini boljim izborom od na silu dozrelih ili prekasno umranih namirnica
po meni bolje smrznuto nego konzervirano, ja si to tako posložila u glavi
Moja beba ima skoro 9 mjeseci i odlicno je prihvatila dohranu. Danas sam kupila zobene klice sa posijama i ako moze neko da me savjetujem da li to ona moze to jesti, mislila sam joj dati sa vocem (kruska, jabuka,banana...)???Isto tako dajem joj rizine krekere bez soli da gricka, negdje sam citala i da nisu toliko zdravi??
bebi se jako sviđa tikvica, ne znam je je bolja svježa iz trgovine ili zamrznuta domaća?
Imam još jedno pitanje u vezi blitve, svašta se piše pa više ne znam, imam domaću iz vrta, dakle mogu ispoštovati pravilo da od branja do pripreme ne prolazi više od 2 h, eh sad mogu li je dati bebi od 6 i pol mj, i kako se priprema?
inače tikvicu mu radim na pari, al mi to za blitvu nekako ne ide
Koliko sam citala, takva domaca blitva moze od pocetka dohrane. Probaj da je obaris i smiksas stapnim sa kuhanom rizom npr, ili palentom...
I ja imam pitanje. Citala sam negdje za amaranth da ga pokakaju manje-vise neprovaren i da je to ok. E sad, moj maleni ima 7 mjeseci i prije nekoliko dana sam mu prvi put dala banane da proba. Bio je odusevljen, ocito voli slatke okuse, medjutim, kakica mu je ujutro bila zelena i sa crnim nebrobavljenim nitima. Popodne ih je bilo manje, ujutro sasvim malo, dakle bas tu bananu nije dobro provario. Inace, do sada nista nije uticalo na promjenu kakice. Bananu nisam vise davala jer me strah da mu nekako ne naudi, ali ako je sa zitaricama ok, je li i za nju ok da se ne svari sasvim? Ili je moj mali ne podnosi?
Posljednje uređivanje od alef : 28.12.2011. at 13:16
meni M. i dan danas tako kaka bananu, sad....ja cilo vrime mislim da je to ok, a valjda je![]()
što da radim sa zobenim klicama, pšeničnim posijama?
lanenim i sezamovim sjemenkama, u šta ste ih stavljali, da li ih treba samljeti prije da samo ne prđu kroz klince ili?
Je li neprerađeno maslinovo ulje dobro za početak dohrane? Dobila sam neko fino nagrađivano ulje, pa razmišljam da li da ga čuvam za bebolinu.
ja sam svojem davala bašto domaće ulje od početka,daj meni
mi imamo 11 mjeseci i dosad smo islli dosta polako i po tablici,pa i manje od toga (pogotovo sto do 7.5mjeseca skoro nista nije htio jesti) pa mi se sad cini da mozemo malo i ubrzat, s obzirom da po tablici nakon 13mjeseca ide gotovo sve. Zanima me dokad je kuhanje na leso obavezno? dosad mu nismo dali nista drukcije pripremljeno, ali mi se cini da bi sad vec mogao nesto peceno ( s minimalno ulja),ili neki saft? ima li neka mama 11mjesecnjaka da nam napise svoj dnevni menu?