I mi smo već stigli do ovog topica. Dohrana! A kao da sam je jučer rodila, što vrijeme leti...
Mi smo na riži, danas drugi dan! Ide...
Koju količinu zobenih pahuljica mogu davati 10mj. bebi?
Do sada sam joj u 125gr jogurta davala 1 čajnu žličicu eko zobenih pahuljica... jutros sam joj prvi put stavila 2 čajne žlice zobenih....neće joj past teško na želudac??? to nam je doručak
Mravak nisam znala da su zobene teske za zeludac?
Ja mojoj dam koliko hoce pojesto, ali to je ionako samo par zlicica.
Ja sam svojima davala koliko god su htjeli, pa to po tablici ide od 6 mjeseci, prvi put cujem da bi bilo tesko? U toj dobi je starija jela punu zdjelicu zobenih za dorucak (znaci, 2-3 jusne zlice suhih), a mladji je s 6 mjeseci vec na cirka 1 jusnoj zlici suhih po obroku (ali mu ih skuham pa ispadne vise naravno)
Inace, ja izglda sve zaboravljam pa iznova ucim. Jucer nakon sto je mali cicao i odspavao (znaci - kakti idealni uvjeti) sam mu dala zgance s tikvicom, malo je jeo i poceo odbijati. Ali navecer, kad smo svi sjeli za stol vecerati je bio van sebe od odusevljenja kad god sam nesto stavila na vilicu, jer je ocekivao da cu njemu dat. Pa sam mu dala ostatak zganaca od popodneva, puno puno bolje je jeo kad smo svi skupa vecerali. Zajednicki obroci su izvrstan motivator bebi za jesti.
Hvala na odgovorima,bila sam nesigurna jer nekim osobama te pahuljice izazivaju plinove pa nisam htjela da predoziram malu :D
Je li to nešto ovako? http://klukas.hr/?page_id=38
Za cijene piše pitajte na mail ili telefon. Vjerojatno nije malo. Mojoj starijoj curki bi to bilo fora, samljeti si doručak
Jučer sam prvi puta kupila tostiće od pira, nisam ni znala za tu žitaricu. Nema je u tablicama, ali piše da je slična pšenici samo s manje glutena. Prepostavljam da je ok za dijete od 8 mjeseci. Znate li nešto više o piru?
sillyme i ja ponovno otkrivam neke stare trikove![]()
Htjela bih uvesti pšenični gris.
Kad ga kuham sebi,to je na kravljem mlijeku.Malenom to ne mogu,pa sam malo kopajući našla podatak da su ga mame kuhale na vodi-znači sve isto,osim što nema km već je voda.
Jel ima tko iskustva,jel to točno?
Klara da, to je to... i ja sam prvo bila našla tu stranicu, ali nije baš imao na zalihi, pa će naručit sad, pa će za tjedan dana, pa za mjesec dana...nije mi baš bio uvjerljiv, pa sam naručila kako sam rekla.
Ovo je naš: http://www.top-getreidemuehlen.de/flocker_flocino.shtml
A tu imaš još više modela: https://www.top-getreidemuehlen.de/flocker.php
Lutonjica, super info za zobeno mlijeko!
Od kojeg mjeseca se može davati?
ima glutena, tako da može otkad daješ namirnice s glutenom.
a ako dijete jede pšenični griz, onda znači i da može zobeno mlijeko
ali ne kao mliječni obrok; zobeno mlijeko se koristi umjesto vode, a ne umjesto mlijeka
to nije mliječni nego biljni pripravak, koji se samo zbog boje zove mlijeko
žena je pitala na čemu da kuha griz osim na kravljem mlijeku, odnosno planirala ga je kuhati na vodi. dakle pretpostavljam da nije tražila zamjenu za mliječni obrok.
I ja sam nedavno uvela griz, ali od pira. Kuham ga na rižinom mlijeku (jedna šalica mlijeka i pola šalice griza). Malena nije baš bila oduševljena, ali je pojela. Bilo joj je finije kad sam unutra naribala malo jabuke i zgnječila komadić banane.
Mi smo navikli da se zitarice kuhaju na mlijeku, da imaju mlijecni okus, ali mislim da to bebama ne fali, da im je jednako fino i kad je skuhano na vodi.
Ne kuham griz, ali mozda bi bilo dobro skuhati ga u nezacinjenoj mesnoj ili povrtnoj juhi?
Moja bebolina se jucer odusevila kombinacijom koja zvuci cudno: zobena kasa i kuhani oslic.
zobene pahuljice, riba i pastrnjak je i kod nas bila dobitna kombinacija
Samo me zanima što je s jabukom??? Živom jabukom????
S prvom curom sam izbjegavala davati, nabavljala sam neprskane čak iz Bosne...
Što sada??? Da li da čekam ili da je recimo skuham???
jabuka se uvodi od prvoga dana, ne znam u čemu je problem?
Baš tako, dobro si napisala, ni ja ne znam odjednom u čemu je problem, jer svi savjetuju da izbjegavam ŽIVU jabuku zbog pesticida i sl.
Hvala apri, sve razumjela !
pa kud cak iz Bosne,nije li lakse kupit ih u Bio&Bio ako te strah pesticida?
svejedno ces ogulit koru....i mozes malo prokuhat ili obarit na pari za 1vi put radi probavljivosti...
Susjeda mi je iz Bosne pa nije bio problem, nosila je i svojoj djeci.
Pitanjce... sto vi radite (na samim pocecima dohrane) ako beba nece jesti kad ponudite?
Meni je bezveze da ne pojede nista ako sam fulala vrijeme ili mu se ne svidja to novo, pa probam ponuditi bananu - pa ako hoce onda zakljucim da mu se to novo nije svidjelo, a ako nece ni bananu onda mu probam ponuditi kasnije (obicno za vecerom - kad svi jedemo zajedno pa je on zainteresiran). Naravno, ne kuham iznova nego dam to sto nije pojeo iz prve.
Moram priznati da jos uvijek ne znam pogoditi kad mu pase jest, valjda zato sto imamo prilicno kaoticni (ne)raspored dana, svaki dan je drugaciji jer imam hrpu obaveza pa ga non-stop vucaram sa sobom, pa je gladan/pospan/nervozan u sasvim razlicita vremena.
Edit: sa starijom nisam imala taj problem - ta je uvijek htjela jesti sve sto sam joj ponudila
Posljednje uređivanje od sillyme : 29.04.2012. at 10:23
Ja sam nudila isto tijekom jednog dana..i uvijek je to bilo neko brljanje, tek sa osam mjeseci je poceo jesti kak spada pa sam odmah uz dorucak uvela i rucak.. Ali neke stvari mu nikad nisu sjele, npr. palenta i korabica..to mi je trebalo neko vrijeme da skuzim. Od palente i dalje ne odustajem, jos uvijek mu ponekad ponudim i nadam se da ce ju zavoljeti
Posljednje uređivanje od LolaMo : 29.04.2012. at 11:58
Da li je moguce imati alergijsku reakciju na hranu a da to nije nakon 1vog uvodjenja? N. mi je prije 4dn imala osip na guzi,jako joj se zacrvenila te je imala 2 bijele fleke...ono,kao kad vas upece komarac pa to prvo pobijeli...
sutradan je ostatak crvenila nestao a te 2 bijele fleke su jako pocrvenile i koza je bila bas ostecena,vlazila je stalno i cak je malo krvi bilo....Onda se to pocelo susiti i sad ima kao krastice....
Evo citam sto sam joj tada davala,na meniju je tih dana bila blitva,spinat,batat (sve je to jela x puta prije)....doduse,radi zeleni je dosta kakala, i po 4-5x dnevno i to umeko,jednom nisam odma skuzila da se kakila pa je malo stala tako....jeli moguce samo da je to iritacija od stolice a ne hrane? Nikad dosad nije imala problema sa kozom pa me to bas prepalo....i jos smo bili na putu pa nisam mogla luftat guzu toliko....
ne bih ja rekla da to ima veze s alergijom, prije da su ojedine od stolice
Kod nas žitarice mogu proći, za sada riža i sitne zobene pahuljice.
Kuhana jabuka joj ne paše, izvali jezik van usta i radi onu facu "gađenja" hahahaha a u tome svemu je užasno smiješna.
Skulirana, ostavila si malu pokenjanu, cccc
Haha
Proci ce
Meni isto ne lici na alergiju vec na ranicu od kakice...
skulirana, ja ću ti samo dati jedan savjet mimo dohrane... ne znam jesi li koristila kantarionovo ulje, ali ono super smiruje takve upale kože (ma sve upale)
možda pomogne bebuški
dijete mi se već par noći za redom budi uplakano i prdi i plače... boli ju trbuh. jedan dan je imala i proljev.
da li je to od mojijh antibiotika?? (zadnji sam popila prije tjedan i više dana i do sada nije pokazivala probeleme?
da li je zbog banane ili mesa koji smo uveli... da li luk (kuhan uvijek) ?? da li kroabica?
Do sada ju to nije smetalo. zašto sada???
luk i korabica napuhuju,
koliko znam, bez obzira jesu li kuhani ili ne
e sad, ako ju do sada nije smetalo..., možda u kombinaciji s nečim drugim
a antibiotici, pretpostavljam da su oni koji se mogu piti bez obzira na dojenje? odnosno, da dijete smije dojiti bez obzira što ih piješ?
sori na možda glupom pitanju...
Pozdrav društvo, evo ovako, krenuli smo s dohranom prije otprilike deset dana. Zasad smo jeli jabuku i krušku. Nemamo problema s papanjem, potamanio bi sve što mu dam, ali ne damNpr. napravila sam prekjučer cijelu malu jabuku i jednu krušku, i toga je bilo fina količina, i pojeo bi on sve, al mu nisam htjela više dati, bilo me strah da ga stomčić ne zaboli. Dakle, pitanje prvo - koliko toga oni uopće smiju pojesti? Da mu dajem dokle hoće ili da ga ograničim? Jer on svakako nakon kašice u roku sat vremena hoće cicu, nekad pojede, a nekad se mazi. DRugo, htjela bih mu dati tikvicu sada. Znači prvo mu dam samo nju pa onda poslije spajam s palentom? U tu vodu u koju mi se kuhala tikvica stavim recimo žličicu palente? I Treće, malac je sada počeo raditi nešto što već mjesecima nije - hoće jesti iz obje cice. Sinoć prvi put, jutros opet. Panika me hvata da mi nestaje mlijeka, jer mu nastojim produžiti razmak hranjenja na tri sata, do dohrane je bio isključivo dojen i na zahtjev, tako da je full često cicao, svaka dva sata. Što da radim, i zbog čega mu je sad to došlo?
vjerojatno je skuzio da mu nastojis produziti razmak izmedju dojenja pa se instiktivno bori za obe cice![]()
Mislim da ce trebati neko vrijeme da dohrana zamjeni mlijecni obrok. U prvoj godini mlijeko je najvaznije, a sve ostalo je do-hrana - upoznavanje novih okusa i tekstura... u svakom slucaju mlijeka ti sigurno ne nestaje, samo se cice prilagodavanju novom nacinu koji im nameces. Do sada si dojila na zahtjev, pa i njima i bebacu treba vremena za prilagodbu. Nastavi ga dojiti na zahtjev, ako je moguce.
Dakle... nama dohrana ne ide.![]()
Nakon što je prvi dan fino popapala rižu, drugi dan se igrala s njom, treći dan je pljucala... trenutno pokušavam s mrkvicom treći ili četvrti dan.. bez nekog uspijeha. Ne kužim u čemu je stvar, kad mi nešto jedemo, gleda nas, otvara usta, "mljacka", a kad joj ponudimo neće. I ja jedem mrkvicu za primjer... ali tad nema interesa. Nudim joj hranu uvijek u isto vrijeme, nakon što dođemo iz prve šetnje u kojoj se naspava, negdje oko 12.30, uvijek za stolom, uvijek iz iste zdjelice, sa istom žičicom... probala sam dati i komad kuhane mrkve (po principu "beba vođe dohrane"), samo ju je cuclala i bacila netaknutu.
Imam osjećaj da ne kuži treba otvoriti usta, da ne kuži "koncept" žlice, jer tek kad okrenem žlicu naopako nešto i ostane u ustima. Ali to ne završi u ustima njenom voljom, već na "prevaru". Ne želim ništa na silu, a evo ima 10 dana da smo krenuli, a rezultati nikakvi. I zašto je prvi dan bilo tako dobro, a onda dalje katastrofa?
Što da radim? Da napravim sok od mrkve, pa joj dam na čašicu... da joj okus probudi asocijaciju kad dobije kašicu?
Ima 6 mjeseci i 10-ak dana, do sad je bila isključivo dojena. Svo vrijeme je fino napredovala, jedino između 5. i 6. mj. je dobila tek 400 gr.
mojca, pa tek ste 10 dana u uvodenju dohrane, polako.
Nama je trebalo 20 dana da projede. Samo polako, iskoristi to sto dojis i dodaj joj i malo svog izdojenog mlijeka u hranu.
Vidjet ces da ce zainteresiranost doci, kolicina sada nije najbitnija.
20 dana? Hvala ti...
Sad ću mirnije zaspati.
A što misliš o ovoj ideji sa sokom od mrkvice? Ili je sok prekoncentriran? Mislim... ja bi ga napravila, ne bi kupila.
pa ja osobno ne bih davala sokice. Od tekucine je dovoljna voda. Ako se tako rano navikne na sokice, kasnije ti nece htjeti vodu. Mozda bolje da mrkvu nasitno naribas. Iako ja mrkvu ne bi davala tako rano (preporuka je da se korjenasto povrce iz zemlje uvodi malo kasnije jer vuce nitrite iz zemlje - znaci s oko 8 mj).
evo jedan koristan link http://www.roda.hr/article/read/dohrana
moj je zavolio jesti tikvu (buću narancastu), i proso s mojim mlijekom.
Ma nek ti ovo bude razdoblje otkrivanja i uzbudenja, nije jos vrijeme da se brines![]()
Posljednje uređivanje od S2000 : 03.05.2012. at 00:55
Ma nema buče...Ni batata..
Od eko proizvodnje sam samo mrkvicu, tikvice i korabicu našla. Korabica napuhuje, kažu, pa sam od nje odustala za prvi korak, ne znam zašto sam izabrala mrkvu između tikvice i nje.
Nisam mislila sokiće u nekoj količini, jedva da je par gutljaja vode probala... nego par žličica, kontam, tekućina joj je poznata (mlijeko), a tekućina s okusom mrkve će joj biti poveznica s kašicom od mrkve.
ooo, Mojca, polako
kad se sjetim naše dohrane, valjda sam izgubila nekoliko godina života zbog živciranja
korak naprijed, nazad dva
jedan dan bi k'o luda pojela hrpu žganaca, drugi dan ništa
svaki dan sve isto, položaj, posudice...
bila sam luda
snimila sam jedan filmić gdje smo obje lude, na kraju sam joj pustila da po stoliću razmulja blitvu i mrkvu, namaže se po glavi s tim, pobaca na pod... ma totalna histerija
ja sam M. na početku kuhala uglavnom žitarice i dodavala svoje mlijeko jer smo krenuli s dohranom u 1. mjesecu kada i nije bio izbor voća i povrća (tek jabuke i bundeve)
onda sam žitarice miješala sa suhim voćem, sve kombinacije s jabukom i bundevom
sada bi trebalo biti i blitve i špinata, netretiranih... njih nije teško uzgojiti
pokušaj to pronaći
sada nije vrijeme tikvice i batata pa ih zato nema
možda ima i lanjske mrkvice, ljudi ostave preko zime u zemlji, ne mora biti tretirana
Nemam pojma di da pitam pa cu ipak tu. Dakle, malac ima 9 mj. poceli s dohranom sa 6 mj. Super jede, zasad smo na 2 obroka, voce ujutro i meso+povrce+zitarice popodne. Sve ostalo dojimo. E sad, ne znam jel faza neka ili sta ali on kao da je navecer gladan i sisa mu nije dovoljna. Jucer sam ga 2 i pol sata uspavljivala a dosad je uvijek ispraznio obje i zaspao. Ustvari je sve pocelo prije nekoliko dana i svaki dan je sve gore, posebno navecer. I sad ne znam dal da mu umjesto ujutro dam voce navecer? Jel prerano jos za to? Jel bi ga to uopce zasitilo? Nemam namjeru davat mu adaptirano i razno razne pahuljice, ako bi mu ista dala to bi bilo nesto konkretno. Pa eto, savjetujte me...![]()
dijete ima skok u razvoju, nije neobično.
možeš pomaknuti taj večernji obrok.
ili uvesti još jedan, prije spavanja.
ja sam svojoj dva puta dala malo banane, sasvim slučajno, jer sam je ja jela pa ajde. Svidilo joj se. Danas sam joj dala mrvicu jabuke, možda niti pola žličice ostrugala s jabuke, kad ono muka isusova sa stolicom. Čini mi se da je boli trbuh, sad ne znam jel od banane ili od ove jabuke
kladim se na bananu
koliko je ona sada stara?
Moja od dohrane ne prihvaća ništa, svaku namirnicu držim po 3-4 dana, što radi atopijskog, a što radi eventualnog "navikavanja".
Da to sve bude još bolje, odbija dojku...pelene katastrofa...
Sitne zobene pahuljice će još i nekako, ostalo nikako!
6 mj za tri dana. Imala je tvrdu stolicu, da bi do sad imala još 5,6 sluzavih, kao da je proljev dobila. I u dva, tri navrata u sluzi je bilo roskasto crvenkastih tragova. Vidim da joj je guza jako crvena, sad ni sama ne znam jeli to krvavi trag od oštećene guze ili nešto drugo, alergija na jabuku..pojma nemam. Što misliš?