Mi smo uvijek obrnuto, zobene pahuljice na rizinom mlijeku.. Zobeno nismo nikad probali, ne znam zakaj![]()
Mi smo uvijek obrnuto, zobene pahuljice na rizinom mlijeku.. Zobeno nismo nikad probali, ne znam zakaj![]()
Aha... to ja zovem prepržiti žitaricu.
Pečem u rerni.![]()
ja zapečem polse kuhanja, da ima malo hrskavu koricu može i na tavi kao popečci , ili cijelu masu stavim u pečnicu
zašto se to radi?
hehe... vidiš, dobra ideja!
čitam sve nešto kako djeca vole da im se da u ruku komad neke voćke ili čegaveć pa da to grickaju i ližu, a moj radi facu kao da će izbaciti poveće klupko dlake iz sebe čim osjeti neku teksturu u kašici... voćka u ruci? kako da ne! uzme ju i lijepo baci na pod. nekako mu nije palo na pamet da bi to mogao u usta metnuti... bitno da se svaki drek kaj nađe na podu odmah trpa u usta, ali hrana, Božemesačuvaj...![]()
pa nareži mu onda komadiće nečega i pobacaj po podu
ne
šalim se
nije dijete kokoš
Ne znam što da radim... bila sam dugo cool... sad već lagano grizem nokte...![]()
Između 5. i 6. mj. je dobila 400 gr., a između 6. mj. i 7. mj. tek 100 gr. S dohranom smo krenuli sa 6 mj. i dalje dojim na zahtjev nebrojeno puta na dan (a i noć)...
Rođena je s 4600 gr., izašla iz rodilišta sa 4270 gr., sad ima 7500 gr. Doktorica kaže da oni koji su veliki rođeni sporije dobivaju, čak i imaju ovakve zastoje, dok oni koji su rođeni s niskom kilažom brže. Ona se ne brine isuviše, kaže da je njena idealna težina u ovom trenutku 7700 gr. +/- 30%. Da joj ona izgleda super, da je zadovoljna i sretna beba.
Jako je aktivna beba, nema mira ni tren, dok je na rukama stalno se izvija, okreće da vidi svijet iz svih perspektiva, dok je na prostoru za igru na podu u trenu je na parketu i "grabi" (još ne puže) prema hi-fi-u ili stoliću. U kolicima se je počela okretati, (muko moja, morat ću ju vezati). Dok sisa u ležećem položaju, svako malo se okrene na trbuh i krene "vježbati", moram ju po 3-4 puta vraćati na cicu. Dok sisa vani, ima stotinu prekida, stalno joj nešto odvlaći pažnju, pa se okreće i prati što se dešava oko nje.
Dohrana nam i ide i ne ide... oko 15.30 nakon spavanja ima taj jedan obrok... mislim da ne pojede dovoljno, zadnjih dana je jela *****-ove kašice, pojela bi pola staklenke od 190gr na dan... s tim da puno toga završi posvuda. Inzistira na tome da jede sama: uzme mi žličicu s hranom kad joj prinosim ustima i utrpa ju u usta. Imamo dvije žlice, pa ih izmjenjujemo "puno za prazno". Super krene, i onda joj je odjednom dosta i više neće. Ja to poštujem i ne silim ju dalje.
Što da radim? Da krenem s večernjim obrokom? Ujutro ju hrana baš ne zanima (budi se oko 10). Od kojih namirnica bebe "bujaju"?
p.s.
Uf, koliko sam se raspisala... sori, ali zbilja mi je ovo postala muka.
nemam sad vremena, pa ću ukratko
sve je to ok
ako te tješi, moj je od 3. do 6. mjeseca dobio 600 g
ako si uplašena, podebljaj dojenje
Hvala Apri, kako da podebljam dojenje?
Nije hitno... kad stigneš.![]()
600 gr u 3 mj? Lakše mi je.![]()
Mojca nemoj brinuti..sve ti je to normalno. Ja svoje dijete vise ni ne vazem..i kad me netko pita koliko ima kila, ja najskrenije ne znam
Moj Žir je rođen sa 3480..sa dva mjeseca je imao 7050 (!)..ali zato sa godinu dana 9 kg.. Kaj da ti velim..i sama vidiš..neka djeca jednostavno nemaju školski prirast po tablicama i bok
Mojca moja je od 6 do 9 mj dobila 500 g ( jos nema 8 kg). Narasla je u duljinu, puno motoricki napredovala, vesela je i zadovoljna. Pedijatrica nije nista komentirala tezinu, a kad sam ja rekla da mi se cini malo, sestra je rekla da je to za ovu dob normalno.
Mojca evo jedna tablica rasta http://kellymom.com/images/growth/growthcharts.gif
Da, raste u duljinu, danas 70 cm, kaže pedijatrica da je duljina važniji parametar od kilaže.![]()
Klara, imam te tablice, s mjesec dana je bila preko 95. percentile, sad je oko 50. i to me zdrmalo... a lijepo sam na početku bila neopterećena brojkama, zbilja ih nisam gledala, nakon što sam na samom početku brojala popišane i pokakane pelene i za par dana se uvjerila da je sve ok, više se nisam tim brojkama bavila... ali eto paranoični um proradio.Hvala što ste ga ušutkale.
![]()
Slagala bih, ali mislim da je moja negdje u toj dobi dobivala i manje.
Prvo ću objasniti ovo drugo boldano, o aktivnosti tvoje cure. Kao da si opisivala moju u toj, zapravo i ranijoj dobi. Ona nije imala vremena sisati iako je stalno bila na sisi. Stalno sam ju morala vraćati jer ju je sve živo zanimalo.
Sjajno mi je ovo što ti je pedica rekla i mislim da je to važno. Mene je moja isplašila pa sam djetetu počela uz dohranu davati i AD (miješala sam u doharanu, kao da bude jače, davala malo i samog AD-a što M. nikada nije prihvatila). I dok nisam sve posložila u svojoj glavi i rekla si da sve to jednostavno nije potrebno, da je moje dijete zdravo, zadovoljno, motorički napredno (na noge se pokušavala dizati sa 6. mj, propuzala sa nepunih 7) nisam imala mira. Moje dijete nikada nije bilo s kilažom po tim tablicama (poslije nikada nisam ni provjeravala jer mi je njezino zdravlje stvarno jedino mjerilo), a nakon nekoliko pregleda i sama pedijatrica je skužila da je M. gracilne građe i da šopanjem i sl. neću ništa postići.
Ona sada, sa gotovo 3 godine ima oko 12 kg (zapravo ni ne znam koliko točno ima), a stvarno ok jede, sve jede i više nemamo problema (osim aktivnosti za vrijeme jela, što reći da uopće ne sjedi za stolom nego stoji na onoj klupici koju smo joj kao kupili da bi mogla dohvatiti vodu u kupaonici).
Zato se nemoj živcirati. Samo polako s dohranom, čekaj s trećim obrokom dok ne prihvati prva dva i sve će biti ok. Daj joj sikiti kad god hoće. Pa na forumu ima nebrojeno primejra gdje su djeca i do iza godine dana papali samo siku i sve je bilo ok (istina, mene muka hvata kad ova moja jedan dan slabije jede...).
Bit će sve ok![]()
X
Mojca, ja bih uvela i drugi obrok, ali isto tako smatram da je i ovaj prirast ok.
Nadovezala bih se na živahnost i moj je bio jako živahan, nismo ga mogli "naloviti", ali nekako promatrajući bebe te dobi, došla sam do zaključka da su u principu sve živahne, tako da ne bih navodila živahnost kao razlog manje kilaže.
Jel poznaje netko više od jedne bebe te dobi, koja samo leži i deblja se?
Nama je krenulo, ali zaista krenulo i mislim da ću otići zapaliti u crkvu sviću, jer zaista nemam snage nakon tolike borbe s dojenjem još i s dohranom...
Uglavnom, nakon bronhitisa, pada na težini, odbijanja dojenja i svega nečega, dijete ozdravilo i počelo jesti dohranu...
Zanima me par stvari-znači molim iskustva sa terena,a ne strogo tablice dohrane
Kada mogu uvesti rajčicu-jel mogu svježu-sigurno bez koštica,jel..i krastavac.
Za rajčicu sam čula da nije dobro dati za početak sirovu-jel to istina!?
I kada mogu počet davat tjesteninu-pretpostavljam onu bez jaja?
I trešnje isto mogu sirove-jel trebam skidat kožicu?
Ako već negdje naprijed piše ovo što me interesira,oprostite,ali nemam baš previše "cajta" za traženje![]()
ja ti mogu reci samo za tresnje jer ih je N. tamanila prosli tjedan...ja sam samo sirovim izvadila kosticu i usitnila ih na par komadica nozem (bez skidanja kozice)....that's it!
prvo meso koje je N. htjela samo jesti je neki dan bila - janjetina! ostala sam paf kad je 1vi dan pojela cijeli komadic! dosada samo meso nije prolazilo....
Za tjesteninu u tablicama pise 11 mj - to sam skuzila tek nakon sto sam bebolini vec dala. (racunala sam to je samo psenica, a ona moze puno prije). Nije bilo nikakvih problema ali me ipak sad to kopka. Moze li netko objasniti zasto je tjestenina u tablici tako kasno?
zbog jaja
Dosta tjestenine ne sadrži jaja..tako da možes..samo provjeri
treba pročitati deklaraciju
i zbog soli i aditiva
Ako je samo zbog jaja onda cemo papati tjesteninu. Hvala!
kako daješ tjesteninu?
ja svojima nisam dok nisu počeli u ustanovama jesti.
palenta, krumpir, riža, grahorice, korjenasto povrće... sve te neke izvorne namirnice koje imaju UH mi se čine puno boljima od tjestenine
a sad jedno malo drukčije pitanje o dohrani.
mom je momčiču 16 mjeseci. doji. ujutro oko 5, prije jaslica oko 7, nakon jaslica i posal oko 16.30 i za laku noć oko 20. 30h, znači 4 podoja, vikendom više jer smo više zajedno.
sestra mu je (sada 4 godine) prestala na silu sisati s 13 mjeseci zbog mojih tableta, i otada nije popila kap drugoga mlijeka, odbija.
tako da nemam iskustva s mlijkom nakon mog mlijeka.
ono što me zanima je - treba li njemu osim dojenja drugo mlijeko? i kada se počne nuditi nešto drugo?
ja pretpostavljam da on ne bi ni htio zamjenu, ne mislim prestati dojiti, samo ne znam je li to dovoljno.
ne treba mu
ako brineš zbog kalcija, jedna kockica od 2x2x2 cm ementalera zadovoljava veliki dio potreba
daj mu jogurt, kravlji sir... ako misliš da mu treba
ali, kalcija ima i u blitvi, špinatu, brokuli... svim tim zelenim biljkama
Slazem se da ima kvalitetnijih uh. Tjestenina je zanimljiva kao nesto sto moze sama jesti prstima dok svi mi jedemo za stolom, moze dobiti malo necega sto mi jedemo (ako ne posolim dok kuham), vise igra prstima nego obrok. Starijoj seki je vazno sto ponekad jedu isto.
Kuhano povrce nece jesti prstima, valjda joj je premekano. Tako da trazim zilavije "grickalice", a mekse stvari jedemo zlicom
hvala ti. instinktivno sam znala da je ok, pogotovo jer ona od 13og svog mjeseca ne konzumira mliječno, a zdrava je ko dren (kuc kuc kuc).
ma dobro, naravno da je zdravo dijete od nekoliko godina
to nam nije nikakav dokaz
ali, neke kulture mlijeko uopće ne poznaju kao namirnicu, pa su dugovječni, zato znamo
a i nije mlijeko jedini izvor kalcija
pogotovo kupovno mlijeko, koje većina nas daje djeci
Od kad ide bobičasto voće?
Borovnice, maline, ribizl?
Ne mislim na jagode.
E stvarno sam čorava.![]()
Prvo sam pogledala u tablicu, nisam našla...
Sori.
Koliko dugo kuhate zob? Na pakiranju pisalo 20min,nije mi se ucinilo dovoljno....kuhala sam 45min sigurno i tek je tada kao pustilo neku sluz i rascvjetala su se neka zrna...a namakala sam preko noci...ne kuzim zasto mi pise na pakiranju da je to zobena kasa....kakva kasa,neznam koliko bi trebalo kuhat za dobit kasu,12h????
I brine me sto je izasla u identicnom obliku van u pelenu....dosad bi joj sve manje-vise provario zeludac( i proso,quinou....)....ok raspoznao bi konkretne tragove hrane ali ovo je doslovno isto ko iz tece preslo u pelenu!![]()
zobenu kašu kuham 45 minuta do sat vremena. to se samo zove zobena kaša, zapravo se radi o zrnima zobi.
bolju kašicu (ako misliš na teksturu) možeš dobiti sa zobenim pahuljicama, naročito sitnim ili mekim, ali u tom slučaju koristiš namirnicu koja je promjenjena (znači prošla je proces prerade). meni to ne smeta. baš zato što se dobije bolja kašica.
mi smo još uvijek na nekom bi-ne bi režimu...
imam jedno pitanje, ovako, možda je malo glupo, ali eto, probat ću... je li moguće da se malome baš voće ne sviđa jer ga ja nisam jela u trudnoći niti sad dok dojim? naime, ja jedem jako malo voća i relativno malo toga uopće volim pojesti od te skupine namirnica (uglavnom volim bobičasto voće i marelice i breskve, što znači da sam ograničena na tih par ljetnih mjeseci u godini, na kivi, kruške i banane imam reakcije boljedaneznatekakveprirode).
? ima li u nekim istraživanjima za koje znate kakve povezanosti?
krvavica ne znam za istraživanja, ali je kod nas bila slična situacija, ja nisam neki ljubitelj voća, a moj mali na početku dohrane još nekako je jeo voće, a s 9 mj ga je totalno izbacio (tada se ispostavilo da je slabokrvan, ne znam jel je i to imalo veze s izbacivanjem voća), pedica mi je rekla nek ga ne forsiram i da će doći na svoje, tako je i bilo...sad s gotovo 12 mj ujutro popije narančin sok, a poslijepodne pojede 4-5 jagoda i isto toliko mušmula
on voli jako isprobavati nove stvari, pa mislim da su mu se kruške i jabuke popele navrh glave, sad uživa u tim novim okusima![]()
Posljednje uređivanje od Ares : 03.06.2012. at 22:11
blago vam se mi smo sušta suprotnost mi ne volimo isprobavati ništa novo, mi na pogled znamo da je to npr. jagoda koju prošlo ljeto zbog dobi nismo mogli papati i sad se mogu slikati, jedino što hoće novo je med na kruh i eventualno breskvu u kašici s drugim voćem kad pomiješam, a probala ju je davno kada bi ponekad pojeli kupovnu kašicu, ali ni s njom nije oduševljena...pun mi je kokot kruški, jabuka i banana, meni izlaze na grlo više![]()
Posljednje uređivanje od Blekonja : 03.06.2012. at 23:58
ma to su samo price....ja se sjecam da sam kao mala mrzila tikvice a sad ih obozavam....ukusi i preference u hrani se mijenjaju s vremenom....sve se stigne zavolit/zamrzit....
e,sad reci kakve to reakcije imas na kivi i ostalu ekipu?
a znam da je sa zobenim pah. lakse ali eto,drzim se zitarica u izvornom obliku...sad sam joj skuhala za dorucak,tko bi ujutro to nakuhavao....