pa da
ali nemoj presitne kockice, da ne upije previše vode
kad je kuhano zrepaš vilicom
pa da
ali nemoj presitne kockice, da ne upije previše vode
kad je kuhano zrepaš vilicom
Hvala, apricot.
Što nam savjetujete nakon ovih nekoliko dana buće? To je prvo što je papala. Ne bismo išli na voće odmah, da se ne navuče na slatke okuse. Čime da nastavimo? Mislila sam krenuti na tikvice, pa pastrnak, mrkva..? Da li da između ubacim neke žitarice, proso, riža...?
Prvo smo pokušali sa palentom, no užasno je mrzi. Buću jede ko luda, no palentu samo izbacuje iz usta uz face gađenja. No nije mi čudno, palenta na vodi bez soli i ičega, bljak.
pa da
probaj miješati ono što voli i ono što ne voli
prvi dan puno buče, manje palente
i onda smanjuješ buču i povećavaš palentu
ne boj se uključivanja voća, nije to pravilo da djeca koja probaju voće ne žele povrće
to je više iznimka nego pravilo
da da, ne želim žuriti uopće. Svako 3-4 dana joj planiram ubaciti neku novu namirnicu i eventualno joj je dati sa prethodno isprobanom namirnicom.
Dali joj nuditi jednom ili dva puta dnevno. ona ne pojede puno, 5-6 malih žličica.
jednom je dovoljno
pa polako
sa cca 8 mjeseci tek počinji uvoditi drugi obrok
5 - 6 žličica je sasvim dovoljno
Hvala na savjetu!
Posljednje uređivanje od bublica3 : 23.07.2012. at 12:41
još jedno pitanje. Jeli bolje taj jedan obrok nudit ujutro ili popodne?
vidi kad je dijete najraspoloženije
ili za vrijeme vašega zajedničkoga obroka, pa neka dijete sudjeluje u obiteljskom ritualu objedovanja
marta31 imaš vremena, tek joj je 6 mjeseci. Ne treba zamjeniti obrok, samo se polako navikavati na dohranu. Tu imaš tablicu s receptićima i primjer dohrane:
http://forum.roda.hr/threads/49714-T...ne-i-receptici
http://forum.roda.hr/threads/39417-k...C5%A1-primjer)
A što se tiče kakanja, i nama je tako bilo na početku. Treba malom trbuščiću da se navikne.
pitanje imam!
s koliko obroka dnevno ste započele dohranu, kojom količinom i koliko često ste dojile s početkom dohrane?
samo me zanimaju iskustva, znam da je svako dijete drugačije..
meni pedica rekla ovako: ujutro podoj, pa voćna kašica, pa obrok juha-meso-povrće, pa podoj.
kaže da su potrebna dva mliječna obroka dnevno? što s dojenjem? šta bi tako naglo trebala smanjiti dojenje? niš mi nije jasno!
s tim da između ova dva obroka dohrane ne bi trebala dojiti jer to kao nema smisla onda??
pedica je inače kao prodojeća kako su mi rekli, svi je hvale ali ovo mi baš ne ide u prilog tome
da napomenem da smo s 4,5mj počeli s voćnim sokićem ujutro, trebao je biti kao obrok od 60ak ml zbog navikavanja na nove okuse, ali nismo poslušali pa smo davali samo 2-3 žličice tek toliko, doslovno kao probavanje okusa.. mali ima 9kg, 72cm, točno 6mjeseci.
??
dojenje je mliječni obrok
sa 6 mjeseci je mlijeko još uvijek najvažnija namirnica
i tako do godinu dana
dojiš na zahtjev, kao i do sada
a što se krutih obroka tiče, evo ti nekog orjentira:
od 6 do 8 mjeseci - 1 obrok
8 - 10 - 2 obroka
10 - 12 - 3 obroka
sokovi koje si davala jesu dohrana, bez obzira na količinu
što se moličine obroka tiče, to ćeš morati sam aprocijeniti
nečije dijete sa 6 mjeseci pojede cijelu jabuku, nečije 5 nastruganih žličica
moja djeca su 9 kg imala sa cca 14 - 18 mjeseci, tako da teško da su jela onoliko koliko bi jelo tvoje dijete
tako sam i mislila! samo sam razočarana jer su mi pedicu zbilja nahvalili što se tiče dojenja i imala sam povjerenja u nju!![]()
čak mi je palo na pamet da je to možda opet nešto novo!![]()
budala ja
hvala
ma nisi budala
za pedijatre uvijek mislimo kako im trebamo vjerovati i ne pomišljamo kako možda i nisu baš super educirani
možda je ona ESPGHAN-ovka, a oni preporučuju dohranu od 17. do 26. tjedna
sad je tako kako je, ti i dalje lijepo doji i polako s dohranom
i sve će biti super
Imam pitanje:
koliko obroka dohrane i koliko podoja otprilike treba imati beba od 14 mjeseci?
Maleni ima otprilike cetiri obroka (mjera mi je solja od bijele kafe, rijetko pojede bas cinelu, uglavnom 2/3) i 4 podoja, plus jos doji po noci 2-3 puta. Je li to ok?
ako ne traži više i češće, onda je ok
I moja je prestala kakati od dvi žličice dohrane dnevno. I trajalo je to do nedavno, kad se ponovo sve ustabililo (dok je samo na cici bila, kakala je nekoliko puta na dan). A počela je isto prije par dana jesti kako treba, baš da je zamijenila obrok, a ima 8,5 mjeseci. ne brini, sve će ti to doći na svoje, ne odustaj i budi strpljiva, žličicu po žličicu, koliko ide ide
trina, baš sam sretna što se sve lijepo posložilo i što ste to tako kul odradile![]()
Kad radim tikvicu za moju bebu 6 mjeseci, jel trebam odstraniti one sjemenke? Logično mi je da da, ali rekoh da pitam.
I osim kapi maslinovog ulja, dodajete li još što u klopu vašim bebama?
ako je ona mlada zelena tikvica, ne moraš ništa odstranjivati
samo oguli koru
ne treba ti čak ni ulje, tvoje mlijeko je dovoljno masno
Skuhala sam tikvicu i zdruckala je dobro vilicom i ova moja blesa uzme u usta, proba progutati pa radi izraze lica i kašljuca kao da se davi. Pošto smo prošlih 5 dana davali buću koja je bila baš prava kašica - nula teksutre - sad joj je ovo bio šok valjda. Onda sam to propasirala i isto nije baš nešto išlo. Tek kad sam dodala malo buće, htjela je papati. Molim savjete za dalje ovoj zbunjenoj mami početnici.Nakon recimo 5 dana tikvice, što savjetujete za dalje? Da uvedemo mladu mrkvicu (malo se bojim zatvora, jako mi je reagirala na sok od mrkve prije nekog vremena) ili možda damo rižu ili rižine pahuljice? Koje još povrće može ovako rano? Brokula, špinat?
Savjetovali su nam krenuti s povrćem da se ne navikne na slatke okuse. Da tako bebe lakše prihvaćaju povrće.
bapske priče
tko voli, voljet će iovako ionako
tko ne voli... trebat će vremena da se privikne
Stvarno milslite tako? Taj stav o voću-povrću čujem stalno i činilo mi se logično.
Dakle koji je vaš prijedlog za nastavak?
Sada smo ovdje:
5 dana buća
1 dan tikvica
pa imas ti i slatkog povrca pa bi se onda po toj logici i njega trebala klonit....npr. batat....a sto i buca nije slatka?
7. dan: buča s tikvicom
8. dan: tikvica s bučom
9. dan: sama tikvica
10. dan: palenta
11. dan: palenta s bučom
12. dan: palenta s tikvicom
13. dan: palenta s tikvicom i bučom
14. dan: palenta
15. dan: kruška
16. dan: kruška s palentom
17. dan: kruška s tikvicom
18. dan: kruška s palentom i bučom
19. dan: kruška s bučom
20. dan: proso...
zbilja hoćeš da ti i dalje pišem?
apri, svaka cast na strpljenju!
ja tu malo virnem i smijesno mi je. ja sam s prvim dobila blender i sve tako propitivala, vagala i mjerila. mala je dobila npr. bucu iz vrta, narezanu na kocke i skuhanu, tanjur pred sebe i to je to. eventualno bi joj nesto zgnjecila vilicom. ok, imala sam srece sto je na proljece pocela s dohranom, pa smo uzivale u ljetu, sve nam je bilo na dohvat ruke.
ja sam mojoj curi (6 mj) počela ovako
smeđa propasirana riža 3 dana, pa opet riža s tikvicom 3 dana, pa tikvica i mrkva 3 dana, onda proso tikvica i mrkva 3 dana...
Mi smo poceli prije dva tjedna sa breskvom koja je glavni hit, pa presli na jabuku, pa na proso (koji prolazi samo prikriven u puno naribanje jabuke), a sutra cemo vjerojatno tikvicu probat.
Mi i dalje samo cicu volimo.
Hranjenje izgleda ovako:
-na kašice stisne usta i okrene glavu... zadnjih dana čak i otvori usta i onda sve popljuje nazad van, jedino kad ju tata hrani pojede par žličica, mene ne šljivi pol posto,
-mekana hrana kao breskva marelica, kuhana tikvica je super za kroz prste propustiti...pa ih gleda svaki put s novim čuđenjem i divljenjem,
-tvrđa hrana poput sirova tikvica, jabuka, kruška, krastavac malo se glođe pa baci, (i onda još gleda za njima kako padaju i maše rukom pa-pa),
-bananu sama traži ako ju vidi, ali pojede tek za jednu čajnu žlicu,
-gusto kuhani žganci i sl. se tako super mrve, pa gleda kako padaju po njoj, pa skuplja mrvice koje joj padnu između nogu i tu i tamo koju i pojede,
-vodu pije na čašicu u na bočicu sa slamkom, kad joj je dosta otvori usta i pusti da curi po njoj.
Uglavnom, zabavlja se ženska.![]()
Strpljiva sam majke mi, ne silim ju, u 90% slučajeva jedemo zajedno, vodim računa da je moja mimika vezano za hranu pozitivna, pri kraju obroka me često počne povlačiti za rukav i traži cicu... a ako ne jedemo zajedno sjedim s njom i nešto radim (sjeckam povrće za ručak, recimo), uvijek joj dajem jesti kad je dobre volje... ako hoće nešto što ja jedem dam joj ako je to ok za nju, dam joj i da bira, stavim ju pred tanjur šarenog voća da sama izabere.
Puno puže, i onda po podu skuplja mrvice i trpa ih u usta. Danas je skupljala mrvice kupovnih kora za bučnicu i mljackala. Još jedino nisam hranu stavila na pod i pustila da se posluži.
Neki dan sam jela neku pogačicu sa sirom i to je tražila da joj dam. Nisam dala jer je bila slana i sirasta...razmišljam da joj j možda taj tip hrane zanimljiv, ima li neki recept za bebama prihvatljive pogačice, pa ću joj ih napraviti.
Inače, totalni je zvrk, stalno je u pokretu, lijepo puže, ustaje, sjeda, stoji, napravi korak-dva lijevo ili desno... a ako nije u pokretu nešto proučava, okrene si košaru s igračkama pa ih vadi i gleda jednu po jednu... Svi kažu da joj ništa ne fali, slažem se, ali ipak... Čitala sam na jednom topicu da je jedna beba tek s 16 mj počela jesti, loše mi je došlo u trenu.
Ima 9 mj., krajem studenog ide na adaptaciju u jaslice, nemamo baš raskošno puno vremena.
Znam da moram biti strpljiva i da će kad tad projesti... ali sve mi teže i teže ide to čekanje. Poooomoć molim, što radim krivo? I sori na predugom postu i detaljnom opisu.
Posljednje uređivanje od Mojca : 26.07.2012. at 23:59
ok...znači za kakanje se više neću sekiratisvaki treći dan je ok...
sada imamo novi problem...u petak prije 8 dana, pedica rekla da mogu u voćnu kašicu naribati keksa a pahuljice da mogu napraviti i na neko AD-u...taj petak se i cijepila...bilo je pakleno vruće...
došli doma, i dala joj krušku sa smiksanim **** keksima za djecu...kad se probudila rigala je..jadna je dušu ispovraćala...rekla sam- može biti reakcija an cijepljenje ili na gluten iz keksića...ali sam više bila sigurna u cjepivo...
preko vikenda je odmarala samo s prosom navečer na mom mlijeku...u utorak je pojela breskvu s keksićima...3 sata nakon toga se izrigala...e sad mi je već pomalo postalo alarmantno...ništa, odustajem od keksića...jer ko zna, možda su preslatki...drugi dan sam joj navečer napravila rižine pahuljice s AD (mislim si da ne izdajam više)...u 20.30 je to jela a u 23.30 se izrigala...dvaput...najprije malo a drugi put jako jako puno...i to u snu...našla sam jadnu izriganu cijelu...plivala je u tome u krevetiću i spavala...dakle, radi se očito o mlijeku...prekjučer smo bili kod pedice...sumnja na kravlje proteine i laktozu...keksi i AD isto sadrže...izvadili smo krv...eozinofili duplo povišeni...dakle, radilo se o alergijskoj reakciji...sad samo treba točno utvrditi o čemu se radi da ne nagađamo...ja bi volila da je km u pitanju a ne gluten ali eto, viditi ćemo što će točno biti...
inače, ja ga normalno pijem ona doji i ne smeta joj km preko dojenja...
uskoro ćete mi morati malo pomoći oko dohrane bez km-a odn. namirnica koje ga sadrže i u tragovima...
ispričavam se na dužem postu![]()
Marta - poznat mi je taj scenarij... Moji svo troje su alergicni na KM (izmedu ostalog). Vjerujem da ce i kod vas biti tako, da to nije reakcija na gluten.
Ako je tako, morat ces pazljivo čitati sve deklaracije, i to će ti biti najteži dio![]()
Te alergije uglavnom zvuče strašno na početku, ali vrlo brzo se navikneš živjeti s tim. Meni su gore alergije na grinje npr jer teško možeš dijete u potpunosti izolirati od toga, a prehranu možeš regulirati vrlo lako i na taj način držati alergiju pod kontrolom.
A i te alergije u nekoj dobi (kako kod koga) često se povlače. Recimo, moj sin danas bez frke može jesti skoro sve![]()
moj J se muči s kakanjem od rođenja.. zadnji tjedan je krenulo opet s čestim buđenjem i plakanjem noću..
prije 2-3 dana počeli smo s dohranom, a ja sam u zadnje vrijeme počela piti kravlje mlijeko.. kaka rijetko, više vodenasto..
može li to biti do km ili?
još jedno pitanje..
kako ste se molim vas nosile s komentarima okoline u vezi dohrane, i da li vaši muževi ikad posumnjaju da radite sve kako treba?
ja sam m.sestra ali svejedno me ukućani nekad baš ne šljive što se tiče mog mišljenja o dohrani davanju vode nezačinjavanju i općenito!
ja imam običaj lijepo objasniti zašto nešto nije dobro ali nekad ni to ne pali..
Marta, mislim da uopce ne trebas koristiti AD, a ni svoje izdojeno mlijeko u dohrani. Svo mlijeko koje treba ce dobiti na sisi. A ovo ostalo mozes praviti na vodi. Moj jede npr. proso napravljen na vodi, al doduse umijesan u naribanu jabuku. Pogledaj malo onu temu s tablicama dohrane.
e tako će onda i biti..pahulje će jesti na vodi..a ostalo ću ju podojiti kad joj dođe..to me pedica bila zeznula..ona mi rekla u petak neka joj voćnu kašicu podebljam s keksom a pahuljice da mogu s nekim AD napraviti..svakako moramo u obradu alergije..
Bipsić, kada ste otkrili alergiju? i jeste li ju baš dokazali testom iz krvi ili je pretpostavka? znam da testovi kod beba nisu često mjerodavni...a viditi ćemo...
e da, i ja sam alergična na Km ali normalno pijem mlijeko i jedem sve kravlje...nisam nikad imala nekih reakcija zbog toga...osim možda česte stolice i mekane...ja sam baš mlijekoman i mogu ga piti umjesto vode i bilo čega drugoga...do prije 3,4 god sam pila po 2 litre dnevno...sad sam drastično smanjila na 1-2 šalice dnevno...
valjda će se i maleckoj povući to kad-tad...
Kakvu palentu da mu kupim za početak dohrane? Može li instant?
počeli smo s dohranom prije 20ak dana, probali jabuku krušku tikvicu mrkvu i proso u kombinacijama.. mali pije željezo zbog krvne slike koja je nešto sitno ispod granice normale, ujutro jednom. dohrane pojede od jedne do 3-4 žličice ovisi o čemu se radi.. inače dojimo.
negdje sam pročitala da proso ima dosta željeza, postoji li još nešto što smijemo ubrzo uvesti a da bi pomoglo prirodno dignuti željezo?? suhe marelice? nije žurba ali da znam unaprijed..
pedica je savjetovala da već sad počnemo s povrtnom juhicom u kojoj se kuhalo meso pa onda za neko vrijeme uvedemo i komadić mesa ako bude htio. nismo poslušali.
usto bi po njoj on trebao imati 2 obroka, već sam pisala o tome, nismo poslušalibaš smo zločesti!
uglavnom, ideje za željezo?
e i do korabe i buče ne možemo doći, što još smije sa 6 mj i 3tj a da je voće i povrće..
Mi imamo za tjedan dana 9 mjeseci i dohranu smo uveli sa 6 mjeseci i 2 dana, to tada je bilo isključivo dojenje na zahtjev. Dohranu sam uvodila i još uvijek uvodim po Rodinoj tablici, a inspiraciju za kombinacije i recepte pronašla sam ovdje na forumu (hvala!). Pa da rezimiram iskustvo, ako nekome može pomoći:
- sad, nakon gotovo 3 mjeseca dohrane, ne dojimo ništa manje (dapače) ni rjeđe. Ne da je moja T. cicoljupkinja, ona je cicomanijakinjaAli ne pilam se zbog toga. Još.
- ono što me jako veseli je da obožava vodu. Nikad nije probala sokove ni čajeve, a otkad pije vodu ne može je se napiti, s tim da je od početka (od 6 mjeseci) pije iz normalne čaše (kljun nije upalio) ili iz plastične boce (jana i sl.).
- što voli jesti? Voće. I to krušku i nektarinu naročito! Na plaži joj ih ogulim i dam cijele i onda ona bez problema pojede cijelu voćku, nakon toga ide u more na pranjeVoli i bananu. Jabuke i šljive uglavnom u kombinacijama, a ako je nešto kiselo, onda neće.
- ostalo jede tako-tako. Nekam se zbediram, nekad si mislim, ma ok je, još je mala, imamo vremena. Mogu reći da je samo nekoliko puta pojela veće količine dohrane, često pojede tek 10-ak žlica, a sve proba barem 3-4 žlice (i onda okreće glavu ili lupa rukom po mojoj ruci). I nema pravila, nekad griz od pira ili amaranth s jabukom ili kruškom pojede puno, nekad jedva 5 žlica. Povrće tako tako, nema pravila. Tikvica, mrkvica, koraba prolaze. Krumpir joj, npr. nije baš sjeo. Meso (puretina i piletina), ne oblizuje se baš ni kad je nasjeckam ni kad je smiksam - onako, izdrži par žlica. Vidjet ćemo kako će ići s teletinom. Riba (škarpina, orada, brancin, oslić) sama na komadiće tek par žlica. Kad sam smiksala s tikvicom i mrkvicom (gadna boja, tekstura i okus), sve je pojela. Dakle, mi smo u fazi dva obroka, ali još uvijek u fazi eksperimentiranja, probavanja novih okusa, kombinacija i tekstura, a ne najedanja. Cica je i dalje alfa i omega. T. mi napreduje lijepo, puže, diže se i zapravo nemam razloga biti zabrinuta. Ali to si moram govoriti na dnevnoj bazi kad bacim ili pojedem ono što ona nije htjela
- ništa ne radim na mlijeku, vodim se za onim - moje mlijeko u cici nema rižinih pahuljica, a za kravlje je rano, pa sve radim na vodi (griz od pira, zobene pahuljice, amaranth, riža itd.) i moram reći da uopće nije loše. I naravno, ništa ne začinjam. Palentu i rižu dajem rijetko jer je zatvaraju.
- kupovne kašice je probala dvaput i to kad smo cijeli dan bile na plaži, nisu prošle. Recimo, jučer je tu jednu (meso i povrće) doslovno ispljuvala i smijala mi se u lice. I onda smazala nektarinu.
- kako se nosim s okolinom? Uh. Ja sam bakama isprintala Rodin članak o dohrani + napravila svoje skripte (kompilacija) i dala im da čitaju i poslije razgovarala s njima. Obje su ok s tim da me slušaju i da mi vjeruju, ma koliko se sve razlikovalo u odnosu na ono što su one radile. Partner se htio voditi za onim- neka proba sve, što joj može biti, ali sam u nekoliko navrata to spriječila i jako burno reagirala, prethodno i naknadno sam vodila ozbiljan razgovor o dohrani i sad je i on ok s tim. Veći problem su prabake, ali one je ionako ne čuvaju, a bake se dobile zabranu davanja slatkiša koje joj prabake žele utrapiti![]()
Ono s čim se moram naučiti nositi je okolina i drugi ljudi. Prošli tjedan je svekrva dok je šetala s malom srela svoju šogoricu u gradu koja je, usprkos svekrvinom ne, maloj tutnula sladoled u usta. Imala je nesreću da sam naišla u tom trenutku i da mi je mrak pao na oči. Mislim, ne mogu vjerovati da ljudi mogu biti tako nekulturni i neodgovorni prema tuđoj djeci! Ako ne razumiju gdje su granice tuđe privatnosti i njihove slobode, onda bi bar trebali razmisliti o mogućnosti da djeca, u najmanju ruku, mogu biti alergična na to nešto što im daju.
Dakle, zaboli me što sredina i okolina misli o mom dojenju, nošenju, dohrani i sl. sve dok ne postanu invanzivni i agresivni, a onda to postanem i ja.
anasti, od kud si?
Čudim se da ne možeš doči do korabe i buće, a jednom i drugom skoro pa čista sezona.
Eh, koraba... Ja sam je morala naručiti preko frendice sa tržnice u Rijeci (i objasniti joj što je to) jer je u mojoj palanci na tržnici nema (nikad), a zadnjih mjesec-dva ni u Konzumu gdje je uvijek bilo. U ostalim dućanima je isto ne drže. A buća - voljela bih da mi je netko pokaže pa da je kupim ako ima u dućanu jer ni toga nema na tržnici. To se kod nas (sjev. Jadran) baš ne jede... Da ne bih bila frustrirana, dohranu shvaćam kao učenje i unaprjeđenje vlastite prehrane pa sam, eto, napokon i ja probala korabu, pir, amaranth i ostalo))
Je li buća bundeva? Ona velika?
I meni je pedica preporucila juhu od telece koljenice za pocetak. A meni to zvuci skroz ok, makar jos nismo probali, ali mislim da kroz kojih tjedan dana hocemo. Zasto ne juhice?
ja bi prvo samo od mesa (koje nije probao) i tikvice koju je probao i mozda malo prosa sto je isto probao, pa bi pomalo dodala krumpir, mrkvu i sto vec...
Meni je ok. Ne vidim problem oko davanja laganog mesa na početku dohrane .
moje je dijete isto još skoro pa isključivo na cici...ima 7mj i 4 dana...sporo nam ide dohrana i mislim da će se naša dohrana još dugo zvati experimentiranje...sve zbog alergija koje joj se svako malo jave....najgora mi je ona na km, pa moramo biti jako oprezni da joj ne uvalimo nešto di ga ima....ja dojim ali nisam od onih ženica koje uživaju u dojenju skupa s djetetom....ja to otpočetka shvaćam ko neku rutinu- aj da te nahranim! ja se ne mogu uživiti u to dojenje ko neku uživanciju...i uvijek jedva čekam da hranjenje završi...srećom je brza i ne moram predugo paradirati s cicama po stanu...i nikad ne dojim vani...
što se tiče hrane, moja mala više voli kupovne kašice...ne znam zašto joj je draža brokula u staklenki nego kuhana, ili kruška, šljiva, breskva??? u kupovnima se davi ali finu slatku breskvu ni okusiti, krušku isto tako...mislim, okusi ona ali samo što se ne izriga već na prvi zalogaj...kasnije više ni ne otvara usta...
tikvica je jedina stvar koju jede od doma...i krumpir...valjda će i ovo drugo polako početi htjeti...ja bi baš volila da mi konkretno zamijeni jedan obrok što prije...