Stranica 64 od 182 PrviPrvi ... 1454626364656674114164 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,151 do 3,200 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa da
    ali nemoj presitne kockice, da ne upije previše vode
    kad je kuhano zrepaš vilicom

ValaMala avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Hvala, apricot.
    Što nam savjetujete nakon ovih nekoliko dana buće? To je prvo što je papala. Ne bismo išli na voće odmah, da se ne navuče na slatke okuse. Čime da nastavimo? Mislila sam krenuti na tikvice, pa pastrnak, mrkva..? Da li da između ubacim neke žitarice, proso, riža...?
    Prvo smo pokušali sa palentom, no užasno je mrzi. Buću jede ko luda, no palentu samo izbacuje iz usta uz face gađenja. No nije mi čudno, palenta na vodi bez soli i ičega, bljak.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa pomiješaj joj palentu sa bučom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa da
    probaj miješati ono što voli i ono što ne voli
    prvi dan puno buče, manje palente
    i onda smanjuješ buču i povećavaš palentu

ne boj se uključivanja voća, nije to pravilo da djeca koja probaju voće ne žele povrće
    to je više iznimka nego pravilo

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

da da, ne želim žuriti uopće. Svako 3-4 dana joj planiram ubaciti neku novu namirnicu i eventualno joj je dati sa prethodno isprobanom namirnicom.
    Dali joj nuditi jednom ili dva puta dnevno. ona ne pojede puno, 5-6 malih žličica.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jednom je dovoljno
    pa polako
    sa cca 8 mjeseci tek počinji uvoditi drugi obrok

5 - 6 žličica je sasvim dovoljno

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala na savjetu!
    Posljednje uređivanje od bublica3 : 23.07.2012. at 12:41

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

još jedno pitanje. Jeli bolje taj jedan obrok nudit ujutro ili popodne?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vidi kad je dijete najraspoloženije
    ili za vrijeme vašega zajedničkoga obroka, pa neka dijete sudjeluje u obiteljskom ritualu objedovanja

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marta31 prvotno napisa Vidi poruku
    meni mala ima 6 ipo mjeseci...i uopće se nekako ne snalazim s tom dohranom...
    kad je navršila 5mj dala sam joj dvaput po 2 zalogaja mrkvice od (kršitelj koda)a...onda je bila idućih 20 dana opet bez ikakvih zalogajčića...pa sam joj dala 2,3 zalogaja kašice jabuke i drugi dan pola (kršitelj koda)a jabuke (onog manjeg od 125g)...i moja mala posranka koja je kakala do tog dana s jabukom 2-5 puta dnevno (cijeli svoj život ) odjednom je prestala kakati...od tog dana kad je probala jabuku kaka svaki treći dan...nakon te jabuke dala sam joj krušku 3 dana pa nakon toga šljivu...i sad uglavnom dajem samo krušku, šljivu ili joj skuham tikvicu...nije mi jasno kako je mogla nakon prva 3 zalogaja u životu odma prestati sa svojom rutinom kakanja...mislim, bilo bi mi jasno da je ona zamijenila obrok, da pojede cijelu kašicu, da jede one koje inače zatvaraju ali kako od kruške ili šljive neće kakati?

i može savjet, mišljenje ili što već...dakle, ja joj u prvom dijelu dana dam malo voćne ili povrtne kašice a navečer dam malo pahuljica, riže ili prosa (i to ne svaki dan, ukupno sam joj do sada dala 5 puta)...ni prvo ni drugo nije zamijenjen obrok već nakon toga stavljam opet na cicu...

je li to u redu ili bi sad već stvarno morala zamijeniti obrok? i koji obrok mi predlažete da bude za to i kako bi on trebao izgledati...neki primjer ako nije problem...

hvala
    marta31 imaš vremena, tek joj je 6 mjeseci. Ne treba zamjeniti obrok, samo se polako navikavati na dohranu. Tu imaš tablicu s receptićima i primjer dohrane:
    http://forum.roda.hr/threads/49714-T...ne-i-receptici
    http://forum.roda.hr/threads/39417-k...C5%A1-primjer)

A što se tiče kakanja, i nama je tako bilo na početku. Treba malom trbuščiću da se navikne.

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

pitanje imam!
    s koliko obroka dnevno ste započele dohranu, kojom količinom i koliko često ste dojile s početkom dohrane?
    samo me zanimaju iskustva, znam da je svako dijete drugačije..
    meni pedica rekla ovako: ujutro podoj, pa voćna kašica, pa obrok juha-meso-povrće, pa podoj.
    kaže da su potrebna dva mliječna obroka dnevno? što s dojenjem? šta bi tako naglo trebala smanjiti dojenje? niš mi nije jasno!
    s tim da između ova dva obroka dohrane ne bi trebala dojiti jer to kao nema smisla onda??
    pedica je inače kao prodojeća kako su mi rekli, svi je hvale ali ovo mi baš ne ide u prilog tome
    da napomenem da smo s 4,5mj počeli s voćnim sokićem ujutro, trebao je biti kao obrok od 60ak ml zbog navikavanja na nove okuse, ali nismo poslušali pa smo davali samo 2-3 žličice tek toliko, doslovno kao probavanje okusa.. mali ima 9kg, 72cm, točno 6mjeseci.
    ??

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

dojenje je mliječni obrok

sa 6 mjeseci je mlijeko još uvijek najvažnija namirnica
    i tako do godinu dana

dojiš na zahtjev, kao i do sada

a što se krutih obroka tiče, evo ti nekog orjentira:
    od 6 do 8 mjeseci - 1 obrok
    8 - 10 - 2 obroka
    10 - 12 - 3 obroka

sokovi koje si davala jesu dohrana, bez obzira na količinu

što se moličine obroka tiče, to ćeš morati sam aprocijeniti
    nečije dijete sa 6 mjeseci pojede cijelu jabuku, nečije 5 nastruganih žličica

moja djeca su 9 kg imala sa cca 14 - 18 mjeseci, tako da teško da su jela onoliko koliko bi jelo tvoje dijete

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

tako sam i mislila! samo sam razočarana jer su mi pedicu zbilja nahvalili što se tiče dojenja i imala sam povjerenja u nju!
    čak mi je palo na pamet da je to možda opet nešto novo!
    budala ja
    hvala

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma nisi budala

za pedijatre uvijek mislimo kako im trebamo vjerovati i ne pomišljamo kako možda i nisu baš super educirani
    možda je ona ESPGHAN-ovka, a oni preporučuju dohranu od 17. do 26. tjedna

sad je tako kako je, ti i dalje lijepo doji i polako s dohranom
    i sve će biti super

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Imam pitanje:
    koliko obroka dohrane i koliko podoja otprilike treba imati beba od 14 mjeseci?

Maleni ima otprilike cetiri obroka (mjera mi je solja od bijele kafe, rijetko pojede bas cinelu, uglavnom 2/3) i 4 podoja, plus jos doji po noci 2-3 puta. Je li to ok?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako ne traži više i češće, onda je ok

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta31 prvotno napisa Vidi poruku
    meni mala ima 6 ipo mjeseci...i uopće se nekako ne snalazim s tom dohranom...
    kad je navršila 5mj dala sam joj dvaput po 2 zalogaja mrkvice od (kršitelj koda)a...onda je bila idućih 20 dana opet bez ikakvih zalogajčića...pa sam joj dala 2,3 zalogaja kašice jabuke i drugi dan pola (kršitelj koda)a jabuke (onog manjeg od 125g)...i moja mala posranka koja je kakala do tog dana s jabukom 2-5 puta dnevno (cijeli svoj život ) odjednom je prestala kakati...od tog dana kad je probala jabuku kaka svaki treći dan...nakon te jabuke dala sam joj krušku 3 dana pa nakon toga šljivu...i sad uglavnom dajem samo krušku, šljivu ili joj skuham tikvicu...nije mi jasno kako je mogla nakon prva 3 zalogaja u životu odma prestati sa svojom rutinom kakanja...mislim, bilo bi mi jasno da je ona zamijenila obrok, da pojede cijelu kašicu, da jede one koje inače zatvaraju ali kako od kruške ili šljive neće kakati?

i može savjet, mišljenje ili što već...dakle, ja joj u prvom dijelu dana dam malo voćne ili povrtne kašice a navečer dam malo pahuljica, riže ili prosa (i to ne svaki dan, ukupno sam joj do sada dala 5 puta)...ni prvo ni drugo nije zamijenjen obrok već nakon toga stavljam opet na cicu...

je li to u redu ili bi sad već stvarno morala zamijeniti obrok? i koji obrok mi predlažete da bude za to i kako bi on trebao izgledati...neki primjer ako nije problem...

hvala
    I moja je prestala kakati od dvi žličice dohrane dnevno. I trajalo je to do nedavno, kad se ponovo sve ustabililo (dok je samo na cici bila, kakala je nekoliko puta na dan). A počela je isto prije par dana jesti kako treba, baš da je zamijenila obrok, a ima 8,5 mjeseci. ne brini, sve će ti to doći na svoje, ne odustaj i budi strpljiva, žličicu po žličicu, koliko ide ide

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

trina, baš sam sretna što se sve lijepo posložilo i što ste to tako kul odradile

ValaMala avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Kad radim tikvicu za moju bebu 6 mjeseci, jel trebam odstraniti one sjemenke? Logično mi je da da, ali rekoh da pitam.
    I osim kapi maslinovog ulja, dodajete li još što u klopu vašim bebama?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako je ona mlada zelena tikvica, ne moraš ništa odstranjivati
    samo oguli koru

ne treba ti čak ni ulje, tvoje mlijeko je dovoljno masno

Ares avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

smije li beba od 13 mj jesti ribu tipa psa ili mačke?

ValaMala avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Skuhala sam tikvicu i zdruckala je dobro vilicom i ova moja blesa uzme u usta, proba progutati pa radi izraze lica i kašljuca kao da se davi. Pošto smo prošlih 5 dana davali buću koja je bila baš prava kašica - nula teksutre - sad joj je ovo bio šok valjda. Onda sam to propasirala i isto nije baš nešto išlo. Tek kad sam dodala malo buće, htjela je papati. Molim savjete za dalje ovoj zbunjenoj mami početnici. Nakon recimo 5 dana tikvice, što savjetujete za dalje? Da uvedemo mladu mrkvicu (malo se bojim zatvora, jako mi je reagirala na sok od mrkve prije nekog vremena) ili možda damo rižu ili rižine pahuljice? Koje još povrće može ovako rano? Brokula, špinat?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

probaj npr krušku, zašto samo povrće?

ValaMala avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Savjetovali su nam krenuti s povrćem da se ne navikne na slatke okuse. Da tako bebe lakše prihvaćaju povrće.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bapske priče
    tko voli, voljet će iovako ionako
    tko ne voli... trebat će vremena da se privikne

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    bapske priče
    tko voli, voljet će iovako ionako
    tko ne voli... trebat će vremena da se privikne
    Potpis!
    Moji obojica krenuli s jabukom pa im je povrće draže nego voće.

ValaMala avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Stvarno milslite tako? Taj stav o voću-povrću čujem stalno i činilo mi se logično.
    Dakle koji je vaš prijedlog za nastavak?
    Sada smo ovdje:
    5 dana buća
    1 dan tikvica

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

pa imas ti i slatkog povrca pa bi se onda po toj logici i njega trebala klonit....npr. batat....a sto i buca nije slatka?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

7. dan: buča s tikvicom
    8. dan: tikvica s bučom
    9. dan: sama tikvica
    10. dan: palenta
    11. dan: palenta s bučom
    12. dan: palenta s tikvicom
    13. dan: palenta s tikvicom i bučom
    14. dan: palenta
    15. dan: kruška
    16. dan: kruška s palentom
    17. dan: kruška s tikvicom
    18. dan: kruška s palentom i bučom
    19. dan: kruška s bučom
    20. dan: proso...

zbilja hoćeš da ti i dalje pišem?

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

apri, svaka cast na strpljenju!
    ja tu malo virnem i smijesno mi je. ja sam s prvim dobila blender i sve tako propitivala, vagala i mjerila. mala je dobila npr. bucu iz vrta, narezanu na kocke i skuhanu, tanjur pred sebe i to je to. eventualno bi joj nesto zgnjecila vilicom. ok, imala sam srece sto je na proljece pocela s dohranom, pa smo uzivale u ljetu, sve nam je bilo na dohvat ruke.

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja sam mojoj curi (6 mj) počela ovako
    smeđa propasirana riža 3 dana, pa opet riža s tikvicom 3 dana, pa tikvica i mrkva 3 dana, onda proso tikvica i mrkva 3 dana...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mi smo poceli prije dva tjedna sa breskvom koja je glavni hit, pa presli na jabuku, pa na proso (koji prolazi samo prikriven u puno naribanje jabuke), a sutra cemo vjerojatno tikvicu probat.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mi i dalje samo cicu volimo.

Hranjenje izgleda ovako:
    -na kašice stisne usta i okrene glavu... zadnjih dana čak i otvori usta i onda sve popljuje nazad van, jedino kad ju tata hrani pojede par žličica, mene ne šljivi pol posto,
    -mekana hrana kao breskva marelica, kuhana tikvica je super za kroz prste propustiti...pa ih gleda svaki put s novim čuđenjem i divljenjem,
    -tvrđa hrana poput sirova tikvica, jabuka, kruška, krastavac malo se glođe pa baci, (i onda još gleda za njima kako padaju i maše rukom pa-pa),
    -bananu sama traži ako ju vidi, ali pojede tek za jednu čajnu žlicu,
    -gusto kuhani žganci i sl. se tako super mrve, pa gleda kako padaju po njoj, pa skuplja mrvice koje joj padnu između nogu i tu i tamo koju i pojede,
    -vodu pije na čašicu u na bočicu sa slamkom, kad joj je dosta otvori usta i pusti da curi po njoj.
    Uglavnom, zabavlja se ženska.

Strpljiva sam majke mi, ne silim ju, u 90% slučajeva jedemo zajedno, vodim računa da je moja mimika vezano za hranu pozitivna, pri kraju obroka me često počne povlačiti za rukav i traži cicu... a ako ne jedemo zajedno sjedim s njom i nešto radim (sjeckam povrće za ručak, recimo), uvijek joj dajem jesti kad je dobre volje... ako hoće nešto što ja jedem dam joj ako je to ok za nju, dam joj i da bira, stavim ju pred tanjur šarenog voća da sama izabere.

Puno puže, i onda po podu skuplja mrvice i trpa ih u usta. Danas je skupljala mrvice kupovnih kora za bučnicu i mljackala. Još jedino nisam hranu stavila na pod i pustila da se posluži.
    Neki dan sam jela neku pogačicu sa sirom i to je tražila da joj dam. Nisam dala jer je bila slana i sirasta...razmišljam da joj j možda taj tip hrane zanimljiv, ima li neki recept za bebama prihvatljive pogačice, pa ću joj ih napraviti.

Inače, totalni je zvrk, stalno je u pokretu, lijepo puže, ustaje, sjeda, stoji, napravi korak-dva lijevo ili desno... a ako nije u pokretu nešto proučava, okrene si košaru s igračkama pa ih vadi i gleda jednu po jednu... Svi kažu da joj ništa ne fali, slažem se, ali ipak... Čitala sam na jednom topicu da je jedna beba tek s 16 mj počela jesti, loše mi je došlo u trenu.
    Ima 9 mj., krajem studenog ide na adaptaciju u jaslice, nemamo baš raskošno puno vremena.

Znam da moram biti strpljiva i da će kad tad projesti... ali sve mi teže i teže ide to čekanje. Poooomoć molim, što radim krivo? I sori na predugom postu i detaljnom opisu.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 26.07.2012. at 23:59

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

ok...znači za kakanje se više neću sekirati svaki treći dan je ok...
    sada imamo novi problem...u petak prije 8 dana, pedica rekla da mogu u voćnu kašicu naribati keksa a pahuljice da mogu napraviti i na neko AD-u...taj petak se i cijepila...bilo je pakleno vruće...
    došli doma, i dala joj krušku sa smiksanim **** keksima za djecu...kad se probudila rigala je..jadna je dušu ispovraćala...rekla sam- može biti reakcija an cijepljenje ili na gluten iz keksića...ali sam više bila sigurna u cjepivo...
    preko vikenda je odmarala samo s prosom navečer na mom mlijeku...u utorak je pojela breskvu s keksićima...3 sata nakon toga se izrigala...e sad mi je već pomalo postalo alarmantno...ništa, odustajem od keksića...jer ko zna, možda su preslatki...drugi dan sam joj navečer napravila rižine pahuljice s AD (mislim si da ne izdajam više)...u 20.30 je to jela a u 23.30 se izrigala...dvaput...najprije malo a drugi put jako jako puno...i to u snu...našla sam jadnu izriganu cijelu...plivala je u tome u krevetiću i spavala ...dakle, radi se očito o mlijeku...prekjučer smo bili kod pedice...sumnja na kravlje proteine i laktozu...keksi i AD isto sadrže...izvadili smo krv...eozinofili duplo povišeni...dakle, radilo se o alergijskoj reakciji...sad samo treba točno utvrditi o čemu se radi da ne nagađamo...ja bi volila da je km u pitanju a ne gluten ali eto, viditi ćemo što će točno biti...
    inače, ja ga normalno pijem ona doji i ne smeta joj km preko dojenja...
    uskoro ćete mi morati malo pomoći oko dohrane bez km-a odn. namirnica koje ga sadrže i u tragovima...
    ispričavam se na dužem postu

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Marta - poznat mi je taj scenarij... Moji svo troje su alergicni na KM (izmedu ostalog). Vjerujem da ce i kod vas biti tako, da to nije reakcija na gluten.

Ako je tako, morat ces pazljivo čitati sve deklaracije, i to će ti biti najteži dio
    Te alergije uglavnom zvuče strašno na početku, ali vrlo brzo se navikneš živjeti s tim. Meni su gore alergije na grinje npr jer teško možeš dijete u potpunosti izolirati od toga, a prehranu možeš regulirati vrlo lako i na taj način držati alergiju pod kontrolom.
    A i te alergije u nekoj dobi (kako kod koga) često se povlače. Recimo, moj sin danas bez frke može jesti skoro sve

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

moj J se muči s kakanjem od rođenja.. zadnji tjedan je krenulo opet s čestim buđenjem i plakanjem noću..
    prije 2-3 dana počeli smo s dohranom, a ja sam u zadnje vrijeme počela piti kravlje mlijeko.. kaka rijetko, više vodenasto..
    može li to biti do km ili?

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

još jedno pitanje..
    kako ste se molim vas nosile s komentarima okoline u vezi dohrane, i da li vaši muževi ikad posumnjaju da radite sve kako treba?
    ja sam m.sestra ali svejedno me ukućani nekad baš ne šljive što se tiče mog mišljenja o dohrani davanju vode nezačinjavanju i općenito!
    ja imam običaj lijepo objasniti zašto nešto nije dobro ali nekad ni to ne pali..

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj anasti prvotno napisa Vidi poruku
    još jedno pitanje..
    kako ste se molim vas nosile s komentarima okoline u vezi dohrane, i da li vaši muževi ikad posumnjaju da radite sve kako treba?
    ja sam m.sestra ali svejedno me ukućani nekad baš ne šljive što se tiče mog mišljenja o dohrani davanju vode nezačinjavanju i općenito!
    ja imam običaj lijepo objasniti zašto nešto nije dobro ali nekad ni to ne pali..
    S prvim sam se puno nervirala i stalno objašnjala, s drugim kažem "moje dijete, moja briga" i tu je kraj raspravama.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Marta, mislim da uopce ne trebas koristiti AD, a ni svoje izdojeno mlijeko u dohrani. Svo mlijeko koje treba ce dobiti na sisi. A ovo ostalo mozes praviti na vodi. Moj jede npr. proso napravljen na vodi, al doduse umijesan u naribanu jabuku. Pogledaj malo onu temu s tablicama dohrane.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

e tako će onda i biti..pahulje će jesti na vodi..a ostalo ću ju podojiti kad joj dođe..to me pedica bila zeznula..ona mi rekla u petak neka joj voćnu kašicu podebljam s keksom a pahuljice da mogu s nekim AD napraviti..svakako moramo u obradu alergije..
    Bipsić, kada ste otkrili alergiju? i jeste li ju baš dokazali testom iz krvi ili je pretpostavka? znam da testovi kod beba nisu često mjerodavni...a viditi ćemo...
    e da, i ja sam alergična na Km ali normalno pijem mlijeko i jedem sve kravlje...nisam nikad imala nekih reakcija zbog toga...osim možda česte stolice i mekane...ja sam baš mlijekoman i mogu ga piti umjesto vode i bilo čega drugoga...do prije 3,4 god sam pila po 2 litre dnevno...sad sam drastično smanjila na 1-2 šalice dnevno...
    valjda će se i maleckoj povući to kad-tad...

Laura avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Kakvu palentu da mu kupim za početak dohrane? Može li instant?

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

počeli smo s dohranom prije 20ak dana, probali jabuku krušku tikvicu mrkvu i proso u kombinacijama.. mali pije željezo zbog krvne slike koja je nešto sitno ispod granice normale, ujutro jednom. dohrane pojede od jedne do 3-4 žličice ovisi o čemu se radi.. inače dojimo.
    negdje sam pročitala da proso ima dosta željeza, postoji li još nešto što smijemo ubrzo uvesti a da bi pomoglo prirodno dignuti željezo?? suhe marelice? nije žurba ali da znam unaprijed..
    pedica je savjetovala da već sad počnemo s povrtnom juhicom u kojoj se kuhalo meso pa onda za neko vrijeme uvedemo i komadić mesa ako bude htio. nismo poslušali.
    usto bi po njoj on trebao imati 2 obroka, već sam pisala o tome, nismo poslušali baš smo zločesti!
    uglavnom, ideje za željezo?
    e i do korabe i buče ne možemo doći, što još smije sa 6 mj i 3tj a da je voće i povrće..

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mi imamo za tjedan dana 9 mjeseci i dohranu smo uveli sa 6 mjeseci i 2 dana, to tada je bilo isključivo dojenje na zahtjev. Dohranu sam uvodila i još uvijek uvodim po Rodinoj tablici, a inspiraciju za kombinacije i recepte pronašla sam ovdje na forumu (hvala!). Pa da rezimiram iskustvo, ako nekome može pomoći:
    - sad, nakon gotovo 3 mjeseca dohrane, ne dojimo ništa manje (dapače) ni rjeđe. Ne da je moja T. cicoljupkinja, ona je cicomanijakinja Ali ne pilam se zbog toga. Još.
    - ono što me jako veseli je da obožava vodu. Nikad nije probala sokove ni čajeve, a otkad pije vodu ne može je se napiti, s tim da je od početka (od 6 mjeseci) pije iz normalne čaše (kljun nije upalio) ili iz plastične boce (jana i sl.).
    - što voli jesti? Voće. I to krušku i nektarinu naročito! Na plaži joj ih ogulim i dam cijele i onda ona bez problema pojede cijelu voćku, nakon toga ide u more na pranje Voli i bananu. Jabuke i šljive uglavnom u kombinacijama, a ako je nešto kiselo, onda neće.
    - ostalo jede tako-tako. Nekam se zbediram, nekad si mislim, ma ok je, još je mala, imamo vremena. Mogu reći da je samo nekoliko puta pojela veće količine dohrane, često pojede tek 10-ak žlica, a sve proba barem 3-4 žlice (i onda okreće glavu ili lupa rukom po mojoj ruci). I nema pravila, nekad griz od pira ili amaranth s jabukom ili kruškom pojede puno, nekad jedva 5 žlica. Povrće tako tako, nema pravila. Tikvica, mrkvica, koraba prolaze. Krumpir joj, npr. nije baš sjeo. Meso (puretina i piletina), ne oblizuje se baš ni kad je nasjeckam ni kad je smiksam - onako, izdrži par žlica. Vidjet ćemo kako će ići s teletinom. Riba (škarpina, orada, brancin, oslić) sama na komadiće tek par žlica. Kad sam smiksala s tikvicom i mrkvicom (gadna boja, tekstura i okus), sve je pojela. Dakle, mi smo u fazi dva obroka, ali još uvijek u fazi eksperimentiranja, probavanja novih okusa, kombinacija i tekstura, a ne najedanja. Cica je i dalje alfa i omega. T. mi napreduje lijepo, puže, diže se i zapravo nemam razloga biti zabrinuta. Ali to si moram govoriti na dnevnoj bazi kad bacim ili pojedem ono što ona nije htjela
    - ništa ne radim na mlijeku, vodim se za onim - moje mlijeko u cici nema rižinih pahuljica, a za kravlje je rano, pa sve radim na vodi (griz od pira, zobene pahuljice, amaranth, riža itd.) i moram reći da uopće nije loše. I naravno, ništa ne začinjam. Palentu i rižu dajem rijetko jer je zatvaraju.
    - kupovne kašice je probala dvaput i to kad smo cijeli dan bile na plaži, nisu prošle. Recimo, jučer je tu jednu (meso i povrće) doslovno ispljuvala i smijala mi se u lice. I onda smazala nektarinu.
    - kako se nosim s okolinom? Uh. Ja sam bakama isprintala Rodin članak o dohrani + napravila svoje skripte (kompilacija) i dala im da čitaju i poslije razgovarala s njima. Obje su ok s tim da me slušaju i da mi vjeruju, ma koliko se sve razlikovalo u odnosu na ono što su one radile. Partner se htio voditi za onim- neka proba sve, što joj može biti, ali sam u nekoliko navrata to spriječila i jako burno reagirala, prethodno i naknadno sam vodila ozbiljan razgovor o dohrani i sad je i on ok s tim. Veći problem su prabake, ali one je ionako ne čuvaju, a bake se dobile zabranu davanja slatkiša koje joj prabake žele utrapiti
    Ono s čim se moram naučiti nositi je okolina i drugi ljudi. Prošli tjedan je svekrva dok je šetala s malom srela svoju šogoricu u gradu koja je, usprkos svekrvinom ne, maloj tutnula sladoled u usta. Imala je nesreću da sam naišla u tom trenutku i da mi je mrak pao na oči. Mislim, ne mogu vjerovati da ljudi mogu biti tako nekulturni i neodgovorni prema tuđoj djeci! Ako ne razumiju gdje su granice tuđe privatnosti i njihove slobode, onda bi bar trebali razmisliti o mogućnosti da djeca, u najmanju ruku, mogu biti alergična na to nešto što im daju.
    Dakle, zaboli me što sredina i okolina misli o mom dojenju, nošenju, dohrani i sl. sve dok ne postanu invanzivni i agresivni, a onda to postanem i ja.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

anasti, od kud si?
    Čudim se da ne možeš doči do korabe i buće, a jednom i drugom skoro pa čista sezona.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Eh, koraba... Ja sam je morala naručiti preko frendice sa tržnice u Rijeci (i objasniti joj što je to) jer je u mojoj palanci na tržnici nema (nikad), a zadnjih mjesec-dva ni u Konzumu gdje je uvijek bilo. U ostalim dućanima je isto ne drže. A buća - voljela bih da mi je netko pokaže pa da je kupim ako ima u dućanu jer ni toga nema na tržnici. To se kod nas (sjev. Jadran) baš ne jede... Da ne bih bila frustrirana, dohranu shvaćam kao učenje i unaprjeđenje vlastite prehrane pa sam, eto, napokon i ja probala korabu, pir, amaranth i ostalo ))
    Je li buća bundeva? Ona velika?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

I meni je pedica preporucila juhu od telece koljenice za pocetak. A meni to zvuci skroz ok, makar jos nismo probali, ali mislim da kroz kojih tjedan dana hocemo. Zasto ne juhice?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    I meni je pedica preporucila juhu od telece koljenice za pocetak. A meni to zvuci skroz ok, makar jos nismo probali, ali mislim da kroz kojih tjedan dana hocemo. Zasto ne juhice?
    Mislim da je samo stvar u tome zato što u juhici ima više vrsta hrane (meso i povrće) pa ako dođe do nekakve reakcije ne može se znati koja je vrsta hrane to izazvala.
    Ostalo ne bi trebalo biti problematično .

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

ja bi prvo samo od mesa (koje nije probao) i tikvice koju je probao i mozda malo prosa sto je isto probao, pa bi pomalo dodala krumpir, mrkvu i sto vec...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je ok. Ne vidim problem oko davanja laganog mesa na početku dohrane .

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

moje je dijete isto još skoro pa isključivo na cici...ima 7mj i 4 dana...sporo nam ide dohrana i mislim da će se naša dohrana još dugo zvati experimentiranje...sve zbog alergija koje joj se svako malo jave....najgora mi je ona na km, pa moramo biti jako oprezni da joj ne uvalimo nešto di ga ima....ja dojim ali nisam od onih ženica koje uživaju u dojenju skupa s djetetom....ja to otpočetka shvaćam ko neku rutinu- aj da te nahranim! ja se ne mogu uživiti u to dojenje ko neku uživanciju...i uvijek jedva čekam da hranjenje završi...srećom je brza i ne moram predugo paradirati s cicama po stanu...i nikad ne dojim vani...

što se tiče hrane, moja mala više voli kupovne kašice...ne znam zašto joj je draža brokula u staklenki nego kuhana, ili kruška, šljiva, breskva??? u kupovnima se davi ali finu slatku breskvu ni okusiti, krušku isto tako...mislim, okusi ona ali samo što se ne izriga već na prvi zalogaj...kasnije više ni ne otvara usta...
    tikvica je jedina stvar koju jede od doma...i krumpir...valjda će i ovo drugo polako početi htjeti...ja bi baš volila da mi konkretno zamijeni jedan obrok što prije...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •