Stranica 73 od 182 PrviPrvi ... 2363717273747583123173 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,601 do 3,650 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Jel netko od vas gledao danas Dobro jutro Hrvatska. Bio neki prilog o dohrani, gošće nutricionistica i klinička dijetetičarka Tena Niseteo i Karmen Matković pripremale su dječje kašice. Vidjela sam samo dio priloga, ali mi se čini da sam čula puno oprečnih izjava u odnosu na one kakve nalazim na rodinom forumu. Promovirale su i stranicu www.definicijahrane.hr

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, ja se upravo na njihovoj facebook stranici prepucavam s njima
    i na stranici DJH

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Apri, od kada mogu davati mandarine i kiwi? Sad je prešla godinu dana...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

možeš
    prvi daj dan malo
    pa svaki dan povećavaj količinu
    i nemoj se prepasti ako se malo zacrveni oko usta ili oko analnog otvora
    posebno ako do sada uopće nije jela kisele namirnice

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ok, hvala

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Od kad ide sejtan?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jel vi doma jedete njega?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jelena, pa do sada su i banneri već naučili šta koja od nas jede.
    Naravno da doma jedu seitan.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

zakaj , gdi to piše, pisala je da je davala detetu hrpu stvari koje oni ne jedu

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Cure, htjela bih provjeriti jednu situaciju.

Beba, nedavno napunila godinu dana, prije koja 2 tjedna je počela jako puno jesti. Dohranu smo uvodili od 6 mjeseci, sve po Rodinim tablicama i savjetima, i sve je lijepo prihvaćala (osim cikle i buče, a jučer je i kiwi neslavno prošao )
    Došli smo do 4-5 krutih obroka dnevno (cika, doručak, ručak, cika, međuobrok, večera, cika, pa spavanje i onda puno cike do jutra, s tim da zna biti još jedan međuobrok prije ili poslije ručka).

Zadnja dva tjedna jede ogromne količine hrane. Npr. jučer, dođem po nju kod bake oko pola 4 i kaže baka, nemoj joj dati sisu, pojela je za ručak hrpu svega (ono, 2-3 dl prosa i povrća s malo mesa, pa je malo prije opet jela, ak joj daš sisu, povraćat će. Odemo do kuhinje, i stvarno, ova senpodrigne i malo zbljuje, ali u tom trenutku vidi brokulu u cjedilu i navre da hoće jesti brokulu ?! Dam joj komadić (sirove) i ova sva sretna. Onda je zaspala na sat vremena, kad se probudila pojela je obje cike, a za pola sata opet viče am,am i pruža ruku prema frižideru. Krenemo prema tamo, ona otvara frižider i pokazuje na jogurt. Ok, dam joj pola jogurta, pojede i malo banane, komadić kiwija, sad je već skoro 6. U 7 ponovo viče am am, mljacka, ja joj kuham palentu i miješam sa svježim sirom, pojede veliki dio, onda dokrajči jogurt do kraja i natjera me da otvorim još jedan jogurt i pojede dio. U 8 i pol je u krevetu i ponovo sisa.

Prejučer je isto pojela puno za ručak i večeru, a za međuobrok je pojela skoro cijeli jogurt i cijelu krušku, s tim da je oboje ona pokazivala i inzistirala da hoće pojesti. Kad je ujutro dovezemo kod bake, čim uđe u kuću, obavezno viče am, am (ispada kao da je držimo gladnu) i baka odmah miješa zobene s voćem. Kad vidi hranu ispred sebe, smije se iz sveg glasa i raduje, viče od sreće.
    I ne zna stat, jede i jede, baš se ubije, do podrigivanja, a onda inzistira na vodi i popije hrpu pa onda obavezno malo izbljuje jer je prekrcana (kao da ima dva mjeseca, uh).

E sad, mene zanima je li to neka njihova faza s godinu dana, tipa pojačan rast, pojačane aktivnosti, hodanje i to, ili imam dijete koje voli neumjereno jesti?

Inače, do sad nikad nije bila buca, čak ni u michelin fazi, a nije ni sad, na njoj se ne vidi da je u fazi u tova. Inače je jako aktivna preko dana, ne staje ni sekunde, spava 2 x po sat vremena, noćima se i dalje budi. Dakle, možda stvarno treba puno hrane?

Da li da je prekinem u jelu ili da dopustim da se prejede i onda bljucne/povrati? Da joj odbijem dati vodu nakon jela dok malo ne probavi hranu? Da li da jednostavno pustim neka jede i pije koliko hoće?

Ajde, pliz, malo iskustva.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

zuska, moj stariji tako već tri godine ima faze prežderavanja koja se izmjenjuju sa fazama gladovanja
    ja bih ju pustila da jede koliko hoće, jer će kad-tad doći faza odbijanja hrane
    doduše, možda bih pripazila ako bi dijete bilo sklonije debljanju, kod nas nije to slučaj pa sam ga u tim fazama puštala da jede koiko hoće
    kod nas nisu te faze tako dugo trajale, možda max tjedan dana
    li tada bi trpao u sebe sve što vidi
    npr. za ručak bi pojeo svoj tanjur i onda još moj
    evo baš jučer je započela nova runda prežderavanja
    puštam ga da jede koliko joće, jer već idući tjedan će brljavit i odbijat hranu

to su moja iskustva

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    zakaj , gdi to piše, pisala je da je davala detetu hrpu stvari koje oni ne jedu

Jel ja?

Apri, može sejtan ili ne?
    Od kad bakalar?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eh, kad bih ja sada znala koliko je Smjehuljica stara

ništa ti ja ne pamtim

zuska, kako postoje skokovi sa3, 6, 3, 6, 3,6... tako postoje idalje
    sjeti se da ima dana kada i sama stalno nešto jedeš, a onda ima i onih drugih
    to su normalne faze

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

13 mjeseci.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Počinjem razmišlajti o uvođenju neadaptiranog krevljeg, sa 12 mjeseci (sad imaju 11, pa je to još rano, ali volim se informirati unaprijed)
    Zanima me kako? Da li uvodim obično KM za početak u kuhanju griza ili palente, ili kao "sirovo" u bočicu ili kako?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kreni s fermentiranim

Mojca, ja bih dala i jedno i drugo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    evo, ja se upravo na njihovoj facebook stranici prepucavam s njima
    i na stranici DJH
    Ima takvih informacija svugdje, sve c/p
    http://mojapapica.com/dohrana/tablica-dohrane/
    https://www.facebook.com/PrehranaZaBebe

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisu mi oni tako strašni
    ranije počinju, ali ne pretjeruju s namirnicama

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Apri, a masline, kiseli krastavci i kiselo zelje?

To hoće, žudi za tim, kad otvorim teglu krastavaca, na sam zvuk dopuže brzinom munje i viče "am, am, am!"... i to je jedino što ne završi na podu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

daj joj
    sve to je upitno jedino zbog soli
    ali, ako joj inače ne soliš, ništa joj neeće biti

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Zuska, kad čitam tvoje postove kao da čitam o svojoj curki... Prvo sa spavanjem(od 5. mjeseca imamo "veselje" po noći), sada sa klopom Moja isto zadnjih tjedan dana proždire sve što joj se nađe na putu, iako je najčešće na tapeti banana... Ista priča i sbakom Dođem po nju s posla, baka kaže da je pojela veliku porciju za ručak a ona viče cica cica, ja joj dam a ona obje potamani i za pola sata viče nana nana ili njam njam... I meni nije baš drago takvo prejedanje ali vjerujem da će proći, imala je iste faze i sa sisom...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Tvoja je mlađa 6 dana

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

kod nas je s dohranom opet sve stalo zbog nekakanja
    čekam da pro.... pa da opet polako ispočetka
    očito nije spremna iako sam ja požurila , tako mi i treba

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Evo i T. ima problema s kakanjem, iako joj se fino formiralo govance.

Ali ona bi pojela i nas, teško mi je ustrajati samo na jednom obroku.
    Ima li štete ako joj sa 7,5 mjeseci uvedem i drugi, treći obrok (kad prođe priča s kakicom)?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Moja kaka od 2 do 4 (!) puta dnevno, valjda zbog količina koje pojede...

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Zuska zavidim ti
    na sranju i na jelu
    ja ne znam što više da poduzmem
    sad već 5 dana samo doji i opet ne kaka
    po noći neprestano doji, ne znam koliko puta
    jer ja spavam s cicama vani a ona se prištekava i odštekava...
    nije mi ni to bed preveliki, ali me brine to nekakanje

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Flopica, proći će... tako je i kod nas bilo.
    Mislim... Smjehuljica i dalje ne jede ne znam koliko... ali bar nije više prištekana cijelu noć.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ma znam da će proći, samo se čudim kud to ne izlazi a ulaz je konstantan
    valjda sve apsorbira, šta ja znam
    i nikako nekakv red uhvatiti s dohranom, jer lijepo krenemo i onda zastoj

NINOLINO avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

ufff..nama se blizi dohrana i mene sve vise fata panika...stalno mi se muva po glavi milion pitanja...mozda cete reci da sam paranoicna recimo sta ako se dijete zagrcne ili pocne daviti...jel neko imao iskustvo..kako reagovati...i te tikvice me smorise..imaju one male sjemenke , mekane doduse la treba li to izvaditi kad mu budem spremala tikvice...i jos netso koliko ponuditi djetetu...npr..koliko jabuke na pocetku ...sve me strah da nesto ne zabrljam....sooorrryyy sto ovako upadam..vidim vi o kakanju a ja ko s marsa pala...

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

i nama lagano šteka dohrana zbog nekakanja i zbog jake prehlade, čak je imala i laganu temperaturu...
    ali uopće je ne forsiram nego ako hoće jest, ok, ako neće isto ok,...danas je prvi put probala bananu...nije puno pojela...nisam pogodila tajming, spavalo joj se...
    nego, kad smo već kod kakice, koje boje im je kakica, mojoj je jučer i danas obilna i zelena, sluzava...(..joj, opisa!)
    brine me ta boja....

N,ne sekiraj se, samo polako...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a kako si ti sebi zamislila da bi trebala izgledati?

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ma pojma nemam, zaboravila sam sve....valjda je i od prehlade i sluzi...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Cure, nemojte se bedirati, samo lagano i opušteno, dohranu (pogotovo od 6-12 mjeseci) shvatite to ne kao hranjenje koje mora svakoga dana najesti dijete, već kao igru i učenje, uvodno upoznavanje vaše bebe sa svijetom krute hrane (doživjet će nove teksture, nove okuse, nove boje...)...Jedan dan bit će smiješno, drugi dan uspješno, treći do peti frustrirajuće jer će pojesti samo žličicu, ako i to, sedmi izrazito prljavo i neuredno, petnaestoga neće htjeti otvarati usta, sljedeće dana pojest će duplo...

Za početak preporučam članak o dohrani na Rodinom portalu, a od njega krenite dalje, tamo su i odgovori na pitanje o zagrcavanju hranom. Imate jedan topic o tome kako je, mislim, Apricot, uvodila dohranu prva dva mjeseca dan po dan, mi smo se držali njenog rasporeda i nakon toga smo postali pametniji
    Pročitajte i par drugih tema o dohrani (nama su super bili topici o samohranjenju).

Sretno!

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

@NINOLINO, za početak dobro usitni pripravljenu hranu. Da budeš sigurna propasiraj ju kroz sito. Daji po malo na žličicu. Ako se beba zagrcne, stani, smireno gledaj što se dešava. Obično kašljucne, pljucne ili proguta. Jabuku cijelu prokuhaj u malo vode, izvadi i žlicom daji pire iz nje. O količini hrane postoje tablice, a i praksa će ti pomoći. Ako bi se beba počela daviti, pročitaj upute za prvu pomoć (nagnuti prema dolje, isprazniti usta...).

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mi nismo, sukladno preporukama iz gore navedene literature, pasirali, pogotovo ne na početku, kako se beba ne bi navikla na pasirano.
    Išli smo na gnječenje, ili komade kuhanog povrća u ruke, ili komade palente u ruke, ili je jela direktno s voća kojeg sam držala (banana, oguljena kruška ili nektarina, sa 7 i 8. mjeseci sama je držala oguljenu nektarinu i jela je na plaži).

Tako male bebe imaju refleks izbacivanja hrane koju ne mogu progutati ili im zasmeta (priroda se pobrinula, osvjedočila sam se par puta), a hranu mogu gristi i desnima. Važno je da od početka imaju različite teksture i da od početka počnu jesti hranu, a ne samo gutati.

Čitala sam tu na forumu da ima beba koje imaju snažan refleks izbacivanja hrane i smeta im sve što nije kašasto, ali takva je stvarno manjina.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da dopunim (OPET se bila probudila pa nisam stigla dovršiti), ne želim reći da nismo uopće pasirali, jesam, kasnije kad sam uvela više namirnica pa sam ih kombinirala, jer je meni tako ponekad bilo zgodnije i brže - npr. više voćaka zajedno, meso s povrćem i sl. Ali uvijek bi dobila i komadiće nečega da sama jede (voća, sitno narezanog mesa ili ribe, kuhanog povrća...)
    I da bude jasnije, nema neko zubalo Dva donja zuba je dobila sa 7 i pol mjeseci i još uvijek ima samo njih (iako niče još barem njih 70).

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi isto nismo pasirali, a ni davali na žlicu.
    sve se jelo prstićima i u komadićima.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i uvijek napomenem kako je najstarija jela jabuke i kruške u komadima bez da je imala ijedan jedini zub.
    nisu zubi neki faktor za dohranu, bar se nama nije tako pokazalo

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ma moja djeca se dave na sve živo
    ova manja odbija usta otvoriti ako nije izmiksano
    a počela sam bez miksanja, i opet smo završili tako
    ne znam, malo me čini nerovoznom njena dohrana iako nemam neka nerealna očekivanja
    i zamislila sam sve skupa kao isprobavanje okusa, tekstura, do tri četiri male žličice dnevno
    i ne kao primarno hranjenje, ali eto nešto sve sporo
    ništa, prilagodit ću se jer mi je bitno da nema nerovoze
    samo da prokaka

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

sad ima 2 godine, nisam tako kasno prestala miksati, uglavnom i danas gnječim vilicom voće u kašici i povrće (ali i ja ga volim lijepo raskuhano i sočno s uljem zgniječeno) ,
    meso npr. sa tjesteninom neće, bira samo tjesteninu, pa joj ga isjeckam na sitno pa šta pojede
    piletinu obožava, ali opet mora biti dooobro raskuhana tj. mekana, bijelo kuhano ne voli, stupasto joj je,
    pileća prsa moraju biti lijepo mekana isto
    od voća samo jabuku, krušku i bananu voli u ruku, sa jabukom se i danas ako se igra i gricka zagrcne

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja ili zgnjecim vilicom pa mu dajem na zlicu ili mu dam cijeli komad hrane da jede, cak mu i jabuku dam, to jest ponudim mu razlicita voca, a on odma zgrabi jabuku. Na neke dane mu je draza hrana u komadima koju sam jede, a na neke zgnjecena koju mu ja dajem na zlicicu, a koji put sam hoce jest zlicicom. Hranu koju mu dam u komadima nekad lijepo sazvace desnima i proguta, a nekad je pretura po ustima pa baci van. A znao se vise puta zagrcnut, ali svaki put je to sam rijesio. Ja ga prvo malo promatram kad se zagrcne da vidim hoce li to zagrcavanje na gore ili na bolje i uvijek (kuc-kuc) ode na bolje. Zapravo, najvise se zagrcne kad mu dam da pije vode. Sto je nesto kruce to mu manje problema stvara.

NINOLINO avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Hvala vam mame na savjetima..malo ste me utjesile..Flopica to oko kakanja probaj rijesiti sa marelicom..prijateljica je imala slican problem marelica je pomogla jako dobro...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nama dohrana krenula lavovski: jede velike kolicine, jede sve, uziva. Totalno suprotno od prvog djeteta. Tak sam hepi i tak mi je - laknulo. Dala sam i neke namirnice koje nisu sa 7 nego s 8 mj. Vidjet cemo. Za sad jede ili miksano ili raskuhane komade. Jedino je s pijenjem jos na vi.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo rijesili ne pijenje tako da sam joj mrvicu zagrijala vodu i onda hoce. Sobnu temperature ne.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

NINOLINO hvala na savjetu
    baš ću pokušati

NINOLINO avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Sretno Flopica..prijateljica je dojila...bebac nije kakao 7 dana cini mi se..neko joj je rekao za marelicu..kako je krenula da pije sok od marelice...sve se sredilo....
    Ja toliko imam griznju savjesti kad jedem bilo sta pred ovim svojim djetetom...toliko tuzno gleda u mene ...:/..kao da veli...:"Daj i meni malo da probam...:".... :/

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

doći će i to vrijeme nino

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj NINOLINO prvotno napisa Vidi poruku
    Ja toliko imam griznju savjesti kad jedem bilo sta pred ovim svojim djetetom...toliko tuzno gleda u mene ...:/..kao da veli...:"Daj i meni malo da probam...:".... :/
    uvijek će te netko zbog nečega tužno gledati

moraš znati što ti je prioritet: trenutno ispiranje savjesti ili dugoročni cilj za zdravlje tvojega djeteta

NINOLINO avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

ma brzo ce nam dohrana za nekih 10 dana...rekoh strah me fata i panika..al se i veselim ..al iskreno bilo je tesko jos od treceg mjeseca odupirati se raznoraznim zenama koje su nagovarale da krenem sa dohranom..tad sam nekako i usla na forum sa istim pitanjem...Al eto izdrzala sam...nego nekako vidim da je i bebonja psihicki postao zreliji sada i da mu je zaista vrijeme da krenemo sa dohranom ali sacekat cemo ipak da napunimo 6 mj., pa nek sve bude po propisu ...u svakom slucaju hvala vam svima ovdje na Forumu na podrsci

NINOLINO avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

ma brzo ce nam dohrana za nekih 10 dana...rekoh strah me fata i panika..al se i veselim ..al iskreno bilo je tesko jos od treceg mjeseca odupirati se raznoraznim zenama koje su nagovarale da krenem sa dohranom..tad sam nekako i usla na forum sa istim pitanjem...Al eto izdrzala sam...nego nekako vidim da je i bebonja psihicki postao zreliji sada i da mu je zaista vrijeme da krenemo sa dohranom ali sacekat cemo ipak da napunimo 6 mj., pa nek sve bude po propisu ...u svakom slucaju hvala vam svima ovdje na Forumu na podrsci...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •