ja uopće nemam grižnju savjesti, valjda zato jer znam da nije za nju dobro i gotovo
ja uopće nemam grižnju savjesti, valjda zato jer znam da nije za nju dobro i gotovo
Ni ja nemam grižnju savjesti. Najedu se oni svoje hrane.
Apri - u vezi fermentiranih - jogurt - koji? Mislim da bi voćni bolje prošao, a znam da je obični zdraviji. Tvoje viđenje?
Svježi sirevi - opet koji i u kojoj kombinaciji?
Miješati svj. sireve s voćem ili povrćem?
Svježi sir meni paše u "slane" kombinacije: sir+palenta, sir+proso, sir+zobene,...
Voćni jogurt, ako misliš da će bolje prihvatiti od običnog, napravi sama.
U obični stavi voće i gotovo.
Muči me što su mi malci povraćali od kombinacije voće + gris (mliječni griz) i od onda strahujem od kombinacije mlijeko + voće![]()
Anemona - imaš li prijedlog koji sir? Zagrebački, onaj u marami, neki treći?
zagrebački je ok
ima mali milion proizvođača svježih sireva
meni je lidlov zrnati mrak
mada imaju neko novi koji je s vrhnjem i taj mi je grozan
Meni je Zagrebački ok, taj je djetetu najbolji, ako nemamo domaći.
Recimo Veronikin mu ne valja, kaže prekiselo.
Šumskovoće, pa onda im nemoj davati kombinaciju jogurt/voće, moje dijete nikad nije kušalo tako nešto. Predložila sam jer si sama spomenula voćne jogurte.
Dodatak: inače mu je jako fini i zrnati sir. To je jeo u starijoj dobi.
Ni ja nemam griznju savjesti. Nego dam mandarinu recimo iako nema godinu dana. Moj ped tvrdi da to s provokacijom alergije i nema puno veze - barem sam ga tako shvatila (sto se babi tilo...)
Kod mene u obitelji svi neke alergije imaju kao i starija curica kojoj sam sve davala po tablici. I sad s 5 godina svako malo neka urtikarija a nikako skuzit na sta tocno. tapkamo u meaku i nagadjamo. Kod mladje nema reakcije na mandarinu. Da je alergicna reagirala bi i sad i sa 12 mj.
Probat ću Zagrebački. Meni su svi svježi sirevi gadni dok su sirovi, ali pak pečeni u palačinkama (s jajima i grožđicama) su mi mrak
Što se jogurta tiče, imam tetu koja radi u Dukatu. Preporuča najobičnije jogurte, nikakav čvrsti niti tekući jer su oni dodatno "obrađivani", namaz sir kaže bolje uopće ne, jer unutra ima svakakve kemije, stabilizatora, aditiva. Najbolje doma sir namaz sam napraviti. Ja svom prvom djetetu nikad nisam davala kombinaciju sir i voće ili žitaricu i voće, uvijek povrće i žitaricu.
Niti ja tako ne jedem pa nisam ni njemu davala
Ma ja jedem sve, pojedem voće, pa zalijem vodom. U jogurt utrpam bananu, zobene i žlicu marmelade. Show. Ali djeca nisu na mamu, tj nemaju čelični želudac...
A koji obični jogurt? Koliko sam zadnji put vidjela, bilo je čvrstog i tekućeg. Na ni jednoj etiketi ne piše "običan"![]()
Šumsko voće, zašto ne daš svježi sir, skutu i jogurt od Latusa? To je domaće, svjeće i nema aditiva. Moja obožava njihove jogurte (i sam i kad ga umiješam s palentom i kuskusom; svježi sir i skutu manje, ali pojede).
Zuska - oni su mi bili prva opcija, idejno. Ali sam naletila na mlijeko kojem je čep (onaj plavi, tvrd ko sam vrag) bio oštećen i mlijeko je bilo kiselo. Pa me bilo strah da ću naletit na pokvaren jogurt.
Ali tom logikom i dukatov može bit oštećen, pa pokvaren.
Uzmi 2-3 jogurta za početak, malo sira, pa probaj...Meni do sad ništa njihovo nije bilo pokvareno.
Koliko je dozvoljeno dnevno jednogodišnjem djetetu mandarina i naranči? Moja bi mogla pojesti bar dvi kile odjednom, ne znam mogu li joj kako naštetiti s tim ili? dam joj nekih 4,5 u čitavom danu (mandarina), više se ne usudim, ne znam zašto
Uf, ja dam jedan i strepim....
šumskovoće, ne kužim od ćega strepiš od mliječnog ili mlijeka općenito, možda im je rano ak je mlijeko u pitanju
trina mislim da tak malome je dost i preveć 2 komada mandarine
Posljednje uređivanje od jelena.O : 04.12.2012. at 15:22
prvo dijete mi je u početcima dohrane papao ko lud. pojeo bi 120 - 150g kašice bez problema. čak i više.
a malena mi sada jedva promrlja 30-60 g.
uopće ne znam dal da to smatram obrokom.
koliko su vaši pojeli na početku i jel tak malo klope mogu smatrat da je sita?
Super. Dobro je znati.![]()
Nego... Smjehuljica guta pljukance. Prvo ih je žvakala, a onda je valjda pronašla lakši način...jednostavno ih proguta,.![]()
Umrla sam kad sam shvatila što radi i sad ih skidamo s jelovnika... jednu od rijetkih stvari koje je jela.
Je li klinci to inače rade? Mislim, guta ona male komadiće svega, ali baš cijeli pljukanac...?
Posljednje uređivanje od Mojca : 04.12.2012. at 22:47
Ne znam, moja ih još nije jelaPa kakva je stolica nakon toga?
![]()
mojca, a da ga malo usitniš s žlicom ili nožem
Moji svi su jeli količinski dosta, ne znam koliko je to u ml ali dosta. malena mi sad jede minimalno, obroci su joj stvarno mini a i ona je mini, ima godinu dana i manje od 9 kila. Takva je kakva je. I ja sam uvijek bila najmanja..pa je valjda povukla moje gene. Ja to tako tumačim (nije ni loše, jedno dijete koje ne voli hranu, od njih četvero).
Znači, ne bi joj trebalo ništa biti od viška vitamina c. Ona stvarno voli mandarine, to je jedina hrana koju baš voli, stalno traži mandarine, a i imamo domaće pa je to još jedan plus, direkt sa stabla.
Jogurte ja njoj dajem od 8,9 mjeseca, kupujem najobičnije.
Što su pljukanci?
pljukanci su vrsta tjestenine
jede se u istri
mandarine joj daj, ali nemoj baš pretjerivati
i, nemoj se iznenaditi ako joj požute tabani i dlanovi
Onda neće. Neće kašice i usitnjeno.
Komadić mora bit bar kao za francusku.
Naravno, kad sam to skužila počela sam ih rezati, ali oni su zgodna oblika za primiti u ruku, baš kako BLW preporuča.
Kad mogu pocet koristit zacine tipa petrsimul i komorac oliti kopar?
Izguglala sam:
http://www.google.hr/imgres?q=pljuka...,r:2,s:0,i:100
na tabanima i dlanovima još ne vidim ništa ali dobro da si me upozorila
Jelena O - ma strepim od sve alergogene hrane, KM i mliječni proizvodi, jaja, agrumi... Do sad su samo jednom imali flekice po donjem dijelu leđa, ali nisam ziher da li je bilo od jogurta ili od nečeg drugog.
Jučer su jeli voćeManji jabuku, veći jabuku i bananu. Kako sam samo bila sretna!
I mijenjamo im AD, sad sam već 100% sigurna da mi manji ima brabonjke od AD-a koji im dajemo, jer je svaka kaka brabonjak, osim one od povrćne kašice.
Nije mi jasno zašto proizvođači AD-a tvrde da se na AD-u mora ostat do djetetove 3. godine![]()
OK, KM ima više proteina nego što treba bebi, ali ako se razrijedi vodom, taj se omjer smanji. A enzimi za probavu KM-a bi već trebali biti u crijevima.
Ne znam ni sama što mislit i kako planirat. Ako je do njihovog zdravlja, kupovat ću AD i do 3. godine, ali mi nekako nema smisla.
Da li je to opet marketinški trik na koji uspješno nasjedam?
Jadranka mi koromač koristimo za čaj, ali i kao hranu - korijen skuhamo među povrće. I to od uvođenja dohrane, tj. od njihovih 6 mjeseci.
Za peršin mislim da bi isto mogao proć, u juhama kao začin.
Mi koristimo svo jestivo korijenje (mrkva, luk, koraba, korijen peršina, koromača...) da bi poboljšali okus kašice i da bi kašica što više okusom ličila na povrćne juhe i umake koje MM i ja za nas radimo.
A po pitanju količina, moji su daleko iznad neke pristojne količine. Za njihov ručak se kuha preko 500 grama povrća, koje im umiksamo i damo. Sve se pojede.
I mislim da sam skužila misterij oko dizanja želuca na meso. Čini mi se da sam stavila previše mesa u kašicu.
Na tih 500 grama povrća sam bila stavila jedna cijela pileća prsa. CCA 200 grama. Može bit da sam pretjerala, pa da im se radi toga nije svidjelo.
znam kako ti je za sam i za prvog strepila, a on tad nije imal ništa, a onda nadobudno krenula dojit drugo djete, a ono alkergičar,pa me strefi još i treće koje je alergično na sve i svašta. okani se mlijkeaka, ak hoćeju i mogu nek jedu jogurte, a ad ak hoćeš i ne trebaš im davat ak dosta jedu tog mliječnog, koj ne pije ad, a ni klinka nakon kaj smo s njene 3.5godine skužili da je alergična na njezino zamjensko
Cure, kako da pripremim ciklu za bebu? Imate kakve ideje s čime da kombiniram?
Ja sam ju skuhala u komadu i narezala na listiće, kao sebi za salatu, poput onih iz tegle.
Prvo me je gledala u čudu, pogled je govorio "ti zbilja želiš da ja TO jedem?", a onda si je uzela komadić i "nalijepila" si ga na majicu. Valjda joj se boja učinila prikladna za modni detalj.![]()
jelena.o znam da ti znaš
s čim se mogu zamjeniti orasi u kolačima?
za alergičare
prvo zakaj bi mjenjala, drugo probaj s rogačem nije isti okus( inače to je zamjena za čokoladu9, ali ak hoćeš da ti izgledom bude ko orasi onda trebaš zet pržene pšenične klice ( još da se sjetim ima još jedan naziv, očito to nisam u zadnjih dve godine upotrebljavala vidi se) sad pazi jel taj netko smije jest . IMaš toga i u mercatoru, i Dm
ciklu tretirajte kao krumpir
moji pretežno ciklu jedu sirovu, ali to su počeli s više od godine dana, sad pretežno naribam mrkvu, ciklu, korabu, pa se to jede s prstima
jelena hvala, imala sam u planu kolač povodom nekog događaja ali ima dio orasa u kremi
našla sam nešto što nam bolje paše
hvala u svakom slučaju
pitanje:
skuhala sam korabu, mrkvu i jabuku i smiksala i ostalo mi puno toga ( taman joj je prošla trodnevna viroza pa i nema baš apetita)..
mogu li višak spemiti u frižider za sutra?
Ja ne jedem povrće od prethodnog dana. A kamoli da bi djetetu dala.
aha, pa zato i pitam, nisam nekako sigurna da li je pametno joj dati nešto odstajalo...mislim ja bi jela ali ona je tek u počecima dohrane pa pitam iskusnije...
Ni ja ne bi dala nešto od jučer, niti nešto što je malo dulje stajalo.
Nabacat ćeš se još toga, taman kad pomisliš da si naučila skuhati taman koliko treba, doći će u fazu da će htjeti još..ili neće htjeti uopće pa ćeš opet baciti.