Stranica 97 od 182 PrviPrvi ... 47879596979899107147 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,801 do 4,850 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja stvarno kuham prave žgance od kukuruznog grisa ili brašna domaćeg od kumice, često i mješavine toga kaj mi padne pod ruku, i nikad to nisam kuhala duže od 25 minuta

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku
    Kupila sam onaj neki griz od pira od alnature! Kak se to kuha? Isto kao palenta?!

Kako dajete raž i jecam?! Koji kupite i kako se to kuha?!

Hvalaaa!!

Vezano za pijenje vode u kadi, i moj to rado pogotovo od kad je otkrio pljuskanje rukama po vodi! A prvo sto mi je patronazna rekla prilikom pokazivanja kako da ga kupam bilo je mama pazite samo da ne pije vodu u kojoj se kupa! Kao i mnogo toga to je kod nas naprosto mission impossible
    je, isto ko palenta, al se kuha krace od palente. (alnaturina palenta 20min, griz pira 10). pise cak i omjer, al ja to, ko i sve ostalo, od oka.

raz i jecam imam pahuljice, ista procedura ko i zobene, mozda se malko duze kuhaju, a u zrnu umjesto da namacem, u ekspres loncu, ko i grah, jer kod mene ne postoji opceija navecer za sutra. osim ak treba izvadit iz zamrzivaca domace pile za obiteljski rucak

za vodu, potpis na apri.
    to je cista voda, tijelo im je cisce od poda kojeg lizu

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

hvala cure
    Kuhala sam ga daklem 10 min. smjesala s malo kruške i jabuke. -niš nisam miksala. Fino je pojeo. Ono po svom, par žličica i aj bok!
    Pocico sada ko da niš nije jeo.

Jučer sam gledala u DM-u za te pahuljice, ali ne vidjeh?! Malo cu bolje pogledat.
    a ako kupim u zrnu koliko dugo se to kuha normalno? Nabavila sam i ekspres lonac, al suludo mi u toj lončini kuhat žlicu zitarica?
    Znate što, primjetila sam da on to hranjenje na žlicu uopće ozbiljno ne shvaća, on malo pojede i krene se vrtit i okretat i bacat žlicu na pod (što je znak - vadi me van!)
    Valjda ce se i to promijeniti.

Palčice hvala za recept za desert, bas ću probat

Još jedan update - dala sam mu kuhanu brokulu u ruku po Zuskinom naputku - to je prva hrana koju je stavio u usta sam (inače sve u čudu gleda i baci) bas je bilo zabavno!

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Upozorenje: sadržaj ovog maila nije za svakog

Iako je moja jučer za večeru imala griz (kojeg je pojela), inzistirala je da proba jelo koje smo jeli djed i ja.
    I svidjelo joj se jako, morala sam čuvati tanjur jer je u jednom trenutku zagnjurila šaku, izvukla tripicu i slasno je pojela.
    Ne pamtim da je toliko puta rekla "njam, njam, njam" dok je nešto jela. A zna to govoriti.

Tako smo u obitelji dobili još jednog tripera, sad smo većina, tata je u manjini

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ta je za moju kuću!

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ajme jadan tata!!!
    Meni je deset godina u ormaru smrdilo na tripice zbog jedne tripicade, joj kad se sjetim toga moglo bi mi se opet rigati!
    Zna li netko jesu li pitome sparuge, dakle one iz uzgoja, jestive za bebu 10,5 mj?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Po meni šparoge, divlje i uzgojene, mogu bilo kad u dohranu jer je riječ o divnoj, jako zdravoj, lako probavljivoj namirnici. Mi ove divlje damo curki da ih cucla i gricka prisne (uzgojene nisam dugo imala doma).

p.s. Tripicijada..to se sad zove triperijada (triperi.net i to su eventi samo takvi, mljac.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Inače, šparoge su, između ostalog, i bogat izvor folne kiseline.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ajme Zuska tvoje je dijete zivo cudo! I sparoge divlje gricka? Fenomenalna je!

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Voli jesti, a kad ne jede, onda se pravi da jede (pravi se da kuha u maloj šalici sa žlicom i onda hrani bebu i sebe).

A sad za ozbiljno jer ponekad budemo zabrinuti:
    ne može trpjeti da netko nešto jede, a onda ne.
    Ili da je na stolu nešto jestivo, a onda to nema u ruci. Ne nešto od toga, nego, kad bi moglo, sve.
    Je li proždrljiva? Ako da, zašto? Gdje smo pogriješili? Ili je to normalna faza takve djece?
    Nije debela, dapace, mršavija je od svojih vršnjakinja (iako ima trbuščić, na kojeg je ponosna ).

p.s. Trebam li maknuti s topica dohrane na topic prehrane? Meni je ovdje lijepo

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, šparoge su, između ostalog, i bogat izvor folne kiseline.
    kako si me sjetila!
    reci cu mojima da uberu na moru sparoga i donesu mi. ima ih? onih tankih, divljih? to moze?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme Zuska tvoje je dijete zivo cudo! I sparoge divlje gricka? Fenomenalna je!
    moja je luda za mladim lukom i mladim cesnjakom, to isto gricka.
    grickala je i krastavac, vulgaris, kupovni

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da, Leonisa. Šparoge su čistači organizma, izrazito korisne i zdrave, nešto najbolje što nam proljeće daje, jedite ih koliko god možete.

Naime, ja bila zatrudnila početkom trećeg mjeseca i tog proljeća šparoga je bilo jako puno (omjer sunca i kiše bio je idealan), stalno smo ih brali i jeli. Ja sam pokušavala piti tablete s folnom, ali mi se dizao želudac na njih, a organizam mi je neobjašnjivo tražio šparoge, stalno bi ih bila jela, luđački sam ih željela. I onda sam išla čitati - i saznala svega lijepog o šparogama (pa i to da imaju hrpu folne kiseline).

Šparoge, divlje, rastu od trećeg do šestog mjeseca. Ali nije dobro ako nema kiše, tad ih ima malo i tanke su, su suhe... A nije dobro ni ako nema sunca (tj. ako ima previše kiše kao što je bilo ovog proljeća, nema ih, kasne...)
    Posljednje uređivanje od Zuska : 17.04.2013. at 15:12

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ha ha ha! Samo ti nama ostani ovdje Zuska, bas ti je fora djevojcica. Ja mislim da je to ok da sad jede jako puno, na koncu i odbijanje hrane kasnije dodje u modu, tamo iza 2 ili 3 godine, bar u nekoj kracoj fazi cisto da se testiraju roditeljske reakcije. A ja sam jednom naisla na podatak da trogodisnje dijete treba vise kalorija dnevno od mene. To me bas iznenadilo. Za ovako male ne znam al pretpostavljam slicno jer i oni rastu

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

o daaaa!
    sjecam se starije kako je non stop jela i kako je sve jela. svi su se cudili kako jede salate i sirovo povrce.
    a onda prestane i to i krene zanovijetanje.

prvo je bila ovisna o jogurtu, danas ga mrzi.
    pa o smokvama, ne voli ih vise.
    u maslinama se davila, sad ih mice s pizze.

da se nju pita jela bi pohanu ribu i tjesteninu svaki dan. i hamburger.
    srecom, ne pita je se.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Naša curka definitivno jede više nego što jedem ja ili MD.
    Kaže mi frend nutricionist da puno djece u vrtićkoj dobi uđe u fazu koja traje negdje do početka puberteta, a to je odbijanje hrane, probirljivost, jedenje samo nekoliko vrsta namirnica i sl.
    Pa si mislim, ajde, sad barem jede.
    Ali ponekad se pitamo je li pretjerano. I primijetila sam jednu crtu koju i ja imam, ako je gladna, jako je nervozna, spusti joj se roleta na oči.
    Prije i poslije banane to nije isto dijete

Neću više daviti, ali ako netko ima dijete mega svejeda, voljela bih malo razmijeniti iskustva.

Edit: evo, Leonisa upravo potvrđuje mog frenda
    Posljednje uređivanje od Zuska : 17.04.2013. at 15:22

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajme, nije valjda u pubertetu! ima tek 7!

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Moj je ostao skoro razocaran kad je rekao da nece jesti a mrtvo hladno maknula tanjur i rekla mu da se smije dignuti i ici igrati. A mrkve je obozavao jeo ih na tone. Onda se u vrticu sprijateljio s deckom koji ne voli mrkve. I od tada kad ugleda mrkvu odrzi cijeli govor protiv mrkve

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ajme, nije valjda u pubertetu! ima tek 7!
    Pročitaj bolje! Faza od vrtićke dobi do početka puberteta (dakle do nekih, šta ja znam, 11 godina - ili kad im već u 21. stoljeću počinje pubertet). Tvoja je u sredini te faze
    Posljednje uređivanje od Zuska : 17.04.2013. at 15:27

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Naša curka definitivno jede više nego što jedem ja ili MD.
    Kaže mi frend nutricionist da puno djece u vrtićkoj dobi uđe u fazu koja traje negdje do početka puberteta, a to je odbijanje hrane, probirljivost, jedenje samo nekoliko vrsta namirnica i sl.
    Pa si mislim, ajde, sad barem jede.
    Ali ponekad se pitamo je li pretjerano. I primijetila sam jednu crtu koju i ja imam, ako je gladna, jako je nervozna, spusti joj se roleta na oči.
    Prije i poslije banane to nije isto dijete

Neću više daviti, ali ako netko ima dijete mega svejeda, voljela bih malo razmijeniti iskustva.

Edit: evo, Leonisa upravo potvrđuje mog frenda
    Ja imam - dvoje izjelica. Znaju pričat samo am-am, njam-njam i mama (što opet znači hrana)
    Pojedu više od mene i MM-a
    Sad znam da je uzrečica Radim da bi prehranila obitelj - točna!

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Znači li to da se kad i špinat i blitva može dati mlada kopriva?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Znači li to da se kad i špinat i blitva može dati mlada kopriva?
    Evo, Palčice, zavirila sam u svoj herbarij samoniklog bilja (načinjen na proljetnim obilascima s jednim vrsnim poznavateljem samoniklog bilja) i tamo kaže kako je kopriva jedna od 4 stupova zdravlja među samoniklim biljkama (uz trputac, maslačak i stolisnik). Dakle, izazito je zdrava, a za točne informacije o njenim nutritivnim vrijednostima preporučam malo surfanja.

No, ono što jer tebi važno, kaže herbarij sljedeće:
    - mrtva kopriva (ona koja ne peče) izvrsna je za čajeve, maneštre, salate, jela s jajima (kajgana).
    - kopriva žara u kuhinji se upotrebljava umjesto špinata.

Dakle, zaključujem da možeš pripremati koprivu kad i špinat i blitvu.

p.s. ima li kakav topic o samoniklom bilju?

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da li paničarim bezveze?

S prvim djetetom dohranu sam počela sa 6mj. počeli smo sa povrćem iz našeg nešpricanog vrta, žitaricama, voćem...sve po Rodinoj tablici.

Drugo dijete...rođen je mjesec i pol ranije, sada će za koji dan 7 mjeseci, još nismo počeli. Ne znam ni sama s čime početi, jedino imam u škrinji naših buča...daleko je još do povrća iz našeg vrta. Kupila sam i nešto žitarica.

Grozim se jabuka, kruški i povrća iz velikog trgovačkog centra, a nemam u blizini plac gdje bih lovila neku kumicu...

Kad mi je iz vrta usfalilo kupovala sam i kod Severa (bila sam često u Zg) ali sada čujem da i on kupuje na Zelenoj tržnici ma tko će znati više....ali izgleda da neću moći pobjeći od povrća od tko zna kuda tretiranog tko zna čime

Aaaaahhhh najrađe bih da cica samo još koji mjesec

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Evo, Palčice, zavirila sam u svoj herbarij samoniklog bilja (načinjen na proljetnim obilascima s jednim vrsnim poznavateljem samoniklog bilja) i tamo kaže kako je kopriva jedna od 4 stupova zdravlja među samoniklim biljkama (uz trputac, maslačak i stolisnik). Dakle, izazito je zdrava, a za točne informacije o njenim nutritivnim vrijednostima preporučam malo surfanja.

No, ono što jer tebi važno, kaže herbarij sljedeće:
    - mrtva kopriva (ona koja ne peče) izvrsna je za čajeve, maneštre, salate, jela s jajima (kajgana).
    - kopriva žara u kuhinji se upotrebljava umjesto špinata.

Dakle, zaključujem da možeš pripremati koprivu kad i špinat i blitvu.

p.s. ima li kakav topic o samoniklom bilju?
    Jedemo inače koprivu kad je sezona, no naravno mladu, one manje listiće treba brati i paziti da nije blizu prometnice. One su sakupljači olova, pa zato.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod nas je konacno krenulo malo bolje, pocela je dulje (3-4 umjesto 1-2 min) dojiti ako joj ujutro napravim malo vecu pauzu. Ujutro to mogu jer sam sigurna da nakon nocnog maratona nije gladna Tijekom dana doji krace ali joj nakon 5 min ponudim opet (nakon sto zadovolji znatizelju zbog koje je prestala jesti, stogod to bilo, nekad nabor na posteljini, nekad nesto na stropu....), pa pojede jos malo.

Onda ide voce, koje po novom ne voli, pa uzme svega zlicicu-dvije, pa cica, pa rucak koji je jucer i prekjucer pojela po 60 ml (hranila sam ju iz posudice s oznakama). Pripremim joj oko 150 ml, nekad je znala pojesti po 100 ml...onak moja odokativna procjena. Ja zadovoljna, najvise jer je produljila podoje!

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

mašnica - ne znam u kojem si gradu, no nerijetko imaju one mreže bio farmi gdje pojedincima dostavljaju košarice sezonskog v. i p. na tjednoj bazi. Možda tako da probaš. Do tada imaš suhe šljive i marelice iz bio uzgoja i žitarice.

Mi probali oslića i sviđa mu se. Postala sam maherica u potrazi za bio izvorima. Imam barbu za jabuke (no, gotovo ih nema više, već dehidriraju), za ribu, a sad i za piletinu. Sutra nam stiže pile s mini eko farme - nemam ga pojma tretirati, ne jedem to. Ja ću to u škrinju. Ne prakticiram tako, no nije zamrzavanje loše kad znaš da su izvori provjereni.
    Posljednje uređivanje od palčica : 18.04.2013. at 19:36

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

@ Zuska
    Nisi jedina, imam ja doma jednu po tvom opisu identičnu. Čim čuje zvoncanje tanjura odmah viče oće oće, ili dođe kod bake i odmah gleda u kuhinju što ima za pojest. I koliko god smo navikli, ponekad ima takav apetit da se zabrinemo, a i u nekim situacijama nam bude neugodno. Npr. dođem po nju neki dan u vrtić i sjedi ona za stolom i jede, pitam tetu jel se sada probudila, kaže ona ne, ona sjedi dok sva djeca ne pojedu i žica hranu dokle god je ima... Moram priznat da mi i nije bilo baš ugodno, ali za bilo koga tko ju zna je ništa iznenađujuće Jede praktički sve što joj dođe pod ruku i sve joj je mega ukusno. Po meni je bitno takvoj djeci osigurati kvalitetnu prehranu bez ograničavanja količina jer nekako sumnjam da imaju takav apetit bez veze. Nekoliko puta sam pokušala ograničavati količine i završilo je na tome da je praktički stalno žicala nešto za jest, ovako barem pojede koliko hoće i mir je neko vrijeme. Iako me s vremena na vrijeme pere briga, kada vidim skladno građenu i veselu curicu, brzo me i prođe.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Šparoge, divlje, rastu od trećeg do šestog mjeseca. Ali nije dobro ako nema kiše, tad ih ima malo i tanke su, su suhe... A nije dobro ni ako nema sunca (tj. ako ima previše kiše kao što je bilo ovog proljeća, nema ih, kasne...)
    bome,mi smo zavrsili s branjem,zmije su izasle...
    nakon 2 bliska susreta u zadnjih par dana smo odustali od daljnjeg branja...skrinju smo ionako napunili zalihama...
    a i kuke su skoro pa prosle...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Jainina prvotno napisa Vidi poruku
    @ Zuska
    Nisi jedina, imam ja doma jednu po tvom opisu identičnu. Čim čuje zvoncanje tanjura odmah viče oće oće, ili dođe kod bake i odmah gleda u kuhinju što ima za pojest. I koliko god smo navikli, ponekad ima takav apetit da se zabrinemo, a i u nekim situacijama nam bude neugodno. Npr. dođem po nju neki dan u vrtić i sjedi ona za stolom i jede, pitam tetu jel se sada probudila, kaže ona ne, ona sjedi dok sva djeca ne pojedu i žica hranu dokle god je ima... Moram priznat da mi i nije bilo baš ugodno, ali za bilo koga tko ju zna je ništa iznenađujuće Jede praktički sve što joj dođe pod ruku i sve joj je mega ukusno. Po meni je bitno takvoj djeci osigurati kvalitetnu prehranu bez ograničavanja količina jer nekako sumnjam da imaju takav apetit bez veze. Nekoliko puta sam pokušala ograničavati količine i završilo je na tome da je praktički stalno žicala nešto za jest, ovako barem pojede koliko hoće i mir je neko vrijeme. Iako me s vremena na vrijeme pere briga, kada vidim skladno građenu i veselu curicu, brzo me i prođe.
    Identično, i za baku i za žicanje! Dobro, naša ne ide u vrtić, ali žica svih nas stalno. Odvalila sam na scenu sjedenja za stolom i žicanja, da, točno mogu i moju zamisliti da to radi, lol. Meni bude neugodno kad smo u gostima .

A zar nismo već ustanovile da su slične i po nekim drugim stvarima? To je ipak ista berba

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    bome,mi smo zavrsili s branjem,zmije su izasle...
    nakon 2 bliska susreta u zadnjih par dana smo odustali od daljnjeg branja...skrinju smo ionako napunili zalihama...
    a i kuke su skoro pa prosle...
    Kod nas u Istri tek sad ih je milina, praktički do prošle srijede bila često kiša i bilo ih manje nego inače.
    Što se tiče zmija, u branje šparoga se ide sa psom. Zmije se plaše vibracija (koje proizvode naši koraci, trčanje i sl), a pas stalno trčkara oko tebe i samim time plaši zmije. Ja u branju šparoga nikad nisam imala neki ful bliski susret, ok, vidjela iz malo daljega i čula kako šturaju, ali dok bježe od mene, ja zadovoljna

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

uh, istarske sparoge. da mogu do njih sada uopce ne bi razmisljala da li ih mala moze ili ne moze jesti. ja bi ih pojela!

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

huh, jeste se raspisale.
    ja sam obična trovačica svog djeteta . stvarno mi nije usput otići do neke tržnice s organskom hranom, naše domaće jabuke s grunta smo pojeli. ako joj dam bilo koju kupovnu kašicu u rijetkim trenucima kad jurim pa joj ne stignem skuhat (kruška, jabuka), ona se sva ospe ispod i oko desnog oka pa preko pola glave . očito joj neki sastojak za konzerviranje ne odgovara. a ako joj dam povrće ili voće iz trgovine, koje doma pripremim, to joj ne škodi u smislu alergije, ali tko zna kaj sve pojede od otrova, odnosno u kojoj količini....

mi smo do sad uspješno odradili: jabuku, krušku, korabicu, tikvicu, palentu i rižine pahuljice. kad napuni 7 mj. idemo na nove okuse.

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Franny i ja si mislim kakva sam!?
    Ja kupujem na trznici, sigurno nije iz bio uzgoja! I tretirano je ko zna cime! Al sta cu! Sve dobro operem ogulim i gotovo! Uostalom u 9.mJ. ce uci u jaslice i nisam bas ziher da im oni kupuju bio povrce i voce!
    Jedino proso i pir evo kupim u dm-u! Zganci i griz instant od francka

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

A kako vi koje kupujete bio znate da doista jest bio? Na majkemi prodavaca ili ima propisanu bio oznaku s propisanim kodom i brojem za pracenje preko interneta, datumom berbe i ostalim podacima?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Voće i povrće izgleda drugačije. Jabuke su male, neugledne, crvave. Nešto što kupim ima oznaku, certifikat i da je bio i da je fair trade. Nešto pretpostavim. Nešto vjerujem. Nešto ne. Ne trošim na druge stvario, eto nama je kvaliteta i izbor hrane dosta važna i inače.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nismo isključivi u svemu, naravno. Kuham i ja instant palentu, kupim si kekse, sladoled i slično. No, dosta sam ogorčena tretiranjem svega pa mi se ne da trovati dijete dodatno - trudim se koliko naš novčanik i organizacijske, vremenske sposobnosti dosežu. A mm i ja smo imali privilegiju odrastati na domaćoj hrani iz vrtova svojih mama i baka pa znamo razliku, prepoznati okuse. Nisam zato ništa bolja mama od vas. To radim jer je mene izbor hrane skinuo sa mnogih lijekova, rješio štošta i cijenim to.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ma ne Palcice, ne mislim ja da to rade i bolje ni losije mame, jednostavno pitam jer kad sam u Hrvatskoj ni sama se ne znam orijentirati ako nije od tete s place koju poznam i ona sama mi kaze ovo sam spricala to ti necu prodati. A znam da se u onom famoznom ducanu prodaju spricane mrkve sprljane zemljom koje zbog toga odjednom postanu bio a bio nisu. A kad nisam u Hrvatskoj onda ne razmisljam previse jer svo bio voce i povrce mora biti upakirano, oznaceno kao bio s kontrolnim brojevima, certifikatima brojem koji kupac na internetu moze provjeriti sve o tom pojedinacnom komadu voca ili povrca i koji je po sustavu pracenja i oznacavanja zajednicki svim zemljama da bi se uopce smjelo prodavati pod bio. Kuzis? Cesto mi se cini da kojekakvi prodavaci magle proglase bio sve ono sto je malo rustikalnijeg izgleda bez da je konkretni proizvod doista oznacen (propisno) kao bio. No dobro sad sam se raspisala, a za koji mjesec s EU propisima mozda se i to mora promjeniti. Ali nemoj da te buni ljepota mrkve ili tikvice jer npr propisala EU i kako mora izgledati mrkva ili tikvica u prodaji, koliko cm itd,a one koje sram ih bilo narastu - grbave - idu u proizvodnju preradu za druge vrste trzista.
    Imam bio jabuke lijepe ko za razglednicu, one kvrgave otisle u proizvodnju bio sokova i marmelade.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Kužim. Sve se mi trudimo, koliko nam to tržište dozvoli. Čekam svoj vrt pa će drugo dijete imati tu privilegiju. A opet, i ovo ima baku i prabaku na selu što je velika prednost.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja kupujem u EU bio ducanu i stvarno je voce i povrce uglavnom lijepo. Tu i tamo su neke jabucice male i grbave i jos skuplje, neka starinska vrsta kaze moja mama. Ali najvise volim svekrvino s vikendice, samo sto toga ima malo i povremeno... Meso - nemam nikakav pouzdan izvor, na zalost. Ima ga u tom bio ducanu, ali nisam jos probala, nisam sigurna koliko se prodaje, koliko je svjeze...Tiziana znas mozda koliko se strogo kontrolira ducane?

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Mogu li se mahune moje svekrve koje su spricane modrom galicom smatrati bio? Ja mislim da ne mogu al mozda grijesim

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kupujem u EU bio ducanu i stvarno je voce i povrce uglavnom lijepo. Tu i tamo su neke jabucice male i grbave i jos skuplje, neka starinska vrsta kaze moja mama. Ali najvise volim svekrvino s vikendice, samo sto toga ima malo i povremeno... Meso - nemam nikakav pouzdan izvor, na zalost. Ima ga u tom bio ducanu, ali nisam jos probala, nisam sigurna koliko se prodaje, koliko je svjeze...Tiziana znas mozda koliko se strogo kontrolira ducane?
    Ne kontrolira se ducane nego proizvodni proces, uzgoj ili sto vec. Pa ako na netu ukucas onaj broj s certifikata dobijes opsirnije podatke o tome sto si kupio. Jednom sam si dala truda isla na te stranice, cini mi se da ministarstvo poljoprivrede vodi taj upisnik. Inace najsretnija sam kad nadjem sve coop-ovo njihova linija bio je viviverde, pa od voca povrca nadalje. U vecim marketima drze i meso te linije. Jogurti, mlijeka, svakovrsna brasna, paste ulje ama bas sve. I inace za ne-bio stvari imaju svoj propis koji jamci 80% manju upotrebu pesticida od one koju dozvoljava zakon i ne gm

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jos jedno pitanje: kad se djeci moze dati tjestenina? Tiziana kad si ti pocela davati onu sitnu bas za djecu?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ona bez jaja, s 11.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Jos jedno pitanje: kad se djeci moze dati tjestenina? Tiziana kad si ti pocela davati onu sitnu bas za djecu?
    Sa 7 mjeseci za veceru. Najprije model tempestina jer je najsitnija, potom i one ostale zvjezdice, srca itd. Imas baby sir koji se u tu juhicu umijesa, ja ne mogu zbog alergije, zato dajem prsut. Znam da ovi ne alergicni daju naizmjence prsut i sir.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala, mislila sam mozda joj to skuhati pa da jede prsticima, kad dodje vrijeme, da vjezba pincetni hvat.
    Stavljala bih joj to i u papice s povrcem za promjenu. Ta mala tjestenina je bez jaja, jel da? Ovo sa sirom i sunkom jos nisam usvojila, previse mi je razlicito od nase prehrane, iako je starija u vrticu skroz prihvatila taj djir Ali vjerujem da taj parmezan za bebe nije tako slan kao pravi? U svakom slucaju, do vecere jos nismo dosli...

Ona nije alergicna ali ima atopijski, tako da su nam jaja i mlijeko savjetovani tek iza 1. rodjendana. Gluten moze vec sada (kazu alergolog i pedijatrica), ali jos joj nisam dala nista sto ga sadrzi (skoro 9 mj). Izgleda da su novije preporuke da se gluten ne odgadja predugo...bar mi tako kaze pedijatrica.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Naravno da je bez jaja. Ja to kuham u povrtnoj juhi ili u pilecoj juhi. Al to ti je tako sitno da tu ni odrastao ne bi mogao vjezbati pincetu. Mozda onu na kojoj ti pise 12+ mj, ova manja je jako jako mala. Tempestina je gotovo kao kasa, nju mozes komotno preskociti. Al 9 mj vec ste o-ho-ho mogli jesti gluten! Sir nije slan, ne govorim o parmezanu nego bas baby formaggino ima ga mellin i taj je bez parmezana a nadjes ga s ostalim djecijim mesnim i inim stvarima, pakiran u dve staklenke po paketu.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    najsretnija sam kad nadjem sve coop-ovo njihova linija bio je viviverde, pa od voca povrca nadalje. U vecim marketima drze i meso te linije. Jogurti, mlijeka, svakovrsna brasna, paste ulje ama bas sve. I inace za ne-bio stvari imaju svoj propis koji jamci 80% manju upotrebu pesticida od one koju dozvoljava zakon i ne gm
    Samo da se nadovezem da se skola od E. suradjuje sa Coopovim predavacima o nutricionizmu, zdravoj ishrani i prirodnoj hrani. Redovito im dolaze odrzavati radionice u sklopu zdrave prehrane, ponekih vikenda bude radionica i za roditelje (bila sam na njima), i njihovi bio proizvodi su zaista bio.

Apolonia-Lu avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

ja bih molila iskusne mame za savjet! naš L ima šest mjeseci i danas smo krenuli s dohranom - rekla bih ne baš uspješno (ili previše očekujem?). odlučili smo se za jabuku, izribala sam na ribež i taj pire još protisnula kroz gazu da dobijem gusti sok. prvu žiličicu je sam posrkao i onda kisela faca. probali smo još nekoliko, primi usta, malo probrlja jezikom i uglavnom pusti da se sve prolije niz bradu i mršti se, neznam jeli upoće šta progutao, čekam sljedeću kakicu da vidim ima li kakve promjene. poslije je navalio na ciku i za danas nećemo više pokušavati. mislimo sutra još jednom probati isto. ako opet bude ista stvar, da li bi bilo pametno odustati od voća i pokušati sa žitaricama? znam da bi trebalo svakih par dana uvoditi drugu namirnicu (s tatine strane su skoro svi alergičari, pa me pogotovo strah brzati), ali neznam koliko biti uporan, ako očito odbija?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Njemu je to sad skroz novo zato probaj jos dan dva prije nego zakljucis da doista odbija. Mozda se jos nije odlucio voli li jabuke ili ne.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prvi puta naravno da rade kiselu facu (ja imam sliku kad je prvi puta moja jela kasicu od jabuke, odvalim svaki puta kad ju vidim). Okus im je drukciji od jedinoga na sto su navikli, tekstura takodjer, nije to njihovo ocito odbijanje, vise... cudjenje.

Pokusaj redovito svaki dan, pomalo, bez prevelikih ocekivanja o kolicini pojedenog i izrazima lica. Kasnije se ti izrazi promijene, vjeruj mi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •