HVala cikla! Znači u teglici se nije pokvarilo. Od sada ćemo stalno biti po prirodi pa mi je to važno - da ne skužimo usred Velebita kako se pokvarilo.
HVala cikla! Znači u teglici se nije pokvarilo. Od sada ćemo stalno biti po prirodi pa mi je to važno - da ne skužimo usred Velebita kako se pokvarilo.
a šta ćeš ti s tako malim djetetom zsred velebita?!
sjedi kod kuće i ne mrdaj!
Tek sada smo sinko i ja pušteni s lanca. Možda te potaknem da napišeš savjete za dohranu u prirodi.![]()
nisam znala kaj je to pediasure pa sam guglajući našla i ovo: http://forum.roda.hr/threads/61863-Pediasure
leonisa, kaj vas važu u peleni i odjeći? nas full gole, samo u tetri.
moja je 8. 4. sa 6,5 mj imala 8100, a sad s 8,5 ima 8600. svi koji ju vide kažu da je buckasta, meni se čini čisto oke, pa me sad živo zanima kaj bu pedica onda nama rekla???
zašto ne uzmu i faktor gibanja u obzir, a ne samo koliko dobiva? ko da su mali pajceki koje moramo toviti i ko da je kilaža jedini pokazatelj normalnog napredovanja???
pa cist ok napreduje.
ja sam joj probala dati toj shake, al nema sanse. nece ona to.
Leonisa, probajte onda pojacati prehranu...nisu to samo prazne kalorije, bebama trebaju i masnoce (mislim na maslinovo, maslac..). A jel bi uspjelo da joj taj shake umijesas u vocnu kasicu?
Btw ja jutros u peleni nasla skoro neprobavljeni zeleni listic - a nije jucer jela zeleno a kamoli u listicima. Mislim da je ubrala nesto u vrtu..
i ja sam nasla prekjucer kod S. a jela je spinat dva dana prije :/
nije brstila zacine taj dan na balkonu :D
problem s time je sto se ne smije kuhati, smije se zagrijavati. a sve ove vocne kasice, ako im dodam tekucinu budu rijetke s komadicima, a to ona ne prihvaca. cak sam griz skuhala ful gusto i onda sipala malo shakea, al to je nista, ni 10ml.
dobila je za veceru palentu s veronikinim kajmakom. nije bas lajkala.
al od sad je "tovim". kruh, maslac. kupila sam crveno vrhnje, pa cemo vidjeti. iako smo sad obje nervozne i mislim da puno nervoznije i manje jede jer joj ja brojim zalogaje i napeta sam pa smo u zacaranom krugu. trebam se skulirati, al zadnjih dana mi se zivot sveo na kuhanje 2-3 obroka jer sta god da joj skuham pojede par zlicica, pa nece i pocne protest, pa kuhaj nesto novo, pa joj daj malo kasnije i samo se natezemo oko jela. imam filing da samo tako provodimo dane i da ja ludim.
da tako niej pocelo samnom, ne bi se bedirala.
u jednu ruku, svi smo mrsaviji, starija ima 22kg sa 7g, ja sam ostala trudna s 45, i kad nisam trudna ili tek rodila (a to traje dok dojim) imam ispod 50. no s druge strane, ko mala sam imala poremecaj metabolizma ugljikohidrata pa me izjeda sumnja i skepsa.
i nasla sam joj puno ketona u urinu neki dan, al sam se malo smirila jer jucer nisam.
Vjerujem da ti nije svejedno, ni meni ne bi bilo. Bilo bi lakse da nadjes nesto sto ima prolaz pa ponavljati isti rucak. Nama je ta dobitna kombinacija razne vrste povrca, komadic mesa - ali stvarno mini, sve smiksano, i onda sitna sitna tjestenina, riza, palenta ili krumpir za pojacati, plus zlicica maslinovog. Otkad znam da to jede, mijenjam samo meso ili bez mesa (ribu na zalost nikako nece, osjeti ju u tragovima), i vrste povrca, s tim da korabica ili tikvica uvijek idu jer su slatkaste. Njoj izgleda nije prejednolicno.
I puno bolje jede otkad sam prakticki odustala od zitarica...s vocem jos nekako prodju, ali s ruckom nikako.
Leo tvoja cura ko moj sin 4 g 21 kg gol ujutro nataste! Sve se pitam nije li mu previse. Si probala spinat sa vrhnjem? To bi moglo biti ok djeca to vole. Kad sam bila mala spinat na mlijeku sam volila jednako kao cokoladu
djeca vole dukatino, moja ne.
cak sam joj i to probala dati. ono junk junka. nop.
sad sam joj za veceru skuhala griz na punomasnom mlijeku. kravljem.
ne mogu vjerovat da sam.
starija mislim nije probala kravlje mlijeko do 2. rodjendana :/
al ga je pojela.
i danas je jela kruh i koricu od pizze u gradu.
hranim dijete junkom.
samoubitcuse.
Ma daj Leonisa! Nije da si joj dala pomfrit i colu. Dukatino i slicno bas ne bih davala ali ovaj masniji jogurt Dukatos npr. bih. Kruh im je takav gust, a vjerujem i korica od pizze. Nije to bas junk... Nisam ja neki nutricionist ali ja bih ju prvo malo udebljala a onda bih malo po malo vracala vise povrca i voca u prehranu. Naravno ne mislim tu na junk tipa hrenovke, keksi, i slicno... I da, ja sam kravlje mlijeko davala starijoj ponekad vec od nekih 13 mj nadalje, isto punomasno...i malenoj cu isto, vjerojatno, ako se ne pokaze da je alergicna. Nadam se da cete imati rezultata!
Ma da ima Charlie pravo. To su sve ok normalne namirnice koje normalni ljudi jedu. Da moji nisu alergicni ja bi joj i pizzu dala ako je iz suvisle pizzerije nekog napolitanca. Rajcica mozarella ulje bosiljak. Sve ok i zdrave stvari.
leonisa, koliko se sara kreće?
koliko radi mišićima?
njoj ne treba pojačavati salo, ono je lagano, od njega vaga neće krenuti udesno
njoj treba mišićnu masu povećati
zaboravi ti na kruh i takve stvari kao temelj prehrane
daj joj mesa i povrća i tjeraj je da trči
Volumenski ista kolicina sala tezi cetiri puta manje od volumenski jednake kolicine misica. A ovo s mesom je meni bas cudno da tu dajete tako malo mesa djeci. Moji u svakom rucku i svakoj veceri imaju ili meso ili ribu. S time da je riba obavezno svaki drugi dan
Mi ne jedemo svaki dan meso, recimo 2 dana u tjednu ne, pa tak i bebi kombiniram, s tim da beba ne podnosi ribu...
Kruh - nisam ni ja mislila na kruh kao temelj prehrane ali bih ga davala, i dajem, nakon obroka, za grickanje i za gust. Jesi sigurna Apri da je za bebe dobro forsirati samo meso+povrce, a masnoce, a ugljikohidrati? Meni nekako zvoni da maloj djeci trebaju...kako ce imati energije za trcanje? Al opet, nisam strucnjak, samo naglas razmisljam.
Ako beba bas slabo jede i odbija obroke vjerojatno joj treba otvoriti apetit pa ce sve ici bolje...vec sam napisala, nama je Tizianin recept upalio (s tim da ipak ne mogu s mesnim pripravcima nego mesom - stvar navike![]()
ma naravno da djeca moraju jesti ugljikohidrate!!!!!!!
ali, ugljikohidrat je i mrkva i grah i slanutak i grašak i leća i riža i kukuruz...
ne treba, dakle, dijete šopati kruhovima i grizovima, kada postoje UH koji su vrjedniji i korisniji
Moji ne vole baš kruh, ni paštu. Meso jako loše ide, zna pokvarit cijeli obrok.
Ali zato povrće - koje je to veselje.
Pedica nas je poslala testirati željezo u krvi nakon izjave da jedu meso 1x mjesečno. Krvna slika savršena. Nije meso pod mus. Bar ne kod nas.
Ma ne trci, tek je propuzala, ima tjedan dana. Misici nula.
a dukatino, ne bi joj to nika davala, vec smo bili na zrinjevcu, starija bi se zasladila, jedino dukatov stand, pa sam joj uzela neki dukatino od vanilije, dala mladjoj da proba i fuj.
al je zato danas s gustom probala neki šejk koji je starija nasla na netu, a muz napravio (sladoled od vanilije, banana, mlijeko i kasnije sam skuzila da ima i meda, zlicica na litru, pa sam se sledila. ajde ima 13mj. med je domaci, popila je 5 gutljaja, toliko ni vode ne popije)
Moja je tek sad, s godinu i pol, počela jesti malo, ali malo, mesa (izuzev domaće pancete, nju obožava). Lanjsko ljeto navalila je na ribu, ali onda odjednom više nije htjela pa ni ribu odonda ne jede. Davi se u voću, povrću, juhama, maneštrama, obožava sir, kukuruzni kruh, jogurte i mlijeko, voli i tjesteninu.
Krvna slika savršena. Zato ne navaljujem s mesom i ribom, ponudim, pa neka odluči, znam da će kad tad i to projesti. I masline obožava, jučer je prvi put samostalno jela masline s košticama, sve je ispljunula, osim jedne, ali nju je danas pokakala![]()
Charlie ako ti vjera dozvoljava riba gotova za bebe je puno neutralnijeg i kremastijeg okusa a ako si jos tu u okolici riba svjeza stize katastrofa ritmom ja to uopce ne.bi zvala svijezom ribom. Al ja sam po pitanju ribe dosta zahtjevna jer je jedem puno i cesto, a cijeli zivot sam jela ribu ulovljenu te noci ili tog jutra (zivjela rijecka placa)
Imam svježe domaće korabice i tikvice. Voljela bih ih zamrznuti pa da ih imam kad maleni počne jesti. E sad, čitam da povrće treba blanširati prije zamrzavanja, jeste li vi to radile, dali je potrebno i što time dobivam? Jer mi grašak i mahune koje smrzavamo ne blanširamo. Pozz![]()
ne znam bas za tikvice,mislim da povrce sa visokim udjelom vode nije dobro zamrzavat...odnosno dobit ces kasu kad se to odledi....
nece
ja sam zamrzavala tikvice i bundeve.
Ja uredno zamrznem kad se dočepam domaćeg. Onda napravim miks raznoraznog povrća na kockice - tikvica, koraba, brokula, cvjetača. Ribu također. Kad dobijem svježu, netom ulovljenu od gospon ribara očistim pa na komadiće pa u zamrzivač.
Ja sve skuham smiksam i odvojim u zasebne baby porcije uzvagane po 180 gr koje imam od izdajalice i to tako zaledim. Po odledjivanju podgrjem dodam zitarice i meso ili ribu i rucak gotov
ja sam povrce rezala na male kockice i blansurala. onda sam osusila i zamrzla tako da je "rahlo" i vadila koliko mi je trebalo.
180g? moja ak pojede 50 je festa.
Tiziana i moj pojede toliko. Baš mi se jučer mama jednogodišnjaka čudila hoće li mi dijete pojesti svo to voće i žitarice za jedan obrok. A nije bucmast. Sutra idemo pedici (nismo je zamijenili, nažalost nemamo nekog izbora, oni na dobrom glasu ne primaju nove) i ovaj put idem baš bezbrižno. Prvi put.![]()
bome, moja mrkne 190 - 200 gr kašice za ručak ili užinu i jedno 130-140 prije spavanja plus cicanje, dakle ziher pocica barem 50 - 60 ml. to mi se čini količinski ono too much, a u 2 mjeseca je dobila samo 500 gr, dakle 250 po mjescu, cca. i stvarno nije neuhranjena, dapače, svi ju zovu "bucka". ali se puno "kreće", mrda i giba iako ne puzi, ali pokušava, ima je po svuda, tak da mi nije jasno zakaj pedijatri gledaju samo na težinu, a ne i na ostale faktore, kao što sam rekla prije....ja se ne bih opterećivala, na tvom mjestu, leonisa, jer ti najbolje vidiš koliko i kako ona dobro napreduje i da joj ništa ne fali. a zakaj da vam hranjenje prolazi stresno??? tak i tak bude joj došla životna faza kad opet neće htjeti jesti nešto što je prije tamanila s guštom, pa će doći faza kad bude tamanila i kamenje i čudit ćeš se gdje joj sve to stane i tak...ovo sve govorim iz iskustva sa sinom koji je u raznim fazama života i jeo nešto što nikad prije nije htio ni probati i brljavio nešto u čemu se prije davio.
Alelujaaaaa mi se mrdnuli s mrtve tocke ili sam krivo vagnula ili smo dodali jos 200 grama. Mozda zato jer se vise krece pa se i misici stvaraju., od nekretnine postala je brzopuzajuca cak se igra dok stoji na nogama uz drzanje. Uglavnom veceras nakon vecere po gore opisanom na vlastiti zahtjev utamanila jos dodatno 200 gr voca. Gdje joj to stalo pitaj boga, ako zbrojim veceru i voce nakon vecere to je pol kile hrane. Dzizs!
Mi smo na cca 100-120gr po obroku, ali ja sam zadovoljna! Je na donjim krivuljama ali izgleda lijepo i skladno :zaljubljenamama:
Nije mi jasno to s kretanjem/nekretanjem i salom vs. misici - moje obje cure su jako zivahne (malena se jucer popela na krevet, skoro sam u nesvijest pala jer nisam ocekivala) i gmizale su od 6,5 mjeseci, obje su slabo prihvacale dohranu a jedna je do prvog rodjendana bila pravi bumbar, ova druga je sitna... Valjda ipak genetska predispozicija (naravno bumbarica je bila na tatu hi hi).
Mene isto sad to kretanje/nekretanje zbunjuje. U jednom trenutku mama lagane djece dobije utjehu, sve je ok, dijete je stalno u pokretu, pa zato ima malu kilažu jer gubi.
A onda sad preokret djeca su male kilaže, jer nisu u pokretu pa imaju salo, a ne mišiće, a salo je laganije.
Moj je zaključak da je sve to skupa skoro pa nebitno.
Ima beba s velikom kilažom, koja su minimalno u pokretu, a i ona koja su maksimalno, isto tako i beba s malom kilažom koja su maksimalno i minimalno u pokretu.
Dijete jede ili ne jede kako treba, dobiva dovoljno kalorija, ili ne dobiva,... po meni je to sve.
Ma ja to govirim imajuci u vidu prvo dijete koje kad god bi neki doktor pipnuo bi se cudio kako je jak i misicav. A kako su oboje bili na slicnoj krivulji rasta i solidno jeli onda je to moj zakljucak pretpostavka ili mlacenje prazne slame dok cekakm natrag svoju cicu :besposlenadojilja:
i meni bi bilo da sama nisam bila primjer djeteta/osobe koje je puno jelo a imalo "katastrofalno" malu kilazu.
i prema tablicama sam uvijek trebala imati 15kg vise. prema tablicama, sad imam (skoro) taman, na svoju visinu, a sala da se talasa.
naprosto neki imaju lagane kosti, neki imaju teske kosti (imas mrsavih osoba kojeimaju puno kila, a na njima ni s od speka, kao i obrnuto).
mislim da i metabolizam igra ulogu.
Posljednje uređivanje od leonisa : 11.06.2013. at 09:38
Ma igra svašta ulogu, ali poanta je da je dijete premale kilaže, ako razlog nije medicinske prirode, sasvim svejedno je u globalu da li dijete diže utege ili sjedi.
Želim reči, ako je zaključak (npr. leonisa za tvoje dijete) da ima premalu kilažu, ti ćeš jednako postupati ako ima lagane kosti ili nema, ako zna hodati, ili još ne zna,... ako kenja 1 tjedno ili 1 dnevno.
To su parametri na koje ne možeš utjecati.
Posljednje uređivanje od Anemona : 11.06.2013. at 09:44
:ina niz:
To mi je isto kao kad netko kaže za dijete da nešto motorički može, ali je lijen.
Na svojem djetetu sam se uvjerila da sve to za što je "mali lijen" ustvari ne radi kako treba, a trebao bi.
Sasvim svejedno da li sam to ja nazvala "lijen je" ili "ziheraš je", ostala je činjenica da dijete ne može nešto napraviti u dobi u kojoj bi trebalo i na tome je trebalo poraditi.
Evo nas sa vaganja. Imamo 8300 (75cm) sa 9,5 mj. i nije zadovoljna, kao i uvijek. Kilaža nam gotovo dotiče onu donju krivulju. Dr si je dala truda i izvadila kartone njegovih vršnjaka. Najmršaviji smo joj pacijent te dobi, a meni zaista izgleda ne mršavo. Ali, ali, žena je priznala da treba uzeti u obzir da smo mi sitnije građe pa će po svemu sudeći biti takvo i dijete. Napokon je to izustila.
No, evo za predodžbu naš današnji doručak: bresva, kruška, pir - sve je pojeo.![]()
Palcice bas zanimljivo, mi smo s 10 mj izmjerili 8150g i 73,5 cm i pedica je po prvi put bila zadovoljna, rekla je i bolje da nije previse debela. Tezinom je na 38-om percentilu, duljinom na 68-om. Body mass index je na 20-tom perentilu i to joj je jedan od boljih, najnize je bila na 7-om. Imam app na mobitelu
Da se razumijemo, ona je lijepo potkozena, nije mrsava na izgled, ali nema onakvu skembicu i slaufice kao neke bebe (i seka joj, nekad). Bas je pojela svojih 100gr rucka i sad zvace kruh![]()
Ma, to je to. Leonisa, ne brigaj. Ovdje su same zdrave bebuške i mame štreberice. Nemamo šlaufiće ali nije ni kostur. Dapače, ima obraščiće ko hrčak. Baš smo gledale krivulje i opseg glavice, dužina i sve po sredini, školski, ne može bolje. A težina od 3. mjeseca starosti tik uz donju granicu. Meni su čudne te tablice i brinem se više zašto Mađarska nema more nego oko težine.
Ma koliko moja pedica kaze, a dosta je razumna nije problem koja krivulja nego se gleda da dijete slijedi SVOJU krivulju bez vecih odstupanja kroz duzi vremenski period
ovo sto kaze tiziana je tocno. a meni se 8 i nesto kilograma sa 9.5 mjeseci cini super. ako nije rođen sa 5.5. sa koliko je rođen?
Sa 4 kg. No, kao što rekoh, ja sam baš zadovoljna i ne brinem.
mi smo otišli na more, grupno, baka, deda, teta, tetak, , nećaci...i sad su počele priče oko jela našeg najmlađeg....iako ja smatram da on jede sve što mu je potrebno ja ću vam izlistati njegov meni pa da dobijem potvrdu ili eventualno ispravak... ima trenutačno 9 kg, i 8 mj.
za doručak- a doručkuje odam kad se ustanemo, oko 7, pol 8 jede pahuljice - zobene, prosene ili rižine (svaki dan mijenjam) sa voćem - jabuke, kruške, banane, trešnje. to pojede onu zdjelicu plastičnu.
slijedi cicanje otprilike u dva navrata, oko 10 i 11
ručak oko 13h - povrće-tikvice, korabica, mladi kupus, mrkvica, muahune, grašak...kaj imamo + domaća piletina ili oslić (zasad je to probao) + žganci, riža ili proso - meso mu dajem svaki drugi dan , sad sve češće
popodne opet cicanje+eventualno oni rižini keksi, korica kruha ili komadić jabuke, trešnjice - nešto za šetnju
večera -mliječna kašica - moje mlijeko 100ml i pahuljice- prosene ili rižine uglavnom-onak na gusto.
uz to pije vodu na žličicu iza svakog obroka, par žličica.
i to je to.
jel dobro hranim ili treba konkretnija večera, dali je prerano za voćnu kašicu ujutro, dali treba djetetu dati špeka, sokova, keksiju, sladoleda...
????????
još sam zaboravila da dojimo još poslije večere i po noći jedno bezbroj puta..