Najveći problem u priči s arsenom u riži upozorava Benutić, jest činjenica da brojni prehrambeni proizvodi za djecu i dojenčad sadrže rižino mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko. A to je najosjetljivija populacija. Literaturni podaci o prisutnosti arsena dokazuju da rižini vafli, rižine oblatne, rižini krekeri i rižini kolačići mogu sadržavati velike količine anorganskog arsena zbog čega mogu znatno povećati prehrambenu izloženost dojenčadi i male djece arsenu.
No regulativa više nije primjerena jer su podaci pokazali da anorganski arsen uzrokuje rak pluća i mokraćnog mjehura te rak kože, a i to da su utvrđeni brojni štetni učinci čak i pri izloženosti količinama manjim od onih koje je preispitala Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). Naime, utvrđeno je da je konzumacija riže u Europi dosta učestala, osobito među pripadnicima određenih etničkih skupina i djecom mlađom od tri godine, te da su oni najizloženiji anorganskom arsenu iz hrane. P
rocjenjuje se da je prehrambena izloženost anorganskom arsenu kod djece mlađe od tri godine, uključujući onu iz hrane na bazi riže, dva do tri puta veća nego kod odraslih.“