Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Pitanje za doule

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Pitanje za doule

Malo sam čeprkala ali nisam baš našla što sam tražila pa molim cure koje su doulirale da mi odgovore na pitanja ili me barem usmjere na pravi trag.

Dakle, postoji mogućnost da prisustvujem porodu i zanima me "tehnička" strana.
    Kako ste se pripremale-u smislu postoji li zgodna literatura za doule.
    Koliko ste mogle biti "aktivne" na samom porodu
    I,šlag na tortu - dozvoljavaju li naša rodilišta (SD konkretno) da doula/prijateljica masira međicu na porodu?

Za svaku informaciju-do poda zahvalna!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za ovo zadnje ti mogu reci - nema teoretske sanse. ljute se i ako stanes sa strane, umjesto iza glave, a kamoli da im se mijesas u posao ()svojim nesterilnim rukama)

ako te uopce puste unutra.

vaznije je sto mozes uciniti dok niste jos u bolnici.

kod doule je najvaznije (moje iskustvo) da zna procijeniti kad treba sutjeti (najveci dio vremena) a kad reci nesto, i sto. svakako govori samo izvan truda. aktivnost - u biti nema tu (obicno) puno aktivnosti. vecini rodilja najvise pase da ih se pusti same, da ih se ne dodiruje, da se eventualno u toku pauze kaze nesto ohrabrujuce, doda voda, banana, i sl. nista vise. ako ce joj pasati fizicki dodir, mozes ju masirati, dodavati jastuke, rucnike, sto vec, pridrzavati da ti se objesi na ramena, ali isto tako je moguce da ces cijelo vrijeme sjediti sa strane u mraku i sutjeti

trebas paziti da bude sto manje ometanja rodilje. ako ce biti jos netko (muz), medjusobno saptajte. nikakvi glasni zvukovi. ugasite mobitele. prigusite svjetlo. cak i otvaranje frizidera moze ometati. tvoje je da osiguras idealan ambijent za efikasne trudove.

glede literature, sve knjige o prirodnom porodu su dobre. recimo, odent, ina may, robertson, wagner...

jako je vazno prije poroda dogovoriti s rodiljom sto ona zeli i kako zeli da se postavis u odredjenoj situaciji. nikad ne smijes zaboraviti da je to njen, a ne tvoj porod, i da moras slijediti njene zelje, a ne ono sto ti mislis da je bolje u nekom trenutku (a ona se recimo ne slaze s tim).

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala Felix
    tak sam si nekak i mislila,al obzirom me prati šareni oblak vječitog optimizma nekako sam se nadala da doula ipak može pomaknuti koju planinu i u našim rodilištima....

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa
    doula ipak može pomaknuti koju planinu i u našim rodilištima....
    poslati ću ti mail

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno The Birth Partner knjiga

Bok,
    Moja prijateljica je imala doulu nakon poroda i ja sam pitala sta uopce znaci Doula, i ona je objasnila da je to babica koja se specijalizira za pomoc u danima nakon poroda, sa prematanjem, kupanjem, dojenjem itd. Tako da ja mislim da ti ne budes doula na porodu, nego partnerica kod poroda, kao sto je kod nas cesto da budu muzevi npr. Mislim da je to sa tvoje strane lijepa i plemenita gesta i zelim ti sve najbolje.
    Ako nisam zakasnila: ima jedna super knjiga namjenjena za Doule, oceve i ostale partnere kod radjanja. Zove se The Birth Partner. Autorica je Penny Simkin.
    Ja sam ju kupila na www.amazon.co.uk i kostala je u kunama oko100kn, naravno placas sa kreditnom karticom. Ne znam da li rade dostavu u RH, ali ako imas nekoga u Sloveniji ili Austriji, mozes njihovu adresu koristiti da ti se posalje, meni je stigla na adresu u Englesku u roku od 3 dana. A mozes valjda i preko Algoritma naruciti.
    U samoj knjizi je jos jedan website preko kojeg se knjiga valjda moze kupiti direktno www.harvardcommonpress.com
    vodi se pod ISBN-13:978-1-55832-357-5
    Zelim ti da uspjesno obavis svoj zadatak.

Ako ti je potrebno i ako zelis- mogu ti dati podatke za jos 2 knjige, jedna se zove "Everything you wanted to ask your midwife, i ja sam ju procitala u jednom dahu, a druga je od autorice Ine May i selu koje se zove Farma u kojem se svi porodi obavljaju prirodno uz prisustvvo prijateljica, majki, partnera i naravno babica.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Citiraj petarpan prvotno napisa
    doula ipak može pomaknuti koju planinu i u našim rodilištima....
    poslati ću ti mail
    moze i meni ?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mrs Happy, ovo o čemu je tvoja prijateljica pričala može biti ili postnatalna doula, ili babica, ili medicinska sestra.
    Znam da je u Nizozemskoj sistem takav da ti nakon poroda dolazi pomagati sestra za pomoć u kući, a babica dolazi periodično po potrebi.
    Doula na koju obično mislimo kad pričamo na forumu je ovo:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2232

Ujedno i preporuka za čitanje za petrupan .
    A i ovi topici su zanimljivi, na njima su sažeci Odentovog doula seminara:
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=25493
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=26307

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mamma Juanita,
    Kuzim sada. Prijateljicina je sigurno bila postnatalna doula.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Cure, danas na RTLu Exploziv u 19:05, ide prilog o doulama i bliskim osobama na porodu! .

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

gledala sam. reakcija brankinog muza mi je bila super

i bas mi je drago da je napravljen takav prilog. nadam se da je bio gledan

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Cure, danas na RTLu Exploziv u 19:05, ide prilog o doulama i bliskim osobama na porodu! .
    Ima kakav link ili nešto? Kad je repriza?

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne gledam TV bas previs epa mi je to promaklo. Sta su rekli??

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    evo uspjela sam, ali zbrljala ,
    pls skrolajte tek na minutažu 1min15 sec(zabunom nisam obrisala najave).
    e da, iz nekog razloga prilog koji je na dvd-u inače ok, kod učitavanja je izgubio sinhronitet, tako da slika nešto kasni.
    Felix, stavi bolju verziju ako uspijete skinut kako spada.

http://www.youtube.com/watch?v=A2smaa8Qns0

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala Mama Juanita!! Ja link odmah poslala dvjema rpijateljicama koje nisu znale sta je to doula...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

u mama & beba casopisu od prosinca tekst o doulama :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •