Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: rad na određeno i porodiljni dopust

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno rad na određeno i porodiljni dopust

Pozdrav svima!
    Moguće da je netko već o ovome pisao, ali rijetko idem na forum pa nisam mogla pročitati.

Imam jedno pitanje: ako sam zaposlena i imam ugovor na određeno na godinu dana i ostanem trudna u prvom tromjesečju, što znači da ću tek negdje pred istek ugovora o radu otvoriti porodiljni, kolika će mi biti rodiljna naknada?
    Da li će se kada istekne ugovor o radu ona smanjiti (jer ću biti nezaposlena osoba) ili će prvih šest mjeseci iznositi prosjek plaće u proteklih šest mjeseci budući da je porodiljni dopust počeo prije isteka ugovora?

Hvala unaprijed na odgovorima

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ranga,

o ugovorima na određeno vrijeme te o rodiljnim naknadama piše se skoro na svakom petom topicu.

Tvoje pitanje je preopćenito. Naime, koliko sam shvatila ti još uvijek nisi trudna, namjeravaš zatrudniti, ili?

Nisi ništa napisala o svojem prethodnom stažu. Imaš li ga i koliko?

Naime, ukoliko otvaraš rodiljni dopust u 2009. godini, uvjet za delimitiranu rodiljnu naknadu (onu koja ovisi o tvojem prosjeku 6-mjesečnih primanja) je da imaš prethodni staž u neprekinutom trajanju od 12 mjeseci. Ako ga nećeš imati, ostvariti ćeš pravo na naknadu u visini naknade za nezaposlene.

Ako se rodiljni otvara u ovoj godini, ovaj staž nije uvjet (ali je uvjet za bolovanje uslijed komplikacina u trudnoći).

Istekom ugovora o radu na određeno vrijeme, prijavti ćeš se na HZZZ kako bi ostvarila zdravstveno osiguranje.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Ranga,

o ugovorima na određeno vrijeme te o rodiljnim naknadama piše se skoro na svakom petom topicu.

Tvoje pitanje je preopćenito. Naime, koliko sam shvatila ti još uvijek nisi trudna, namjeravaš zatrudniti, ili?

Nisi ništa napisala o svojem prethodnom stažu. Imaš li ga i koliko?

Naime, ukoliko otvaraš rodiljni dopust u 2009. godini, uvjet za delimitiranu rodiljnu naknadu (onu koja ovisi o tvojem prosjeku 6-mjesečnih primanja) je da imaš prethodni staž u neprekinutom trajanju od 12 mjeseci. Ako ga nećeš imati, ostvariti ćeš pravo na naknadu u visini naknade za nezaposlene.

Ako se rodiljni otvara u ovoj godini, ovaj staž nije uvjet (ali je uvjet za bolovanje uslijed komplikacina u trudnoći).

Istekom ugovora o radu na određeno vrijeme, prijavti ćeš se na HZZZ kako bi ostvarila zdravstveno osiguranje.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala na odgovoru. Još se najbolje na snalazim na forumu jer rijetko idem na njega, pa nisam još naišla na te topice, ali ću ih potražiti.

a sada odgovori Nisam još trudna, planiram trudnoću. Dobila sam posao na određeno, na godinu dana, do rujna 2009. Prihvatila sam ga, ali i dalje planiram trudnoću. Nisam ga htjela odbiti jer nije rečeno da ću odmah zatrudniti (možda i odradim svih godinu dana prije toga, tko zna).

Pa me zato zanima što će se dogoditi ukoliko zatrudnim u tih godinu dana?
    Do sada imam 2 godine staža, ali od tog staža i ovoga što sad radim prošlo je više od godinu dana, a i taj protekli staž je s prekidima.

Kolika je naknada za nezaposlene? Čula sam razne verzije, i 1600 kn i 2500 kn. Osim toga zanima me i ovo što ste spomenuli da je staž od 12 mj (ako sam dobro shvatila) uvjet za bolovanje zbog komplikacija? Što to točno znači? Što ako nemam toliko staža kad otvaram bolovanje?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ranga prvotno napisa
    Hvala na odgovoru. Još se najbolje na snalazim na forumu jer rijetko idem na njega, pa nisam još naišla na te topice, ali ću ih potražiti.

a sada odgovori Nisam još trudna, planiram trudnoću. Dobila sam posao na određeno, na godinu dana, do rujna 2009. Prihvatila sam ga, ali i dalje planiram trudnoću. Nisam ga htjela odbiti jer nije rečeno da ću odmah zatrudniti (možda i odradim svih godinu dana prije toga, tko zna).

Do sada imam 2 godine staža, ali od tog staža i ovoga što sad radim prošlo je više od godinu dana, a i taj protekli staž je s prekidima.

Kolika je naknada za nezaposlene? Čula sam razne verzije, i 1600 kn i 2500 kn. Osim toga zanima me i ovo što ste spomenuli da je staž od 12 mj (ako sam dobro shvatila) uvjet za bolovanje zbog komplikacija? Što to točno znači? Što ako nemam toliko staža kad otvaram bolovanje?
    Prethodni staž kod bolovanja je 12 mjeseci neprekinuto odnosno 18 mjeseci sa prekidima radi ostvarivanja prava na potpunu naknadu za bolovanje. U suprotnom (samo u slučaju nepotpunog staža) naknada iznosi 831 kunu.

Rodiljna naknada za nezaposlene iznosi 1662 kune.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ranga prvotno napisa

Trebala bi voditi računa da u trenutku prestanka tvog ugovora, a to je ako sam dobro shvatila 09/09, budeš na porodiljnom, a to vrime je 45 dana prije termina i dalje, porod....
    Znači da budeš sigurna neka ti termin bude u listopadu.
    Ako to tako uspiješ narihtati, naknadu dobivaš i nisi nezaposlena i kad ti istekne ugovor.
    Puno sreće.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •