Nakon sto sam se jucer fino raspisala odgovarajuci na tvoja pitanja, post je nestao Evo drugi, malo sazetiji pokusaj
Citiraj Mrs Happy prvotno napisa
Sanjam71, drago mi je da si super i da je sve super proslo. I zvucis jako sretno ))
Imam jos neka pitanja ako ti nije bed I(meni sigurno treba sat vremena konzultacija svaki puta ):
1. u kojoj fazi trudnoce je potrebno (ili uputno) obavjestiti kliniku da kod njih zelis roditi?
Prema mojim informacijama oni zele da se kod njih obave pregledi barem u zadnjem mjesecu trudnoce, kao sto je i u drzavnim rodilistima. Ja sam se narucila za pregled u 34. tjednu dva tjedna prije. Odmah su mi rekli da su kod prof Podobnika popunjeni termini za narednih mjesec i pol. Odlucila sam se za dr Gebauer.
2.Koliko ustvari imaju soba, tj da li si mozda s nekim prokomentirala sto ako bude vise rodilja nego sto imaju soba?
Koliko ja znam u zgradi gdje je rodiliste 5 je apartmana i soba za "promatranje" nakon zahvata. Neznam da li je u medjuvremenu zavrsena i treca zgrada. U pet dana koliko sam bila tamo niti u jednom trenutku nije bilo puno svih 5 apartmana.
3. Da li si imala kakvog kontakta sa Dr Zmijanac i ako da, kakva su ti iskustva?
4.Da li ti je Gebauer bila i bas kod poroda prisutna?
Lijecnici (osim Podobnika) su podjeljeni na one koji vode ambulante i one koji su u rodilistu. Dr Zmijanac je u rodilistu, bila mi je u vizitama i bila mi je simpa ali nisam bila kod nje na pregledu.
Dr Gebauer vodi trudnicku ambulantu i nije prisutna na porodima ali me dosla vidjeti jos dok sam bila u sobi za "promatranje" i dolazila me vidjeti svaki dan. na porodu mi je bio prof Podobnik koji je bio dezuran. Meni nije bilo bitno tko ce mi od ljecnika biti na porodu, vazno mi je bilo da su primalje dobre.
5. Jesu li ti dozvolili da sama biras pozicije, stojis, hodas itd jesu li ti nesto sugerirali (ako da, da li je to bilo njezno ili vise kao naredba) u smislu disanja i pozicijan dok si "odradjivala" trudove ?
Da, sama sam birala pozicije. Primalja je cijelo vrijeme bila samnom, primjetila sam da kontrolira kako disem ali to mi je islo dobro pa se nije mjesala. Sve je islo vrlo brzo pa nije bilo niti vremena. Jedina ozbiljnija sugestija je bilo da zovem MMa natrag (valjda joj se smilio) nakon sto sam ga izbacila da se luhta jer mi je smetao miris cigareta (pametnjakovic je otisao vani zapaliti dok sam ja bila na CTGu)
6. Sam izgon- da li si morala leci na krevet/stol, ili si mogla birati stolcic, loptu, stojecki u cucnju???
Nista nisam morala. Ja sam vec prije rekla da cu roditi na stolu jer sam znala da ga se moze transformirati u nesto slicno fotelji a taj sjedeci polozaj mi je bio poznat od prvog poroda. Nudili su mi i stolcic ali nekako sam bila sigurna da ce mi na stolu biti ok jer necu lezati. Loptu nisam stigla isprobati.
7. Da li si imala plan poroda i koliko su se oni tvog plana drzali? Naravno, pretpostavljam da si ti htjela neke stvari mijenjati ali me zanima da li su oni pokasavali neke stvari promijeniti?
Nisam imala napisan plan poroda. Osnovno smo dogovorili na pregledima a detalje smo dogovarali na licu mjesta, tako je meni bilo zgodnije. Nista se nije dogadjalo bez mog pristanka i na nista me nisu nagovarali.
8. Da li su odmah prerezali pupcanu vrpcu?
Nisu, prvo su vadili maticne stanice, pupcana je prestala pulsirati, ponosni tata ju je prerezao.
7. Da li su ti posteljicu vukli van ili su cekali da ju sama rodis?
Cekali su da ju porodim. To je bilo vrlo brzo. Osjetila sam opet nagon za tiskanje (slabiji nego kod izgona bebe), primalja je opipala maternicu da vidi da li se posteljica odvojila i rekla mi da stisnem i posteljica je izasla. Ja ju nisam htjela gledati, mazila sam se s Petrom a Podobnik, MM i primalja su ju pregledavali.

Eto, nadam se da sam ti pomogla