Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: spavanje na lijevom boku

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno spavanje na lijevom boku

pitanje...čitala sam negdje da se u trudnoći smije spavati samo na lijevom boku, a da se na desnom i na leđima ne smije, bilo je medicinski objašnjeno, međutim s obzirom da ja nisam na ti sa medicinom, objašnjenje mi se i nije činilo logićno...molim nekoga ako zna više o tome da mi odgovori dal moram spavati/ležati samo na lijevom boku?

pozdrav

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

spavanjem na lijevom boku dijete najbolje napreduje, posteljica najbolje funkcionira pa se zato preporuča ženama sa komplikacijama. ako ti je sve ok nema razloga da spavaš samo na lijevom boku jer to zna biti jaaaako bolno

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

puno hvala...znaći ne moram se brinuti ako se okrenem na drugi bok... :D

lijep pozdrav

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Medicinsko objašnjenje je (ja se malo družim sa medicinom, onako iz hobija , inače sam inženjer pa mi ta neka "tehnička" objašnjenja liježu dobro) da se na lijevom boku oslobađa velika šuplja vena koja prolazi (nadam se da neću sad lupit nešto kardinalno, ima vas specijalista slobodno me popljujte ) niz leđa, ali više sa desne strane. Na leđima se vrši jak pritisak na ovu venu, što može izazvati smetnje (meni recimo u nekom trenutku neda da dišem). Nisam baš nigdje naišla da se ne smije spavati na leđima i desnom boku, ali se preporučije spavanje na lijevom. Meni je recimo u 1. trudnoći godilo na desnom boku, a zbog preporuke sam se mučila na lijevom, da bi smo pred sam kraj trudnoće ustanovili na CTG-u da bebi padaju otkucaji dok ja ležim na lijevom boku :? . Sad spavam i na jednom i na drugom, a i u poluležečem položaju na leđima. A u stvari ne odgovara mi nikako, i pravo se mučim zadnjih mjesec dana.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja sam inače zakleti trbušni spavač.... Ako nisam na trbuhu "ne spavam"...
    Naravno sa odmakom trudnoće, to nije moguće, pa sam još u fazi "polubočnog" položaja... Ali... Ako sam na leđima - postane mi neugodno, ako se okrenem na lijevi bok - nakon 10-ak minuta moje zlato me počne tako šutat po lijevoj strani da nema šanse da zaspim - da se moram okrenuti na desnu.... I onda oboje spavamo ko bebe...
    Tako da sam teoriju "lijevog" boka prisilno napustila pod utjecajem unutarnje sile...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ja se po cijele noći vrtim...valjda je do sada bilo i psihički uvjetovano jer kad bi se uhvatila na desnom boku ili na leđima, okretala bi se na ljevi...a uvijek zaboravim pitati doktoricu...

nadam se da ću sada spavati mirnije...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja večinom ležim na lijevom, tako mi stvarno najviše paše za stomak, inaće na desnom mi se sve unutra nekako poremeti :?
    Dok gledam TV popodne onda sam u polu sjedečem položaju malo dignutih koljena, to mi isto odgovara, a po noći polu bočno polu trbušno nekako, prebacim se preko jastuka ko vreča...al spavanje mi je katastrofalno, budim se svaku noć, negdje oko 2-3 i onda nema spavanja do 6, sva sreća imam National Geographic kanal koji ide cijelu noć, inaće bi pofistala!
    Ma užas od simptoma, možda jer su u mene blizanci, al ja več jedva preživljavam a tek smo 8 tjedan...muka mi je kad sam gladna, muka mi je kad nešto pojedem, piškim ko manijak, vruče mi je, rasteže mi se sve pa me i to ponekad mući, stavljam utrogestane kojih mi je više puna kapa...uf, jedva čekam da se rode, taj dio od rođenja mi djeluje PUNO zanimljiviji...pffff

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

RozaGroza, to ti se ovako rješava: (8. nedelja dakle) imam još samo 4 nedelje i onda nastupa najljepši dio trudnoće! I tako odbrojavaš do 12. nedelje kad će ti nestati svi neugodni simptomi (tako sam ja sebe ubjedila ). Iza 12. sedmice počneš razmišljati o kremicama protiv strija, trudničkoj odječi, udobnim a lijepim cipelama, zdravoj a ukusnoj prehrani ...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Istina, nakon prva tri mjeseca postane super, nestanu mućnine (bar meni), vidiš bebaća na ultrazvuku kako se miće i kako ti maše, pa ga kasnije i osjetiš...vidjet ćeš, uživat ćeš... :D

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mene su isto izluđivale te priče lijevi - desni bok... :?
    Pred kraj trudnoće, kada beba ima već premalo mjesta preporuča se trudnici da leži na lijevom boku. Naravno i u slučaju nekih komplikacija, a o tome će i sam liječnik izvijestiti.
    Ja sam sada u 26. tjednu i moj ginekolog mi je rekao da beba ima još uvijek dovoljno mjesta i da joj moje spavanje na bokovima, leđima, itd... ne škodi. To tek kad ona bude imala zaista malo mjesta i kad trudnoća bude puno veća.
    Sada kad gledam TV ili slično legnem malo na lijevi, malo na desni bok, inače kad spavam, spavam kako mi najviše paše.
    Spavanje na leđima je poslije teže i ženi jer je stomak pritišće pa ne može lijepo disati.

Ja se ne zamaram tim ludostima, jer pored svih savršenstva priroda sigurno nije napravila to da žena mora ležati samo na lijevom boku da bi beba bila uredu.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja sam u 29.tjednu i moja bebica ne voli kad se okrenem na leđa - odmah me počne vrlo neugodno lupati, tako da to ne prakticiram
    ako sam na lijevom ili desnom boku (tu nema preferencija) onda je sve ok

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

i mene su mučile te priče o lijevom i desnom boku... sa spavanjem na leđima se ne mučim jer mi i tak nikad nije bilo ugodno spavati u tom položaju, a sad još manje...
    najčešće spavam na desnom boku, tak mi najbolje odgovara... nekak mi čak i na lijevom nije naročito udobno, i ak se već smjestim na lijevi, vrlo brzo se okrenem... ne mučim se više s tim... kak mi paše, tak spavam

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Bipsić potpisujem

Ni ja to baš pretjerano ne gledam.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja spavam i na desnom i na lijevom boku podjednako. 34 tj sam i ne mogu zamisliti da citavu noc lezim na jednoj strani samo. Ionako se ukocim sva na bilo kojoj strani sam. Prije sam spavala na ledjima, ali sada ne mogu disati na ledjima ni u polusjedecem polozaju.
    Moja se beba vrti na bilo koju stranu da legnem

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Iman prvotno napisa
    Prije sam spavala na ledjima, ali sada ne mogu disati na ledjima ni u polusjedecem polozaju.
    Ma da, organizam žene je jednostavno savršeno prilagođen i nema šanse da će majka na bilo koji način naštetiti bebi.

Moja cura se isto vrti i tuče na koju god stranu legla. Kad je njoj noćni tulum ne šljivi ona kako ja ležim

Na kraju krajeva, tko zna koliko puta po noći spavam na leđima pa se okrenem, a uvjerena sam da se svaka od nas ide u snu okrenuti i na prsa, pa valjda podsvjesno vidimo da ne možemo. Tko će u snu to kontrolirati. Ma bezveze...ne treba se opterećivati s tim stvarima.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je na leđima uglavnom neugodno spavati, ili me počnu boliti leđa ili me prepone zatežu... Lijevi i desni bok koristim podjednako, nekad više jedna strana, drugi put više drugu stranu.

Misllim da je samo bitno da žena kad osjeti da joj neki položaj ne paše (npr. na leđima) poštuje signale svog tijela.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    Misllim da je samo bitno da žena kad osjeti da joj neki položaj ne paše (npr. na leđima) poštuje signale svog tijela.
    Potpisujem

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moj dr. kaže da je u tzrudnoći jako važan san. Ako ja ne mogu spavati na lijevom boku nikako cijelu noć bi se samo vrtila. Znači nebi spavala a san je potreban i meni i bebi. Onda mi je ovo malo kotra produktivno. Mislim da je bolje pronaći neki položaj koji odgovara ženi i da se dobro naspava dok još može

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj rebeca prvotno napisa
    Moj dr. kaže da je u tzrudnoći jako važan san. Ako ja ne mogu spavati na lijevom boku nikako cijelu noć bi se samo vrtila. Znači nebi spavala a san je potreban i meni i bebi. Onda mi je ovo malo kotra produktivno. Mislim da je bolje pronaći neki položaj koji odgovara ženi i da se dobro naspava dok još može
    e ovo je savršeno rečeno...bravo rebeca :D

Romana avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

U prve dvije trudnoće,uglavnom,sam spavala na boku,jer na leđima je bila nemoguća misija.
    Sad,ne kužim foru,ali sam primijetila da mi je mučno nakon dužeg ležanja na lijevom boku. :? Na leđima mogu biti bez problema,ali ipak izbjegavam.

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Pred kraj trudnoće, kada beba ima već premalo mjesta preporuča se trudnici da leži na lijevom boku. Ja sam sada u 26. tjednu i moj ginekolog mi je rekao da beba ima još uvijek dovoljno mjesta i da joj moje spavanje na bokovima, leđima, itd... ne škodi. To tek kad ona bude imala zaista malo mjesta i kad trudnoća bude puno veća.
    Sada kad gledam TV ili slično legnem malo na lijevi, malo na desni bok, inače kad spavam, spavam kako mi najviše paše... Ja se ne zamaram tim ludostima...
    To ipak nisu ludosti tipa 'nemojte se sunčati u trudnoći jer će vam zakipiti plodova voda' , za preporuku o spavanju na lijevom boku postoji medicinsko objašnjenje. Na leđima ne bi trebalo spavati jer je tada cjelokupan teret maternice na leđima (kojima je i preko dana dovoljno tereta), crijevima i 2 najveće krvne žile - aorti i donjoj šupljoj veni. Zato, kolko čitam, spavanje na leđima može pojačati bolove u leđima i pogoršati stanje hemeroida, usporiti probavu, otežati disanje i cirkulaciju te čak izazvati sniženje krvnog tlaka. To naravno ne znači da treba dramiti ako se preko noći u snu okrene na leđa, ali ipak za razliku od onog u snu, naše svjesno ponašanje možmo kontrolirati, kaj ne. Zato se od 5. mj. trudnoće preporuča opružen ili skvrčen položaj na boku - po mogućnosti lijevom - takav je položaj najbolji i za trudnice i za bebe jer omogućava maksimalan dotok krvi i hranjivih tvari u posteljicu, poboljšava rad bubrega, dakle i bolje uklanjanje otpadnih tvari te manje oticanje.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Neroslava prvotno napisa
    Pred kraj trudnoće, kada beba ima već premalo mjesta preporuča se trudnici da leži na lijevom boku. Ja sam sada u 26. tjednu i moj ginekolog mi je rekao da beba ima još uvijek dovoljno mjesta i da joj moje spavanje na bokovima, leđima, itd... ne škodi. To tek kad ona bude imala zaista malo mjesta i kad trudnoća bude puno veća.
    Sada kad gledam TV ili slično legnem malo na lijevi, malo na desni bok, inače kad spavam, spavam kako mi najviše paše... Ja se ne zamaram tim ludostima...
    To ipak nisu ludosti tipa 'nemojte se sunčati u trudnoći jer će vam zakipiti plodova voda' , za preporuku o spavanju na lijevom boku postoji medicinsko objašnjenje. Na leđima ne bi trebalo spavati jer je tada cjelokupan teret maternice na leđima (kojima je i preko dana dovoljno tereta), crijevima i 2 najveće krvne žile - aorti i donjoj šupljoj veni. Zato, kolko čitam, spavanje na leđima može pojačati bolove u leđima i pogoršati stanje hemeroida, usporiti probavu, otežati disanje i cirkulaciju te čak izazvati sniženje krvnog tlaka. To naravno ne znači da treba dramiti ako se preko noći u snu okrene na leđa, ali ipak za razliku od onog u snu, naše svjesno ponašanje možmo kontrolirati, kaj ne. Zato se od 5. mj. trudnoće preporuča opružen ili skvrčen položaj na boku - po mogućnosti lijevom - takav je položaj najbolji i za trudnice i za bebe jer omogućava maksimalan dotok krvi i hranjivih tvari u posteljicu, poboljšava rad bubrega, dakle i bolje uklanjanje otpadnih tvari te manje oticanje.
    Pri kraju trudnoće da!!!
    Što se tiče ovih pustih zdravstvenih problema, voljela bi da se jave cure koje su ih imale zbog nespavanja na boku.

Na kraju krajeva svi smo mi individue za sebe pa će svaka od nas naći ono što joj najviše paše i naravno kako nismo svi isti karakteri netko će neke stvari shvatiti labilnije, a netko će čim zatrudni spavati na lijevom boku - preventivno!!! I što se tu može, ništa!!!

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pri kraju trudnoće da!!!
    Što se tiče ovih pustih zdravstvenih problema, voljela bi da se jave cure koje su ih imale zbog nespavanja na boku.
    Zapravo ne pred kraj trudnoće, nego već od 5. mj, očito su već tad i maternica i plod dovoljno veliki da u kombinaciji s količinom plodove vode rade pritisak na krvnu žilu. Naravno da smo svi različiti, sve 5. Ali bebolino je pitala da joj netko pojasni zašto se to uopće preporuča, pa sam joj napisala ono što znam.
    A kad pitaš je li tko uopće iskusio neke od tih poteškoća, evo ja npr. sve i da hoću, ni ne mogu već mjesecima ležati na leđima, dovoljno je 2-3 minute i kad se ustanem leđa me rasturaju, boli me donji dio leđa za popizdit, a ne mogu ni koračat normalno prvo vrijeme dok se ne uzgegam. Zapravo ni ne mogu se normalno ustat nakon toga, moram se prvo prevrnut na bok, ostat na boku malo ležat i onda mi je lakše hodat kad se ustanem. Kaj se tiče ostalih ''pustih zdravstvenih problema'', kad sam bila na 4D UZV (gdje mi je žena mjerila i gledale sve živo u vezi bebe pa je to sve skupa trajalo dobrih 45 min, a svo vrijeme sam naravno ležala na leđima), dr. mi je između ostalog mjerila protoke - te kroz glavnu krvnu žilu, te kroz pupkovinu, te ovo i ono - i uglavnom protoci nisu baš bili u redu. Onda me pitala kolki mi je bio tlak kad mi ga je sestra prije UZV izmjerila (da vidi dal možda visoki tlak utječe na slabije protoke), ja rekla da mi je tlak bio dobar. Onda kad je to eliminirala kao uzrok, zamolila me da se okrenem na lijevi bok i išla mi ponovo mjerit protoke koji su nakon toga pokazivali normalne vrijednosti. E pa sad, pametnome dosta. Jesmo mi svi individue za sebe i ja prva frkćem nosom na razno-razne novovjekovne mudrolije jer nisam tip koji u svašta bezrezervno povjeruje, ali ako mi stručna literatura i dvije primalje na tečajevima objasne istu stvar koju nakon toga vidim na djelu na vlastitom tijelu (mislim na ovo s protocima), onda ću poslušat savjet jer bi drugo smatrala neodgovornim i prema svom tijelu i prema bebici.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •