Eo pisem svoj prvi (podulji) post, iako već dulje vrijeme citam vas Rode (otkada sam ostala trudna) a ponukana molbom za komentar na knjizicu "Iz rodina kljuna" koju sam dobila u rodilistu.

Prvo pohvale: mislim da je jako lijepo napravljena, a narocito je dio o dojenju jako iscrpno i s ljubavlju napisan, te da istinski komunicira vaznost i prednosti dojenja.

Medjutim, kao netko tko je prvi put mama, moram priznati da mi se cini da je dosta oskudna u dijelu o njezi djeteta. Nema nicega o:
- ispravnom baby-handligu - niti jedna slikica ni opis, nista - mozda da onaj dio kako dijete treba dizati, nositi i sl. dogovorite s udrugom OKO da prenesete iz njihovog prirucnika, ili napravite nesto slicno?
- o motorickom razvoju, vjezbicama, masazi
- nikakvi prijedlozi igra s bebom, niti koje su igracke prikladne za koju dob
- pregled sto je "normalno" za koju dob - npr. da li je normalno da beba od 2 tjedna spava cijelu noc, koliko inace spava novorodjence, koliko beba od 3 mjeseca, koliki bi trebao biti tjedni/mjesecni prirast tezine (za one koje obitelj uvjerava da dijete gladuje jer nije dobilo dovoljno na tezini), itd.
Uglavnom, nakon sto sam je procitala moj zakljucak je bio da mi hitno treba jos neka knjiga o njezi i odgoju djeteta. Mozda da "ubacite" neke preporuke za daljnje knjige, ako vec ne mozete o tome opsirnije u ovoj knjizi?

Isto tako, mogli bi ubaciti i dio o nosiljkama (vrste, prednosti/mane, prikladna dob), kao i o kolicima i kratko o autosjedalicama, a opsirni opis autosjedalica ostaviti kao dodatak na kraju knjige.
I dio o platnenim pelenama po meni spada u posebnu kategoriju negdje pred kraj, jer je jako detaljan a objektivno 99% mama ce koristiti jednokratne. Ovako je "brana" izmedju dijela o njezi i dijela o zdravlju koji se medjusobno nadovezuju.

Za dio o dojenju imam isto primjedbu - naime, mislim da nedostaje dio koji bi mnogim majkama pomogao nakon izlaska iz bolnice, a to je dio o relaktaciji! Ja sam jedna od onih koje su se unaprijed informirale o dojenju (najvise s vasih stranica) i vecinu stvari sam znala, ali na kraju sam ipak imala problema (CR, ragade, ...) i izasle smo tako da je 80% obroka bila bocica adaptiranog, a mozda 20% moje izdojeno mlijeko. Na zalost, kao novopecena mama nisam bas imala vremena "visiti" na internetu, pa iako me srecom patronazna uvjerila da mogu ponovno poceti dojiti, nisam znala metodu kako najbolje pokusati izbaciti adaptirano. Da sam tada imala u knjizici opis kako to raditi, bilo bi mi puno lakse. Takodjer, ono sto mi je kasnije psiholoski pomagalo su bila pozitivna iskustva zena tu na forumu, pa mozda da ubacite koji citat - meni je uvijek bilo lakse kad bih procitala kako je nakon x tjedana nekome uspjelo vratiti se s bocice na dojenje.

Za prehranu adaptiranim uopce ne pise da bi se morali konzultirati s pedijatrom, ni kako davati djetetu bocicu (polozaj, hvatanje dude), koje su uobicajene kolicine hrane i broj obroka, broj stolica, itd. - ja sam tako nastavila s onim koje su davali u bolnici, i o detaljima citala s kutije, ali mozda to i nije bilo najbolje rjesenje? Ako ste se izborili da se vasa knjizica dijeli umjesto prethodne onda ona mora biti ZA SVE MAME, a ne samo za one koje iskljucivo doje. Uzeli ste na sebe veliku odgovornost savjetovanja majki, i morate biti svjesni da ako je vasa knjizica jedina koja se dobije da onda mora biti SVIMA na pomoc, pa makar se sa svime kao udruga koja predstavlja stavove dijela roditelja ne slazete.

I jedan sitni ispravak - u knjizici nigdje ne pise da moze biti i situacija da u prvim danima nema ni kolostruma, a sto je opisano na vasim stranicama. Mislim da bi spominjanje i takvih slucajeva i da to nije zabrinjavajuce pomoglo onim zenama koje se suoce s takvim problemom u bolnici.

Eto, molim da ovo sve primite kao konstruktivnu kritiku, stvarno mislim da je ideja dobra, da je realizacija za prvo izdanje isto jako dobra, ali i da ima (puno) mjesta za poboljsanja u drugom izdanju...