Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Dojenje i vegetarijanstvo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Dojenje i vegetarijanstvo

Zanima me ima li kakvih posebnih preporuka vezanih za dojenje vegetarijanki (ja sam lakto-ovo, iako sam zadnjih par dana jela i ribu, koju cak ni u trudnoci nisam jela)? Negdje sam citala (cula) da je veca mogucnost deficita B12 nego u trudnoci.

Patronazna mi je rekla da ne jedem citrusno voce, jer ce mlijeko biti kiselo, te da ne pretjerujem s jogurtima, iz istog razloga. Tekst koji je slozila Alamama veli da se kod dojenja moze sve jesti (u razumnim kolicinama, sto ne smeta mamu) pa me zanima ima li ovo s citrusnim vocem kakvog smisla?

Nastavila sam uzimati prenatal tablete (KAL-ove) koje sam uzimala za vrijeme trudnoce, cisto preventivno (namijenjene trudnicama i dojiljama), te zeljezo (koje sam takodjer uzimala za vrijeme trudnoce) sto mislite je li to pretjerano?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Violet ovo sam postala na tu temu neki dan

"Nisam iz pitanja polovila da li si vegetarijanac ili vegan. Tj da li pijes mlijeko i jedes jaja ili nista.
    Ako samo izbjegavas meso nema razloga da ista dodajes prehrani, ako izbjegavas sve od sira nadalje ono na sto posebno moras paziti je vitamin b12, kojeg mozes nadoknaditi ili prehranom ili vitaminima. Ovo je jedino sto moze bebi skoditi, ono sto u tom slucaju moras paziti zbog sebe je kalcij i zink "

Sto se prenatalnih vitamina tice ja ne bi pretjerivala ako ti je prehrana raznolika i zdrava.

Prema zadnjim studijama nema razloga da izbjegavas citrusno voce jedino ako se "ubijes" u mandarinama i primjetis da je smeta onda mozes smanjiti ili izbaciti

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Postovi na ovoj temi su stari... ali ja cu nastaviti ovdje svojim odgovorom za druge sa mozda istim pitanjima.

Cesto mi uopce nije jasno kako to da se mi vegetarijanke toliko brinemo sto treba za vrijeme ovog, onog, a oni koji ne paze na prehranu uopce jednostavno nastavljaju svoju praksu i to je to.

No dobro.

Sto se mlijeka tice i mlijecnih proizvoda... kalcija itd.. mlijeko i kalcij veze nemaju jedno s drugim. Kalcij iz mlijeka nije moguce apsorbirati radi visokog postotka fosfora, a i sama mlijecna mast iz mlijeka onemogucava njegovu apsorbciju.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

No da ne pametujem dugo... ja cu iskustveno. Sa svojim prvim djetetom (sad cekam drugo), bila sam iskljucivo na makrobiotickoj prehrani
    (vise nisam... sad sam vegetarijanka.... mlijeko ne konzumiram, ali ne izbjegavam ga ako je negdje ili me netko ponudi s kolacima s jajima i mlijekom ja pristajem.... dok tada nisam), vjerojatno je to tada bila najbolja moguca prehrana koju covjek moze zamisliti (ali evo.. covjek se umori s vremenom od previse pripreme i kuhanja koje ta prehrana trazi)... uzimala sam na pocetku dojenja zelenu magmu za zene a folnu kiselinu prvih par mjeseci trudnoce i nista drugo od dodataka.

Dojila sam svoju kcerkicu dvije godine i 4 mjeseca. Bilo bi i dulje da nisam odlucila postupno prestajati. Ali vrlo postupno!

Moja djevojcica nikad nije bila bolesna, a ako je prehlada bolest, onda je to bilo prvi put negdje sa 3 i pol godine kad je nosic znao malo curiti.

Takoder, ja sam bila u izvrsnoj formi i izvrsno izgledala! S prestankom dojenja, znatno sam uneredila svoju prehranu... pocela konzumirati slatkise i slicno... sto se nije dobro odrazilo na moje zdravlje. Tako da, evo.. na vlastitom iskustvu znam da vegetarijanska prehrana moze biti odlicna ali i losa.

Ali ako je mama dobro informirana i cini ono sto zna da je dobro, nema nikakvih problema! Treba vjerovati sebi i vlastitoj intuiciji... i informirati se sto bolje.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

fu-fu- otpuhujem prašinu!

Pitanje je originalno bilo postavljeno u zdravlju odraslih jer se tiče i MMa a ne samo mene...

Iz razno-raznih zdravstvenih razloga MM i ja smo prestali jesti meso. Dosta dugo smo konzumirali samo perad s povremenim zaletima u smjeru dobrog bifteka ili ramsteka - ono da je baš kvalitetno i da nas mine želja, no sad smo se full skinuli s mesa. Sada smo pescovegetarijanci (našla ja i kako se to zove ). Nismo neki od mliječnih proizvoda: mlijeko ne pijemo nikako, tu i tamo mi se zalomi neki jogurt, i relativno redovito konzumiramo tvrdi sir i jaja.
    Dojim dvojicu: većeg 2-3 puta dnevno, malog full time.

Mahunarke - znam da bi ih sada trebalo biti puno više na meniju, no G2 mi je još mali i vidim da mu one još nisu sasvim o.k. Na leću dobro reagira, ali grah i grašak su mu bolni... Što bih još mogla kuhati?

Orašasti plodovi - kolika je stvarna opasnost od alergijske reakcije? Gabrijel mi se dugo osipavao na samo tragove kikirikija u hrani, a na npr. orahe u kolačima nisam primjetila. Je'l onda o.k. da pojedem npr. 5 oraha dnevno? Ili je možda neki drugi plod bolji?

Vjetrovi - oboje imamo puuuuno vjetrova Je'l to samo neka prijelazna faza ili to tako i ostaje?

Hvala!

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Olivija prvotno napisa
    Mahunarke - znam da bi ih sada trebalo biti puno više na meniju, no G2 mi je još mali i vidim da mu one još nisu sasvim o.k. Na leću dobro reagira, ali grah i grašak su mu bolni... Što bih još mogla kuhati?
    meni je bio ok i mungo grah (zelena leća). možeš probati i azuki,a sad će biti i mladog boba.
    Orašasti plodovi - kolika je stvarna opasnost od alergijske reakcije? Gabrijel mi se dugo osipavao na samo tragove kikirikija u hrani, a na npr. orahe u kolačima nisam primjetila. Je'l onda o.k. da pojedem npr. 5 oraha dnevno? Ili je možda neki drugi plod bolji?
    mislim da je to za orah ok, možeš probati i sa bademima. ja sam osobno izbjegavala orašide i jela više sjemenki. suncokret i bučine golice, malo popržiš na suhoj tavi i dodaš soja sosa na kraju za finiji okus. u hranu (npr u pahuljice za doručak) možeš dodavati mljevene sjemenke lana i prženi sezam.
    Vjetrovi - oboje imamo puuuuno vjetrova Je'l to samo neka prijelazna faza ili to tako i ostaje?
    na ovo ne znam odgovor. jesi li nedavno prešla na vegetarijanstvo? možda ti se probava prilagođava. a za malca, ne znam, moja bi curka, u prvim mjesecima imala više vjetrova kad se ne bi podrignula...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dosta bitan je i način kuhanja mahunarki. Namakanje preko noći, zatim bacanje te vode, a ja bacam i svu pjenicu koja se nakuplja kod kuhanja također.
    Također, komadić kombu alge ubačen tijekom kuhanja navodno smanjuje plinove, a mineralizira jelo. Alga se ne mora pojesti.

Običan grah je meni katastrofa od napuhavanja. Crni grah, azuki, mungo, slanutak su mi odlični, posebno ako se prilično dugo namakaju prije kuhanja. Na leću je mališa par puta reagirao s jačim napuhavanjem, ali u principu ne, tako da ne kužim. No, postoji i nekoliko vrsta leće (ona mala sitna, smeđa mi je najfinija ali napuhava), ona tanja i veća (ima zuta, narancasta, zelena, smeđa) mi se čini bezazlenija, ali moram to malo još istražiti, a ionako je to sve individualno (valjda).

Opasnost od alergijske reakcije što se orašarki tiče. Pa postoji ako je dijete alergično, da. Kao i na sojine proizvode, mliječne, rajčicu.
    Moje dijete npr. na malo rajčice u jelu dobije lagane prištiće na obrazima. Na ostalo nije reagirao.

Odlične grickalice pune željeza su suncokretove sjemenke lagano ispržene sa malo tamarija.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Super! Već ste mi puno pomogle!

anamar - da friško smo se riješili mesa. MM brije da je to dok nam se probava malo ne prilagodi, a mene strah da ne ostane tako

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja već godinama u jela s mahunarkama (grah, slanutak, leća i sl.) stavljam origano i mi nemamo zaista nikakvih probavnih problema. Negdje sam davno pročitala taj savjet i stvarno djeluje! Pokušajte!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •