Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 57

Tema: spavanje ili ne

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno spavanje ili ne

L. ce u 10.mj. krenuti u visu jaslicku.
    planirala sam ju do daljenjeg dati samo do spavanja.
    imam par mj. za to.

e sad....na roditeljskom su spomenuli da je bolje za dijete da odmah ostane spavati jer je to dupla adaptacja- taman se navikne na do 12 i onda ajde, ispocetka....

posto L. ne bi do trece uoce davala, ali evo, potrebno mi je barem 4h, ovo je bio neki kompromis.

no stavljena mi je buba u uho.
    MM takodjer. jos veca.

iskustva? savjeti?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mogu ti opisati naše iskustvo: kad je moja L. krenula u vrtić (s 3 god i 3 mj), ja sam još bila na drugom porodiljskom i mogla je još bez spavanja nekih 2 mj.
    Meni su tete sugerirale isto što i tebi i malo sam se dvoumila, no ipak sam je odlučila ostaviti spavati nakon tri tjedna.

Ja znam nju i procijenila sam da bi njoj bilo tako lakše. Da to srežemo odmah. Da je to i tako čeka, bilo sad ili za mjesec i pol dana. Imala sam osjećaj da bi joj da sam čekala skroz, njoj puno teže palo.

Gle, ne moraš ti ni sad odlučiti, vidjet ćeš kako ćeš osjećati kad krene u vrtić, nakon tjedan, dva...

Ajde, sretno...
    Moja J. ostaje na spavanju već drugi tjedan, bolje mi je da ne mislim uopće na to :/

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Re: spavanje ili ne

Citiraj leonisa prvotno napisa

no stavljena mi je buba u uho.
    MM takodjer. jos veca.
    Ovako i kod nas. Identično. MM-ovi

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moje mišljenje je da ako imaš mogućnosti pokupiti ju prije spavanja, onda tako i napravi. kad se privikne na jaslice, onda će lakše prihvatiti i spavanje onda kad to bude trebalo. a tamo ionako svi idu spavati, pa će i ona - sasvim je drugačije nego kod kuće, barem meni bilo. juraj bi legao na krevetić, prije toga složio svoju robicu na stolicu, malo razmišljao i zaspao. :shock:, sa dvije i pol godine. doma - nema šanse bez specijalnog načina draganja glavice.
    spavanje mu, dakle, nije predstavljao neki ne znam kako velik problem u odnosu na sve ostalo. a imali smo prilično burnu adaptaciju. ne znam, valjda ga je ipak taj dan u jaslicama prilično iscrpio tako da bi zaspao među prvima, a budio se među zadnjima.
    eto, to je moje iskustvo - čim manje jaslica dok se može, to bolje. nadam se da će se javiti veki, ona ima uvijek super jasličko-vrtićke savjete.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

I ja sam za to - što manje jaslica to bolje, pa ako možeš dovedi je kući nakon tih 4 sata što je provela u jaslicama i uživajte zajedno

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa tako sam si razmisljala....do 3. mj. ne treba pod muss ostat spavat pa sam se nadala da ce sama nakon nekog vremena traziti da ju ostavim....

a opet me strah da do toga ne dodje i da je bolje napraviti cut jednom za sve....

pa me pere griznja jer ipak je to 4mj. puno radno vrjeme koje nije nuzno. osjecam se lose. jer se i ovako lose osjecam sto ide. pa jos i to.

uf...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Moja J. ostaje na spavanju već drugi tjedan, bolje mi je da ne mislim uopće na to
    Anci

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Meni se čini da će se lakše priviknuti ako ide postepeno, nego da je odjednom ostaviš na 8-9 sati. Pošto imaš mogućnost da to privikavanje rastegneš 4 misec to i iskoristi.

Mi ćemo postupiti tako, dokle god budem mogla dolaziti po njega oko 11-12 sati to ću i činiti.
    A posli kad ga budem morala ostavljati od 06:30 pa sve do 15:30, e tad će mi biti panika

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa sam se nadala da ce sama nakon nekog vremena traziti da ju ostavim....
    bolje se nemoj tome nadati. ako mora, ostati će. vjerujem i da će s vremenom zavoljeti jaslice, djecu i tete. moj je znao tražiti da ostane još u parku s djecom kad bi došla po njega. spavanje mu nije bio nikakav problem.

ali da će sama tražiti spavanje :/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mene L. trazi spavati.
    po danu pokazuje umor i odgovara pozitivno na moj upit ocemo li ici spavati, a navecer me prim za ruku i kaze mama idemo spavati.

bioritam se poklapa sa jaslickim- pola 1.

a opet drugo je vrtic, drugo sam ja....

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Pokušaj se što manje brinuti dok ne vidiš kako će vam kreniti sa adaptacijom (tako ja sama sebe tješim, a panika mi je samo takva - od ponediljka krećemo prvi dan brrr ).

I ja se sve nekako nadam da će on sam nakon nekog vrime tražiti da ostane spavati, ili da će već spavati kad ja dođem po njega... i sve se nadam da će mu tamo biti lipo i da će uživati sa drugom dicom ... a srce mi puca jer ne mogu biti s njim do škole, ma što do škole minimalno do mature

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni ne puca sto ne mogu biti s njom (ok puca), vec taj rezim, da je cijeli dan sa nekm ko nije njena obitelj. da dodje doma i za 3h spavanjac, gotov dan.
    gozno.
    grozno je sto je to svacija svakodnevnica

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

meni ne puca sto ne mogu biti s njom (ok puca), vec taj rezim, da je cijeli dan sa nekm ko nije njena obitelj. da dodje doma i za 3h spavanjac, gotov dan.
    gozno.
    leonisa, znaš šta
    nemoj me sad ubijati u pojam

meni je to isto grozno- baš sam danas MM-u govorila- grozno mi je i što njih dvije ne vidimo cijeli dan i što se njih dvije međusobno ne vide cijeli dan

Agrhhhh....

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

gozno.
    I ja se tako osjećam ... nakon neplodnosti napokon sam uspila zatrudniti i sad opet neću imati svoga bebača onoliko koliko bi htjela

I zato sam mislila da dok još mogu da ga vodim u jaslice od ponedilja do četvrtka, a petkom da ostane sa mnom doma... sve gledam kako da budem što više sa njim ...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zato sam ja odustala od nekih planova u struci. i nikako ne mogu objasniti- zasto sam.

joj sori Anci

najbolje da odem u krevet dostojanstveno....bez suza.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Probaj polako, kao što sam ti gore napisala, bez neke odluke već sad.
    Pa ćeš polako odlučiti.

Sretno nam svima, malima i velikima

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, vidjet cu kako ce uopce reagrati na zgradu, djecu i tete.

sretno nam svima i veeeeeliki

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja ne bih ostavljala dijete na spavanju, nego bih ga uzimala prije spavanja, kad su već spušteni krevetići...da dijete bar vidi da je sad u vrtiću vrijeme spavanja, da se djeca skidaju u pidžamice, da se malo zamračuje soba itd. i s njom bih povremeno razgovarala o tome da će i ona tu spavati s djecom kad mama bude išla na posao....
    tako će se na jedan način dijete pripremiti i na taj dio vrtićkog dana

i ne treba se baš uvijek bez pogovora slušati savjete odgajatelja, ako vi duboko u sebi osjećate da je za vaše dijete i za vas bolje da dijete iduća 4 mjeseca spava s vama kod kuće... ( s tim da treba uzeti u obzir da će vjerojatno biti ranije umorna nego što je to prije bila...ako ćete ju voditi ranije u vrtić)

postoji mogućnost da će za 4 mjeseca opet krenuti njena nova adaptacija na spavanje, ali i ne mora tako biti... otpor spavanju u vrtiću obično pružaju djeca koja već kod kuće ne pokazuju potrebu za spavanjem i koja kod kuće ne spavaju...oni koji kod kuće spavaju, spavat će i u vrtiću bez problema

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

gozno.
    Da, grozno, grooozno.
    Moje je mišljenje da imaš izbora (baš kao i ja i moja Lea) da provodimo više vremena zajedno od ta 3sata, jer eto imamo tu mogućnost.
    Pa zar ne kažu da su prve 3god. najvažnije?

No na kraju sve ovisi o djetetu.

Moja susjeda je svog malog dala u vrtić sa 2.3god, u početku je išao doma nakon ručka, sada sa 3.5 ostaje spavati u vrtiću i onda ide po njega (ona radi doma).
    Malom je bilo ok ostati spavati nakon nekog vremena, pa ga je i počela tak ostavljati.
    Znači išla je postepeno.

Osluškuj svoje dijete, shvatila sam da kad god tako radim uvijek dobro ispadne.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Bubička, veliki potpis!!!!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ivor sutra kreće i ostaje na spavanju. Ne vidim nikakve prednosti da ga vodim doma spavati.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ipak danas ne ostaje. U vrtiću je strava. U grupi su SVI novi i bar 50% ih plače... bojim se da će ga to izludjeti :/

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

uh, ja sam baš ostavila cure prvi dan....srećom su zajedno u grupi, a imaju i još jednog malog prijatelja.....ostaju do spavanja pa ih kupe moji
    ja se nadam pozitivnom sa sutrašnje komisije za pola radnog vremena, onda ću ih ja kupiti u 12 :D

meni se čini apsurdnim ostaviti dijete negdje ako baš ne trebaš , barem do škole

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mi smo se uprvo vratili iz jaslica - prvi dan.

Bilo je ok jer smo bili na samo 45 min - lagano ću povećavat vrime provedeno tamo, koliko mi tete dozvole (ja bi to rastegla na minimalno misec dana pa bi ga tek onda ostavila samog i to samo na par sati prava sam kukavica ).

U grupi je 20 djece i skoro pa su svi stariji od njega preko godinu dana, tako da mi je lagana panika.

On se danas igrao sa igračkicama, otrčao je oprati ruke kad su trebali ići jesti, ali nije htio jesti kruh sa namazom.

Puno sreće svima nama za što bolju i lakšu adaptaciju

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ispravak, stariji su skoro pa godinu dana, a ne preko godinu dana.

Nije mi jasno zašto dicu te dobi nisu stavili u vrtić, a ne u jaslice, većina ih puni 3 godine kroz ovaj ili idući misec, čini mi se da bi im bilo zanimljivije u vrtiću (jasličari ne izlaze vani ili ?).

Znači i mi ćemo dogodine ostati u jaslicama jer tek kroz ovaj misec punimo 2. :/ (neću sad o tome niti razmišljati).

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo i mi smo se vratili.
    Bila sam 15 min s njim unutra pa sam ga pustila samog isto toliko
    Nije stigao zaplakati

Puno djece je plakalo, a roditelji su ih također ostavljali kratko. Bilo mi je žao jednog bebača koji je tamo od 7h (isto prvi put), kaže teta da je bio izvrstan sve do 9h dok se nije sve uzvrpoljilo jer je većina roditelja oko devetke dovela dijecu i svak je nakratko ostajao sa svojim djetetom, a njegove mame nije bilo... Tako je urlikao da mi se skoro srce raspuklo.

Sutra planiram kavu popiti pa doći po Karla

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

leonisa

kako vam ide?

Mi smo bile prvi dan, bile smo skupa sat vremena unutra i očekivano joj je bilo super. Ja očekujem suze u srijedu, četvrtak...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: spavanje ili ne

L. ce u 10.mj. krenuti u visu jaslicku.
    sve mi neugodno......pored vas.....citam vas danas i srce se stisce. mi smo se u dogovoru sa psiholoom odlucili kad se smanji guzva. a i na roditeljskom su molili da ko moze krene kasnije.

Anci, mozda te iznenadi.
    mozda ce imati suze, ali one reda radi.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

svima vama, danas za prvi dan

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nama je teta rekla da novih ima samo nas 7 pa kako je mješovita grupa da prvi dan dođemo sutra u utorak-baš zato da izbjegnemo vidjeti drugu djecu u plaču koja se nakon ljeta adaptiraju. Baš se nadam da je ova praksa i savjet na mjestu. Sutra nam je dan D.
    Eh, da, mi smo bez spavanja, bar za početak

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja uopce ne bi imala dileme, spavanje sad ili kasnije. sto kasnije, to bolje!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ako već imaš mogućnost, spavanje kod kuće mi se čini puno boljim rješenjem,a s vremenom...ako poželi ostati, ili ti počneš dulje raditi, ne bi trebalo biti problema jer će jako dobro poznavati i tete i djecu i sobu...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Danas je morao ostati sam 40-ak minuta, nas roditelje su poslali vani

Moja mala hrabrica nije plakala uopće, ali zato ja jesam
    Stajali smo na ulazu i čuli kako djeca zovu "mama, tata" i kako neutješno plaču...koji grozan osjećaj ....

Kad smo došli po njega mahnio je tetama pa-pa i posla im pusu

Tete kažu da je bolje kad odmah plaču jer da je ona kasnija reakcija puno gora i duža od ove prve :/

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

leonisa, mi smo s tonkom imali jako slican sistem polaska u vrtic (osim sto njoj to nije bilo i prvo odvajanje od mene, jer ju je prije cuvala cuvalica).
    Na proljece, kad je imala 2 godine krenula je pomalo - prvo sat, pa dva, najvise tri. Cuvalica bi je uvijek kupila doma na spavanje. Tako je bilo do ljeta.
    U tom periodu nije bilo neke posebno bolne adaptacije. Krenula je u pocetku jako veselo, nakon otprilike 2 tjedna je pocela protestirati i plakati kod rastanka (ta faza je kratko trajala, i tete su tvrdile da se ona vrlo brzo razveseli nakon mojeg odlaska), a onda je opet sve bilo ok. Doduse, nije skroz postala dio ekipe (osjetilo se da je 'drukcija' od ostalih), ali njoj je bilo ok.
    Nakon ljeta je morala krenuti za pravo. Imali smo samo 1 tjedan za adaptaciju, od drugog tjedna je vec spavala. Kad je shvatila da ona tamo mora ostati, reagirala je vrlo, vrlo burno, plakala (urlala), nije htjela jesti niti spavati. Doma mi je stalno govorila da ne zeli ici, da je tuzna. Mene je to iznenadilo, jer sam mislila da je vec donekle adaptirana. Burne reakcije su trajale oko 2 tjedna, tuga oko mjesec dana. Nakon toga samo veselje (i nakon duzih pauzi, za praznike ili bolovanja, s veseljem ide prvi dan u vrtic). Pocela je jesti (a od kad sam joj kupila dudu i spavati).

Kaj sam htjela rec.
    S njom sam se jako potrudila da joj polazak u vrtic ne bude trauma. Odgadjali smo, sve radili postepeno, korak po korak. Onda me je ova dramaticna adaptacija skroz izdeprimirala, pomislila sam da sam mozda sve to osmislila krivo, i da sam i ovo dijete istraumatizirala (o tonceku necu ni pricati).
    Sad ipak mislim da je bilo dobro. A da je adaptaciju zapravo odradila 'uzorno'. Znala je tocno kaj osjeca, zauzela se za sebe (prilicno glasno!), znala je svoje emocije prepoznati i precizno verbalizirati, i sve frustracije je izbacila van iz sebe, nije nis zatomila. A to sto je unaprijed znala i tete, i djecu i prostor joj je ipak malo pomoglo.
    Dakle, ne mora ni dupla adaptacija biti nesto lose

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

leonisa, ja sam odlučila ovako. Gita ostaje do spavanja, a onda je kupi baka i spava kod nje kako je i navikla. Bar za početak. A kasnije, sve ovisi kako će prihvatiti vrtić, tete, djecu. I ja sam se nadale da će možda izraziti želju da ostane na spavanju.
    Ma vidjet ćemo.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Karlo je danas bio sat vremena i bio je super.
    sutra ću ga ostaviti malo duže. a spavanje planiram sljedeći tjedan.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja mislim da bi Ivoru bilo lakše da ga odvedem pred spavanje... Do tada se već svi lagano smire, manje je djece, mirnija atmosfera. Ujutro je koma... Jučer kada sam došla po njega nije mogao doći k sebi, pa je bio presretan doma i nije uopće spavao. U 3 smo išli po brata i uopće nije pokazivao ljutnju prema vrtiću. Išao je i u svoju sobu, bio sa svojim tetama....

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hm, i mi imamo taj izbor do veljace (a nadam se i duze).
    Mislila sam ga voditi na spavanje doma, al mi je planove pokvarilo to sto je kod nas rucak poslije spavanja.
    Osim toga, meni doma nece spavati - budi se svaki cas pa ga moram uspavljivati. Dok teti ili baki odspava 2h bez problema i puno je bolje volje popodne.
    Uf :/

Ne znam kako vi, mislim da ja imam problem u glavi.
    U mojoj su jaslice nuzno zlo koje treba meni, a ne njemu.
    I sve gledam kako bih ga sto prije "izvukla", a da i ja dobijem onaj komad vremena koji mi treba.
    Nema veze s jaslicama - tete su divne, a prostor uredan i uredjen.
    Al to je ustanova, ne obitelj.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mi smo prošle godine kada je krenila u jaslice dobili savjet od tete da pošto sada joj je šok što uopće ostaje da je bolje da i odmah bude spavanje a ne da kasnije opet bude novi šok.tako je i bilo.na kraju uopće nije bilo problema za spavanje

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

I sve gledam kako bih ga sto prije "izvukla", a da i ja dobijem onaj komad vremena koji mi treba.
    e ovako i ja!

a zakaj, hvala na podjeljenom iskustvu

Janoccka, meni nije to da li ce tamo spavati il ne, vec vrijeme provedeno tamo.
    kolko sam skuzila ne mogu posceti sa dolaskom u 11 npr.
    a od jutra pa do posljepodnevnog budjenja mi je too much.

no imam jos jedno pitanje....tete se mijenjaju jedan tjedan ujutro jedan popodne.
    i adaptacija krene prvi tjedan u pon. i do petka vec dodjes mozda na nekih sat-dva-cetri da je dijete tamo samo.
    i onda dodje sljedeci tjedan nova (nepoznata) teta.
    i sta onda?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kod nas druga teta dolazi u 11h tako da su za ručkom i pripremama za spavanje zajedno. Iznimno, dok je ovakva situacija, naša teta dolazi samoinicijativno u 9h

Leonisa a zašto te pati što je vremenski tamo dok spava? Kod nas je spavanje od pola jedan do tri. Dolazimo po djecu u 3. Ako ih dovedem doma u podne, mučim se još bar sat vremena da ih uspavam, pa zaspu oko 3 i spavaju i do 5.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Danas smo došli doma oko 9 i igrao se sam do spavanja - malo prije 12 h, dok smo se mazili zaspao je, probudio se oko 14:15, zazvao me i onda smo se mazili, grlili i smijali 20-ak minuta. Baš smo guštali.

Tako da ostajem pri odluci da će u jaslicama što kasnije ostati spavati. Ova naša buđenje ne bi dala nikome

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Samo bi htjela reći da guštirate kod kuće koliko god možete, ako možete. Po meni to uopće nije upitno da dijete boravi ŠTO MANJE u jaslicama. Dvostruka adaptacija po meni uopće nije razlog da dijete boravi i sekundu duže u ustanovi nego šta je potrebno.
    Zato ako imate mogućnosti, uživajte u njoj.
    Kad će morati dijete će ići i u jaslice i u vrtić, tada će se prilagoditi na to. Dok god ne mora, uopće nije upitno da mu je bolje doma i nema tog razloga da netko preporući da dijete bude u jaslicama više od potrebnog.
    Zato, uživajte dok možete

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

e ovako i ja!
    I ja tako mislim.

Jedino me muči kad me sveki pikne sa "mora biti sa drugom djecom", kak se nosite sa takvim komentarima?

Možda stvarno nije dovoljno sat vremena dnevno u parku sa drugom djecom, pogotovo jer to često i nisu vršnjaci. :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja bih rekla da je važnije kako provesti vrijeme s djetetom nego koliko. Ali možda i ja samo gledam sliku sa svog aspekta. Ja sam presretna što znam da ću sve poslove obaviti prijepodne i kada se vratim s posla da ću se moći samo posvetiti djeci.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj iki prvotno napisa
    e ovako i ja!
    I ja tako mislim.

Jedino me muči kad me sveki pikne sa "mora biti sa drugom djecom", kak se nosite sa takvim komentarima?

Možda stvarno nije dovoljno sat vremena dnevno u parku sa drugom djecom, pogotovo jer to često i nisu vršnjaci. :/
    Teško. Jer sam pomalo zbunjena i to već odavna. Bundaš je oduvijek bio u većoj grupi djece tih, i nije se upuštao u nikakva druženja dok mu to ne bi odgovaralo, često bi ostao kraj mene, najčešće ako su djeca bučna il gruba u igri. Nikad nije volio buku. Jutros se jako snuždio dok smo bili u vrtiću i djeca stvarala graju Kad smo izišli vani bilo je puno puno bolje, tamo je manje zagušena atmosfera

Sori na uzurpaciji topica, ovo je čista adaptacija, nevezano za spavanje

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Djetetu do treće godine je isključivo potrebna obitelj. To da "mora biti sa drugom djecom" odnosi se na djecu u četvrtoj godini života kada je potrebna socijalizacija.
    Kod jasličara to uopće ne stoji jer se u toj dobi i tako djeca igraju sami, još su individualci. Igraju se jedni pored drugih, ali svaki svoje. Tek kasnije nastupa faza kad se stvaraju veze i kada je zaista dobro za dijete da bude u skupini i razvija svoje socijalne vještine.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jan je išao u igraonicu i tek kada je krenuo u vrtić, imao tamo svoju pidžamu i svoj krevetić, osjećao se da je to to.

Ivor je jučer prvi puta prespavao i sve je odlično prošlo. Prvi put nas nije dočekao suznih očiju. Manje je djece i zbližio se sa tetom

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sa sunčom nisam bila u dilemi - ona je i kući spavala u slično vrijeme i bilo mi je normalno da odmah ostane na spavanju u jaslicama.

stribija sam uzimala u podne doma jer njemu to spavanje nikako nije pasalo.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ima li topic o adaptaciji da nastavim tamo?

Ja ga ne pronalazim

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •