Imamo problem, živimo u kući u kojoj još žive i dida i baka i šogori šogorica sa klincima i djelimo zajedno dvorište.
E sad problem je u tome što oni imaju malu klinku od 4,5 godine koja je dosta živa i bezobrazno zločesta, odnosno baš neće slušati. A i problem je što ju ćesto čuvaju dida i baka koji joj ne mogu niša, odnosno nijh stvarno niš živo ne sluša.
E sad ne znam kako da se rješim situacije tipa. Ona je zločesta i radi neku pizdariju a D se povede sa njom. Onda ja njemu objasnim da to nebi smio raditi zbog toga i zbog toga i on uglavnom posluša, ali ona ne
I tu nastaje problem?
Naravno djete ko djete D se povuće za njom i opet radi po njenom.
Sad ja znam kak bi rješila situaciju da je on kriv za konkretnu situaciju, odnosno završio bi u kazn ili bi išao u kuću.
Ali mi ga je žao da ga odvedem u kuću zato kaj je ona zločesta, a ona ostane vani.
NAdam se da sam dobro objasnila situaciju i da ste me shvatile. Kako bi vi rješile konkretnu situaciju?
Prije svega htjela bi reći da te potpuno razumijem i suosjećam!
Istovremeno nemogu reći ništa osim toga da je rješenje u tome da ti promjeniš stav.
Za početak nemoj smatrati djete koje je po tvom mišljenju: "dosta živa i bezobrazno zločesta, odnosno baš neće slušati" , krivom za to i pokušaj ju gledati iz drugog kuta, osim što tebi remeti mir i indirektno stvara probleme.
Djeca nisu zločesta i svojim ponašanjem nam šalju poruku, a pitanje je samo da li smo mi dovoljno spremni razumijeti njih i da li smo posvetili tome vremena ili ganjamo svoje zadatke i interese i njih usput odgajamo! To govorim, ne da ti držim lekciju, nego iz vlastitog iskustva!
Možda da pokušaš napraviti aktivnosti i za tvoje nećake! Daš im da crtaju ili da radite nešto, npr. moji obožavaju kad radimo kućice od kutija za cipele ili kave druge slične ambalaže. To im je nepresušan izvor zanimacije koje traje i traje...
Ako je djevojčica gruba ili psuje, pokušaj joj NJEŽNO objasniti da nije pristojno, prikladno, lijepo ili zanimljivo čuti djevojčicu - možda princezu? da ružno govori. Kako je jednom jedna forumašica odličo rekla "Nema publike-nema predstave" - probaj ignorirati takvo ponašanje!
Zamisli si da tebe čuvaju dragi, ali ipak stariji i umorni, bolesni? i ponekad prezaštitnički deda i baka, zar ne bi iskipila od Pazi! Nemoj, pašćeš! i sl? Pogledaj malo, što bi moglo biti toliko frustrirajuće za curicu od 4,5 godine da ti stvara toliki pritisak!
Možda misliš, da sad mijoš samo treba da odgajam "tuđu" djecu, ali problem možeš samo tako riješiti! Ili da se preseliš? Čak i da to možeš, uvijek će biti pokraj neko djete s kojim nećeš uvijek biti prezadovoljna!
Pokušaj malo razviti pozitivan stav i moža na kraju bude baš dobro! Sretno i veselo!