Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: ekonomičnost kuhanja - ponovna upotreba ulja iz friteze

  1. #1
    ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    572

    Početno ekonomičnost kuhanja - ponovna upotreba ulja iz friteze

    Moje se pitanje, odnosno tema odnosi na iskoristivost ulja iz friteze. Nisam sigurna koliko ga puta mogu koristiti i kako ga održavati. Zanima me, naime, ako npr. danas ispečem lignje i krompiriče, smije li se to ulje spremiti negdje i zatim ponovno upotrijebiti kad sljedeći put budem pekla to isto ili je nakon toga neiskoristivo.

  2. #2
    Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    uz more
    Postovi
    784

    Početno

    ja sam čula da je podgrijavano ulje jakooo nezdravo.

  3. #3
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    maksimalno 8x, tako sam čula
    postaje kancerogeno

    ekonomična upotreba istrošenog ulja za fritezu? = biodizel

  4. #4
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    maksimalno 8x
    u menzama da, doma - max 1x

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    najbolje ga je uopće ne koristiti

  6. #6
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    ovisi i koje ulje koristiš. ako koristiš pravo ulje za friganje koje podnosi više temperature možeš ga koristiti više puta, ako koristiš obicno...ne znam, eventualno 2 puta...

  7. #7
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    pitaj davora . meni je objašnjavao sve o fritezama i ulju (posebnom) koje se koristi...

  8. #8
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    maksimalno 8x
    u menzama da, doma - max 1x
    to je valjda ono posebno ulje za friganje?

  9. #9
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Fritezu kupila kak bi pekla krafne. Na kraju sam je objesila o klin.
    Frigaj ti to. Meni ono ulje nakon prvog pečenja izgleda bljak, a kak to izgleda nakon osmog ...
    Dakle, izbjegavaj fritezu i pečenje u dubokom ulju.

  10. #10
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj Matilda prvotno napisa
    Fritezu kupila kak bi pekla krafne. Na kraju sam je objesila o klin.
    Frigaj ti to. Meni ono ulje nakon prvog pečenja izgleda bljak, a kak to izgleda nakon osmog ...
    Dakle, izbjegavaj fritezu i pečenje u dubokom ulju.
    Baš ovako i ja. Krasna Moulinex-ova friteza stoji u ostavi :/

  11. #11
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Citiraj Matilda prvotno napisa
    Fritezu kupila kak bi pekla krafne. Na kraju sam je objesila o klin.
    Frigaj ti to. Meni ono ulje nakon prvog pečenja izgleda bljak, a kak to izgleda nakon osmog ...
    Dakle, izbjegavaj fritezu i pečenje u dubokom ulju.
    Baš ovako i ja. Krasna Moulinex-ova friteza stoji u ostavi :/
    potpis. samo je nisam kupila nego dobila kao vjenčani poklon. u stvari, mislim da ćete uskoro vidjeti topik na burzi "Poklanjam fritezu - staru osam godina, ali nikad korištenu".

  12. #12
    ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    572

    Početno

    Koristim biljno ulje. Meni je friteza potrebna zbog lignji. Moje dijete ih obožva a ja dobivam lignje od svekra koji je ribar pa bi bilo šteta da ih ne iskoristim. Pročitala sam negdje da je palmino ulje najbolje za takve vrste pečenja. Nisam neki ljubitelj pržene hrane, pogotovo ne iz toliko dubokih ulja ali ipak, povremeno bih htjela i to. Ima li netko ideju koje je ulje najbolje i najiskoristivije?

  13. #13
    Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    ...gde Dunav ljubi nebo...
    Postovi
    1,976

    Početno

    Citiraj ANKARA prvotno napisa
    Ima li netko ideju koje je ulje najbolje i najiskoristivije?
    Palmino, bez sumnje. Ali ni ja ne znam koliko puta, i moja friteza stoji okacena o klin...

  14. #14
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    palmino ulje ima prednost što ne mijenja okus tijekom višekratne upotrebe. i to je jedina
    davor će znati to ljepše i bolje objasniti...

    i da, palmino koriste po menzama

  15. #15
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Ja koristim fritezu često za pohanje mesa.
    I znam da ćete me popljuvati, al mi baš svi obožavamo pohano meso, a meni je to najlakše i najbolje u fritezi.

    Koristim fritezu već 10 godina i još nitko nije dobio karcinom

    Mi se uglavnom hranimo nezdravo al svi smo zdravi. 8)

  16. #16
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    jesi li probala pohati u pečnici?
    teflonska padela i žlica ulja

  17. #17
    Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Srcem na jugu!
    Postovi
    669

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    jesi li probala pohati u pečnici?
    teflonska padela i žlica ulja
    Daj upute pls. Može i na PP.
    Ja volim pohano meso, ali mrzim bilo šta šta se friga u ulju...ovo mi zvuči super.

  18. #18
    Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    2,914

    Početno

    Ja sma isto svoju fritezu bacila (a dobila sam ih za vjenčanje 8 komada)

  19. #19
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,969

    Početno

    8 komada :shock: ...dobro da i kod nas polako uvode liste za poklone, ja neznam šta bi sa osam kompleta šalica a ne friteza. Moja friteza(jedna sa vjenčanja) stoji netaknuta u špajzi.
    Ja lignje frigam na teflonskoj tavi sa suncokretovim uljem, no puno su mi bolje sa par kapi maslinovog na gril tavi + kuhani krumpir ili teflonskoj sa par kapi maslinjaka, može cijele ili na kolutove bez ili sa brašnom...sada mi se baš jedu lignje. Inače ako i poham nešto poham na tavi, jednog dana se možda i usudim probat u rerni

  20. #20
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    najbolje ga je uopće ne koristiti
    Meni je koma to podgrijavanje ulja, aj ga niti jednom ne bih koristila dva puta. Brrrrrrrrrrr
    I općenito koristimo vrlo malo ulja u prehrani, minimalno.

  21. #21
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    jesi li probala pohati u pečnici?
    teflonska padela i žlica ulja
    Ja meso poham tako da meso sa svake strane prije stavljanja na vatru (suha posuda) malo namočim u ulje, onako tek toliko da se primi. Ali mislim da se to ne može baš u svaku tavu, lonac rajnglu staviti na takav način.

  22. #22
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Ja koristim fritezu često za pohanje mesa.
    I znam da ćete me popljuvati, al mi baš svi obožavamo pohano meso, a meni je to najlakše i najbolje u fritezi.

    Koristim fritezu već 10 godina i još nitko nije dobio karcinom

    Mi se uglavnom hranimo nezdravo al svi smo zdravi. 8)
    Pa nije sve samo ni u karcinomu već i u kilama, masnoćama itd. Dobro ne znam koliko ti imaš kila niti ulazim u to, ali eto to je samo moj jedan primjer.

  23. #23
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj Ria prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    jesi li probala pohati u pečnici?
    teflonska padela i žlica ulja
    Daj upute pls. Može i na PP.
    Ja volim pohano meso, ali mrzim bilo šta šta se friga u ulju...ovo mi zvuči super.
    ja mrzim pohati, pa ulje prska, pa sve zamazano...

    pa da ti prosljedim recept:
    meso ispaniraš, padelu namažeš uljem , poslažeš meso, na 200° 15 min jedna strana, 15 min druga strana

    vrijeme do okreta prilagodi , samo da ne zagori

  24. #24
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj Kosjenka prvotno napisa
    8 komada :shock: ...dobro da i kod nas polako uvode liste za poklone, ja neznam šta bi sa osam kompleta šalica a ne friteza. Moja friteza(jedna sa vjenčanja) stoji netaknuta u špajzi.
    Ja lignje frigam na teflonskoj tavi sa suncokretovim uljem, no puno su mi bolje sa par kapi maslinovog na gril tavi + kuhani krumpir ili teflonskoj sa par kapi maslinjaka, može cijele ili na kolutove bez ili sa brašnom...sada mi se baš jedu lignje. Inače ako i poham nešto poham na tavi, jednog dana se možda i usudim probat u rerni
    i ja ovako - kad je riječ i o lignjama i o pohanju. a poham jako rijetko, jer mi je prekomplicirano, kako kaže MGrubi, a ni djeca ne vole - suho im je.

  25. #25
    Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Srcem na jugu!
    Postovi
    669

    Početno

    Thanks McGrubi...idući put ide ovako. Ja valjda godinama doma nisam pomrit napravila jer ne mogu gledat kako ulje šprica okolo po štednjaku

    Pohala sam meso par puta ali mi je prestrašno kako to uvijek sve bude masno i gadno.

    Ovo mi zvuči odlično, probat ću uskoro.

  26. #26
    ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    572

    Početno

    Moji su doma terminatori. Mislim da bi pojeli i namještaj da mogu pa im ne smeta niti način na koji se nešto sprema premda ja strašno "patim" na zdravo kuhanje i kuham u Zeptru. Bez masti i bez ulja. Budući da bi nam svima dobro došlo malo masnoća barem što se kola tiče uveli smo fritezu upravo iz razloga da ne morm ribati štednjak, pločice i pola kuhinje nakon jednog pohanog ili lignjastog ručka.
    Ima li gdje u našim dućanima kupiti palmino ulje i zna li netko koja mu je cijena?

  27. #27
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    joj, pa ima toliko dobrih recepata za lignje a da se ne prže u ulju (samo ako privoliš podmladak na novitete ) - na žaru, punjene, na rižoto...

    Pržene lignje jela sam samo u studentskoj menzi, još se sjećam tih masnoća

  28. #28
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Meni je friteza sjajna stvar jer ne znam dobro pohati na tavi, posebno ne piletinu. Jedino što postoji taj problem sa uljem - normalno da mi je žao bacati 2 l ulja nakon svake upotrebe, a ne želim ga koristiti više puta. Dakle , da nema problema sa uljem, friteza bi mi bila super pomagalo.

    Zato ja fritezu koristim samo kad trebam spohati ili ispržiti veliku količinu hrane odjednom, i za to mi je super, onda mi nije žao potrošiti svo to ulje.

  29. #29
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj pomikaki prvotno napisa
    joj, pa ima toliko dobrih recepata za lignje a da se ne prže u ulju (samo ako privoliš podmladak na novitete ) - na žaru, punjene, na rižoto...
    sad mi se jedu lignje, a i hobotnica... i fina buzara...

    fritezu nemam, a hranu ne frigam i ne poham jer mrzim taj miris ulja i špricanje na sve strane...
    još pamtim školske izlete s pohancima u sendviču... meni ih dosta za cijeli život...

  30. #30
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ne koristim fritezu ali znam da se prženjem hrane u ulju oslobađaju SLOBODNE MASNE KISELINE, koje utječu na kvalitet hrane koja se prži.
    Zavisi koje je ulje, koja temperatura prženja.
    Prema propisima u evropskim zemljama, dozvoljeno je da ulje sadrži najviše do 2,5 % FFA, a nakon toga se ulje mora obavezno zamjeniti novim.Postoje indikatori za kontrolu kvalitete ulja ( trake koje se urone u ulje i promjenom boje se vidi koliko % ima FFA.
    Te su trake jako skupe, za jednokratnu su upotrebu i nije ekonomski opravdana upotreba u domaćinstvu.

  31. #31
    Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    715

    Početno

    Ulje za fritezu, palmino, ima za kupiti po dosta dućana. Zadnji puta sam kupila u Konzumu, onaj veliki na Zagrebačkoj aveniji, 3l su nekih 30-35kn.

  32. #32
    ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    572

    Početno

    Onda to palmino ulje i nije toliko skupo. Ja sam biljno od dvije litre platila 28 kuna.

  33. #33
    babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    1,013

    Početno

    Osobno mislim da je puno masnije ono pohano u tavi, nego u fritezi jer se nekako napije ulja. Poham u fritezi, s palminim uljem.
    Tako radim i kad poham cvjetaču.

  34. #34
    babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    1,013

    Početno

    Citiraj ANKARA prvotno napisa
    Onda to palmino ulje i nije toliko skupo. Ja sam biljno od dvije litre platila 28 kuna.
    Tov sam i ja proučavala. Inače, to se ulje, kad je hladno, skruti pa izgleda kao mast.

  35. #35
    ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    572

    Početno

    Pitam isključivo iz lijenosti: Gdje se u Zg može kupiti palmino ulje?. Nisam ga našla u Konzumu?

  36. #36
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj babyiris prvotno napisa
    Osobno mislim da je puno masnije ono pohano u tavi, nego u fritezi jer se nekako napije ulja. Poham u fritezi, s palminim uljem.
    Tako radim i kad poham cvjetaču.
    ma nije stvar u masti, osobno mislim da malo masti nikoga nije ubilo, dapače. stvar je u tome što moraš frigati - pohati u istom ulju više puta. pa da to i nije štetno - nije mi nikako niti fino. :/

  37. #37
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Pa sad, nije da MORAŠ

  38. #38
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa
    Pa sad, nije da MORAŠ
    a znam, ali onda bi takvo friganje bilo stvarno neekonomično. za 20 dkg lignja - 3 l ulja (ili koliko već stane u fritezu). mislim da to nitko ne radi :/

  39. #39
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    mislim da je problem u hlađenju i ponovnom zagrijavanju ulja
    i da je izgleda, to bolje raditi na životinjskim mastima npr. maslac ili svinjska mast

  40. #40
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    ot - čemu taj deprimirajući potpis, MGrubi?

  41. #41
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    OT: ja sam jarac

  42. #42
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ah, sad kužim zašto mi se štuca...

    Loša reputacija pržene hrane dolazi uglavnom radi previše učestale upotrebe pogrešnog ulja i loših friteza. Zapravo je pržena hrana sasvim OK ako se radi kako treba. Čak je i manje masna od nekih drugih postupaka. Kriterij za bacanje je smrad, a do smrada se dolazi pregrijavanjem ulja ili zagaranjem hrane - sasvim je svejedno što dođe prije i uopće nije bitno koliko puta je ulje korišteno. Ako se usmrdi otprve - bacaj.

    Masnoće za prženje trpe visoke temperature, a među takvim masnoćama opet ima dobrih za izbjegavanje, recimo hidrogenizirana biljna mast :bljuc:

    Dobra masnoća je palmino ulje, ali isto tako i mliječna mast (ghi) koja je višestruko skuplja. Dobro je i maslinovo ulje, ali je još skuplje.

    Pečenjarnice često imaju jako dobar razlog izaći na loš glas jer znaju posegnuti za hidrogeniziranim uljem :bljuc: ili životinjskim lojem :bljuc: koji odlično trpe visoke temperature, ali su u svakom slučaju odličan primjer loše i nezdrave namirnice. Ostale pečenjarnice koriste obična ulja koja im se odmah zasmrde, a samo manji broj koristi zaistač dobra ulja za prženje. Vjerojatno su svjesni kakav im je imidž i nemaju previše motiva kvariti teško stečeni ugled trovača.

    Među fritezama postoje dobre i one druge, a dobre je lako prepoznati po grijaču koji je uronjen u ulje. To je važno jer trunje od prženja potone na hladno dno i ne kvari ulje. One druge imaju grijač ispod posude i trunje na dnu zagara - sasvim je svejedno postoji li kakav svemirski filter ili prisilno strujanje ulja, to je loše i gotovo.

    Masne namirnice dio svoje masnoće predaju ulju i takvo ulje se praktično odmah zasmrdi. Baciti. Prženje ribe je zadnja seansa za to ulje.

  43. #43
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Dobra masnoća je palmino ulje, ali isto tako i mliječna mast (ghi) koja je višestruko skuplja. Dobro je i maslinovo ulje, ali je još skuplje.
    ja frigam ribu na maslinovom ulju i borim se protiv predrasuda mm-a da maslinovo ulje nije dobro za friganje, samo sirovo.
    ajd' malo više o tome, pls.

  44. #44
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    e, da - obzirom da inače sipaš linkove kao iz rukava...ne bi bilo loše da mogu nešto i isprintati, crno na bijelo.
    naravno, kad uhvatiš vremena.

  45. #45
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Gle, ja sam Davor, a ne Google. Potraži podatke o vrelištu ulja i sve će ti biti jasno.

    Maslinovo ulje je šteta koristiti za prženje jer kad se tako zagrije ostane bez mirisa, a fakat je nesnosno preskupo za jednu ovakvu primjenu.

  46. #46
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    ok, sorry.

  47. #47
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Citiraj ANKARA prvotno napisa
    Moji su doma terminatori. Mislim da bi pojeli i namještaj da mogu pa im ne smeta niti način na koji se nešto sprema premda ja strašno "patim" na zdravo kuhanje i kuham u Zeptru. Bez masti i bez ulja. Budući da bi nam svima dobro došlo malo masnoća barem što se kola tiče uveli smo fritezu upravo iz razloga da ne morm ribati štednjak, pločice i pola kuhinje nakon jednog pohanog ili lignjastog ručka.
    Ako kuhaš na opisani način, masnoće bolje dodaj tako da malo zaliješ gotovo jelo maslinovim uljem koje nije bilo termički obrađeno!

    Maslinovo ulje za prženje - navodno je bolje nego da koristite biljno, ali ga je s druge strane šteta tako koristiti, bolje ga je konzumirati sirovo.

    A zašto? Ne zapamtim sve one stručne izraze o zasićenim, nezasićenim i tetramasnim kiselinama. Pa neću o tome pisati. Neka piše netko pametniji od mene, npr...

  48. #48
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    a fina li su frigana jaja i fritule na maslinovom ulju...

  49. #49
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    a fina li su frigana jaja i fritule na maslinovom ulju...
    x

  50. #50
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    a bome, i inćuni bolje mirišu

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •